מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

מה הדין אם שכ"מ ציוה להוציא מאצלו לפלוני ומת פלוני ומת השכ"מ

דברי תורה, עיוני שמעתתא, חידושי אגדה וכל פטפוטיא דאורייתא טבין
אלי כהן
הודעות: 1121
הצטרף: ו' אוגוסט 23, 2013 12:03 am

מה הדין אם שכ"מ ציוה להוציא מאצלו לפלוני ומת פלוני ומת השכ"מ

הודעהעל ידי אלי כהן » ד' אוגוסט 12, 2015 11:30 am

אזהרה: אני שואל דווקא בכה"ג - שהשכ"מ רק ציוה להוציא נכסים מאצלו לטובת פלוני - אך הם עדין לא יצאו מאצלו, דהא בכה"ג - אם המתנה בכלל תחול אז היא תחול רק במות השכ"מ - וכדקי"ל דמתנת שכ"מ שציוה לתת חלה רק במותו [ש"ע ח"מ רנב א] ולהכי קי"ל נמי דלעולם יכול לחזור בו ממנה [שם רנ יג], וממילא אהא קא בעינן - האם בכלל תחול, שהרי אם תחול - אז פלוני יוכל לזכות רק אחרי מותו (כי כאמור פלוני מת בחיי השכ"מ) - והא קי"ל דאין קניין למת (רמב"ם זכיה ומתנה י יב).

אבל אינני שואל בגוונא דהשכ"מ כבר נתן, כגון שנתן לשליח על מנת להוליך לפלוני - אשר כאמור מת אח"כ בחיי הנותן; דהא כבר מבואר (בדברי הרמ"ה המובאים בטור ח"מ סוס"י קכה ובנו"כ השו"ע שם סעיף ט כגון בגר"א שם ס"ק לג ובסמ"ע שם ס"ק לד ובש"ך שם ס"ק לו ולח) דבכה"ג כוונת השכ"מ היא - שאם ימות מחוליו - אז מייד כשהשליח קיבל הרי מייד זכה לטובת פלוני החי אשר ממילא מייד זכה בעודו בחיים, וכדמוכח להדיא - דבכה"ג כך היא כוונת השכ"מ - נמי מהא דקי"ל (בש"ע שם) דבכה"ג השכ"מ אינו יכול לחזור בו כל עוד שלא התרפא מחוליו.

אלי כהן
הודעות: 1121
הצטרף: ו' אוגוסט 23, 2013 12:03 am

מה הדין אם שכ"מ ציוה להוציא מאצלו לפלוני ומת פלוני ומת השכ"מ

הודעהעל ידי אלי כהן » ג' אוגוסט 25, 2015 11:15 am

בתר דאיבעיא לי, הדר איפשיטא לי, ממה שמוכח מהא דקי"ל בש"ע רמח ג (גבי "מת שני בחיי ראשון").
וכן הובא להדיא בדברי משפט [אויערבאך] על סי' קכה סעיף ט, דבכה"ג של שאלתי - המתנה אינה חלה. והוא מעין מה שרמזתי כבר בשאלתי, מתוך דברי הרמב"ם (אלא שהדברי משפט רק דייק זאת מדברי הש"ך שאותם כבר ציינתי בשאלתי).


חזור אל “בית המדרש”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 185 אורחים