ברזילי כתב:אני לא בסוגיא, אבל אם אני זוכר נכון השאלה היא אם הסימנים שמופיעים בגמרא (שהם סימנים לתפיחה, לא לתסיסה) מורים שהתפיחה היא היא החימוץ, או שנאמר שהחימוץ (כשמו) הוא התסיסה של העמילן המלווה בדר"כ בטעם חמצמץ, ואז נאמר שהסימנים בגמרא הם רק בתורת סימן אבל לא עצם הגדרת החימוץ. נפקא מינה תהיה, בעקרון, באופן שיש תסיסה בלי תפיחה ולהפך (אפשר להתפיח עיסה באופן מלאכותי ע"י סודה לשתיה וכדומה, ואפשר ליצור התססה בלי תפיחה בקמח ללא גלוטן).
עד כמה שאני יודע בש"ש (שלנו, Oat בלע"ז) אין בכלל גלוטן. למעשה, בקמח ש"ש יש מעט מאד גלוטן, בגלל שתמיד מתערבים בו מעט גרגרי חיטה, שעורה וכו'. כעת מצאתי מאמר שבדק רמות גלוטן בלמעלה ממאה דגימות של קמח ש"ש. התוצאות כמובן משתנות מאד מדגימה לדגימה לפי מידת ה"זיהום" בחיטה\שעורה. הרמות נעות בין אפס (כלומר, לא ניתן לזיהוי במדידה ההיא, שזה פחות מאד למיליון) ועד 1% בדוגמה חריגה אחת. בממוצע, שיעור הגלוטן היה כאחד לאלפיים.איש רגיל כתב:אאל"ט גם קמח שבולת שועל (וכ"ש שיפון) הקרוי 'ללא גלוטן', יש בו גלוטן אלא שהוא בכמות מועטה, ובכמות מועטה כזו אין הקמח בא לידי חימוץ. ניסיתי לחפש קצת בנושא, אך רובא דרובא של תוצאות גוגל חסומות לי. אם מישהו יוכל להעלות לכאן מאמרים בנושא (של יר"ש), יבורך.
ברזילי כתב:עד כמה שאני יודע בש"ש (שלנו, Oat בלע"ז) אין בכלל גלוטן. למעשה, בקמח ש"ש יש מעט מאד גלוטן, בגלל שתמיד מתערבים בו מעט גרגרי חיטה, שעורה וכו'. כעת מצאתי מאמר שבדק רמות גלוטן בלמעלה ממאה דגימות של קמח ש"ש. התוצאות כמובן משתנות מאד מדגימה לדגימה לפי מידת ה"זיהום" בחיטה\שעורה. הרמות נעות בין אפס (כלומר, לא ניתן לזיהוי במדידה ההיא, שזה פחות מאד למיליון) ועד 1% בדוגמה חריגה אחת. בממוצע, שיעור הגלוטן היה כאחד לאלפיים.איש רגיל כתב:אאל"ט גם קמח שבולת שועל (וכ"ש שיפון) הקרוי 'ללא גלוטן', יש בו גלוטן אלא שהוא בכמות מועטה, ובכמות מועטה כזו אין הקמח בא לידי חימוץ. ניסיתי לחפש קצת בנושא, אך רובא דרובא של תוצאות גוגל חסומות לי. אם מישהו יוכל להעלות לכאן מאמרים בנושא (של יר"ש), יבורך.
א. ליתר דיוק יש מחלוקת בין הרופאים האם מותר לחולי צליאק לאכול שיבולת שועל, היות וקיים גם בשיבולת שועל כמות קטנה מאוד של גלוטן. לפי התקן של משרד הבריאות גם מוצרים של שיבולת שועל אסורים לחולי הצליאק.
ב. כיום משווקות בארץ מצות משיבולת שועל שמיוצרות באנגליה בשדות מיוחדים על פי תקן מחמיר וללא חשש של זיהום משני. בדרך זו מופקות מצות משיבולת שועל בעלות ריכוז גלוטן נמוך ביותר.
לא מצאתי שום סתירה, גם הוא מדבר על גלוטן הנמצא במוצרי ש"ש, כתוצאה מזיהום, ואכן ככל שנזהרים יותר מזיהום ("גידול בתנאים מחמירים") מגיעים לריכוז גלוטן נמוך ביותר, עד כדי בלתי ניתן למדידה. הסיבה שעדיין יש ריכוז מסויים היא שקשה עד בלתי אפשרי מעשית להמנע מזיהם של חיטה לחלוטין. מ"מ לעצם הענין, האם בגנום של הש"ש יש בכלל אפשרות לייצור גלוטן, לא מצאתי מקור מפורש כעת.איש רגיל כתב:כפי שאני מבין את העולה מדבריו, יש בשיבולת שועל כמות מסויימת של גלוטן אף בלא תערובת של מינים אחרים, אלא שנחלקו הרופאים אם כמות מזערית שכזו מזיקה לחולי ציליאק. אך אין ויכוח על עצם הימצאותו של הגלוטן. הייתי שמח אם מישהו היה יכול לברר את הנושא הזה ביסודיות, ולומר עם מי הצדק, עם המאמר שהעלה הרב ברזילי, או עם ר"א פיקסלר.
יש משהו?ברזילי כתב:צריך גם למצוא פירוש מציאותי לדין של מי פירות אין מחמיצין
עושה חדשות כתב:יש משהו?ברזילי כתב:צריך גם למצוא פירוש מציאותי לדין של מי פירות אין מחמיצין
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 250 אורחים