מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

השתדלות באופן שאינו ראוי

דברי תורה, עיוני שמעתתא, חידושי אגדה וכל פטפוטיא דאורייתא טבין
שמואל אריאל
הודעות: 90
הצטרף: ג' דצמבר 19, 2017 1:16 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי שמואל אריאל » ה' מרץ 14, 2019 12:15 pm

מקדש מלך כתב:בנוגע למקרה שההשגחה החליטה לא להתערב, אזי תלוי האם ההשתדלות של האדם היא בבחירתו או לא.
כי אם הבחירה היא רק במה שנוגע לתורה ומצוות, הרי שהטבע יכריח אותו להיכשל או לא להיכשל, והשתדלותו או חוסר השתדלותו הם חלק מאותם 'פגעי טבע' שנגזרו עליו.


אתה מציג שתי אפשרויות, אבל לא הבנתי מה דעתך.

ישא ברכה
הודעות: 1979
הצטרף: ש' יוני 06, 2015 11:50 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי ישא ברכה » ה' מרץ 14, 2019 12:22 pm

דברי הרמב"ם בשמונה פרקים, כמובן שיש דעות נוספות בחז"ל ובראשונים.
ואמנם האמת אשר אין ספק בה, שמעשי האדם כולם מסורים אליו, אם ירצה יעשה, ואם ירצה לא יעשה, מבלי כפיה ומבלי הכרח לו על כך. ולפיכך חוייבה המצוה, ואמר: "ראה נתתי לפניך היום את החיים ואת הטוב [ו]את המות ואת הרע... ובחרת בחיים", ונתן הבחירה לנו בזה. וחוייב העונש למי שיעבור, והגמול למי שישמע: אם תשמעו, ואם לא תשמעו. וחוייבו הלימוד וההתלמדות: +דברים יא, יט; דברים ה, א+ "ולמדתם אותם את בניכם" וכו', "ולמדתם אותם ושמרתם לעשותם", וכל מה שבא בלימוד ובהרגל במצוות. וחוייבו גם כן ההכנות כולן, כמו שכתב בספר האמת ואמר: +דברים כב, ח+ "ועשית מעקה... כי יפול הנופל", +דברים כ, ה+ "פן ימות במלחמה", +שמות כב, כו+ "במה ישכב", +דברים כד, ו+ "לא יחבול רחים ורכב", והרבה מאד בתורה ובספרי הנביאים מזה הענין, רצוני לומר: ההכנה.

אבל הלשון הנמצא לחכמים, והוא אומרם: "הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים" - הרי הוא אמת, ומכוון אל מה שזכרנו, אלא שהרבה יטעו בו בני אדם, ויחשבו בקצת מעשי האדם הבחיריים - שהוא מוכרח עליהם, כגון הזיווג לפלונית, או היות זה הממון בידו. וזה אינו אמת, כי זאת האשה, אם היתה לקיחתה בכתובה וקידושין, והיא מותרת, ונשאה לפריה ורביה - הרי זו מצוה, וה' לא יגזור בעשיית מצוה; ואם היה בנשואיה פגם - הרי היא עבירה, וה' לא יגזור בעבירה. וכן זה אשר גזל ממון פלוני, או גנבו, או מעל וכחש ונשבע לו בממונו, אם נאמר שה' גזר על זה שיגיע לידו זה הממון ושיצא מיד זה האחר - הנה כבר גזר בעבירה. ואין הדבר כן, אלא כל מעשי האדם הבחיריים - בהם בלא ספק יימצאו המשמעת והמרי. כי כבר בארנו בפרק השני, שהציווי והאזהרה התוריים אמנם הם במעשים אשר לאדם בחירה בהם אם יעשם או לא יעשם, ובזה החלק מן הנפש תהיה יראת שמים, ואינה בידי שמים, אלא היא מסורה לבחירת האדם, כמו שבארנו. ואם כן, אומרם 'הכל' - אמנם ירצו בו הדברים הטבעיים, אשר אין לאדם בחירה בהם, כגון היותו ארוך או קצר, או רדת מטר או בצורת, או הפסד אויר או בריאותו, וכיוצא בזה מכל מה שבעולם, חוץ מתנועות האדם ומנוחותיו.

ואמנם זה הענין אשר בארוהו החכמים, שאין המשמעת והמרי בגזרתו יתעלה ולא בחפצו, אלא ברצון האדם - הנה נמשכו בזה אחר לשון ירמיה, והוא אמרו: +איכה ג, לח+ "מפי עליון לא תצא הרעות והטוב". כי 'רעות' הם המעשים הרעים, ו'טוב' - המעשים הטובים, ואמר שה' לא יגזור שיעשה האדם הרעות, ולא שיעשה הטובות. ואחר שהדבר כן, ראוי לאדם להתאונן ולהיליל על מה שעשה מן החטאים והאשמות, הואיל והוא פשע בבחירתו, ולפיכך אמר: "מה יתאונן אדם חי גבר על חטאיו". שוב חזר ואמר, שרפואת זה החולי בידינו, לפי שאנו, כמו שמרינו בבחירתנו, כן יש לנו לשוב ולחזור בנו ממעשינו הרעים, ואמר אחר זה: "נחפשה דרכינו ונחקורה ונשובה עד ה', נשא לבבנו אל כפים אל אל בשמים".

ואמנם המאמר המפורסם אצל בני אדם, ואפשר למצוא בדברי החכמים ובלשונות הכתובים כמותו, והוא שעמידת האדם וישיבתו וכל תנועותיו בחפץ ה' יתעלה וברצונו - הרי הוא מאמר אמיתי, אבל על אופן מסוים. וזה כמי שהשליך אבן אל האויר, ונפלה למטה, שאומרנו בה כי ברצון ה' נפלה למטה - מאמר אמיתי, לפי שה' רצה שתהיה הארץ כולה במרכז, ולכן בכל עת שיושלך ממנה חלק למעלה - הרי הוא יתנועע אל המרכז. וכן כל חלק מחלקי האש יתנועע למעלה, ברצון אשר היה שתהיה האש מתנועעת למעלה. לא שה' רצה עתה, בעת תנועת זה החלק מן הארץ, שיתנועע למטה.

ובזה חולקים 'המדברים', לפי ששמעתים אומרים, שהרצון בכל דבר בעת אחר עת תמיד. ולא כן נאמין אנחנו, אלא הרצון היה בששת ימי בראשית, והדברים כולם נמשכים על טבעיהם תמיד, כמו שאמר: +קהלת א, ט+ "מה שהיה הוא שיהיה", +קהלת ג, טו+ "ואשר להיות כבר היה", +קהלת א, ט+ "אין כל חדש תחת השמש". ומפני זה הוצרכו החכמים לומר שכל המופתים היוצאים ממנהגו של עולם, אשר היו, ואשר יועד בהם שיהיו, כולם קדם הרצון בהם בששת ימי בראשית, והושם בטבע הדברים ההם אז, שיתחדש בהם מה שהתחדש. וכאשר התחדש בזמן הראוי - חשבו בו שהוא דבר שקרה עתה, ואינו כן. וכבר הרחיבו בזה הענין הרבה במדרש קהלת וזולתו. ומאמרם בזה הענין: "עולם כמנהגו הולך". ותמצאם תמיד בכל דבריהם, עליהם השלום, יברחו מתת הרצון בדבר אחר דבר ובעת אחר עת.

ועל זה האופן ייאמר באדם כשיקום וישב - שברצון ה' קם וישב, כלומר, שהוא שם בטבעו, בעיקר מציאות האדם, שיקום וישב בבחירתו. לא שהוא רצה עתה בעת קומו שיקום ושלא יקום, כמו שלא רצה עתה בעת נפילת זו האבן שתפול ושלא תפול. וכלל הדבר, שתאמין, כי כמו שרצה ה' שיהיה האדם זקוף הקומה, רחב החזה, בעל אצבעות - כן רצה שיהיה מתנועע ונח מרצונו, ויפעל פעולות בחיריות, אין כופה לו עליהן ולא מונע לו מהן. כמו שבאר בספר האמת ואמר, מבאר זה הענין: +בראשית ג, כב+ "הן האדם היה כאחד ממנו לדעת טוב ורע" וכו', וכבר ביאר התרגום הפירוש, ששעורו אמנם הוא: ממנו לדעת טוב ורע וכו'. רצונו לומר, שהוא היה אחד בעולם, כלומר מין שאין מין כמותו שישתתף עמו בזה הענין אשר הגיעו, ומה הוא? שהוא בעצמו מנפשו ידע הטובות והרעות, ויעשה איזו מהן שירצה, ואין מונע לו מזה. והיות שהוא כן, הרי אפשר שישלח ידו ויקח מזה, ואכל וחי לעולם.

מקדש מלך
הודעות: 4638
הצטרף: ג' ינואר 31, 2017 9:16 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי מקדש מלך » ה' מרץ 14, 2019 12:25 pm

שמואל אריאל כתב:
מקדש מלך כתב:בנוגע למקרה שההשגחה החליטה לא להתערב, אזי תלוי האם ההשתדלות של האדם היא בבחירתו או לא.
כי אם הבחירה היא רק במה שנוגע לתורה ומצוות, הרי שהטבע יכריח אותו להיכשל או לא להיכשל, והשתדלותו או חוסר השתדלותו הם חלק מאותם 'פגעי טבע' שנגזרו עליו.


אתה מציג שתי אפשרויות, אבל לא הבנתי מה דעתך.

כבר הבעתי דעתי לעיל שבדורות האחרונים נקטו כהבנת החובות הלבבות.
וגם כתבתי בקצרה את הסיבה לכך, שהמחלוקות הללו קשורות בעקיפין או במישרין למחלוקת הפילוסופים והמקובלים. ומחלוקת זו הוכרעה כידוע לצד אחד.

ישא ברכה
הודעות: 1979
הצטרף: ש' יוני 06, 2015 11:50 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי ישא ברכה » ה' מרץ 14, 2019 12:44 pm

שמואל אריאל כתב:
מקדש מלך כתב:שאלת כעת עוד שאלה בעניין הבחירה החופשית, האם ההשתדלות היא בבחירה או לא ועל זה הארכתי לעיל.
כעת אני מדבר בלי להתייחס לעניין ההשתדלות, ואני אומר שבלי ספק המקרים שקורים לרשעים נגזרו עליהם, וראתה החכמה העליונה שהמקרה שיבוא עליהם הוא גזר דינם הצודק, ואף שלעינינו לא מובן איך אותם רשעים אחד נענש ואחד לא, הרי זה הסתר פני ה' וככה גזרה חכמתו. אבל הוא גזר שהרשע הזה יוזק והוא לא, והוא גם הוציא לפועל את הגזירה על ידי חוקי הטבע. וכל גזירותיו אמת ויושר, ושניהם יצדיקו עליהם את הדין.


כלומר שלדעתך, כאשר הראשונים כותבים שהרשעים מסורים למקרה, זה לא באמת מקרה. זה נראה כלפי חוץ כמקרה, אבל באמת זה נגזר עליו משמים. האם אכן כך?
(בכוונה אני שואל שאלות קצרות, כדי למקד את הדיון ואז אוכל להגיב.)


אני חושב שזו הנחה בסיסית מחויבת. הלוא ברור שגם העונש צריך להגיע לחוטא כפי חטאו, ולא סתם מסירתו למקרים בצורה לא מבוקרת.
זו הנחת המוצא הבסיסית של ההשגחה לדעתי, אם הבורא עזב את עולמו למקרים אז אין דין ואין דיין, זה נוגד את מה שהבורא אומר בעצמו בתורה, ונוגד את העובדה שהבורא הוא אבי הצדק.
לכן מסתבר מאד (ואולי מוכרח) כאשר הרשע נמסר למקרה, פירושו היות והבורא קבע מסלולי הנהגה מסוימים, הנקראים בלשונינו טבע. הצדיק מקבל שמירה מיוחדת גם בתוך מסלולים אלו כדי שלא יפגע שלא כדין, ואילו הרשע אינו מקבל שמירה מיוחדת אלא נעזב לסבול מההנהגה הקבועה כפי חטאו. יתכן מאד שיש רשע שחטאיו כל כך מרובים עד שכל המקרים ראויים לבוא עליו, ואז אפשר לזרוק אותו לגונג'ל בלי לחוס עליו כלל. ואדרבה העובדה שה' נתן לו לסבול מהמקרים כפי שיבואו עליו, ולא השמיד אותו לחלוטין, זהו רחמים מסוימים.

באמת לדעתי הקטנה, מבחינה פילוספית, עם חלוף התורה האריסטוטלית מן העולם (שנתנה חשיבות יתר לגלגלים שונים), והתפשטות תורת הקבלה הרמחלי"ת (שאינה רואה בספירות כוחות שונים). הרבה יותר קל להבין שהעולם איננו מלא בכוחות שונים ומשונים. אלא יש בורא ונבראים, סיבה ותוצאה. הבורא הוא הסיבה הסיבה לכל חומר ותנועה באשר הם לא רק בששת ימי בראשית אלא כל חומר ותנועה באשר הם זקוקים לפעולה תמידית מצד הבורא ית', מלבד תנועת האדם ביחס לבחירתו (וגם הזה יש לדון בכמה פנים). ממילא פשוט שכל החי והצומח והדומם וכל שאר כוחות הטבע צריכים להיות מושגחים בתכלית ההשגחה, כי הם צריכים לה' בכל רגע ורגע. גם ביחס לאדם, כל פעילות כמעט משולבת אם הגורם האלוקי, כי חוקי הטבע באשר הם חייבים להיות מעשה ה', והם לא כוחות שה' ברא, אלא פעולות ישירות של ה', וה' לא יעשה עוול לאדם.

מקדש מלך
הודעות: 4638
הצטרף: ג' ינואר 31, 2017 9:16 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי מקדש מלך » ה' מרץ 14, 2019 1:00 pm

ברור.
והרי כדבריך ממש כתב הרמח"ל בדעת תבונות (ציטוט לא מדויק): ואמנם המבין סוד היחוד האמיתי צריך שיידע... ואין דבר נולד בעולם אלא מידו, ולא בטבע ולא במקרה ולא במזל.
והיא היא טענתי לעיל (אלא שאיני מקשר זאת דווקא עם הרמח"ל).

ישא ברכה
הודעות: 1979
הצטרף: ש' יוני 06, 2015 11:50 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי ישא ברכה » ה' מרץ 14, 2019 1:15 pm

מקדש מלך כתב:ברור.
והרי כדבריך ממש כתב הרמח"ל בדעת תבונות (ציטוט לא מדויק): ואמנם המבין סוד היחוד האמיתי צריך שיידע... ואין דבר נולד בעולם אלא מידו, ולא בטבע ולא במקרה ולא במזל.
והיא היא טענתי לעיל (אלא שאיני מקשר זאת דווקא עם הרמח"ל).


נו, והיאך תפרש דברי חז"ל 'בני חיי ומזוני לאו בזכותא תליא מילתא אלא במזלא', (מקווה שהציטוט מדויק, כתבתי אותו מתוך הזיכרון).
האמת היא שגם חז"ל כבר התחבטו בזה רבות עי' שבת קנו, וגם הראשונים התחבטו בזה רבות, והדברים אינם פשוטים כלל, והרשב"א כבר כתב: 'והוא ענין עמוק מאד לא שמעה אזני רק כנקודה מן הגלגל הגדול ולא קבלתי מרבותי כטפה מן הים ולא אוכל לפרש'.

מקדש מלך
הודעות: 4638
הצטרף: ג' ינואר 31, 2017 9:16 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי מקדש מלך » ה' מרץ 14, 2019 1:22 pm

כי הנהגת הקב"ה אינה רק בשכר ועונש על חטאים. אלא גם ב'חנותי את אשר אחון', ואין לנו מושג את מי הוא חונן ואת מי לא.
ויש גם את הנהגת ה'גורל' שעליה כתב הרמח"ל שתנהג בסוף הימים (וכנראה לזה או דומה לזה כיון האדמו"ר מחב"ד זי"ע כשאמר שהשואה לא היתה בגדר שכר ועונש).
אנחנו יודעים שיש דין ויש רחמים.
הדין העצום אין סוף לחומרתו, אלא שתמיד מעורב עימם רחמים. באיזה מינון ולפי מה הוא נקבע, לא נוכל לדעת.
אבל זאת נדע, ש'אל אמונה ואין עוול', והכל מצדיקים עליהם את דינו.

לא שמתי לב שלא עניתי על עיקר השאלה. ודאי שיש מזל. אלא שהמזל הוא עצמו סוג של הנהגת היחוד, 'הנהגת המזל', ולא כח בפני עצמו שמנהל עבור הקב"ה את העולם (כמובן בלי שליטה ובחירה חלילה, שזה לא חידוש של הרמח"ל).
נערך לאחרונה על ידי מקדש מלך ב ה' מרץ 14, 2019 1:35 pm, נערך פעם 1 בסך הכל.

ישא ברכה
הודעות: 1979
הצטרף: ש' יוני 06, 2015 11:50 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי ישא ברכה » ה' מרץ 14, 2019 1:35 pm

מקדש מלך כתב:כי הנהגת הקב"ה אינה רק בשכר ועונש על חטאים. אלא גם ב'חנותי את אשר אחון', ואין לנו מושג את מי הוא חונן ואת מי לא.
ויש גם את הנהגת ה'גורל' שעליה כתב הרמח"ל שתנהג בסוף הימים (וכנראה לזה או דומה לזה כיון האדמו"ר מחב"ד זי"ע כשאמר שהשואה לא היתה בגדר שכר ועונש).
אנחנו יודעים שיש דין ויש רחמים.
הדין העצום אין סוף לחומרתו, אלא שתמיד מעורב עימם רחמים. באיזה מינון ולפי מה הוא נקבע, לא נוכל לדעת.
אבל זאת נדע, ש'אל אמונה ואין עוול', והכל מצדיקים עליהם את דינו.


אכן כן, גם אני סבור כך, הדין מצד עצמו מספיק בשביל להעמיד מצידו את הנהגת ה' בטבע או במזל וכו' וכו', בכל מסגרת שה' מעמיד את עולמו. כי אי אפשר לייחס עוולה לבורא ית'. גם אם ישנם דפוסי הנהגה מסוימים, לא יתכן שיבוא מהם עוול במקרה.
מעבר להנהגות אלו, יש רחמים, שבהנהגת הרחמים ה' משנה סדרי עולם, אבל רע באופן אקראי בלא הכוונה מאת הבורא ית' אי אפשר להעלות על הדעת, למי שיודע שיש בורא עולם כל יכול טוב ומטיב.

(אולי יתכן הגדרה נוספת ועמוקה יותר להנהגת ה', שקיום העולם דורש את סדרי העולם (גם אם אנו לא מבינים את הפיזיקה האלוקית), ותועלת בני האדם הוא קיום העולם, ועל כן סדרי העולם נצרכים להם גם אם יבוא להם רע מסוים, הם צריכים לסבול את הרע לצורך סדרי העולם. אותו עיקרון שאין מקרה חלילה, אלא יד ה' בדבר, אבל לא הכרח מצד שכר ועונש, אלא מצד כל מבנה העולם ע"י הבורא ית', מתחבר לענין צדיק ורע לו, רשע וטוב לו).

ישנו
הודעות: 633
הצטרף: ה' נובמבר 24, 2016 9:39 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי ישנו » ה' מרץ 14, 2019 2:28 pm

ישא ברכה כתב:
שמואל אריאל כתב:
מקדש מלך כתב:שאלת כעת עוד שאלה בעניין הבחירה החופשית, האם ההשתדלות היא בבחירה או לא ועל זה הארכתי לעיל.
כעת אני מדבר בלי להתייחס לעניין ההשתדלות, ואני אומר שבלי ספק המקרים שקורים לרשעים נגזרו עליהם, וראתה החכמה העליונה שהמקרה שיבוא עליהם הוא גזר דינם הצודק, ואף שלעינינו לא מובן איך אותם רשעים אחד נענש ואחד לא, הרי זה הסתר פני ה' וככה גזרה חכמתו. אבל הוא גזר שהרשע הזה יוזק והוא לא, והוא גם הוציא לפועל את הגזירה על ידי חוקי הטבע. וכל גזירותיו אמת ויושר, ושניהם יצדיקו עליהם את הדין.


כלומר שלדעתך, כאשר הראשונים כותבים שהרשעים מסורים למקרה, זה לא באמת מקרה. זה נראה כלפי חוץ כמקרה, אבל באמת זה נגזר עליו משמים. האם אכן כך?
(בכוונה אני שואל שאלות קצרות, כדי למקד את הדיון ואז אוכל להגיב.)


אני חושב שזו הנחה בסיסית מחויבת. הלוא ברור שגם העונש צריך להגיע לחוטא כפי חטאו, ולא סתם מסירתו למקרים בצורה לא מבוקרת.
זו הנחת המוצא הבסיסית של ההשגחה לדעתי, אם הבורא עזב את עולמו למקרים אז אין דין ואין דיין, זה נוגד את מה שהבורא אומר בעצמו בתורה, ונוגד את העובדה שהבורא הוא אבי הצדק.
לכן מסתבר מאד (ואולי מוכרח) כאשר הרשע נמסר למקרה, פירושו היות והבורא קבע מסלולי הנהגה מסוימים, הנקראים בלשונינו טבע. הצדיק מקבל שמירה מיוחדת גם בתוך מסלולים אלו כדי שלא יפגע שלא כדין, ואילו הרשע אינו מקבל שמירה מיוחדת אלא נעזב לסבול מההנהגה הקבועה כפי חטאו. יתכן מאד שיש רשע שחטאיו כל כך מרובים עד שכל המקרים ראויים לבוא עליו, ואז אפשר לזרוק אותו לגונג'ל בלי לחוס עליו כלל. ואדרבה העובדה שה' נתן לו לסבול מהמקרים כפי שיבואו עליו, ולא השמיד אותו לחלוטין, זהו רחמים מסוימים.

באמת לדעתי הקטנה, מבחינה פילוספית, עם חלוף התורה האריסטוטלית מן העולם (שנתנה חשיבות יתר לגלגלים שונים), והתפשטות תורת הקבלה הרמחלי"ת (שאינה רואה בספירות כוחות שונים). הרבה יותר קל להבין שהעולם איננו מלא בכוחות שונים ומשונים. אלא יש בורא ונבראים, סיבה ותוצאה. הבורא הוא הסיבה הסיבה לכל חומר ותנועה באשר הם לא רק בששת ימי בראשית אלא כל חומר ותנועה באשר הם זקוקים לפעולה תמידית מצד הבורא ית', מלבד תנועת האדם ביחס לבחירתו (וגם הזה יש לדון בכמה פנים). ממילא פשוט שכל החי והצומח והדומם וכל שאר כוחות הטבע צריכים להיות מושגחים בתכלית ההשגחה, כי הם צריכים לה' בכל רגע ורגע. גם ביחס לאדם, כל פעילות כמעט משולבת אם הגורם האלוקי, כי חוקי הטבע באשר הם חייבים להיות מעשה ה', והם לא כוחות שה' ברא, אלא פעולות ישירות של ה', וה' לא יעשה עוול לאדם.


דרשות הר"ן
ומכל מקום הדבר מוסכם בין חכמי ישראל, שהעולם הזה התחתון נמסר ונוהג כפי מערכת הכוכבים, אם לא שעבודת השם יתברך תבטל הרושם המתחייב ממנה. ונמשך מזה שאם לא יחזק זכות האדם כל כך שתשתנה המערכת בשבילו, או שיהיה מושגח בהשגחה פרטית דבקה, עד שישים השם יתברך בלבו לעשות איזה פעל יגן בעדו מרעת המערכת, כל עוד שלא יהיה אחד מאלו הצדדים, יתחייב שיענש האדם ההוא, גם כשלא יתחייב אליו כפי מעשיו העונש ההוא
[/quote]

שמואל אריאל
הודעות: 90
הצטרף: ג' דצמבר 19, 2017 1:16 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי שמואל אריאל » ה' מרץ 14, 2019 2:35 pm

הרב "מקדש מלך" -
אנסה לסכם את הדיון מנקודת מבטי. אין כוונתי לפגוע או לזלזל חלילה, אלא פשוט להציג את העובדות כפי שאני רואה אותן. ואבקש לקרוא את הדברים כך, כתיאור עובדתי על פי הבנתי, ולא כמגמה לקנטר:

בראשונים ישנם ביטויים רבים מאד שאומרים במפורש שיש מצב שאדם מסור למקרה, ושההשתדלות שלו תקבע אם יארע לו כך או כך.
גם באחרונים יש ביטויים כאלה, כגון בר"נ מברסלב ועוד אחרונים.
אתה יוצא מנקודת הנחה ברורה שזה לא ייתכן, ולכן:
טוען בנחרצות שכל הראשונים סברו שהאדם מושגח תמיד.
טוען שלא ייתכן שר"נ מברסלב התכוון למה שכתוב בדבריו.
אתה אפילו לא מתמודד עם הלשונות שלהם, לא מסביר למשל כיצד ר"נ כתב דברים כפי שכתב ולמה הוא התכוון, אלא רק כותב שברור שהם לא סברו כך.
ומתוך כך עולה המסקנה שלך, שזו הדעה העיקרית ביהדות, ושכך היא פסיקת ההלכה, וגם אם היו דעות אחרות בעבר כבר נפסק שלא כמותן.

אז זכותך לאחוז בעמדתך. אם אתה באמת חושב שהדעה שיש מקרה ויש השפעה להשתדלות היא כפירה, אז אני מבין שכל מקור שנראה אחרת אתה תטען שלא זו הכוונה. אבל במצב כזה אני פשוט לא רואה אפשרות כלשהי לדיון.
הרי גם אם כאשר הראשונים כותבים במפורש שיש מקרה ויש השפעה להשתדלות, אתה טוען שהכוונה היא אחרת. אז איזה מקורות אפשר להביא? גם אם אביא ציטוטים כחול הים, אתה תטען שלא זו הכוונה.
בלשון אחר: לו יצוייר שהראשונים סברו שלא כדעתך, אלא שבאמת יש מקרה ובאמת יש השפעה להשתדלות - באיזו לשון הם היו צריכים להתבטא כדי שתשתכנע שבאמת הם מתכוונים לכך? אני לא מצליח להעלות על דעתי לשונות יותר מפורשות ממה שכבר מופיע בראשונים.

ישא ברכה
הודעות: 1979
הצטרף: ש' יוני 06, 2015 11:50 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי ישא ברכה » ה' מרץ 14, 2019 2:39 pm

ישנו כתב:
ישא ברכה כתב:
שמואל אריאל כתב:
מקדש מלך כתב:שאלת כעת עוד שאלה בעניין הבחירה החופשית, האם ההשתדלות היא בבחירה או לא ועל זה הארכתי לעיל.
כעת אני מדבר בלי להתייחס לעניין ההשתדלות, ואני אומר שבלי ספק המקרים שקורים לרשעים נגזרו עליהם, וראתה החכמה העליונה שהמקרה שיבוא עליהם הוא גזר דינם הצודק, ואף שלעינינו לא מובן איך אותם רשעים אחד נענש ואחד לא, הרי זה הסתר פני ה' וככה גזרה חכמתו. אבל הוא גזר שהרשע הזה יוזק והוא לא, והוא גם הוציא לפועל את הגזירה על ידי חוקי הטבע. וכל גזירותיו אמת ויושר, ושניהם יצדיקו עליהם את הדין.


כלומר שלדעתך, כאשר הראשונים כותבים שהרשעים מסורים למקרה, זה לא באמת מקרה. זה נראה כלפי חוץ כמקרה, אבל באמת זה נגזר עליו משמים. האם אכן כך?
(בכוונה אני שואל שאלות קצרות, כדי למקד את הדיון ואז אוכל להגיב.)


אני חושב שזו הנחה בסיסית מחויבת. הלוא ברור שגם העונש צריך להגיע לחוטא כפי חטאו, ולא סתם מסירתו למקרים בצורה לא מבוקרת.
זו הנחת המוצא הבסיסית של ההשגחה לדעתי, אם הבורא עזב את עולמו למקרים אז אין דין ואין דיין, זה נוגד את מה שהבורא אומר בעצמו בתורה, ונוגד את העובדה שהבורא הוא אבי הצדק.
לכן מסתבר מאד (ואולי מוכרח) כאשר הרשע נמסר למקרה, פירושו היות והבורא קבע מסלולי הנהגה מסוימים, הנקראים בלשונינו טבע. הצדיק מקבל שמירה מיוחדת גם בתוך מסלולים אלו כדי שלא יפגע שלא כדין, ואילו הרשע אינו מקבל שמירה מיוחדת אלא נעזב לסבול מההנהגה הקבועה כפי חטאו. יתכן מאד שיש רשע שחטאיו כל כך מרובים עד שכל המקרים ראויים לבוא עליו, ואז אפשר לזרוק אותו לגונג'ל בלי לחוס עליו כלל. ואדרבה העובדה שה' נתן לו לסבול מהמקרים כפי שיבואו עליו, ולא השמיד אותו לחלוטין, זהו רחמים מסוימים.

באמת לדעתי הקטנה, מבחינה פילוספית, עם חלוף התורה האריסטוטלית מן העולם (שנתנה חשיבות יתר לגלגלים שונים), והתפשטות תורת הקבלה הרמחלי"ת (שאינה רואה בספירות כוחות שונים). הרבה יותר קל להבין שהעולם איננו מלא בכוחות שונים ומשונים. אלא יש בורא ונבראים, סיבה ותוצאה. הבורא הוא הסיבה הסיבה לכל חומר ותנועה באשר הם לא רק בששת ימי בראשית אלא כל חומר ותנועה באשר הם זקוקים לפעולה תמידית מצד הבורא ית', מלבד תנועת האדם ביחס לבחירתו (וגם הזה יש לדון בכמה פנים). ממילא פשוט שכל החי והצומח והדומם וכל שאר כוחות הטבע צריכים להיות מושגחים בתכלית ההשגחה, כי הם צריכים לה' בכל רגע ורגע. גם ביחס לאדם, כל פעילות כמעט משולבת אם הגורם האלוקי, כי חוקי הטבע באשר הם חייבים להיות מעשה ה', והם לא כוחות שה' ברא, אלא פעולות ישירות של ה', וה' לא יעשה עוול לאדם.


דרשות הר"ן
ומכל מקום הדבר מוסכם בין חכמי ישראל, שהעולם הזה התחתון נמסר ונוהג כפי מערכת הכוכבים, אם לא שעבודת השם יתברך תבטל הרושם המתחייב ממנה. ונמשך מזה שאם לא יחזק זכות האדם כל כך שתשתנה המערכת בשבילו, או שיהיה מושגח בהשגחה פרטית דבקה, עד שישים השם יתברך בלבו לעשות איזה פעל יגן בעדו מרעת המערכת, כל עוד שלא יהיה אחד מאלו הצדדים, יתחייב שיענש האדם ההוא, גם כשלא יתחייב אליו כפי מעשיו העונש ההוא
[/quote]

העיקרון שכתבתי בנוי על פסוקים מפורשים (והרבה מאד מאמרי חז"ל כמו אין יסורים בלא חטא וכדומה), וכן על המסורת של עם ישראל בצירוף ההגיון הבסיסי בהכרה שאי אפשר לייחס עוול לבורא ית'. על כן אני אקיים כלפי דברי הר"ן את הרמב"ם הנודעים ביחס למימרא שסותרת עיקרים מבוססים, 'עמדו בחזקתכם', את היסוד אי אפשר לעקור. (אולי ניתן לבאר דבריו בסגנון מה שכתבתי בהודעה קודמת במוסגר).

ישא ברכה
הודעות: 1979
הצטרף: ש' יוני 06, 2015 11:50 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי ישא ברכה » ה' מרץ 14, 2019 2:46 pm

שמואל אריאל כתב:הרב "מקדש מלך" -
אנסה לסכם את הדיון מנקודת מבטי. אין כוונתי לפגוע או לזלזל חלילה, אלא פשוט להציג את העובדות כפי שאני רואה אותן. ואבקש לקרוא את הדברים כך, כתיאור עובדתי על פי הבנתי, ולא כמגמה לקנטר:

בראשונים ישנם ביטויים רבים מאד שאומרים במפורש שיש מצב שאדם מסור למקרה, ושההשתדלות שלו תקבע אם יארע לו כך או כך.
גם באחרונים יש ביטויים כאלה, כגון בר"נ מברסלב ועוד אחרונים.
אתה יוצא מנקודת הנחה ברורה שזה לא ייתכן, ולכן:
טוען בנחרצות שכל הראשונים סברו שהאדם מושגח תמיד.
טוען שלא ייתכן שר"נ מברסלב התכוון למה שכתוב בדבריו.
אתה אפילו לא מתמודד עם הלשונות שלהם, לא מסביר למשל כיצד ר"נ כתב דברים כפי שכתב ולמה הוא התכוון, אלא רק כותב שברור שהם לא סברו כך.
ומתוך כך עולה המסקנה שלך, שזו הדעה העיקרית ביהדות, ושכך היא פסיקת ההלכה, וגם אם היו דעות אחרות בעבר כבר נפסק שלא כמותן.

אז זכותך לאחוז בעמדתך. אם אתה באמת חושב שהדעה שיש מקרה ויש השפעה להשתדלות היא כפירה, אז אני מבין שכל מקור שנראה אחרת אתה תטען שלא זו הכוונה. אבל במצב כזה אני פשוט לא רואה אפשרות כלשהי לדיון.
הרי גם אם כאשר הראשונים כותבים במפורש שיש מקרה ויש השפעה להשתדלות, אתה טוען שהכוונה היא אחרת. אז איזה מקורות אפשר להביא? גם אם אביא ציטוטים כחול הים, אתה תטען שלא זו הכוונה.
בלשון אחר: לו יצוייר שהראשונים סברו שלא כדעתך, אלא שבאמת יש מקרה ובאמת יש השפעה להשתדלות - באיזו לשון הם היו צריכים להתבטא כדי שתשתכנע שבאמת הם מתכוונים לכך? אני לא מצליח להעלות על דעתי לשונות יותר מפורשות ממה שכבר מופיע בראשונים.


הרב שמואל אריאל
אשמח אם תשיב
האם הקב"ה ברא את העולם, ונתן לכל אחד מהנבראים כח לפעול, או שמא הקב"ה ברא את העולם, ובאותה המדה ממשיך לברוא ולהפעיל את כל שנברא?
בשעת בריאת העולם, הקב"ה ברא חוקי טבע או שהקב"ה עושה את חוקי הטבע בכל רגע?

כל זהבלי קשר להגדרת פעולת האדם, אני מדבר על הנהגת העולם חוץ ממעשי האדם.

מקדש מלך
הודעות: 4638
הצטרף: ג' ינואר 31, 2017 9:16 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי מקדש מלך » ה' מרץ 14, 2019 3:09 pm

שמואל אריאל כתב:הרב "מקדש מלך" -
אנסה לסכם את הדיון מנקודת מבטי. אין כוונתי לפגוע או לזלזל חלילה, אלא פשוט להציג את העובדות כפי שאני רואה אותן. ואבקש לקרוא את הדברים כך, כתיאור עובדתי על פי הבנתי, ולא כמגמה לקנטר:

בראשונים ישנם ביטויים רבים מאד שאומרים במפורש שיש מצב שאדם מסור למקרה, ושההשתדלות שלו תקבע אם יארע לו כך או כך.
גם באחרונים יש ביטויים כאלה, כגון בר"נ מברסלב ועוד אחרונים.
אתה יוצא מנקודת הנחה ברורה שזה לא ייתכן, ולכן:
טוען בנחרצות שכל הראשונים סברו שהאדם מושגח תמיד.
טוען שלא ייתכן שר"נ מברסלב התכוון למה שכתוב בדבריו.
אתה אפילו לא מתמודד עם הלשונות שלהם, לא מסביר למשל כיצד ר"נ כתב דברים כפי שכתב ולמה הוא התכוון, אלא רק כותב שברור שהם לא סברו כך.
ומתוך כך עולה המסקנה שלך, שזו הדעה העיקרית ביהדות, ושכך היא פסיקת ההלכה, וגם אם היו דעות אחרות בעבר כבר נפסק שלא כמותן.

אז זכותך לאחוז בעמדתך. אם אתה באמת חושב שהדעה שיש מקרה ויש השפעה להשתדלות היא כפירה, אז אני מבין שכל מקור שנראה אחרת אתה תטען שלא זו הכוונה. אבל במצב כזה אני פשוט לא רואה אפשרות כלשהי לדיון.
הרי גם אם כאשר הראשונים כותבים במפורש שיש מקרה ויש השפעה להשתדלות, אתה טוען שהכוונה היא אחרת. אז איזה מקורות אפשר להביא? גם אם אביא ציטוטים כחול הים, אתה תטען שלא זו הכוונה.
בלשון אחר: לו יצוייר שהראשונים סברו שלא כדעתך, אלא שבאמת יש מקרה ובאמת יש השפעה להשתדלות - באיזו לשון הם היו צריכים להתבטא כדי שתשתכנע שבאמת הם מתכוונים לכך? אני לא מצליח להעלות על דעתי לשונות יותר מפורשות ממה שכבר מופיע בראשונים.

איני מצליח להבין מדוע אתה מערב את הדיון לגבי ההשתדלות. אני מוכן בהחלט להסכים שיש ראשונים שסבורים שההשתדלות משפיעה, אם כי בדורות האחרונים נפסק כדעת חובות הלבבות. הסברתי גם למה.

נעזוב את עניין ההשתדלות ונסכם את הדברים מנקודת ראותי. הראשונים שהבאת טורחים תמיד להדגיש ש'כל מעשי בני האדם בהשגחה'. אחר כך הם כותבים דברים אחרים. ולכן אני מסביר, וזה הסבר הגיוני ומצוין, שהקב"ה משגיח על כולם, אלא שהוא בוחר מתי להתערב ומתי לא. וממילא, הרי שהכל בדין וצדק ומידו. כי הוא בחן את מעשיהם כל כולם, וגזר עליהם מה שיהיה עימם, חלק בדרך בטבע וחלק בהתערבות עם מעשי הטבע. לא אמרתי שהכל בחשבון מדויק לפי שכר ועונש, כלומר שחייב להיות שיש מינון מסוים של עונש זהה לכולם, אלא שאע"פ כך דינו של הקב"ה, ובאמת איננו מבינים אותו. אלא שברור לנו שאין בו עוול. נמצא שכל מעשי בני האדם (חוץ מנושא ההשתדלות) נגזרים על ידי הקב"ה, וכולם בדין צדק מוחלט. ולכן המילה מקרה משמשת לכאן ולכאן. (ומכאן גם תשובה ברורה על דרשות הר"ן שהביא הרב 'ישנו').

לגבי רבי נחמן מברסלב אני טוען שוב מהיכרות עם צורת הביטוי החסידית, שהמילים 'מקרה' הם בעצם 'הסתר'. כלומר הנהגת הקב"ה בעצמו, רק באופן הסתר של 'מקרה'. אתה רשאי לחלוק עלי (ולדעתי זו פשוט חוסר הכרות עם הטרמינולוגיה החסידית), אבל במטותא, אל תאמר שאיני מסביר את הכוונה. גדולי החסידות אגב, גם 'גיירו' את המונחים הפילוסופיים של הרמב"ם והסבירו אותם באופנים קבליים דומים.

וכעת לגבי הלכה. האם שייך פסק הלכה בענינים שברוח? תשובה, בכל מה שקושור למחלוקות הפילוספים עם המקובלים נפסקה הלכה. כי אנחנו מאמינים בני מאמינים בגילויי רוח הקודש של המקובלים. אם כי גם לדעות הראשונים יש מקום ברבדים מסוימים, ואכמ"ל. וכבר העירו שכל המבנה הזה של 'טבע' אינו מתיישב כלל עם המבט הקבלי הבסיסי.

כל גדולי האחרונים נקטו בבירור שהכל בהשגחה פרטית. אציין את החזון איש באמונה ובטחון, את הרמח"ל בדעת תבונות. את התניא ליקוטי אמרים וכל ספרי החסידות שמלאים באמונה מוחלטת שהכל בהשגחה פרטית, ובצמצום עניין הבחירה למינימום. אציין את כתבי הרב דסלר ועוד ועוד, אציין את שומר אמונים הקדמון שהעליתי מקודם שיש לו מאמר ארוך על עניין ההשגחה.

מאידך, לא תוכל להביא בר סמכא ברמתם מהתקופה האחרונה שיכתוב בפשטות כדעת הראשונים, חוץ מ(אולי) כתבי הרב קוק, שהוא בעצם 'ספר חסידי' מהבחינה הזו שהוא 'מגייר' מונחים בצורה מתוחכמת.

האם כל אלו לא ידעו את שיטות הראשונים? ודאי שידעו, אלא נקטו שנפסקה הלכה. והסברתי היטב גם למה. (וזאת גם אם איני צודק בפרשנותי את דעת הראשונים. ובלי קשר חיך אוכל יטעם האם ההסתכלות הזו מתאימה או יכולה להתאים את הסתכלות המקובלים, אם לא 'נגייר' אותם בצורה מתוחכמת, כמנהג ספרי החסידות).

להיפך, אינך מציע הסבר ברור בלשונות הראשונים שתמיד מדגישים ש'הכל' מושגח והכל ניסים נסתרים (לשון הרמב"ן). וגם מתעלם מכל המקורות האחרונים שנוקטים כך כדבר שלא ניתן לחשוב בכלל אחרת. וגם, וזה לא פחות חשוב בעיני, אתה לא מחשיב את מה ששגור בפי כל. וכבר אמרו בגמרא שאם לא נביאים הם בני נביאים הם, ואמרו כל הלכה שהיא רופפת בידך צא וראה איך עמא דבר, והקצו דף שלם בגמרא עבור 'מנא הא מילתא דאמרי אינשי'. ודאי וודאי בדבר זה שכולנו יודעים (אני מכיר את הציבור החרדי - לא הדל"י) שכל עובד ה' חי בתודעה שהכל בהשגחה פרטית, ורואה בה יסוד גדול בעבודתו. וכי יכול החי להכחיש את החי?

חרסון
הודעות: 1175
הצטרף: ג' פברואר 28, 2017 12:33 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי חרסון » ה' מרץ 14, 2019 3:21 pm

מקדש מלך כתב:ואני אומר, לא נהרא נהרא, אלא נהר איתן ונהר אכזב.


תוך כותבי הודעתי שעלי' נסובים דבריך, נזכרתי בסיפור נחמד - וסליחה על ההשוואה החריפה במקצת:

סיפר א' מגדולי הדור האחרון, שבשנות ילדותו נכנס פעם לביתו בהתרגשות וסיפר לאביו מתוך סערה והפתעה: אבא, שמעת שיש אנשים שטוענים שמוצא האדם מן הקוף?!...

ענה לו אביו החכם: נו, ומה אכפת לך. אם יש אנשים שמעוניינים בייחוס הזה - זכותם לחפש אותו..

כי באמת, נהרא נהרא ופשטי'. ואם מישהו מרגיש שהוא מזדהה ומבין דווקא ב'מגרש של הראשונים' באמונות ודעות, וחש כי ירד לעומק דעתם הרחבה יותר מאשר רוב לומדי סוגיות אלו בעם ישראל, ובקיצור, צר עליו ה'סד' בו ניתנה אמונתו ב500 השנים האחרונות - אז בבקשה.

עקביה
הודעות: 5435
הצטרף: ד' אוקטובר 07, 2015 11:19 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי עקביה » ה' מרץ 14, 2019 4:32 pm

מקדש מלך כתב:וכעת לגבי הלכה. האם שייך פסק הלכה בענינים שברוח? תשובה, בכל מה שקושור למחלוקות הפילוספים עם המקובלים נפסקה הלכה. כי אנחנו מאמינים בני מאמינים בגילויי רוח הקודש של המקובלים. אם כי גם לדעות הראשונים יש מקום ברבדים מסוימים, ואכמ"ל. וכבר העירו שכל המבנה הזה של 'טבע' אינו מתיישב כלל עם המבט הקבלי הבסיסי.

היכן נפסקה הלכה זו?

מקדש מלך
הודעות: 4638
הצטרף: ג' ינואר 31, 2017 9:16 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי מקדש מלך » ה' מרץ 14, 2019 5:04 pm

עקביה כתב:
מקדש מלך כתב:וכעת לגבי הלכה. האם שייך פסק הלכה בענינים שברוח? תשובה, בכל מה שקושור למחלוקות הפילוספים עם המקובלים נפסקה הלכה. כי אנחנו מאמינים בני מאמינים בגילויי רוח הקודש של המקובלים. אם כי גם לדעות הראשונים יש מקום ברבדים מסוימים, ואכמ"ל. וכבר העירו שכל המבנה הזה של 'טבע' אינו מתיישב כלל עם המבט הקבלי הבסיסי.

היכן נפסקה הלכה זו?

מהן בדיוק שתי האפשרויות העומדות בפניך?

מקדש מלך
הודעות: 4638
הצטרף: ג' ינואר 31, 2017 9:16 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי מקדש מלך » ה' מרץ 14, 2019 5:05 pm

אגב, לגבי מהר"נ מברסלב. נזכרתי כעת בלהיט (לשעבר) "ואפילו בהסתרה שבתוך ההסתרה, בודאי גם שם מלובש ה' יתברך"...

עקביה
הודעות: 5435
הצטרף: ד' אוקטובר 07, 2015 11:19 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי עקביה » ה' מרץ 14, 2019 5:22 pm

מקדש מלך כתב:
עקביה כתב:
מקדש מלך כתב:וכעת לגבי הלכה. האם שייך פסק הלכה בענינים שברוח? תשובה, בכל מה שקושור למחלוקות הפילוספים עם המקובלים נפסקה הלכה. כי אנחנו מאמינים בני מאמינים בגילויי רוח הקודש של המקובלים. אם כי גם לדעות הראשונים יש מקום ברבדים מסוימים, ואכמ"ל. וכבר העירו שכל המבנה הזה של 'טבע' אינו מתיישב כלל עם המבט הקבלי הבסיסי.

היכן נפסקה הלכה זו?

מהן בדיוק שתי האפשרויות העומדות בפניך?

אני יודע? הן נדונו מן הסתם באשכול זה, ולא קראתי הכל.

למשל דברי החינוך (שאיני יודע אם הוזכרו לעיל אם לא):
ספר החינוך מצוה קסט
ויש מהן כתות יחשבו כי השגחת השם ברוך הוא על כל עניני העולם, בין בעלי חיים או כל שאר דברים, כלומר שלא יתנועע דבר אחד קטן בעולם הזה רק בחפצו ברוך הוא ובגזרתו, עד שיחשבו כי בנפול עלה אחד מן האילן הוא גזר עליו שיפול, ואי אפשר שיתאחר או יקדם זמן נפילתה אפילו רגע, וזה דעת רחוק הרבה מן השכל.

האם הם מקובלים על המקובלים?

מקדש מלך
הודעות: 4638
הצטרף: ג' ינואר 31, 2017 9:16 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי מקדש מלך » ה' מרץ 14, 2019 5:28 pm

אני לא דן על משהו ספיציפי.
אני דן על כך שכלל ישראל הכשרים היום מאמינים בני מאמינים בזוהר ובכתבי האר"י ז"ל והרמח"ל וכו' כגילויים משמים על ידי רוח הקודש ואליהו הנביא זל"ט
ולכן, אם דברי הראשונים מתנגשים עימם, ברור כמי נוקטים.
אלא אם כן נהיה 'אולטרא מקובלים' (וגדולי החסידות בהחלט נוקטים כן), ונפרש את דברי הראשונים עצמם באופן שלא יסתרו את דברי המקובלים, או במילים אחרות בצורה קבלית.

עקביה
הודעות: 5435
הצטרף: ד' אוקטובר 07, 2015 11:19 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי עקביה » ה' מרץ 14, 2019 5:38 pm

מקדש מלך כתב:אני לא דן על משהו ספיציפי.
אני דן על כך שכלל ישראל הכשרים היום מאמינים בני מאמינים בזוהר ובכתבי האר"י ז"ל והרמח"ל וכו' כגילויים משמים על ידי רוח הקודש ואליהו הנביא זל"ט
ולכן, אם דברי הראשונים מתנגשים עימם, ברור כמי נוקטים.

איני מסכים כלל.
יש אמנם הרבה דעות שנדחו מהקונצנזוס ואינן מקובלות, אבל לא ע"י המקובלים הן נדחו אלא כבר ע"י הראשונים, למשל הרמב"ן הדוחה את דעת הרמב"ם בריש פ' וירא או בטעם הקרבנות. וכן דעות הנוגעות לעיקרי האמונה ועוד.
אבל לומר שהשקפה שנתחדשה בבית מדרשם של המקובלים תדחה את מה שהיה מקובל על הראשונים, ולא האזוטריים שבהם אלא אלו שאת מימיהם אנו שותים - מאן דכר שמיה.

שמואל אריאל
הודעות: 90
הצטרף: ג' דצמבר 19, 2017 1:16 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי שמואל אריאל » ה' מרץ 14, 2019 5:56 pm

ישא ברכה כתב:
שמואל אריאל כתב:הרב "מקדש מלך" -
אנסה לסכם את הדיון מנקודת מבטי. אין כוונתי לפגוע או לזלזל חלילה, אלא פשוט להציג את העובדות כפי שאני רואה אותן. ואבקש לקרוא את הדברים כך, כתיאור עובדתי על פי הבנתי, ולא כמגמה לקנטר:

בראשונים ישנם ביטויים רבים מאד שאומרים במפורש שיש מצב שאדם מסור למקרה, ושההשתדלות שלו תקבע אם יארע לו כך או כך.
גם באחרונים יש ביטויים כאלה, כגון בר"נ מברסלב ועוד אחרונים.
אתה יוצא מנקודת הנחה ברורה שזה לא ייתכן, ולכן:
טוען בנחרצות שכל הראשונים סברו שהאדם מושגח תמיד.
טוען שלא ייתכן שר"נ מברסלב התכוון למה שכתוב בדבריו.
אתה אפילו לא מתמודד עם הלשונות שלהם, לא מסביר למשל כיצד ר"נ כתב דברים כפי שכתב ולמה הוא התכוון, אלא רק כותב שברור שהם לא סברו כך.
ומתוך כך עולה המסקנה שלך, שזו הדעה העיקרית ביהדות, ושכך היא פסיקת ההלכה, וגם אם היו דעות אחרות בעבר כבר נפסק שלא כמותן.

אז זכותך לאחוז בעמדתך. אם אתה באמת חושב שהדעה שיש מקרה ויש השפעה להשתדלות היא כפירה, אז אני מבין שכל מקור שנראה אחרת אתה תטען שלא זו הכוונה. אבל במצב כזה אני פשוט לא רואה אפשרות כלשהי לדיון.
הרי גם אם כאשר הראשונים כותבים במפורש שיש מקרה ויש השפעה להשתדלות, אתה טוען שהכוונה היא אחרת. אז איזה מקורות אפשר להביא? גם אם אביא ציטוטים כחול הים, אתה תטען שלא זו הכוונה.
בלשון אחר: לו יצוייר שהראשונים סברו שלא כדעתך, אלא שבאמת יש מקרה ובאמת יש השפעה להשתדלות - באיזו לשון הם היו צריכים להתבטא כדי שתשתכנע שבאמת הם מתכוונים לכך? אני לא מצליח להעלות על דעתי לשונות יותר מפורשות ממה שכבר מופיע בראשונים.


הרב שמואל אריאל
אשמח אם תשיב
האם הקב"ה ברא את העולם, ונתן לכל אחד מהנבראים כח לפעול, או שמא הקב"ה ברא את העולם, ובאותה המדה ממשיך לברוא ולהפעיל את כל שנברא?
בשעת בריאת העולם, הקב"ה ברא חוקי טבע או שהקב"ה עושה את חוקי הטבע בכל רגע?

כל זהבלי קשר להגדרת פעולת האדם, אני מדבר על הנהגת העולם חוץ ממעשי האדם.


איני יודע אם קראת את המאמרים שהעליתי סמוך לתחילתו של שירשור זה. על פי מקורות רבים המובאים שם, התשובה היא כפי האפשרות הראשונה, דהיינו שהקב"ה נתן לברואים כח לפעול, הטביע בעולם את חוקי הטבע, וזה חלק מהותי מרצונו ומטרתו של הבורא בעולמו.
זה כמובן לא סותר שישנם לעיתים התערבויות של הקב"ה באופן של השגחה ישירה, אבל באופן כללי העולם נוהג על פי החוקים והכוחות שהטביע בו הקב"ה בשעת הבריאה.

סגי נהור
הודעות: 5649
הצטרף: א' אוגוסט 04, 2013 11:55 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי סגי נהור » ה' מרץ 14, 2019 6:17 pm

עקביה כתב:
מקדש מלך כתב:אני לא דן על משהו ספיציפי.
אני דן על כך שכלל ישראל הכשרים היום מאמינים בני מאמינים בזוהר ובכתבי האר"י ז"ל והרמח"ל וכו' כגילויים משמים על ידי רוח הקודש ואליהו הנביא זל"ט
ולכן, אם דברי הראשונים מתנגשים עימם, ברור כמי נוקטים.

איני מסכים כלל.
יש אמנם הרבה דעות שנדחו מהקונצנזוס ואינן מקובלות, אבל לא ע"י המקובלים הן נדחו אלא כבר ע"י הראשונים, למשל הרמב"ן הדוחה את דעת הרמב"ם בריש פ' וירא או בטעם הקרבנות. וכן דעות הנוגעות לעיקרי האמונה ועוד.
אבל לומר שהשקפה שנתחדשה בבית מדרשם של המקובלים תדחה את מה שהיה מקובל על הראשונים, ולא האזוטריים שבהם אלא אלו שאת מימיהם אנו שותים - מאן דכר שמיה.

מי שרוצה לעסוק בשאלות מכבשונו של עולם, בהנחה שאינו דרדעי, חייב להכיר את עולם הסוד או לקבל מסורת היונקת מעולם הסוד, שכן תורת הסוד היא שעוסקת ברבדים הנסתרים של המציאות. ובהתעלם ממנה לא ניתן לדון באמת בשאלות אלה.

לא כל אחד יכול לצלול לעומקה בכוחות עצמו, אבל זאת בדיוק הנקודה - התפיסה הנפוצה והמקובלת אצל שלומי אמוני ישראל היא סינתזה שמשוקעים בה בדרך כלל גם היסודות החשובים של פנימיות התורה, לא מפני שהמשגיח הוא בהכרח מקובל גדול אלא מפני שהוא בדרך כלל יונק ממסורות שסנתזו כבר את יסודותיה, בין אם דרך החסידות ובין אם דרך הרמח"ל וכדומה.

מה שקורה כאן בפורום שוב ושוב, שמגיעים בוגרי ישיבות שעסקו רק בש"ס ומפרשיו ומנסים לברר מיסודם את עיקרי האמונה שחונכו עליהם. ואז בא החוכמולוג התורן עם איזו מציאה מהרס"ג או ר' חסדאי קרשקש, ועושה מחלוקת בין "הראשונים" ל"משגיח" או ל"גננת", ואינו יודע שהגננת היא בעצם האר"י או השל"ה.

שמואל אריאל
הודעות: 90
הצטרף: ג' דצמבר 19, 2017 1:16 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי שמואל אריאל » ה' מרץ 14, 2019 6:22 pm

מקדש מלך כתב:
שמואל אריאל כתב:הרב "מקדש מלך" -
אנסה לסכם את הדיון מנקודת מבטי. אין כוונתי לפגוע או לזלזל חלילה, אלא פשוט להציג את העובדות כפי שאני רואה אותן. ואבקש לקרוא את הדברים כך, כתיאור עובדתי על פי הבנתי, ולא כמגמה לקנטר:

בראשונים ישנם ביטויים רבים מאד שאומרים במפורש שיש מצב שאדם מסור למקרה, ושההשתדלות שלו תקבע אם יארע לו כך או כך.
גם באחרונים יש ביטויים כאלה, כגון בר"נ מברסלב ועוד אחרונים.
אתה יוצא מנקודת הנחה ברורה שזה לא ייתכן, ולכן:
טוען בנחרצות שכל הראשונים סברו שהאדם מושגח תמיד.
טוען שלא ייתכן שר"נ מברסלב התכוון למה שכתוב בדבריו.
אתה אפילו לא מתמודד עם הלשונות שלהם, לא מסביר למשל כיצד ר"נ כתב דברים כפי שכתב ולמה הוא התכוון, אלא רק כותב שברור שהם לא סברו כך.
ומתוך כך עולה המסקנה שלך, שזו הדעה העיקרית ביהדות, ושכך היא פסיקת ההלכה, וגם אם היו דעות אחרות בעבר כבר נפסק שלא כמותן.

אז זכותך לאחוז בעמדתך. אם אתה באמת חושב שהדעה שיש מקרה ויש השפעה להשתדלות היא כפירה, אז אני מבין שכל מקור שנראה אחרת אתה תטען שלא זו הכוונה. אבל במצב כזה אני פשוט לא רואה אפשרות כלשהי לדיון.
הרי גם אם כאשר הראשונים כותבים במפורש שיש מקרה ויש השפעה להשתדלות, אתה טוען שהכוונה היא אחרת. אז איזה מקורות אפשר להביא? גם אם אביא ציטוטים כחול הים, אתה תטען שלא זו הכוונה.
בלשון אחר: לו יצוייר שהראשונים סברו שלא כדעתך, אלא שבאמת יש מקרה ובאמת יש השפעה להשתדלות - באיזו לשון הם היו צריכים להתבטא כדי שתשתכנע שבאמת הם מתכוונים לכך? אני לא מצליח להעלות על דעתי לשונות יותר מפורשות ממה שכבר מופיע בראשונים.

איני מצליח להבין מדוע אתה מערב את הדיון לגבי ההשתדלות. אני מוכן בהחלט להסכים שיש ראשונים שסבורים שההשתדלות משפיעה, אם כי בדורות האחרונים נפסק כדעת חובות הלבבות. הסברתי גם למה.

נעזוב את עניין ההשתדלות ונסכם את הדברים מנקודת ראותי. הראשונים שהבאת טורחים תמיד להדגיש ש'כל מעשי בני האדם בהשגחה'. אחר כך הם כותבים דברים אחרים. ולכן אני מסביר, וזה הסבר הגיוני ומצוין, שהקב"ה משגיח על כולם, אלא שהוא בוחר מתי להתערב ומתי לא. וממילא, הרי שהכל בדין וצדק ומידו. כי הוא בחן את מעשיהם כל כולם, וגזר עליהם מה שיהיה עימם, חלק בדרך בטבע וחלק בהתערבות עם מעשי הטבע. לא אמרתי שהכל בחשבון מדויק לפי שכר ועונש, כלומר שחייב להיות שיש מינון מסוים של עונש זהה לכולם, אלא שאע"פ כך דינו של הקב"ה, ובאמת איננו מבינים אותו. אלא שברור לנו שאין בו עוול. נמצא שכל מעשי בני האדם (חוץ מנושא ההשתדלות) נגזרים על ידי הקב"ה, וכולם בדין צדק מוחלט. ולכן המילה מקרה משמשת לכאן ולכאן. (ומכאן גם תשובה ברורה על דרשות הר"ן שהביא הרב 'ישנו').

לגבי רבי נחמן מברסלב אני טוען שוב מהיכרות עם צורת הביטוי החסידית, שהמילים 'מקרה' הם בעצם 'הסתר'. כלומר הנהגת הקב"ה בעצמו, רק באופן הסתר של 'מקרה'. אתה רשאי לחלוק עלי (ולדעתי זו פשוט חוסר הכרות עם הטרמינולוגיה החסידית), אבל במטותא, אל תאמר שאיני מסביר את הכוונה. גדולי החסידות אגב, גם 'גיירו' את המונחים הפילוסופיים של הרמב"ם והסבירו אותם באופנים קבליים דומים.

וכעת לגבי הלכה. האם שייך פסק הלכה בענינים שברוח? תשובה, בכל מה שקושור למחלוקות הפילוספים עם המקובלים נפסקה הלכה. כי אנחנו מאמינים בני מאמינים בגילויי רוח הקודש של המקובלים. אם כי גם לדעות הראשונים יש מקום ברבדים מסוימים, ואכמ"ל. וכבר העירו שכל המבנה הזה של 'טבע' אינו מתיישב כלל עם המבט הקבלי הבסיסי.

כל גדולי האחרונים נקטו בבירור שהכל בהשגחה פרטית. אציין את החזון איש באמונה ובטחון, את הרמח"ל בדעת תבונות. את התניא ליקוטי אמרים וכל ספרי החסידות שמלאים באמונה מוחלטת שהכל בהשגחה פרטית, ובצמצום עניין הבחירה למינימום. אציין את כתבי הרב דסלר ועוד ועוד, אציין את שומר אמונים הקדמון שהעליתי מקודם שיש לו מאמר ארוך על עניין ההשגחה.

מאידך, לא תוכל להביא בר סמכא ברמתם מהתקופה האחרונה שיכתוב בפשטות כדעת הראשונים, חוץ מ(אולי) כתבי הרב קוק, שהוא בעצם 'ספר חסידי' מהבחינה הזו שהוא 'מגייר' מונחים בצורה מתוחכמת.

האם כל אלו לא ידעו את שיטות הראשונים? ודאי שידעו, אלא נקטו שנפסקה הלכה. והסברתי היטב גם למה. (וזאת גם אם איני צודק בפרשנותי את דעת הראשונים. ובלי קשר חיך אוכל יטעם האם ההסתכלות הזו מתאימה או יכולה להתאים את הסתכלות המקובלים, אם לא 'נגייר' אותם בצורה מתוחכמת, כמנהג ספרי החסידות).

להיפך, אינך מציע הסבר ברור בלשונות הראשונים שתמיד מדגישים ש'הכל' מושגח והכל ניסים נסתרים (לשון הרמב"ן). וגם מתעלם מכל המקורות האחרונים שנוקטים כך כדבר שלא ניתן לחשוב בכלל אחרת. וגם, וזה לא פחות חשוב בעיני, אתה לא מחשיב את מה ששגור בפי כל. וכבר אמרו בגמרא שאם לא נביאים הם בני נביאים הם, ואמרו כל הלכה שהיא רופפת בידך צא וראה איך עמא דבר, והקצו דף שלם בגמרא עבור 'מנא הא מילתא דאמרי אינשי'. ודאי וודאי בדבר זה שכולנו יודעים (אני מכיר את הציבור החרדי - לא הדל"י) שכל עובד ה' חי בתודעה שהכל בהשגחה פרטית, ורואה בה יסוד גדול בעבודתו. וכי יכול החי להכחיש את החי?


איני יכול להאריך לגבי כל נקודה ונקודה (וגם נראה לי שהדיון יהיה יותר מועיל אם נדון בכל נקודה בפנ"ע ולא בשלל נקודות בבת אחת), אבל אנסה בקצרה:

איני מצליח להבין מדוע אתה מערב את הדיון לגבי ההשתדלות. אני מוכן בהחלט להסכים שיש ראשונים שסבורים שההשתדלות משפיעה, אם כי בדורות האחרונים נפסק כדעת חובות הלבבות. הסברתי גם למה

אני לא מבין איך אפשר להפריד בין שאלת ההשגחה ושאלת ההשתדלות. אם אכן הראשונים סבורים שההשתדלות משפיעה, זאת אומרת שלא נקבע משמים שלאדם פלוני יארע דוקא כך או דוקא כך, אלא הדבר נקבע בפועל על פי השתדלותו.

נעזוב את עניין ההשתדלות ונסכם את הדברים מנקודת ראותי. הראשונים שהבאת טורחים תמיד להדגיש ש'כל מעשי בני האדם בהשגחה'. אחר כך הם כותבים דברים אחרים. ולכן אני מסביר, וזה הסבר הגיוני ומצוין, שהקב"ה משגיח על כולם, אלא שהוא בוחר מתי להתערב ומתי לא. וממילא, הרי שהכל בדין וצדק ומידו. כי הוא בחן את מעשיהם כל כולם, וגזר עליהם מה שיהיה עימם, חלק בדרך בטבע וחלק בהתערבות עם מעשי הטבע. לא אמרתי שהכל בחשבון מדויק לפי שכר ועונש, כלומר שחייב להיות שיש מינון מסוים של עונש זהה לכולם, אלא שאע"פ כך דינו של הקב"ה, ובאמת איננו מבינים אותו. אלא שברור לנו שאין בו עוול. נמצא שכל מעשי בני האדם (חוץ מנושא ההשתדלות) נגזרים על ידי הקב"ה, וכולם בדין צדק מוחלט. ולכן המילה מקרה משמשת לכאן ולכאן. (ומכאן גם תשובה ברורה על דרשות הר"ן שהביא הרב 'ישנו')

א. אני לא ראיתי כך, שתמיד הראשונים מדגישים שכל מעשי בני האדם בהשגחה. אדרבה, הם כותבים לא פעם במפורש שלא כל מעשי האדם הם בהשגחה.
ב. לא הבנתי את ההסבר שלך. אם הקב"ה בוחר בעת מסויימת ובאדם מסויים שלא להתערב, אז מה שיקבע את גורלו של האדם באותה עת היא ההשתדלות שלו, כגון הזהירות וכדומה. אם כך, אז גורלו יכול להיות לטובה או לרעה, מבלי שהקב"ה גזר לכאן או לכאן. אז במה זו השגחה? אם כוונתך היא שכך הוא רצון ה', שבזמנים מסויימים ההתנהלות בעולם תהיה ללא התערבות ישירה אלא על פי הטבע והבחירה, אז אני מסכים לגמרי, זה בדיוק מה שאני טוען.

לגבי רבי נחמן מברסלב אני טוען שוב מהיכרות עם צורת הביטוי החסידית, שהמילים 'מקרה' הם בעצם 'הסתר'. כלומר הנהגת הקב"ה בעצמו, רק באופן הסתר של 'מקרה'. אתה רשאי לחלוק עלי (ולדעתי זו פשוט חוסר הכרות עם הטרמינולוגיה החסידית), אבל במטותא, אל תאמר שאיני מסביר את הכוונה. גדולי החסידות אגב, גם 'גיירו' את המונחים הפילוסופיים של הרמב"ם והסבירו אותם באופנים קבליים דומים

תודה, עכשיו אני מבין את האופן שאתה מפרש את דבריו. לענ"ד זה לא במשמע כלל (וגם אני מכיר קצת את הטרמינולוגיה החסידית), אז נישאר במחלוקת.

וכעת לגבי הלכה. האם שייך פסק הלכה בענינים שברוח? תשובה, בכל מה שקושור למחלוקות הפילוספים עם המקובלים נפסקה הלכה. כי אנחנו מאמינים בני מאמינים בגילויי רוח הקודש של המקובלים. אם כי גם לדעות הראשונים יש מקום ברבדים מסוימים, ואכמ"ל. וכבר העירו שכל המבנה הזה של 'טבע' אינו מתיישב כלל עם המבט הקבלי הבסיסי.

זה נושא גדול מאד, שאם ניכנס אליו לא נוכל להתמקד בסוגיה שלנו. רק אעיר בקצרה שתי הערות:
א. איני סבור שיש לדבר כאן במונחים של "פסק הלכה", אלא של "בירור האמת". הרי ברור שהקב"ה ניהל את עולמו בדורות הראשונים ובדורות האחרונים באותו אופן, בין אם עם ישראל "פסק" כשיטה א' או כשיטה ב'. השאלה היא איזו תפישה לגבי ההנהגה האלוקית היא הנכונה.
ב. גם במקובלים יש אמירות ברורות על כך שיש טבע ובחירה ולא הכל בהשגחה. קטונתי מלהיות בקי בקבלה, אבל הבאתי גם מקורות כאלה במאמרי, ואזכיר את עדותו של האדמו"ר האחרון מחב"ד, בקונטרסו על ההשגחה, שם הוא כותב שעד הבעש"ט לא מצינו את הדעה שכל פרט הוא בהשגחה, ומזכיר במפורש גם את המקובלים, שגם בהם לא מצינו כך.

כל גדולי האחרונים נקטו בבירור שהכל בהשגחה פרטית. אציין את החזון איש באמונה ובטחון, את הרמח"ל בדעת תבונות. את התניא ליקוטי אמרים וכל ספרי החסידות שמלאים באמונה מוחלטת שהכל בהשגחה פרטית, ובצמצום עניין הבחירה למינימום. אציין את כתבי הרב דסלר ועוד ועוד, אציין את שומר אמונים הקדמון שהעליתי מקודם שיש לו מאמר ארוך על עניין ההשגחה.

מי נחשב בכלל "כל גדולי האחרונים"? המהר"ל, אור החיים, רש"ר הירש, הראי"ה קוק - נחשבים או לא? (שלא לדבר על ר"נ מברסלב...)

להיפך, אינך מציע הסבר ברור בלשונות הראשונים שתמיד מדגישים ש'הכל' מושגח והכל ניסים נסתרים (לשון הרמב"ן).

הצעתי הסבר, עיין במאמר א' בדיון על שיטת הרמב"ן. כמובן זכותך לחלוק על ההסבר, אבל אני הצעתי את ההסבר שלי.

וגם מתעלם מכל המקורות האחרונים שנוקטים כך כדבר שלא ניתן לחשוב בכלל אחרת.

א. לא התעלמתי. כתבתי במפורש במאמרי שיש דעה כזו (עיין בתחילת המאמר, ובתחילת הפרק "באחרונים"). אבל באתי להציג את הדעה השניה.
ב. יש סתירה לכאורה בין דבריך ש"נפסקה הלכה" כשיטת ההשגחה המוחלטת, ובין הדרך שאתה מציג כעת ש"לא ניתן לחשוב בכלל אחרת".

גם, וזה לא פחות חשוב בעיני, אתה לא מחשיב את מה ששגור בפי כל. וכבר אמרו בגמרא שאם לא נביאים הם בני נביאים הם, ואמרו כל הלכה שהיא רופפת בידך צא וראה איך עמא דבר, והקצו דף שלם בגמרא עבור 'מנא הא מילתא דאמרי אינשי'. ודאי וודאי בדבר זה שכולנו יודעים (אני מכיר את הציבור החרדי - לא הדל"י) שכל עובד ה' חי בתודעה שהכל בהשגחה פרטית, ורואה בה יסוד גדול בעבודתו. וכי יכול החי להכחיש את החי?

אני לא מזלזל באנשים שחושבים כך וחיים כך, ולא באתי לפסול את דרכם. אבל לענ"ד רק מעטים מן האומרים כך באמת חיים באופן הזה. אצטט קטע ממאמר ב':
ישנם אנשים שאכן חיים בתודעה שהכול משמים, ומתייחסים אל כל ההתרחשויות הטבעיות כאל כיסוי ואחיזת עיניים. אצל אלה נוצרת תודעה, שעולם האמונה והעולם המוחשי עומדים בניגוד מתמיד זה לזה, והדבר משליך גם על תחומים נוספים באמונה. על פי תפישה כזו, האמונה אינה אמורה להשתלב עם השכל והתפישה האנושית הפשוטה, אלא לשלול אותם.
רבים אחרים נקלעים לסתירה פנימית: בפיהם הם אמנם מצהירים ש"הכול משמים", אך חייהם הממשיים והסתכלותם על המציאות הם טבעיים לגמרי. אצל אלו, האמונה הופכת להיות מן השפה ולחוץ, ואינה משקפת באמת את תודעתם. לפער זה עלולות להיות השלכות הרסניות לגבי היחס לאמונה בכללה.

עקביה
הודעות: 5435
הצטרף: ד' אוקטובר 07, 2015 11:19 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי עקביה » ה' מרץ 14, 2019 6:55 pm

סגי נהור כתב:מי שרוצה לעסוק בשאלות מכבשונו של עולם, בהנחה שאינו דרדעי, חייב להכיר את עולם הסוד או לקבל מסורת היונקת מעולם הסוד, שכן תורת הסוד היא שעוסקת ברבדים הנסתרים של המציאות. ובהתעלם ממנה לא ניתן לדון באמת בשאלות אלה.

אע"פ שאינני דרדעי איני מסכים שא"א לעסוק בשאלות אלה ע"פ הראשונים, והבוחר יבחר.

מקדש מלך
הודעות: 4638
הצטרף: ג' ינואר 31, 2017 9:16 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי מקדש מלך » ה' מרץ 14, 2019 7:04 pm

שמואל אריאל כתב:אני לא מבין איך אפשר להפריד בין שאלת ההשגחה ושאלת ההשתדלות. אם אכן הראשונים סבורים שההשתדלות משפיעה, זאת אומרת שלא נקבע משמים שלאדם פלוני יארע דוקא כך או דוקא כך, אלא הדבר נקבע בפועל על פי השתדלותו.

אני מוכן להבין שנקבע שהאדם ינצל רק אם ישתדל, כי זו עצמה גזירה מוגדרת ולא הפקרה למקרים. לכן אני מחלק זאת לנידון אחר. (אגב, ברור שגם כאן תיווצר שאלה, אם אדם אחד עצלן מאוד בטבעו והשני חרוץ, האם זו גזירה שוה על שניהם? אבל זה הבסיס).

א. אני לא ראיתי כך, שתמיד הראשונים מדגישים שכל מעשי בני האדם בהשגחה. אדרבה, הם כותבים לא פעם במפורש שלא כל מעשי האדם הם בהשגחה.
ב. לא הבנתי את ההסבר שלך. אם הקב"ה בוחר בעת מסויימת ובאדם מסויים שלא להתערב, אז מה שיקבע את גורלו של האדם באותה עת היא ההשתדלות שלו, כגון הזהירות וכדומה. אם כך, אז גורלו יכול להיות לטובה או לרעה, מבלי שהקב"ה גזר לכאן או לכאן. אז במה זו השגחה? אם כוונתך היא שכך הוא רצון ה', שבזמנים מסויימים ההתנהלות בעולם תהיה ללא התערבות ישירה אלא על פי הטבע והבחירה, אז אני מסכים לגמרי, זה בדיוק מה שאני טוען.

א. הבאתי ציטוטים. כעת איני יכול להתעמק בכל ציטוט.
ב. ההשתדלות היא משהו קטן מאוד, רוב הגזירות אינן תלויות בהשתדלות, לטוב ולמוטב.

זה נושא גדול מאד, שאם ניכנס אליו לא נוכל להתמקד בסוגיה שלנו. רק אעיר בקצרה שתי הערות:
א. איני סבור שיש לדבר כאן במונחים של "פסק הלכה", אלא של "בירור האמת". הרי ברור שהקב"ה ניהל את עולמו בדורות הראשונים ובדורות האחרונים באותו אופן, בין אם עם ישראל "פסק" כשיטה א' או כשיטה ב'. השאלה היא איזו תפישה לגבי ההנהגה האלוקית היא הנכונה.
ב. גם במקובלים יש אמירות ברורות על כך שיש טבע ובחירה ולא הכל בהשגחה. קטונתי מלהיות בקי בקבלה, אבל הבאתי גם מקורות כאלה במאמרי, ואזכיר את עדותו של האדמו"ר האחרון מחב"ד, בקונטרסו על ההשגחה, שם הוא כותב שעד הבעש"ט לא מצינו את הדעה שכל פרט הוא בהשגחה, ומזכיר במפורש גם את המקובלים, שגם בהם לא מצינו כך.

א. לו יהי. אם כי מצינו התייחסות שבכל דור התגלה רובד אחר בתורה, מכיון שזו היתה עבודת ה' שלהם, ואילו בדור שלנו התגלו רובדים לפי עבודת ה' הנדרשת מאיתנו, ולכן כן מתאים לקרוא לזה פסק הלכה (אם כי בהחלט מדובר בתפיסה שניתן לכנותה לצורך הדיון 'אולטרא קבלית'...).
ב. קשה מאוד לחקור את הנושא הזה בבירור. אבל די שנראה שכבר הרמב"ן 'מחליף פאזה', ומדבר על 'ניסים נסתרים', ולאורך ציר הזמן זה 'מחריף והולך' כמו שאומרים. הקבלה זרחה כמו איילת השחר, קימעה קימעה. וגם השתחררה מלפיתת הפילוסופיה לאט לאט, עד שהשתחררה ממנה לחלוטין, ואז קיימה את דברי הפסוק וְהָעָם הַנָּס הַמִּדְבָּר נֶהְפַּךְ אֶל הָרוֹדֵף
איני זוכר כעת את כל דברי הרבי מחב"ד בקונטרסו, אבל כמדומני שהנידון שם הוא שונה בתרתי, שהם אחד. א) מדובר על חיות וצמחים ולא על אנשים. ב) מדובר על החידוש העצום לפיו לא רק שהקב"ה עושה בעצמו כל מעשה (שזה בפירוש מוצאים גם במקובלים אחרים זולת הבעל שם טוב, וכבר הזכרתי את השומר אמונים הקדמון והרמח"ל שכותבים כך בבירור), אלא שיש לו אינטרס מיוחד בכל פעולה שנעשית תחת השמש, ועניין מיוחד בכל דבר, זה חידוש שאין למצוא לפני הבעל שם טוב. את עצם הטענה ש'אין טבע', מצינו גם מצינו.

מי נחשב בכלל "כל גדולי האחרונים"? המהר"ל, אור החיים, רש"ר הירש, הראי"ה קוק - נחשבים או לא? (שלא לדבר על ר"נ מברסלב...)

לגבי רבי נחמן כבר דברתי אמורה, לגבי השאר ברור שכולם מגדולי אומתינו (הרש"ר הירש חריג בכך שאף שהיה מגדולי הגדולים, עכ"ז הוא נטוע באדמה אחרת, וכביכול 'שאף מאוירם של הראשונים', וזאת בהוראת שעה עבור ארצו ומצבה המיוחד), אבל אני מאמין שאין דברים כאלו בכתביהם. ואם תטען ש'כל דבר אני מפרש ומעקם', אתן לך כלל אצבע פשוט אך מעורר מחשבה. אני לא מוכיח מתויורעס', אני מוכיח מ'הוראות'. הרמב"ן 'מורה' שחייבים להאמין שכל דברינו הם ניסים. זו הוראה. כנ"ל האחרונים האחרים שציטטתי. הם כתבו 'מאמרי הדרכה בנושא'. אני מניח שהבאת את האחרונים הנ"ל במאמר, אבל כעת לא ספיק בידי לעיין. אולי תעלה קטע מיוחד בעל עניין לפורום עצמו.

הצעתי הסבר, עיין במאמר א' בדיון על שיטת הרמב"ן. כמובן זכותך לחלוק על ההסבר, אבל אני הצעתי את ההסבר שלי.

אני אכן חושב שמדובר ברובדי השגחה. וכן שאר האחרונים שצוטטו במאמר מדברים להבנתי על רובדים של השגחה.

א. לא התעלמתי. כתבתי במפורש במאמרי שיש דעה כזו (עיין בתחילת המאמר, ובתחילת הפרק "באחרונים"). אבל באתי להציג את הדעה השניה.
ב. יש סתירה לכאורה בין דבריך ש"נפסקה הלכה" כשיטת ההשגחה המוחלטת, ובין הדרך שאתה מציג כעת ש"לא ניתן לחשוב בכלל אחרת".

זו לא סתירה אלא ישוב. הם הציגו את הדברים כאילו לא ניתן לחשוב אחרת. ואני מיישב את דבריהם שזה בגלל שנפסקה הלכה, או 'נתבררה האמת' כפי הביטוי שהצעת.

אני לא מזלזל באנשים שחושבים כך וחיים כך, ולא באתי לפסול את דרכם. אבל לענ"ד רק מעטים מן האומרים כך באמת חיים באופן הזה. אצטט קטע ממאמר ב':

ודאי קראת פעם את דברי החזו"א 'בשבח הקיצוניות'...
נערך לאחרונה על ידי מקדש מלך ב ה' מרץ 14, 2019 8:09 pm, נערך פעם 1 בסך הכל.

סגי נהור
הודעות: 5649
הצטרף: א' אוגוסט 04, 2013 11:55 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי סגי נהור » ה' מרץ 14, 2019 7:20 pm

לגבי מוהר"ן מברסלב, לענ"ד ברור לקורא את דבריו נכוחה, שתורתו עוסקת בדברים מנקודת המבט של התודעה והחוויה של האדם. הוא עוסק בשאלות קיומיות שהאדם שואל את עצמו, לא בפילוסופיה מופשטת (שאותה הוא שולל!).
בלשון לעז נאמר כך: ר' נחמן אינו עוסק בתאולוגיה אלא באקזיסטנציאליזם.
לכן, אלו שמנסים למקם את דבריו על הקשת של הדעות השונות בבירור עיקרי האמונה כשלעצמם (כגון בשאלת הצמצום ועוד) שוגים לענ"ד.

שמואל אריאל
הודעות: 90
הצטרף: ג' דצמבר 19, 2017 1:16 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי שמואל אריאל » ה' מרץ 14, 2019 10:51 pm

מקדש מלך כתב:
שמואל אריאל כתב:אני לא מבין איך אפשר להפריד בין שאלת ההשגחה ושאלת ההשתדלות. אם אכן הראשונים סבורים שההשתדלות משפיעה, זאת אומרת שלא נקבע משמים שלאדם פלוני יארע דוקא כך או דוקא כך, אלא הדבר נקבע בפועל על פי השתדלותו.

אני מוכן להבין שנקבע שהאדם ינצל רק אם ישתדל, כי זו עצמה גזירה מוגדרת ולא הפקרה למקרים. לכן אני מחלק זאת לנידון אחר. (אגב, ברור שגם כאן תיווצר שאלה, אם אדם אחד עצלן מאוד בטבעו והשני חרוץ, האם זו גזירה שוה על שניהם? אבל זה הבסיס).


אם כך, אז לכאורה אפשר לומר אותו עיקרון גם בהיקף הרבה יותר רחב - הקב"ה קבע בהשגחתו, שבאופן כללי בעולם בני אדם יינצלו רק אם ישתדלו, יתפרנסו על פי השתדלותם, וכן על זה הדרך בכל ענייני העולם והאדם.
(כמובן יש גם יוצאים מן הכלל, אירועים שבהם הקב"ה מתערב בהשגחה מכוונת, אבל אופן הניהול התדיר של העולם על ידי הקב"ה הוא באופן הנ"ל.)
מדוע את האפשרות הזו אתה לא מוכן לקבל?

ישא ברכה
הודעות: 1979
הצטרף: ש' יוני 06, 2015 11:50 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי ישא ברכה » ו' מרץ 15, 2019 5:32 am

העלו כאן את הענין של השקפת האחרונים מול הראשונים, והיו שתלו הדבר במקובלים אל מול פילוספים, יתכן שיש בזה אמת, אבל כמדומה שהנקודה היא יותר פשטות התנ"ך וחז"ל אל מול תורת האלוקות של ימות הראשונים.

שלושה נידוני היסוד ישנם ביחס להשגחה, ולדעתי הדורות האחרונים נוטים יותר לפשטות התנ"ך וחז"ל. הסוגיה הראשונה האם הקב"ה ברא את העולם, ונתן כוחות פעולה מסוימים לנבראים, ושוב יש יכולת בנבראים לפעול בכוחות עצמם, או שמא כל פעולה הינה עשייה של הבורא ית', וכוחות הטבע הינם רצון ה' בכל רגע ורגע. ולשם משל נוכל להתבונן האם תנועת האטומים הינו כח תנועה תמידי שהונח בחיק חלקיקי האטום או שמא הינו מעשה ה' בכל רגע ורגע. האם סיבוב ותנועת הגלגלים (שמש ירח כדור הארץ, וכל שאר מערכות הכוכבים) וכן כל מה שמוגדר בעולמינו ככח כמו כח המשיכה, חשמל, ועוד, הינם כוחות שטבע הבורא, או שהם מעשים שעושה הבורא בכל רגע ורגע, ואין מושג של כח כל שהוא העומד בפני עצמו. גם אם נכריע שהבורא עושה את כל הפעולות, עדיין יתכן שהבורא קבע את הנהגתו בצורה קבועה מחמת רצונו בהנהגת העולם בדרך נסתרת ולא גלויה (וזה הנקרא מזלות וכדו'), ויהא מקום לדון על סיבות המאורעות הפוקדות את האדם, אם הכל הוא במערכת שכר ועונש, או סיבות נוספות. וכן הלוא ברור שיש לאדם בחירה ויכולת בתחומים מסוימים ויש לברר מה האדם יכול לעשות בעולמו של הבורא ומה אינו יכול. אלו הסוגיות הנוספות בהשגחה, שיש לייחד להם מקום בפנ"ע.

[גם הדיון על כוחות הטבע, המדובר הוא על תנועות ופעולות שמתרחשות ביקום, האם הינם תנועות של כוחות מסוימים שהבורא ברא, או שמא אין מושג של 'כח', כח זהו מילה נרדפת למילה 'אלוקים'. אולם רובד נוסף ישנו, ביחס לחומר הדומם. בורא עולם ברא את העולם, האם החומר הינו בר קיום עצמי, האם התוצאה נפרדת מהסיבה, וכעת לאחר הבריאה החומר עומד לו לבדו. או שמא הבריאה כולה איננה מנותקת מסיבתה. הבורא כשם שברא את העולם מאין בששת ימי בראשית, כך הוא ממשיך ומהוה את הבריאה באופן תמידי].

בתורה ישנם פסוקים רבים המורים שהקב"ה מנהיג את העולם, (פסוקי שכר ועונש, פסוקים בסגנון 'ראו כי אני אני הוא, אני אמית ואחיה וכו') אולם לא נוכל להכריח פרשנות מוכרחת, האם הכונה שה' יתערב בהנהגת הטבע שחקק, או שמא לא חקק הנהגה כל שהיא אלא כל הטבע הוא הנהגת ה' היותר מצויה. אמנם לכאורה מהפסוק בנחמיה 'אַתָּה־ה֣וּא ה' לְבַדֶּךָ֒ את אַתָּ֣ה עָשִׂ֡יתָ אֶֽת־הַשָּׁמַיִם֩ שְׁמֵ֨י הַשָּׁמַ֜יִם וְכָל־צְבָאָ֗ם הָאָ֜רֶץ וְכָל־ אֲשֶׁ֤ר עָלֶ֙יהָ֙ הַיַּמִּים֙ וְכָל־אֲשֶׁ֣ר בָּהֶ֔ם וְאַתָּ֖ה מְחַיֶּ֣ה אֶת־כֻּלָּ֑ם וּצְבָ֥א הַשָּׁמַ֖יִם לְךָ֥ מִשְׁתַּחֲוִֽים', יש משמעות ברורה. פסוקים נוספים יש להתבונן במשמעותם בכדי להסיק מסקנה ברורה, אולם הרושם האו שהדברים לא מתנהלים במערכת כוחות אוטמטית, 'וַאֲשֶׁר֙ לֹ֣א צָדָ֔ה וְהָאֱלֹהִ֖ים אִנָּ֣ה לְיָד֑וֹ וְשַׂמְתִּ֤י לְךָ֙ מָק֔וֹם אֲשֶׁ֥ר יָנ֖וּס שָֽׁמָּה' המשמעות היא שלא היה הדבר במקרה, וכן האמור 'לאדם מערכי לב ומה' מענה לשון', שהפרשנות הפשוטה היא שהאדם יחשוב אולם הבורא יתן בפיו את המילים הנכונות. וכהנה פסוקים נוספים 'מה' מצעדי גבר וכו', ועוד.

גם נוסח התפילה, 'המאיר לארץ ולדרים עליה ברחמים ובטובו מחדש בכל יום תמיד מעשה בראשית'. קשה למצוא פרשנות נוספת למילים ברורות שכאלו. וכן נוסח תפילת ערבית 'אשר בדברו מעריב ערבים, בחכמה פותח שערים, ובתבונה משנה עתים, ומסדר את הכוכבים וכו', גולל אור מפני חושך וכו', נוסח די חד שמדבר בלשון הווה, קשה לפרשן שהמדובר הוא על הבריאה שברא ה' בששה ימים ראשונים, ועל שם אותה הבריאה אנו נוקטים בלשון עבר. כמו"כ התואר 'משיב הרוח ומוריד הגשם', לכאורה פחות מתאים אם אנו מתיחסים לחוקי הטבע כחוקים נבראים מימות ששת ימי בראשית. מצד שני יש להתבונן על נוסח הברכה 'עשה מעשה בראשית'.

בדברי חז"ל נמצא מאמרים רבים ביחס לעובדה שאין מקריות בעולם אלא הכל בדין מאת ה' ית', 'אין אדם נוקף אצבעו אא"כ מכריזין עליו מלמעלה', 'הקב"ה זן מקרני ראמים עד ביצי כנים' 'לעולם אין הנחש נושך אלא א"כ נלחש לו מלמעלה, ואין הארי טורף אלא א"כ נלחש לו מלמעלה, ואין המלכות מתגרה בבני אדם אלא א"כ נלחש לה מלמעלה', וכהנה רבות. אמנם זה לא בהכרח מחייב הכרעה ביחס לנידון מהו חוקי הטבע, אלא רק האם יש אופציה של מקריות, שבחז"ל די נשללת. מאידך בחז"ל מובא רבות ענין המזל, כגורם מרכזי בהנהגת העולם. סוגיה אם יש מזל לישראל או אין, אם כי כמדומה רוב דעות התנאים והאמוראים שאין מזל לישראל. כמו כן הגמרא אומרת בני חיי ומזוני לאו בזכותא תליא מילתא אלא במזלא. אמנם את המזלא לכאורה ניתן לפרש הן כחוקי טבע והן כהנהגת ה' קבועה ופחות משתנית.

כמו כן אמרו חז"ל 'אמר רבי יוחנן שלשה מפתחות בידו של הקדוש ברוך הוא שלא נמסרו ביד שליח, ואלו הן: מפתח של גשמים, מפתח של חיה, ומפתח של תחיית המתים. מפתח של גשמים - דכתיב יפתח ה' לך את אוצרו הטוב את השמים לתת מטר ארצך בעתו. מפתח של חיה מנין - דכתיב ויזכר אלהים את רחל וישמע אליה אלהים ויפתח את רחמה. מפתח של תחיית המתים מנין - דכתיב וידעתם כי אני ה' בפתחי את קברותיכם. במערבא אמרי: אף מפתח של פרנסה, דכתיב פותח את ידך וגו'. ורבי יוחנן מאי טעמא לא קא חשיב להא, אמר לך: גשמים היינו פרנסה'.
דברי הגמ' צריכים ביאור, אולם הם מורים לנו דבר ביחס לנידון.

ומאידך ברבותינו הראשונים הגישה הרווחת שהקב"ה ברא את העולם וטבע בו כוחות שונים.
הרמב"ם כותב, 'ובזה חולקים המדברים, לפי ששמעתים אומרים, שהרצון בכל דבר בעת אחר עת תמיד. ולא כן נאמין אנחנו, אלא הרצון היה בששת ימי בראשית, והדברים כולם נמשכים על טבעיהם תמיד, כמו שאמר: "מה שהיה הוא שיהיה", "ואשר להיות כבר היה", "אין כל חדש תחת השמש". ומפני זה הוצרכו החכמים לומר שכל המופתים היוצאים ממנהגו של עולם, אשר היו, ואשר יועד בהם שיהיו, כולם קדם הרצון בהם בששת ימי בראשית, והושם בטבע הדברים ההם אז, שיתחדש בהם מה שהתחדש. וכאשר התחדש בזמן הראוי - חשבו בו שהוא דבר שקרה עתה, ואינו כן. וכבר הרחיבו בזה הענין הרבה במדרש קהלת וזולתו. ומאמרם בזה הענין: "עולם כמנהגו הולך". ותמצאם תמיד בכל דבריהם, עליהם השלום, יברחו מתת הרצון בדבר אחר דבר ובעת אחר עת. ועל זה האופן ייאמר באדם כשיקום וישב - שברצון ה' קם וישב, כלומר, שהוא שם בטבעו, בעיקר מציאות האדם, שיקום וישב בבחירתו. לא שהוא רצה עתה בעת קומו שיקום ושלא יקום, כמו שלא רצה עתה בעת נפילת זו האבן שתפול ושלא תפול'. שיטת הרמב"ם מובארת בארוכה במורה נבוכים ח"ג פי"ז, ומובאת בכמה מהראשונים.
כעין זה ניתן לראות בפירוש התורה 'אשר ברא אלהים לעשות', האבן עזרא והרד"ק מפרשים שהבורא ית' ברא בכח הנבראים את היכולת לעשות, והיינו שנתן בהם את כח ההולדה והצמיחה, ואילו הגר"א מפרש להיפך שהבורא ית' ברא - אך עדיין הבורא צריך תמיד לעשות את הנבראים ואין להם קיום מכח הבריאה בששת הימים. זו גם משמעות ספר החינוך במצוה ס"ב, ועוד מהראשונים.

לעומתם ריה"ל בכוזרי כותב (מאמר ג') 'והדבר כן או קרוב לכן, מפני שאין ענין הבריאה דומה לענין המלאכה, כי האומן כשהוא עושה רחים על הדמיון וילך לו, ויעשו הרחים מה שבעבורו נעשו, והבורא יתברך בורא האיברים ונותן להם כחות וממשיך להם עם הרגעים, ואילו היו מעלים על לב הסתלקות השגחתו והנהגתו רגע אחד היה נפסד העולם כולו. וכשיהיה החסיד חושב זה בכל תנועותיו, איך לא תהיינה תנועותיו כלם כבר נתן בהם חלק הבורא אשר בראם תחלה וממשיך להם בעזר תמיד בהשלמתם, והוא לעולם כאלו השכינה עמו וכו'.

בדורות האחרונים ההשקפה הזו מתחזקת ומתאצמת, והיא מופיעה בהחלטיות בכתבי מהר"ל ורמח"ל והבאים אחריהם חכמי החסידות והגר"א. כדוגמא בעלמא, דברי הערוך השולחן (כמדומני שיסוד הדברים כבר מובא בשם הגר"א, לכך שכל הברכות בלשון הווה, וזו הסיבה לברכת שהכל בסגול) "וכן נראה עיקר דכל הברכות נוסחתן בהוה ולא בעבר כמו יוצר המאורות נותן התורה בורא פרי האדמה וכן כולם והטעם משום דהקב"ה פועל בכל עת ובכל רגע לא כאומן בשר ודם שרק עשה המלאכה ואח"כ עומדת מאליו וסרה השגחתו מזה אבל הקדוש ברוך הוא לא יסור פעולותיו והשגחתו בכל עת ובכל רגע כדכתיב לעושה אורים גדולים".

לדעתי האישית גם מצד ההגיון הגישה של האחרונים נכונה יותר. אנו מכירים את הבורא והנברא, הבורא הינו הסיבה והנברא הינו התוצאה. כאשר אנו רוצים להניח שישנם כוחות מסוימים, אנו הופכים את התוצאה לסיבה מסוימת, יש בה כח מסוים לפעול ולעשות דבר אחר - חוצה לה. במילים אחרות, הבורא ית' נותן כח יצירה לנבראים, הכח הנשגב של הבורא ית' נאצל לעבר אחרים. (כמובן שאין כאן עשיית אלהים אחרים, שהרי אלו ינקו את כוחם מאת האלוה, אולם אנו מניחים שהכח האלוקי עבר לנבראים נוספים). לכאורה התפיסה הפשוטה היא שהבורא ית' הוא בעל הכח היחידי, ומה פתאום להניח שישנם בעלי כוחות נוספים, מה יותר הגיוני להניח שהבורא נתן כח לכדור הארץ או שמא הבורא מסובב כעת את כדור הארץ? הלוא אם נניח שהבורא נתן כח, ישנו איזהו כח עלום שאינו מתבטא בחומר הספון היכן שהוא עם החומר. (אמנם מצינו נברא אחד שהוא בעל יכולת יצירה, הלוא הוא האדם, אבל האדם שונה מכל הנבראים בכך שהוא נברא בצלם אלוהים, יכולת החידוש של האדם הינה תפארתו, ולא ניתן להקיש מהאדם לכל הנבראים בלא ראיה).

קראקובער
הודעות: 2832
הצטרף: ג' ספטמבר 06, 2016 1:06 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי קראקובער » ו' מרץ 15, 2019 10:04 am

מקדש מלך כתב:כבר הבעתי דעתי לעיל שבדורות האחרונים נקטו כהבנת החובות הלבבות.
וגם כתבתי בקצרה את הסיבה לכך, שהמחלוקות הללו קשורות בעקיפין או במישרין למחלוקת הפילוסופים והמקובלים. ומחלוקת זו הוכרעה כידוע לצד אחד.

האם האור החיים גם היה פילוסוף? דבריו המפורשים בפרשת וישב ידועים, מעניין שהתייחסו לדבריו באשכול רק ברמיזה.
סגי נהור כתב:מה שקורה כאן בפורום שוב ושוב, שמגיעים בוגרי ישיבות שעסקו רק בש"ס ומפרשיו ומנסים לברר מיסודם את עיקרי האמונה שחונכו עליהם. ואז בא החוכמולוג התורן עם איזו מציאה מהרס"ג או ר' חסדאי קרשקש, ועושה מחלוקת בין "הראשונים" ל"משגיח" או ל"גננת", ואינו יודע שהגננת היא בעצם האר"י או השל"ה.

מה שקורה בפורום שוב ושוב שמגיעים בוגרי ישיבות שעסקו רק בחסידות וחושבים שהכול מתחיל ונגמר שם ומבטלים בהינף יד ראשונים שכל בית ישראל נשען עליהם ואז בא החוכמולוג התורן שמסביר לנו שבעצם הרמב"ם גם אחז בדיוק כמוהו (כנראה שכדי לבלבל אותנו הוא כתב מפורש הפוך..) וכמו כן לגבי השגחה פרטית בכלל למרות שזה מפורש בהרבה מקובלים אחרונים דלא כהבעש"ט (כבר צויין למעלה בשם הרבי מחב"ד שזה חידוש מבית מדרשו ופשוט) מנסים לשכנע אותך שכבר הוכרע הדבר, למה? ככה!

נ.ב. סתם משהו חמוד מהמכלול:
במשנה הלכות חידד כי אף כל הראשונים שאין השגחה הפרטית על שאר הברואים מלבד המין האנושי, לא כתבו זאת אלא משום שהדבר אינו מתקבל כל כך על הדעת, כמו שכתבו במפורש כמה מהם. ולכך, לדבריו, בזמנינו, מחמת ההתקדמות הטכנולוגית הנותנת אפשרות שליטה מקיפה על אין-סוף פרטים, הדבר חוזר להיות קרוב לשכל, וממילא אף בעלי הדעה ההיא, היו מודים בזמנינו לשיטת הבעל שם טוב.

מקדש מלך
הודעות: 4638
הצטרף: ג' ינואר 31, 2017 9:16 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי מקדש מלך » ו' מרץ 15, 2019 10:32 am

אני מסופק אם זו הערה אגבית בלי קשר לאשכול, או שמא פשוט לא שמת לב שהאשכול אינו עוסק בחידושו של הבעל שם טוב בעניין השגחה על בעלי חיים, אלא על ההשגחה במין האנושי דייקא.

מקדש מלך
הודעות: 4638
הצטרף: ג' ינואר 31, 2017 9:16 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי מקדש מלך » ו' מרץ 15, 2019 10:46 am

שמואל אריאל כתב:
מקדש מלך כתב:
שמואל אריאל כתב:אני לא מבין איך אפשר להפריד בין שאלת ההשגחה ושאלת ההשתדלות. אם אכן הראשונים סבורים שההשתדלות משפיעה, זאת אומרת שלא נקבע משמים שלאדם פלוני יארע דוקא כך או דוקא כך, אלא הדבר נקבע בפועל על פי השתדלותו.

אני מוכן להבין שנקבע שהאדם ינצל רק אם ישתדל, כי זו עצמה גזירה מוגדרת ולא הפקרה למקרים. לכן אני מחלק זאת לנידון אחר. (אגב, ברור שגם כאן תיווצר שאלה, אם אדם אחד עצלן מאוד בטבעו והשני חרוץ, האם זו גזירה שוה על שניהם? אבל זה הבסיס).


אם כך, אז לכאורה אפשר לומר אותו עיקרון גם בהיקף הרבה יותר רחב - הקב"ה קבע בהשגחתו, שבאופן כללי בעולם בני אדם יינצלו רק אם ישתדלו, יתפרנסו על פי השתדלותם, וכן על זה הדרך בכל ענייני העולם והאדם.
(כמובן יש גם יוצאים מן הכלל, אירועים שבהם הקב"ה מתערב בהשגחה מכוונת, אבל אופן הניהול התדיר של העולם על ידי הקב"ה הוא באופן הנ"ל.)
מדוע את האפשרות הזו אתה לא מוכן לקבל?

איני יכול כעת להאריך. אבל שוב. עיקר גורלם של בני האדם ושונותם זה מזה אינו קשור להשתדלות שלהם. לכן עיקר ההתחבטות היא בגורלם של האנשים שאינו תלוי בבחירתם, ולא בשאלת ההשתדלות.
ואני רוצה לחדד שוב את מה שכתבתי למעלה. יש הבדל בין מה שגדולי ישראל כותבים אגב אורחא, להוראות ברורות.
בקשר לתירוץ בדעת הרמב"ן, לא הצלחתי להבין איך 'דברינו ומקרינו' הולך על 'רוב ישראל השלמים' - יעוד שלדעת הרמב"ן לא הושג מעולם (לפי זכרוני) וגם אינו מדבר על העונש. ועל כן איני מקבל זאת. גם לא יתכן שהרמב"ן יכתוב הוראה מעשית כה חריפה וברורה, וכוונתו אחרת לגמרי על פי דברים שכתב במקום אחר לגמרי בדרך אגב, ועל כן ברור לי שכוונתו להנהגה טבעית והנהגה ניסית, אך הכל בגזירת עליון.
ועדיין לא יצאתי ברור האם אתה חולק עלי בפירוש שביארתי במו"נ. איך אתה מפרש את מה שכותב באופן ברור ש'כל עניני המין האנושי מושגחים'?

מקדש מלך
הודעות: 4638
הצטרף: ג' ינואר 31, 2017 9:16 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי מקדש מלך » ו' מרץ 15, 2019 10:51 am

קראקובער כתב:
האם האור החיים גם היה פילוסוף? דבריו המפורשים בפרשת וישב ידועים, מעניין שהתייחסו לדבריו באשכול רק ברמיזה.

האור החיים מדבר רק על היזק בעל בחירה, ולהיפך , מבואר שכל דבר אחר הוא בגזירה.
פרט לכך שרוב האחרונים כתבו להיפך (גם אדמור"י החסידות וגם קבלה בשם הגר"א).
פרט לכך שהאחרונים שכתבו להיפך כתבו זו כהוראה מעשית כיצד האדם צריך לחשוב, ואילו הוא כתב זאת כביאור פשטי המקראות.
ובאופן אישי אני סבור שכוונת האור החיים שהשגחת ה' במעשי בעל בחירה נסתרת בהרבה, ועל כן צריך לזכויות רבות פי כמה על מנת להישמר מהן.

ואכתוב הוכחה לוגית פשוטה.
הרי לית מאן דפליג שבחירתו של האדם היא רק בהחלטה. הפקודה שנשלחת על ידי פולס חשמלי שעובר בעצבים ומניע את השרירים, היא 'טבע' שאינו קשור לבחירה, הוא יכול להיות משותק, או לא להצליח לקיים את בחירתו. וזה המינימום ששיך בכל היזק בעל בחירה. בד"כ פעולתו של בעל הבחירה צריכה 'תיווכים' נוספים שאינם תלויים בבחירתו.
נמצא, שאם נטען שהקב"ה אינו 'מצליח' כביכול ל'אזן' את השפעת הבחירה על המהלכים הטבעיים שמונעים על ידה, הרי ש'אפקט הפרפר' של הבחירה היה משחית את כל גזרותיו של הקב"ה. לדוגמא, אם בעל בחירה הניח אבן ברחוב, ומישהו נכשל באבן, הרי שניזוק מבעל בחירה, ולא בגזירה. ואם כתוצאה מכך חסמו את הכביש, ולא הגיעה הספקה למקום מסוים, גם זה בעל אותה 'בחירה', וכן הלאה. איני צריך להאריך כי הרעיון ברור.
ואם נטען שהקב"ה מסוגל 'לאזן' כביכול את מעשי בעל הבחירה רק 'בהמשך התהליך', אבל 'מתקשה' (חלילה) לעשות זאת 'במיידי', לדעתי מדובר בשטות ולא יותר.

לכן אני סבור שדברי האור החיים מדברים על 'מסך הסתר' נוסף, שהרי לראות העינים מדובר בהחלטה של בעל בחירה, ולא מעשה טבעי שברור שהוא יתברך מנהיגו כרצונו.
נערך לאחרונה על ידי מקדש מלך ב ו' מרץ 15, 2019 12:50 pm, נערך 3 פעמים בסך הכל.

קראקובער
הודעות: 2832
הצטרף: ג' ספטמבר 06, 2016 1:06 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי קראקובער » ו' מרץ 15, 2019 12:28 pm

מקדש מלך כתב:
קראקובער כתב:
האם האור החיים גם היה פילוסוף? דבריו המפורשים בפרשת וישב ידועים, מעניין שהתייחסו לדבריו באשכול רק ברמיזה.

האור החיים מדבר רק על היזק בעל בחירה, ולהיפך , מבואר שכל דבר אחר הוא בגזירה.
פרט לכך שרוב האחרונים כתבו להיפך (גם אדמור"י החסידות וגם קבלה בשם הגר"א).

כל נושא האשכול הוא על בני אדם, הלא כן?
זה שהרבה חולקים עליו אנחנו יודעים אבל לא זו הנקודה.

מקדש מלך
הודעות: 4638
הצטרף: ג' ינואר 31, 2017 9:16 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי מקדש מלך » ו' מרץ 15, 2019 12:30 pm

הנושא הוא על גורלו של האדם, האם הוא מפוקר למקרים או מושגח.

האור החיים טוען (לכל היותר) שאמנם הוא מושגח, אך בעל בחירה יכול לקלקל את הגזירה. אבל בשום אופן אינו טוען שבאופן כללי הוא מופקר למקרים.

וראה בהודעתי הקודמת מה שהוספתי בעריכתה.

קראקובער
הודעות: 2832
הצטרף: ג' ספטמבר 06, 2016 1:06 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי קראקובער » ו' מרץ 15, 2019 12:52 pm

פה אתה טוען שאדם אפילו על עצמו אין לו באמת בחירה אבל להרוג את השני יש לו בחירה, אתמהה.
viewtopic.php?f=17&t=44776&start=80#p531342

מקדש מלך
הודעות: 4638
הצטרף: ג' ינואר 31, 2017 9:16 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי מקדש מלך » ו' מרץ 15, 2019 1:04 pm

דנתי הן על ההשגחה והן על הבחירה. בתגובתי התייחסתי לדיון השני.
אתה צודק שדברי האור החיים הם קושיא מסוימת על מה שכתבתי לעניין ההשתדלות.
אבל אינך צודק לדעתי במה שאתה טוען שאם מצינו 'אור החיים' שיש לדון בדבריו, הרי שלא נפסקה הלכה.
נראה לי שאתה יודע היטב את העובדה שזו הנטייה הברורה בכל גדולי האחרונים, וזו הוראתם המעשית.
אז אם מצאת 'מציאה', ניתן להגדירה כקושיא ולא יותר.
לא מדובר כאן בשאלת 'שנת מותו של מתושלח' מדובר כאן בשאלת חיים ודרך חיים (רחמיי על מי שהשאלה הזו אינה נוגעת למעשה עבורו).
ולכן דרך הישר היא לדבוק בהוראתם הברורה של רבותינו האחרונים 'משני צידי המיתרס' (לגבי המין האנושי - לא לגבי החיות), ולא לנופף במציאות הללו.
מכירים אותן. הן אינן חדשות עבור אף אחד.
וראה עוד מה שכתבתי בהודעה הקודמת בנוגע לדברי האור החיים.

קראקובער
הודעות: 2832
הצטרף: ג' ספטמבר 06, 2016 1:06 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי קראקובער » ו' מרץ 15, 2019 1:34 pm

מתי אמרתי שדבריו הלכה למעשה? התגובה הייתה רק כלפי מש"כ שרק פילוסופים מאמינים בזה ולא מקובלים.

בכל אופן, מלחלוק עליו עד להגיד שאדם כלפי עצמו גם אין לו בחירה הדרך ארוכה מאד ועליך להביא ראיה מעבר לציטוט מבעל מוסר או ספר חסידי שלא בדיוק משכנע או מחייב.

נ.ב. כעת באמצע מליחת שיבוטא ולא אסתפק לעיין כ"צ מש"כ למעלה.

מקדש מלך
הודעות: 4638
הצטרף: ג' ינואר 31, 2017 9:16 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי מקדש מלך » ו' מרץ 15, 2019 1:49 pm

לכל כלל יש יוצא מן הכלל.
הסברתי את הכיון הכללי, מדוע לא ניתן להסתמך על הראשונים בעניין זה, ולעשות את זה כאילו מדובר ב'רוב הראשונים' מול 'דרשנים ועורכי עיתונים', כפי שכתבו כאן כמה.
וגם הסברתי את הסיבה מדוע ניתן לומר שנפסקה הלכה בעניין, ולא לראות בה מחלוקת שקולה, כי היא כרוכה בגילוי תורת הקבלה.
איני יכול לקבוע שאין שום יוצאים מן הכלל.

בעניין המהלך שביארתי. ראשית הוא מפורש בחובת הלבבות שער עבודת האלקים פרק ט. אבל יותר מכך. ההוראה ש'השתדלות לא מוסיפה ולא גורעת' ידועה בהרבה ספרים. וכבר צוטטו. אני בסך הכל הסברתי כיצד הדברים מתיישבים עם המציאות הנראית. אם יש לך הסבר הגיוני יותר, הבה ונשמע.

בנוגע לספרי חסידות שכנראה לא ישכנעו אותך, יש המון ציטוטים שמורידים את הבחירה ל'חוט השערה', וטוענים שחוץ מזה הכל בידי ה' וגם פעולות האדם, ועוד כיוצא בו, והדברים ידועים.

שומע ומשמיע
הודעות: 2972
הצטרף: ג' ינואר 19, 2016 9:57 pm

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי שומע ומשמיע » ו' מרץ 15, 2019 2:38 pm

מקדש מלך כתב:
קראקובער כתב:
ואכתוב הוכחה לוגית פשוטה.
הרי לית מאן דפליג שבחירתו של האדם היא רק בהחלטה. הפקודה שנשלחת על ידי פולס חשמלי שעובר בעצבים ומניע את השרירים, היא 'טבע' שאינו קשור לבחירה, הוא יכול להיות משותק, או לא להצליח לקיים את בחירתו. וזה המינימום ששיך בכל היזק בעל בחירה. בד"כ פעולתו של בעל הבחירה צריכה 'תיווכים' נוספים שאינם תלויים בבחירתו.
נמצא, שאם נטען שהקב"ה אינו 'מצליח' כביכול ל'אזן' את השפעת הבחירה על המהלכים הטבעיים שמונעים על ידה, הרי ש'אפקט הפרפר' של הבחירה היה משחית את כל גזרותיו של הקב"ה. לדוגמא, אם בעל בחירה הניח אבן ברחוב, ומישהו נכשל באבן, הרי שניזוק מבעל בחירה, ולא בגזירה. ואם כתוצאה מכך חסמו את הכביש, ולא הגיעה הספקה למקום מסוים, גם זה בעל אותה 'בחירה', וכן הלאה. איני צריך להאריך כי הרעיון ברור.
ואם נטען שהקב"ה מסוגל 'לאזן' כביכול את מעשי בעל הבחירה רק 'בהמשך התהליך', אבל 'מתקשה' (חלילה) לעשות זאת 'במיידי', לדעתי מדובר בשטות ולא יותר.

לכן אני סבור שדברי האור החיים מדברים על 'מסך הסתר' נוסף, שהרי לראות העינים מדובר בהחלטה של בעל בחירה, ולא מעשה טבעי שברור שהוא יתברך מנהיגו כרצונו.

לענ"ד לא הבנת את הנושא, אתה מדבר על השגחה בצורה פיזיקלית, וזה שייך לנס וטבע לא להשגחה.
השגחה זו שאלה של התערבות בחיי האדם, לא של חוקי הבריאה אל מול חידוש [כמובן שיש קשר בין הדברים,אבל זו סוגיא אחרת]. והשאלה היא האם ההתערבות היא בצורה שמבטלת את העצמאות של האדם.
נ.ב. שאלתי אותך לפני כמה ימים האם נגזר עלינו לחיות בבלוף, אשמח להתייחסותך.

מקדש מלך
הודעות: 4638
הצטרף: ג' ינואר 31, 2017 9:16 am

Re: השתדלות באופן שאינו ראוי

הודעהעל ידי מקדש מלך » ו' מרץ 15, 2019 2:50 pm

אני לא מבין את השאלה שלך. האור החיים מסכים שכל פגעי הטבע שקורים לאדם הוא בהשגחה פרטית ובגזרתו יתברך.
הוא רק טוען שהבחירה, בגלל שהיא בחירת האדם ולא גזירת ה', יכולה לבטל (כביכול) את גזירת ה'. (הוא מדבר על החלטה של אדם להזיק לאדם אחר, לא על השתדלות).
ואני מוכיח שהבחירה גם היא עוברת את תיווכו של הטבע, שלגביו האור החיים מודה שהוא בהשגחה פרטית ועל פי גזירה. ומאידך, כמעט אין פגע של טבע שלאחר כמה תיווכים לא מגיע למעשה של בעל בחירה.
ומשכך, אין טעם לחלק בין תיווך קצר לתיווך ארוך.

אני מסופק אם אתה לא הבנת את דבריי או שאני לא הבנתי דברייך. אולי תבאר יותר.

לגבי עיקר שאלתך. איני מבין אותה כלל. איפה יש כאן בלוף? במה אנחנו שונים מכל העולם המודרני שרובו כופר בבחירה, האם הם חיים בבלוף? להיפך, אנחנו מחדשים שיש לנו בחירה בכל הנוגע לשאלה האם להיות צדיק או רשע (ובדרך כלל ההשתדלות קשורה גם היא לשאלה הזו). וכמו כן אנחנו מחדשים שאיננו מוכרחים בידי טבעים עיוורים, אלא ביד טבעים שמונעים על ידי יוצר הכל, שעשה עושה ויעשה לכל המעשים.

המחשה גסה. האם לקוף יש בחירה? ודאי שלא. האם הוא מרגיש שיש לו בחירה? כן. האם הוא חי בבלוף? לא.
שמעת פעם על אנשים שסבורים שאנחנו פשוט 'קוף מפותח' (והוזכרו כאן באשכול לעיל...)?


חזור אל “בית המדרש”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 85 אורחים