יואל שילה כתב:מעניין שלא ראיתי כאן שהמגיבים מכירים את דברי הראשונים בנושא.
רמזתי לזה לעיל, והעלתי קובץ סיכום, ולית דמשגח ביה.
אין בראשונים שום התייחסות מפורשת ל'קו', פרט לכוזרי שכתב שלא ימלט מהיות קו, וגם בו יש מה לדון בכוונתו, ראה בקובץ שהעלתי לעיל.
ההתייחסות היא ל'תחילת הימים', כלומר המקום שבו הימים התחילו.
מקום זה נקבע ע"י השמש או בזמן תלייתה או בעת שאדה"ר עשה קידוש של ליל שבת, ובעצם התחיל היום הראשון בהיסטוריה.
מאחר ובפסוק כתוב שהשמש נבראה 'להאיר על הארץ', הניחו הראשונים שהארץ היתה חצי יבשה וחצי ים, והשמש האירה בדיוק על כל היבשה או על כל הים.
ליסוד עולם - היא נתלתה מול טבור הים, ומיד לאחר מכן החלה להאיר על הארץ, כלומר להאיר על הנקודה הראשונה בחוף מזרח.
לראב"ח היא נתלתה מול קו המשווה באמצע היבשה, וממילא בעת תלייתה האירה על כל הארץ, כלומר על כל היבשה כאחת.
הרמב"ן קילס את פירוש הראב"ח, וכתב שיש לו שורש בפסוקים.
שניהם הניחו שהיבשה בדיוק י"ב שעות, כלומר חצי כדור.
הכוזרי, שהוא יסוד פירוש הרז"ה, הניח שהשמש היתה מול קצה המערב בעת שאדה"ר קידש את השבת, כלומר צ' מעלות מערבית לירושלים
אלא שהסתפק האם תחילת הימים הוא באותו מקום, כלומר מייד מזרחית לא"י, או שהוא בקצה היבשת המזרחית, שלהנחתו הוא צ' מעלות מזרחית לירושלים.
כלומר, יש כאן הנחה שמירושלים למזרח היבשת יש בדיוק צ' מעלות, וציין הרז"ה שזה דוקא באופק ירושלים, כלומר בערך בו הרוחב שלה.
הנחה זו יחסית מדוייקת, כי קצה היבשת ברוחב ירושלים הוא כ-86 מעלות מזרחית לירושלים, וזה מה שגרם לחזו"א לקבל את שיטת הרז"ה במלואה, ולדחוק את שאר השיטות כדי שיסברו כמותה [הדחוקים שהוא כותב הם עצומים].
אולם החזו"א מתעלם מכמה 'אי דיוקים', שהרז"ה כותב שבבל שעתים מזרחית לירושלים [ובמציאות הוא רק כארבעים דקות], שמלכות שבור מלכא הגיעה לקצה המזרחי, ולכן כינו את מקום זה בגמ' 'לדידן' [והמציאות היא ששיא התפשטות מלכות פרס וחברותיה - הוא בקושי עד הגנגס, כלומר מערבית להודו], והוא גם כותב שהיבשה נמשכת צ' מעלות למערב ירושלים [והמציאות שצ' מעלות מירושלים הוא בערך אמצע ברזיל], ואת מה שחסרות ארבע מעלות דחק החזו"א שהים עלה והציף מה שפעם היה יבשה, או שלא דייקו כל כך [מדובר במאות קילומטרים].
בנוסף, על שיטת הראב"ח והיסוד עולם קשה שהיבשה נמשכת הרבה יותר מ-180 מעלות, בשל בליטת סיביר, ובהכרח שאו שנתייחס לקצה סיביר כ'לא ישוב' - אם נתחיל למדוד 180 מעלות מחוף פורטוגל או מערב אפריקה, או שנתחיל למדוד מקצה סיביר מערבה - ונאמר ששליש אירופה ואפריקה הם 'לא ישוב'.
או שנתעלם מכל זה ונאמר שהראשונים לא הכירו מפות, אלא רק קבעו עקרונות, והעקרון המרכזי שלהם היה שהיום מתחיל בקצה מזרח היבשת המזרחית.
כמובן שלכל השיטות שהזכרתי - הקו הוא ישר, מאחר ותלוי במקום השמש ברגע מסויים, והיא נתלתה מול קו המשווה [מה שמכריח קו מצפון לדרום].
לחזו"א היה פשוט שלא יתכן שהקו יחצה יבשת, כפשיטותו של היסוד עולם, ולכן פיתל את הקו כפיתולי החוף, אלא שכל הראשונים שסברו שהקו הוא ישר - בהכרח צריכים להגיע למסקנה שהקו חצה יבשת, מאחר ואין שום נקודה בכדור שבה קו מצפון לדרום לא חוצה איזו יבשת, בדוק.
א. ברגע שהכוזרי ובעל המאור והחרה והחזיק אחריו הרן וכן משמע מהריטבא מסבירים את הסוגיה בראש השנה לפי שינוי התאריך 18 שעות מערבה מירושלים בהכרח שהבינו שזה קו התאריך וממילא יש לך שלושה ראשונים כאלו ורביעי שגם חוכך כך. לפחות ברוחב ירושלים.
ב. גם אם הבסיס הוא ימי בראשית או קביעת אדם הראשון , האופן של קביעת הקו אם מדובר בקצה מזרח הוא בקצה מזרח הממשי ולאו דווקא 90 מעלות מירושלים ולאו דווקא ברוחב ירושלים . ועוד לפי הכוזרי ובעל המאור במעשה בראשית או באדם או באלוש התחילו בא"י ולכאורה אין צד לחתוך את קו התאריך לפני א"י ואם היה כדבר הזה היה חייב להיות לזה ביטוי בנידונים הלכתיים שבני ישראל היו מפוזרים במלכות פרס ומדי . ולכן לשיטתם הוא לא נקבע במקומות אלו אלא יש יחס טפלות אליהם לכל ישוב שמזרחי מהם.
ג. בשלב זה אקדים דיון שפתחתי בעניין זה :
הייתי רוצה להתייעץ אתכם לגבי הכרעה לגביה אני מרגיש אי נוחות , בסוגיה בה אני עסוק והיא קו התאריך.
א. בדעת בעל המאור והכוזרי נאמר שירושלים נמצאת בטבור העולם במרחק של 90 מעלות מקצה מערב ו-90 מעלות מקצה מזרח. כל זה במה שנקרא אז חצי הכדור העליון המיושב.
ב. לכאורה ביחס לקצה מערב זו טעות גאוגרפית גסה כי המרחק של ירושלים מקצה מערב כולל האיים הקנריים הוא סך הכול כ-53 מעלות ו90 מעלות כבר מגיע לתוך יבשת דרום אמריקה.
ג. התפישה הגאוגרפית בתקופתם חוץ מבמרכזי ידע מסוימים של המוסלמים בלבד , הייתה שאכן ירושלים במרכז ואלו המרחקים וכך צוירו המפות המקובלות שתיארו את העולם המיושב, כלומר יבשות אסיה אירופה ואפריקה צוירו בצורת עיגול שמרכזו ירושלים.
ד. כלומר לא היה מידע אז לצד מזרח לא על קוריאה יפן מנצוריה וסחלין שלא לדבר על סיביר. וכן היה מידע שגוי בגדול לגבי קצה מערב ולגבי חלקים רבים במקומות נוספים כולל בדרום מזרח שמרחק קצה הישוב בהם היה פחות בהרבה מתשעים מעלות.
ה. המסקנה המתבקשת שראשונים אלו הסתמכו על המקובל בימיהם במקומם וברוב מוחלט של העולם ,וממילא אין בדבריהם הכרעה שלא להחשיב את קוריאה יפן וכו' כחלק מהישוב המזרחי , אלא אם כן היו כתובים בדבריהם עקרונות שאומרים זאת ולדעתי הם אינם .
ו. ממילא יש להסיק מהיסודות ההלכתיים הנאמרים בדבריהם ככל שאינם תלויים בגאוגרפיה זו, מה הייתה עמדתם ולישמה לפי תנאי הגאוגרפיה הקיימים באמת.
ז. יצויין שראשונים אחרים בהם הרמבם האבן עזרא , בעל העיבור , בעל יסוד עולם ,ראו תמונה גאוגרפית שונה בתכלית על בסיס המסורת המבוססת על הגאוגרפיה של תלמי שעברה בריכוזי החכמים המוסלמיים והם סברו שירושלים סוטה כ-25 מעלות לכוון מערב מהמרכז , דבר שקרוב בהרבה יותר למציאות אך גם אינו מדויק. וגם מהמפות של תלמי וההולכים בעקבותיו נראה לכאורה שגם הם הכירו רק את מנצוריה ולא את קוריאה סחלין ויפן. וכן נקטו בקנה מידה יותר קטן לכדור הארץ כולו והאריכו את הים התיכון.
ח. מלבד הצורך ליחס את הטעות האמורה לראשונים ישנה בעיה נוספת והיא שהחזו"א בפסיקתו בנושא זה מתיחס לדבריהם של בעל המאור והכוזרי כאילו כן באו להוציא את יפן מהאזור המזרחי ,וזה דבר מאוד תמוה כאשר הנתונים אומרים שהם כלל לא ידעו מקיומה.
סתירת הטענה שכביכול הקובע הוא דווקא מול א"י או ירושלים:ד. נחזור לדיון כאן לפי המפות שעל פניו עליהם הסתמך בעל המאור , מדובר במפות עגולות שירושלים היא מרכז ואין לו צורך כלל לדבר בדוקא על רוחב ירושלים ,מאידך מאוד מובן שיסביר את הדברים בקו מזרח מערב ומכיוון שלדעתו ירושלים במרכז גם בהיבט צפון דרום וגם מזרח מערב של הישוב, יבחר במזרח מערב העובר בירושלים אבל זאת ללא כוונה להוציא מקום אחר מכלל היותו על אותו קו אורך , כי הרי לפי המידע הגאוגרפי שהיה בפניו כל קצה מזרח הוא על אותו קו אורך.
ה. בפשטות בעל המאור מדבר לא רק על ירושלים אלא על כל ארץ ישראל וכן משמע מהכוזרי שמדבר על סיני מרה ואלוש וממילא הביטול הוא לכל א"י ואם כך גם קוריאה בכלל כנגד א"י והיא יותר מ-90 מעלות מזרחה , וממילא קו התאריך גם ביחוס כנגד א"י צריך להיות יותר מ-90 מעלות.
ו. הכוזרי מדגיש שאי אפשר לתת דברינו לשיעורים ולשברי מעלות בכל מקום ועוד לכאורה שמדבר על קטרים שמלבד שהם בעלי רוחב הם גם בעלי אורך לפחות על כל הישוב , אי אפשר להעמיס בדבריו שיותר מ-90 מעלות הקו יתחלק לפי קו החוף . אם כך הגם שיכולנו לשמוע את דברי החזו"א שהרוחב של א"י מטפיל את מה שמזרחי לו באותו קו רוחב והוא מטפיל אליו גם את הים שמעבר ליבשה היכן שהיא פחות מ-90 . אבל היכן שהיא יותר מ-90 אי אפשר לחתוך ביבשה עצמה כי הרי היא בעיקר מזרחית לא"י אפילו שקצת גם צפונית וודאי שנחשבת מזרחה לא"י וטפלה לה ישירות לכל אורך הישוב בה, וממילא להעדיף את הטפלות לטפלות על טפילות ישירה לא מסתבר ועוד שמדובר לחתוך בישוב וביבשה ואין שום הגיון בכך. וממילא לכוזרי אין שום אפשרות לומר שמדובר בדווקא כנגד א"י אלא כל אזור המזרח ובפרט שיהיה יותר מזרח מצפון או דרום . ממילא לכוזרי צריך להיות קו אחיד שצריך להיות במרחק כזה שיכלול בחובו את כל הישוב.
ז. שני הטעמים הראשונים תקפים כאמור גם לבעל המאור , ומכוחם וכן מכוח זה שמדובר בסתם להמציא מחלוקת ,אין מקום להסבר בבעל המאור שכוונתו בדוקא מול א"י אלא כפי שהסברנו.
ח. אלא שנראה שיש לכוזרי סברא אחרת לדבוק בתשעים כי סבר שמדובר בקטרים עגולים שמתחלקים כחלק משמעותי סימטרי מהכדור ביחסם לירושלים אבל לפ"ז נראה שעדיף בכל פרמטר 180 מעלות מזרחית לירושלים.
ט. ראיתי שכתבת שאין קו מצפון לדרום שאינו חוצה יבשת ולכאורה כוונתך אולי לאי ולא ליבשת כי קו שעובר בין אלסקה לסיביר לא חוצה יבשת .