מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

הגאון הגדול ר' שמריה'ו יצחק בלאך [בלוך] זצוק"ל

על חכמים ורבנים, צדיקים ויראים, אנשי השם אשר מעולם. לילך באורחות צדיקים ולדבוק במעשי ישרים.
יעקב קליין
הודעות: 12
הצטרף: ג' נובמבר 19, 2013 10:32 am

הגאון הגדול ר' שמריה'ו יצחק בלאך [בלוך] זצוק"ל

הודעהעל ידי יעקב קליין » ג' מרץ 29, 2016 11:17 am

הנני לקראת הוצאת ספר מכת"י של זקני הגאון הגדול ר' שמריה'ו יצחק בלאך [בלוך]. שהיה מגדולי תלמידי מרן ר' איצעל'ה בלאזר זצוק"ל, ומגדולי הרבנים באנגליה שלפני 90-100 שנים, היה שם רב בתחילה בסונדערלנד, ואח"כ בירמינגהם, ואח"כ בלונדון, עד פטירתו ב-ז' טבת תרפ"ד.
ואבקשה נא את עזרת הציבור למי שיש בידו מכתבים או עובדות והנהגות ממנו, אם יוכל להודיעני בהקדם האפשרי, למען זיכוי הרבים. וכן מכתבים מחתנו הרה"ג ר' אליעזר זאב קירזנר, אפשר גם בתשלום.
בברכה ותודה.

מאיריחיאלק
הודעות: 406
הצטרף: ב' אוגוסט 04, 2014 12:56 am

Re: הגאון הגדול ר' שמריה'ו יצחק בלאך [בלוך] זצוק"ל

הודעהעל ידי מאיריחיאלק » ד' אוגוסט 16, 2017 9:27 pm

גם גר בדובלין אירלאנד

לייטנר
הודעות: 5598
הצטרף: א' אוגוסט 14, 2011 9:42 pm

Re: הגאון הגדול ר' שמריה'ו יצחק בלאך [בלוך] זצוק"ל

הודעהעל ידי לייטנר » ה' אוגוסט 17, 2017 3:31 pm

אני מניח שאתה מכיר את חתימתו על ה'קול קורא' לתמיכה ב'דגל ירושלים' של הראי"ה (אגרות הראי"ה ג עמ' קצט).

יעקב קליין
הודעות: 12
הצטרף: ג' נובמבר 19, 2013 10:32 am

Re: הגאון הגדול ר' שמריה'ו יצחק בלאך [בלוך] זצוק"ל

הודעהעל ידי יעקב קליין » ו' ינואר 18, 2019 3:48 pm

אני מביא כאן את מה שכתבתי לתולדות הר' בלאך בספר שהדפסתי בס"ד.
לתחילת תולדות הסבא מרן המחבר הגאון ר' שמרי' יצחק בלוך זצוק"ל ראיתי לנכון להביא את לשון הספר אהלי שם, וכך הוא כותב שם בזמן שהסבא היה רב בבירמינגהאם, "הרב ר' שמרי' יצחק במהור"ר שבתי משה ז"ל בלאך, נולד תרכ"ג בעיר קערטינגא פלך קאוונא, אביו ז"ל הנ"ל הי' מופלג בתורה ושקדן גדול. הרב ר' שמרי' יצחק הנ"ל למד בישיבת סלאבאדקא, נסמך להוראה מהגאון הריא"ס [הר' יצחק אלחנן ספקטור] זצ"ל האבד"ק קאוונא, מהגאון ר' שלמה הכהן זצ"ל מווילנא, מהגאון ר' יעקב חריף זצ"ל מ"מ דווילנא, ואח"כ רב הכולל בנויארק באמעריקא, ומהגאון הגדול ר' ירוחם יהודא זצ"ל מד"א בק"ק מינסק. בשנת תרמ"ח נתקבל לרב בעיר דרוסקעניק פלך גראדנא, ובשנת תרנ"ד בסונדערלאנד, ובשנת תרס"ב נתקבל לאבד"ק בירמינגהאם הנ"ל. הרב הנכבד הזה מצוין בעמקות למודו, ובכחו הכביר ובקסם אשר על שפתיו למשוך אחריו בעבותות האהבה את לבב הצעירים לקרבם אל היהדות ואל אביהם שבשמים, הוא חבר לועד אגודת הרבנים החרדים באנגליא, ולבו ער לכל דבר טוב ומועיל, אוהב תורה ועסקן במצוות, ובכל כחו הוא מתאמץ להשגיח בעירו על כל הענינים הנוגעים לכשרות. יש ת"י [תחת ידי] הרב המצוין הזה בכתובים מסודרים לדפוס החיבורים האלה: א) על הלכות רבית. ב) שאלות ותשובות להלכה למעשה. ג) סיומי מסכתות והדרנים על דרך הפלפול. ד) ב' חלקים על דרוש. ה) על פרקי אבות". ע"כ הלשון בספר שם.
שמעתי מר' מרדכי צבי פוגל שליט"א, שהסיבה שהסבא עזב את הרבנות בסונדרלנד, כיון שהי' שם לפניו כבר איזה רב שעדיין הי' שם, ונגרם לו צער בזה שהוא ראה שהציבור ובני הנוער נמשכים יותר אחרי הסבא, כיון שידע לדבר יפה, וכיון שראה זאת הסבא, החליט שלא ראוי להשאר להיות שם הרב, ולכן עזב את הרבנות שם. עוד סיפר, שלפני שהסבא הגיע לרבנות בלונדון, הוא הי' תקופה קצרה רב בהולל.
עוד סיפר לי, ששמע מאחד הדיינים באנגליה, שאמר שבעיקרון דיין צריך להיות ת"ח גדול, אבל שייך אופן שעדיף שהוא לא יהי' ת"ח כ"כ גדול, כיון שהי' מקרה ששלחו דיין מלונדון לאיזור אחר באנגליה כדי להשגיח על איזה עניין של כשרות, ובאותו איזור שהוא הי' צריך להגיע, הי' גר באותו זמן הסבא, וכיון שהוא הגיע לשם אז הוא נכנס לבקר את הסבא, והסבא שמח שהגיע אליו ת"ח גדול מה שלא הי' מצוי כ"כ בקהילתו, והוא דיבר איתו הרבה שעות בלימוד, וכך יצא שכבר עברה השעה שהדיין הי' צריך להיות במקום שהוא הי' צריך להשגיח, ולא הי' למה ללכת לשם באותו זמן שסיים אצל הסבא, והי' צריך לשלוח מישהו אחר פעם אחרת. שמעתי מר' אהרן ליברמן שליט"א, ששמע מחמיו ר' שמואל בלוך זצ"ל, שהייתה איזה אסיפת רבנים באנגליה, שהסבא גם השתתף בה, והסבא הציע באסיפה, שכל הכלי קודש, דהיינו רבנים, ושוחטים, וחזנים, נשותיהם יילכו עם כיסוי ראש, ואחרי כמה ימים העיתון ג'ואיש כרנוקול שם בעמ' הראשון עמוד שחור, ואח"כ בעמ' הבא הם כתבו שזה יום שחור לאנגליה שרב מציע הצעה שחורה כזאת, ומי באנגליה אכפת לו בכלל על עניין זה. ואחרי כמה ימים איזה בחור שלח מכתב לעיתון, והוא כתב שאפי' שהוא גר באנגליה הוא כן רוצה להתחתן עם מישהי שמכסה את ראשה, ובסופו של דבר אותו בחור התחתן עם בתו של הסבא, הלא הוא הר' עקיבא משה אדלר זצ"ל.
אחרי שהסבא היה רב בבירמינגהאם, כיהן ברבנות הר' רבינוביץ', ושמעתי מר' בנימין צילינגולד שליט"א ששמע מהר' רבינוביץ', שבתקופה שהסבא היה שם רב, פעם אחת האנשים בעיר שהיו אחראים על התעשייה בעיר, חפרו באיזה מקום לצורך בנייה, והם מצאו שם מעיין, אז הם החליטו להשתמש בזה בשביל לעשות מזה בית מרחץ לאנשים, כי כך היו נוהגים באותו זמן לעשות בתי מרחץ בחוץ, ובבתים לא היה, והסבא ביקש מהם להשתמש בחלק מהמים בשביל לעשות מקוה, והם הסכימו, אז הוא עשה שם מקוה. ואח"כ כשהוא כבר היה רב בלונדון, בזמן מלחמת העולם הראשונה, הגרמנים ימ"ש הפציצו הרבה בעיר שם, כי היה שם בית חרושת לברזל, וייצרו שם הרבה כלי מלחמה שהשתמשו בהם נגדם, ואחרי שהם גמרו להפציץ, בדקו וראו שהמקוה נשאר שלם, אבל היה חשש שזה נפגם קצת, כי הבית מרחץ שהיה ליד ודאי שניזוק מההפצצות, והר' רבינוביץ' שהיה שם רב, שלח לשאול את אחיו הגדול [שהיה גם חמיו כי הוא נשא את בתו] שהיה רב בסונדרלנד מה הדין של המקוה כי היה קשה לבדוק אותו, והוא אמר להשאירו בחזקת כשרות, ואחרי שנגמרה המלחמה, הם בדקו את המקוה עם כלים כראוי וראו שהוא נשאר שלם וכשר, ור' בנימין רצה להסביר זאת שמעשה שצדיק עשה לא יינזק ובפרט שזה היה מעשה של דבר מצוה.
שמעתי מר' אפרים גרוסנס שליט"א ששמע מר' דניאל לוי בשם אביו ר' גרשון לוי, שבזמן שהסבא היה רב בסונדרלנד או בבירמינגהאם היה מעשה זה, ויכול להיות שזה היה עם ר' גרשון לוי עצמו, שהסבא היה מוסר איזה שיעור בביכנ"ס אחרי מעריב, ופעם אחת הוא נשאר בסוף השיעור עם שאלה על הרמב"ם, ובאותו לילה ירד הרבה שלג, והנה באמצע הלילה אחד מהקהילה שומע דפיקות על דלת ביתו, והוא שואל מי זה, והדופק עונה זה שמרי' יצחק בלוך, ואותו אחד אומר אה הרב, והסבא אומר תפתחו כבר אין לי זמן יש לי תי' על הרמב"ם, וכמובן פתחו לו, ואז הסבא התחיל שוב לומר את כל הסוגיא ומה שעכשיו נתחדש שלפי"ז מתורצים דברי הרמב"ם, ואומר לו אותו בעה"ב אבל כבוד הרב יכולת לחכות עד מחר בבוקר היינו נפגשים בביכנ"ס ואז הר' היה אומר לי זאת, אמר לו הסבא מה אתה מדבר יש תי' על הרמב"ם הייתי חייב לבא להגיד לכם, ואז אמרו טוב שהרב יתכבד בכוס תה בלילה כזה, ואמר להם הסבא מה פתאום אני חייב לחזור מהר הבייתה לכתוב את כל העניין, והוא מיד יצא לביתו ולא נשאר בשביל תה.
שמעתי מר' אברהם ישעי' עלינסון שליט"א שהיה לסבא ישיבה בבירמינגהאם עם כמניין בחורים, שהגיעו מגייטסעד, וסבו ר' אלכסנדר זיסקינד עלינסון זצ"ל למד שם אצל הסבא.
הסבא גם הגיע לבחון ילדים בתלמוד תורה של גייטסעד.
בתו הרבנית חי' הענא קירזנר ע"ה סיפרה שאביה היה נוהג כל שנה להשאר בביכנ"ס ממתי שהתחילו לומר סליחות, עד מוצאי יוה"כ, והיא הייתה מביאה לו לשם אוכל ומים חמים בתורמוס, כיון שבאותו זמן בשנה כבר היה קר באנגלי', אז הוא הי' צריך שתי' חמה כדי שלא יהי' לו קר, וכך הוא הי' נשאר בביכנ"ס בלי לצאת משם כלל.
סיפר ר' שמרי' יצחק לוי זצ"ל, שסבו ר' חיים משה לוי, הקים בלונדון עם ר' פנחס לנדא ור' סנדר הרמן, את האגודה, ומינו את הסבא לנשיא של זה.
רואים מהמחברות שהוא כתב, שהוא הי' מקפיד שכל מילה שמסתיימת עם אותיות של שם ה' קה, הוא לא סיים את האות האחרונה, אלא הי' מסמן קו, כמו הי'.
רואים מהמחברת כאן, שהסבא גם זכה לראות ולשמוע את מרן רשכבה"ג ר' ישראל סלנטר זצוק"ל, כי הוא כותב שמעתי מפה קדוש הגאון החסיד ר"י סלאנטר זצ"ל.
בספר תנועת המוסר ח"ב עמ' 55 מסופר, ש-"בשנת תרל"ו בערך, באה לפני השלטון דלטוריה על רש"ז, (הסבא מקעלם), שבמוסד שלו מטיפים להתקומם נגד הממשלה. הגיעו פקידים ושוטרים, ערכו חיפושים וחקירות שונות, לקחו את הספרים והפנקסים לפטרבורג לשם ביקורת, ובקושי השתמט רש"ז מהענין. הוא שינה את שם משפחתו מברוידא לזיו, ואת כל אשמת המשפט נטל עליו ר' אברהם זלצר, אחד מגבאי הת"ת הנזכרים. הר' זלצר נסע גם אל ר' ישראל ליפקין להתיעץ אתו בדבר המשפט, והוא המריץ אותו לעשות את כל המאמצים להקים שוב את המוסד אשר יש בו ערך רב. המשפט הזה נמשך שנים רבות, עד שהצדק יצא לאור והוחזרו הספרים המוחרמים. לאחר מקרה זה, העביר רש"ז את מוסד הת"ת לעיירה קטנה שבגליל קורלנד (כעת מדינת לטביה) בשם גרובין, הסמוכה לעיר החוף הידועה ליבוי".
אח"כ בעמ' 56 הוא כותב "המוסד הזה התקיים בגרובין עד שנת תרמ"ו". ואחד הרמי"ם והמדריכים שידועים לנו שהיו במוסד, היה, ר' שמרי' יצחק בלוך.
בספר תנועת המוסר ח"ג עמ' 25 מסופר כך, "בשנת תרל"ח, בערך, יסד רנ"צ [פינקל] בסלובודקה קיבוץ של בחורים גדולי תורה בביהמ"ד הלוית המת. לפי מקורות נאמנים, הונח הגרעין הראשון למוסד זה עוד בשנים קודמות בעיר אלקסוט, פרבר קובנה מעבר לנהר ניעמן, בתמיכתו של הנדיב ר' שרגא פייביל פרנק ובסיוע של ר' אברהם שינקר. אבל לאחר שר' נתן צבי החל לטפל במוסדות התורה במקום, קבע אותו בסלובודקה בביהמ"ד הנזכר. לפטרונו של מוסד זה נחשב ר' יצחק בלזר, שהיה גם מרצה בו בשנותיו הראשונות שיעורים בהלכה ושיחות מוסר. בתחילת ייסודו היה מגיד בו שיעורים גם ר' אברהם שינקר. תלמידי מוסד זה באו במגע עם אברכי הכולל והתחממו לאור תורתם. בית מדרש זה עמד על רמה גבוהה מכל הבחינות. מספר תלמידיו היה קטן, כעשרים ויותר, אבל ברובם היו מצוינים שהקדישו את כל חייהם לתורה. היו עוסקים בו במיוחד גם בעבודת המוסר. ר' נתן צבי מרוב ענוותנותו ומשום היותו עוד צעיר לימים, לא הרצה שיחות מוסר בתוך כתלי ביהמ"ד, אבל התלמידים היו מתוועדים בחדרו שעל יד ישיבת אור החיים לשמוע את שיחותיו ולקבל את הדרכתו. שיחותיו הצטיינו בבהירות רבה ונסבו בעיקר על המדות, שמירת הפה ויחוד הלב, ונודעה להן השפעה שרשית ויסודית. התלמידים היו מבקרים גם בבתיהם של ר' יצחק בלזר ור' נפתלי אמסטרדם בקובנה ובבית המוסר בעליית ביהכנ"ס של המנסרים (זעגערשע קלויז). היה גם קשר בין בית מדרש זה לבין בית התלמוד בגרובין, ויש שתלמידים עברו מהתם להכא ומהכא להתם. בזמן מסוים שהה ר' שמחה זיסל בסלובודקה במשך שבועות אחדים כדי להדריך את המוסד הזה ולהאציל עליו מהשפעתו. בשנת תרמ"ד בחר ר' יצחק בלזר כעשרה מבחירי התלמידים, והושיב אותם בקובנה בבית כנסת הקרוב לביתו וטיפל בהם במיוחד. בשנת תרמ"ח, לאחר פטירתו של ר' שרגא פייבל פרנק, עברו כעשרה בחורים ללמוד בביתו באלקסוט. בית מדרש זה התקיים כעשר שנים ויצאו ממנו תלמידי חכמים גדולים ואישי מוסר מפורסמים, שתפשו מקום גדול בעולם בהפצת תורה ומוסר, ורבים מהם שימשו כמשפיעים מוסריים בישיבות גדולות". ובהערה שם מביא שאחד מהם היה הסבא ר' שמרי' יצחק בלוך.
בקובץ שערי ציון שנה י"ג, כותב הג"ר צבי הירש פרבר זצ"ל, וז"ל "וביד ידי"נ הרב הגאון פאר הרבנים, ר' שמרי' יצחק בלאך זצ"ל, אב"ד בפה לונדון, הי' מונח חילוקא דרבנן מהגרי"ס [מהגאון ר' ישרא' סלנטר] ז"ל, לשלב עניני יע"ל קג"ם בדרך רבינו בעל נו"ב בס' דורש לציון".
וביומן של הגרצ"ה פרבר שלא נדפס, הוא כותב שהוא הספיד את הסבא בפניו בביהכנ"ס שלו בסטמפורד היל. וכן שהוא עורר את הקהילה שם אחרי פטירתו, שיקחו חתן לבת הסבא שיהי' הרב תחתיו.
מי שיש לו איזה מכתבים מהר' בלאך וכן מחתנו הגאון ר' אליעזר זאב קירזנר אנא יביא לנו עותק לצורך הספר הבא, אני גם מוכן לקנות את המקורי,
אפשר ליצור עמי קשר ב chana.cohen855@gmail.com. בתודה.

יעקב קליין
הודעות: 12
הצטרף: ג' נובמבר 19, 2013 10:32 am

Re: הגאון הגדול ר' שמריה'ו יצחק בלאך [בלוך] זצוק"ל

הודעהעל ידי יעקב קליין » ה' ינואר 24, 2019 7:26 pm

להלן 2 מכתבים מהרב בלאך.
קבצים מצורפים
מכתב מהר' בלאך לגאון ר' יוסף חיים זוננפלד.jpg
מכתב מהר' בלאך לגאון ר' יוסף חיים זוננפלד.jpg (2.75 MiB) נצפה 3698 פעמים

יעקב קליין
הודעות: 12
הצטרף: ג' נובמבר 19, 2013 10:32 am

Re: הגאון הגדול ר' שמריה'ו יצחק בלאך [בלוך] זצוק"ל

הודעהעל ידי יעקב קליין » ה' ינואר 24, 2019 7:29 pm

בטעות יצא המכתב מבירמינגהם פעמיים.
קבצים מצורפים
מכתב הר' בלאך לר' זוננפלד.jpg
מכתב הר' בלאך לר' זוננפלד.jpg (1.12 MiB) נצפה 3695 פעמים

סמל אישי של המשתמש
חלמישצור
הודעות: 2513
הצטרף: ב' יולי 04, 2016 11:55 am
שם מלא: צוריאל חלמיש

Re: הגאון הגדול ר' שמריה'ו יצחק בלאך [בלוך] זצוק"ל

הודעהעל ידי חלמישצור » ה' ינואר 24, 2019 8:31 pm

תמונה של הרב בלוך יש לפנינו?

יעקב קליין
הודעות: 12
הצטרף: ג' נובמבר 19, 2013 10:32 am

Re: הגאון הגדול ר' שמריה'ו יצחק בלאך [בלוך] זצוק"ל

הודעהעל ידי יעקב קליין » ה' פברואר 21, 2019 11:02 am

תמונת הרב בלאך.jpg
תמונת הרב בלאך.jpg (88.74 KiB) נצפה 3587 פעמים
הנה תמונתו.

סמל אישי של המשתמש
חלמישצור
הודעות: 2513
הצטרף: ב' יולי 04, 2016 11:55 am
שם מלא: צוריאל חלמיש

Re: הגאון הגדול ר' שמריה'ו יצחק בלאך [בלוך] זצוק"ל

הודעהעל ידי חלמישצור » ה' אוקטובר 10, 2019 12:54 pm

רבי שמריה יצחק בלוך זצ"ל, הספד על האדר"ת ועל הרב חח"ם בעל שדי חמד זצ"ל, המעין 231, תשרי תש"פ [ס,א]
בלוך.pdf
(602.95 KiB) הורד 162 פעמים


10.png
10.png (46.09 KiB) נצפה 3189 פעמים

יעקב קליין
הודעות: 12
הצטרף: ג' נובמבר 19, 2013 10:32 am

Re: הגאון הגדול ר' שמריה'ו יצחק בלאך [בלוך] זצוק"ל

הודעהעל ידי יעקב קליין » ד' אוגוסט 05, 2020 6:44 pm

בס"ד לקראת הוצאה חדשה של הספר דברי שמריה'ו יצחק עם כת"י שלם שעדיין לא נדפס ועוד תיקונים והוספות על הנדפס מכבר, אנא מי שבידו או יודע על מי שבידו מכתבים מהגאון ר' שמרי' יצחק בלאך, אנא לשלוח לי בהקדם עותק של זה לזיכוי הרבים, אפשרי גם בתשלום.
לשלוח לכתובת chana.cohen855@gmail.com.
תודה רבה

יעקב קליין
הודעות: 12
הצטרף: ג' נובמבר 19, 2013 10:32 am

Re: הגאון הגדול ר' שמריה'ו יצחק בלאך [בלוך] זצוק"ל

הודעהעל ידי יעקב קליין » ג' אוקטובר 19, 2021 10:49 am

בס"ד הופיע הספר דברי שמריהו יצחק
קבצים מצורפים
כריכת הספר דברי שמריהו יצחק.jpg
כריכת הספר דברי שמריהו יצחק.jpg (5.43 MiB) נצפה 1429 פעמים
דוגמא מספר דברי שמריהו יצחק.pdf
(13.06 MiB) הורד 80 פעמים


חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 141 אורחים