מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

בעלי תפילה מפורסמים

על חכמים ורבנים, צדיקים ויראים, אנשי השם אשר מעולם. לילך באורחות צדיקים ולדבוק במעשי ישרים.
הוה אמינא
הודעות: 1456
הצטרף: ג' ינואר 14, 2014 2:08 am

Re: בעלי תפילה מפורסמים

הודעהעל ידי הוה אמינא » א' ספטמבר 24, 2017 9:39 pm

שיר ורננים כתב:בהקשר לנדון כאן. האם מישהו יכול ליידעני האם קיימות הקלטות מר' מוישה פורטמן המיתולוגי ז"ל. ואולי אף להעלותם?
תודה וגמח"ט.


נסיון להעלות הקלטה

ל נדרי רבי משה פורטמן.mp3

4.6 MB

הוה אמינא
הודעות: 1456
הצטרף: ג' ינואר 14, 2014 2:08 am

Re: בעלי תפילה מפורסמים

הודעהעל ידי הוה אמינא » א' ספטמבר 24, 2017 9:42 pm

ברמן כתב:אין כאן גם התייחסות מספקת באשכול לנוסח המפורסם של רבי זלמן ריבלין, שהוא מאבות ה"נוסח הירושלמי". (מפורסמת ממנו מנגינת "ישמיענו סלחתי... יחביאנו בצל ידו...", ומנגינת "היה עם פיפיות").

נוסח "אחד המשגיחים" שליט"א של רבי דן סגל, הושפע קצת מנוסח זלמן ריבלין, (למרות שבסיס הנוסח של ר' דן, הוא נוסח פוניבז'-פורטמן - לפני השינויים וטיפוסי הסולמות של הרב אייזנשטיין). שמועות אומרות שר' דן שימש בתור ילד כמשורר במקהלתו של זלמן ריבלין.


קצת מעניין שהניגון של יחביאנו וכו' נפוץ מירושלים, שמעתיו בעצמי מקשיש אחד ז"ל ניצול שואה שניגן את הניגון הזה בדמעות ותיאר שאביו היה בעל תפילה בבית כנסת "החייטים" באחת מערי ליטא וכך היה שר בנעילה. והבנתי שזה היה ניגון נפוץ בין בעלי תפילה בליטא שלפני השואה.

ש.י. רובין
הודעות: 168
הצטרף: ב' אפריל 03, 2017 8:08 pm

Re: בעלי תפילה מפורסמים

הודעהעל ידי ש.י. רובין » ב' ספטמבר 25, 2017 1:57 am

אתמהה! איך לא הזכירו כאן את בעל התפלה המפורסם מאנגליה ר' הירשל גולדשטיין? כידוע הרבה מנוסח ר' שלום וממילא הגרמ"מ חדש לקוח ממנו.

קו ירוק
הודעות: 5801
הצטרף: ד' מרץ 16, 2016 7:01 pm

Re: בעלי תפילה מפורסמים

הודעהעל ידי קו ירוק » ב' ספטמבר 25, 2017 2:27 am

יונת אלם כתב:הקפצה
האם מאן דהו יכול לעדכן אם ר' יודל שינקר ניגש השנה
כמדומה שהוא מבעלי התפילות האחרונים עם ה'לב נשבר' שקיימים היום

לא התפלל בראש השנה.
א"מ הציע לו את הדירה, אבל אמר שאין לו כח. אייני יודע אם הכוונה אין לו כח 3 ימי גלות ביו"ט, או שזה מצטרף לגיל.. אע"פ שיום א' דסליחות היה געוואלדיג', כפי ששמעתי ממי שהשתתף.

חשבה לטובה
הודעות: 479
הצטרף: ו' מרץ 07, 2014 11:29 pm

Re: בעלי תפילה מפורסמים

הודעהעל ידי חשבה לטובה » ב' ספטמבר 25, 2017 4:41 am

הוה אמינא כתב:
שיר ורננים כתב:בהקשר לנדון כאן. האם מישהו יכול ליידעני האם קיימות הקלטות מר' מוישה פורטמן המיתולוגי ז"ל. ואולי אף להעלותם?
תודה וגמח"ט.


תיאור מעניין אודות הפיוט יעלה.....
כמובן שחשוב מאוד להדגיש את העובדה שרבים מהחילונים המשתתפים בתפילות יו''כ מגיעים לשמוע את הניגונים העתיקים המושרים בבתי הכנסת והנה תיאור אחד מהם:


בעקבות דבריה הנ"ל של נגה אשד, התקבלה תגובה מרינה יוגל (ספטמבר 2009), שמספרת כך:

ישיבת טלז בליטא הייתה מפורסמת בתפילות ובניגונים. כל בני הישיבה השתתפו בשירה ומספרים שהתפילה שם הייתה מרגשת מאוד.

משה פורטמן, תלמיד הישיבה, שזכה ושרד את השואה, עלה לישראל וגר בבני-ברק. בבני-ברק הוא היה בעל-תפילה בימים הנוראים, בישיבת פוניבז'. הוא המשיך את מסורת ישיבת טלז והתפלל לפי הנוסח והניגונים של הישיבה. וכך, כל שנה בתפילת "כל נדרי" בישיבת פוניבז' – זהו הניגון.

משה פורטמן נפטר לפני כחודש, אך תלמידי הישיבה באשר הם ממשיכים להתפלל בנוסח ששמעו ממנו. כיום, ניגון זה מושר בבתי כנסת רבים.

גם בעלי שהוא בעל-תפילה בבית הכנסת שלנו שר את הניגון הזה. בהחלט מדובר בניגון "שלנו", אם כי יש שינויים קלים. בעלי מוסיף שהשירה בישיבת טלז בליטא בליל יום-כיפור הייתה מאוד מרשימה ומיוחדת עד כדי כך שהכמרים מהכנסייה המקומית היו באים להאזין לשירה.

ישיבת פוניבז' היא הישיבה הגדולה ביותר בעולם. ביום הכיפור מתקבצים ובאים אליה בוגרים רבים (וגם שאינם בוגרים) שאוהבים את נוסח התפילה. את יכולה לתאר לעצמך כמה זה יפה ומרגש לשמוע אלפי אנשים ששרים את הניגון הזה.

ניתן לשמוע את הפיוט בלחנו זה (בשינויים קלים) בישיבת פוניבז' בבני ברק וכן בבית הכנסת ברחוב ירושלים 43, בני ברק.

גביר
הודעות: 2761
הצטרף: ה' אפריל 03, 2014 4:33 pm

Re: בעלי תפילה מפורסמים

הודעהעל ידי גביר » ב' ספטמבר 25, 2017 10:33 am

לשטינוביץ יש מנגינה מרגשת לסליחה 'יעלה', מאיזה נוסח היא?

ש.י. רובין
הודעות: 168
הצטרף: ב' אפריל 03, 2017 8:08 pm

Re: בעלי תפילה מפורסמים

הודעהעל ידי ש.י. רובין » ב' ספטמבר 25, 2017 3:28 pm

נוסח תפילת ימים נוראים של חברון הוא נוסח מרכזי בציבור הליטאי, ונוהג בישיבות ובתי כנסת שהוקמו על ידי יוצאי חברון. והתפשט אף לכלל הציבור. מסורת הנוסח היא מהרב שלום שבדרון שהתפלל לפני העמוד בתפילת מוסף של ראש השנה. בשנותיו הראשונות הוא נצמד לנוסח הוותיק של הרב שלמה צימבליסט (ראש ישיבת תפארת צבי), הרב צבי קופשיץ, הרב אליהו פרוש והרב חיים מנחם מנדלסון, נוסח מונוטוני שמקורו מישיבת טלז. עם השנים החל הרב שבדרון לפתח את נוסח התפילה, עם ניגונים וסלסולים משלו. ושילוב קטעי נגינה לחלקים מהתפילה. את שיריו שאב ממקורות שונים, חלקם מהמסורת המשפחתית החסידית, חלקם משכניו כמו ר' הלל ליכטנשטיין (כגון 'ארשת שפתינו', ניגון חסידי שהותאם לתפילה הליטאית), ר' אליהו פרוש החזן בשערי חסד שנוסחאותיו וניגוניו התבססו בחלקם על הרב זלמן סנדר כהנא שפירא (כמו 'ובשופר גדול יתקע' ו'מה נאמר לפניך'), וחלקם מהחזן ר' הירשל גולדשטיין ('כי הנה כחומר', 'ויאתיו') ועוד. כיום החזן בחברון בימים נוראים הוא הרב ירחמיאל טוקר.

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%99%D7%A9%D7%99%D7%91%D7%AA_%D7%97%D7%91%D7%A8%D7%95%D7%9F_%D7%9B%D7%A0%D7%A1%D7%AA_%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C

בהזדמנות נשאל ר' שלום שבדרון על מקורות הניגונים, שהושחלו לתוך ה"נוסח". הוא נאות להסכים וגלגלות טפח: המנגינה של "אמנם יצר סוכן בנו" [ליל יוה"כ] הוא ניגון, ששמעתי בילדותי מפי נער ב"בית היתומים דיסקין", בשעה שישב על ספסל ממולי בהיכל הלימודים שם. צעירים היינו, ישבנו ולמדנו. הנער היה בעל ייסורי נפש מגוונים, כשהתיישב ללמוד רווח לו קצת ופעמים רבות נכנס בתוך עצמו, נעץ את עיניו אי שם, הביט על התיקרה, התנועע וזמזם בנעימה שובת לב את הניגון הזה. הניגון נחרט במוחי ולימים שיפצתי אותו, התאמתי לו את תיבות הפיוט "אמנם כן יצר סוכן בנו". פעם אמר ר' שלום לנכדו: אה, ראוי לבכות, רק כשאני נזכר באותו ילד צעיר גועה בניגוניו.
"סלח נא" של ליל יום הכפורים הוא ניגון עתיק של חסידי חב"ד.
"כי הנה כחומר" מקורו ברבי הירשל גולדשטיין המפורסם ממנצ'סטר הניגון בעיקרו ובמקורו התחבר על קדושת שחרית על המילים "ממקומך מלכינו" ור שלום העתיקו על "כי הנה כחומר".
"ויאתיו כל לעבדיך" גם הוא של ר' הירשל גולדשטיין , ר' שלום שמע אותו בישיבת גיטסהד באנגליה, שם ניגנו אותו בליל יום טוב ב"קדיש". ר' שלום שחיפש שנים רבות ניגון שיבטא את המילים בפרק זה, התלהב מתוכנו של הניגון והעתיקו לפיוט "ויאתיו".
"יעלה תחנונינו" מקור הולדתו ברבי אברהם אליהו קפלן זצ"ל שהתפלל לפני העמוד בישיבת סלבודקא בחו"ל. מידי שנה חיבר נוסח חדש על "יעלה" והניגון האחד שנשאר מאז הוא זה שמתנגן בישיבת חברון קרוב ליובל וחצי. ר' שלום גם הוא המשיך בניגון זה. ועד היום.
ר' שלום אמר: "הכל אינו משלי, הניגונים לא מדידי קאתו, אבל יש לי חוש להלביש ניגון לתיבות. כמובן, גם שיניתי קצת לכאן ולשם".
"ובשופר גדול יתקע" אינו ניגון אלא נוסח. והוא מבוסס על רבי זלמן סענדר שפירא זי"ע. הניגון של "מה נאמר" ביום הכיפורים גם הוא מרבי זלמן סענדר. (שני האחרונים הם ע"פ עדות של ר' דוד מור ור' יהודה שינקר).
אחד הקטעים ואולי הקטע, היה הפרק "ויאתיו כל לעבדך" אין בתקופתנו דוגמא של בכי בסגנון שכזה. בכי המסווג במושגים של "אשרי המחכה".
מה שריגש את ר' שלום הן המילים עצמם, בתיאור הנכסף על אותה שעה שכולם יחד כ-ו-ל-ם יבינו ויראו עין בעין "ויכירו כח מלכותך" גם הרחוקים יבואו לשמוח, לראות "וישמעו רחוקים ויבואו".
בשנים המאוחרות מצא ר' שלום ניגון מיוחד ל "ויאתיו". ניגון שמשתלב יפה עם הגעגועים של פרק זה. הבחורים אהבו את הניגון, והקהל שר יחד עמו בשמחה מרגשת, ואז ראו רק את הידים ממרחק, זרועותיו של ר' שלום הונפו לכל הצדדים, לכאן ולשם, למעלה ולמטה, וכולו אומר סערה של "ויהללוך כל אפסי ארץ".
משהלכו והתקרבו לסיום הקטע "ויפצחו הרים רינה! ויצהלו איים במלכך", כאן כבר נקטע קולו של ר' שלום, נשתנק. ידיו כבר רפו מבכי, אבל הוא התאמץ להמשיך עם כולם בהתלהבות: ויקבלו עול מלכותך עליהם וירוממוך בקהל עם. עד ש"נשבר", השתתק ולא יכל להמשיך. קולו נגדע ונקרע בבכי כיסופין, היה זה בדרך כלל באותו רגע, שהניגון השתלב עם המילים וישמעו, רחוקים, ויבואו ו... יבואו.
הציבור הבין לליבו של השבור ר' שלום, נתנו לו ליבב שניה ארוכה, עד שהצליח להתייצב, להתחזק ולשאוג בסערה אדירה מתוך הטלית - - "ויתנו לך כתר מלוכה"!
עם הסיום ר' שלום נהג לתת דרור לרגשותיו: הוא הגביה בזריזות את הטלית על ראשו כיסה בה את כל הפנים ונפל על ה"עמוד", ובכה כתינוק, בקול גדול, ביבבה משתלחת. ומי ששמע את המשך התפילה שלאחריה "ותמלוך אתה ה' לבדיך" כשיצאה מפי הגה"צ ר' שלום הבין לליבו הכוסף לימים שה' ימלוך לבדו...

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=1396483&whichpage=13&forum_id=10889#R_10

לר' הירשל גולדשטיין ממנשסתר היה לו בן אביגדור שנפטר לפני כשנתיים היה בעל קורא בהר צבי ועוד בן א' שלום באנגליה. אביו היה גם חזן.

אברך
הודעות: 556
הצטרף: ד' מאי 05, 2010 12:13 am

Re: בעלי תפילה מפורסמים

הודעהעל ידי אברך » ד' אוקטובר 07, 2020 1:29 am

הזכירו כאן את בתי הונגרין ובתי ברויידא
אחד מהבעלי תפילה המיוחדים שהיו שם הוא ר' מנדל בריכטא זצ"ל שנפטר לפני כ23 שנים בגיל 101, וכמעט עד סוף ימיו היה ניגש לחלק מהתפילות, ירושלמי של פעם.


חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 147 אורחים