מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

האם מדובר ברבנים תורניים או ברבנים מטעם המלכות גרידא?

על חכמים ורבנים, צדיקים ויראים, אנשי השם אשר מעולם. לילך באורחות צדיקים ולדבוק במעשי ישרים.
ש. ספראי
הודעות: 1701
הצטרף: ב' יולי 06, 2015 12:21 am

האם מדובר ברבנים תורניים או ברבנים מטעם המלכות גרידא?

הודעהעל ידי ש. ספראי » א' מרץ 04, 2018 11:15 pm

ויקפדיה:
נפתלי בן יצחק הכהן נחשב לחכם באשי הראשון של נסיכות מולדובה ומייסד שושלת החכם באשים שבאו בעקבותיו, כולם, פרט לאחד, מבני משפחתו.
נפתלי בן יצחק הכהן נולד במאה ה-17 בפוזנן, היה רב ורופא. מסופר שב-1719, כששהה באיסטנבול, ריפא את בנו של הווזיר הגדול ובתמורה הוענק לו התואר של חכם באשי של מולדובה. לא נמצאו מסמכים המאשרים סיפור זה, לכן לא מן הנמנע שהסיפור הומצא על ידי בני משפחתו, כדי לתת תוקף לתביעתם לשמור תפקיד זה לבני משפחתם. נפתלי עצמו נפטר ב-1724 ולא הספיק להיות חכם באשי בפועל.
ישעיהו בן נפתלי הכהן הגיע ליאשי מאיסטנבול (כנראה לאחר מות אביו) ונחשב לרב הראשון שמילא את הפונקציה של חכם באשי במולדובה. אין פרטים על תאריכי לידתו ומותו. בנו, בצלאל בן ישעיהו הכהן (בצל - ברומנית: Beţăl) כיהן כרב ביאשי ומילא את תפקיד החכם באשי, אך יש גם סברה, מבוססת על הכתוב על מצבתו, שהיה רק אב בית הדין הרבני של יאשי בשנים 1719 - 1743. על מצבתו נכתב שהיה אב בית דין ומורה הוראה. הוא נפטר ב-1743.
ממשיכו של בצלאל היה בנו, יצחק בן בצלאל הכהן, שהיה כנראה החכם באשי הראשון שנהנה מכל סמכויות המשרה. הוא זכה לאשרור משרתו על ידי שליט נסיכות מולדובה ב-1758 ופעם נוספת ב-1769. יצחק זכה להכרה בסמכותו גם על יהדות ולאכיה, שם מינה כממלא מקומו את אחיו, ישעיה בן בצלאל הכהן. ישעיה כיהן בבוקרשט בתחילת שנות השישים של המאה ה-18, שם גם נפטר ב-1765 ונקבר במקום.
לאחר מותו של יצחק בן בצלאל הכהן, ב-1777, נמצא יהודי אחר שחשק במשרה, מרדכי בן משה חיים והוא שילם בקשיש מתאים לקסריה קונסטנטין דאפונטה (Chesarie Constantin Daponte), החדרן הגדול של השליט וזכה במשרה. היהודים לא היו מרוצים מהחכם באשי החדש, ערערו על ידיעותיו בהלכה והדיחו אותו מתפקידו כאב בית הדין הרבני. בלחץ הקהילה היהודית ומשפחת הכהן, שתבעה לעצמה את התפקיד, הודח מרדכי כעבור שנה ממינויו והשליט אילץ את החדרן להשיב לו את הבקשיש. קסריה כתב על כך בזכרונותיו. במקומו של מרדכי בן משה חיים התמנה לחכם באשי נפתלי בן יצחק הכהן. נפתלי, שכונה גם נפתולה (Naftule), כיהן מ-1778 עד מותו ב-1809. בתקופת נפתולה התחיל המאבק עם החסידים שמספרם בנסיכות מולדובה גדל בהתמדה. ב-1804 קיבל נפתולה אישור מהשליט למנות שוחטים רק מבין ילידי הארץ, דבר שהיה מכוון נגד החסידים, שמרביתם היו מהגרים מתחומי גליציה, פולין ואוקראינה. את מקומו של נפתולה ירש אחיו (כנראה שבנו, אברהם ונכדו הקטין נמצאו לא מתאימים), שעיה נפתולוביץ'.

חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 243 אורחים