תוך כדי דיבור כתב:ובכן. העובדות: החזון איש למד זמן מסויים ב'קיבוץ' המפורסם של הרח"ע גרודזינסקי בווילנא, ואף זכה לתשומת לב מגדולים נוספים דוגמת ר' שלמה הכהן וכנראה גם ר' יצחק בלאזר.
...
ובלשון הר"א סילבר: "ואני בידעי אותו מנעוריו, בהיותינו בני עשרים שנה [=הרב סילבר היה צעיר מהחזו"א בשנתיים], לפני יותר מחמישים שנה [=בתחילת שנות התר"ס] היינו בצוותא חדא בווילנא, עת חזרתי מבריסק אל הקבוץ של הגאון ר' חיים עוזר זצ"ל. והייתי כמוהו מתמיד נפלא והוצאנו קובץ-שבועון של חד"ת עפ"י פקודתו של הגאון ר' יצחק בלאזער, ובקובץ הי' נדפס חד"ת שלנו. וזכיתי אז לפלפל אתו בעינים שונים שהוכנסו אח"כ בספריו הנפלאים.
בן אליהו כתב:אני רוצה להיות שותף לתמיהתו של טפח מכיוון נוסף: הרי הגר"א סילבר כותב שהוא היה סגור בחדר מהבוקר עד הערב.
תוך כדי דיבור כתב:(יש להבחין כי מה שכתב הר"א סילבר בהמשך שהחזון איש היה "בבית אביו הרב" וכו', הוא מַעְבָר לתיאור כללי של דמות החזון איש באותה תקופה, ש"ימים ושנים הי' נחבא" וכו', בבית אביו וכו', וכך לא הכירוהו למעט המעטים כאותם גדולים שציין).
תוך כדי דיבור כתב:"והוא הי' מתמיד נפלא, סגור בחדרו בעירו בבית אביו הרב. ימים ושנים הי' נחבא אל הכלים, וכמעט מפני שקידתו הרבה שלמד תורה לשמה איש לא ידע אותו, רק אחדים מגדולי עמנו ובתוכם הגאון רח"ע זצ"ל. שמענו את שמו בבית הגאון ר' שלמה הכהן, שאחיו הרב רמ"ק הי' חתנו, וכבר אז נבאו עליו שיהי' אחד מגאוני הדור".
תלמיד אחד בשם מ. ע. שהיה לומד י"ג שעות במעת לעת אך הוא הוצא מהקיבוץ מכיון שחשדו בו כעובר עבירות הרב סילבר לימד אמנם עליו סנגוריא ותירץ את מעשיו אך הלעיזו עליו ביותר בעניני שבת ותפילה והגאון רח"ע דחהו אז הפך למזרחי ושם נתפרסם כרב שאין רוח חכמים נוחה הימנו
בומבע כתב:מתוך הקובץ על הקיבוץ בוילנא:תלמיד אחד בשם מ. ע. שהיה לומד י"ג שעות במעת לעת אך הוא הוצא מהקיבוץ מכיון שחשדו בו כעובר עבירות הרב סילבר לימד אמנם עליו סנגוריא ותירץ את מעשיו אך הלעיזו עליו ביותר בעניני שבת ותפילה והגאון רח"ע דחהו אז הפך למזרחי ושם נתפרסם כרב שאין רוח חכמים נוחה הימנו
האם מ. ע. הוא משה עמיאל?
באם נכונים הדברים שהחזון איש היה ג"כ תלמיד הקיבוץ בשנות התר"ס ניתן להניח שחזון איש הכירו באופן אישי, ומכאן יובן פשר ההתנגדות החריפה של החזו"א אליו שפרסם כנגדו ב' מאמרים, דבר שלא עשה כנגד הרב מימון לדוגמא ועוד כאלו שהיו לא פחות בני השפעה ממנו.
נולד בעיירה פורוזוב שבפולין, כבנם הבכור של הרב יעקב-יוסף ורבקה. עד גיל 13 למד במסלולים המקובלים בעיירה ("חדר" ותלמוד תורה) ואצל אביו. בגיל 13 עבר ללמוד בישיבת טלז אצל הרב אליעזר גורדון, הרב שמעון יהודה הכהן שקופ והרב יוסף יהודה לייב בלוך; עם הגעתו שובץ בכיתה גבוהה מגילו, בגלל כשרונו. לאחר שלוש שנים עבר ללמוד בישיבת בריסק אצל הרב חיים הלוי סולובייצ'יק ולאחר שנה לישיבת וילנה אצל הרב חיים עוזר גרודזנסקי שם למד שלוש וחצי שנים. בווילנה כשהיה בגיל 18 הוסמך לרבנות על ידי הרב שלמה הכהן מווילנה, הרבנים מדווינסק מאיר שמחה הכהן (ה"אור שמח") והרב יוסף רוזין ("הרוגאצ'ובי"). בגיל 21 בשנת תרס"ג התחתן עם מאשה ביילה, ביתו של משה לוי ניוויאזקי מביאליסטוק.
בומבע כתב:מתוך הקובץ על הקיבוץ בוילנא.
איש_ספר כתב:בומבע כתב:מתוך הקובץ על הקיבוץ בוילנא.
מה הוא הקובץ הלזה?
תוך כדי דיבור כתב: וידועה גם אפיזודה בסמוך לגיל בר המצווה, בה נסע כנראה לבריסק אל ר' חיים סולובייצ'יק אך חזר משם כעבור זמן קצר (כך בפאר הדור וכן ב'החזון איש בדורותיו', וראו אצל בראון עמ' 23-24 גירסאות הסיפור). ומאז - למד לבדו בעיקר, וכן עם אביו ועם אחיו וצעיר נוסף, עד גיל 18 בערך.
בן המחבר כתב:...בויקיפדיה נכתב עליו:נולד בעיירה פורוזוב שבפולין, כבנם הבכור של הרב יעקב-יוסף ורבקה... לאחר שלוש שנים עבר ללמוד בישיבת בריסק אצל הרב חיים הלוי סולובייצ'יק ...
איה אפרכם, איה כולכם, איך עיירתנו, קהלתנו שזכתה שהגאון ר' משה רוזין יהיה מורך ורבך, ואיכה בית מדרש שלי ושלכם שבתוך כותלו שמענו את קול התורה יומם ולילה שיצא מפיו הקדוש של גאון הדורות החזו"א זצ"ל עוד קודם שנתגלה ונתפרסם (הוא היה חתנו של אחד מחשובי העירה ות"ח מופלג), איה כולם שהיו ואינם, הכל נעלם חלף ועבר כחלום יעוף, כלא היה מעולם
פייביש אופטובסקי כתב:טוב עשה נותן הכותרת לאשכול שהוסיף התיבות 'פרק בהיסטוריה',
משום שמעבר לזה, נדמה שיקשה למצוא בספרי החזון איש השפעה על דרך לימודו וקו חשיבתו לא מרבי חיים עוזר, לא מרבי יצחק בלאזר ולא מה'חשק שלמה'.
תכונתו המופנמת מחד, ואי הימשכותו לדעות סביבתו, הם היותר משתקפים בספריו, כמו גם אי רתיעה לפסוק כנגד מנהג המקובל, כמו שיעורים, מעמיד דמעמיד וכיו"ב.
אני יודע שאיני כדאי לכתוב דברים אלו, וכתבתים כדי שאחרים הראוים לכך יבחנו את הדברים.
סלקא דעתך כתב:מעניין שלפי התיאור של רא"ס החזו"א הכיר את רבי איצלה בלאזר אישית מ"מ באגרת לגרש"ז ברוידא (קוב"א ח"א קנד) כתב "ואני נמצאתי הרבה עם הסבא ז"ל מסלבדקא ואם הסבא ז"ל ממיר ועם גדולי תלמידיהון שיחיו וגם עם גדולי הנודוקאים וכו' " ולא טרח לציין שהכיר את רי"ב אישית.
כך גם אנכי שיערתי למקרא הדברים. זכיתי בילדותי להכיר את ר' משה הנ"ל, שהיה יהודי הונגרי של פעם עם חמימות אדירה של קדושה. (אגב, זכורני שגם ידו היתה ממש 'רותחת' בנתינת שלום).חרסון כתב:אם זה טה"ד וצ"ל 'שרייבר', ה"ה בנו של ר' אח"ד שרייבר זצ"ל נשיא כולל חיבת ירושלים.
נוטר הכרמים כתב:כך גם אנכי שיערתי למקרא הדברים. זכיתי בילדותי להכיר את ר' משה הנ"ל, שהיה יהודי הונגרי של פעם עם חמימות אדירה של קדושה. (אגב, זכורני שגם ידו היתה ממש 'רותחת' בנתינת שלום).חרסון כתב:אם זה טה"ד וצ"ל 'שרייבר', ה"ה בנו של ר' אח"ד שרייבר זצ"ל נשיא כולל חיבת ירושלים.
חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 54 אורחים