עמוד 2 מתוך 2

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

פורסם: ד' אפריל 14, 2021 1:51 am
על ידי מבני עליה
עזריאל ברגר כתב:
גלרשטיין כתב:
מבני עליה כתב:ולגופו של ענין הקליה שהוזכרה בגמרא (ובשו"ע תס"ג כלפי עיקר הדין יעויי"ש) היא באור -באש.
ולהשוות לזה ""קליה"" ב 80 מעלות מעלה גיחוך.

לכאו׳ סגי בקליה של יד סולדת, לא?

לאו דווקא!
איני יודע בבירור לגבי קליה, אך לגבי חליטה - שמעתי ממומחים שצריך כמעט 100 מעלות צלסיוס כדי לבטל את תהליך ההחמצה, וזהו מה שאמרו רבותינו שחוששים שמא לא ירתיח המים יפה יפה - דהיינו מפני שבאיזורים ההרריים (כמו ירושלים עיה"ק) המים רותחים בטמפרטורה נמוכה יותר, ואכן הקמח החלוט ב"רותחין" אלו - עלול להחמיץ במהרה!

בגמרא ובשולחן ערוך מדובר על קליה באש (כאן https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9C%D7%94%D7%91%D7%94) כתוב שלהבת נר סטנדרטית חמה כאלף מעלות ! איזה השוואה בעולם יש בין קליה לחליטה ?
ב. בענין החליטה לשון הרמב"ם פ"ה ה"ג היא גזרה שמא לא ירתיח המים יפה יפה. גזרה פשוטה ומובנת שאינה צריכה לעוד פירושים.
ג. את הסברה היפה שהבאת בענין ההבדל בין טמפרטורת הרתיחה במקומות גבוהים ונמוכים, הביא הגרש"ז אוירבך כהוכחה שההגעלה תלויה ברתיחה ולא בטמפרטורת המים ונפ"מ שגם בסיר לחץ מספיקה הגעלה רגיל במים רותחים וא"צ להגיע לחום שהוא מגיע בפעולתו - מכך שלא מחלקים בהגעלה בין שינויי מידת החום הללו.

Re: פסטה שעבר עליה הפסח

פורסם: ה' אפריל 13, 2023 10:01 am
על ידי גלרשטיין
ראיתי עכשיו שהרב יואל שוורץ זצ״ל התייחס קצת לנידו״ד...