מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

יומא ל"ח: בן קמצר המציא מלאכת הדפוס!

הערות, בירורים וחידושים במרחבי התלמודים. לומדי דף היומי וכל חבורות הלומדים
סמל אישי של המשתמש
מיללער
הודעות: 6351
הצטרף: ה' נובמבר 04, 2010 4:14 pm

יומא ל"ח: בן קמצר המציא מלאכת הדפוס!

הודעהעל ידי מיללער » ג' דצמבר 17, 2013 5:28 pm

מתני'. ואלו לגנאי של בית גרמו לא רצו ללמד על מעשה לחם הפנים של בית אבטינס לא רצו ללמד על מעשה הקטורת הוגרס בן לוי היה יודע פרק בשיר ולא רצה ללמד בן קמצר לא רצה ללמד על מעשה הכתב על הראשונים נאמר זכר צדיק לברכה ועל אלו נאמר ושם רשעים ירקב:
גמ'. ת"ר בן קמצר לא רצה ללמד על מעשה הכתב אמרו עליו שהיה נוטל ד' קולמוסין בין אצבעותיו ואם היתה תיבה של ד' אותיות היה כותבה בבת אחת אמרו לו מה ראית שלא ללמד כולן מצאו תשובה לדבריהם בן קמצר לא מצא תשובה לדבריו על הראשונים נאמר זכר צדיק לברכה ועל בן קמצר וחביריו נאמר ושם רשעים ירקב


רשיה"ק לא פי' מה היתה היחוס בזה שבן קמצר היה יכול לכתוב את השם בן ד' בבת אחת, ולמה רצו ללמוד ממנו וכשלא רצה ללמד אותם המליצו עליו את הפסוק ושם רשעים ירקב. בתוי"ט על המשניות מביא בשם היפה מראה שהשם הקודש ניחא שיהא נכתב בבת אחת, שלא יהיה רגע שהשם חסר, ועוד, שיש בזה רמז לענין היחוד השלם וסילוק השינוי משמו יתברך (כמ"ש ביום ההוא יהיה ה' אחד "ושמו אחד") ע"כ.

והמהר"צ חיות מביא מתשובת משאת בנימין סי' צ"ט שמשיב בענין קדושת השם כשנכתבה ע"י מלאכת הדפוס, שאין בזה חסרון מקדושתה שלא נכתבו כל אות בפ"ע, כי מגמ' דילן מוכח דאדרבא, יש בזה מעלה יתירה שהשם נכתב בבת אחת, וממילא בדפוס כשכל השם נדפס בבת אחת יש בזה עדיפותא עיי"ש.

ועפ"י דבריו מחדש המהר"צ חיות, שלכאורה אין זה במציאות שב"א יוכל לכתוב ד' אותיות בבת אחת כשכד' קולמסין בין אצבעותיו, אלא מאי, שבן קמצר המציא כעין מלאכת הדפוס והדפיס הד' קולמסין על הנייר בבת אחת! ועפי"ז מפרש למה רצו חכמים ללמוד את מלאכת הדפוס, כי עינינו רואים כמה מעלות טובות יש, והלוואי שהיה דפוס מימי חז"ל כמה אלפים כתבים וספרים היה נשרד מימיהם עד להמצאת הדפוס! וע"ז נאמר שם רשעים ירקב. עכת"ד

-

ראוים הדברים למי שאמרם, מי אנכי תחת כפות רגליו, אבל האם אין דבריו נראים כדברי המתחדשים למיניהם חלילה?

חכם באשי
הודעות: 9975
הצטרף: ה' מאי 06, 2010 2:05 am

Re: יומא ל"ח: בן קמצר המציא מלאכת הדפוס!

הודעהעל ידי חכם באשי » ג' דצמבר 17, 2013 5:51 pm

בנוגע לדברי התוס' יו"ט, כבר קדמוהו הראשונים.
אחד מחסידי אשכנז בספר 'סודי חומש ושא"ר' (עניין ברכת כהנים, סי' ט; הספר מצוי באוצר), כותב כך:
וכל אות ואות מן השם, הוא תחילת תיבה אחת ושֵׁם אחד . לכך, בן קמצי שלא רצה ללמד על הכתב, מזכירין אותו לגנאי, במסכת יומא (לח רע"ב) . פירוש, היה לו קולמוס , שבפעם אחת כותב את ארבעת האותיות, שכל האותיות שבתורה השני טפל לראשון , ולכך מקדימין האחד, והשני אחריו; אבל שֵׁם הקדוש - כל אחד ואחד תחילת שֵׁם בפני עצמו : יה, וה, וה, הו . ואפילו חצי השם הוא ירואוי ומופחד , ולכך בכל מקום שיש "יה" בחומש, תרגומו: "דחילא ה'"
.

ובהערות המהדיר שם:
כדברי רבינו, שבן קמצר היה כותב שֵׁם 'יהוה' בבת אחת כי כך עדיף לכותבו, עולה מפירוש רש"י למשנה, יומא לח ע"א: "['לא רצה ללמד] על מעשה הכתב', קושר ארבעה קולמוסין בארבע אצבעותיו, וכתב שֵׁם בן ארבע אותיות כאחד". ו'הרב הכולל כמה"ר יעקב פראג'י נר"ו' כתב לבארו: "מפשט דברי רש"י משמע, שֵׁם בן ארבע, היינו הידוע, שהוא שֵׁם בן ארבע, דהיינו, שֵׁם הויה ואדנות. וכן נראה מדלא כתבו 'וכותב תיבה בת ארבע אותיות', משמע, שֵׁם ממש. וכן מדחזינן דנתקלל על שלא רצה ללמד, משמע, דהכתב הזה אית ביה מעליותא לגבי כתבי הקודש, ובודאי דזה לא שייך אלא בכתיבת השם הקדוש שיכתב כולו כאחד בלי פירוד, להורות על יחוד שמו יתברך ויתעלה. דאילו לשאר תיבות כתבי הקודש, מאי נפקא מינה לכותבן בבת אחת? הרי דמשמע, אם היה אפשר לכתוב ארבע אותיות השם בבת אחת, אין להפסיק ביניהם ולכתבם בזה אחר זה". כך מובא בשו"ת גינת ורדים, חלק או"ח, כלל ב, סי' י.
עוד מרבותינו הבינו ממעשה דבן קמצר שעדיף לכתוב את השם בבת אחת, אם זה היה אפשרי. ראה רבי מאיר אבן גבאי, עבודת הקודש, ח"א, פרק יג: "בן קמצר לא רצה ללמד על מעשה הכתב, ופירש רש"י ז"ל, קושר ארבעה קולמוסין בארבע אצבעות, וכותב שֵׁם בן ארבע אותיות כאחת. חכמה גדולה היה לו לבן קמצר בזה, והוא כי הכתיבה בדרך ההוא היה להעיד על ייחוד השם הגדול ולפיכך היה כתבו בבת אחת... [כי] 'יהוה' משמעותו היה ויהיה והווה, ושלשתן נעוצים בכתיבתן ובקריאתן, על כן היה דין ארבע אותיות ביחד, שלא יקדים אות לאות, על כן אומר 'שֵׁם רשעים ירקב', שלא רצה ללמד על מעשה הכתב... והכתיבה על הדרך ההוא, קשת ההשגה מאד, ואינה מצויה בשום אדם, ועם כל זה צריך הבא לכתוב את השם שיכתבנו באופן שיורה על הייחוד כפי האפשר..."; שו"ת הרמ"ע מפאנו, סי' לו: "כי אע"פ שאסור להפסיק בכתיבת האזכרות, ואפילו מלך ישראל שואל בשלומו לא ישיבנו, ומצוה מן המובחר לכתוב אותן כבן קמצר אילו רצה ללמד, מכל מקום אין זה מן הדברים הפוסלים, והשם מתקדש לחצאין, שישנה הקדושה מתחילה ועד סוף ואינה משתלמת אלא לבסוף..."; פירוש קרבן העדה, ירושלמי, יומא פ"ג ה"ט, ד"ה 'על מעשה הכתב': "קושר ארבעה קולמסין בארבע אצבעותיו, וכותב שֵׁם בן ארבע אותיות כאחת, וזה רמז לענין הייחוד שלם וסילוק השינוי משמו יתעלה". וראה גם: תוספות יום טוב, יומא פ"ג מ"ג, ד"ה 'ועל אלו נאמר'; הגהות מהרצ"ח, יומא לח ע"א, ד"ה 'בן קמצר'; תפארת ישראל למשניות, יומא פ"ג סוף מ"ג.
עוד בענין זה מכתבי חסידי אשכנז, ראה ספר השם, עמ' א סטו"ב: "'יהוה', משמעותו היה ויהיה והוה. ושלושתם נעוצים בכתיבתו ובקריאתו, על כן יהיה דין לכתוב ארבע אותיות ביחד, שלא יקדים אות לאות. על כן אומר, 'שם רשעים ירקב' [על] שלא רצו ללמד על מעשה הכתב" [המשווה יראה, שחלק מדברי עבודת הקודש שצוטט לעיל, מקורו מכאן]; שם, עמ' נד סוט"א: "בכתב השם, אם יכול לכותבו בפעם אחת, יכתוב כולו. כי יוצר הכל הוא"; שם, עמ' קעב רטו"ב: "אבל למי שאין לו שום דבר מן היצורים לא יכתוב אלא ביחד אם יודע, כבן קמצר. כדי שלא יהא הפסקה בינתים, ואין להקב"ה חציצה ולא הפסק ממשלתו".
ובענין שעדיף לכתוב את השם כולו בבת אחת וללא ההוכחה ממעשה דבן קמצר, ראה ספר השם, עמ' ד טו"א: "...משמש שלש לשונות בתיבה אחת: יהיה, הוה, היה... לכך היה משפט להיכתב אותיות השם יחדיו, שלא להקדים אות לאות. כי הכל משונה [=משתנה] חוץ מן הבורא, כי ילד אין בו חכמה, ואחר כך מתחכם ומוסיף חכמה"; שם, עמ' נד סוט"א: "בכתב השם, אם יכול לכותבו בפעם אחת - יכתוב כולו, כי יוצר הכל הוא (ירמיה י טז)... הכל יוצר בשמו, ולא הקדים אות לאות, ככתוב (זכריה יד ט): 'יהיה השם אחד ושמו אחד'... הרי כל אות ראשון, לכך צריך לכתוב השם כאחת. ולפי שלעתיד לבוא יהיה ידוע השם, לכך צריך לכתוב כולו כאחד - אם היה יודעים השם - כי כולו אחד"; שם, עמ' קיג רטו"א: "והשם יש לחשוב כאילו אות אחת, שנאמר (זכריה יד ט): 'השם אחד ושמו אחד', מהו 'שמו אחד'? שיש לכתוב ד' אותיות של שֵׁם בפעם אחת".

סמל אישי של המשתמש
מיללער
הודעות: 6351
הצטרף: ה' נובמבר 04, 2010 4:14 pm

Re: יומא ל"ח: בן קמצר המציא מלאכת הדפוס!

הודעהעל ידי מיללער » ג' דצמבר 17, 2013 6:03 pm

תודה על המראה מקום [ועל החיפוש]

להעיר על דברי המהדיר:
וכן מדחזינן דנתקלל על שלא רצה ללמד, משמע, דהכתב הזה אית ביה מעליותא לגבי כתבי הקודש

שגה לכתוב שבן קמצר וחביריו נתקללו עי' בחידושי אגדות מהרש"א שלהבדיל מצדיקים שעליהם נאמר "זכר צדיק לברכה" לא נאמר "זכר רשע לקללה" רק שם רשעים ירקב וכדברי הגמ' שרקבובית יעלו בשמותם דלא מסקי בשמייהו, עיי"ש.

שפה ברורה
הודעות: 638
הצטרף: ה' נובמבר 15, 2012 10:25 pm

Re: יומא ל"ח: בן קמצר המציא מלאכת הדפוס!

הודעהעל ידי שפה ברורה » ג' דצמבר 17, 2013 6:16 pm

מה שהבאת מספר עבודת הקודש כבר הקדימו הישמח משה בפרשת נצבים, ע"ש בנועם אמריו

בברכה המשולשת
הודעות: 14159
הצטרף: ג' ינואר 24, 2012 9:00 am
שם מלא: רועי הכהן זק

Re: יומא ל"ח: בן קמצר המציא מלאכת הדפוס!

הודעהעל ידי בברכה המשולשת » ג' דצמבר 17, 2013 6:50 pm

עבודת הקודש קדם טובא לישמח משה

שפה ברורה
הודעות: 638
הצטרף: ה' נובמבר 15, 2012 10:25 pm

Re: יומא ל"ח: בן קמצר המציא מלאכת הדפוס!

הודעהעל ידי שפה ברורה » ג' דצמבר 17, 2013 7:05 pm

אכן, כתבתי בחפזי, ייש"כ


חזור אל “בית התלמוד”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 140 אורחים