מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

כלים פ"ב מ"ז - נמצא בית תבלין של חרס

הערות, בירורים וחידושים במרחבי התלמודים. לומדי דף היומי וכל חבורות הלומדים
תוכן
הודעות: 6239
הצטרף: ה' פברואר 02, 2012 10:27 pm

כלים פ"ב מ"ז - נמצא בית תבלין של חרס

הודעהעל ידי תוכן » ד' פברואר 21, 2024 12:58 pm

הכי תנן במתני' כלים פ"ב מ"ז: 'הטמאין שבכלי חרס כו', וטבלא שהיא מלאה קערות נטמאת אחת מהם בשרץ לא נטמאו כולם אם יש לה לזביז עודף נטמאה אחת מהם נטמאו כולן וכן בית תבלין של חרס'. ופירש הרע"ב: 'בית התבלין, כלי חרס עשוי רבועים רבועים, לתת בכל רבוע ורבוע מין אחד של תבלין ולא יתערבו זה בזה'.

בית תבלין של חרס.jpg
בית תבלין של חרס.jpg (54.06 KiB) נצפה 285 פעמים


עוד פרט מעניין הוא, שהתיבה עשויה מאבן גיר רך. והנה יש לעיין האם הוא הכלי נתר המוזכר בכלים שם מ"א, עיין בפירוש הר"מ והר"ש שם. ויש לעיין אם כלי זה הוסק באש בכלל, ודי בזה.

מתוך: https://www.bhol.co.il/news/1654415

מימי בית שני:
תיבת אבן נדירה התגלתה בחפירות בעיר דוד ומוצגת כעת לציבור לראשונה במוזיאון ישראל, האבן הנדירה בעלת תשעה תאים מתוארכת לימי בית המקדש השני, לפני כ-2,000 שנה | מה גודלה? מה סוג האבן? ולמה שימשה בעבר?
חני לוין
י"ב אדר א' התשפ"ד 21.02.24 | 10:08

תיבת אבן חידתית ונדירה מימי הבית השני, שהתגלתה בחפירות רשות העתיקות בעיר דוד, מוצגת לציבור לראשונה במוזיאון ישראל.

דפנות החפץ, שנראה כי שימש לפעילות מסחרית, שרופים - עדות למאורעות חורבן ירושלים לפני כ-2,000 שנה.

תיבת אבן נדירה בעלת תשעה תאים, המתוארכת לימי בית המקדש השני – לפני כ-2,000 שנה, נחשפת כעת לציבור לראשונה בתצוגה באגף הארכיאולוגיה של מוזיאון ישראל. הכלי יוצא הדופן בעיצובו, התגלה בחפירות רשות העתיקות בעיר דוד שבגן לאומי סביב חומות ירושלים העתיקה, המתקיימות במימון עמותת אלע"ד ובשיתוף משרד המורשת.

צורת התיבה מרובעת, גודלה 30X30 ס"מ, והיא עשויה מאבן גיר רך (קירטון) שעובד במפסלת. היא מחולקת לתשעה תאים רבועים, דומים בגודלם ובנפחם. דפנות החפץ, שהתגלה בחפירות לאורך הרחוב המדורג שבעיר דוד בתוך שכבת חורבן משלהי ימי בית שני, מושחרים, ונראה שהוא נשרף במהלך אירועי המרד הגדול אשר הוביל לחורבן ירושלים. הכלי בעל תשעת התאים נחשף בתוך שרידי מבנה שניצב לצד הרחוב המדורג, ושימש כחנות.

החוקרים משערים, שהכלי שימש לפעילות מסחרית ולהצגה של סחורות בכמות קטנה ומדודה. לדברי מנהלי החפירה, ד"ר יובל ברוך וארי לוי מרשות העתיקות, "בחפירות הרחוב המדורג, שבו התגלה המגש, נמצאו גם חפצים רבים נוספים המעידים על הפעילות המסחרית התוססת שהתרחשה לאורכו. בין היתר, התגלו כלי אגירה מחרס וכלי זכוכית, מתקני ייצור ניידים ונייחים, מתקני בישול, כלים למדידה של נפחים, מטבעות ומשקולות אבן רבות, בערכים שונים, המעידים כולם על פעילות מסחרית של שוק עירוני תוסס שפעל לאורך הרחוב. הרחוב, שהיווה את רחובה הראשי של העיר לפני 2000 שנה, שימש את עולי הרגל וחיבר בין בריכת השילוח לבין הר הבית. נראה, אם כך, שגם הכלי בעל התאים קשור לפעילות המסחרית שהתקיימה ברחוב".

המערכת הכלכלית והמסחרית שהתנהלה בירושלים של ימי הבית השני הייתה דומה באופייה לזו שהתרחשה בשאר הערים בעולם הרומי. הייתה זו כלכלה שהתבססה על ייצור מקומי של מוצרי צריכה ומכירתם בשווקים, לצד יבוא של מוצרים אחרים, חלקם אף אקזוטיים. בתוך כך, היו גם היבטים מיוחדים למסחר בירושלים, שהתנהלה כעיר מקדש. היבטים רבים של חיי היומיום ושל המסחר התנהלו לאורו של המקדש, והדבר מתבטא, במיוחד, בהקפדה היתרה של תושבי העיר ופרנסיה על דיני טומאה וטהרה. על כך, אף נקבעה האמרה "פרצה טהרה בישראל". בין הממצאים הארכיאולוגיים המובהקים שמייצגים את התופעה,

הסיבות לשימוש בכלים עשויים אבן הן הלכתיות, ונעוצות בהכרה ההלכתית שאבן, בניגוד לכלים עשויים חרס ומתכת, איננה מקבלת טומאה. בשל כך, אף ניתן היה להשתמש בכלי האבן לאורך זמן ובמחזוריות. "נראה, אם כך, שתיבת האבן בעלת התאים מעיר דוד, קשורה גם היא במידה כזו או אחרת לכלכלה הירושלמית הייחודית, זו שהתנהלה בצילו של המקדש ותחת ההקפדה על הלכות טומאה וטהרה. בשל כך, אף ניתן להתייחס אליו כאל ממצא ירושלמי מובהק". אומרים לוי וד"ר ברוך.

אך למה שימש הכלי בעל התאים? שברים של חפץ דומה התגלו לפני כ-50 שנה על ידי הארכיאולוג נחמן אביגד בחפירות הרובע היהודי, וכונו על ידו בהומור "קערת פיצוחים". כינוי זה, "נדבק" לחפץ, ומאז הוא משמש גם חלק מהחוקרים העוסקים בנושא. מאז התגלו שברים נוספים של טיפוס כלי זה, כולם בירושלים, ובמיוחד בחפירות עיר דוד, אך זה שהתגלה לאחרונה, הוא הדוגמה השלמה היחידה המוכרת במחקר הארכיאולוגי. ובכל זאת, בשלב זה של המחקר, התשובה לחידת החפץ ולמה הוא שימש, נותרה עדיין ללא מענה.

לדברי ד"ר דודי מבורך, אוצר בכיר באגף לארכיאולוגיה במוזיאון ישראל, "התיבה נמצאה שבורה לחלקים רבים כשחלקים ממנה חסרים. השברים הועברו למעבדת שימור החפצים במוזיאון ישראל, שם עברו שימור ושיחזור בידיו האמונות של ויקטור עוזיאל – זו אחת מההתמחויות של מעבדות השימור שלנו, שיודעות לקבל ממצאים שבורים הישר מן השטח ולהעביר אותם מ"מצב חפירה למצב תצוגה". הצבנו את התיבה בתצוגת הקבע שלנו, ביחד עם קבוצת ממצאים מרהיבים מבתי הפאר של ירושלים משלהי ימי הבית השני – תמשיחי קירות צבעוניים, נברשות וכלים מפוארים מאבן חרס ומתכת – אתם מוזמנים לבוא לראותם".

חזור אל “בית התלמוד”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 131 אורחים