מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

ביאורים ועיונים, חדושים ובירורים, בתורה בנביאים בכתובים ובתרגומים, ובמפרשיהם, ראשונים ואחרונים, ויבינו במקרא.
נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:38 pm

(א, ב) יִשָּׁקֵ֙נִי֙ מִנְּשִׁיק֣וֹת פִּ֔יהוּ כִּֽי־טוֹבִ֥ים דֹּדֶ֖יךָ מִיָּֽיִן.

וברש"י:
ונאמר דוגמא שלו על שם שנתן להם תורתו ודבר עמהם פנים אל פנים ואותם דודים עודם ערבים עליהם מכל שעשוע ומובטחים מאתו להופיע עוד עליהם לבאר להם סוד טעמיה ומסתר צפונותיה ומחלים פניו לקיים דברו וזהו ישקני מנשיקות פיהו.

נראה שמקור הדברים הוא במדרש שהש"ר (א, ד):
ר' יהודה אומר בשעה ששמעו ישראל אנכי ה' אלהיך נתקע תלמוד תורה בלבם, והיו למדים ולא היו משכחין, באו אצל משה ואמרו משה רבינו תעשה את פרוזביון שליח בינותינו שנאמר דבר אתה עמנו ונשמעה ועתה למה נמות, ומה הנייה יש באבדה שלנו, חזרו להיות למדים ושוכחים אמרו מה משה בשר ודם עובר אף תלמודו עובר, מיד חזרו באו להם אל משה אמרו לו משה רבינו לוואי יגלה לנו פעם שניה, לוואי ישקני מנשיקות פיהו, לוואי יתקע תלמוד תורה בלבנו כמות שהיה, אמר להם אין זו עכשיו אבל לעתיד לבא הוא שנאמר ונתתי את תורתי בקרבם ועל לבם אכתבנה, רבי נחמיה אמר בשעה ששמעו ישראל לא יהיה לך נעקר מלבם יצר הרע באו אצל משה אמרו לו משה רבינו תעשה את פרוזביון שליח בינותינו שנאמר דבר אתה עמנו ונשמעה ועתה למה נמות, ומה הנייה יש באבדה שלנו, מיד חזר יצר הרע למקומו חזרו על משה ואמרו לו משה רבינו לוואי יגלה לנו פעם שני הלואי ישקני מנשיקות פיהו, אמר להם אין זו עכשיו אבל לעתיד לבא הוא דכתיב והסירותי את לב האבן מבשרכם.

ובזה מבואר היטב מה שכתב רש"י שיש כאן ב' חלקים, הא' עצם הלימוד "לבאר להם סוד טעמיה ומסתר צפונותיה" אחר שנשכחו הד"ת שלמדו, והב' "מחלים פניו לקיים דברו", והיינו שגם הקיום מצוות יהיה שונה לגמרי מחמת עקירת היצר הרע מלבם.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:39 pm

(א, יד) אֶשְׁכֹּ֨ל הַכֹּ֤פֶר׀ דּוֹדִי֙ לִ֔י בְּכַרְמֵ֖י עֵ֥ין גֶּֽדִי.

במדרש רבה כאן: ד"א אשכל, בן נזירה אמר, זה הקדוש ברוך הוא, איש שהכל בו, הכפר, שכפר באומות העולם והודה בהן בישראל, ואימתי כפר באומות העולם הוי אומר במלחמת יהושפט, הה"ד ויהי אחרי כן באו בני מואב ובני עמון ועמהם מהעמונים על יהושפט למלחמה, את מוצא ישראל באים מכחו של אברהם, ועמון ומואב באים מכחו של לוט, אלו עושין מלחמה עם אלו ונפלו אלו ביד אלו, ויהושפט עזרו אלהיו ונצח, הוי שכפר באומות העולם, ואם יאמר לך אדם שאין הכתוב מדבר ביהושפט, אמור לו נאמר כאן עין גדי, ונאמר להלן בחצצון תמר היא עין גדי, מה עין גדי שנאמר להלן במלחמת יהושפט הכתוב מדבר, אף כאן במלחמת יהושפט הכתוב מדבר.

והנה לא נתבאר לן מהו הענין המיוחד שהיה במלחמת יהושפט שנחשב לכפירה באומות העולם, ואולי כי נתקבצו עמים יחדיו להלחם בישראל, וראה בפירוש רד"ק לתהילים (פג, א): שיר מזמור לאסף. זה המזמור נאמר על המלחמה שהיתה בימי יהושפט כשבאו עליו בני שעיר ועמון ומואב, כמו שאמר בדברי הימים (ב כ, א), והיו עמהם גוים אחרים לא נזכרו שם בפרט, אבל אמר (שם): ועמהם מן העמונים, והם נזכרים במלחמת עוזיהו עם הערבים (שם כו, ז) ונקראו גם כן שם מְעוּנִים, היפך, וכן בספר שופטים (י, יב): וְצִידוֹנִים וַעֲמָלֵק וּמָעוֹן לָחֲצוּ אֶתְכֶם, כי אלה הגוים שוכנים קרובים זה לזה, לפיכך זכר הֵנָּה ישמעאלים והגרים ועמלקים, כי כולם הנזכרים הֵנָּה נתלקטו עם בני עמון ומואב ובני שעיר הנזכרים שם ושאר הגוים שהיו שם במלחמה בכלל העמונים הנזכרים שם.

וראה שם בלשונות הכתובים: אמרו לכו ונכחידם מגוי ולא יזכר שם ישראל לאמר כי נועצו לב יחדיו עליך ברית יכרותו וגו'.

אולם באמת מצינו שמלחמה זו היא סמל ודוגמא למשפט ד' עם האומות, יעויין לישנא דקרא בפרשת לך לך (יד, ז): וַ֠יָּשֻׁבוּ וַיָּבֹ֜אוּ אֶל־עֵ֤ין מִשְׁפָּט֙ הִ֣וא קָדֵ֔שׁ וַיַּכּ֕וּ אֶֽת־כָּל־שְׂדֵ֖ה הָעֲמָלֵקִ֑י וְגַם֙ אֶת־הָ֣אֱמֹרִ֔י הַיֹּשֵׁ֖ב בְּחַֽצְצֹ֥ן תָּמָֽר. ופירש"י: עין משפט הוא קדש - על שם העתיד, שעתידין משה ואהרן להשפט שם על עסקי אותו העין, והם מי מריבה. ואונקלוס תרגמו כפשוטו, מקום שהיו בני המדינה מתקבצים שם לכל משפט: שדה העמלקי - עדיין לא נולד עמלק ונקרא על שם העתיד: בחצצון תמר - הוא עין גדי, מקרא מלא (דה"י ב' כ ב) ביהושפט.

וביואל (ד, ב): וְקִבַּצְתִּי֙ אֶת־כָּל־הַגּוֹיִ֔ם וְה֣וֹרַדְתִּ֔ים אֶל־עמֶק יְהֽוֹשָׁפָ֑ט וְנִשְׁפַּטְתִּ֨י עִמָּ֜ם שָׁ֗ם עַל־עַמִּ֨י וְנַחֲלָתִ֤י יִשְׂרָאֵל֙ אֲשֶׁ֣ר פִּזְּר֣וּ בַגּוֹיִ֔ם וְאֶת־אַרְצִ֖י חִלֵּֽקוּ. וראה עוד להלן שם ד, יב.

ובמכילתא ריש פרשת בשלח: וכך הודיע הקדוש ברוך הוא חבתם של ישראל לאומות העולם שיהיו נוהגים עמהם בכבוד ולא דיין שאינם נוהגין עמהם בכבוד אלא שממיתים אותם מיתות חמורות מיתות משונות זו מזו ולענין כן הוא אומר וקבצתי את כל הגוים והורדתים אל עמק יהושפט (יואל ד ב) יכול על עבודה זרה ועל גילוי עריות ועל שפיכות דמים ת"ל על עמי ונחלתי ישראל ואומר מצרים לשמה תהיה ואדום למדבר שממה תהיה מחמס בני יהודה אשר שפכו דם נקי בארצם.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:39 pm

(א, טו) הִנָּ֤ךְ יָפָה֙ רַעְיָתִ֔י הִנָּ֥ךְ יָפָ֖ה עֵינַ֥יִךְ יוֹנִֽים.

ופירש"י: כי עיניך יונים - צדיקים יש בידך שדבקו בי כיונה זו שמשמכרת את בן זוגה אינה מניחתו שיזדווג לאחר כך (שמות לב) ויאספו אליו כל בני לוי ולא טעו בעגל.

צ"ב שנקט רש"י השבח של היונה ששומרת על בן זוגה ואינה מניחתו שיזדווג לעגל, ולכאורה כאן אינו דומה בדומה, שבא לשבח את בני לוי שהם לא טעו בעגל ולא נזדווגו לאחר, ובאמת במקור הדברים כאן במדרש רבה איתא: מה יונה זו משעה שמכרת בן זוגה עוד אינה ממירה אותו באחר, כך ישראל משעה שהכירו להקב"ה לא המירוהו באחר. וכן הוא בתנחומא פר' תצוה סי' ה.

וראה עוד ברש"י עה"פ בתהילים (עד, יט): אַל־תִּתֵּ֣ן לְ֭חַיַּת נֶ֣פֶשׁ תּוֹרֶ֑ךָ חַיַּ֥ת עֲ֝נִיֶּ֗יךָ אַל־תִּשְׁכַּ֥ח לָנֶֽצַח, וז"ל בתו"ד, וי"ת לשון תורים ובני יונה התור הזה משמת הזכר בן זוגה אינה מזדווגת לאחר אף ישראל לא החליפוך באל אחר אף על פי שרחקת מהם והיו כאלמנה.

וראה עוד בבעל הטורים פר' תזריע (יב, ו): ובן יונה או תור. בכל מקום מקדים תורים לבני יונה חוץ מכאן, לפי שאינו מביא אלא אחד ואם ימצא יונה לא יקח תור לפי שבן זוגו מתאבל עליו ואינו מזדווג לאחר.

ולכאורה העולה מזה הוא שישנו חילוק בין תור ליונה שתור 'בן זוגו מתאבל עליו ואינו מזדווג לאחר' גם לאחר מותו, אולם ביונה אינו כן, וכמו דאיתא בפסיקתא זוטרתא פר' ויקרא: מפני מה תורין גדולין כשרין שכיון שאבד זוגו שוב אינו מזדווג לזוג אחר אבל היונה היא פותה אין לה לב לפיכך קטנים כשרים קודם שיזדווגו.

ולפי"ז מבואר היטב מה שנקט רש"י כאן שהיונה משמרתו לבן זוגה וכו', שאין הכוונה שהיא משמרת אותו שלא יזדווג לאחר, אלא שכל זמן שהוא חי אינה מזדווגת לאחר ולא לאחר מכאן. (ואצל כלל ישראל והקב"ה אין בזה נפקותא כמובן, כי ד' חי וקיים לעולם).

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:40 pm

(א, יז) קֹר֤וֹת בָּתֵּ֙ינוּ֙ אֲרָזִ֔ים רַהִיטֵ֖נוּ בְּרוֹתִֽים.

פירש"י:
רהיטנו - לא ידעתי אם לשון קרשים או לשון בריחים אך ידעתי שאף בלשון משנה שנינו רהיטי ביתו של אדם הן מעידים בו.


עי' ביומא (לח, א): ניקנור נעשו נסים לדלתותיו. תנו רבנן מה נסים נעשו לדלתותיו? אמרו: כשהלך ניקנור להביא דלתות מאלכסנדריא של מצרים, בחזירתו עמד עליו נחשול שבים לטבעו. נטלו אחת מהן והטילוה לים, ועדיין לא נח הים מזעפו. בקשו להטיל את חברתה, עמד הוא וכרכה, אמר להם: הטילוני עמה. מיד נח הים מזעפו. והיה מצטער על חברתה. כיון שהגיע לנמלה של עכו היתה מבצבצת ויוצאה מתחת דופני הספינה. ויש אומרים: בריה שבים בלעתה והקיאתה ליבשה ועליה אמר שלמה קרות בתינו ארזים רהיטנו ברותים. אל תיקרי ברותים אלא ברית ים.

וברש"י: רהיטנו - לשון דלת, שהוא רץ ונועל רץ ופותח.

וכבר עמד בהערה זו בשפת אמת על אתר.

ויש לציין עוד ללשון רש"י בב"ב (ג, ב): הדרי הודרי - משופין ומתוקנין רהיטי הגג קיברונ"ש. והיינו דהתם פירש: קורות – קרשים.

ובמוסגר שם הוסיף חתנו: ובמד"ר שם משמע דהיינו הרצפה קרקע העזרה שהכהנים רצים עלי' אכן בגמ' זבחים (כ"ד) משמע דהרצפה הי' של אבנים.

אולם בעיקר מה שציין רש"י דבלשון משנה איתא 'רהיטי ביתו של אדם מעידין בו', הנה בגירסא שלפנינו בתענית (יא, א) ובחגיגה (טז, א) איתא ש'אבני ביתו וקורות ביתו' וליתא 'רהיטי', אמנם נמצא כן בלשון מדרש עשרת הדברות: הוי צדיק ואל תהי רשע, שמא יאמר אדם מי מעיד בי, אבני ביתו של אדם ורהיטי ביתו מעידין בו, שנאמר כי אבן מקיר תזעק וכפיס מעץ יעננו, וכ"ה בשאילתות דרב אחאי גאון פרשת האזינו שאילתא קסג ובספר חסידים סי' אלף קכט.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:42 pm

(ה, א), בָּאתִי לְגַנִּי אֲחֹתִי כַלָּה אָרִיתִי מוֹרִי עִם בְּשָׂמִי אָכַלְתִּי יַעְרִי עִם דִּבְשִׁי שָׁתִיתִי יֵינִי עִם חֲלָבִי אִכְלוּ רֵעִים שְׁתוּ וְשִׁכְרוּ דּוֹדִים.

ופירש"י,
באתי לגני - בימי חנוכת הבית... אכלו רעים - באהל מועד אהרן ובניו ובית עולמים הכהנים כולם: שתו ושכרו דודים - אלו ישראל אוכלי בשר זבח השלמים שהקריבו לחנוכת המזבח.

ומקור דבריו נמצא בדברי חז"ל בכמה מקומות, יעויין בסדר עולם רבה פרק ז ובמדרש במדבר רבה פר' נשא פרשה יג סי' ב.

ומבואר שעם היות קרבן המילואים שלמי ציבור, מ"מ היו גם ישראל שותפים באכילת הבשר, וזה מחודש.

ויעויין בספר משך חכמה ר"פ שמיני, וז"ל, ושור ואיל לשלמים. ונראה דהיה הוראת שעה שלמים היינו קדשים קלים בצבור. והכהנים היו האוכלים במקום בעלים, שהם במקום ישראל קיימו, רק שהיו נאכלים לשני ימים. לכן אכלום הכהנים למחרת משום אנינות, דלא הותר אצלם רק חזה ושוק שאכלו מצד כהונה, שבכל שלמים הוי לכהן המקריב הותר בהם אנינות, ושאר הבשר אכלו למחרתו. ודו"ק. וזה כוונת הפסוק (מלכים א, ח, סב) והמלך וכל ישראל עמו זובחים זבח לפני ה'. דשלמים קדשים קלים לא מצאנו בצבור רק בשמיני למילואים, וכן שם היו מילואים וזבחו שלמים בצבור, ובזבח אחד היו משותפים כל ישראל והמלך, שהיה קרבן צבור, ודו"ק.

וצריך תלמוד.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:43 pm

(ג, ח) כֻּלָּם֙ אֲחֻ֣זֵי חֶ֔רֶב מְלֻמְּדֵ֖י מִלְחָמָ֑ה אִ֤ישׁ חַרְבּוֹ֙ עַל־יְרֵכ֔וֹ מִפַּ֖חַד בַּלֵּילֽוֹת.

פירש"י: איש חרבו - כלי זיינו הן מסורת וסימנים שמעמידים על ידם את הגירסא והמסרה שלא תשכח.

עי' עירובין כא, ב: דרש רבא מאי דכתיב ויתר שהיה קהלת חכם עוד לימד דעת את העם [ואזן] וחקר תיקן משלים הרבה. לימד דעת את העם דאגמריה בסימני טעמים, ואסברה במאי דדמי ליה. ופירש"י: אגמריה בסימני טעמים - קבע לה מסורת וסימנין, בין בתיבות המקרא בין בגירסא של משנה.

ולכאורה נראה שהיו ג"כ כמין טעמים וסימני פיסוק במסורת גם בדרך לימוד המשנה ושינון הגירסא, ועי' במגילה (לב, א): ואמר רבי שפטיה אמר רבי יוחנן כל הקורא בלא נעימה ושונה בלא זמרה עליו הכתוב אומר וגם אני נתתי להם חקים לא טובים וגו'.

ובספר יוסף אומץ (דיני הנהגת האדם בשעת לימודו עמ' 269) כתב: ולכן נהגתי בעצמי כשאמרתי לתלמידי עשרים וארבעה אמרתי בניגון כמו רות וכיוצא ואף שהייתי בזה לשחוק לכל תלמידיי, אכן בגמרא ופוסקים אין אני יודע ניגון, ואפשר דאופן אמירתינו הדרך פלפול מקרי זמרה.

ובשל"ה הק' (מסכת שבועות): הדרך הח', שיהיה הלימוד בשיר, בין במקרא בין במשנה, ולזה תמצא ספרי המשנה הקדומים, כתובים עם הניקוד והטעמים.

ועי' תפארת ישראל ערכין פ"ד מ"ב.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:43 pm

(ג, יא) צְאֶ֧ינָה׀ וּֽרְאֶ֛ינָה בְּנ֥וֹת צִיּ֖וֹן בַּמֶּ֣לֶךְ שְׁלֹמֹ֑ה בָּעֲטָרָ֗ה שֶׁעִטְּרָה־לּ֤וֹ אִמּוֹ֙ בְּי֣וֹם חֲתֻנָּת֔וֹ וּבְי֖וֹם שִׂמְחַ֥ת לִבּֽו.

פירש"י:
בעטרה שעטרה לו אמו - אהל מועד שהוא מעוטר בגוונין תכלת וארגמן ותולעת שני. אמר רבי נחוניא שאל רבי שמעון בן יוחאי את רבי אלעזר ברבי יוסי אי איפשר ששמעת מאביך מהו שעטרה לו אמו אמר לו משל למלך שהיתה לו בת יחידה והיה אוהבה ביותר לא זז מחבבה עד שקראה בתי שנאמר שמעי בת וראי לא זז מחבבה עד שקראה אחותי שנאמר פתחי לי אחותי רעיתי לא זז מחבבה עד שקראה אמי שנאמר (ישעיה נא) שמעו אלי עמי ולאומי אלי האזינו ולאמי כתיב עמד רבי שמעון בן יוחאי ונשקו על ראשו וכו'.


במשך חכמה פרשת ואתחנן (ה, טו) האריך בדברים, ובתוך דבריו ביאר באופן נפלא את דברי המדרש הללו, וז"ל, וזה מורה על שלושה זמנים האלה, על מה שהיה בעת יציאת מצרים שאז בבחינת השפע היה בבחינת בת, שהיא מקבלת שפע לבד. ובעת מתן תורה היה בגדר אחותי, ששניהם משפיעים ומקבלים זה מזה ומכבדים זה לזה. ואחר כך בעת עשיית המשכן היה בגדר אמו, שרק היא המשפעת והיא הפועלת מצדה לבד. אולם בגדר החיבה, הנה להיפך, כי הבת אהובה יותר. ולזה אמרו "היה מחבבה יותר מדי, והיה קורא אותה בתי", פירוש, לענין החביבות היה קורא אותם תמיד "בתי" אף בשעה שקראה "אמי".

ונראה לצרף לזה דברי רש"י לעיל (ב, טז): דודי לי ואני לו - הוא כל צרכיו תבע ממני ולא צוה אלא לי עשו פסח קדשו בכורות עשו משכן הקריבו עולות ולא תבע מאומה אחרת: ואני לו - כל צרכי תבעתי ממנו ולא מאלהים אחרים.

ומבואר שיש חבה יתירה ב'כל צרכיו תבע ממני ולא תבע מאומה אחרת', וכן ישנה חבה יתירה בכך ש'כל צרכי תבעתי ממנו ולא מאלהים אחרים', והן הן הדברים.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:44 pm

(ד, א) הִנָּ֨ךְ יָפָ֤ה רַעְיָתִי֙ הִנָּ֣ךְ יָפָ֔ה עֵינַ֣יִךְ יוֹנִ֔ים.

פירש"י: גוונייך ומראיתך ודוגמתך כיונה הזאת הדבקה בבן זוגה וכששוחטין אותה אינה מפרכסת אלא פושטת צואר כך את נתת שכם לסבול עולי ומוראי.

יעויין במדרש שוחר טוב (מזמור סח): ולמה נמשלו ישראל ליונה, לומר מה יונה אינה מפרכסת בשחיטה, כך ישראל אינן מפרכסין בשחיטה על קידוש השם.

ולכאורה רש"י שינה כאן שהמסי"נ הגדולה יותר היא בנתינת השכם מחיים לסבול עול עבדות ד' ומוראו!!.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:45 pm

(ד, י) מַה־יָּפ֥וּ דֹדַ֖יִךְ אֲחֹתִ֣י כַלָּ֑ה מַה־טֹּ֤בוּ דֹדַ֙יִךְ֙ מִיַּ֔יִן וְרֵ֥יחַ שְׁמָנַ֖יִךְ מִכָּל־בְּשָׂמִֽים.

וברש"י: כל מקום שהראית לי שם חבה יפה הוא בעיני גלגל שילה נוב וגבעון ובית עולמים הוא שיסד הבבלי מנוחה ושאר ויעודים מנוחה זו ירושלים ושאר ויעודים מקום שנתוועד' שם שכינה לישראל.

והנה בפרשת ראה (יב, ט) פירש"י: אל המנוחה - זו שילה: הנחלה - זו ירושלים, ובזבחים קיט, א נחלקו בזה רבי יהודה ורבי שמעון, ותפס שם כדעת רבי יהודה, ואילו כאן העתיק את יסודו של רבי שלמה הבבלי ש'מנוחה זו ירושלים'. [כך העיר הגרי"ח סופר שליט"א בספר הדר יעקב (חלק ו סי' סב). ועי' עוד רש"י במגילה י, א].

אולם באמת נראה שכאן בביאור הפיוט קשה לומר כמובא לפנינו בדברי רש"י, וכך הוא לשונו: מה יפו דודיך אחותי כלה. מנוחה ושאר ועודים. ושמניך קרית מועדים. והנה קרית מועדים – זה בודאי קאי על ירושלים שהיא קרית מלך רב (תהילים מח, ג) להתקבץ בה במועדים, וכן פירש במטה לוי.

ואמנם נראה שדברי הפיוט מבוססים על הא דאיתא במדרש שה"ש זוטא כאן: מה יפו דודיך אחותי כלה. אלו הקרבנות שהקריבו ישראל בשילה ובנוב וגבעון. וריח שמניך מכל בשמים. ביום שגמרו מלאכתן מהבמות, ומעתה צ"ב טובא בדברי רש"י.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:45 pm

(ד, יב) גַּן׀ נָע֖וּל אֲחֹתִ֣י כַלָּ֑ה גַּ֥ל נָע֖וּל מַעְיָ֥ן חָתֽוּם.

וברש"י: גל נעול - יש לפרשו לשון מעין כמו (יהושע טו) גולות עליות ויש לפרשו לשון שער והיא ל' ארמי בתלמוד טרוקו גלי.

עי' רש"י בשבת (פא, א): ושל גל - ואם הפותחת הזאת אינה של כלים, כגון של שידה ומגדל אלא של גל, כמו טרוקי גלי כגון דלתות שערי החצר וכו'.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:46 pm

(ה, א) בָּ֣אתִי לְגַנִּי֘ אֲחֹתִ֣י כַלָּה֒ אָרִ֤יתִי מוֹרִי֙ עִם־בְּשָׂמִ֔י אָכַ֤לְתִּי יַעְרִי֙ עִם־דִּבְשִׁ֔י שָׁתִ֥יתִי יֵינִ֖י עִם־חֲלָבִ֑י אִכְל֣וּ רֵעִ֔ים שְׁת֥וּ וְשִׁכְר֖וּ דּוֹדִֽים.

ברש"י: באתי לגני - בימי חנוכת הבית: אריתי – לקטתי... ונאמר על שם הקטורת שהקטירו קטורת יחיד הנשיאים על מזבח החיצון ונתקבלה והוא דבר שאינו נוהג לדורות ועל כן נאמר אכלתי יערי עם דבשי יש דבש שהוא גדל בקנים כענין שנאמר (שמואל) ביערת הדבש ויערת היא לשון קנה כמו (שמות ב) ותשם בסוף ושויתיה ביערא ומוצצין הדבש ומשליכין העץ ואני מרוב חיבה אכלתי יערי עם דבשי אכלתי הקנה עם הדבש את שאינו ראוי עם הראוי קטרת נדבה וכן שעירי חטאת שהקריבו הנשיאים ואין חטאת קריבת נדבה ואני קבלתים בו ביום.

הנה בדברי הרמב"ן סו"פ נשא (ז, יג), מבואר שמה שהקריבו הנשיאים חטאת יחיד בתורת נדבה בימי המילואים היתה הוראת שעה, "שאינם באים בנדבה, אבל להשלים בחנוכה כל הקרבנות נעשה כן, כי אין ישראל מקריבים זולתי אלו הקרבנות בלבד, כי החטאת והאשם דבר אחד ושם אחד הוא ותורה אחת להם".

אכן גם בדבריו נראה שזה בא מצד הנשיאים, וגדר הענין היה מחמת שזה היה בתורת חינוך לכל הקרבנות, ולכן זה נשאר לדורות לחנוכת הבית של בית המקדש "והנה השם הנכבד הסכים על דעת הנשיאים וצוה נשיא אחד ליום יקריבו, ולפיכך יתכן שהיא מצוה לדורות שיחנכו לעולם בית המקדש והמזבח. ולכך עשה שלמה חנכת הבית, דכתיב (דהי"ב ז ה) ויחנכו את בית האלהים המלך וכל העם. וכן אנשי כנסת הגדולה עשו חנוכה, דכתיב (עזרא ו טז) ועבדו בני ישראל כהניא וליואי ושאר בני גלותא חנכת בית אלהא וגו'. וכן לימות המשיח, שנאמר ביחזקאל (מג כו כז) שבעת ימים יכפרו את המזבח וטהרו אותו ומלאו ידיו ויכלו את הימים והיה ביום השמיני והלאה יעשו הכהנים על המזבח את עולותיכם ואת שלמיכם, והיא חנכה למזבח במלואים. והנה תהיה ענין זו המצוה, כענין פרשת טמאים בפסח (להלן ט) ופרשת בני יוסף (להלן לו), שהסכימה דעתם לדעת העליונה ונצטוינו בהם לדורות.

ואם נצרף דברי הרמב"ן עם דברי רש"י כאן נמצא שהחיבה יתירה והתשוקה של הנשיאים בחנוכת המשכן בבחינת 'אכלתי יערי עם דבשי' יצרה כאן מצוה חדשה של חינוך הכוללת גם חטאת יחיד שבאה נדבה.

ומעתה נראה כוונת הפס' 'באתי לגני בימי חנוכת הבית – בית עולמים, ואזי אכלתי יערי עם דבשי כמו שהיה בימי חנוכת המשכן, ולכך מסיים 'אכלו רעים שתו ושכרו דודים' וכוללם יחד כמו שפירש רש"י: אכלו רעים - באהל מועד אהרן ובניו ובית עולמים הכהנים כולם: שתו ושכרו דודים - אלו ישראל אוכלי בשר זבח השלמים שהקריבו לחנוכת המזבח.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:47 pm

(ח, ה) מִ֣י זֹ֗את עֹלָה֙ מִן־הַמִּדְבָּ֔ר מִתְרַפֶּ֖קֶת עַל־דּוֹדָ֑הּ תַּ֤חַת הַתַּפּ֙וּחַ֙ עֽוֹרַרְתִּ֔יךָ שָׁ֚מָּה חִבְּלַ֣תְךָ אִמֶּ֔ךָ שָׁ֖מָּה חִבְּלָ֥ה יְלָדַֽתְךָ.

איתא בסוטה (יא, ב), דרש רב עוירא בשכר נשים צדקניות שהיו באותו הדור נגאלו ישראל ממצרים, בשעה שהולכות לשאוב מים, הקדוש ברוך הוא מזמן להם דגים קטנים בכדיהן ושואבות מחצה מים ומחצה דגים, ובאות ושופתות שתי קדירות אחת של חמין ואחת של דגים, ומוליכות אצל בעליהן לשדה, ומרחיצות אותן וסכות אותן ומאכילות אותן ומשקות אותן ונזקקות להן בין שפתים, שנאמר אם תשכבון בין שפתים וגו'... וכיון שמתעברות באות לבתיהם; וכיון שמגיע זמן מולדיהן, הולכות ויולדות בשדה תחת התפוח, שנאמר תחת התפוח עוררתיך וגו',

ריהטת לשון הגמ' משמע שההזדקקות לבעליהן והשכיבה היתה 'בין שפתים', וברש"י, בין שפתים - בין מצרי השדות מקומות צנועין מצר גבול השדה גבוה מכאן וחבירו מכאן וחריץ באמצע. ורק כאשר הגיע זמן הלידה הולכות ויולדות תחת התפוח. [ועי' רש"י בפסחים קטז, א גבי רמז לחרוסת שכתב רק שהיו יולדות שם].

אולם בפירוש רש"י שלפנינו בב' דוכתי נראה שגם השכיבה היתה תחת התפוח, ברש"י פר' נשא (ה, יז) מים קדשים - שקדשו בכיור, לפי שנעשה מנחשת מראות הצובאות, וזו פרשה מדרכיהן שהיו נבעלות לבעליהן במצרים תחת התפוח, וזו קלקלה לאחר, תבדק בו.

הרי מפורש שגם הבעילה היתה תחת התפוח, וכן נמצא בכת"י לייפציג, וצ"ב.

ובאמת שבכמה כתבי יד איתא, 'שהיו נבעלות לבעליהן במצרים שנאמר תחת התפוח עוררתיך.

ברם בפירוט יתר מפורש בלשון רש"י בפר' פקודי (לח, ח) במראת הצובאת - בנות ישראל היו בידן מראות, שרואות בהן כשהן מתקשטות, ואף אותן לא עכבו מלהביא לנדבת המשכן, והיה מואס משה בהן, מפני שעשויים ליצר הרע, אמר לו הקדוש ברוך הוא קבל, כי אלו חביבין עלי מן הכל, שעל ידיהם העמידו הנשים צבאות רבות במצרים. כשהיו בעליהם יגעים בעבודת פרך, היו הולכות ומוליכות להם מאכל ומשתה ומאכילות אותם ונוטלות המראות, וכל אחת רואה עצמה עם בעלה במראה ומשדלתו בדברים, לומר אני נאה ממך, ומתוך כך מביאות לבעליהן לידי תאוה ונזקקות להם, ומתעברות ויולדות שם, שנאמר תחת התפוח עוררתיך.

ובמאמר חמץ לרשב"ץ, וז"ל, ואמרינן במס' סוטה (סוטה יא ב) שבנות ישראל הצנועות היו הולכות אצל בעליהן בצנעה [כדי] שלא ירגישו בהם המצרים. והיו משדלות לבעליהן במראות של (זכוכית) [נחושת]. והיו מתעברות תחת התפוח שנאמר "תחת התפוח עוררתיך שמה חבלתך אמך שמה חבלה ילדתך".

איברא, בארחות חיים ובכל בו בפי' להגש"פ איתא 'בין שפתים תחת התפוח', ומשמע שבאמת אין זו סתירה, ואפשר לקיים שניהם כאחד.

ואשר נראה בס"ד, דהנה היה משמע קצת מלשון חז"ל כי תחת התפוח הוא מקום של צניעות ומחבוא, אבל באמת אינו כן, ראה בפי' האלשיך לשה"ש עה"פ (ב, ג) כתפוח בעצי היער, ש'אין באילנות בלתי מיצל כמוהו, ובין הבדים השמש יכה על ראש היושב תחתיו ועל כרעיו ועל קרבו ויצר לו'. וכבר נתפרש כן במדרש שה"ש שם, ר' הונא ורבי אחא בשם רבי יוסי בן זמרא מה התפוח הזה הכל בורחין ממנו בשעת השרב ולמה כן לפי שאין לו צל לישב בצלו וכו'.

ומהאי טעמא בשביל הצניעות היו צריכים להיכנס בין שפתים - בין מצרי השדות מקומות צנועין מצר גבול השדה גבוה מכאן וחבירו מכאן וחריץ באמצע.

אלא שענין 'תחת התפוח' שכפי הנראה אחת מן השדות היה שדה תפוחים, וזה מסיבת הריח המיוחד שבתפוחים כמו דכתיב 'וריח אפך כתפוחים', וראה ברש"י לעיל מיניה (ב, ג): כתפוח - אילן של תפוחים כשהוא בין אילני סרק הוא חביב מן כולן שפריו טוב בטעם ובריח.

[ויעוי' בתוס' בשבת פח, א ד"ה פריו קודם שרבינו תם מפרש דתפוח היינו אתרוג וריח אפך כתפוחים מתרגמינן כריחא דאתרוגא, וראה בצל"ח שם פז, א].

וראה בספר העיקרים (מאמר ג פרק א), וכן מה שאמרו שם בפרק שירה, תפוח מה הוא אומר, כתפוח בעצי היער כן דודי בין הבנים בצלו חמדתי וישבתי ופריו מתוק לחכי. על זה הדרך יתפרש, כי לכך נמשל הקדוש ברוך הוא בתפוח כמו שאמרו במדרש חזית, לומר לך אף על פי שאילן התפוח אין אדם נהנה בצלו לפי שאין לו צל גדול כשאר אילנות, מכל מקום לתקות טובת הפרי וריחו ומתיקותו וערבותו אל החיך ישתוקק האדם לישב בצל המועט ההוא.

וענין הריח הטוב הוא לעורר את האהבה עד שתחפץ וזהו 'עוררתיך', וכמו שפירש רש"י כאן על פס' זה בתו"ד, תחת התפוח עוררתיך... והוא לשון חבת אשת נעורים המעוררת את דודה בלילות בתנומות עלי משכב מחבקתו ומנשקתו. [ומשל לענין זה מצינו בדודאים דכתיב בהו הדודאים נתנו ריח, ומפורש בזוה"ק שסגולת הדודאים להוליד אהבה בעולם, וזהו כל הענין המודגש ב'מראות הצובאות', וזה פשוט].

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:47 pm

(ו, ה) הָסֵ֤בִּי עֵינַ֙יִךְ֙ מִנֶּגְדִּ֔י שֶׁ֥הֵ֖ם הִרְהִיבֻ֑נִי.

וברש"י: והדוגמא כך הוא אמר הקדוש ברוך הוא במקדש זה אי אפשר להשיב לכם ארון וכפרת וכרובי' שהם הרהיבוני בבית ראשון להראותכם חבה יתירה עד שמעלתם בי.

יעוי' ביומא (נד, א): אמר רב נחמן משל לכלה, כל זמן שהיא בבית אביה צנועה מבעלה, כיון שבאתה לבית חמיה אינה צנועה מבעלה. מתיב רב חנא בר רב קטינא: מעשה בכהן אחד שהיה מתעסק וכו'. אמר ליה: נתגרשה קא אמרת, נתגרשה חזרו לחיבתה הראשונה. ופירש"י: בבית אביה - באירוסיה, אף ישראל במדבר עדיין לא היו גסין בשכינה. נתגרשה קאמרת - האי מעשה בבית שני הוה, לאחר שנתגרשו וחזרו. לחיבתה ראשונה - לתחילת חיבתן, שאין גסין זה בזה.

הרי לנו שבחינת בית שני היתה שהאהבה היתה מסותרת ולא גלויה שלא יהיה מצב של גסות.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:48 pm

(ו, ו) שִׁנַּ֙יִךְ֙ כְּעֵ֣דֶר הָֽרְחֵלִ֔ים שֶׁעָל֖וּ מִן־הָרַחְצָ֑ה.

וברש"י: כעדר הרחלים - הרחל הזאת כולה קדושה צמרה לתכלת בשרה לקרבן קרניה לשופרות שוקיה לחלילין מעיה לכינורות עורה לתוף, אבל הרשעים נמשלו לכלבים שאין מהם לקדושה כלום.

יעויין במסכת כלה רבתי (פ"ז ה"א): תנא, למה זכו כלבים שיעשה מצואתן עבוד עורות ספרים תפילין ומזוזות לפי שלא חרץ כלב לשונו.

ובסוף פרק שירה: ר' ישעיה תלמידו של רבי חנינא בן דוסא התענה פ"ה תעניות, אמר כלבים שכתוב בהם והכלבים עזי נפש לא ידעו שבעה יזכו לומר שירה! ענה לו מלאך מן השמים ואמר לו ישעיה עד מתי אתה מתענה על זה הדבר וכו'. שלחוני מן השמים ליזקק אליך להגיד לך במה זכו הכלבים לומר שירה, לפי שכתוב בהם ולכל בני ישראל לא יחרץ כלב לשונו, ולא עוד אלא שזכו שיעבדו עורות מצואתם וכותבים בהם תפילין ומזוזות וס"ת וכו'. הרי שמצואתן יש לקדושה, וצ"ע.

ועי' ברש"י בכתובות (עז, א): מקמץ צואת כלבים - לא ידעתי מה צורך בה אבל באשכנז ראיתי ששורין בהם הבגדים לפני כבוסן יום או יומים. וכתב הגרע"א שם: וע' ברכות דכ"ה ע"א בהא דאמרינן שם לא יקרא ק"ש נגד צואת כלבים בזמן שנתן עורות לתוכן כתב רש"י שדרכן לתתן בעבוד עורות וצ"ע. וכן איתא בילקוט פ' בא בפסוק ולכל ב"י לא יחרץ כלב לשונו. ולא עוד אלא שזכו לעבד עורות מצואתן לכתוב בהם ס"ת תפילין ומזוזות.

וכן העירו במגיני שלמה ובמסורת הש"ס בכתובות שם.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:49 pm

(ו, י) מִי־זֹ֥את הַנִּשְׁקָפָ֖ה כְּמוֹ־שָׁ֑חַר יָפָ֣ה כַלְּבָנָ֗ה בָּרָה֙ כַּֽחַמָּ֔ה אֲיֻמָּ֖ה כַּנִּדְגָּלֽוֹת.

וברש"י: כמו שחר - הולך ומאיר מעט מעט כך היו ישראל בבית שני בתחלה זרובבל פחת יהודה ולא מלך והיו משועבדים לפרס וליון ואחר כך נצחום בית חשמונאי ונעשו מלכים.

עי' בירושלמי ברכות (פ"א ה"א): דלמא רבי חייא רבא ורבי שמעון בן חלפתא הוו מהלכין בהדא בקעת ארבל בקריצתה וראו איילת השחר שבקע אורה. אמר רבי חייא רבה לר' שמעון בן חלפתא בי רבי כך היא גאולתן של ישראל בתחילה קימאה קימאה כל מה שהיא הולכת היא רבה והולכת. מאי טעמא כי אשב בחושך ה' אור לי. כך בתחילה ומרדכי יושב בשער המלך ואחר כך ויקח המן את הלבוש ואת הסוס ואחר כך וישב מרדכי אל שער המלך ואחר כך ומרדכי יצא מלפני המלך בלבוש מלכות ואח"כ ליהודים היתה אורה ושמחה.

ועי' בזוהר חדש בראשית (יא, ב): עד דהוו אזלי חמו דקדרא שחרא והדר נהורא א"ר חזקי' לרבי יוסי תא ואחזי לך דכך היא גאולתן של ישראל בעידנא דינהר להון שמשא דגאולתא יתי להון עקא בתר עקא וקדרותא בתר קדרותא. עד דאינון בה ינהר עליהון נהורא דקב"ה שנאמר כשחר נכון מוצאו.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 04, 2020 9:49 pm

(ח, יד) בְּרַ֣ח׀ דּוֹדִ֗י וּֽדְמֵה־לְךָ֤ לִצְבִי֙ א֚וֹ לְעֹ֣פֶר הָֽאַיָּלִ֔ים עַ֖ל הָרֵ֥י בְשָׂמִֽים.

ופירש"י: ודמה לך לצבי - למהר הגאולה והשרה שכינתך על הרי בשמים הוא הר המוריה ובית המקדש שיבנה במהרה בימינו אמן.

יש לבאר שנקרא 'הרי בשמים', לפי מה שכתב רש"י בפר' וירא (כב, ב): ארץ המוריה – ירושלים... ואונקלוס תרגמו על שם עבודת הקטורת שיש בו מור נרד ושאר בשמים.

ויל"ע מאי 'הרי' לשון רבים דנקט, ובפסיקתא זוטרתא כאן איתא: אל הרי בשמים. הם הר ציון והר בית הבחירה הוא הר המוריה. בהר י"י יראה מקום ריח הקטרת מקום ריח ניחוח. וצ"ב מהו הר ציון שהוא נפרד מהר בית הבחירה.

ועי' ברד"ק לתהילים (פז, א): לבני קרח מזמור שיר יסודתו בהררי קדש... ופירוש יסודתו, יְסוּדַת השיר בהררי קדש שהם ירושלם וציון. ואמר הַרְרֵי לשון רבים, כי הר ציון אחד והר המוריה שהוא הר הבית אחד. או אמר כן בעבור ההרים הסמוכים לירושלם, כמו שאמר (מזמור קכה, ב): ירושלם הרים סביב לה, ואחד מהם הר הזיתים, והזכיר ציון כי הוא מקום המלוכה ובכללו ירושלם, כמו שהוא אומר: עיר האלהים סלה.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ש' אפריל 11, 2020 11:16 pm

ביאור יקר ואמיתי על דרך הפשט שנתחדש לי כעת בס"ד.

(ב, יג) הַתְּאֵנָה֙ חָֽנְטָ֣ה פַגֶּ֔יהָ וְהַגְּפָנִ֥ים׀ סְמָדַ֖ר נָ֣תְנוּ רֵ֑יחַ ק֥וּמִי לכי לָ֛ךְ רַעְיָתִ֥י יָפָתִ֖י וּלְכִי־לָֽךְ.

ופירש"י: ענה דודי - על ידי משה: ואמר לי - על ידי אהרן: קומי לך - זרזי עצמך וישאלו איש מאת רעהו.

וצ"ב מהו ענין 'זרזי עצמך' ע"י שאלת איש מאת רעהו.

ואשר נראה בהקדם מה שנראה לבאר 'ענה דודי על ידי משה ואמר לי על ידי אהרן, שבנוסף לציווי 'וישאלו איש מאת רעהו' בפרשת בא (יא, ב) שהיה על ידי משה, היה ציווי נוסף בפרשת שמות (ג, כב): וְשָׁאֲלָ֨ה אִשָּׁ֤ה מִשְּׁכֶנְתָּהּ֙ וּמִגָּרַ֣ת בֵּיתָ֔הּ כְּלֵי־כֶ֛סֶף וּכְלֵ֥י זָהָ֖ב וּשְׂמָלֹ֑ת וגו', וזה היה חלק מן הפרשה האמורה שם בסמוך (פס' טז) לֵ֣ךְ וְאָֽסַפְתָּ֞ אֶת־זִקְנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֗ל וגו', שכל דברים אלו נאמרו לישראל מפי אהרן, כמו דכתיב (ד, כט-ל): וַיֵּ֛לֶךְ מֹשֶׁ֖ה וְאַהֲרֹ֑ן וַיַּ֣אַסְפ֔וּ אֶת־כָּל־זִקְנֵ֖י בְּנֵ֥י יִשְׂרָאֵֽל: וַיְדַבֵּ֣ר אַהֲרֹ֔ן אֵ֚ת כָּל־הַדְּבָרִ֔ים אֲשֶׁר־דִּבֶּ֥ר ד' אֶל־מֹשֶׁ֑ה וַיַּ֥עַשׂ הָאֹתֹ֖ת לְעֵינֵ֥י הָעָֽם.

אכן באמת הרי היתה שנה תמימה ביני לביני, מתחילת הדיבור ע"י אסיפת זקני ישראל ועד לקיום הדיבור השני לאחר מכת חושך, וכל אותו הזמן כבר קיימו בני ישראל את השאלה מן המצרים בתורת פקדון ושאלה כביכול, ואח"כ בעת היציאה 'ויתן ד' את חן העם' והשאירו את הפקדון אצלם, וכמו דאיתא במכילתא (פרשת בא פרשה ה) ומנין שלא נחשדו על לשון הרע והיו אוהבין זה את זה תלמוד לומר ושאלה אשה משכנתה, כבר היה בידם שנים עשר חדש ואי אתה מוצא אחד מהם שהלשין על חברו. וכן במדרש במדבר רבה (פרשת בלק כ, כב): שמשה אמר להם ושאלה אשה משכנתה כלי כסף וכלי זהב והיה הדבר הזה מופקד אצלם י"ב חדש ולא גילה אחד מהם למצרים.

וזהו הביאור ב'זרזי עצמך', שנצטוו להזדרז ולשאול מאת המצרים כבר שנה תמימה קודם לכן.

שייף נפיק
הודעות: 2762
הצטרף: ה' יוני 22, 2017 10:11 am

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי שייף נפיק » א' אפריל 12, 2020 1:54 am

יפה מאוד.
וכמוש''כ בכתובות נז, א שנותנים לבתולה י''ב חודש לפרנס עצמה בתכשיטין.
בתולת ישראל.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » א' אפריל 12, 2020 7:55 am

שייף נפיק כתב:יפה מאוד.
וכמוש''כ בכתובות נז, א שנותנים לבתולה י''ב חודש לפרנס עצמה בתכשיטין.
בתולת ישראל.

ייש"כ.

אכן במדרש שהש"ר (ד, ח) איתא, אתי מלבנון כלה אתי מלבנון, אמר הקדוש ברוך הוא אתי מלבנון תבאי, תמן תנינן נותנין לבתולה שנים עשר חדש משתבעה הבעל לפרנס את עצמה, ואני לא עשיתי כן אלא עד שאתם עוסקין בטיט ולבנים קפצתי וגאלתי אתכם.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » א' אפריל 12, 2020 10:39 am

הגיב לי ת"ח שליט"א: אך יש להעיר על זה שמדברי המפרשים משמע דמה שאמר בתחילה ושאלה אשה וגו' אי"ז בתורת ציווי אלא בתורת נבואה שכך יהיה אח"כ, וגם מדברי חז"ל שהנשיאת חן היתה מחמת שלא לקחו מהם במכת חושך משמע דהשאלה לא היתה אלא לאחר מכת בכורות. יעוי' בכלי יקר ובאור החיים. ומש"כ כבר היה הדבר מופקד בידם אין הפי' שכבר שאלו מיד והיו הכלים שאולים בידם י"ב חודש, אלא שהנבואה הזאת ידעו כבר י"ב חודש קודם ואעפ"כ לא גילה אחד מהן דבר זה למצרים. ואולי אפ"ל קצת בנוסח אחר על פי דברי האוה"ח הק' בפס' אלו, שמה שהקדים הקב"ה לומר להם זאת י"ב חודש קודם הוא כדי לחזק את אמונתם בגאולה, וזהו אמרם 'זרזי עצמך' שבזה שנאמרה להם הנבואה שישאלו ממצרים בזה נזדרזו להתחזק באמונה שיגאלם השי"ת.

שייף נפיק
הודעות: 2762
הצטרף: ה' יוני 22, 2017 10:11 am

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי שייף נפיק » א' אפריל 12, 2020 10:58 am

היו שני שאלות עיין מלבי''ם ועוד. ודוק היטב!

אליהו חיים
הודעות: 960
הצטרף: ד' אוקטובר 02, 2019 9:55 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי אליהו חיים » ו' אפריל 17, 2020 4:51 pm

נוטר הכרמים כתב:(ה, א) בָּ֣אתִי לְגַנִּי֘ אֲחֹתִ֣י כַלָּה֒ אָרִ֤יתִי מוֹרִי֙ עִם־בְּשָׂמִ֔י אָכַ֤לְתִּי יַעְרִי֙ עִם־דִּבְשִׁ֔י שָׁתִ֥יתִי יֵינִ֖י עִם־חֲלָבִ֑י אִכְל֣וּ רֵעִ֔ים שְׁת֥וּ וְשִׁכְר֖וּ דּוֹדִֽים.

ברש"י: באתי לגני - בימי חנוכת הבית: אריתי – לקטתי... ונאמר על שם הקטורת שהקטירו קטורת יחיד הנשיאים על מזבח החיצון ונתקבלה והוא דבר שאינו נוהג לדורות ועל כן נאמר אכלתי יערי עם דבשי יש דבש שהוא גדל בקנים כענין שנאמר (שמואל) ביערת הדבש ויערת היא לשון קנה כמו (שמות ב) ותשם בסוף ושויתיה ביערא ומוצצין הדבש ומשליכין העץ ואני מרוב חיבה אכלתי יערי עם דבשי אכלתי הקנה עם הדבש את שאינו ראוי עם הראוי קטרת נדבה וכן שעירי חטאת שהקריבו הנשיאים ואין חטאת קריבת נדבה ואני קבלתים בו ביום.

הנה בדברי הרמב"ן סו"פ נשא (ז, יג), מבואר שמה שהקריבו הנשיאים חטאת יחיד בתורת נדבה בימי המילואים היתה הוראת שעה, "שאינם באים בנדבה, אבל להשלים בחנוכה כל הקרבנות נעשה כן, כי אין ישראל מקריבים זולתי אלו הקרבנות בלבד, כי החטאת והאשם דבר אחד ושם אחד הוא ותורה אחת להם".

אכן גם בדבריו נראה שזה בא מצד הנשיאים, וגדר הענין היה מחמת שזה היה בתורת חינוך לכל הקרבנות, ולכן זה נשאר לדורות לחנוכת הבית של בית המקדש "והנה השם הנכבד הסכים על דעת הנשיאים וצוה נשיא אחד ליום יקריבו, ולפיכך יתכן שהיא מצוה לדורות שיחנכו לעולם בית המקדש והמזבח. ולכך עשה שלמה חנכת הבית, דכתיב (דהי"ב ז ה) ויחנכו את בית האלהים המלך וכל העם. וכן אנשי כנסת הגדולה עשו חנוכה, דכתיב (עזרא ו טז) ועבדו בני ישראל כהניא וליואי ושאר בני גלותא חנכת בית אלהא וגו'. וכן לימות המשיח, שנאמר ביחזקאל (מג כו כז) שבעת ימים יכפרו את המזבח וטהרו אותו ומלאו ידיו ויכלו את הימים והיה ביום השמיני והלאה יעשו הכהנים על המזבח את עולותיכם ואת שלמיכם, והיא חנכה למזבח במלואים. והנה תהיה ענין זו המצוה, כענין פרשת טמאים בפסח (להלן ט) ופרשת בני יוסף (להלן לו), שהסכימה דעתם לדעת העליונה ונצטוינו בהם לדורות.

ואם נצרף דברי הרמב"ן עם דברי רש"י כאן נמצא שהחיבה יתירה והתשוקה של הנשיאים בחנוכת המשכן בבחינת 'אכלתי יערי עם דבשי' יצרה כאן מצוה חדשה של חינוך הכוללת גם חטאת יחיד שבאה נדבה.

ומעתה נראה כוונת הפס' 'באתי לגני בימי חנוכת הבית – בית עולמים, ואזי אכלתי יערי עם דבשי כמו שהיה בימי חנוכת המשכן, ולכך מסיים 'אכלו רעים שתו ושכרו דודים' וכוללם יחד כמו שפירש רש"י: אכלו רעים - באהל מועד אהרן ובניו ובית עולמים הכהנים כולם: שתו ושכרו דודים - אלו ישראל אוכלי בשר זבח השלמים שהקריבו לחנוכת המזבח.


יש כאן דבר פלא שבתוך כל הסדר שבשיר השירים לפי רש"י שמתואר השראת השכינה במשכן בסוף פרק א' ותחילת פרק ב', בשילה בפרק ג', בהכנה למקדש ראשון בפרק ד', אמנם על תקופת הבית הראשון [זמן שיא הרצון והחיבה] נאמר רק פסוק אחד מיוחד והוא פסוק זה (ה' א') על חנוכת הבית, ותיכף אח"כ (ה' ב') מתואר באריכות סוף תקופת בית ראשון קרוב לחורבן, ולכ' תמוה ביותר שבמקדש ראשון שהיה שם שלימות השראת השכינה לא נאמר כלום אלא על החנוכה שבעיקר היה בימי המילואים ואף להדברים הנ"ל שכיו"ב היה בימי שלמה לא מתיישב עדיין כראוי.
ונראה דצורת החינוך של 'אכלתי יערי עם דבשי' מראה האהבה הגדולה שמקלקלת השורה, שמחמת הנהגה כזו בזמן יסודו מעיקרא מתנהג כך גם כל זמן של המשך קיומו, ובזה מבואר סדר הפסוקים של כל הפרשיות עד הנה כמין חומר, ומודגש כעת מה שהיה חלוק במקדש שלמה מהמשכן שבשילה דהועמד מקדש שלמה עם חנוכת הבית המקלקלת השורה משא"כ בחידוש משכן שילה, שלא היה לו חנוכת הבית מחמת דהוי רק כהמשך מצומצם לעשיית המשכן והחיבה היה רק עד שיעור של 'הבאתיו אל בית אמי ואל חדר הורתי' (ג' ד').
וכל זה מבואר בתוכן סדר הפסוקים שבפרשיות אלו, דבתחילה אחרי שנסתלק השכינה בזמן המרגלים עד שנכנסו לא"י ואז נתחדש עשיית משכן שילה (תחילת פרק ג'), ואמנם דהיה גילוי שכינה מחדש ואף ניתוסף להיות במקום קבוע, אך לא היה כאן התחדשות רק חזרה למעיקרא וכדיתבאר עפ"י הפסוקים, אך החזרה כעת בלי ה'פרסומת' של מי זאת עולה מן המדבר (ג' ו') אלא אפריון עשה לו (שם ט') חופת סתר לכבוד [לשון רש"י לפי כת"י] אשר תוכו רצוף אהבה, דאף דמבחוץ היה אבן של בנין אבל בפנים חזר להקודם במשכן, הארון והלוחות וכפורת ופרוכת כמבואר ברש"י [הארון היינו עצי הלבנון וזה למ"ד דהקרשים לא היה במשכן שילה במקום היריעות למעלה אבל למ"ד דהיו קרשים מתפרש על הקרשים שלמעלה על הבנין היו הקרשים של המשכן ותוכו רצוף אהבה ניתוסף לשם על ידי סיכוך הקרשים והיריעות, והוא מחלוקת במדרש תהלים ע"ח הובא בדרך חכמה פ"א מהל' ביה"ב ה"ב בבה"ל, וכיו"ב כאן ב' פירושים במדרש שהש"ר אם עצי הלבנון מתפרש על הקרשים או על הארון]. והחזרת עטרה ליושנה נעשה בלי חנוכה אלא בעטרה שעטרה לו אמו ביום חתונתו וביום שמחת לבו (ג' יא) של מתן תורה ושמיני למילואים וכברש"י, ולכן היה אליה וקוץ בה שלא היה אהבה מקלקלת השורה, ומזה נובע ההמשך שבפרק ד' דמחמת חטא חפני ופנחס שלא הקריבו כשורה ונאצו תיכף ומיד עוזב השכינה משם עד שאלך לי אל הר המור וגו' (ד' ו') ושם יהא כולך יפה רעיתי ומום אין בך (ד' ז') וברש"י משחטאו אז לפני לחלל את קדשי ולנאץ מנחתי בימי חפני ופנחס אסתלק מעליכם ואטוש משכן הזה ואבחר לי בהר המוריה בבית עולמים ושם כולך יפה רעיתי ומום אין בך וארצה שם כל קרבנותיך עכ"ל רש"י, והיינו דחיבת התחדשות של מקדש באהבה שמקלקלת השורה מביא ששם ארצה כל קרבנותיך אף אם מקצת מהמקריבים יהיו חוטאים כחפני ופנחס עדיין ארצה [ולכן לא נאמר פסוק זה במשכן שילה דשם לא היה ריצוי כזה], ובהמשך הפסוקים נאמרו על עיקר ההכנה לקביעות מקדש והזכויות שהיה לכלל ישראל לצורך זה וכשמוכנים כלל ישראל מתבקש ש'דודי יבא לגני' (ד' טז') וביום החינוך מתקיים באתי לגני אחותי כלה ביאה חדשה עם חינוך דומה לימי המילואים בקלקול השורה לאכול יערי עם דבשי וגו' אכלו רעים שתו ושכרו דודים באהבה גמורה המקלקלת את השורה, וע"י פסוק יחיד ובודד הזה טמון כל הגילוי אהבה אשר המשך אהבה זו היה יסוד לקשר השלם שהמשיך כל זמן קיום בית ראשון ולא נתבטל אף בחטאם עד אחרי שילוח נביאים השכם והערב (עי' רש"י פסוק ב'). ומבואר בס"ד עיקר פי' רש"י כמין חומר שבפרשיות אלו.
ולפי הרמב"ן בשרשים שורש ג' הוי מצוה לדורות לעשות חינוך כיו"ב בכל פעם שמתחדש הבנין, ובדעת הרמב"ם נחלקו הקנאת סופרים והמגילת אסתר שם (ועי' בתשב"ץ המובא בשלימות בסה"מ בהוצאת ש"פ), אמנם גם להרמב"ם מודגש דצורת החינוך כך עי' בדבריו פ"ב מהל' מעה"ק הלכה י"ד וט"ו דשם בהלכה ט"ו וכשם שהקריבו הנשיאים בחנוכת המזבח דברים שאין כמותן לדורות והקריבו בשבת כך הנשיא מקריב חנוכתו בשבת לעתיד וכו', ועכ"פ כן הוא עיקר צורת החינוך גם לפי החולקים על הרמב"ן וכן היה בימי שלמה ובפרט באכילת הקרבנות ביוה"כ.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » א' נובמבר 01, 2020 11:05 pm

על תרגום מעניין בשה"ש viewtopic.php?f=46&t=53719#p670388

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » א' מרץ 21, 2021 9:46 pm

טעם קריאת שה"ש בפסח, במחזור ויטרי (סי' קו):
ומגילת שיר השירים אומ' אותה בשבת שחלה להיות בחולו המועד. ת'. ואם אין שבת בחולו המועד או' אותה יום שביעי של פסח. ת': ולכך אנו אומרי' אותה בפסח על שם ששיר השירים מדבר מגאולת מצרים. שנא' לסוסתי ברכבי פרעה. וגו'. וכל העניין מדבר מארבע גליות למבין.
וכן הוא באבודרהם ובראב"ן ובספר המנהיג ובארחות חיים ועוד.

בשו"ת מהרי"ל (סי' כה):
ואותן ענבים דקים נזהרים מהם, לפי שמערבין אותם עם הגרוגרות ובסליהם, ואם יחפוץ אדם לקיים לפי שכתוב בשיר השירים פתח הסמדר יכול לקיים בענבים דידן.


ומובא במג"א סי' תסז ס"ק ח. ובמחצית השקל, דקאי על גאולת מצרים, וגם אומרים שיר השירים בפסח.

בהרחב דבר להנצי"ב פר' ראה (טז, ח):
ומש"ה אמר שלמה שיר השירים בפסח שהוא יסוד על אהבת ה' כדברי חז"ל [ברכות נז ב] הרואה שה"ש בחלום יצפה לחסידות, וכפרש"י שם בקשת אהבת ה', ומזה אנו נוהגים מדור דור לקרוא שה"ש בפסח.


ואולי יש לומר עוד טעם, דביוצר לשבת הגדול ישנו פיוט מרבי יוסף (ב"ר שמואל) טוב עלם המתחיל 'אז כארשת בתולה במוהר וקידושים', וחלק עיקרי מתוכנו הוא ויכוח כביכול בין הקב"ה לשרו של מצרים, ששרו של מצרים אינו מניח לכנוס את הכלה, "ומאז ועד עתה לדודה ממתינה", יעו"ש באריכות.

והרי כל תוכן מגילת שה"ש הוא ה'אני לדודי ודודי לי'.

צופה_ומביט
הודעות: 4635
הצטרף: ד' אפריל 29, 2015 5:26 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי צופה_ומביט » ב' מרץ 22, 2021 12:06 pm

צריך גם לבדוק [בנ"ך וגמרא] את התאריכים מתי מלך שלמה ומתי התנבא ומתי נפטר.

זה יכול להסביר את קריאת שיה"ש בפסח לפי פירוש המלבי"ם לשיה"ש, שקאי על נבואות שלמה ופטירתו, עיי"ש.

לבי במערב
הודעות: 9233
הצטרף: א' מאי 14, 2017 12:58 pm
מיקום: עקב צמצום שהותי כאן בע"ה, לענינים נחוצים - נא לפנות בהודעה פרטית. תודה מראש.

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי לבי במערב » ב' מרץ 22, 2021 3:36 pm

שלמה מלך למחרת חה"ש (אא"כ הכוונה על משיחתו בחיי דוד).

בברכה המשולשת
הודעות: 14151
הצטרף: ג' ינואר 24, 2012 9:00 am
שם מלא: רועי הכהן זק

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי בברכה המשולשת » ג' מרץ 23, 2021 2:38 pm

נוטר הכרמים כתב: ואולי יש לומר עוד טעם, דביוצר לשבת הגדול ישנו פיוט מרבי יוסף (ב"ר שמואל) טוב עלם המתחיל 'אז כארשת בתולה במוהר וקידושים', וחלק עיקרי מתוכנו הוא ויכוח כביכול בין הקב"ה לשרו של מצרים, ששרו של מצרים אינו מניח לכנוס את הכלה, "ומאז ועד עתה לדודה ממתינה", יעו"ש באריכות.

והרי כל תוכן מגילת שה"ש הוא ה'אני לדודי ודודי לי'.


פיוט זה בנוי על היסוד שבפיוטו של רבי אמתי ברבי שפטיה "אז בהיות כלה דרה בגיא גלות", אלא ששם אין את הקישור לשיר השירים.
אבל עצם בניית פיוטים לפסח (וסביבתו) על שיר השירים מקורו לכה"פ מימי רבינו הקליר, בפיוט "אשירה ואזמרה שמו" (ולמיטב זכרוני פליישר האריך בזה רק אינני זוכר היכן)
ועצם המנהג הזה של הפייטנים לכאורה בנוי על המנהג לקרוא את שיר השירים בפסח

אהרן מאיר
הודעות: 51
הצטרף: ג' דצמבר 22, 2020 1:16 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי אהרן מאיר » ג' מרץ 23, 2021 3:17 pm

בליקו"ת לאדמוה"ז בפרשת כי תבוא מאמר ד"ה תחת אשר לא עבדת (?) הביא ביאור עד"מ מאור השמש "שבמקום שכלה זריחת האור שם הוא יותר חמימות אור השמש כמו על הארץ ממש הוא חם יותר ובגובה האויר יש טורא דתלגא". והנה ברש"י בשה"ש ב, א, ד"ה שושנת העמקים כתב: "נאה משושנת ההרים לפי שמרטבת תמיד שאין כח החמה שולט שם", ונראה מזה להפך, שדוקא במקום נמוך אין כח החמה שולט (ויש להעיר, שהרי המרחק בין הארץ לשמש גדול כ"כ, ומה הנפק"מ בכמה מטרים או קילומטרים בין ההר לעמק?). ואין לפרש שכונת רש"י לומר שבעמק ההרים מטילים צל ולכן אין החמה שולטת שם (וכמש"כ בבי' הגר"א בשה"ש שם: "אם היא עומדת בשרון שהוא מקום מיושר ומגולה לעין השמש אז היא יבשה... וכשהיא עומדת בעמקים ואין מגיע לה השמש..."), שהרי כתב "כח השמש".

לא בדקתי על פי המדע בתקופתנו מה י"ל בזה. רק להעיר.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ה' מרץ 25, 2021 2:28 pm

ד, ח תָּשׁ֣וּרִי׀ מֵרֹ֣אשׁ אֲמָנָ֗ה מֵרֹ֤אשׁ שְׂנִיר֙ וְחֶרְמ֔וֹן.

וברש"י:
ד"א מראש אמנה הר הוא בגבול צפונה של ארץ ישראל ושמו אמנה ובלשון משנה טורי אמנון והר ההר שנאמר בו (במדבר לד) מן הים הגדול תתאו לכם הר ההר וכשגליות נקבצות ומגיעות שם הם צופים משם ורואין גבול ארץ ישראל ואוירה של ארץ ישראל ושמחים ואומרים הודיה לכך נאמר תשורי מראש אמנה.

וצ"ב מהי מהותה של אותה שירה והודאה.

ובפשוטו היה מקום לומר שזו הודאה על שהגיעו לארץ ישראל.

אולם יתכן לבאר בהקדם דבריו הנפלאים של היערות דבש (ח"ב דרוש י), וז"ל,
אבל יובן כפי מ"ש במדרש איכה [פ"ג ג] גם כי אזעק ואשוע שתם תפלתי, תפלת יחיד אינה נשמעת, ותמה היפה ענף מה זה ענין לקינות שקובל שאין תפלתו נשמעת ע"ש. אבל הענין כמ"ש הרא"ש [מסכת תענית סימן כ'] גבי נינוה, אף דלא ירדו גשמים בחוץ לארץ אפילו בכל חוץ לארץ, אין לומר משיב הרוח בקיץ רק בשומע תפילה, דדינם כיחידים ע"ש, הרי דחוץ לארץ דינו כיחידים, וזהו ענין המקונן, דבעונותינו הרבים גלינו מארצנו ומשכנו בחוץ לארץ, א"כ דיננו כיחידים ותפילת יחיד אינה נשמעת, וא"כ אף כי אזעק וכו' שתם תפלתי, כי דינו כיחיד וא"ש.

ובזה תבין במ"ש בגמרא דר"ה [דף יז ב] דבמזמור ק"ז בתהלים אצל ארבעה דצריכין להודות, דיש שם סימנין נו"ן הפוכים, דצעקו קודם גזר דין נענים, ואחר כך אינם נענים, ויש להבין המעיין במזמור הסימנים הם גבי יורדי הים, ולא בשאר ג', ולמה. אבל הענין דתפילת ציבור לעולם נשמעת אפילו לאחר גזר דין, וא"כ איך אפשר ליתן כלל לסימן דצעקו לאחר גזר דין אינם נענים, דהא בתפילת ציבור אפילו אחר כך נענים, וכל הנך ג' חולה וחבוש בבית אסורים והולך במדבר שייכים גם כן בארץ ישראל, דגם בא"י איכא מדבר, וא"כ דבמדבר שהיו בו אבותינו מעבר לירדן דינו כא"י, כנודע מטורי אמנון לפנים דאיהו הר ההר, ומשם א"י [גיטין ו א], אבל ים הכל חוץ לארץ, כדאמרינן [שם ב א] המביא גט ממדינת הים וכו', וא"כ הכל כיחידים, שייך שפיר ביה הבדל בין קודם גזר דין לאחר גזר דין, ולכך יש בו סימנים ודו"ק.


ולפי דבריו נראה לנטות הקו הלאה, ולומר שהשירה של טורי אמנון היא שירה מיוחדת של קיבוץ גלויות, והיינו כי בחו"ל המה נחשבים כיחידים, וכאן בטורי אמנון בראש אמנה הינם שמחים על כך שנהפכו לציבור.

ואמנם יעויין בפסיקתא זוטרתא כאן: תשורי מראש אמנה. נהר הוא מנהרות דמשק, כמו שנאמר (מלכים ב ח, יב) הלא טוב אמנה ופרפר נהרות דמשק, מלמד שכיון שמגיעין הגליות לקצה ארץ ישראל הן אומרים שירה על קיבוץ גליות.

רציני
הודעות: 865
הצטרף: ד' יולי 30, 2014 5:28 am

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי רציני » ה' מרץ 25, 2021 8:57 pm

בתוך קיבוץ הגלויות כלול הרבה דברים ואחד מהם שכבר לא נחשבים כיחידים.
גם אפשר לומר שעל עצם הראיה של ארץ ישראל זה מספיק להודות כמו משה רבינו שביקש לפחות לראות.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ה' מרץ 25, 2021 10:10 pm

רציני כתב:בתוך קיבוץ הגלויות כלול הרבה דברים ואחד מהם שכבר לא נחשבים כיחידים.
גם אפשר לומר שעל עצם הראיה של ארץ ישראל זה מספיק להודות כמו משה רבינו שביקש לפחות לראות.

אכן כן, הכל בדרך דרוש, על דרך היערות דבש.
"כי אזן מלין תבחן וחך יטעם לאכל" (איוב לד, ג).

רציני
הודעות: 865
הצטרף: ד' יולי 30, 2014 5:28 am

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי רציני » ו' מרץ 26, 2021 8:58 am

נוטר הכרמים כתב:
רציני כתב:בתוך קיבוץ הגלויות כלול הרבה דברים ואחד מהם שכבר לא נחשבים כיחידים.
גם אפשר לומר שעל עצם הראיה של ארץ ישראל זה מספיק להודות כמו משה רבינו שביקש לפחות לראות.

אכן כן, הכל בדרך דרוש, על דרך היערות דבש.
"כי אזן מלין תבחן וחך יטעם לאכל" (איוב לד, ג).

ולכן הפסיקתא זוטרתא היא לא 'אמנם' כי כשכתבה קיבוץ גלויות הכוונה ל'יחידים' רק שנאמר שה'אמנם' הוא על החלק של נהר במקום הר.
בכל אופן נראה לי שהטעם המתוק של ה'דרוש' הזה לא צריך 'חך' לטועמו ואוזן לבחנו.
החותם בצפיה לעוד.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ג' מרץ 30, 2021 10:25 pm

עוד נתחדש בס"ד בביאור הכתוב הלז.

ובפיוט הקלירי בתפילת טל: בשורם מאמנה על חרמון טל, ונראה לבאר לפי מה שמצינו בפי' הגאון מלבי"ם עה"פ בתהילים (קלג, ג): כְּטַל־חֶרְמ֗וֹן שֶׁיֹּרֵד֘ עַל־הַרְרֵ֪י צִ֫יּ֥וֹן כִּ֤י שָׁ֨ם׀ צִוָּ֣ה ד' אֶת־הַבְּרָכָ֑ה חַ֝יִּ֗ים עַד־הָעוֹלָֽם. וז"ל, כטל חרמון, ולפעמים תגיע השפע על המוכן לה ע"י אמצעי באופן שתגיע תחלה אל מקום בלתי מכוון בעצם וראשונה, כדי שתריק על מקום הראוי, כטל חרמון שאינו מכוון לצורך הר חרמון רק שיורד על הררי ציון, כי שם צוה ה' את הברכה, שעקר הברכה יורד בשביל הר ציון והולך דרך הר חרמון, יעו"ש.

ונראה לבאר בהקדם דברי רבינו הגר"א באדרת אליהו פר' וזאת הברכה (אופן שני), וז"ל, אף שמיו יערפו טל. הוא ארץ עוג מלך הבשן כמ"ש כטל חרמון וגו' וכתיב הרעיפו שמים ממעל. ואמר אף שמיו. שהטל אינו מיוחד אלא לא"י כידוע וכמ"ש ויתן לך האלהים מטל השמים ומשמני הארץ וכמ"ש שיורד על הררי ציון כי שם צוה ה' את הברכה, ובכאן נתקיימו מקצת ברכות של יעקב אל ארץ דגן ותירוש אף שמיו יערפו טל.

ולפי"ז מבואר היטב שישנה שירה מיוחדת על הטל שכל ענינה והשפעתה הוא מכח ארץ ישראל, הררי ציון, וההשפעה מגעת על ראש אמנה שניר וחרמון, ועל טל חרמון יאתה השירה.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ג' מרץ 30, 2021 10:26 pm

ה, טז חִכּוֹ֙ מַֽמְתַקִּ֔ים וְכֻלּ֖וֹ מַחֲמַדִּ֑ים זֶ֤ה דוֹדִי֙ וְזֶ֣ה רֵעִ֔י בְּנ֖וֹת יְרוּשָׁלִָֽם.

וברש"י: חכו ממתקים - דבריו ערבים (ויקרא יט) ושרט לנפש לא תתנו בבשרכם, אני ה' הנאמן לשלם שכר יש חיך מתוק מזה, אל תחבלו במעשיכם ותקבלו שכר ובשוב רשע מרשעו (יחזקאל יד) ועשה משפט וצדקה עליהם חיה יחיה עונות נחשבו לו לזכיות יש חיק מתוק מזה.

עי' ט"ז חו"מ סי' תכז סעיף י.

ובספר דעת חכמה ומוסר (ח"א מאמר פז):
ואדמו"ר ז"ל (חו"מ א' מא' רח) הי' אומר ע"ז דממה שאנו טועמים ורואים ש"חכו ממתקים" הרי זה מורה לנו ש"כלו מחמדים", שכל מצוות התורה הם מחמדים, וא"כ "ומה הלאתיך ענה בי", הרי רק טובתכם אני דורש, ומה הן אפוא הטענות אל הבורא ית'? ואין זה אלא משום שהשחד יעור עיני חכמים (דברים טז, יט), "גזל ועריות נפשו של אדם מחמדתן ומתאווה להן" (מכות כג ב), מצד זה בא ה"בוכה למשפחותיו" (במדבר יא, י). כל סוד האפיקורסות והמינות הוא משום שהחמדה והתאוה מסמאין עיניו של אדם ואינו יכול לראות האמת, אבל הדברים עצמם כלם יפים, נעימים ומתוקים, ולו אך יסירו אוטם זה, אזי הכל גלוי ופשוט, כי באמת הרי כל הדברים הם מושכלות ראשונים.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ג' מרץ 30, 2021 10:28 pm

ז, ו רֹאשֵׁ֤ךְ עָלַ֙יִךְ֙ כַּכַּרְמֶ֔ל וְדַלַּ֥ת רֹאשֵׁ֖ךְ כָּאַרְגָּמָ֑ן מֶ֖לֶךְ אָס֥וּר בָּרְהָטִֽים.

וברש"י: ראשך עליך ככרמל - אלו תפילין שבראש שנאמר בהן (דברים כח) וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך הרי היא חוזקן ומוראן כסלע הרים וכרמל הוא ראש ההרים.

יעוי' תיקוני זוהר תקונא תליסר: ועלה אתמר ראשך עליך ככרמל ודא תפילין דרישא ודלת ראשך כארגמן דא תפלין דיד, ויעו"ש עוד.

סמל אישי של המשתמש
אהרן תאומים
הודעות: 2563
הצטרף: ב' יולי 30, 2018 9:15 am
מיקום: בארא פארק
שם מלא: אהרן פרנקל תאומים
יצירת קשר:

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי אהרן תאומים » ד' מרץ 31, 2021 8:01 am

המקורות המעניינים שאתם מביאים לדברי רש"י נפלאים ממש ייש"כ גדול

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ג' אפריל 06, 2021 9:59 pm

עוד בענין דברי רש"י על השירה בטורי אמנון.

בפי' עלי תמר על הירושלמי שביעית פ"ו ה"א ביאר בדרך נפלא, וז"ל,
ונראה לבאר עפ"י ששנינו בגיטין ח, א: איזה ארץ ואיזה חו"ל כל ששופע ויורד מטורי אמנון ולפנים א"י מטורי אמנון ולחוץ חו"ל, ופירש רש"י מקצוע צפונית מערבית של א"י הר ההר. ובתרגום ירושלמי מתרגם הר ההר. כל ששופע ויורד מטורי אמנון ולפנים לצד א"י דהיינו לצד דרום הוי א"י דגובה ההר הוא הגבול, מטורי אמנון ולחוץ לצד צפון חו"ל וכו' עיין שם. וקאמר רבי יוסטא דכשיגיעו הגליות לטורי אמנה לצד חוץ לצד צפון כבר שם עתידין לומר שירה שאף שצד זה הוא עוד חו"ל הרי ההר משני צדדים מצד אחד הוא א"י וגובה ההר הוא הגבול ואין חולקין ההר לשנים וכשר כבר לומר שירה וכ"ש אם הגליות מארבע כנפות הארץ יגיעו לגבולות א"י שעתידין לומר שירה. ונראה שלזה התכוון רש"י שכאשר יגיעו מטורי אמנון ולחוץ דאף שאינו עוד א"י אבל מהר זה רואים את א"י ולפיכך כבר שם הם עתידים לומר שירה. והוא כענין שנאמר בוזאת הברכה ויעל משה מערבות מואב על הר נבא ראש הפסגה ויראהו ה' את כל הארץ וגו' הרי שהראיה של א"י ואוירה הוא גדר ביאת א"י במדה ידוע. ובסוף זבחים נאמר, בשילה היה נאכל בכל הרואה.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ג' אפריל 06, 2021 10:01 pm

ה, ב אֲנִ֥י יְשֵׁנָ֖ה וְלִבִּ֣י עֵ֑ר ק֣וֹל דּוֹדִ֣י דוֹפֵ֗ק פִּתְחִי־לִ֞י.

הנה איתא בברכות (ד, א):
רב אשי אמר: בפלגא אורתא דתליסר נגהי ארבסר הוה קאי, והכי קאמר משה לישראל אמר הקדוש ברוך הוא, למחר כחצות הלילה כי האידנא, אני יוצא בתוך מצרים.


ובשפ"א שם:
לא מצאתי שום פי' לדברי גמ' אלו, היכן מצינו שאמר מרע"ה זאת לישראל והלא לפרעה אמרו. וגם היתכן שאמרו בליל י"ג הלא פרשת החודש אמר להם קודם עשור לחודש א"כ יהי' פרשה זאת שהתרה לפרעה במכת בכורות מאוחר לפרשת החודש והלא אחר מכת חושך קרא פרעה למשה ואז א"ל לא אוסיף ראות פניך כו' כמבואר בפרשה [ומיד נאמרה לו פרשה זו בעמדו לפני פרעה כמ"ש רש"י שם] וצ"ע.


ובאמת מתוך דברי הפרשה נראה שזה נאמר רק לפרעה ולעבדיו, וכן מפורש להדיא בדברי הרמב"ן שם (יא, ד), והרש"ר הירש בפירושו עמד בדברי הגמ', ומתוך כך יצא לחדש שמשה כבר מסר דברים אלה, עוד בטרם נקרא לפרעה, לישראל, יעו"ש בכל דבריו.

וכבר הראו בזה שכדברי הגמ' מפורש גם בפסיקתא דרב כהנא (פיסקא ז): הלך משה ואמר לישראל, כה אמר ד' כחצות הלילה אני יוצא בתוך מצרים. [אמרי שמאי מועדים עמ' רצג].

אמנם הדברים יתבארו ביותר לפי דברי המדרש רבה על כתוב זה, קול דודי דופק, על ידי משה, בשעה שאמר ויאמר משה כה אמר ה' כחצות הלילה אני יוצא בתוך מצרים, פתחי לי, רבי יסא אמר, אמר הקדוש ברוך הוא לישראל בני פתחו לי פתח אחד של תשובה כחודה של מחט ואני פותח לכם פתחים שיהיו עגלות וקרניות נכנסות בו.

והיינו כי באמת הדיבור היה לפרעה ולעבדיו, אלא שעם ישראל ג"כ שמעו אותו הקול, וזהו ה'קול דודי דופק', והדברים נפלאים.

צופה_ומביט
הודעות: 4635
הצטרף: ד' אפריל 29, 2015 5:26 pm

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי צופה_ומביט » א' אפריל 11, 2021 12:39 pm

נוטר הכרמים כתב:(א, ב) יִשָּׁקֵ֙נִי֙ מִנְּשִׁיק֣וֹת פִּ֔יהוּ כִּֽי־טוֹבִ֥ים דֹּדֶ֖יךָ מִיָּֽיִן.

וברש"י:
ונאמר דוגמא שלו על שם שנתן להם תורתו ודבר עמהם פנים אל פנים ואותם דודים עודם ערבים עליהם מכל שעשוע ומובטחים מאתו להופיע עוד עליהם לבאר להם סוד טעמיה ומסתר צפונותיה ומחלים פניו לקיים דברו וזהו ישקני מנשיקות פיהו.


דברי רש"י אלה, לבאר "נשיקות פיהו" על "לבאר להם סוד טעמיה ומסתר צפונותיה", קשורים לענ"ד לביאורו לגמרא סנהדרין צט, ב "נפש עמל עמלה לו כי אכף עליו פיהו - הוא עמל במקום זה ותורתו עומלת לו במקום אחר", ופירש"י: "תורה עומלת לו - שמחזרת עליו ומבקשת מאת קונה למסור לו טעמי תורה וסתריה".

הלוא דבר הוא, שיש כאן פסוק ובו המילה "פיהו" ובביאורו על פי הגמרא מסביר רש"י שהתורה מחזרת ומבקשת למסור לו טעמי תורה וסתריה. ממש כשם שכאן בשיה"ש מבקשת ומייחלת כנסת ישראל "יישקני מנשיקות פיהו" ומבאר רש"י "לבאר להם סוד טעמיה ומסתר צפונותיה".

עושה חדשות
הודעות: 12621
הצטרף: ו' ספטמבר 18, 2015 9:23 am

Re: עיונים בפירוש רש"י לשיר השירים

הודעהעל ידי עושה חדשות » א' אפריל 11, 2021 2:10 pm

צופה_ומביט כתב:
נוטר הכרמים כתב:(א, ב) יִשָּׁקֵ֙נִי֙ מִנְּשִׁיק֣וֹת פִּ֔יהוּ כִּֽי־טוֹבִ֥ים דֹּדֶ֖יךָ מִיָּֽיִן.

וברש"י:
ונאמר דוגמא שלו על שם שנתן להם תורתו ודבר עמהם פנים אל פנים ואותם דודים עודם ערבים עליהם מכל שעשוע ומובטחים מאתו להופיע עוד עליהם לבאר להם סוד טעמיה ומסתר צפונותיה ומחלים פניו לקיים דברו וזהו ישקני מנשיקות פיהו.


דברי רש"י אלה, לבאר "נשיקות פיהו" על "לבאר להם סוד טעמיה ומסתר צפונותיה", קשורים לענ"ד לביאורו לגמרא סנהדרין צט, ב "נפש עמל עמלה לו כי אכף עליו פיהו - הוא עמל במקום זה ותורתו עומלת לו במקום אחר", ופירש"י: "תורה עומלת לו - שמחזרת עליו ומבקשת מאת קונה למסור לו טעמי תורה וסתריה".

הלוא דבר הוא, שיש כאן פסוק ובו המילה "פיהו" ובביאורו על פי הגמרא מסביר רש"י שהתורה מחזרת ומבקשת למסור לו טעמי תורה וסתריה. ממש כשם שכאן בשיה"ש מבקשת ומייחלת כנסת ישראל "יישקני מנשיקות פיהו" ומבאר רש"י "לבאר להם סוד טעמיה ומסתר צפונותיה".


יפה.

"אכף" "פיהו" בגימטריא 101, וכאן יש מקום לדרוש דמה"ט אינו דומה השונה פרקו מאה וכו'.


חזור אל “מקרא ותרגום”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 72 אורחים