מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

כתב קורסיבי, מה זה?

מילתא דתמיהא, בשורת ספרים חדשים, עיטורי סופרים ומטפחת ספרים.
לולי דמיסתפינא
הודעות: 279
הצטרף: ה' אוקטובר 28, 2010 7:46 pm

כתב קורסיבי, מה זה?

הודעהעל ידי לולי דמיסתפינא » ד' מאי 06, 2015 1:59 am

אצל כותבים נכבדים מצאתי שמשתמשים בלשון 'כתב קורסיבי'. על כתב קדום. יש אצלם כתב קורסיבי ספרדי או אשכנזי.

לא הבנתי מה זה בדיוק?

הכונה על כתב יד שלנו, מה שאנחנו כותבים? וזה נשתנה אצל האשכנזים או הספרדים?

או לדוגמה המכונה בלשון העמים סקריפט?

עיניו כיונים
הודעות: 345
הצטרף: א' ינואר 04, 2015 11:32 am

Re: כתב קורסיבי, מה זה?

הודעהעל ידי עיניו כיונים » ד' מאי 06, 2015 2:21 am

כתב רהוט, שנכתב במרוצה, כתב שמשתמשים בו לכתיבה הרגילה (להוציא מכתב סת"ם למשל) וע"כ אותותיו פשוטות, עגולות ומתאימות לכתיבה מהירה.
למשל הכתב המכונה אצלנו כתב רש"י, יסודו בכתב הרהוט שנהג בספרד. הכתב הרהוט הנהוג בימינו התפתח באשכנז. והיה גם כתב רהוט איטלקי ועוד.

והא לך מה שכתוב בויקיפדיה בערך כתב עברי רהוט
כתב רהוט עברי, כתב יד עברי או כתב עגול הוא אלפבית עברי חלופי המשמש בעיקר לכתיבה מהירה, לצד הכתב הארמי או הכתב המרובע (האלפבית התקני של העברית ושפות יהודיות אחרות), המשמש בעיקר לדפוס. בניגוד לכתב הארמי הוא מתאפיין בקווים מעוגלים, והוא נפוץ מאוד בכתבי יד לא-מודפסים.

מקורן של אותיות הכתב העבריות בכתיבה בת מעל 1,000 שנים ביידיש באותיות העבריות בקהילות יהודיות אשכנזיות באירופה. בניגוד לשפה העברית שהייתה שפת קודש, שבה בעיקר נקראו טקסטים, וכמעט שלא נכתבו על ידי העם הפשוט, הייתה שפת היידיש שפה חיה ונושמת במשך מעל 1,000 שנה. בשפת היידיש נכתבו רוב הטקסטים בחייהם של היהודים במרכז ובמזרח אירופה. מעבר לשימוש ביידיש לספרים, מאמרים ופרסומים, נעשה שימוש בשפה גם לצרכים רבים אחרים, חלקם "פורמלים" וחלקם פחות, החל משימוש בפתקים, בהודעות, וכלה בכתיבת מכתבים – זו הייתה צורת התקשורת היחידה בימי הביניים, לאורך מאות שנים. צורת הכתב, שנעשתה תוך שימוש באותיות העבריות, השתנתה בהדרגה, ובאופן איטי, במהלך מאות השנים (באופן דומה למדי להתפתחות כתב היד המחובר באותיות הלטיניות), עד להגעה למצב הנוכחי. בכל אותו זמן ממושך היה כתב היד מקביל לכתב ה"פורמלי" של העברית, שהופיע בעיקר בדפוס. זה מקור שמם גם כיום: אותיות "דפוס" לעומת אותיות "כתב". כתב רש"י הוא גם סוג של כתב עברי רהוט, אך הוא מוקדם יותר.

מקור השם
הכינוי "כתב רהוט" אינו בא עקב פארו של הכתב. המקור האטימולוגי של המילה "רהוט" הוא ארמית. השורש הארמי ר-ה-ט קרוב אל השורש ר-ו-ט, שקיים בעברית בתצורה ר-ו-ץ. הוא נקרא כך משום שבכתב רהוט משתמשים כשכותבים מהר.


ובערך כתב רש"י:
כְּתַב רַשִׁ"י הוא גופן של אותיות האלפבית העברי. הוא קרוי כך משום שלראשונה נעשה בו שימוש בהדפסת פירוש רש"י לתורה.

פירוש רש"י לתורה היה הספר העברי המתוארך הראשון שהודפס, והוא יצא לאור ברג'ו די קלבריה שבאיטליה בשנת 1475. במהדורה זו השתמש המדפיס בעיצוב מיוחד של אותיות שהיה נהוג בקרב יהודי ספרד בתקופת ימי הבינים, צורת אותיותיו מעוגלת ורהוטה, המבוססות על כתב יהודי-ספרדי בסגנון מקורב לכתב האלפבית העברי הנמצא בשימוש מאז תקופת בית שני, כדי להבדיל בין הטקסט המקראי לפירוש רש"י, המודפס בצמוד לו. מאז מכונות האותיות 'כתב רש"י', אף על פי שרש"י עצמו חי באשכנז 375 שנה קודם לכן ולא הכיר את הכתב הזה שנקרא על שמו וכתב באותיות אחרות. הוא השתמש בגרסה מוקדמת של הכתב הרהוט היהודי-אשכנזי הדומה לכתב הרהוט של ימינו.[...]


חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Majestic-12 [Bot] ו־ 289 אורחים