מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

מילתא דתמיהא, בשורת ספרים חדשים, עיטורי סופרים ומטפחת ספרים.
תוכן
הודעות: 6238
הצטרף: ה' פברואר 02, 2012 10:27 pm

בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי תוכן » ש' ינואר 13, 2018 7:30 pm

מן הסתם רוב החברים באתר שמעו על התוכנה החדשה בשם אלפאגו-זירו, שתוך כמה ימים אחרי שלמדה משחק השח, ניצחה את התוכנה הכי טובה בעולם סטוקפיש בתוצאה המדהימה 28-72-0 (28 נצחונות, 72 תיקו, 0 הפסדים). לא מדובר כאן בסתם נצחון אלא בהרס טוטאלי של התוכנה הכי טובה בעולם, עם דירוג של 3,422 נקודות. (השחקן האנושי הכי טוב, מאגנוס קרלסן, יש לו "רק" דירוג של 2,888 נקודות.) לאחרונה נפגשתי עם פרופסור משה קופל, שהתחום המקצועי שלו הוא בינה מלאכותית, והוא הסביר לי איך אפשר היה לתכנת תוכנה מדהימה שכזו.

לפני המון שנים בתחילת עידן המחשבים, כשאדם שיחק מול מחשב, האדם ניצח בקלות. למרות שמחשב היתה יכולה לחשב מיליוני מהלכים לשניה! והשחקן הכי טוב היה יכול לחשב אולי כמה עשרות, מכל מקום, האדם "הבין" את המצב על הלוח, לעומת המחשב שלא הבין כלום, ובהתאם לכך, המחשב לא היה מסוגל לנצח את האדם. הצעד הבא בבניית תוכנות היה ללמד את המחשב איזה מצבים יותר טובים ואיזה פחות טובים, וכך לגרום למחשב לחשב רק מהלכים מסויימים מתוך מגוון המהלכים שעמדו בפניו. וכך בצירוף היכולת של המחשב לחשב מאות מליוני מהלכים בשניה! ועם הכללים שלימדו אותה המתכנתים המחשב למד איך לנצח בני אדם.

לפני שנספר על ההתקדמות הבאה נדבר קצת על הבינה המלאכותית. במרחב האינטרנט נמצאות מאות מיליוני תמונות עם כיתובים. למשל, תמונה של תרנגול אוכל פיצה, ומתחתיו כתוב: "תרנגול עם המאכל האהוב עליו", עוד תמונה של שלשה משאיות ברחוב, ומתחתיו כתוב: "שלש משאיות בשורה". כל תמונה שכזו אפשר להגדיר אותו במספרים, זאת אומרת, התמונה הוא באורך ורוחב של כך וכך פיקסלים, וכל פיקסל, הצבע שלו הוא כך, והבהירות שלו הוא כך. וכך אפשר לצמצם כל תמונה לשורה ארוכה של מספרים. כל כיתוב שכזה גם אפשר לצמצם למספרים, האות הראשון א' (נניח שמדובר בכיתוביות בעברית, אבל כן הוא לגבי כל שפה) יש לו ערך של 1, ב' שוה 2, וכן הלאה. וכך לכל רצף מספרים מסוג אחד שנקרא לו A, אנו יכולים להצמיד אליו רצף מספרים מסוג שני B. עכשיו, נכניס למאגר ענק, מאות מיליוני צמד מספרים שכאלו A1, A2, A3, עם B1, B2, B3 וכיוצא. ונאמר למחשב שהוא ינסה למצוא איזה שהוא יחס בין המספרים A1 ו-B1. ועכשיו מגיע הדבר המדהים, שאי אפשר להבינו, והוא מהניסים הגדולים ביותר בבריאה, וב"ה שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה, המחשב אכן הצליח למצוא יחס בין שני סוגי המספרים. בהתאם לכך, אם נכניס תמונה שהמחשב לא מכיר, הוא יצליח בעצמו לסדר את הכיתובים הנכונים!!! מי שלא נופל מהכסא כשהוא קורא את הדבר הזה, הרי שהוא לא הבין מה שכתבנו, וצריך לחזור שוב על הדברים, עד שהוא יפול מהכסא!

עכשיו, מה שעשו הוא כך, במקום ללמד את התוכנה איך לשחק שח, נקטו שיטה אחרת בהתאם להנ"ל, ונתנו למחשב לשחק נגד עצמו מליוני משחקים, כשלכל מצב בלוח צמצמו למספר, כמו שתיארנו מקודם, ולמספר הזה נקרא A. אח"כ נתנו לכל מצב שכזה עוד מספר, והוא האם המצב הזה מנצח או מפסיד, והמספר הזה נקרא B. עכשיו אמרו למחשב, שבכל מצב שיש לו, הוא צריך לחשב רק עוד מהלך אחד, ולתת למהלך הזה מספר B שקובע אם הוא מנצח או לא. זאת אומרת, שהמחשב מתרגם את המצב בלוח למספרים, ומנסה למצוא ביחס שבין המספרים האלו תבנית או צורה, ולפי זה להחליט הצעד הבא שלו. המחשב לא רק שאינו "מבין" את המשחק, אלא אפילו לא משחק את המשחק, אלא הוא מנסה למצוא אלגוריתם שמקשר יחד בין שני מספרים שונים. הדבר המדהים הוא, ששיטה זו עובדת כל כך טוב, שהיא מנצחת את התוכנה הכי טובה בעולם, שכביכול כן מבינה את המשחק.

הפילוסוף ג'ון סרל במאמר מפורסם שלו חידש את המונח החדר הסיני, שבו טען שגם אם מחשב מצליח לעשות דברים אנושיים, הוא אף פעם לא יבין מה הוא עושה. והנה בא המחשב ומגלה לא רק שגישה זו נכונה, אלא שההבנה מיותרת היא לחלוטין. קשה להפנים את ההשלכות הפילוסופיות והדתיות מהתקדמות זו של הבינה המלאכותית.

ולעניננו, פרופסור קופל מספר, שהוא הצליח להשתמש בהתקדמות זו כדי לעזור בההדרת כתבי יד. למשל, בעוד שבוע שבועיים תעלה תוכנה שיכולה לנקד כתב יד במקצועיות רבה מאד. המחשב כבר לא צריך "להבין" אם מדובר בזכר, נקבה, עבר, עתיד וכדומה, אלא מכניסים לתוכנה כל הטקסטים שנוקדו כבר, ובהתאם לכך, היא יכולה לקחת כל טקסט ולנקד אותה בדיוק מושלם. כנ"ל בהגהות טקסט, לא נצטרך יותר לשלם למגיה לעבור על טקסט לבדוק אם הוא הוקלד נכון, אלא פשוט מכניסים את הטקסט המוקלד לתוך התוכנה, והתוכנה בעצמה תגלה איזה מילים הוקלדו לא נכון, והיא גם תציע את התיקון הנכון. למרות שתוכנה זו לא גמורה עדיין, אבל הוא הציע לי שאם יש לי כתב יד משובש, שהוא יכניס אותה לתוכנה, כדי שהתוכנה תוכל לבדוק אותה ולגלות את הטעויות. בנוסף, בעתיד הלא רחוק, לא נצטרך יותר לחפש מראה מקומות, אלא פשוט נכניס את הטקסט למחשב, והוא יביא את כל המראה מקומות, וכל מה שישאר לנו זה לבדוק איזה מ"מ אנחנו רוצים להכניס.

כמובן, שעד שלא נבדוק את הדברים לא נדע כמה הדברים נכונים, אבל אין ספק שאנו עומדים בפני עידן חדש, שיהיה לו השלכות רבות בתחומים רבים מאד, כולל ההדרת כתבי ראשונים ואולי אף הגהתם.

שיבר
הודעות: 848
הצטרף: ב' מאי 17, 2010 12:07 am

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי שיבר » ש' ינואר 13, 2018 8:37 pm

מה שאתה מתאר זה מהדברים הקלים. בדיוק הייתה ע"ז כתבה בא' העיתונים. ושם נאמר שברפואה יש התקדמות לכיוון ההוא שהמחשב ייטול את תפקיד הרופא, הוא יבדוק את כל הפרמטרים יעבד אותם וע"פ עיבוד של מיליוני תיקים רפואיים שהוזנו אליו יהיה מסוגל להנפיק דיאגנוזה מדוייקת, ולאדם לא ייוותר אלא תפקיד הסיעוד לחולה...
מעניין למה לא משתמשים בזה בבתי משפט, זה היה יכול להיות כלי יותר הגון מאשר השופטים בעצמם. ויתכן שברבות הימים יהיה מי שירצה להשתמש בזה גם לפסיקות הלכתיות...

צופר הנעמתי
הודעות: 1715
הצטרף: א' יולי 14, 2013 12:12 am

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי צופר הנעמתי » ש' ינואר 13, 2018 8:57 pm

נראה לי שמוקדם מדי להתרגש כל כך.
קל לטעות בדברים האלו בין מה שכבר קיים היום למה שהוא בקושי חלום רחוק.

דוגמא פשוטה ממה שאתה הזכרת - נשמע לכאורה שלשחק שחמט זה הרבה יותר קשה מלקרוא - אבל המציאות היא שתכנות שיודעות לשחק שחמט יותר טוב מבני אדם קיימות (בניגוד לצפיות של כל מיני חוזי תחזיות) כבר כמה שנים, ותכנות שיודעות לקרוא כמו בני אדם אין.

חיפוש מ"מ נשמע כמו דבר פשוט יחסית, ובקושי מצריך בינה מלאכותית (הרי כבר היום כל אחד משתמש במחשב בשביל זה), ואילו קריאת כ"י זה דבר מאד מאד מסובך ומורכב (מדובר במשהו שרוב בני האדם מתקשים לעשות אותו, אז איך ניתן לצפות שמחשבים, שיכולת הקריאה שלהם כיום רחוק מאד משל בני אדם, יוכלו לעשות את זה טוב יותר?)

תכנה שיודעת לנקד כמו מנקד מקצועי זו גוזמא בעלמא, לכל היותר כלי עזר לניקוד ראשוני, או לבדיקת ניקוד שנעשה ע"י בני אדם.
(אם היה לו כלי שמסוגל לעבד שפה טבעית ברמה של מנקד מקצועי הוא היה מוצא לזה שימושים יותר קריטיים ורוחיים מניקוד כתבי יד...)

הרע במיעוטו
הודעות: 460
הצטרף: ש' דצמבר 10, 2016 10:22 pm
מיקום: ישראל

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי הרע במיעוטו » ש' ינואר 13, 2018 9:36 pm

ברגע שנזין למחשב מספר צורות של כל אות בכתב היד הוא יפענח את ההמשך בכוחות עצמו. בכך אין חידוש מיוחד - אך בכתבי יד השינויים יותר קיצוניים מפאת עובי האותיות המשתנה, במאפייני הכתיבה הייחודיים לכל סופר (קישוטים ומילויי שורה וכו'), והטקסט המטושטש. ולכן רמת היכולת של המחשב צריכה להשתפר מאוד מאוד בניגוד לתמונות המועלות לרשת שהן ברורות ובעלות כותרת, או תבנית מסויימת של גוף אדם, מכשיר אלקטרוני, נוף, וכדומה.
אכן, גם אם השיבושים רבים מאוד בכל זאת הוא יבנה בקלות תעתיק ויוכל לעצב שורות לטקסט בצורה עצמאית עם סידור אוטומטי של המילים לפי אורך. התוצאה היא שההגהה הראשונית תתחיל ממקום הרבה יותר נוח ותיתן השערה ראשונית לכל מילה. המחשב גם יציע כמה אפשרויות לאותיות מסופקות. במקומות קרועים הוא יחשב אוטומטית את החסר ואת מה שצריך להופיע בסיום הקרע.
בפרוייקט הגניזה של פרידברג ניתן לראות את תחילת היישום בטכנולוגיות אלה.
כמו כן המחשב יבנה בהרף עין סינופסיס של כל הגירסאות בראשונים - בדומה לשינויי נוסחאות במהדורת פרנקל.

השוו כאן viewtopic.php?f=47&t=38260

צופר הנעמתי
הודעות: 1715
הצטרף: א' יולי 14, 2013 12:12 am

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי צופר הנעמתי » ש' ינואר 13, 2018 9:45 pm

הרע במיעוטו כתב:ברגע שנזין למחשב מספר צורות של כל אות בכתב היד הוא יפענח את ההמשך בכוחות עצמו. בכך אין חידוש מיוחד


חידוש מיוחד במיוחד.
אין שום מערכת ממוחשבת בעולם שיודעת לקרוא כמו בני אדם, ולא בגלל שלא ניסו. המערכות שקוראות באחוזי ודאות גבוהים עושות את זהה על טקסטים מודפסים מעולים, לא על כתבי יד.
לעומת זאת יצירת סינופסיס היא תהליך טכני של השוואות טקסקטים, וסביר שכאן מחשב יהיה יעיל בהרבה מבני אדם.

סגי נהור
הודעות: 5653
הצטרף: א' אוגוסט 04, 2013 11:55 pm

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי סגי נהור » א' ינואר 14, 2018 1:51 am

את רמת ההתקדמות בתחום זה יכול כל אחד לראות בעצמו בתרגום של גוגל, שלמיטב ידיעתי עובד בדיוק לפי העיקרון הזה (להבדיל מהתרגום של התוכנות הישנות כמו בבילון, שכביכול "הכירו" את חוקי הדקדוק והתחביר), וקל לראות שלמרות ההתקדמות היפה מאוד של התרגום מאז ימיו הראשונים, הוא עדיין רחוק מתרגום אנושי, לא כ"ש תרגום מקצועי.

בריושמא
הודעות: 1336
הצטרף: ה' אוקטובר 07, 2010 1:32 pm

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי בריושמא » א' ינואר 14, 2018 1:03 pm

כדאי לשנות את שם הפורום:
מטפחת חלומות ועיטור חולמים.

ואולי טוב מכך:
מטפחת עצלויות ועיטור עצלנים.

פלתי
הודעות: 2323
הצטרף: ד' נובמבר 07, 2012 1:14 pm

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי פלתי » א' ינואר 14, 2018 1:50 pm

הייתי מצפה מפותח האשכול לירד עוד יותר לעומק הנס ולעמוד על כך שלא רק מראי מקומות אלא גם ההערות הלמדניות תוכלנה להעשות ע"י הבינה המלאכותית.

תוכן
הודעות: 6238
הצטרף: ה' פברואר 02, 2012 10:27 pm

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי תוכן » א' ינואר 14, 2018 4:43 pm

פלתי כתב:הייתי מצפה מפותח האשכול לירד עוד יותר לעומק הנס ולעמוד על כך שלא רק מראי מקומות אלא גם ההערות הלמדניות תוכלנה להעשות ע"י הבינה המלאכותית.


אתה צוחק, אבל פרופסור קופל סיפר לי שנתנו הוראה למחשב לאחר שהכניסו טקסט, שהתוכנה תמשיך את הטקסט באותו סגנון. דמכיון שיש רצף של מספרים, ויש תבנית למספרים, הרי אפשר להצביע על המספר הבא. וכך כל פעם שהתוכנה מוסיפה אות, אפשר לבקש עוד אות, ובדרך זו התוכנה מייצרת טקסט חדש. הוא סיפר, שמה שיוצא הוא טקסט שנראה כמו סוגית גמרא ומרגיש כמו סוגית גמרא למשל, אבל חסרת משמעות לחלוטין. אולי בהתקדמות הבאה של הבינה המלאכותית המחשב יוכל ליצור טקסטים הגיוניים, ונוכל ליצור סוגיות חדשות על כל המקומות שחסרים בש"ס כגון בזרעים וטהרות וכיוצא, וכך יקוים בנו מקרא שכתוב, ותורה חדשה מאתי תצא!

המעיין
הודעות: 1219
הצטרף: ג' מאי 04, 2010 12:06 pm

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי המעיין » א' ינואר 14, 2018 6:50 pm

אולי תציע לפרופסור קופל הזה(יש באמת מישהו כזה?) שיציע למחשב לכתוב כמה פטנטים חדשים בתחום הרפואה כך שתודבר מחלת הסרטן. או שימציא מכונית אוטונומית ויעקוף את גוגל במירוץ. או אולי שימציא שיטה לחסל את אירן.

אבל אם הוא עושה כסף מהרעיונות האלה מגיע לי אחוזים ושלא יגיד שאת הרעיונות האלה בעצמם המחשב שלו המציא אותם!

צופר הנעמתי
הודעות: 1715
הצטרף: א' יולי 14, 2013 12:12 am

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי צופר הנעמתי » א' ינואר 14, 2018 8:31 pm

יש מצב שתחת הניק "תוכן" כותבת התכנה של פרופ' קופל?

המעיין
הודעות: 1219
הצטרף: ג' מאי 04, 2010 12:06 pm

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי המעיין » א' ינואר 14, 2018 9:23 pm

בהתאם לגישתו של הפילוסוף סרל קל לדעת את התשובה לשאלה. תעלה כתב יד לאשכול ונראה איך הניק "תוכן" מטפל בו. אם זה ייראה כטיפול של עורך ת"ח בן ימינו, מה לעשות כנראה תוכן הוא בשר ודם. אבל אם הכתב יד יהפוך תחת ידיה האמונות של התוכנה בתחפושת תוכן, לקטע גמרא על מסכת טהרות או אז נדע כי תכנה בתוכינו.

צופר הנעמתי
הודעות: 1715
הצטרף: א' יולי 14, 2013 12:12 am

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי צופר הנעמתי » א' ינואר 14, 2018 10:46 pm

המעיין כתב:בהתאם לגישתו של הפילוסוף סרל קל לדעת את התשובה לשאלה. תעלה כתב יד לאשכול ונראה איך הניק "תוכן" מטפל בו. אם זה ייראה כטיפול של עורך ת"ח בן ימינו, מה לעשות כנראה תוכן הוא בשר ודם. אבל אם הכתב יד יהפוך תחת ידיה האמונות של התוכנה בתחפושת תוכן, לקטע גמרא על מסכת טהרות או אז נדע כי תכנה בתוכינו.

ממה שאני הבנתי מסרל אם זה יראה כטיפול של עורך ת"ח בן ימינו זו בדיוק ההוכחה שזו תכנה, אלא אם כן זה כתוב בסינית ואז זה פילוסוף (משא"כ לפי טיורינג שתכנה ופילוסוף זה אותו דבר).

המעיין
הודעות: 1219
הצטרף: ג' מאי 04, 2010 12:06 pm

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי המעיין » א' ינואר 14, 2018 10:52 pm

סיבכת אותי. עכשיו אני כבר לא בטוח אם צופר הנעמתי הוא פילוסוף או תכנה.

אני על כל פנים לא תכנה. (או לפחות זה מה שאני אמור לומר לפי המידע שהזינו אותי בו).

אוהב אוצר
הודעות: 2975
הצטרף: ו' יולי 02, 2010 12:40 am

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי אוהב אוצר » ב' פברואר 12, 2018 10:36 am

יש חדש עם התוכנה?

תוכן
הודעות: 6238
הצטרף: ה' פברואר 02, 2012 10:27 pm

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי תוכן » ב' פברואר 12, 2018 5:01 pm

אוהב אוצר כתב:יש חדש עם התוכנה?


ברגע שיש ואדע על זה, אעדכן.

נוטר הכרמים
הודעות: 8552
הצטרף: א' אוקטובר 17, 2010 8:19 pm

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי נוטר הכרמים » ב' פברואר 03, 2020 8:32 pm

מאמרי ר"י לויפר חדשים שנתקבלו זה עתה
בנושא "בינה מלאכותית בשירות התורה".
קבצים מצורפים
בינה מלאכותית בשירות התורה, שמות תש''פ.pdf
(130.43 KiB) הורד 257 פעמים
בינה מלאכותית בשירות התורה - בוא תש''פ.pdf
(358.92 KiB) הורד 400 פעמים

בריושמא
הודעות: 1336
הצטרף: ה' אוקטובר 07, 2010 1:32 pm

Re: בינה מלאכותית והמהפך בההדרת כתבי יד

הודעהעל ידי בריושמא » ב' פברואר 03, 2020 9:25 pm

לא לשווא מבקשים 'בינה מלאכותית', ולא 'חכמה מלאכותית'. (לא על פי קבלה!)
כל המאמצים מכוונים לתוכנות חיפוש או למידה - הבנת הקיים, חיפוש בתוך מאגרים קיימים.
וכל התוכנות הללו בנויות על 'להבין דבר מתוך דבר'.
אבל איש אינו מדבר על המצאה.
וזו היכולת האנושית האמתית - להמציא.
אפילו הבדיחה הפשוטה ביותר היא המצאה. מחליפים מילה במילה או מזיזים את האף הנה במקום הנה - וכולם צוחקים.
את השינוי הזה עושה החכמה. המצאה.
וקל וחומר החכמה האמתית - ההברקה, ההמצאה, החידוש האמתי (לא זה שבסופו כותבים שו"ר ומתנצלים).
התקווה לההדיר כתבי יד בעזרת תוכנת בינה מלאכותית אינה אלא עצלות מחשבתית שמעוררת תמיהה (האם תוכנה של בינה מלאכותית
יכולה להביע תמיהה?) או לחילופין מחשבה כי המהדירים אינם מבינים מהי מלאכת ההדרת כתבי יד.
שהרי אין בין ההדרת כתבי יד ובין הבנת מחלוקת קצות ונתיבות ולא כלום.
ושמא מבקשים מפתחי תוכנת בינה מלאכותית לומר שהיא תבין מחלוקת קצות ונתיבות ותציע תירוץ חדש לקושיות?


חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 268 אורחים