מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

רבי יהושע בר נחמן - מקומות מימרותיו ובירור זהותו

מילתא דתמיהא, בשורת ספרים חדשים, עיטורי סופרים ומטפחת ספרים.
צופה_ומביט
הודעות: 4657
הצטרף: ד' אפריל 29, 2015 5:26 pm

רבי יהושע בר נחמן - מקומות מימרותיו ובירור זהותו

הודעהעל ידי צופה_ומביט » ה' דצמבר 07, 2023 1:22 am

א. מימרות של רבי יהושע בר נחמן:

בסדר הדורות ערך "רבי יהושע בר נחמן" כתוב בשם היוחסין שהוא אחיו של רבי שמואל [בר נחמן]. והוסיף ע"ז הסדר הדורות שתי מילים: "לא מצאתי" [לכאורה כוונתו שלא מצא מימרות שלו, כי מעבר לשתי המילים הנ"ל לא ציין שם כלום].

ובמהדורת ספרי אוה"ח בהערה שם הובא מנחל עדן שיש רבי יהושע בר נחמן בויק"ר פ"ב, ג, ובירושלמי תענית א, ו [אבל ציין שבירושלמי יומא פרק יום הכיפורים ח, א ענין ההוא בשם רבי שמואל בר נחמן].

ואני הק' ראיתי עוד מקום בדרך לימודי, בתנחומא חיי שרה ריש סימן ב: וְאַבְרָהָם זָקֵן. אָמַר רַבִּי יְהוֹשֻׁעַ בַּר נַחְמָנִי, מִפְּנֵי אַרְבָּעָה דְבָרִים הַזִּקְנָה קוֹפֶצֶת עַל אָדָם וכו'.

וישנו גם באיכה רבה ב, א: "השליך משמים ארץ תפארת ישראל, א"ר יהושע בר' נחמן משל לבני מדינה שעשו עטרה למלך הקניטוהו וסבלן" וכו'.
אמנם הר"ש בובר במבואו לאיכ"ר בשמות החכמים הנזכרים במדרש זה כתב מימרא זו ע"ש רבי יהושע דסכנין כי כך היה לפניו באיכה רבה שלו בגוף המדרש שם, וציין (במבוא שם הערה קמז, ובמדרש שם הערה יג) שבנדפס הוא ר"י בר נחמן, ושגם בילקוט איכה הגרסה ר"י בר נחמן.
ואולי גם הסדר הדורות הכיר מימרא זו ע"ש ר"י דסכנין, וצ"ע.

שו"ר בהערת הר"ש בובר במבוא לתנ"י בשמות החכמים הנזכרים במדרש זה בערך "רבי יהושע הכהן" שכתב: "הביא היוחסין רבי יהושע בר נחמן אחיו של רבי שמואל בר נחמני, וכתב על זה בעל סדר הדורות 'לא מצאתי' אף שמצאנו רבי יהושע הכהן בר נחמני, כוונתו לא מצאתי שהוא אחיו של רשב"נ כי לא מצאנו שרשב"נ היה כהן", עכ"ל.
אמנם באמת כן מצינו שהיה כהן, בירושלמי תרומות ה, א "מה דנפל לשבטך נפל לך" [ומשם הוכיח בתולדות תנאים ואמוראים בערכו שהיה כהן], וכעי"ז בירושלמי מעשר שני ה, ג [אמנם שם תלוי בגרסאות, שלגרסה שלפנינו "שאל בר נש" יש לומר שההוא היה כהן, וכן לגרסת הגר"א שם צ"ל רבי שמעון בר בא. והפני משה שם כתב להדיא שרשב"נ הוא שהיה כהן, והבר נש רצה לתת לו מעשר].

עוד מביא הר"ש בובר בתנחומא ישן אחרי מות הערה קד שבילקוט שמיני איתא רבי יהושע בר נחמן על מימרא שבתנ"י היא בשם רבי יהושע בר חנינא, ובנדפס רבי יהושע בר נחמיה.
וכעי"ז בתנ"י כי תשא סימן ה רבי יהושע הכהן בר נחמני וציין שם הר"ש בובר שבפסיקתא הוא בשם רבי יהושע בר נחמיה הכהן.


ב. האם רבי יהושע בר נחמן הוא רבי יהושע [הכהן] בר' נחמיה?

ודאתינן להכי,
כאמור, ישנו רבי יהושע בר נחמיה, מובא גם בסדר הדורות רבי יהושע הכהן בר' נחמיה, ויש גם רבי שמואל בר נחמיה בתנ"י שמות סימן כ.
וכמדומה לא רחוק לומר ששניהם אחים, ושהם הם רבי יהושע בר נחמן ורבי שמואל בר נחמן שגם הוא היה כהן, וגם רבי יהושע בר נחמן היה כהן כמובא לעיל מהתנ"י כי תשא סימן ה ר"י הכהן בר נחמני.
וכלומר שאולי העומד מאחורי שני הערכים הנפרדים האלה [ר"י (הכהן) בר נחמן, ר"י הכהן בר' נחמיה] בסדר הדורות - הוא אדם אחד, אחיו של ר"ש (הכהן) בר נחמן.

וגם לגבי ר"ש בר נחמני מצינו חילוף זה נחמן/נחמיה, בסדה"ד עצמו, בערך רבי שמואל בר נחמן הביא ממסכת שבת קנ, א "[שמואל] בר נחמיה א"ר יוחנן" וכתב ע"ז: "צ"ל נחמני וכ"ה בעין יעקב". ובמהדורת ספרי אוה"ח בהערה שם כתבו שכ"ה בש"ס שלפנינו. מסיבה זו לא הביא הסדה"ד כלל ערך בשם "רבי שמואל בר נחמיה" [גם בתולדות תנאים ואמוראים לא הביאו]. אמנם כאמור, בתנחומא ישן [שמות סימן כ] ישנו פעם אחת.
ושו"ר במבואו של הר"ש בובר לתנ"י בשמות החכמים הנזכרים במדרש זה, בערך "רבי שמואל בר נחמיה" שכתב בזה"ל: "הוא רבי שמואל בר נחמן הנזכר אחריו".

ושו"ר גם לגבי רבי יהושע שבו עסקינן, שבמבואו של הר"ש בובר לאיכה רבה בשמות החכמים הנזכרים במדרש זה, בערך רבי יהושע בר נחמיה כתב בזה"ל: "הוא רבי יהושע הכהן, והוא רבי יהושע בר נחמני".
וכן במבואו לתנ"י בשמות החכמים הנזכרים במדרש זה, בערך רבי יהושע הכהן כתב בזה"ל: "הוא רבי יהושע בר נחמני או בר נחמיה המובא בסמוך", והפנה לזה שם מיד בערך "רבי יהושע הכהן בר נחמני", וכן כתב להלן שם בערך רבי יהושע בר נחמיה: "הוא רבי יהושע הכהן, ועיין בסדר הדורות שהביא רבי יהושע הכהן בר נחמיה בהרבה מקומות, וכן הבאתי לעיל רבי יהושע הכהן בר נחמני ובודאי הוא הוא". [ולפלא שלא העיר מזה על הסדה"ד, שהביא בנפרד רבי יהושע בר נחמן - כפי שהביא ממנו הר"ש בובר באותו המבוא כנ"ל - ורבי יהושע בר' נחמיה. ואולי כי זו השערה, ולא הכרח, ואין לתפוס על בעל הסדה"ד שסבר בזה אחרת].

שו"ר גם בתולדות תנאים ואמוראים שכתב והביא ראיה שרבי יהושע בר נחמיה ורבי יהושע בר נחמן/נחמני הוא אותו אדם.

ושמחתי מאד שכיוונתי בזה לדבריהם בס"ד.
אלא שהם לא כתבו שהוא אחיו של רבי שמואל בר נחמני [והר"ש בובר ביאר נימוקו - כי לא מצאנו שהיה רשב"נ כהן, אמנם בתולדות תנאים ואמוראים כן הביא את הראיה מירושלמי תרומות שרשב"נ היה כהן, ואעפי"כ לא כתב שריב"נ היה אחיו, וצ"ע], ואני הלכתי בזה עם היוחסין שהביא הסדה"ד.



ג. האם רבי יהודה בר נחמן הוא אח שלישי של רבי יהושע בר נחמן ור"ש בר נחמן?

ודאתינן להכי,
יש גם רבי יהודה בר נחמני/נחמן, מתורגמנו של ריש לקיש, ויש גם רבי יהודה בר נחמיה [תנ"י סו"פ כי תשא, סימן כ] וגם שם הביא הר"ש בובר שבמקו"א הגרסה בן נחמן.
[וראה בסדר הדורות ערך רבי טרפון שהביא מהספרי "אמר ליה רבי יהודה בר נחמן" וציין ע"ז שבמנחות איתא בלשון "בר נחמיה", וכך הביא הסדה"ד את ערכו: "רבי יהודה בר נחמיה או נחמן". ואמנם שם מדובר על תנא ולא על אמורא, אבל עכ"פ לפנינו שמצוי חילוף זה].
וא"כ אולי גם אצלו קרה דבר זה, ואדם אחד הוא.
אמנם בסדר הדורות כתב את [האמורא/ים] רבי יהודה בר נחמן ובר נחמיה כשני ערכים נפרדים.
שו"ר שבתולדות תנאים ואמוראים בערכו אכן נקט שהוא אדם אחד, והביא מעיקרא שנקרא "רבי יהודה בר נחמן / נחמני או נחמיה", והביא הרבה מקורות.
ושו"ר שגם הר"ש בובר במבואו לתנ"י בשמות החכמים הנזכרים במדרש זה נקט שהוא אדם אחד, ובערכו רבי יהודה בר נחמיה כתב בהערה בזה"ל: "הוא בר נחמן או בר נחמני, והוא מתורגמניה דריש לקיש, והוא רבי יודן ברבי נחמיה".

ודאתינן להכי, שהוא מתורגמנו של ריש לקיש וחי באותה תקופה של רבי יהושע ב"נ ור"ש ב"נ, וכ"כ דומה כל מה שאירע בשמו עם מה שאירע בשמותיהם של רבי יהושע ב"נ ור"ש ב"נ, א"כ אולי הוא אחיהם השלישי של רבי יהושע בר נחמן/נחמיה ורבי שמואל בר נחמן/נחמיה.
אלא שעליו לא מצאתי שהיה כהן.




עד כאן מה שהעלתה מצודתי בס"ד לע"ע. אודה לכל עזרה והוספה.

כמו"כ, אודה מאד למי שיש בידו ההוצאה החדשה של סדר הדורות אם יוכל בבקשה לבדוק עבורי שם בערך רבי יהושע בר נחמן אם ציינו משהו משלהם.

ואם אפשר גם בערך רבי יהושע הכהן בר' נחמיה האם ציינו שהוא רבי יהושע בר נחמן,
ובערכים רבי יהודה בר נחמן / נחמיה, האם העירו שהוא אותו אדם והאם הציעו שהוא אחיהם של רבי יהושע ור"ש,
ובערך רבי שמואל בר נחמני האם ציינו לרבי שמואל בר נחמיה.

תודה רבה רבה מראש!
נערך לאחרונה על ידי צופה_ומביט ב ה' דצמבר 07, 2023 7:45 pm, נערך 5 פעמים בסך הכל.

קאצ'קלה
הודעות: 1517
הצטרף: ג' נובמבר 20, 2012 8:26 pm

Re: רבי יהושע בר נחמן - מקומות מימרותיו ובירור זהותו

הודעהעל ידי קאצ'קלה » ה' דצמבר 07, 2023 6:26 am

המהדורה החדשה של סדר הדורות יצא לאור לע"ע רק עד אחר אות ט'.

לגופו של ענין רשום אצלי כך:
זכרו של ר' יהושע בר נחמן (או: נחמני) מופיע בספרים המצויים בכמה מקומות, וכולם כנראה בטעות סופר:
א. ירושלמי תענית פ"א ה"ו. אבל הענין ההוא ביומא פ"ח ה"א על שם "ר' שמואל בר נחמן".
ב. ויקרא רבה ב ג לנוסח הדפוס. אך גירסת כת"י: "ר' יהושע בר נחמיה", ראה: ויקרא רבה מהדורת מרגליות עמ' לח.
ג. שם טז ט, מדפוס קראקא שמ"ז ואילך (נוסף על פי אות אמת דף מט ע"א, ובדפוסי קושטא וויניציאה חסר). אבל הענין ההוא בירושלמי ברכות פ"ה ה"ה: "ר' שמואל בר נחמני".
ד. איכה רבה ב ב. וכן הגירסא בילקוט שמעוני איכה רמז תתרכג (בדפו"ר רמז תתריב). אבל באיכה רבה מהדורת ר"ש בובר: "ר' יהושע דסכנין", וכן גרסו הראשונים (הרוקח במדרש איכה רבה שעם פירושו; הריקאנטי פרשת בראשית עמ' מה).
ה. תנחומא פרשת חיי שרה סי' ב, מדפוס מנטובה שכג ואילך. אבל בדפוסי קושטא וויניציאה: "ר' יהושע בר נחמיה".
ו. תנחומא הוצאת ר"ש בובר, פרשת כי תשא סי' ה. אבל הענין ההוא בפסיקתא דרב כהנא פיסקא ב – כי תשא אות ח: "ר' יהושע בר נחמיה".

צופה_ומביט
הודעות: 4657
הצטרף: ד' אפריל 29, 2015 5:26 pm

Re: רבי יהושע בר נחמן - מקומות מימרותיו ובירור זהותו

הודעהעל ידי צופה_ומביט » ה' דצמבר 07, 2023 3:49 pm

יישר כוח עצום ורב!
וכל זה מסביר את דברי סדר הדורות שכתב על רבי יהושע בר נחמן "לא מצאתי".
שכוונתו כפשוטו, כי כל המימרות הכתובות בשם ר"י בר נחמן הכיר הוא [או סבר מהשוואת המקורות שהם] בשם ר"י [הכהן] בר נחמיה, ואצלו הם שני אנשים שונים, כפי שסידר בערכם.
ולא כפי שהבין/ביאר את דבריו הר"ש בובר [לכאורה כדי שלא יסתור הסדה"ד הזה לדברי ר"ש עצמו בזה שהוא אדם אחד (וא"כ יש הרבה מימרות בשמו)] שכוונתו רק על מה שהיה אחיו של רשב"נ [וכמש"כ לעיל שלא נראה כן מסתימת הסדה"ד, וכן שהטעם שלא מצאנו שרשב"נ היה כהן לכאורה אינו נכון].


את רוב המקורות שהבאתם הבאתי בהודעתי [בנחל עדן שהבאתי בתחילת ההודעה כתב הוא בעצמו שבירושלמי יומא הוא בשם רשב"נ, ומעיקרא השמטתי זאת, וכעת ערכתי והוספתי].
לגבי התנחומא חיי שרה לא ידעתי על הדפוסים האחרים [ובמפרשי התנחומא לא ראיתי שהעירו על זה], וייש"כ.

מקור שלא ידעתי כלל הוא מה שהבאתם מויקרא רבה טז, ט.

ומקור אחד הבאתי לעיל ולא נמצא ברשימתכם, והוא הילקוט שמעוני בפרשת שמיני.
וכעת ארחיב בזה יותר:
בתנחומא ישן אחרי מות סימן ז (הערה קד) מביא הר"ש בובר שבילקוט שמעוני פרשת שמיני (רמז תקכד) איתא רבי יהושע בר נחמן על מימרא שבתנ"י היא בשם רבי יהושע בר חנינא, ובפסיקתא ובנדפס וכן בויקרא רבה (כ, י) היא בשם רבי יהושע בר נחמיה.
ובדקתי וראיתי שבילקוט שמעוני הוצאת וגשל שם נכתב "רב נחמן בשם רבי יהושע בר נחמן" [מש"כ "רב נחמן בשם" לכאורה הוא בוודאי טעות, וצ"ל "רבי מנחמא" כמו בשאר המקורות], ובילקו"ש הוצאת מכון ירושלים שם: "רבי מנחמא בשם רבי יהושע בר נחמן". אמנם בילקוט שמעוני מהדורת מוה"ק נכתב שם: "ר' מנחמ' [א"ה: מנחמא] בש"ר יהושע בר נחמ' ", וכמובן שלפי"ז אפשר בפשיטות לומר שיש לסיימו "נחמיה" גם בילקוט, ולא "נחמן", ושזה מה שאירע כאן, שפתחו בטעות "נחמ' " כ"נחמן" במקום "נחמיה". ולפי"ז לא נמצאת מימרא זו ע"ש "רבי יהושע בר נחמן" כלל בשום מקום.


אגב [ונזכרתי בזה בעקבות הילקוט שמעוני וגשל "רב נחמן בשם רבי יהושע בר נחמן"], ויסייע גם למה שאכתוב בפסקה הבאה: בזכרוני מתנחומא נח (סימן יח) נַחְמָן בְּנוֹ שֶׁל רַבִּי שְׁמוּאֵל בַּר נַחְמָנִי, ושם בתנ"י סימן כד מוחלף שמו ל"רבי נחמיה בנו של רבי שמואל בר נחמן", ובסדר הדורות בערכו מביא עוד מקום כזה מקהלת רבה עה"פ את הכל עשה יפה בעתו. הרי לפנינו עוד חילוף של נחמן לנחמיה - ובאותה המשפחה. [עיין עליו בסדר הדורות בערך "רב נחמן בר שמואל בר נחמן" ובתולדות תנאים ואמוראים בסוף ערך רשב"נ ובערכו שלו כנ"ל, ושם מקורות שגם קיבל מאביו ומסר בשם אביו]. כזכור, גם לגבי רבי שמואל בר נחמן בעצמו מביא הסדר הדורות מהש"ס שהיה לפניו (שבת קנ, א) שמוחלף שם נחמן בנחמיה.


ועדיין אני תוהה לגבי הצעתי – שבעצם היא עיבוד לדברי היוחסין - שרבי יהושע הכהן בר נחמיה הוא אחיו של רבי שמואל הכהן בר נחמני, על פי ר"ש בובר ותולדות תנאים ואמוראים שטוענים [כמו היוחסין בזה] שיש רבי יהושע בר נחמן, ואומרים שהוא הוא רבי יהושע הכהן בר נחמיה, ובמקביל מביא ר"ש בובר בתנ"י גם [מופע אחד של] רבי שמואל בר נחמיה, וכותב עליו שהוא רבי שמואל בר נחמן [כנראה מסברה, דהיינו: כי לא מצאנו שם זה בשום מקום אחר במדרשים, ור"ש בר נחמן מלא וגדוש ומפורסם]. וסייעתא לזה יש להביא ממה שראינו זה עתה שבנו של רבי שמואל בר נחמן – שקרא לו כשם אביו – "רב נחמן", מוחלף בשני מקורות ל"רב נחמיה", וא"כ לא רחוק לומר שגם מופע של "רבי שמואל בר נחמיה" באגדה הוא רבי שמואל בר נחמן. וכמובא לעיל, עצם מה שהחילוף נחמן / נחמיה הוא מצוי רואים גם אצל "רבי יהודה בר נחמן / נחמיה" [התנא והאמורא], ועד כדי כך שבתולדות תנאים ואמוראים [ולגבי התנא גם בסדה"ד] הביא בערכם את שתי האפשרויות כחלק משם הערך גופא.

וא"כ, היות ששניהם חיו באותו הדור, ונקראים באותם השמות, ושניהם כהנים, מדוע לא נאמר ששניהם אחים? [שהוא הוא מה שאמר היוחסין + דברי הר"ש בובר והתולדות תנאים ואמוראים].

ואמנם יש כאן איזו תופעה שמית מוזרה, ששני אחים אלה, שמו של אחד [ר"ש] כמעט תמיד נכתב "בן נחמן" ושמו של השני [ר"י] מוחלף לרוב ב"בן נחמיה", אבל איני חושב שזו סיבה מספקת לדחות את הצעתי, ובפרט שכמדומה שעל הרבה מהחילופים האלה אחראים הסופרים והמעתיקים [שפתחו ר"ת וכיו"ב] ואולי הם לא נחתו לכך שר"י בר נחמן ור"י בר נחמיה חד הם, וכל שכן שלא נחתו לכך שמדובר באחיו של רשב"נ, וממילא התרגלו להפריד ביניהם כנ"ל, ועם הזמן התקבעה צורת השמות האלה כפי שהתקבעה. אבל סוכ"ס ברגע שאנו יודעים את כל הנ"ל, שהחילוף נחמן / נחמיה מצוי מאד, ושיש ר"י בר נחמן שהוא ר"י הכהן בר נחמיה, ושרשב"נ היה כהן, וגם בשמו מצינו חילוף נחמיה, וכן בשם בנו שקרוי ע"ש אביו – לכאורה ההצעה הגיונית ואין לדחותה מחמת קביעות צורת השמות הנ"ל.


אשמח ואודה מאד מאד לחוו"ד חכמי הפורום הבקיאים והיודעים בכגון דא.


חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 323 אורחים