שומר כתב:מצאתי בספריה הלאומית צילום כתי הרב קלצקין 500 עמ . האם יש למישהו מידע האם זה כתי של ספריו שהודפסו או שמא זה לא הודפס . ניתן להוריד את הקובץ המלא . באתר הספריה הלאומית
ביליצר כתב:"לא צריך לדידך בזה" כך בהגהה הראשונה בתמונה ,
https://il.bidspirit.com/ui/lotPage/sou ... 95?lang=he
חלמישצור כתב:הצדיק מביאלה הוא רבי אהרן צבי לנדא, שנפטר זמן קצר לאחר הכתרת ר"א קלצקין, ובנו הוא רבי מנחם מנדל בעל "שמש ומגן".
ביליצר כתב:צודק ! ממבט חטוף על תמונה מטושטשת רעד מען זיך איין אז עס איז דא שמאלץ ולא טרחתי ....
י. אברהם כתב:ביליצר כתב:צודק ! ממבט חטוף על תמונה מטושטשת רעד מען זיך איין אז עס איז דא שמאלץ ולא טרחתי ....
מה שמעניין שם שמשיג על הגה"ק מאסטראווצא מספרו של עצמו 'אור תורה'.
"דלא יצאו בו ידי המצוה דבעינן שמן זית .. רק שמן מן השמים כמ"ש בס' אור תורה (פ' תולדות אות כד)"
העברת בית היתומים דיסקין לבנינו החדש
אתמול בשעה עשר יצאו כל היתומים מהבית השכור שהמוסד נמצא בו עד עכשיו על יד מגרש הרוסים לביתם, בחלקו הנגמר של הבנין הגדול והמפואר שעל יד גבעת שאול. עפ"י החלטת הגבאים לא סודרה שום תכונה ושם חגיגה רשמית, אבל למרות זה שלא היו שום פרסום ושום הזמנה לחגיגה, התאסף קהל גדול מידידי המוסד ומהקהל הרחב שלוו את היתומים לביתם החדש.
בראש התהלוכה הלכו נשיאי וגבאי המוסד ועוד נכבדים, וספרי התורה בידיהם, ואחריהם הלכו כל היתומים בסדר יפה, בחצר הבנין נאמו לפני היתומים ומענינא דיומא, הרבנים: הגרי"ח זוננפלד, והגר"א קלאצקין מלובלין נשיאי המוסד, הרה"ג רמ"ל רובין ראב"ד, הרה"ג ר' דוב עפשטיין סגן נשיא, שלשה מחניכי המוסד: ר' ישראל לעוו, יהושע ליפקין, ומשה רייזמאן, מנהל התלמוד תורה הרב ר' רפאל קצנלבויגן, הרב"צ יאדלער, ובשם מי שהיו חניכי המוסד מה יהודה שחטר ועוד.
המזכיר הראשי של המוסד מר שמואל ענדא, מסר לפני הקהל דו"ח קצר מעבודת הבנין: מזמן הנחת אבן הפנה, י"ז אלול פ"א, ועד היום נשקע בהבנין במזומן 61246.56 לירות מצריות, מזה שולם להפועלים בעד 655879 ימי עבודה 26230.27 לי"מ. מלבד ערך 5000.00 לי"מ להפועלים בעד עבודה בקבלנות, מתוך הסכומים האלה שולמו לפועלים יהודים יותר מ-97 אחוזים, כל עבודות העץ של הבנין העולות קרוב לאלפים לי"מ, נעשתה ע"י היתומים העובדים בנגריה של המוסד.
ההנהלה חייבת עוד להבנקים 5500.00 לי"מ ולסוחרים ערך 1000.00 לי"מ. לשם גמר הבנין בשלמות עפ"י התכנית, חסר עוד סכום של ארבעים עלף לי"מ.
כל הנואמים הזכירו ביגון וצער את העדרם של הגאון ר' יצחק ירוחם דיסקין בחגיגה זו ואשתו הרבנית אשר שניהם עמלו הרבה בעד המוסד הזה, וירו את אבן פנתו של הבנין, דברו בשבחם של הנדיבים שהשתתפו בנדבותיהם בהבנין ובשבח חברי ועד הבנין שהביאו במסירותם את הבנין לידי גמרו החלקי, וביחוד ציינו את העבודה מרצית של המזכיר הראשי מר שמואל ענדא, שהוא הרוח החיה ואופן המניע בכל העבודה מתחילת קנית המגרש ועד היום.
אחר כך נערכה סעודת חג ליתומים.
עפ"י החלטת אספת ההנהלה הלכו כל היתומים ביום ה' שעבר להר הזיתים לקברם של הגאונים מיסד הבית מוהרמיי"ל דיסקין ובנו הגרי"ר זצוק"ל ואצל כתל המערבי והתפללו שם להצלחת הבית ולשלום הגבאים העסקנים והנדיבים (דואר היום, ב' ניסן תרפ"ז, עמ' 4).
בנין בית יתומים דיסקין הוא הבנין היותר גדול והיותר נהדר שיש ליהודים בארץ ישראל הן בצורתו, גדלו ותפארתו, והן במטרתו, כי הוא מאחד גם יפיפתו של יפת, גם חסד ורחמים של אברהם, והוא גם בית תורה ותעודה בישראל - אהלו של שם (גרייבסקי, זכרון לחובבים הראשונים ו, עמ' 78).
חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 40 אורחים