מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

שאלת בב"ח למנהג אשכנז

דברי תורה, עיוני שמעתתא, חידושי אגדה וכל פטפוטיא דאורייתא טבין
HaimL
הודעות: 945
הצטרף: ה' נובמבר 05, 2020 2:33 pm

שאלת בב"ח למנהג אשכנז

הודעהעל ידי HaimL » ד' יולי 10, 2024 4:10 pm

בטופסי הכשרות של ימינו מצוי הביטוי חזקת בשרי, שלמיעוט ידיעתי הוא ביטוי מחודש. היכן כל זה עומד ביחס למבואר בשו"ע בנוגע לתבשיל של בשר, ואם יש בו צד איסור לאכלו עם גבינה, האם מותר לסמוך בזה לכתחילה על קולת האשכנזים המבוארת בתחילת דברי הרמ"א ז"ל בנוגע לאכילת גבינה אחרי בשר.

הוה אמינא
הודעות: 1569
הצטרף: ג' ינואר 14, 2014 2:08 am

Re: שאלת בב"ח למנהג אשכנז

הודעהעל ידי הוה אמינא » ד' יולי 10, 2024 4:27 pm

בדרך כלל הכוונה היא שלא נזהרו מתערובת, ופשוט לא משגיחים שלא תהיה, ואם קרתה לא בודקים האם נכנס חתיכה ממש או רק רוטב, או רק כלי חם בן יומו, ואם יש או אין ס' נגד התערובת.
כעת יש לחוש לחומרא לכל האפשרויות.
אבל זה ודאי לא תבשיל שהתבשל בו בשר ביודעין.

עזריאל ברגר
הודעות: 13384
הצטרף: ג' אוקטובר 14, 2014 3:49 pm
מיקום: בת עין יע"א

Re: שאלת בב"ח למנהג אשכנז

הודעהעל ידי עזריאל ברגר » ד' יולי 10, 2024 4:29 pm

הביטוי "בחזקת בשרי" הוא ביטוי מומצא מהדור האחרון, ומשתמשים בו בשתי משמעויות:
א. בושל בכלים שבישלו בהם בשר בעבר (מה שנקרא בשו"ע נ"ט בר נ"ט).
ב. עלול להכיל בשר-בעין (בדרך כלל שומן וכדו'), עקב זאת שאין הפרדה מוחלטת בינו לבין הבשר (משתמשים באותם הכלים ללא שטיפה וכדו').
וחבל מאוד שמשתמשים בביטויים לא ברורים, ואין מנוס מלשאול (את המשגיח וכדו') להבין את המציאות בשטח, ורק אח"כ אפשר לדבר על מנהגי האשכנזים והספרדים וכו'.

עזריאל ברגר
הודעות: 13384
הצטרף: ג' אוקטובר 14, 2014 3:49 pm
מיקום: בת עין יע"א

Re: שאלת בב"ח למנהג אשכנז

הודעהעל ידי עזריאל ברגר » ד' יולי 10, 2024 4:32 pm

הוה אמינא כתב:כעת יש לחוש לחומרא לכל האפשרויות.

האם זה מוסכם על כולם?
בפרט שפעמים רבות מדובר על ספקות של לפחות תרי דרבנן (תערובת בשר עוף, באופן שאין בו בישול, וכשאין טעם הבשר ניכר למי שטועם אותו).

הוה אמינא
הודעות: 1569
הצטרף: ג' ינואר 14, 2014 2:08 am

Re: שאלת בב"ח למנהג אשכנז

הודעהעל ידי הוה אמינא » ד' יולי 10, 2024 4:44 pm

עזריאל ברגר כתב:
הוה אמינא כתב:כעת יש לחוש לחומרא לכל האפשרויות.

האם זה מוסכם על כולם?
בפרט שפעמים רבות מדובר על ספקות של לפחות תרי דרבנן (תערובת בשר עוף, באופן שאין בו בישול, וכשאין טעם הבשר ניכר למי שטועם אותו).

כמובן הכוונה לשקול את כל האפשרויות.
ויש לקחת את הצדדים הנוספים גם, כגון שזה רק מרוטב [של העוף] שטפטף על הפתיתים ונספג או התערב [או שעומד בעינו במקום ולא נספג] אם זה נ"ט או נ"ט בר נ"ט, ושזה דהתירא.
וכן הלאה והלאה.
לכן מקובל שמחמירים לא לאכול יחד עם חלבי, אבל לא מחמירים להמתין עד לאכילת חלבי.


חזור אל “בית המדרש”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 207 אורחים