עמוד 1 מתוך 1

ר' מרדכי גיפטר

פורסם: ד' מרץ 26, 2014 9:12 am
על ידי אלי_ש
מישהו שלח לי תמונת קברו של רבי מרדכי גיפטר בהר הזיתים. הכיתוב מפתיע ביחס לגדול ראשי הישיבות בארה"ב (אולי בעקבות צוואתו?). הקבר נמצא בחלקה נידחת המכונה ה"חלקה האמריקאית" קרוב לקברו של הארי פישל.
מצבה רבי מרדכי גיפטר.JPG
מצבה רבי מרדכי גיפטר.JPG (167.37 KiB) נצפה 8169 פעמים

מספרים כי פעם נכנס יהודי אמריקאי בחליפה קצרה למשרדי החברא קדישא וביקש לקנות חלקת קבר. מיד הציעו לו קבר בחלקה האמריקאית, אך בשעת הרישום כששמעו את שמו "מרדכי גיפטר", כבר ביקשו להעביר את הרישום לחלקות הרבנים הידועות, אך הוא סירב באומרו: אני אמריקאי ואני רוצה להקבר בין אמריקאים...

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: ד' מרץ 26, 2014 10:06 pm
על ידי שי אבי דוד
ר אלי, מדוע תכנה אותה נידחת? היא נחשבת מאד בין שוכני הר הזיתים. מרחק כמה עשרות מטרים משם קבור רבי יהודה פתיה ועוד... החלקה משייכת ל'אגודת אחים' ובמונחים מקומיים - תרתי משמע, זוהי בהחלט חלקה מכובדת. החלקה הסמוכה לה היא של אדמו"רי גור (ובה המערה המפורסמת). אמנם, החלקה אינה ממוקמת ממש מול הר הבית. אבל בכל זאת, השכנים, בהחלט טובים.

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: ד' מרץ 26, 2014 10:08 pm
על ידי ישבב הסופר
גור לא כל כך סמוך, אאל"ט, אבל קרוב.
רחל ווייס ובניה קבורים ממש שם, לא?

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: ד' מרץ 26, 2014 11:21 pm
על ידי שי אבי דוד
עד כדי כך לא התעמקתי

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: א' אפריל 27, 2014 10:38 am
על ידי שיף
אולי מן הראוי כבר לציין תולדותיו וכו' כדרך חו"ר הפורום.

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: א' אפריל 27, 2014 10:43 am
על ידי מה שנכון נכון
נצוצי אש.GIF
נצוצי אש.GIF (32.85 KiB) נצפה 8026 פעמים

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: ה' מאי 01, 2014 5:45 pm
על ידי קדוש ה'
כהמשך לתגובתו של "מה שנכון נכון" אביא ערכו בויקיפדיה של מרן הגר"מ גיפטר זצ"ל:

הרב מרדכי גיפטר (ז' בחשוון תרע"ו או תרע"ז, 1915 או 1916 - כ"ג בטבת תשס"א, ינואר 2001) היה ראש ישיבת טלז בקליבלנד‏[1] באוהיו שבארצות הברית.

תולדות חייו
נולד למהגרים מליטא בפורטסמות' בוירג'יניה. הוריו דאגו לחינוך היהודי של ילדיהם ועל כן עברו בצעירותו לבולטימור. למד בישיבה התיכונית שעל יד ישיבת רבי יצחק אלחנן בניו יורק. רבותיו היו הרב משה אהרן פולייב (מתלמידי הרב איסר זלמן מלצר), והרב משה סולובייצ'יק. בגיל 15 פרסם מאמר בקובץ "תורת ארץ ישראל" שיצא לאור בפתח תקווה. בסביבות גיל 17 השתתף בכתיבת מאמרים בביטאון "הדנו" של תלמידי ישיבת רבנו יצחק.

לפי עצת דודו, הרב יהודה לייב זר, שהיה ממנהלי ישיבת רבי יצחק אלחנן, נסע בחורף תרצ"ב לליטא ללמוד בישיבת טלז, לאחר שאביו מכר את פוליסת ביטוח החיים שלו כדי שיוכל לקנות כרטיס נסיעה לבנו. היה מתלמידיו המקורבים של ראש הישיבה, הרב אברהם יצחק בלוך ולמד גם מפי הרב עזריאל רבינוביץ, ראש הישיבה השני, ומהרב מרדכי פוגרמנסקי. בקיץ תרצ"ט התארס עם שושנה, בתו של הרב זלמן שמואל בלוך שכיהן כמנהל הרוחני של הישיבה, בנו של הרב יוסף יהודה לייב בלוך. הזוג התחתן בארצות-הברית בחורף ת"ש.

היה מקורב לרב מיכאל הכהן פורשלאגר, תלמיד האבני נזר שהתגורר בבולטימור. כשגדלה ישיבת נר ישראל בבולטימור נענה לבקשתו של ראש הישיבה הרב יעקב יצחק רודרמן והעביר שיעורים לחבורות תלמידים במסכת הנלמדת ובספר שב שמעתתא של הרב אריה ליב הכהן הלר.

בתש"ג נבחר לכהן כרבה של הקהילה היהודית בווטרברי שבקונטיקט. בתש"ד הקימו דודיו הרב אליהו מאיר בלוך והרב חיים מרדכי כץ את ישיבת טלז בקליבלנד והוא נעתר לבקשתם לשמש שם כמשגיח. בתשל"ו עלה לארץ ישראל והקים את ישיבת טלז בקריית טלז-סטון, אך בתשל"ט חזר לארצות הברית לאחר פטירתו של הרב ברוך סורוצקין, ראש ישיבת טלז בקליבלנד, והחליפו בתפקיד, זאת לאחר שנועץ בסטייפלר. הוא מילא תפקיד זה עד פטירתו. כראש ישיבה העביר שיעורים גם בספר מנחת חינוך.

חיבוריו
חיבר ספרים ומאמרים תורניים מגוונים בהלכה ואגדה, תורה שבכתב ושבעל פה. מאמריו התפרסמו בכתבי עת כמו "מוריה", "ישורון", "הפרדס", "תלפיות" ועוד. אחד המאמרים המפורסמים שלו עוסק בתולדות ישיבת טלז בספר "מוסדות תורה באירופה בבניינם ובחורבנם". חידושיו על הש"ס נכתבו בידי תלמידיו.

ספרים:
פרקי תורה: הערות, הארות וביאורים בפרשת השבוע, חלק ראשון ברוקלין תש"ל, חלק שני ירושלים תשל"ג. בחלק השני נוספה השלמה לפרשיות שהושמטו בחלק הראשון וכן קונטרס "מצותן של אבות" שבו הערות וביאורים לדרוש הראשון בספר "פרשת דרכים" של הרב יהודה רוזנס. החיבור יצא לאור במהדורה חדשה בוויקליף תשנ"ג (1992) בעריכת תלמידיו חיים-יהודה נוסבוים וראובן-דוד גרשון. כמו כן יצא תרגום לאנגלית בהוצאת "מסורה", ניו-יורק תשנ"ח (1998).
פרקי אמונה: שעורי דעת - בהוצאת פלדהיים, שני כרכים, ירושלים תשכ"ט-תשל"ח
פרקי מועד: הערות והארות בהלכה ובאגדה על המועדים, שני כרכים, בויקליף תשנ"ב-תשנ"ה. החלק הראשון עוסק בפסח ובשבועות והשני בחודשים אלול עד אדר.
פרקי עיון על מסכת מכות, ויקליף תשנ"א, נכתב בידי תלמידים.
סדרת נתיבות מרדכי על הש"ס. הסדרה כוללת שיעורים כלליים, שיעורים על הדף וכן הערות ובירורים. בסדרה זו יצאו שני כרכים בהוצאת "מכון אופק" בירושלים, על מסכת גיטין בתשס"ה וקידושין בתשס"ט. על מסכת יבמות יצאו שני כרכים. על הפרק הראשון בהוצאת המשפחה, ויקליף תשס"ד, וכרך נכון בהוצאת מכון "נהור ספרא", קליבלנד תשע"א.
ספר לשון הים על מס’ כתובות, בהוצאת תלמידי ישיבת טלז-ריברדייל, ניו-יורק תשס"ב
פתי מנחה : הערות הארות וביאורים בס' החינוך ובס' מנחת חינוך - על בראשית ושמות בלבד, בהוצאת "ארטסקרול מסורה", ניו יורק תשמ"ד
הרהורי תשובה : הערות הארות וביאורים ברמב"ם הלכות תשובה, יצא לראשונה בהוצאת "ארטסקול מסורה", ניו-יורק תשל"ז
קובץ אגרות מרן הגר"מ גיפטר זללה"ה - 62 מכתבים המחולקים לפי נושאים. יצא לאור בהוצאה מיוחדת לכבוד חתונת נכדו בתשע"א

דברי תורה ומכתבים שלו מופיעים בספרים שונים, ובהם:
שיעוריו על פרק ראשון של מסכת גיטין נדפסו בתוך "יד רמה... ושיטות קדמונים על מסכת גיטין", "מכון אופק", ירושלים תשס"ב, חלק א'
חידושי תורה על מסכתות חלה ופאה, בתוך: "אור חיים על מסכת פאה וחלה" מאת הרב חיים לייב חרל"פ, בהוצאת ישיבת בית זבול, ירושלים תשס"ו
הערות וחידושים על מסכת מועד קטן בעריכת תלמידו הרב שוויכה, בתוך: "עטרת אבי על מסכת מועד קטן", מאת מנחם קאהן, קליבלנד תשס"ה
ויכתוב מרדכי: מכתבי תורה, מהרב מרדכי גיפטער ואליו, השער השני של "בינת זקנים", בעריכת הרב יעקב צבי פרייל, ירושלים ובולטימור תשס"ח
קונטרס קובץ אגרות מהגאון רבינו מרדכי גיפטר זללה"ה - חלק שלישי, בראש לשון הים: כתובות גיטין (מהדורא תנינא), הוצאת "חד וחלק", ניו-יורק תשס"ז. בקונטרס שמונה-עשר מכתבים.

מאמרים
ישיבת טלז, בתוך: "מוסדות תורה באירופה בבנינם ובחורבנם" (בעריכת פרופ' שמואל קלמן מירסקי), הוצאת "עגן", ניו-יורק, תשט"ז, עמ' 188-169
ההלכה במדרש ר' אליעזר בנו של ריה"ג - פורסם בחלקים בכתב העת תלפיות בחלקים בשנים תש"ד-תשט"ו והובא שוב ב"קונטרס עטרת מרדכי", כתב העת ישורון, חלק י', אדר תשס"ב, עמ' תע"ז-תפ"ה.
על הספר 'הרמב"ם והמכילתא דרשב"י - מדובר בעצם במכתב שנשלח לרב מנחם מנדל כשר. פורסם ב"קונטרס עטרת מרדכי", ישורון, חלק י', עמ' תפ"ו-תפ"ט.
יחס הרב והתלמיד - למעשה מדובר בשיחה ששוכתבה. הדברים הושמעו לפני ועידת המלמדים והמנהלים, שנערכה על ידי איגוד מנהלי ישיבות, בכ"ו בשבט תשכ"ח בישיבת "מגן דוד" בברוקלין שבניו-יורק". הדברים יצאו כחוברת בהוצאת "מסורה", ניו-יורק תשכ"ח.‬
תורה בגויים אל תאמין, "שבענט", גיליון 4
קונטרס ברכת אירוסין ונשואין - 'לרגל שמחת נשואין של החתן דוד צבי והכלה אביבה לאנדא, כ"ח מנחם אב תשנ"ט' (בשער המעטפת), ניו-יורק תשנ"ט.
ריכוז של מאמרים קצרים ומכתבים שלו מופיע בקונטרס "עטרת מרדכי" לזכרו, בתוך ישורון, כרך י', אדר תשס"ב, עמ' תכ"ד-תנ"ב.

משפחתו
ילדיו:
זלמן שמואל גיפטר - מזכיר בישיבת טלז בקליבלנד
מרת חסיה - אשת הרב יעקב רייזמן, אב"ד של אגודת ישראל בלונג-איילנד.

אחותה של אשתו שושנה, נעמי, נישאה לרב פסח יצחק שטיין שכיהן כראש ישיבה לצדו של הרב גיפטר. אחות נוספת, רבקה, נישאה לרב עקיבא הכרמי, רבה של קריית שמואל (בקריות הצפוניות לחיפה - הערה שלי).

הערות שוליים
1. בשלב מסוים עברה הישיבה מקליבלנד לעיירה ויקליף הסמוכה.

מקורות לזכרו (בערך בויקיפדיה הם חלק מ"קישורים חיצוניים")
הקונטרס "עטרת מרדכי" לזכרו בעריכת דניאל נוישטט וראובן גרשון, ישורון י', אדר תשס"ב, עמ' ש"ה-של"ד, אדר תשס"ב: http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.asp ... &pgnum=319 (אחרי הדברים עליו מובאים בהמשך הקונטרס דברי תורה שלו ובהם משיעוריו על מסכת פסחים, הערות וביאורים לספרים שונים, מכתבים של דברי תורה ומאמרים קצרים בנושאים שונים, בעמ' של"ה-תצ"ג)
א' שרייבר, "ספעציעלע ביילאגע צו דער 10 יאר יארצייט פור הגאון ר' מרדכי גיפטער זצ"ל : פון אמעריקא קיין טעלז און צוריק מיט א גרויס און הייליק לעבנס שליחות", "דאס אידישע ווערט", גיליון 422, טבת-שבט תשע"א, עמ' 45-44: http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.asp ... 7&pgnum=44
אברהם בירנבוים, "א לבענסלאנגער ריקוד מיט דער תורה, אדער: 'מה אהבתי תורתך כל היום היא שיחתי", שם, עמ' 49-46: http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.asp ... =&pgnum=46

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: א' מאי 04, 2014 11:45 pm
על ידי שיף
אלי_ש כתב:מספרים כי פעם נכנס יהודי אמריקאי בחליפה קצרה למשרדי החברא קדישא וביקש לקנות חלקת קבר. מיד הציעו לו קבר בחלקה האמריקאית, אך בשעת הרישום כששמעו את שמו "מרדכי גיפטר", כבר ביקשו להעביר את הרישום לחלקות הרבנים הידועות, אך הוא סירב באומרו: אני אמריקאי ואני רוצה להקבר בין אמריקאים...

אבל מה נעשה שהגר"מ לבש "פראק"???

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: א' מאי 04, 2014 11:50 pm
על ידי שיף
[quote="קדוש ה'"]כהמשך לתגובתו של "מה שנכון נכון" אביא ערכו בויקיפדיה של מרן הגר"מ גיפטר זצ"ל:
ילדיו:
זלמן שמואל גיפטר - מזכיר בישיבת טלז בקליבלנד
מרת חסיה - אשת הרב יעקב רייזמן, אב"ד של אגודת ישראל בלונג-איילנד.

אחותה של אשתו שושנה, נעמי, נישאה לרב פסח יצחק שטיין שכיהן כראש ישיבה לצדו של הרב גיפטר. אחות נוספת, רבקה, נישאה לרב עקיבא הכרמי, רבה של קריית שמואל (בקריות הצפוניות לחיפה - הערה שלי).

יש גם את בתו, מרת שלומית פייגא תליט"א אשת הג"ר אפרים זלמן הלוי אייזנברג זצ"ל מראשי ישיבת נר ישראל בבולטימור

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: א' ינואר 13, 2019 3:17 pm
על ידי חיי נר
מכתב ר' מרדכי גיפטער ז"ל יז כסליו תשל"ד - אל ראש הממשלה -מארכיון המדינה - [המכתב כנראה בעקבות מלחמת יום הכיפורים]
מג.pdf
(280.43 KiB) הורד 450 פעמים

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: ג' ינואר 22, 2019 10:17 pm
על ידי גיורא בשמי שמיא
שיף כתב:
אלי_ש כתב:מספרים כי פעם נכנס יהודי אמריקאי בחליפה קצרה למשרדי החברא קדישא וביקש לקנות חלקת קבר. מיד הציעו לו קבר בחלקה האמריקאית, אך בשעת הרישום כששמעו את שמו "מרדכי גיפטר", כבר ביקשו להעביר את הרישום לחלקות הרבנים הידועות, אך הוא סירב באומרו: אני אמריקאי ואני רוצה להקבר בין אמריקאים...

אבל מה נעשה שהגר"מ לבש "פראק"???


נו. אז כנראה הוא לא נכנס בשבת. (נפוץ מאד שראש ישיבה ילבש פראק לכבוד שויו"ט ושמחות, וביום חול ילך קצר. מן הענין אולי להביא שהיה ראש ישיבה אחת שנהג להיפך, ובשבת לבש קצר. היה זה הגאון ר' אלי' חזן ר"י תורה ודעת בברוקלין. כשנשאל על כך השיב "איך האב ניט ליב גיין שבת מיט מיינע ארבייטערס קלייד" (אני לא אוהב ללכת בשבת בבגדי העבודה שלי)

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: ג' ינואר 22, 2019 10:18 pm
על ידי נוטר הכרמים
ר' זליג עפשטיין לבש קצר. זכינו שביקר אצלינו ב'מעלות' לפני כעשרים שנה. היה נראה כאחד העם. בין כה עלה ל'לוי'.

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: ד' ינואר 23, 2019 7:52 pm
על ידי גיזונטע קאפ
גיורא בשמי שמיא כתב: היה זה הגאון ר' אלי' חזן ר"י מיר בברוקלין. כשנשאל על כך השיב "איך האב ניט ליב גיין שבת מיט מיינע ארבייטערס קלייד" (אני לא אוהב ללכת בשבת בבגדי העבודה שלי)

ר' אליה' חזן היה ראש ישיבת תורה ודעת, לא ר"י מיר, (היה גם ר"י מתיבתא דחסידי גור).

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: ה' ינואר 24, 2019 11:55 pm
על ידי גיורא בשמי שמיא
גיזונטע קאפ כתב:
גיורא בשמי שמיא כתב: היה זה הגאון ר' אלי' חזן ר"י מיר בברוקלין. כשנשאל על כך השיב "איך האב ניט ליב גיין שבת מיט מיינע ארבייטערס קלייד" (אני לא אוהב ללכת בשבת בבגדי העבודה שלי)

ר' אליה' חזן היה ראש ישיבת תורה ודעת, לא ר"י מיר, (היה גם ר"י מתיבתא דחסידי גור).


אמת. כתבתי לא בכבדות הראש אלא בראש כבד. אתקנה בהודעתי. (היה מגדולי תלמידי הגרב"ב ואח"כ במיר)

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: ב' ינואר 28, 2019 6:17 pm
על ידי חמרא טבא
גיורא בשמי שמיא כתב:
שיף כתב:
אלי_ש כתב:מספרים כי פעם נכנס יהודי אמריקאי בחליפה קצרה למשרדי החברא קדישא וביקש לקנות חלקת קבר. מיד הציעו לו קבר בחלקה האמריקאית, אך בשעת הרישום כששמעו את שמו "מרדכי גיפטר", כבר ביקשו להעביר את הרישום לחלקות הרבנים הידועות, אך הוא סירב באומרו: אני אמריקאי ואני רוצה להקבר בין אמריקאים...

אבל מה נעשה שהגר"מ לבש "פראק"???


נו. אז כנראה הוא לא נכנס בשבת. (נפוץ מאד שראש ישיבה ילבש פראק לכבוד שויו"ט ושמחות, וביום חול ילך קצר. מן הענין אולי להביא שהיה ראש ישיבה אחת שנהג להיפך, ובשבת לבש קצר. היה זה הגאון ר' אלי' חזן ר"י תורה ודעת בברוקלין. כשנשאל על כך השיב "איך האב ניט ליב גיין שבת מיט מיינע ארבייטערס קלייד" (אני לא אוהב ללכת בשבת בבגדי העבודה שלי)

הרב גיפטער לבוש באיצטלא דרבנן (אני מקווה שהתמונה לא נלקחה בשבת..)

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: ב' אפריל 06, 2020 7:45 pm
על ידי נהר שלום
שיעור חדש מכתבי תלמידו בעניין בדיקה וביטול חמץ

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: א' אוגוסט 07, 2022 10:39 pm
על ידי ההוא דאמר
מכתב הערות ובסופו דרך הלימוד לנער צעיר בנו של הגר"מ סאוויצקי אב"ד בוסטון.
בקישור המצורף, כולל סריקת הכת"י.
viewtopic.php?f=7&t=38342&start=175#p767130

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: ד' מרץ 27, 2024 1:23 pm
על ידי מטה עז
על איזה גאון ישיש נסוב המכתב?

Re: ר' מרדכי גיפטר

פורסם: ד' מרץ 27, 2024 5:53 pm
על ידי גיורא בשמי שמיא
השערה בעלמא
כל הפרטים מתאימים לאישיית הגאון [הק'] ר' רפאל ראובן גראזאווסקי זצ"ל [הי"ד] (הוספתי הק' שנהרג בשביל אמונתו, שלחם נגד גורמים מסויימים ששכרו המאפיה, ופגעו בו בתאונת דרכים ממנה נשתתק ושוב לא חזר לאיתנו ונפטר אחרי שבע שנות יסורים) נולד י"א כסלו תרמ"ז (מכלול). ובאמת היה מיוחד בליטא ונודע כ'קדוש מרחם'.

אולי היה דינער לישיבת תורה ודעת. לא מצאתי לע"ע סמוכין להשערתי.