עמוד 1 מתוך 1

החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: ג' יולי 08, 2014 5:13 pm
על ידי תוכן
האם היה יהודי שומר תורה ומצוות?

Re: החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: ג' יולי 08, 2014 5:48 pm
על ידי לייבעדיג יענקל
בויקיפדיה נכתב אודותיו
נולד בעיר ורשה שבפולין ליונה ואסתר מרגליות. בשנת 1920 עלה לארץ ישראל. למד בישיבות בירושלים, ונמנה עם מסיימי המחזור הראשון של האוניברסיטה העברית.
ערך את ה"אנציקלופדיה לחכמי התלמוד והגאונים" וה"אנציקלופדיה לתולדות גדולי ישראל", וכתב בהן ערכים רבים. בנוסף הוציא כמה ספרים קדומים במהדורה מדעית בתוספת מבואות, הערות וביאורים. פרסם מאמרים ומחקרים בכתבי עת שונים.
בשנת 1946 זכה בפרס הרב קוק לספרות מחקר וספרי עזר.‏
בשנת 1953 הוא תבע את חנוך אלבק ואת הוצאת דביר בטענה שהוא מחבר הפירוש למשנה של אלבק על סדר נזיקין, ואלבק רק ערך אותו‏. לאחר מספר חודשים הושגה פשרה על פיה יודפס בספר הודאה של אלבק למרגליות על עזרתו בכתיבת הפירוש‏.
משנת 1958 ועד למותו לימד בבית המדרש לרבנים באמריקה.
נפטר בירושלים ממחלה ממארת בגיל 58.‏
היה נשוי לחוקרת המקרא רחל מרגליות, ואב לחמישה. גיסו הוא הרב יצחק קוליץ.
מתוך ערך זה קשה להוציא מסקנא ברורה על רמת דתיותו, אבל בערכה של אשתו רחל מרגליות נכתב:
בשנות ה-50 נסעה בעידוד החזון איש, שהיה בן משפחתה,‏ למסעות הרצאות בקהילות יהודיות בחוץ לארץ בנושא טהרת המשפחה.

Re: החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: ג' יולי 08, 2014 6:16 pm
על ידי לייטנר
כך כתב עליו:
> בנתיבות ההלכה והאגדה / הרב יוסף לייכטר - ספרן בספריה הלאומית, ירושלים

פרופ' מרדכי מרגליות, ורשה, כ"ח תשרי תר"ע – ירושלים, כ"ה אדר תשכ"ח (1909-1968)

חיבור בין שני עולמות
מרדכי מרגליות נולד בורשה לאביו ר' יונה, חסיד ראדזין, שהיה ממשפחה מיוחסת של תלמידי חכמים ורבנים. בשנת תרע"ד (1914) עלו בני משפחת מרגליות לארץ והתיישבו ביפו. עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה, גרשו אותם התורכים למצרים. בני המשפחה שהו בפולין כל זמן המלחמה, בשנת תר"ף (1920) עלו שוב לארץ ישראל. מרדכי שהיה כבר בקי בשלושת הבבות, נשלח ללמוד בישיבת 'עץ חיים' בירושלים. בשל שאיפתו של מרדכי להשכלה, עבר ללמוד בבית הספר 'תחכמוני' ביפו. בשנים תרפ"ז-תרפ"ח (1927-8) למד בבית המדרש למורים של הרא"ם ליפשיץ בירושלים. בשנים תרפ"ט-תרצ"ג למד מדעי היהדות באוניברסיטה העברית. מוריו היו הרב פרופ' שמואל קליין, הרב פרופ' שמחה אסף ופרופ' יעקב נחום אפשטיין. בלימודיו נחשף לעולמם של הגאונים. לימים ערך את ספרו של מורו הרב פרופ' שמחה אסף 'תקופת הגאונים וספרותה'. בדרכו בין האוניברסיטה שעל הר הצופים למקום מגוריו היה משנן משניות בעל פה.

בשנת תרצ"ח (1938) הדפיס מרדכי מרגליות את ספרו הראשון, מהדורה מדעית לספר 'החילוקים שבין אנשי מזרח [בבל] ובני ארץ ישראל'. ספר זה היה פרי עבודת הדוקטורט עליה שקד מספר שנים. החיבור שנעשה כפי הנראה בתקופת הגאונים. הוזכר אצל הגאונים והראשונים, התפרסם לראשונה בדפוס בסוף ספר 'ים של שלמה' על מסכת בבא קמא, שחיבר רבי שלמה לוריא (המהרש"ל). רבי אברהם בן הגר"א התייחס לחיבור בספרו 'רב פעלים'. אחריו עסקו בחיבור חכמים שונים שניסו לעמוד על הנוסח, לחקור את מקורותיו, לברר מיהו מחברו? ומה הייתה השפעתו? שאלות אלו עמדו בפני מרדכי מרגליות, שפרס בפני הקוראים את מערכת היחסים המעניינת שנוצרה בימי הגאונים, בין המרכז הארץ ישראלי והמרכז הבבלי. מרגליות הוכיח, שחלק גדול מחילוקי המנהגים, תלוי במחלוקות בין התלמוד הבבלי והירושלמי, ושהד למחלוקות אלו מצוי במנהגי העדות השונות עד ימינו.

הקדשה מהחזון איש
תוך כדי לימודיו פגש את בת זוגו המחנכת המצוינת רחל קוליץ (אחותו של הרב יצחק קוליץ). רחל נולדה בליטא לאביה הרב דוד נחמן קולידצקי, שהיה בצעירותו 'חברותא' של 'החזון איש'. אחרי פטירת אביה עלתה לארץ ישראל, והעלתה בעקבותיה את אמה האלמנה ואת שני אחיה. בבני ברק פגשה את הרבנית באשה (בתיה) אשתו של 'החזון איש', שהייתה בת דודה של אמה. הרבנית הזמינה אותה לבקר בביתם ומאז הייתה בת בית בביתו של 'החזון איש'. כאשר התארסה עם מרדכי מרגליות, הביאה אותו אל 'החזון איש', שהעניק לו את ספרו בתוספת הקדשה: "למזכרת ליום שמחתנו, לראות את ר' מרדכי מרגליות נ"י ובת ידידנו הרה"ג ר"נ קולידצקי זצ"ל מאורשים, למז"ט ולאושר נצח, נתתי את ס' הזה, אי"ש, יום ב, טו"ב אייר תרצ"ה, בני ברק". (חיים ע. קוליץ, החוזה מליטא, עמוד 78). רחל מרגליות הוציאה ספרים חשובים על התנ"ך 'אחד היה ישעיהו', 'איוב כמו שהוא', 'בהר מתוך האש'. רחל האריכה ימים אחרי פטירת בעלה, נפטרה בשם טוב בשנת תשס"ט.

עורך ומהדיר
שנים רבות הייתה הפרנסה דחוקה בביתם של משפחת מרגליות. מרדכי לקח על עצמו את עריכת 'האנציקלופדיה לחכמי התלמוד והגאונים' ואנציקלופדיה לתולדות חכמי ישראל' בהערכה על ספריו נאמר: "הערכים כתובים בבהירות רבה ובקיצור, ומוסרים את הידיעות החשובות ביותר על כל אחד ואחד מחכמי התורה". עסק בההדרת 'מדרש הגדול' על בראשית ושמות. שנים רבות עבד על מהדורה מדעית למדרש 'ויקרא רבה', עד שזכה לברך על המוגמר. במהלך עבודתו ביקר בספריות רבות בחוץ לארץ לצורך מחקריו. בעינו החדה הבחין בקטעי גניזה שונים. הוא מיין אותם אחד לאחד. והשתמש בהם לקטעי מדרשים והלכות. תוך כדי עבודתו אסף קטעים חשובים מיצירתו של 'ראשון הראשונים' רבי שמואל הנגיד. בשנותיו האחרונות חזר לעסוק בתורתה של ארץ ישראל. אסף, בדק, הצמיד עלים בלים ומטושטשים ומצא קטעי הלכה שונים שהתחברו בארץ ישראל בתקופת הגאונים. בכך הפריך את הסברא שבארץ ישראל עסקו רק באגדה ובפיוט. ספר זה לא זכה לסיימו, והוא נערך על ידי פרופ' ישראל מ. תא שמע ופרופ' יהודה פליקס. בשנותיו האחרונות כיהן כמרצה לספרות התלמוד בבית המדרש לרבנים באמריקה (J.T.S) לצידו של ר' שאול ליברמן. כשבוע לפני פטירתו חזר לירושלים ונטמן בה.

מתןך:
http://www.zomet.org.il/_Uploads/1464.pdf

Re: החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: ג' יולי 08, 2014 8:48 pm
על ידי זלמניו
גיסיו לוקחי אחיותיו הם הרב קולדצקי ז"ל ר"י היישוב, הרב צ'ציק ז"ל מנהל ת"ת אהל יעקב, והרה"ח ר' אברהם פריינד ז"ל בעל עסק המשקאות "כרמי שלמה".

Re: החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: ד' יולי 09, 2014 8:27 am
על ידי לוצאטי
תולדותיו רשומות בספרו 'הלכות ארץ ישראל מן הגניזה' שי"ל אחר פטירתו. ישנו באוצר בחבילת מוה"ק.
אגב, היה ממוצא רדזינאי והיה הולך עם תכלת שלהם.
ההוצאה שלו לספר החילוקים בין בני א"י ובבל טובה בהרבה משל רב"מ לוין. נמצאת בה"ב.

Re: החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: ד' יולי 09, 2014 8:45 am
על ידי צופר הנעמתי
גם באוצר.

Re: החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: ד' יולי 09, 2014 9:00 am
על ידי גאולה בקרוב
ייש"כ לכל הכותבים.
פעם ראשונה שאני זוכה להכיר את מי שכתב הרבה והיה אחראי לאנצ' לתולדות גדולי ישראל, שאני נעזר בה רבות.

Re: החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: ד' יולי 09, 2014 10:26 am
על ידי מבקש חכמה
סבא שלי ז"ל ור"מ מרגליות היו חברים טובים והיו הולכים יחד ללימודיהם באוניברסיטה העברית, כל אחד מהם ידע חצי ש"ס משנה בעל פה, מחמת חוסר אמצעים היו הולכים ברגל ובזמן הליכתם היו חוזרים על המשניות שידעו, כל אחד הקריא מזכרונו לשני את החצי שלו...
כך שמעתי מסבא ז"ל.

Re: החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: ד' יולי 09, 2014 10:29 am
על ידי זלמניו
לוצאטי כתב:תולדותיו רשומות בספרו 'הלכות ארץ ישראל מן הגניזה' שי"ל אחר פטירתו. ישנו באוצר בחבילת מוה"ק.
אגב, היה ממוצא רדזינאי והיה הולך עם תכלת שלהם.
ההוצאה שלו לספר החילוקים בין בני א"י ובבל טובה בהרבה משל רב"מ לוין. נמצאת בה"ב.

אביו ר' יונה מרגלית היה מחשובי ראדזין. יש מכתב מהרבי מראדזין אליו, לברר על מהותו של הרב קוק [כמדומני שהכירו עוד מתקופת יפו]

Re: החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: ד' יולי 09, 2014 10:30 am
על ידי גלאגוזים
זלמניו כתב:גיסיו לוקחי אחיותיו הם הרב קולדצקי ז"ל ר"י היישוב, הרב צ'ציק ז"ל מנהל ת"ת אהל יעקב, והרה"ח ר' אברהם פריינד ז"ל בעל עסק המשקאות "כרמי שלמה".

חמיו של הגר"י ברטלר ר"י איתרי.

Re: החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: ד' יולי 09, 2014 10:51 am
על ידי פרץ מוצקין
לחובבי הגנאלוגיה כמה השלמות:

רחל מרגלית אשת ר' מרדכי היא אחות של הרב יצחק קוליץ (קולדצקי), ואחות של ר' חיים עמנואל קוליץ מחבר הספר על החזו"א.
ר' כתריאל קולדצקי בן ר' יודל נשוי עם אחות של ר' יצחק ברטלר.
הרב צציק שהוזכר כאן הוא חמיו של הרב אנגלדר ר"י בית שמעיהו
לר' מרדכי מרגליות יש בן יחיד שהתגורר ביפו עד לאחרונה (במסגרת שליחות/גרעין) משתייך לחוג דתי לאומי. וחתנו שכחתי את שמו, הוא אפילו ת"ח מאותו חוג.

Re: החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: א' יולי 13, 2014 5:13 pm
על ידי תוכן
תודה לכל העונים.

Re: החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: ג' מאי 22, 2018 3:30 pm
על ידי גביר
על ר' מרדכי מרגליות ומשפחתו חומר רב באוטוביוגרפיה של בנו - מקום תחת השמש :זכרונות והרהורים /עמנואל מרגליות. ירושלים :ג'וינט ישראל, תשע"ג 2013.

Re: החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: ג' מאי 22, 2018 6:40 pm
על ידי הא לחמא עניא
זלמניו כתב:גיסיו לוקחי אחיותיו הם הרב קולדצקי ז"ל ר"י היישוב, הרב צ'ציק ז"ל מנהל ת"ת אהל יעקב, והרה"ח ר' אברהם פריינד ז"ל בעל עסק המשקאות "כרמי שלמה".

היום נפטרה הרבנית קולדצקי, האם זאת אשתו של הרב קולדצקי הנ"ל???

Re: החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: ג' מאי 22, 2018 11:12 pm
על ידי פרנקל תאומים
כן.

Re: החוקר מרדכי מרגליות

פורסם: ד' פברואר 05, 2020 7:05 pm
על ידי חלמישצור
בשנות התר"צ היה מרגליות ז"ל מראשי "ארגון הצעירים ללמודי היהדות בתל אביב" והרביץ תורה על פי דרכו בעיר ובמחוזות (ראו לדוגמה כאן, כאן, כאן, כאן, כאן, כאן, כאן, כאן, כאן, כאן, כאן וכאן).

בין מייסדי הארגון גם הרב דב כ"ץ (כאן וכאן), הרב אלימלך שפירא ועוד.

מצ"ב חותמתו מאותם שנים
1.png
1.png (100.49 KiB) נצפה 4632 פעמים