מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

הגאון רבי ניסן יאבלונסקי ראש ישיבה בסלבודקה

על חכמים ורבנים, צדיקים ויראים, אנשי השם אשר מעולם. לילך באורחות צדיקים ולדבוק במעשי ישרים.
סמל אישי של המשתמש
איש_ספר
מנהל האתר
הודעות: 15570
הצטרף: ב' מאי 03, 2010 11:46 pm

הגאון רבי ניסן יאבלונסקי ראש ישיבה בסלבודקה

הודעהעל ידי איש_ספר » ב' ינואר 16, 2012 11:33 am

במקו"א הבאתי שמועה מפיו המבואת בדברי יחזקאל בשם גדול אחד.
כיהן באיזה זמן כראש ישיבה בסלבודקה, (בזמן מנוסת הישיבה משם), ואח"כ בשיקגו.
שמעתי בעבר אודותיו שהיה עילוי נפלא, אבל כדאמרי אינשי 'המזל לא האיר לו פנים'. והיה גם איזה מחלוקת עם הגר"מ עפשטיין.
תולדתיו באו בקצרה בספר ניצני ניסן שהו"ל מכתביו ר' שמואל אהרן פרדס.
שמו נזכר לאחרונה בשאלה החמורה שהיתה למעשה אודות תינוק שנימול כיהודי ושוב התברר שהיה גוי, אם הועילה מילתו כמילת גרות.
ודן בזה הגר"י אבמרסקי בשם הגר"י אונטרמן והגריש"א שליט"א הקשה ע"ד קושיות קשות כברזל, וחלק מן הדברים כבר הרגיש הרב אונטרמן בעצמו כמו שנדפס לימים בשבט מיהודה), אכן הראשון שדן בזה באורך וברוחב הוא בנצני ניסן הנזכר.
---
מי יודע להוסיף פרטים עליו?
ודומה אני שראיתי גם תמונה שלו. נשמח לראותה.

רב פעלים
הודעות: 153
הצטרף: ש' ינואר 14, 2012 9:47 pm

Re: הגאון רבי ניסן יאבלונסקי ראש ישיבה בסלבודקה

הודעהעל ידי רב פעלים » ב' ינואר 16, 2012 3:16 pm

ב"ה

"נצני ניסן" באוצר החכמה: http://www.otzar.org/wotzar/book.aspx?200272
למי שלא מנוי הנה "ניצני ניסן" בהיברובוקס: http://hebrewbooks.org/2530

בין השאר הגר"נ יאבלונסקי זצ"ל שהיה בסלבודקה בזמן שישיבת "כנסת ישראל" גלתה מסלבודקה בגלל מלחמת העולם הראשונה לקובנה, מינסק ובסוף קרמנצ'וג, בתרע"ו בעיצומה של המלחמה, פתח את הישיבה מחדש עם הגאון הרב ברוך הלוי הורוביץ זצ"ל שנודע כרבה של אלקוסט, כשהאזה, ראש עיריית סלבודקה דואג לאישורים בעבור התלמידים, אך בפועל שבו מגלות קרמנצ'וג רק בתרפ"א והתאחדו עם הישיבה החדשה.
כך נכתב על כך (הדברים הקשורים ברב יבלונסקי מודגשים במאמר של הרב אפרים אשרי, "ישיבת "כנסת ישראל" בסלובודקה" (http://www.daat.ac.il/daat/chinuch/mosdot/slovodka1-2.htm - מקור המאמר הוא ב"מוסדות תורה באירופה בבניינם ובחורבנם" בעריכת הרב פרופ' שמואל קלמן מירסקי [מצוי ב"אוצר החכמה"], עמ' 168-133 כשהקטע המצוטט הוא מעמ' 152 [הספר בהיברוקבוקס: http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=2923&pgnum=160 - עמ' 160 בעימוד היברובוקס=עמ' 152 בספר):
"...בניין הישיבה בסלובודקה נשאר שומם וריק, וקול התורה לא נשמע בה עוד. בינתיים נכבשה קובנה וסביבותיה על-ידי החיילות הגרמנים. לראש-העיר קובנה וסלבודקה נתמנה ע"י שלטון-הכיבוש הגרמני אדם אחד בשם האזה. הוא היה תושב מקומי, שעד לקבלת המשרה הזאת לא התערב בפוליטיקה. הוא ריצף ותיקן רחובות רבים בסלובודקה; שעד כה היו מוזנחים ומלוכלכים, ובהיתקלו בבניין-הישיבה הגדול, חקר ודרש לבעלות הבניין והתעניין לדעת מדוע משאירים אותו ריק מבלי לנצלו למטרה כלשהי. הסבירו לו יהודי המקום שזהו בית-ספר גבוה לרבנים, אלא שבגלל גזירותיהם של הרוסים, נאלצו התלמידים לנדוד למקומות מרוחקים ברוסיה ועל כן עומד לעת עתה הבניין ריק מתושביה. ראש-העיר הצהיר, כי יקבל את הבניין לידיו, באשר יש לו תכנית מה לעשות בו, אלא הוסיף לשאול אם יש רב בעיר, והביאוהו את הרב ר' ניסן יבלונסקי. הרב אמר לו כי בדעתו לפתוח את הישיבה מחדש, אלא שרוב התלמידים מתגוררים עתה בווילנא ובשאר הערים הסמוכות, ונבצר מהם לבוא לסלובודקה בעטיו של האיסור הממשלתי לעבור מעיר לעיר בלי רשיון מיוחד מטעם המושל הצבאי. ראש-העיר האזה השיב כי הוא ידאג לסדר את העניין וישיג בשביל בחורי-הישיבה את הרשיונות לחזור לתלמודם. ובשנת תרע"ו, בעצם ימי מלחמת העולם הראשונה, נפתחו שערי הישיבה מחדש ע"י ר' ברוך הלוי הורביץ, אב"ד דאלקסוט, והרב ר' ניסן יבלונסקי. כמנהל רוחני נתקבל ר' ירוחם לייבוביץ, שמילא כעבור זמן ידוע אותו תפקיד בישיבת מיר.
ביום פתיחת הישיבה מחדש לבשו יהודי העיר חג, ושמחה השתררה בין האוכלוסייה היהודית. בחגיגת הפתיחה השתתפו גם ארגוני-סעד ראשונים, שהושיטו יד להקמתה מחדש. והיוזמים העיקריים היו הרבנים ד"ר קרליבך וד"ר ראזנער. מאמר גדול פורסם אז גם בעיתון הגרמני "ברלינר טאגבלאט", ובו העריכו את חשיבות פתיחת שעריו של בית-הספר הגבוה לרבנים.
בשנת תרפ"א, בחודש אלול, חזרה ישיבת-סלובודקה המקורית מגלות רוסיה והתאחדה עם החדשה, אשר הוקמה בימי שלטון-הכיבוש הגרמני. הואיל והרב ר' ניסן יבלונסקי הגר לארצות הברית ונתקבל כראש ישיבה ב"בית המדרש לתורה" בשיקאגו, ורבי ירוחם לייבוביץ נתמנה למשגיח רוחני בישיבת פוניביז, הוזמן לר"מ בישיבת סלאבודקה ר' ברוך הלוי הורביץ. הוא נולד בשנת תרל"ב בעיר פוניביז ולמד בישיבת סלובודקה. הוא היה תלמידו המובהק של ר' יצחק יעקב רבינוביץ, ר' איצלה מפוניביז, כאשר זה כיהן כראש-הישיבה.
ר' ברוך הלוי נכנס בקשרי-משפחה עם הגביר ר' שרגא פייבל פראנק, שהיה חותנם של ר' משה מרדכי אפשתיין ור' איסר זלמן מלצר. הוא נתקבל לרב בעירה אלקסוט, אף היא פרוור בקובנה. כעבור זמן מה עבר להרצות בישיבת ר' צבי הירש לוויתן בסלובודקה. שיטת למודו הצטיינה בעמקות ובהבנה בהירה כדרך רבו הגאון ר' איצלה. ר' ברוך הלוי הורביץ היה גם עסקן ציבורי מפורסם ונבחר לנשיא אגודת הרבנים בליטא."
נערך לאחרונה על ידי רב פעלים ב ג' ינואר 17, 2012 6:32 pm, נערך 6 פעמים בסך הכל.

קלונימוס הזקן
הודעות: 1182
הצטרף: ג' דצמבר 28, 2010 7:22 pm

Re: הגאון רבי ניסן יאבלונסקי ראש ישיבה בסלבודקה

הודעהעל ידי קלונימוס הזקן » ב' ינואר 16, 2012 4:13 pm

בספר פרושניץ, יש מידע על חתנו ונכדיו

סמל אישי של המשתמש
מיללער
הודעות: 6341
הצטרף: ה' נובמבר 04, 2010 4:14 pm

Re: הגאון רבי ניסן יאבלונסקי ראש ישיבה בסלבודקה

הודעהעל ידי מיללער » ג' ינואר 02, 2018 5:45 pm

viewtopic.php?p=426912#p426912
הרב מוה"ר ניסן יאבלונסקי הגאון המופלא שהיה רב ומו"צ ור"מ דק"ק סלבודקה אצל קאוונא, ואח"כ רב ור"מ בבית המדרש לתורה בעיר שיקאגא נפטר בשנת תרפ"ח כ"ו שבט בן חמשים שנה חבר ספר מאמר דבר בעתו בחמשה במאמרים, וספר "נצני ניסן" [עיין בחלק שני במערכת הספרים,] בן הרב המופלג בתורה מוהר"ר עזריאל זעליג מעיר סטאוויסיק פלך לאמזא במדינת פולין, וחתן של הרב הגדול בתורה מוה"ר זאב וואלף קליבאנסקי מעיר סלבודקה אצל קאוונא הנזכר בספר "נצני ניסן" בסימן ב' וגיסו של הרבני המופלא מוה"ר אבא קליבאנסקי מעיר סלבודקה הדר בעיר באססוון?


http://kevarim.com/rabbi-nisson-yablonsky/
תמונה

סמל אישי של המשתמש
חלמישצור
הודעות: 2513
הצטרף: ב' יולי 04, 2016 11:55 am
שם מלא: צוריאל חלמיש

Re: הגאון רבי ניסן יאבלונסקי ראש ישיבה בסלבודקה

הודעהעל ידי חלמישצור » ג' ינואר 02, 2018 8:08 pm

רבי ניסן יבלונסקי סטאוויסקער (תרל"ז-תרפ"ח). נולד בסטאוויסק בפולין לר' עזריאל זעליג וחנה דבורה. למד בסלובודקה וכן בקיבוץ איישישוק. לפני המלחמה, החל משנת תרס"ח, היה רב מו"צ ור"מ בסלובודקה. בשנת תרע"ו כשהישיבה וראשיה גלו לאוקראינה, הקים מחדש עם ר"ב הורביץ את הישיבה במקום (אותו זמן יצאה חוברת בגרמנית על תכנית הלימודים של הישיבה, קובנה תרע"ו). בתרפ"ב היגר לארה"ב, שהה זמן קצר בברוקלין ולאחר מכן החל ללמדב "בית המדרש לתורה" בשיקגו והיה ראש הישיבה הראשון, יחד עם ר' חיים יצחק קארב, עד פטירתו הפתאומית בדמי ימיו. בהלווייתו השתתפו כעשרת אלפי איש. חתנו הוא הרב יוסף מעש. בן דודו הוא רבי שבתי זאב פרידמן מברוקלין בעל תבואת יקב.

מלבד ספריו הנדפסים, דברים ממנו בענין 'המקדש בערלה אינה מקודשת' בספר אהל חייא, ב"ב תשס"ו, עמ' תרל"ח; בעניין 'שטר קידושין וגט על איסורי הנאה', בספר ברית אברהם, ירושלים תשנ"ג, עמ' שעא-שעב; ואיזו תשובה ממנו נדפסה גם חבלים בנעימים ד, לודז תרצ"ד, עמ' 68.

עוד עליו: אפריון, סעאני תרפ"ח, עמ' 240; הפרדס, א יב, עמ' 31-32; מליצי אש, גראסווארדיין תש"ד, סז ב; הסבא מסלבודקה, ברוקלין תשמ"ו, עמ' כא; הפרדס א י-יא, עמ' 31; ר"א אשרי, 'סלובודקה', מוסדות התורה באירופה, נ"י תשט"ז, עמ' 152; פרושניץ, ת"א תשל"ד, עמ' 133; הדרום נב, עמ' 12; מנחת שלמה א לרש"י לוין, תשכ"ג, עמ' ו; זכרון בספר, ניו יורק תרפ"ב, עמ' 213; תבואת יקב, ת"א תשט"ז, ענין פ"ט; כתבות על בואו לארה"ב (ביידיש כאן http://jpress.org.il/Olive/APA/NLI_heb/ ... k=F4242A52 וכאן http://jpress.org.il/Olive/APA/NLI_heb/ ... k=E42023DD וכאן בעברית http://jpress.org.il/Olive/APA/NLI_heb/ ... k=D4004D27); יודאייקה, ירושלים תשס"ז, עמ' 2; הספדים עליו בספר אבני שמואל לרש"א פרדס, ירושלים תשנ"ג, עמ' ריד-רטו; רש"א פרדס, הפרדס א יב, עמ' 1-3; הנ"ל, הפרדס ב יא, עמ' 3-4 (וכן בניצני ניסן הנז' באשכול לעיל, שיקגו תר"צ, הקדמת רש"א פרדס).

תמונתו מאתר קברים הנז' (http://kevarim.com/rabbi-nisson-yablonsky/):
רבי ניסן יבלונסקי.jpg
רבי ניסן יבלונסקי.jpg (169.68 KiB) נצפה 1745 פעמים


חזור אל “משפחות סופרים וימות עולם”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 142 אורחים