מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

שרויה

הלכות חג בחג, חקרי מנהג, מאמרים לעיון והורדה
גילוי
הודעות: 591
הצטרף: ו' נובמבר 25, 2011 2:14 am

שרויה

הודעהעל ידי גילוי » ג' אפריל 09, 2013 1:56 am

שרויה בזמנינו
הרב ברוך אבערלאנדער (אתר חב"ד) בשם הרב ירמיה כ"ץ, בעל 'מקוה מים'.
אמנם השנה בדקו וגילו בכמה מאפיות אבק לבן על המצות האפויות, ובדיקת מעבדה אישרה שאבק הזה אינו אלא "קמח שעוד לא התרטב במים". אמנם את האבק הלבן גילו רק באותם מאפיות30 (מאפיית סאטמאר והפוילישע בעקערי בהכשרו של הרב ביק) שלא משתמשים במוטות ברזל ("פינר") שבהם לשים את העיסה הדק היטב במשך כ-3 דקות עד שמגיעה לשולחן החיתוך, אבל על המצות שאפו עם מוטות ברזל לא נמצא האבק הלבן הנ"ל

מזמור שיר
הודעות: 341
הצטרף: ה' פברואר 17, 2011 12:17 am

Re: שרויה

הודעהעל ידי מזמור שיר » ד' אפריל 10, 2013 5:42 pm

אין לחוש לקמח הזה, וכמו שכתב המשנה ברורה [כמדומני] שקמח שנאפה אינו מחמיץ. כל החשש של שרויה הוא משום שיש בתוך המצה בצק שלא נאפה כל הצורך.

בין גברא לגברא
הודעות: 180
הצטרף: ש' אוקטובר 27, 2012 6:42 pm

Re: שרויה

הודעהעל ידי בין גברא לגברא » ו' מרץ 21, 2014 3:55 pm

במעשה רב הלכות פסח אות קפז - מותר לאכול מאכלים ותבשילין העשוים מקמח מצות ואין לחוש שמא נשאר מקום שלא נאפה יפה וכשיבא במים יחמיץ דאף שלא נאפה כל צרכו עכ"פ לא גרע מקליות שאינו מחמיץ.
יש להעיר שהבדיקה נעשה בארה"ב, ויש שם זן אחר של חיטים שאינו צריך פינר כלל. בהמאפיות שאינם משתמשים במקל אין פינר כלל. בזני החטים בא"י א"א לרדד המצות בלי פינר וגם אלו שאינם משתמשים במקל של ברזל "פינים" בידים.

החזן
הודעות: 314
הצטרף: ו' אוקטובר 12, 2012 2:17 pm

Re: שרויה

הודעהעל ידי החזן » ו' מרץ 21, 2014 4:17 pm

ויעויין בארוכה במאמרו של הרב ירחמיאל ישראל יצחק הלפרין, "השרויה - מציאות משתנה או חשש הלכתי קיים", ירושתנו ז (תשע"ד), עמ' ריח-רל, שהוא בעיקרו מאמר תגובה למאמרו של ר' גדליה אוברלאנדר.

איש רגיל
הודעות: 2099
הצטרף: ב' יוני 24, 2013 2:11 am

Re: שרויה

הודעהעל ידי איש רגיל » ש' מרץ 22, 2014 9:40 pm

בין גברא לגברא כתב:במעשה רב הלכות פסח אות קפז - מותר לאכול מאכלים ותבשילין העשוים מקמח מצות ואין לחוש שמא נשאר מקום שלא נאפה יפה וכשיבא במים יחמיץ דאף שלא נאפה כל צרכו עכ"פ לא גרע מקליות שאינו מחמיץ.

כמדומני שרובא דרובא אם לא כולם, סוברים כהגר"א, ואין מי שסובר שיש איסור בדבר אלא חומרא רחוקה.
לטעם שחששו לחומרא רחוקה כ"כ, שמעתי בעבר שהרוויחו בזה גם שהמצה תיאכל לבד ללא לפתן, וזה לרוב קדושתה. ואכן יש המקפידים [ואני ובית אבי בכללם] שלא לאכול את המצה עם שום דבר, אף לא עם ירק וכד', למרות שאין בזה חשש כלל.

בברכה המשולשת
הודעות: 14151
הצטרף: ג' ינואר 24, 2012 9:00 am
שם מלא: רועי הכהן זק

Re: שרויה

הודעהעל ידי בברכה המשולשת » א' מרץ 23, 2014 8:20 am

איש רגיל כתב: לטעם שחששו לחומרא רחוקה כ"כ, שמעתי בעבר שהרוויחו בזה גם שהמצה תיאכל לבד ללא לפתן, וזה לרוב קדושתה. ואכן יש המקפידים [ואני ובית אבי בכללם] שלא לאכול את המצה עם שום דבר, אף לא עם ירק וכד', למרות שאין בזה חשש כלל.


זה מופיע כבר בדברי רבינו אליעזר ב"ר נתן ממגנצא, גדול חכמי אשכנז בדורו של ר"ת, כטעם הראשוני להנהגת אלו שאין אוכלים שרויה

איש רגיל
הודעות: 2099
הצטרף: ב' יוני 24, 2013 2:11 am

Re: שרויה

הודעהעל ידי איש רגיל » א' מרץ 23, 2014 9:08 am

יישר כח גדול!
תוכל לתת לרשום מ"מ מדוייק?

מה שנכון נכון
הודעות: 11685
הצטרף: ד' ינואר 29, 2014 10:37 am

Re: שרויה

הודעהעל ידי מה שנכון נכון » א' מרץ 23, 2014 10:13 am

ראבן פסחים דף קסב..GIF
ראבן פסחים דף קסב..GIF (14.86 KiB) נצפה 8663 פעמים

בין גברא לגברא
הודעות: 180
הצטרף: ש' אוקטובר 27, 2012 6:42 pm

Re: שרויה

הודעהעל ידי בין גברא לגברא » א' מרץ 23, 2014 8:21 pm

הרוקח לא כ"כ אלא לגבי ליל ראשון של פסח, לא לכל הפסח.
בבריסק יש ענין שלא לאכול שרויה ביום ראשון מטעם כעין זה, והוא ע"פ מש"כ בחידושי הגרי"ז על ענין פסח לאסור מצה עשירה ביום ראשון, וחוששין שגם שרויה בכלל זה.

אפרקסתא דעניא
הודעות: 2450
הצטרף: ש' אוקטובר 23, 2010 8:36 pm

Re: שרויה

הודעהעל ידי אפרקסתא דעניא » א' מרץ 23, 2014 9:55 pm

מזמור שיר כתב:אין לחוש לקמח הזה, וכמו שכתב המשנה ברורה [כמדומני] שקמח שנאפה אינו מחמיץ. כל החשש של שרויה הוא משום שיש בתוך המצה בצק שלא נאפה כל הצורך.


הבעיה היא הקמח הבלתי אפוי שמרחף בחלל המאפייה ונח על המצות אחרי שיצאו מן התנור.

אמן
הודעות: 13
הצטרף: ו' מרץ 21, 2014 12:59 pm

Re: שרויה

הודעהעל ידי אמן » ה' מרץ 27, 2014 1:14 am

כל מי שהיה פעם במאפיה יודע שאין ולא יכול להיות קמח בחלל היכן שיוצאים המצות

איש.dot
הודעות: 428
הצטרף: ב' אוגוסט 05, 2013 1:39 am

Re: שרויה

הודעהעל ידי איש.dot » ה' מרץ 27, 2014 11:47 am

איש רגיל כתב:ואכן יש המקפידים [ואני ובית אבי בכללם] שלא לאכול את המצה עם שום דבר, אף לא עם ירק וכד', למרות שאין בזה חשש כלל.

גם בביתי נוהגים כן, ובבתי רבים אחרים, ומפני החשש - שמא בחיתוך או בקליפת הירק נגעה בו ונשארה עליו טיפת מים. זו לא מציאות כ"כ רחוקה, בהתחשב בגודלו של מטבח הפסח ובתדירות שטיפת הכלים - סכינים, מקלפים, צלחות וכדו'.

צולניק
הודעות: 1096
הצטרף: ב' מרץ 17, 2014 12:10 pm

Re: שרויה

הודעהעל ידי צולניק » ה' מרץ 27, 2014 12:04 pm

מזמור שיר כתב:אין לחוש לקמח הזה, וכמו שכתב המשנה ברורה [כמדומני] שקמח שנאפה אינו מחמיץ. כל החשש של שרויה הוא משום שיש בתוך המצה בצק שלא נאפה כל הצורך.


טעות גמורה! המשנה ברורה (סי' תסג סק"ח) כתב להדיא שקמח שנקלה בתנור יש לחוש שמא לא נקלה יפה ויכול לבוא לידי חימוץ [ובדיעבד גמור יש להקל].
ובעיני ראיתי באחד המאפיות שנראה על הבצק מעט קמח שלא נילוש יפה, ונשאל בעל המאפיה היאך ניתן לאכול מצות אלו למי שאינו מקפיד על שרויה, וטען בעל המאפיה שבחום התנור כל הקמח נשרף לחלוטין. ויש לבדוק את המציאות בזה!!!!

אפרקסתא דעניא
הודעות: 2450
הצטרף: ש' אוקטובר 23, 2010 8:36 pm

Re: שרויה

הודעהעל ידי אפרקסתא דעניא » ה' מרץ 27, 2014 3:01 pm

אמן כתב:כל מי שהיה פעם במאפיה יודע שאין ולא יכול להיות קמח בחלל היכן שיוצאים המצות


במאפיית מצות יד הרי שופכים את הקמח לקערה ואח"כ את המים לקמח, ובהחלט זה יכול להפריח מעט אבקת קמח לחלל המאפייה, ויכול בהחלט לרחף לאיזור התנור.

סגן אלוף
הודעות: 431
הצטרף: ד' מרץ 19, 2014 2:06 pm
מיקום: עיר הקדש והמקדש תבנה בב"א

Re: שרויה

הודעהעל ידי סגן אלוף » ה' מרץ 27, 2014 3:07 pm

אפרקסתא דעניא כתב:
אמן כתב:כל מי שהיה פעם במאפיה יודע שאין ולא יכול להיות קמח בחלל היכן שיוצאים המצות


במאפיית מצות יד הרי שופכים את הקמח לקערה ואח"כ את המים לקמח, ובהחלט זה יכול להפריח מעט אבקת קמח לחלל המאפייה, ויכול בהחלט לרחף לאיזור התנור.

במאפיות שאני ביקרתי ישנם ב' חדרים נפרדים, ואין חוששין שמא גיררה חולדה דא"כ מחצר לחצר ומעיר לעיר אין לדבר סוף.

איש רגיל
הודעות: 2099
הצטרף: ב' יוני 24, 2013 2:11 am

Re: שרויה

הודעהעל ידי איש רגיל » ה' מרץ 27, 2014 8:15 pm

סגן אלוף כתב:
אפרקסתא דעניא כתב:
אמן כתב:כל מי שהיה פעם במאפיה יודע שאין ולא יכול להיות קמח בחלל היכן שיוצאים המצות


במאפיית מצות יד הרי שופכים את הקמח לקערה ואח"כ את המים לקמח, ובהחלט זה יכול להפריח מעט אבקת קמח לחלל המאפייה, ויכול בהחלט לרחף לאיזור התנור.

במאפיות שאני ביקרתי ישנם ב' חדרים נפרדים, ואין חוששין שמא גיררה חולדה דא"כ מחצר לחצר ומעיר לעיר אין לדבר סוף.

מדוע אין לדבר סוף? לא אוכלים שרויה ובזה יש סוף לדבר.

אמן
הודעות: 13
הצטרף: ו' מרץ 21, 2014 12:59 pm

Re: שרויה

הודעהעל ידי אמן » ה' מרץ 27, 2014 8:22 pm

לא מבעיא במצות מכונה שהקמח יורד רק לתוך המקסר(ברובם) אלא אפי' ביד כיון שבכל המאפיות ששמעתי שמעם זה שני חדרים נפרדים (עם פתח ללקיחת המצות לתנור) א"כ אין קמח בחלל האויר היכן שיוצא המצה מהתנור וגם ל"ש גיררה חולדה כי לא שמעתי שחולדה יכולה לגרור קמח מהאויר.

איש רגיל
הודעות: 2099
הצטרף: ב' יוני 24, 2013 2:11 am

Re: שרויה

הודעהעל ידי איש רגיל » ה' מרץ 27, 2014 8:30 pm

אין מה להתווכח בדבר פשוט כ"כ, קמח יכול לעבור מאותו פתח שעוברים המצות לתנור, ואכן זה חשש רחוק מאד, אך החושש לזה תע"ב.

אפרקסתא דעניא
הודעות: 2450
הצטרף: ש' אוקטובר 23, 2010 8:36 pm

Re: שרויה

הודעהעל ידי אפרקסתא דעניא » ה' מרץ 27, 2014 9:32 pm

יש לזה בדיקה פשוטה מאוד. להניח בחדר שבו מוציאים המצות להתקרר לוח זכוכית נקי, כשפניו כלפי מעלה, ולאחר כמה שעות להעביר אצבע לבדוק אם לא נחה עליו שכבה דקיקה של קמח.

קראקובער
הודעות: 2832
הצטרף: ג' ספטמבר 06, 2016 1:06 pm

Re: שרויה

הודעהעל ידי קראקובער » ו' מרץ 30, 2018 1:22 pm

20180328_011556.jpg
20180328_011556.jpg (272.4 KiB) נצפה 7654 פעמים

הפשוט בפשטותו
הודעות: 294
הצטרף: ג' ינואר 10, 2017 9:34 am

Re: שרויה

הודעהעל ידי הפשוט בפשטותו » א' אפריל 01, 2018 1:49 pm

יעויין במכתב בעל השועה"ר [מובא אחרי הלכות פסח] שכותב שזה עשרים או שלשים שנה שהתחילו להחמיר בענין משום שכבר לא כדורות הקודמים שהי מתעסקים טוב יותר ולא היה נשאר קמח וכו', יועיי"ש.

בברכה המשולשת
הודעות: 14151
הצטרף: ג' ינואר 24, 2012 9:00 am
שם מלא: רועי הכהן זק

Re: שרויה

הודעהעל ידי בברכה המשולשת » א' אפריל 01, 2018 4:21 pm

הפשוט בפשטותו כתב:יעויין במכתב בעל השועה"ר [מובא אחרי הלכות פסח] שכותב שזה עשרים או שלשים שנה שהתחילו להחמיר בענין משום שכבר לא כדורות הקודמים שהי מתעסקים טוב יותר ולא היה נשאר קמח וכו', יועיי"ש.


והיום המצב הפוך

ישראליק
הודעות: 2116
הצטרף: ב' ספטמבר 03, 2012 8:18 pm

Re: שרויה

הודעהעל ידי ישראליק » ג' אוקטובר 13, 2020 10:59 pm

"טעם הנוהגין שלא לאכול מצה שרוי' רק בליל א' דפסח"
ביציב פתגם - הגדה של פסח וענייני החג, עמ' קצא

פולסברג
הודעות: 1751
הצטרף: ג' אפריל 21, 2020 6:26 am

Re: שרויה

הודעהעל ידי פולסברג » ו' פברואר 05, 2021 1:08 am

"מהזן ההולך ונכחד..."
קבצים מצורפים
דברי רד''ך א'.JPG
דברי רד''ך א'.JPG (73.23 KiB) נצפה 4468 פעמים
דברי רד''ך.JPG
דברי רד''ך.JPG (49.91 KiB) נצפה 4468 פעמים

פולסברג
הודעות: 1751
הצטרף: ג' אפריל 21, 2020 6:26 am

Re: שרויה

הודעהעל ידי פולסברג » ש' מרץ 20, 2021 11:59 pm

הגרא''ק הקפיד מאוד שיהיה שרויה בישיבה, וסיפר א' מתלמידיו שפעם נודע לו בער''פ שאין קמח מצה, ושלחו מליקוואוד לניו יורק בו ביום ע''מ להביא [וזה לפני שבנו את גשר וורעזאנ''ו, וזה משך כו''כ שעות].

בעל התפארת
הודעות: 240
הצטרף: ש' פברואר 13, 2021 8:46 pm

Re: שרויה

הודעהעל ידי בעל התפארת » א' מרץ 21, 2021 12:32 am

כמדומני שבספר אורח דוד (בהר"ן) מובא שהקפיד מאד לאכול שרויה משום עונג יו"ט

פולסברג
הודעות: 1751
הצטרף: ג' אפריל 21, 2020 6:26 am

Re: שרויה

הודעהעל ידי פולסברג » א' מרץ 21, 2021 12:49 am

אאל''ט מובא שם שהגרש''ז שאלו מה חומרות לקבל עליו לפסח, א''ל: לאכול שרויה משום שמחת יו''ט, ולאכול רק מצות מכונה...

לבי במערב
הודעות: 9233
הצטרף: א' מאי 14, 2017 12:58 pm
מיקום: עקב צמצום שהותי כאן בע"ה, לענינים נחוצים - נא לפנות בהודעה פרטית. תודה מראש.

Re: שרוי'

הודעהעל ידי לבי במערב » א' מרץ 21, 2021 12:58 am

ראה ע' קו הע' 265.

סמל אישי של המשתמש
נהר שלום
הודעות: 3042
הצטרף: ב' יוני 09, 2014 6:56 pm
מיקום: דע מאין באת ולאן אתה הולך

Re: שרויה

הודעהעל ידי נהר שלום » א' מרץ 21, 2021 5:26 am

פולסברג כתב:הגרא''ק

?

איש גבעות
הודעות: 638
הצטרף: ה' מאי 07, 2020 1:20 am

Re: שרויה

הודעהעל ידי איש גבעות » א' מרץ 21, 2021 7:47 am

נהר שלום כתב:?

הגאון רבי אהרן קוטלר

הקישון33
הודעות: 207
הצטרף: א' ינואר 24, 2021 7:07 pm

Re: שרויה

הודעהעל ידי הקישון33 » א' מרץ 21, 2021 12:53 pm

גילוי כתב:שרויה בזמנינו
הרב ברוך אבערלאנדער (אתר חב"ד) בשם הרב ירמיה כ"ץ, בעל 'מקוה מים'.
אמנם השנה בדקו וגילו בכמה מאפיות אבק לבן על המצות האפויות, ובדיקת מעבדה אישרה שאבק הזה אינו אלא "קמח שעוד לא התרטב במים". אמנם את האבק הלבן גילו רק באותם מאפיות30 (מאפיית סאטמאר והפוילישע בעקערי בהכשרו של הרב ביק) שלא משתמשים במוטות ברזל ("פינר") שבהם לשים את העיסה הדק היטב במשך כ-3 דקות עד שמגיעה לשולחן החיתוך, אבל על המצות שאפו עם מוטות ברזל לא נמצא האבק הלבן הנ"ל

אם כבר מדברים על מעבדה בדקו שבגלל מיעוט מים שיש במצות של האשכנזים הם לא יגיעו לעולם לידי חימוץ.


חזור אל “פסח”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 101 אורחים