מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

שתית יין בחול המועד

הלכות חג בחג, חקרי מנהג, מאמרים לעיון והורדה
מן הדרום
הודעות: 708
הצטרף: ג' אוקטובר 06, 2015 11:26 am

שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי מן הדרום » ד' מרץ 31, 2021 10:49 am

בפשטות צריך לשתות כל יום , ונחלקו הפוסקים האם במיץ ענבים יוצאים שכן הןא יין אבל אינו משכר . לדעת המצריכים יין -האם משקה עם 5 אחוזים אלכוהול מועיל?

שש ושמח
הודעות: 1544
הצטרף: א' דצמבר 13, 2015 3:57 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי שש ושמח » ד' מרץ 31, 2021 11:58 am

ביין מזוג של חז"ל היה פחות מ 5% אלכוהול.
[ודרך אגב עצה לכל מי שקשה לו לשתות רביעית יין בחוה"מ, למזוג היין כראוי על חד תלת [במים או בסודה] ואז קל לשתות וגם מרגישים השמחה].

קו ירוק
הודעות: 5798
הצטרף: ד' מרץ 16, 2016 7:01 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי קו ירוק » ד' מרץ 31, 2021 12:08 pm

וכבר הסתפקתי אם יין מזוג נוהג בזמנינו כי לכאורה גם בזמנם הוא הווה תחליף למיץ.. ואעפ"כ זוג בזמנינו הרי אינו משכר

שש ושמח
הודעות: 1544
הצטרף: א' דצמבר 13, 2015 3:57 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי שש ושמח » ד' מרץ 31, 2021 3:31 pm

מה ז"א יין מזוג אינו משכר, באיזה כמות? ומנין לך?

הקישון33
הודעות: 207
הצטרף: א' ינואר 24, 2021 7:07 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי הקישון33 » ד' מרץ 31, 2021 5:44 pm

האם יין לא יותר מדוגמא מה משמח אנשים וזה משתנה מדור לדור?

סגי נהור
הודעות: 5644
הצטרף: א' אוגוסט 04, 2013 11:55 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי סגי נהור » ד' מרץ 31, 2021 6:04 pm

הקישון33 כתב:האם יין לא יותר מדוגמא מה משמח אנשים וזה משתנה מדור לדור?

היין משמח כתכונת טבע. אתה מתבלבל עם דברים אחרים שמשמחים מצד ערכם בעיני האדם (שמשתנה מדור לדור).

הקישון33
הודעות: 207
הצטרף: א' ינואר 24, 2021 7:07 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי הקישון33 » ד' מרץ 31, 2021 6:43 pm

האם לדעתך מי שלא אוהב יין יש מצוה לכוף יצרו ולשתות?!

סמל אישי של המשתמש
נהר שלום
הודעות: 3042
הצטרף: ב' יוני 09, 2014 6:56 pm
מיקום: דע מאין באת ולאן אתה הולך

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי נהר שלום » ו' אפריל 02, 2021 9:42 pm

ראה באורך במאמר המצורף
קבצים מצורפים
האם יש חובה לשתות יין בכל יום מימי הרגל - הרב אוריאל בנר [גיליון יד].pdf
(1.59 MiB) הורד 450 פעמים

מוטוש
הודעות: 221
הצטרף: ג' פברואר 19, 2019 12:07 am

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי מוטוש » ג' אפריל 06, 2021 9:43 pm

שש ושמח כתב:ביין מזוג של חז"ל היה פחות מ 5% אלכוהול.

וזאת מהיכן לך?!

סגי נהור
הודעות: 5644
הצטרף: א' אוגוסט 04, 2013 11:55 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי סגי נהור » ג' אפריל 06, 2021 9:58 pm

מוטוש כתב:
שש ושמח כתב:ביין מזוג של חז"ל היה פחות מ 5% אלכוהול.

וזאת מהיכן לך?!

באופן טבעי אחוז האלכוהול ביין חי אינו יכול לעלות על כ-13.5, ועפ"ז גם ביין חי שבימיהם לא היה יותר מזה.
אמנם ע"י זיקוק אפשר להעלות את אחוז האלכוהול.

מוטוש
הודעות: 221
הצטרף: ג' פברואר 19, 2019 12:07 am

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי מוטוש » ג' אפריל 06, 2021 10:10 pm

אם כן!
כיצד אמרו שהיין של תקופת חז"ל היה כל כך חזק!
עד שאם מזגו בו 2/3 מים יכלו לשתות?!
ואם כדבריכם,
ר' יהודה בר אלעי.
לא היה צריך לכרוך את ראשו לשבעה שבועות?!

סגי נהור
הודעות: 5644
הצטרף: א' אוגוסט 04, 2013 11:55 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי סגי נהור » ג' אפריל 06, 2021 10:16 pm

מה שכתבתי הוא המציאות בימינו ע"פ דברי המומחים. הרשות בידך לבחור אם טבע הענבים (ליתר דיוק טבע השמרים) השתנה או שמא טבע האדם...

מוטוש
הודעות: 221
הצטרף: ג' פברואר 19, 2019 12:07 am

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי מוטוש » ג' אפריל 06, 2021 10:20 pm

מי המומחים?
זוהר עמר?!

האם מצאו חרצני ענבים מימי חז"ל?

א מבקש
הודעות: 326
הצטרף: ב' אפריל 05, 2021 8:50 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי א מבקש » ג' אפריל 06, 2021 10:29 pm

היין בזמן חז"ל הוא חידה עצומה אני מצרף כמה מאמרים על כך.
כמו כן אני מציין את השואל לקישור הבא https://www.badancient.com/claims/ancient-wine/
שם תמצא שהחוזק של היין בימי חז"ל היה הרבה יותר חלש מאשר של היום.
להלן קטע מתורגם:
שמרים עתיקים וגידול יין
אמנם קיימת מגמה פופולארית לייצור יינות מודרניים בשיטות "עתיקות", אך הרוב המכריע משתמש בשמרים אוצרים ספציפיים בתהליכי חיסון עבור מוצר קצה מוגדר. סוג השמרים החיובי ביותר המייצר יין אמין ועקבי הוא Saccharomyces cerevisiae . זה מוביל למוצר שיש לו בממוצע היום בין 10-14% לחמצן (אלכוהול בנפח).

בהשוואה, יינות עתיקים לא יכולים להיות כל כך בררניים עם סוג השמרים המשמשים. הם הוגבלו לשימוש בזני בר, ​​שנשבו סביב הכרם ונמצאו על קליפות הענבים. שמרים ברים לעיתים קרובות מתקשים להמשיך להמיר סוכרים לאלכוהול בכ- 6%, וכל הדברים הולכים כשורה, שמרים משניים ואז נכנסים פנימה כדי לדחוף את הגידול הגבוה יותר.

סגי נהור
הודעות: 5644
הצטרף: א' אוגוסט 04, 2013 11:55 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי סגי נהור » ג' אפריל 06, 2021 10:33 pm

מוטוש כתב:
מי המומחים?
זוהר עמר?!

האם מצאו חרצני ענבים מימי חז"ל?

למיטב ידיעתי זו מציאות מוסכמת מבלי חולק שאחוז האלכוהול ביין נעצר באזור המספר הנ"ל. על מציאות זו מעידות לכאורה גם תוויות הבקבוקים.
האם אתה טוען אחרת? נו, אדרבה. מה טענתך?

מוטוש
הודעות: 221
הצטרף: ג' פברואר 19, 2019 12:07 am

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי מוטוש » ג' אפריל 06, 2021 10:36 pm

סגי נהור כתב:
מוטוש כתב:
מי המומחים?
זוהר עמר?!

האם מצאו חרצני ענבים מימי חז"ל?

למיטב ידיעתי זו מציאות מוסכמת מבלי חולק שאחוז האלכוהול ביין נעצר באזור המספר הנ"ל. על מציאות זו מעידות לכאורה גם תוויות הבקבוקים.
האם אתה טוען אחרת? נו, אדרבה. מה טענתך?

טענה אין לי!
שאלות יש לי!
ושאלתי לעיל:

א מבקש
הודעות: 326
הצטרף: ב' אפריל 05, 2021 8:50 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי א מבקש » ג' אפריל 06, 2021 10:38 pm

אמנם העובדה שאי אפשר ליין לעלות יותר מכ-15% אלכוהול הינו מוסכם בצורת הייצור כיום, אך צורת הייצור העתיק הינה חידה בלתי פתורה ראה:

כמו כן ראה הערתי על היינות העתיקים שלא עלו על יותר מ-6% ומקור לכך לפני כמה תשובות
קבצים מצורפים
The Origins and Ancient History of Wine ( PDFDrive ).pdf
(21.04 MiB) הורד 204 פעמים
A Natural History of Wine ( PDFDrive ).pdf
(5.12 MiB) הורד 368 פעמים
Ayalon-Frankel-Kloner_15-36_LR.pdf
(1.56 MiB) הורד 476 פעמים

מוטוש
הודעות: 221
הצטרף: ג' פברואר 19, 2019 12:07 am

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי מוטוש » ד' אפריל 07, 2021 1:39 am

א מבקש כתב:היין בזמן חז"ל הוא חידה עצומה אני מצרף כמה מאמרים על כך.
כמו כן אני מציין את השואל לקישור הבא https://www.badancient.com/claims/ancient-wine/
שם תמצא שהחוזק של היין בימי חז"ל היה הרבה יותר חלש מאשר של היום.
להלן קטע מתורגם:
שמרים עתיקים וגידול יין
אמנם קיימת מגמה פופולארית לייצור יינות מודרניים בשיטות "עתיקות", אך הרוב המכריע משתמש בשמרים אוצרים ספציפיים בתהליכי חיסון עבור מוצר קצה מוגדר. סוג השמרים החיובי ביותר המייצר יין אמין ועקבי הוא Saccharomyces cerevisiae . זה מוביל למוצר שיש לו בממוצע היום בין 10-14% לחמצן (אלכוהול בנפח).

בהשוואה, יינות עתיקים לא יכולים להיות כל כך בררניים עם סוג השמרים המשמשים. הם הוגבלו לשימוש בזני בר, ​​שנשבו סביב הכרם ונמצאו על קליפות הענבים. שמרים ברים לעיתים קרובות מתקשים להמשיך להמיר סוכרים לאלכוהול בכ- 6%, וכל הדברים הולכים כשורה, שמרים משניים ואז נכנסים פנימה כדי לדחוף את הגידול הגבוה יותר.

לא מתקבל.
שדווקא היום, בעקבות ירידת הדורות...
אז היין דהיום מכיל יותר אחוזי אלכוהול!
אחרת, הגמרא לא הייתה מספרת על רבי יהודה בר אלעי.
המסתובב,
כשראשו חבוש כל הספירה!
בגלל ארבע כוסות של יין!
אלא אם תאמר, שהוא שתה בגביע עצום?!
לא נראה לי...

א מבקש
הודעות: 326
הצטרף: ב' אפריל 05, 2021 8:50 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי א מבקש » ד' אפריל 07, 2021 1:42 am

לא צריך להיות ארכיאולוג ולחפור כדי לדעת שאי אפשר להוציא יותר מכ-16% אלכוהול מעינב, לזה מספיק לדעת קצת ביוכימיה, הסוכר הופך לאלכוהול, וכמות הסוכר בענבים המתוקים ביותר הוא בערך 16%!
כעת לגבי האלכוהול ביינות מזמן חז"ל ציינתי כבר לאתר https://www.badancient.com/claims/ancient-wine/ שמביא הוכחות לכך שבזמנם לא היה אפשר להגיע ליותר מ-6%
וראה עוד
https://www.guildsomm.com/public_conten ... en-and-now
וכן ראה
heritage-02-00022-v3.pdf
(1.21 MiB) הורד 868 פעמים

א מבקש
הודעות: 326
הצטרף: ב' אפריל 05, 2021 8:50 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי א מבקש » ד' אפריל 07, 2021 1:53 am

לשאלתך אודות ר' יהודה בר אילעי וכו' יש להעיר שכיום ישנם השותים בפורים יותר מארבעה כוסות מכובדים של ויסקי שהוא בעל 40% אלכוהול ולמחרת קמים כאחד האדם, וישנם כאלו ששותים בירה בעל 4.5% אלכוהול ויומיים אינם חוזרים לעצמם [כגון אני ואחי, כל אחד שייך לזן אחר] ולכן אין תמה מאדם אחד.
לגבי המזיגה במים ייתכן שהיין היה יבש מאוד [כמבואר בב"ב פ"ו מ"גשיין ישן הוא עד ג' שנים. כדי שהיין יהיה חמוץ לאחר שלושה שנים הוא אמור להיות מאוד יבש].

לבי במערב
הודעות: 9207
הצטרף: א' מאי 14, 2017 12:58 pm
מיקום: עקב צמצום שהותי כאן בע"ה, לענינים נחוצים - נא לפנות בהודעה פרטית. תודה מראש.

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי לבי במערב » ד' אפריל 07, 2021 2:36 am

יש להוסיף את ההשערה שיינותיהם היו סמיכים (כפשוטו) משלנו.

גם יתכן שישתנה הענין לפי סוג היין וטעמו, וצריך לשאול בזה את המומחים.

סגי נהור
הודעות: 5644
הצטרף: א' אוגוסט 04, 2013 11:55 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי סגי נהור » ד' אפריל 07, 2021 2:49 am

לבי במערב כתב:יש להוסיף את ההשערה שיינותיהם היו סמיכים (כפשוטו) משלנו.

כלומר, המים התאדו? להוי ידוע שאם התאדו המים, האלכוהול עאכו"כ, שכן טמפרטורת האידוי שלו נמוכה יותר.
לבי במערב כתב:גם יתכן שישתנה הענין לפי סוג היין וטעמו, וצריך לשאול בזה את המומחים.

כאמור השמרים המתסיסים את היין אינם יכולים להתקיים באחוז אלכוהול הגבוה מזה שביינות המצויים לפנינו.

לבי במערב
הודעות: 9207
הצטרף: א' מאי 14, 2017 12:58 pm
מיקום: עקב צמצום שהותי כאן בע"ה, לענינים נחוצים - נא לפנות בהודעה פרטית. תודה מראש.

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי לבי במערב » ד' אפריל 07, 2021 2:52 am

א. כוונתי לטענה המזכירה את יינות הונגריא כדוגמא, ושהצורך במזיגה הי' מפני הסמיכות (ולא משום הכוהל כשלעצמו).
ב. גם בזה לא טענתי אודות אחוזי הכהל, אלא שיתכן (כהצעה גרידא, שאינה מבוססת) כי השפעת היין על האדם תלוי' במדה רבה בסוגו וטעמו; וא"כ לק"מ מריב"א, כי יינו הי' שונה משלנו בפרמטרים אלו.

א מבקש
הודעות: 326
הצטרף: ב' אפריל 05, 2021 8:50 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי א מבקש » ד' אפריל 07, 2021 3:03 am

לבי במערב כתב:א. כוונתי לטענה המזכירה את יינות הונגריא כדוגמא, ושהצורך במזיגה הי' מפני הסמיכות (ולא משום הכוהל כשלעצמו).
ב. גם בזה לא טענתי אודות אחוזי הכהל, אלא שיתכן (כהצעה גרידא, שאינה מבוססת) כי השפעת היין על האדם תלוי' במדה רבה בסוגו וטעמו; וא"כ לק"מ מריב"א, כי יינו הי' שונה משלנו בפרמטרים אלו.

א. לגבי הסמיכות של יינות הונגריה איני יודע מה המקור [חוץ מדברי ר' נחמן מברסלב הידועים], אמנם היין דאז היה הרבה יותר תוסס [ראה על כך: מיכאל בן יוסף, ספר היין, הוצאת כתר 1990 עמ' 17 ואילך], וייתכן שכיון שהוא היה תוסס היה צריך להרגיע אותו עם מים.
ב. לגבי רגישות ליין, שהציע ליבי במערב שהיה לריב"א יש להעיר שאמנם קיימת רגישות ליין ולאלכוהול אפילו מועט אם אין זכרוני מטעני יש על כך מקורות באנציקלופדיה הלכתית רפואית ערך שכור.

לבי במערב
הודעות: 9207
הצטרף: א' מאי 14, 2017 12:58 pm
מיקום: עקב צמצום שהותי כאן בע"ה, לענינים נחוצים - נא לפנות בהודעה פרטית. תודה מראש.

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי לבי במערב » ד' אפריל 07, 2021 3:13 am

א מבקש כתב:איני יודע מה המקור
עדויות של משפחות מייצרי יין במדינה זו (לפני כמאה וחמישים שנה, וצאצאיהם מוסרים מה שסיפרו אבותיהם).

התסיסה יכולה גם היא, לכאורה, להוות סיבה אפשרית לרגישות גבוהה.

א מבקש
הודעות: 326
הצטרף: ב' אפריל 05, 2021 8:50 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי א מבקש » ד' אפריל 07, 2021 3:39 am

מבירורים אצל חברים על כאבי ראש מיין מישהו שלח לי את הקישור הבא
https://davidson.weizmann.ac.il/online/ ... 7%95%D7%9D
כנראה שאף אחד עדיין לא מבין מאיפה זה מגיע

מוטוש
הודעות: 221
הצטרף: ג' פברואר 19, 2019 12:07 am

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי מוטוש » ד' אפריל 07, 2021 3:48 pm

א מבקש כתב:לשאלתך אודות ר' יהודה בר אילעי וכו' יש להעיר שכיום ישנם השותים בפורים יותר מארבעה כוסות מכובדים של ויסקי שהוא בעל 40% אלכוהול ולמחרת קמים כאחד האדם, וישנם כאלו ששותים בירה בעל 4.5% אלכוהול ויומיים אינם חוזרים לעצמם [כגון אני ואחי, כל אחד שייך לזן אחר] ולכן אין תמה מאדם אחד.
לגבי המזיגה במים ייתכן שהיין היה יבש מאוד [כמבואר בב"ב פ"ו מ"גשיין ישן הוא עד ג' שנים. כדי שהיין יהיה חמוץ לאחר שלושה שנים הוא אמור להיות מאוד יבש].

מה זה אומר יבש?
יותר חזק?
יותר חריף?

מוטוש
הודעות: 221
הצטרף: ג' פברואר 19, 2019 12:07 am

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי מוטוש » ד' אפריל 07, 2021 3:50 pm

לבי במערב כתב:א. כוונתי לטענה המזכירה את יינות הונגריא כדוגמא, ושהצורך במזיגה הי' מפני הסמיכות (ולא משום הכוהל כשלעצמו).
ב. גם בזה לא טענתי אודות אחוזי הכהל, אלא שיתכן (כהצעה גרידא, שאינה מבוססת) כי השפעת היין על האדם תלוי' במדה רבה בסוגו וטעמו; וא"כ לק"מ מריב"א, כי יינו הי' שונה משלנו בפרמטרים אלו.

מה הסמיכות של היין השפיעה?
והאם זה נגזר מזן הענבים?

א מבקש
הודעות: 326
הצטרף: ב' אפריל 05, 2021 8:50 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי א מבקש » ד' אפריל 07, 2021 4:17 pm

מוטוש כתב:
א מבקש כתב:לשאלתך אודות ר' יהודה בר אילעי וכו' יש להעיר שכיום ישנם השותים בפורים יותר מארבעה כוסות מכובדים של ויסקי שהוא בעל 40% אלכוהול ולמחרת קמים כאחד האדם, וישנם כאלו ששותים בירה בעל 4.5% אלכוהול ויומיים אינם חוזרים לעצמם [כגון אני ואחי, כל אחד שייך לזן אחר] ולכן אין תמה מאדם אחד.
לגבי המזיגה במים ייתכן שהיין היה יבש מאוד [כמבואר בב"ב פ"ו מ"גשיין ישן הוא עד ג' שנים. כדי שהיין יהיה חמוץ לאחר שלושה שנים הוא אמור להיות מאוד יבש].

מה זה אומר יבש?
יותר חזק?
יותר חריף?

יותר יבש אומר שישנה כמות טנינים גבוהה יותר ולכן מורגש יותר יובש בגרון.

באר בשדה
הודעות: 489
הצטרף: ד' אוגוסט 21, 2019 10:39 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי באר בשדה » ד' אפריל 07, 2021 4:20 pm

מענין סמיכות היין זכורני במעומעם ממדור 'פטנט רשום' (המודיע) סביבות תשע"ח.

לבי במערב
הודעות: 9207
הצטרף: א' מאי 14, 2017 12:58 pm
מיקום: עקב צמצום שהותי כאן בע"ה, לענינים נחוצים - נא לפנות בהודעה פרטית. תודה מראש.

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי לבי במערב » ד' אפריל 07, 2021 4:24 pm

כמדומני, שגם לפני כשנה התנהל שם המשך לדיון.


מוטוש כתב:מה הסמיכות של היין השפיעה?
והאם זה נגזר מזן הענבים?
הסמיכות של היין גורמת לצורך במזיגה, פשוט כדי שיהא ניתן לשתותו...
כנראה שהדבר תלוי (עכ"פ גם) בזן הענבים (ככל הזכור לי: ענבי אירופא נכחדו לפני כמאה שנה, עקב שנים קשות לכרמים, וזני צרפת - מיובאים ברובם - השתלטו על כל המרחב).

שש ושמח
הודעות: 1544
הצטרף: א' דצמבר 13, 2015 3:57 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי שש ושמח » ד' אפריל 07, 2021 4:29 pm

מוטוש כתב:אם כן כיצד אמרו שהיין של תקופת חז"ל היה כל כך חזק עד שאם מזגו בו 2/3 מים יכלו לשתות?!

אין שום הבדל בין יינות חז"ל ליינות זמנינו. גם אז וגם היום קשה לשתות יין בלי למזוג. "לשתות" הכוונה שהוא יהיה המשקה של הסעודה כמו ששותים היום קולה או פטל וכיו"ב. אבל "לטעום" כמות קטנה של יין [כמו שעושים היום בד"כ אלו ששותים להנאה] אפשר גם בלי למזוג.

מוטוש
הודעות: 221
הצטרף: ג' פברואר 19, 2019 12:07 am

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי מוטוש » ד' אפריל 07, 2021 10:24 pm

שש ושמח כתב:
מוטוש כתב:אם כן כיצד אמרו שהיין של תקופת חז"ל היה כל כך חזק עד שאם מזגו בו 2/3 מים יכלו לשתות?!

אין שום הבדל בין יינות חז"ל ליינות זמנינו. גם אז וגם היום קשה לשתות יין בלי למזוג. "לשתות" הכוונה שהוא יהיה המשקה של הסעודה כמו ששותים היום קולה או פטל וכיו"ב. אבל "לטעום" כמות קטנה של יין [כמו שעושים היום בד"כ אלו ששותים להנאה] אפשר גם בלי למזוג.

אתה בטוח שביינות של היום.
תוכל להוסיף עד 2/3 מים, וישאר לך טעם יין?!

סגי נהור
הודעות: 5644
הצטרף: א' אוגוסט 04, 2013 11:55 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי סגי נהור » ה' אפריל 08, 2021 12:26 am

מוטוש כתב:אתה בטוח שביינות של היום.
תוכל להוסיף עד 2/3 מים, וישאר לך טעם יין?!

בימינו היין איננו ממלא תפקיד של 'משקה קל', ולכן רוצים ליהנות ממלוא טעמו.
אבל בימיהם לא היו משקאות קלים, כיון שמי פירות (זמינים רק בעונתם, ובעיקר) אינם משתמרים אלא אם מפיקים מהם יין ושיכר, ולכן יתכן שלא בקשו מהיין אלא להטעים את המים (וראה גם כאן).

מובן שכל האמור כאן מנוגד להבנת הראשונים והפוסקים שיינות שלהם אכן היו חזקים משלנו.

א מבקש
הודעות: 326
הצטרף: ב' אפריל 05, 2021 8:50 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי א מבקש » ה' אפריל 08, 2021 12:53 am

סגי נהור כתב:מובן שכל האמור כאן מנוגד להבנת הראשונים והפוסקים שיינות שלהם אכן היו חזקים משלנו.

מי אמר שהיינות של הראשונים דומים ליין שלנו?
אדרבה, סולובייצ'יק בספרו היין בימי הביניים מביא שבזמנם היה ילד בצרפת שותה כמה ליטר יין אז אכן בזמן הראשונים הוא היה יותר קל מזמן הש"ס, אך בזמנינו אנו כחומורים הלך היין והתחזק.

מוטוש
הודעות: 221
הצטרף: ג' פברואר 19, 2019 12:07 am

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי מוטוש » ה' אפריל 08, 2021 10:06 am

א מבקש כתב:
סגי נהור כתב:מובן שכל האמור כאן מנוגד להבנת הראשונים והפוסקים שיינות שלהם אכן היו חזקים משלנו.

מי אמר שהיינות של הראשונים דומים ליין שלנו?
אדרבה, סולובייצ'יק בספרו היין בימי הביניים מביא שבזמנם היה ילד בצרפת שותה כמה ליטר יין אז אכן בזמן הראשונים הוא היה יותר קל מזמן הש"ס, אך בזמנינו אנו כחומורים הלך היין והתחזק.

ושמא אנו נחלשנו!?

מוטוש
הודעות: 221
הצטרף: ג' פברואר 19, 2019 12:07 am

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי מוטוש » ה' אפריל 08, 2021 10:10 am

סגי נהור כתב:
מוטוש כתב:אתה בטוח שביינות של היום.
תוכל להוסיף עד 2/3 מים, וישאר לך טעם יין?!

בימינו היין איננו ממלא תפקיד של 'משקה קל', ולכן רוצים ליהנות ממלוא טעמו.
אבל בימיהם לא היו משקאות קלים, כיון שמי פירות (זמינים רק בעונתם, ובעיקר) אינם משתמרים אלא אם מפיקים מהם יין ושיכר, ולכן יתכן שלא בקשו מהיין אלא להטעים את המים (וראה גם כאן).
היה להם שיכר תמרים! ושיכר תאנים!
וכנראה גם בירה...

מובן שכל האמור כאן מנוגד להבנת הראשונים והפוסקים שיינות שלהם אכן היו חזקים משלנו.

א מבקש
הודעות: 326
הצטרף: ב' אפריל 05, 2021 8:50 pm

Re: שתית יין בחול המועד

הודעהעל ידי א מבקש » ה' אפריל 08, 2021 10:12 am

מוטוש כתב:
א מבקש כתב:
סגי נהור כתב:מובן שכל האמור כאן מנוגד להבנת הראשונים והפוסקים שיינות שלהם אכן היו חזקים משלנו.

מי אמר שהיינות של הראשונים דומים ליין שלנו?
אדרבה, סולובייצ'יק בספרו היין בימי הביניים מביא שבזמנם היה ילד בצרפת שותה כמה ליטר יין אז אכן בזמן הראשונים הוא היה יותר קל מזמן הש"ס, אך בזמנינו אנו כחומורים הלך היין והתחזק.

ושמא אנו נחלשנו!?

ראה בספרו המוזכר של סולובייצ'יק עמ' 77 שם מביא מקורות שבזמן הראשונים היין היה יוצא עם שניים או שלושה אחוזי אלכוהול.


חזור אל “פסח”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 23 אורחים