סורגים כתב:אם הבנתי נכון אין כל קשר בין הרשב"ם לראב"ע - הרשב"ם טען שיש לפרש את הכתובים מתוך הכתובים עצמן והתורה אינה כספר החתום ומשום כך היה מתנגד לרש"י שהיה מסתמך על דברי חז"ל לפרש קשיים בפסוקים, משא"כ ראב"ע ז"ל תפס שאין צריך להאמין לכל מדרשי חז"ל והוא חוזר עליהם יותר מפעם אחד.
לייטנר כתב:סורגים כתב:אם הבנתי נכון אין כל קשר בין הרשב"ם לראב"ע - הרשב"ם טען שיש לפרש את הכתובים מתוך הכתובים עצמן והתורה אינה כספר החתום ומשום כך היה מתנגד לרש"י שהיה מסתמך על דברי חז"ל לפרש קשיים בפסוקים, משא"כ ראב"ע ז"ל תפס שאין צריך להאמין לכל מדרשי חז"ל והוא חוזר עליהם יותר מפעם אחד.
לא מדויק. גם ראב"ע פירש מתוך הכתובים עצמם, אלא שהיה לו הצורך להתכופף לדברי חז"ל במקום הלכתי, כשהפשט סתר את דבריהם. בניגוד לרשב"ם שלא נרתע מלפרש בשונה מדבריהם. השווה, למשל, פירושיהם על "וקשרתם לאות על ידך והיו לטוטפות בין עיניך".
סורגים כתב: הפלא הוא מדוע הרמב"ם מצווה את בנו לעסוק רק בפירוש הראב"ע האם הרמב"ם הסכים לגישה שלו שאין הכרח לקבל את מה שדרשו חז"ל.
לייטנר כתב:לא תמיד הכיר ראב"ע את דברי חז"ל על בורים.
אריסמנדי כתב:אי אפשר לתרץ את ראב"ע ע"פ דעת רשב"ם, כי בדיוק נקודה זו עומדת בשורש מחלוקתם העקרונית בפירוש המקרא.
ראב"ע אינו מכיר ברבדים שונים. לדעתו יש רק פירוש אחד אמיתי למקרא, וע"כ הוא משתדל להראות שפירוש חז"ל הוא הפשט ואם אינו מצליח בזה הוא מבטל את דעתו מפניהם, ולפעמים הוא מוריד את הדרש לדרגת אסמכתא בלבד. כל זה רק בדרשות הלכה.
רשב"ם מלכתחילה רואה את הפשט והדרש כשני רבדים שונים ואמיתיים שאינם צריכים להתחשב זה בזה.
וחילו מהאמור בסדר שלח: 'וְכִי תִשְׁגּוּ וְלֹא תַעֲשׂוּ אֵת כָּל הַמִּצְוֹת הָאֵלֶּה אֲשֶׁר דִבֶּר יְיָ אֶל משֶׁה, וְעָשׂוּ כָל הָעֵדָה פַּר בֶּן בָּקָר אֶחָד לְעֹלָה וּשְׂעִיר עִזִּים אֶחָד לְחַטָּאת'.וְאִם יִשְׁגּוּ יִשְׂרָאֵל וְלֹא יַעֲשׂוּ אַחַת מִמִּצְוֹת עֲשֵׂה, יַקְרִיבוּ פַּר לְעוֹלָה וְשָׂעִיר לְחַטָּאת.
חייב הרב קרבן חטאת על אי־קיום מצות עשה (שעיר לציבור ושעירה ליחיד), מצוה אשר לא קיבל משה מסיני ולא מסרה ליהושע.וְזֶה הַחֵטְא הוּא שֶׁלֹּא עָשׂוּ מַה שֶּׁצִּוָּה לַעֲשׂוֹת.
אומר הרב אסור על מה שנאמר למשה בסיני מפי הדיבור מותר ('בורות שיחין ומערות שוחה ושותה מהן ואינו נמנע').וְהוֹסִיף 'כֹּל אֲשֶׁר אֵין לוֹ סְנַפִּיר וְקַשְׂקֶשֶׂת' לִהְיוֹת כְּלָל לְכָל מַיִם, כִּי לֹא הִזְכִּיר בַּתְּחִלָּה רַק הַיַּמִּים וְהַנְּחָלִים.
'קֹדֶשׁ הִלּוּלִים' – לְהַלֵּל הַשֵּׁם, וְהַכֹּהֵן יֹאכְלֶנּוּ.
סורגים כתב:דברי האב"ע הם מרפסין אגרין שכתב ואם פטר רחם בבהמה טמאה כמו חמור בניגוד גמור למה שאמרו בגמ' חמור דווקא.
והנה ידועים דברי האב"ע בהקדמה שכתב שהוא מפרש בכתובים גם בניגוד לדעת חז"ל אך מדגיש שם שכל זה רק בדברים שאינם להלכה.
וכאן כותב להדיא דלא כחז"ל גם בדבר הלכה.
וצ"ע.
http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.asp ... &pgnum=117
http://www.otzar.org/wotzar/Book.aspx?22030&
רק בתורות ובמשפטים ובחקים, אם מצאנו שני טעמים לפסוקים, והטעם האחד כדברי המעתיקים, שהיו כולם צדיקים, נשען על אמתם בלי ספק בידים חזקים. וחלילה חלילה מלהתערב עם הצדוקים, האומרים כי העתקתם מכחשת הכתוב והדקדוקים. רק קדמונינו הי' אמת, וכל דבריהם אמת וד' אלוקים אמת ינחה את עבדו בדרך אמת.
וְטַעַם לְהַזְכִּיר 'וְאִישׁ אוֹ אִשָּׁה', בַּעֲבוּר הַזָּקָן. וְהִנֵּה פֵּרוּשׁ כִּי יִהְיֶה בוֹ נָגַע בְּרֹאשׁ, אוֹ בְזָקָן לָאִישׁ.
הָא דְתַנְיָא 'זְקַן הָאִשָּׁה וְהַסָּרִיס שֶׁהֶעֱלוּ שֵׂעָר – הֲרֵי הֵן כְּזָקֵן לְכָל דִּבְרֵיהֶם', לְמַאי הִלְכְתָא? אָמַר מַר זוּטְרָא: לְטֻמְאַת נְגָעִים. סָלְקָא דַעְתָּךְ אָמֵינָא לִצְדָדִים כְּתִיב: 'אִישׁ אוֹ אִשָּׁה כִּי יִהְיֶה בוֹ נָגַע בְּרֹאשׁ', 'אוֹ בְזָקָן' הֲדַר אֲתָאן לְאִישׁ, קָא מַשְׁמַע לָן.
ביליצר כתב:אי דיוקים נכתבו באשכול זה ,
אך הערה נכונה על הא"ע כי גם לפי הפשט מה הכריחו לפרש כן ,הרי מפורש חמור !
האדם כתב:ז"ל החיד"א ב'שם הגדולים':
הרב בנימין איספינוזא ז"ל עשה באור לפי' הראב"ע לנביאים וכתובים ובהקדמתו מביא מ"ש הרב רפאל אשכנזי ורבני איטליא בכ"י שנתברר להם שתלמידיו של הראב"ע שלחו יד בפירושו והוסיפו מדעתם דברים אשר לא כן. וכל לשון שימצא בחומש ובנביאים שהוא מנגד לדברי רבותינו ז"ל איננו מהראב"ע עצמו רק תלמידיו בלי ידיעתו אחרי מותו שלחו יד והראב"ע וכסאו נקי. זהו תורף דבריהם. ואם כנים הדברים תנוח דעתנו:
אך מה נענה דזמנין רבינו הרמב"ן כותב עליו בתוקף כגון מ"ש פרשת שמות יוצק זהב וכו', והרמב"ן היה סמוך לזמן הראב"ע ונתאמת אצלו כי הוא זה פי' הראב"ע עצמו. אמנם זיל לאידך גיסא דאם כל אותם הלשונות הזרים נגד הדין ורז"ל הם מראב"ע אמאי לא העיר הרמב"ן עליהם, אלא מוכח דאיכא בינייהו שאינם מדברי הראב"ע ושלטו יד זרים לכתוב אשר לא עלה על לבו. ובספר עומר השכחה יש שיר אשר שר ר"ת שכותב בכבוד גדול להראב"ע.
עכ"ל החיד"א.
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 23 אורחים