מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

האם נמצאו קטעים מהספר האבוד - כתובת בלעם. ומה כתב משה ביהושע \ איוב .

ביאורים ועיונים, חדושים ובירורים, בתורה בנביאים בכתובים ובתרגומים, ובמפרשיהם, ראשונים ואחרונים, ויבינו במקרא.
יהודהא
הודעות: 1203
הצטרף: ג' אוגוסט 24, 2021 2:27 pm

האם נמצאו קטעים מהספר האבוד - כתובת בלעם. ומה כתב משה ביהושע \ איוב .

הודעהעל ידי יהודהא » ג' יולי 05, 2022 4:53 pm

האם נמצאו קטעים מהספר האבוד - כתובת בלעם.
איזה פרק בספר יהושע או באיוב נכתבו על ידי משה ? ראה בתגובות.

א. הגילוי
להלן - הרחבה בשולי הכתוב בתורה, ולמה בשולי שכן פרדס מלא נכתב ונדרש בפרשת בלעם, עד שרצו לקובעו בקריאת שמע, והוא פותח את הסידור עם מה טובו אוהליך... ועוד ועוד, ולכן הדברים הבאים אף שהם מעניינים, אך הם בשולי התוכן העיקרי של פרשה זו,

,"כתובת בלעם" כך היא מכונה ,ולמה היא הצליחה להפתיע , כי בכתובת נמצאו מטבעות לשון שמות דמויות עלילות מזימות אבדון ודו-שיח שיש בהם הרבה מוטיבים וסגנונות המוכרים לנו מפרשת בלק .

ב. ספר בלעם – כתובת בלעם
בשנת 1967 התגלתה בעבר הירדן ,כתובת עתיקה שהפתיע גם את הרגילים להפתעות.
החפירות נערכו בתל דיר עלא המזוהה כסוכות שבתנך במוצא נחל יבוק, בסמיכות למקום בו התרחש המאורע, ואפשר שזה מתאים לנאמר בגמרא בשביעית פרק ט' שסוכות היא תרעלה, אולי דיר עלא.

הכתובת היתה במקדש אלילי, מהמאה השמינית לפנהס, ואולי סגדו שם לבלעם ? הדברים נכתבו כ 400 שנה לאחר התרחשות האירוע .,אך כנראה היתה להם למדיינים \ מואבים מסורת שנשמרה ובאה לידי ביטוי , בכתובת הכוללת כ-55 שורות ושנכתבה בדיו אדום שחור על גבי טיח שעל הקיר.

המבנה והקיר נהרסו ברעידת אדמה , ובעצם היה צורך לצרף את החתיכות המרובות כדי ליצור כתובת רציפה ומובנת, וכמובן שיש מספר אפשרויות -וממילא מספר גירסאות על הכתוב בה, ועדיין רוב השברים נותרו ללא חיבור מתאים, ומחכים לפיתרון.
כיום הכתובת נמצאת במוזיאון הקטן בראש התל העתיק של רבת עמון.
כתובת בלעם -ויקי.jpg
כתובת בלעם -ויקי.jpg (9.86 KiB) נצפה 650 פעמים


ג, תוכן הכתובת
ומה כתוב בה : הכתובת הייתה קטועה מאוד, אך למרות זאת הצליחו החוקרים לפענח כמה שורות:
בפענוח המקובל של הכתובת נמצאו בו בין השאר המילים "בלעם ברבעור " , איש חזה אלהין = איש אשר חזה את העתיד בנבואה מהשם – ועוד, ולהלן פירוט חלקי :

1. ספר בלעם בר בעור, [שם זה מופיע בכתובת 3 פעמים]
2. איש חוזה אלוהין הוא.= ובתורה: אשר מחזה שקי יחזה,
3. ויאתו (=ויבואו) אליו אלוהין בלילה,= (ויבוא אלוקים אל בלעם לילה) נבואה.

4. ויקם בלעם מן מחר = (ויקם בלעם בבוקר)
5. ויחז מחזה כמשא אל. =( אשר מחזה שקי יחזה) את העתיד
6. שאלת מלך – שאלתך,,,,,,רחוקה ממך" =, ובתורה -לא אוכל ,,לעשות טובה או רעה מליבי.

7. ויקם בלעם מן מחר… ולא יאכל, ובכה יבכה.ויאמר להם: שבו אחווכם (אודיעכם) מה שדין (שקי בלשון רבים) יפעלו,
8. ולכו ראו פעולת אלוהין.--------------ובתורה "כעת יאמר מה פעל קל"
9. דובר בה על מעשי "זימה" בכתובת-'עלמה. דדין', , 'תשכב משכב. = ובתורה- "ויחל העם לזנות אל בנות מואב. ... וישתחוו לאלהיהן... הן הנה היו לבני ישראל בדבר בלעם .

10. " יפעל אחראה " ,יש כאן תיאור של קורות העתיד באחרית הימים =ובתורה "אשר יעשה העם הזה לעמך באחרית הימים.
11. מוזכר שבלעם "התאבל " – "ובכה יבכה "- אפשר משום שלא נתאפשר לו לקלל,את בנ"י.
12. העונש יגיע על ידי "שדין", ויש הרוצים לראות כאן ריבוי של שם ה' ש,ק,י שכן בלעם מזכיר שם זה מספר פעמים.

13. מסופר שם על מותו של בלעם ועל ירידתו שאולה – ובתורה ואת בלעם בן בעור הרגו בחרב.
14. ולקראת הסוף - יש שקראו בה גם את המילים "בני יעקב".
15. ויש שקראו בה גם "הלעצה בך לא יתייעצו, ואם להימלך בך לא יימלכו " = ובתורה "לכה איעצך" אשר ..
.
ה. הנובע מכך:
כמובן שכתובת זו והעלילה המתוארת בה היא אלילית אולם עולות ממנה דברים מספר:
1) המופיע בחזל שמשה כתב ספרו של בלעם ,הרי בנוסף לפירושים הידועים אפשר שיש כאן משמעות נוספת ,ספר וגם סיפור, שכן משה כתב בתורה את הסיפור האמיתי, מעניין השגחת ה' על בנ"י במונעו את בלעם לקללם, ולא את הגירסה האלילית של כתובת בלעם,

2) אם ? ! אכן זה מתייחס לבלעם שבתורה ,הרי לכאורה משתמע כרמבן , שבלעם לא היה נביא במשמעותו הרגילה, אלא מכשף קוסם אלילי , כנאמר ביהושע יג "ואת בלעם בן בעור הקוסם....".
וזה שונה ממפרשים כרשי ואחרים [וכך פשטות הגמרא] שראו בו נביא ממש.

וכך גם ברבנו גרשום מאור הגולה שכתב: ופרשת בלעם - אף על גב דבלעם גופיה הוה נביא היות שבלעם היה נביא, היה מקום לטעות ולחשוב שהוא זה שכתב את פרשתו, לכן נזקקה הגמרא להשמיענו שאף אותה כתב משה.

3) מעניין שבתורה אחרי חומש בראשית לא מופיע השם ש,ד,י, והוא חוזר להופיע בתורה במעשה בלעם, וכך גם בכתובת שמצאנו שם זה שמופיע בכתובת פעמיים. [בנך יש עוד-41 פעעמים השם ש,ד,י רובם באיוב 32 פעם].
(תיקון- יש גם פעם אחת בשמות ו, ג."וארא אל אברהם...בקל ש,ד,י . אולם מהפסוק מוכח שהוא מזכיר וחוזר על מעשה שהתרחש בבראשית. ולא שעכשיו שם זה הוא שמדובר באירועים בשמות.ותודה לבמסתרים שהפנני לכך).

4) נכון לרגע זה, זהו האיזכור הקדום ביותר של אדם\ ודמות הנזכרת בתורה עם קווים לאישיותו- וזאת במקור חיצוני לתורה. (על תקופת הנך יש רבים).
כתובת בלעם מקראה.png
כתובת בלעם מקראה.png (9.01 KiB) נצפה 650 פעמים


ו. דעות המפרשים
בגמרא כתוב שמשה כתב ספרו ופרשת בלעם ,אך יש נוסחה הגורסת בחזל "וספר בלעם" במקום "ופרשת בלעם" (ראה דקדוקי סופרים דף טו ע"א אות מ). ואכן הריטבא אומר שנראין דברי האומרים שאין זו פרשת בלעם שכתובה בתורה...אלא פרשה בפני עצמה היא שכתב משה והאריך בה יותר והיתה מצויה להם".
.
ןנמצא כך במפורש ברי"א שועייב "ונראה מדעת רבותינו ז"ל כי משה רבנו ע"ה חִיבר ספר לבד מה שהוא כתוב בתורה, והיה שם סיפור פרשת בלעם [בגירסה האמיתית] כמו שאמר: 'משה כתב ספרו ופרשת בלעם וספר איוב', ..., אבל היה ספר בפני עצמו ונאבד ..ובכאן בתורה סִיפר הענין בקוצר.

.יש ששיערו [ז,א] שאולי גם לנכרים היה ספר ובו נבואתו של בלעם לפי גירסתם האלילית, שכן, נתגלו שם כתובות עתיקות המתארות חזיונות נוספים של בלעם; וכנראה שהכתובת שנמצאה היא הגירסא של עובדי הע"ז לסיפור בלעם.


ז. דברי ה' - ודברי בלק

מלשון התורה נשמע שבלעם ניבא בשם ה', אך לכאורה זוהי רק הדרך שבה כתב משה בתורה ע"פ ה', ולא הלשון כולה - שהשתמש בה בלעם עצמו. אותה לשון של בלעם - לשון אלילית הייתה. שהרי בלעם היה נביא של עבודת אלילים.
ורק אחרי שניסה פעמיים לקלל את ישראל בכשפיו – רק אז הגיע למסקנה כי טוב בעיני ה' לברך את ישראל, ולא הלך לקראת כשפים ונחשים. ודבר זה משתמע מלשון הכתוב. ואין התורה כותבת את כל דברי בלעם המקוריים הכוללים את כל דברי הע"ז שלהם. [מקור - הובא במ"א באוצר החכמה].

ח, מרכזיותה של פרשת בלעם
ולבסוף- על מרכזיותה של פרשת בלעם נוכחים אנו מדברי התנך לאורך הדורות :
1) עניינו של בלעם נזכר עוד בתורה בנאום האחרון של משה .דברים כ"ג ו: ולא אבה ה' אלקיך לשמע אל בלעם ויהפך ה' אלקיך לך את הקללה לברכה כי אהבך ה' אלקיך.

2) חסד ה' בעניין זה נזכר גם בנביאים בנאום האחרון של יהושע, שבו הוא סוקר את תולדות ישראל, ומציין כמעט כלשונו של משה .יהושע כד י : ולא אביתי לשמע לבלעם ויברך ברוך אתכם ואצל אתכם מידו

3) ושוב חזר על זה מיכה הנביא ו' ה: עמי זכר נא מה יעץ בלק מלך מואב ומה ענה אתו בלעם בן בעור מן השטים עד הגלגל למען דעת צדקות ה .נקרא בהפטרה של פרשת בלק.

4) ובכתובים חוזר על כך נחמיה י"ג ב: וישכור עליו את בלעם לקללו ויהפוך אלקינו הקללה לברכה.
אמן ואמן
נערך לאחרונה על ידי יהודהא ב ד' יולי 06, 2022 6:35 pm, נערך 4 פעמים בסך הכל.

יהודהא
הודעות: 1203
הצטרף: ג' אוגוסט 24, 2021 2:27 pm

Re: האם נמצאו קטעים מהספר האבוד - כתובת בלעם.

הודעהעל ידי יהודהא » ד' יולי 06, 2022 2:06 am

הרחבה 1
איזה פרק בספר יהושע או באיוב נכתבו על ידי משה ?

למעלה הבאנו שתי דעות על דברי הגמרא בבא-בתרא דף יד ע"ב:

"משה כתב ספרו ופרשת בלעם ואיוב"
הריטב"א ומפרשים נוספים תהו על דברי הגמרא , שהרי אם ספרו של משה הוא התורה, מדוע הוצאה פרשת בלעם מכללו ונזכרה בפני עצמה?
אז מי כתב והיכן נכתבה פרשת בלעם ?

א ,
משה כתבה - בתורה-

שיטת רשי ורבנו גרשום מאור הגולה שפרשת בלעם נכתבה על ידי משה, - אף על גב דבלעם גופיה הוה נביא , והיות שבלעם היה נביא, היה מקום לטעות ולחשוב שהוא זה שכתב את פרשתו, לכן נזקקה הגמרא להשמיענו שאף אותה כתב משה.

ב\1
.משה כתבה מחוץ לתורה -

כספר נפרד - הריטב"א במקום אומר: "נראין דברי האומרים שאין זו פרשת בלעם שכתובה
בתורה...אלא פרשה בפני עצמה היא שכתב והאריך בה יותר והיתה מצויה להם". וכדברי הרי שועייב "אבל היה ספר בפני עצמו ונאבד".

ב\2 .
אפשרות נוספת :משה כתבה כפרק ביהושע-

כפרק בספר איוב זו דעתו של גדול המקובלים באיטליה ר עזריה מפאנו, וזל: פרשת בלעם היינו מה שכתוב ביהושע, והיא (מגִ לה) שמסר משה ליהושע, תחלתה 'ויתן משה למטה
בני ראובן' יהושע (יג, טו) וסופה 'ולשבט הלוי לא נתן משה נחלה' (שם, לג), דכתיב בה: 'ואת
בלעם בן בעור הקוסם הרגו בני ישראל בחרב אל חלליהם' (שם, כב),

ב\3.

משה כתבה הכוונה ל - פרשת אליהו בן ברכאל בספר איוב !
כך למהרץ חיות , וזל:
... ועוד אמרו בירושלמי דסוטה: דרש ר' עקיבא אליהו בן ברכאל זה בלעם שבא לקלל את ישראל וברכם, הנה ראינו דבלעם היינו אליהו בן ברכאל. וא"כ תתפרש ותתבאר לנו כוונת חז"ל על נכון, שמשה רבינו כתב ספר איוב וכן פרשת בלעם, היינו פרשת אליהו בן ברכאל, אשר הוא גם כן בספר איוב ונראה בספר מיוחד, וגם חלק זה כתב משה רבינו ע"ה".
( במאמר דרכי משה, חלק שני, טז ).


שיטה ג
משה כתבה בתורה - אבל בגלל השונות והמיוחד שבה נחוץ היה לגמרא להדגיש
שמשה כתבה אך היא שונה, במה ?

ג\1 ,
מהרי"ל דיסקין
הכתבה !
שכל תורת משה שנכתבה על ידו כללו את כל העומק הטמון בהם כפי שנתגלו למשה באספקלריא,
אך אצל בלעם בגלל החשש שיפרש את הנבואה לרעה, הקבה הכתיב את המילים המדוייקות ,והגמרא באה לומר שכך אותם כתב משה,[ לכאורה הכוונה הכתבה – וא"כ אפשר שמעלה יתרה יש בדברים ,וצ"ע].

כל התורה כולה נקראת תורת משה, ש'זכה לאספקלריא המאירה', וסיפורי התורה נגלו לו על כל צדדיהם וסודותיהם העמוקים. גם דברי התגלות ונבואה של אחרים המובאים בתורה , התגלו למשה לעומקם. שמסר לו הקב"ה כל המעשה ביתר ידיעות מ"ח פנים או שגם בתיבות הסיפור נרמזים דברים אחרים רבים אין קץ, והכל נגלה למשה.
ואף נבואות שנאמרו לאחרים, כמו לאברהם, נח, יצחק, יעקב – ח"ו ,לא כמעתיק משה אותם נכתבו בתוה"ק , כי משה שזכה לאספקלריא המאירה, כאשר מסרם לו השי"ת עתה ברוח הקודש ידע אותה הנבואה ביתר עז כנ"ל.
זולתי פרשת בלעם, לא היה רק כמעתיק בעלמא, שאילולי סתם הקב"ה איזו כונה מבלעם, היה מהפכה לרע ח"ו, אבל הקב"ה ביארן לטובה בפי בלעם בכל מיני כוונות , על כן לא נקראה ספרו של משה.

דהיינו אופי הכתיבה של פרשת בלעם, שונה מיתר חלקי התורה המכונה כאן = ספרו של משה. ומשום כך צויין לעצמו כדבר נפרד.
חידושי מהרי"ל דיסקין על התורה ירושלים תשמ"ה, קמט ע"א

ג\2
הנתיבות
- תרגום מדוייק !
ההדגשה באה לומר שלמרות שבלעם אמרה בארמית ,ומשה הפכה ללה"ק עם כל זה אין בה גריעותא, וכוללת את כל סודות ועמקי התורה ככל השאר,
וזל 'מה שאמר בלעם לבלק וודאי לא בלשון הכתוב בתורה אמרה'. שאם כן לא היה משיג בלק מה שאומר בלעם, דמנין היה יודע בלק לדבר בלשון הקודש ובלשון סתום'. תרגום הדברים משפה זרה ללשון הקודש נעשה ועל כן הפרשה רוויה 'תילי תילים של רמזי סודות'. בידי משה שעמד על מלוא 'כוונת ההשגה' הגלומה בהם .
כלומר, שאין הפרשה שונה בעומקה ובסודות המצויים בה מיתר חלקי התורה. ולמרות הנל לא פחתה קדושתם וסודות התורה הטמונים בהם, וכבר ציינו לעיל הקשר ל - קריאת שמע והודו ועוד, דהא פרשת בלעם גוף התורה הוא.
ספר נחלת יעקב על התורה יוצא לאור מחדש ע"פ דפוס ראשון וכתבי יד ירושלים תשע"ג, עמ' רכב.

ג\3 ר' צדוק - 3 דרגות.
יש שלוש דרגות ומשום כך יש לציין שמשה כתבו,
משה כתב ספרו ופרשת בלעם'. ולכאורה מה זה פרשת בלעם מיוחד מכל ספר התורה של משרע"ה מכתב יד קודשו, שיש בהם ספורים, והכל נעשה תורה, ומאי שנא סיפורים דבלק ובלעם משאר סיפורים שבתורה, ונחשב בפני עצמו ?
אמנם הענין הוא כל הסיפורים כשנכתבו בתורה, נעשה מהם דברי תורה, והתורה נקרא 'ספרו' דמשרע"ה, כי נקראת על שמו תורת משה, אבל פרשת בלעם, הנבואות שאמר הם מעצמם ד"ת כמו שנאמר בפרק ר' עקיבא שנאמרו מהש"י, ולא ע"י הכתיבה בתורה נעשו ד"ת, ועל כן לא נחשב זה מספרו דמשה.

מתברר שדבריו של בלעם נאמרו ישירות מפי אלוהים, ולפיכך נחשבים כבר ביסודם כדברי תורה. בכך הם נבדלים מיתר הפרשיות שבתורה שמסופר בהם על הקורות בעבר, שזכו במעמד של דברי תורה רק לאחר שמשה כתבם:
"'וזה ענין דכל התורה כולה גם הסיפורים אף שהם סיפורים ע"י שנכתבו ע"י משה נעשו דברי תורה, כמו "מילין דהגר, מילין דעשיו, והם כוללים גם קטעי הסיפור שבפרשת בלעם וגם דבריו של בלק: '"מילין דלבן"'.מילין דבלק", מה שדיבר והמעשיות הוא ג"כ בּכלל "כתב ספרו",
שע"י כתיבתו אותם בהתורה , נעשה ייחודיות זו של נבואות בלעם מקרבת אותן לנבואות משה ששכינה מדברת מתוך גרונו' והוא כ'מורה באצבע' על המסר האלוהי הכל תורה'.
השכינה דיברה מגרונו של בלעם והוא רק הניע את פיו כמדבר בלי להפיק קול – 'בלעם לא היה לו שום שייכות וידיעה כלל בדבר ה' שיצא דרך פיו', אלא הוא 'עושה רק תנועות מוצאות הפה' ו'עקימת פיו'.
ר צדוק מציין שמשתמע מהפסוקים שבלעם נוכח כי אינו חופשי להתערב במילים הנשמעות מגרונו, ואף לא לסגור את פיו ולמנוע מהן מלהישמע – 'הקב"ה פוקס את פיו וכו', וראה יותר שאין בכוחו אף לשתוק'.

דהיינו לפי ר צדוק - יש שלוש סוגי פרשיות נבדלות בתורה: 1- סיפורים ודברי דמויות שונות שהפכו תורה כאשר משה כתבם, 2- דברי שכינה שיצאו מגרונו של משה .
3 - ודברי שכינה שיצאו מגרונו של בלעם.
וספרו' של משה כולל את שתי הדרגות הראשונות שחלקו של משה ניכר בהן. ואילו פרשת בלעם היא כעין דרגה אמצעית , שכן יצאה מפה אחר ולא מפיו של משה, אולם היותם דברי השם העניקו לה קדושה של דברי תורה עוד לפני שמשה העלה אותה על הכתב. דרגה מיוחדת ושונה זו הובילה לכך שהפרשה הזו לא נכללה במילים 'משה כתב ספרו' וצויינה בשם נפרד "פרשת\ספר בלעם".


חזור אל “מקרא ותרגום”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 56 אורחים