מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

מילתא דתמיהא, בשורת ספרים חדשים, עיטורי סופרים ומטפחת ספרים.
לייטנר
הודעות: 5599
הצטרף: א' אוגוסט 14, 2011 9:42 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי לייטנר » ג' ספטמבר 25, 2012 11:07 am

הקיק כתב:הפירוש נכתב בצעירותו של ר' אריה, חלקו בימים הקשים של מלחמת העולם הראשונה בהם שתים מבנותיו של ר' אריה גוועו ברעב, פשוטו כמשמעו, עם עוד אלפים מתושבי ירושלים; בסוף הפירוש על מסכת אבות כתב ר' אריה תאריך: 'עש"ק לסדר ויהי רעב בארץ שנת תרע"ו', והדברים מדברים בעד עצמם.


אאל"ט, מדובר דווקא על שניים מבניו, רח"ל.

הקיק
הודעות: 390
הצטרף: ד' אפריל 27, 2011 11:51 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הקיק » ו' אוקטובר 05, 2012 11:55 am

עוד שש סקירות. ש"ש ומועדים לשמחה. הק' יואל


חמשה חומשי תורה 'ברכת אשר'. הערות והארות על סדר הפסוקים, ובעיקר על פירוש רש"י לתורה. ספר ויקרא. מאת ר' אשר וסרטיל זצ"ל. ירושלים, תשע"ב. שנז+כח+67 עמ'. (054-5405618)
ר' אשר וסרטיל שימש שנים רבות כאחד מראשי מערכת החינוך הדתית בארץ. בנוסף להיותו סופר ועורך מיומן - הוא המריץ והפעיל מפעלים ספרותיים-תורניים רבים ושונים, בתוקף תפקידיו - וגם בלי קשר אליהם. כך למשל העריכה הסגנונית המיוחדת, הסֶדֶר הנפלא, והמפתח המפורט והשימושי שבסוף ספר 'שמירת שבת כהלכתה' של הרב נויבירט שליט"א (בכל שלושת מהדורותיו!) הם מעשה ידיו, והם היו כידוע מודל לחיקוי לעשרות מחברי ספרי הלכה, עד שניתן לומר שהם שינו את פני לימוד ההלכה וקיומה בדורנו. אמנם רק בני המשפחה ידעו שאבי המשפחה עסוק בכל שעת פנאי, בכל מקום בו שהה בתוקף תפקידו על פני הגלובוס, בהרחבת מערכת ההערות והביאורים שאסף במשך שנים על החומש ופירוש רש"י, באלפי כרטיסים שנטל עמו בתוך קופסא מיוחדת לכל אתר ואתר. לעת זיקנתו התחילו ילדיו ונכדיו לערוך את החומר העצום הזה לחיבור מסודר, ומאז פטירתו הם מוציאים לאור שנה אחר שנה כרך של חומש עם ביאוריו והערותיו. זה עתה יצא לאור הכרך השלישי של 'ברכת אשר', לקט של הערות והארות, פירושים והבהרות, תמיהות ותירוצים, קשיים ובירורים על סדר הפרשות, בגישה חינוכית בולטת, תוך הזכרת אירועים משפחתיים ואמירת דברים בשם אומרם - קטנים וגדולים, תלמידי חכמים וחברים, ספרים וסופרים.
בפסוק הראשון בספר ויקרא, 'ויקרא אל משה וידבר ה' אליו מאוהל מועד לאמור', אומר רש"י על התיבה 'לאמור' – 'צא ואמור להם דברי כיבושין – בשבילכם הוא נדבר עמי' וכו'. מעיר על כך אשר וסרטיל: 'לא ידעתי דברי כיבושין אלה דווקא כאן – למה?' השאלה מאוד במקומה - למה דווקא בפתיחת הציווי של הלכות הקרבנות מתבקש משה לומר לישראל דברי מוסר וכיבושין? והתשובה: "וראה 'באר יצחק' שכתב, לפי שזהו הדיבור הראשון שנאמר למשה באוהל מועד, והתחלת השראת השכינה... ציוה ה' יתברך למשה לומר להם... בשבילכם הוא ידבר עמי". זאת אומרת שאכן אין קשר בין דיני הקרבנות לבין דברי הכיבושין, ואין הכוונה כאן כלל לדברי מוסר ותוכחה, אלא מדובר על כך שמשה יעמיד את העם על רצינות וחשיבות המעמד הזה של יצירת הקשר הראשונה עִם ה' דרך אוהל מועד, עם 'טפיחה על שכמם' ש'בשבילם' דיבר ה' באופן ישיר עמו, דיבור שהוא הביטוי העליון להשראת השכינה על העם כולו.
לספר צורף קונטרס חשוב של העורך הראשי, הנכד הרב רפאל וסרטיל מבית אל, על הסדר והמבנה של פרשת ויקרא; תולדות מקוצרות של הראשונים והאחרונים המוזכרים בספר, וכן של כארבעים פרשני רש"י; וגם מפתח של כל הרבנים, הידידים והאישים ששמם מוזכר בפירוש בכרך הזה. עריכה מושלמת.
בנוסף יצאה לאור לאחרונה גם הגדה של פסח 'ברכת אשר'. מדובר על 'עסק משפחתי': היוזמה וההכוונה, הליקוט והעריכה, פרקי ההלכה והמנהג, העימוד והעיצוב, האיורים וההגהה, ואף הכריכה – כולם נעשו ע"י בני ובנות המשפחה, והתוצאה מאירת עיניים ומשיבת נפש. ר' אשר וסרטיל כבר נמצא למעלה משלוש שנים בעולם שכולו טוב, ומצודתו פרוסה עדיין בשדה הספר התורני...

פתח השלחן. מהלכות כתובות. שלחן ערוך, מקורות וביאורים. ירושלים, כולל שמעון הצדיק, תשע"ב. 305 עמ'. (057-3198877)
כבר שנים רבות עוסקים חברי 'כולל שמעון הצדיק' בלימוד מעמיק ומקיף 'לאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא', בהכוונת ראש הכולל אחי הרב חננאל קטן. תמידים כסדרם הם מסיימים את הנושא הנלמד בהכנת סיכומים הלכתיים כתובים, מהם נערך הקובץ 'פתח השלחן' ובו ביאור קצר ושיטתי של ההלכות ע"פ סדר סימני השו"ע (הפעם: ענייני כתובות, חלק 'אבן העזר' סימנים סו-פ). הביאור כולל תמצית מקורות ההלכה המובאת בסעיפי השו"ע מן התלמוד והראשונים עד לפסק, בתוספת הסברים קצרים מאת גדולי האחרונים ומפרשי השו"ע, הכל במגמה לגשר על הפער שבין שורשי הסוגיות לבין פרטי ההלכה.
כתריסר קבצים כאלו כבר הוציאו לאור רבני הכולל הזה בשנים האחרונות; תוכנם מעיד על עומק העיון מחד – ועל כושר התִמצות והסידור מאידך. רוחו של שמעון הצדיק, משיירי כנסת הגדולה, שציונו נמצא מתחת לבית מדרשם, חופפת עליהם, והם הולכים בדרכיו ומעמידים את עולמם על התורה, על העבודה ועל גמילות חסדים.

אגדה למעשה. עיונים בסוגיות משולבות: אגדה, הלכה ומעשה. ספר שני: אדם בחברה. יהודה ברנדס. ירושלים, ספריית אלינר ובית מורשה, תשע"א. 352 עמ'. (02-6367301)
לפני מספר שנים יצא לאור הספר הראשון בסדרה 'אגדה למעשה: עיונים בסוגיות משפחה', ועתה הגיע תור השני – 'אדם בחברה' (הכרך השלישי אמור לעסוק בענייני עבודת ה' של היחיד). המחבר, מראשי 'בית מורשה', מנסה לדחות את הדעה המקובלת שהאגדה וההלכה שונות ורחוקות זו מזו, כפי שבא הדבר לידי ביטוי במשפט חריף המיוחס ל'חתם סופר', שהמערֵב דברי הלכה עם דברי אגדה עובר על איסור כלאיים... הרב ברנדס נמצא מהעבר השני: מגמתו לשלב בין ההלכה לאגדה, ולהוכיח, סוגיא אחר סוגיא, ששורשיה של ההלכה נטועים עמוק בעולם הרוח של ההגדה. לדעתו דווקא דברי האגדה המשובצים בסוגיות ההלכה משלימים את התוכן ההלכתי בדרכם המיוחדת, וכל מה שנותר הוא לרכוש את השפה שבה ניתן להבין את כוונתם של עורכי הסוגיא ששילבו את האגדה בסוגיא הלכתית, ואת תרומת האגדה למסקנות ההלכתיות.
בסוף המבוא (עמ' 19-21) דן המחבר בשאלה הכבדה של הלגיטימיות ההלכתית לפסוק הלכה מתוך דברי אגדה; האם יש משקל הלכתי לדבר אגדה המתנגש עם ציווי הלכתי כלשהו? האם אפשר להסיק מסקנות הלכתיות מאגדות שסגנונן, מעצם טבען, כולל הפרזות ומליצות וחופש לשוני רב? מדובר על שדה מוקשים לא-קטן, וימים יגידו אם העצמת המשקל ההלכתי של דברי האגדה בידי מחברים שונים בדורנו אינה מערערת את דרך הפסיקה המקובלת.

אורחות שעלבים. פסקי הלכה, מנהגים והליכות. יוצא לאור לרגל יובל שישים שנה לקיבוץ, ולקראת הרחבת הקהילה. קיבוץ שעלבים, תשע"ב. 52 עמ'. (eash@bezeqint.net)
בשנת תשי"א עלו על גבעה שוממה, על גבול שטח ההפקר הסמוך למובלעת לטרון המאיימת, קבוצה קטנה של בחורים ובחורות מתנועת הנוער 'עזרא' שהיתה קשורה למפלגת 'פועלי אגודת ישראל', רובם 'יֶקים', רבים מהם 'בוגרי' השואה ונוראותיה. מטרתם היתה להקים ישוב חדש באזור שלא יושב ע"י יהודים מאז ימי חז"ל, ישוב שיסודותיו ייבנו על אדנֵי התורה וההלכה.
השנים חלפו, ויובל השישים של הקיבוץ הגיע בדיוק כאשר מסתיים השלב הראשון של איכלוס ההרחבה הקהילתית של הקיבוץ הפורח והמשגשג הזה, שמהווה מרכז שממנו צמחו מוסדות חינוך רבים, וממנו התפתחו פרויקטים של קליטת עליה, ישובים חדשים במרחבי הארץ, גרעינים תורניים ועוד. לקראת תאריך חשוב זה הוציא לאור הרב אהרן מרצבך שליט"א, רבו הנמרץ של הקיבוץ שהוא גם בוגר הישיבה התיכונית, הישיבה הגבוהה וה'כולל' ביישוב, בסיוע חברי מד"ף (=מועצה דתית פעילה) ופעילים מרכזיים אחרים בקיבוץ בעבר ובהווה, קובץ ובו ל"ב פרקים שבהם ר"ל סימנים של פסקי הלכה ואורחות חיים, רובם בענייני 'אורח חיים' ומיעוטם בשאר חלקי השו"ע (כשרות, צניעות, צדקה, אבלות ועוד). הכוונה היא שריכוז ההנהגות והמנהגים הזה יאפשר מבט חדש של התושבים הוותיקים על מכלול כללי ה'עשה' וה'לא תעשה' המקובלים ביישוב, ובמקביל קובץ זה יהווה מעין 'כרטיס ביקור רוחני' של המשק לכל המצטרפים החדשים, שהופכים להיות חלק אינטגרלי מקהילת הקיבוץ (בלי להיות שותפים במשק הכלכלי שלו). הרב שליט"א והעורכים מצפים שקובץ זה יהיה מעין 'ברירת מחדל' לחיי הרוח וההלכה בקיבוץ ובקהילה, שעליה תיבנה הקומה הבאה עם שינוי פני האוכלוסיה, הכל במסגרת 'אבולוציונית' כשרה ובטוחה ולגיטימית, לא במרד ולא במחלוקת ח"ו.

אלה מסעי. רשימת מסע הרבנים מחברי הועדה להרמת קרן הדת והיהדות באה"ק ת"ו, אשר נסעו לסייר את כל מושבות השומרון והגליל בחורף שנת תרע"ד. ההדיר: ה. לוין. מהדורה חדשה. ירושלים, קרן רא"ם ומכון למחקר תורני 'אורייתא' נתניה, תשע"א. 274 עמ'. (09-8344864)
הראי"ה קוק הצעיר, אז רבה של יפו, ורי"ח זוננפלד, מרבניה החשובים של ירושלים, עמדו לפני כמעט מאה שנה בראש קבוצה של רבנים שסיירה במושבות השומרון והגליל. היה כאן ניסיון לחבר אותן תורנית והלכתית ללבו של הישוב היהודי הישן שומר התורה והמצוות, ולעצור את ההידרדרות שהחלה בשמירת היהדות במושבות נידחות-יחסית אלו.
אחד המשתתפים, הרב יונתן בנימין הלוי הורוביץ, ששימש בסיור זה כנציג האגודה פקוא"ם (='פקידים ואמרכלים', אגודת תמיכה בישוב היהודי בארץ שמרכזה היה באמסטרדם) שהייתה הגוף המממן, תיאר מכלי ראשון כל מה שהיה בסיור הזה ומה שחסר בו, את האור והחושך ששימשו בערבוביא במושבות החדשות, כאשר מסירות הנפש לישוב ארץ ישראל לא תמיד הביאה עמה מסירות נפש לתורת ישראל, ולהיפך. כך במהדורה הראשונה שיצאה לאור בזמנו; מהדורה חדשה מעובדת ומורחבת זו, נותנת מבט חדש לחלוטין על המסע כולו.
נחלקו הדעות עד כמה הותיר הסיור ההיסטורי הזו את רישומו על המארחים, וכנראה שיש צדדים לכאן ולכאן. אין ספק שהייתה לו השפעה מסוימת, והוא נזכר פעמים רבות כאירוע מכונן בקשר שבין העולם הישן לעולם החדש בארץ ישראל; אך מלחמת העולם הראשונה שהתחילה זמן קצר אחריו טרפה את כל הקלפים, ולכן קשה למדוד את השפעתו האמיתית.
הרב עמיהוד לוין, ראש מכון 'אורייתא' שהוציא לאור את הספר במהדורה יפה זו, מציין בהקדמתו שהמסר העיקרי היוצא ממנו הוא שבעת רפיון לאומי ורוחני ראוי לכל יראי ה' להתאחד ולצאת יחד למרחב, 'למען לא ידח ממנו נידח'. הדברים נכונים היום כאז.

פירוש יפת בן עלי לספר הושע. ההדירו, תרגמו לעברית והוסיפו מבוא והערות מאירה פוליאק ואלעזר שלוסברג. רמת גן, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, תשס"ט. 508 עמ'. (03-5318575)
יפת בן עלי היה חכם ופרשן קראי, שחי בירושלים לפני למעלה מאלף שנים. יפת התבסס ברבים מפירושיו על דברי חז"ל ועל התרגומים העתיקים, על דקדוקים לשוניים ועל מסורות עתיקות קראיות ורבניות, השתמש בפירושיו בכלים ספרותיים וניתח את סגנונם של הנביאים ואף את האמצעים הרטוריים אותם נקטו. יתכן שלא היה ראוי לדון בו ובפירושיו אלמלא נפוצו דבריו אף בקרב חכמים רבניים, כשראש וראשון להם הוא כצפוי רבי אברהם אבן עזרא שחי שני דורות אחריו, שציטט את פירושיו של יפת למעלה ממאה [!] פעמים בפירושיו השונים על התנ"ך, בלי לציין את העובדה - שבוודאי היתה ידועה לו - שמדובר במפרש קראי; לעיתים הוא דוחה את דבריו, לעיתים הוא מקבלם, וכמה פעמים הוא אף מציינם לשבח. גם רד"ק, שנולד סמוך לפני פטירתו של ראב"ע, מביא מדברי יפת פעמים רבות, אך הוא אינו מציינו כלל בשמו; כך נהגו גם חכמים אחרים, על פי העיקרון המובא בדבריו הידועים של הרמב"ם שיש לקבל את האמת ממי שאמרה - אך לעיתים אין צורך לאומרהּ בשם אומרהּ.
כפי שהיה מקובל בזמנם גם אצל החכמים הרבניים, נכתבו פירושיו של יפת הקראי בערבית באותיות עבריות. עתה יצא לאור פירושו על ספר הושע על פי שלושה כתבי יד, עם מבוא מאלף על האיש ועל תקופתו ועל פרשנותו ועל יחסי הקראים והרבניים בימיו, עם תרגום מדוקדק לעברית וכן הערות מקיפות וחשובות.

עשוי לנחת
הודעות: 2759
הצטרף: ב' יוני 20, 2011 11:10 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי עשוי לנחת » ש' אוקטובר 06, 2012 6:54 pm

הקיק כתב:פירוש יפת בן עלי לספר הושע. ההדירו, תרגמו לעברית והוסיפו מבוא והערות מאירה פוליאק ואלעזר שלוסברג. רמת גן, הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, תשס"ט. 508 עמ'. (03-5318575)
יפת בן עלי היה חכם ופרשן קראי, שחי בירושלים לפני למעלה מאלף שנים. יפת התבסס ברבים מפירושיו על דברי חז"ל ועל התרגומים העתיקים, על דקדוקים לשוניים ועל מסורות עתיקות קראיות ורבניות, השתמש בפירושיו בכלים ספרותיים וניתח את סגנונם של הנביאים ואף את האמצעים הרטוריים אותם נקטו. יתכן שלא היה ראוי לדון בו ובפירושיו אלמלא נפוצו דבריו אף בקרב חכמים רבניים, כשראש וראשון להם הוא כצפוי רבי אברהם אבן עזרא שחי שני דורות אחריו, שציטט את פירושיו של יפת למעלה ממאה [!] פעמים בפירושיו השונים על התנ"ך, בלי לציין את העובדה - שבוודאי היתה ידועה לו - שמדובר במפרש קראי; לעיתים הוא דוחה את דבריו, לעיתים הוא מקבלם, וכמה פעמים הוא אף מציינם לשבח. גם רד"ק, שנולד סמוך לפני פטירתו של ראב"ע, מביא מדברי יפת פעמים רבות, אך הוא אינו מציינו כלל בשמו; כך נהגו גם חכמים אחרים, על פי העיקרון המובא בדבריו הידועים של הרמב"ם שיש לקבל את האמת ממי שאמרה - אך לעיתים אין צורך לאומרהּ בשם אומרהּ.
כפי שהיה מקובל בזמנם גם אצל החכמים הרבניים, נכתבו פירושיו של יפת הקראי בערבית באותיות עבריות. עתה יצא לאור פירושו על ספר הושע על פי שלושה כתבי יד, עם מבוא מאלף על האיש ועל תקופתו ועל פרשנותו ועל יחסי הקראים והרבניים בימיו, עם תרגום מדוקדק לעברית וכן הערות מקיפות וחשובות.

במחילה, לא מוזר מה או אפילו מקומם לסקר כזה דבר?

לייטנר
הודעות: 5599
הצטרף: א' אוגוסט 14, 2011 9:42 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי לייטנר » ש' אוקטובר 06, 2012 7:19 pm

עשוי לנחת, כנראה שראב"ע לא היה חושב כמוך.

המחקר
הודעות: 245
הצטרף: ה' ינואר 12, 2012 10:01 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי המחקר » ה' אוקטובר 11, 2012 1:46 am

הקיק כתב:אלה מסעי. רשימת מסע הרבנים מחברי הועדה להרמת קרן הדת והיהדות באה"ק ת"ו, אשר נסעו לסייר את כל מושבות השומרון והגליל בחורף שנת תרע"ד. ההדיר: ה. לוין. מהדורה חדשה. ירושלים, קרן רא"ם ומכון למחקר תורני 'אורייתא' נתניה, תשע"א. 274 עמ'. (09-8344864)
הראי"ה קוק הצעיר, אז רבה של יפו, ורי"ח זוננפלד, מרבניה החשובים של ירושלים, עמדו לפני כמעט מאה שנה בראש קבוצה של רבנים שסיירה במושבות השומרון והגליל. היה כאן ניסיון לחבר אותן תורנית והלכתית ללבו של הישוב היהודי הישן שומר התורה והמצוות, ולעצור את ההידרדרות שהחלה בשמירת היהדות במושבות נידחות-יחסית אלו.

הערות קטנות אך חשובות: הראי"ה קוק היה נחשב אז לאחד מגדולי הרבנים בארץ, עם גילו הצעיר יחסית, ובוודאי שהיה רבו של הישוב החדש - שהוא היה רובו של האוכלוסיה במושבות. הרב זוננפלד היה ת"ח חשוב בירושלים אך ללא שום משרה ציבורית, כפי שמספר הגרצ"פ במכתבו הידוע ל'מחותנו', והוא נספח למסע זה (שהיה אחד מתוך כששה מסעות של הראי"ה) משום שידידו יונתן בנימין הורביץ מימן את המסע. בשום אופן הוא לא עמד 'בראש הקבוצה'.
לא יפלא, לפי זה, שבכל השאלות ההלכתיות שצצו במשך המסע, הפוסק היה הראי"ה והריח"ז קיבל את דעתו, וכן יובן מדוע הראי"ה היה ראש המדברים במושבות, והוא שארגן את כתיבת יומן המסע לאחר מכן.

הקיק
הודעות: 390
הצטרף: ד' אפריל 27, 2011 11:51 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הקיק » א' אוקטובר 14, 2012 4:20 pm

חמש סקירות חדשות:

ספר תשב"ץ המכונה תשב"ץ קטן, פסקים מנהגים ותשובות מאת רבן של ישראל רבינו המהר"ם מרוטנבורג זצ"ל, אשר נכתבו על ידי תלמידו המובהק רבי שמשון ב"ר צדוק זצ"ל. יוצא לאור ע"פ דפו"ר וכת"י עם שינויי נוסחאות, ציונים מקורות, הערות ומקבילות, מפתחות ומילואים. העורך: הרב שלמה אנגל. ירושלים, מכון ירושלים, תשע"א. שעג עמ'. (02-6510628)
המהר"ם מרוטנבורג, גדול רבני אשכנז בראשית האלף השישי, חותם תקופת בעלי התוספות, זכה גם לגדֵל כמה תלמידים שנעשו גדולי הפוסקים בדורם, והם הפיצו את תורת רבם בכל רחבי העולם היהודי. מפורסמים ביותר הם הרא"ש, המרדכי ור' מאיר הכהן בעל 'הגהות מיימוניות', אך למקום של כבוד זכה גם ר' שמשון ב"ר צדוק, שספרו 'תשב"ץ' (תשובת [?] שמשון בן צדוק; אין להחליפו בשו"ת התשב"ץ - תשובות שמעון בן צמח דוראן, שנכתב באלג'יריה כמאה וחמישים שנה אחריו) מהווה לקט של כשש מאות פסקים, רובם בענייני או"ח ויו"ד. קיימת מסורת שאת הספר כתב רבי שמשון מפי רבו כאשר שימש אותו בבית הסוהר בו היה מהר"ם אסור עקב נסיון בריחה מגרמניה. לספר צורפו כבר בזמן קדום הערות של רבנו פרץ, תלמיד חבר של המהר"ם.
ספר תשב"ץ נדפס עשרות פעמים, וכמעט כל סעיפיו זכו להיכנס לשולחן ערוך. מהדורה זו, המתוקנת על פי כתבי היד והדפוסים הראשונים ומלווה בהערות מחכימות ובמפתחות, היא חלק מתוכנית מקיפה של ראשי 'מכון ירושלים' להוציא מחדש בכמה כרכים, במסגרת 'מפעל תורת חכמי אשכנז' שלהם, את תשובותיו ופסקיו של 'ראש כל בני הגולה' רבנו המהר"ם מרוטנבורג זצ"ל.

אוצר לדרך. פרקי הדרכה לבן תורה לאור דרכם של אבותינו הקדושים. ירושלים, תש"ע. שדמ עמ'. (054-6905948)
הרב יוסי ברינר, בוגר הישיבה התיכונית בשעלבים וישיבת מרכז הרב, משמש כבר כמה שנים כמחנך בתלמוד תורה. במקביל, וכתוספת לעבודתו החינוכית הפרונטלית, הוא הספיק לחבר כבר כעשרה ספרים, כתובים בשפה ברורה ונעימה, בנושאים שונים – פירושים על ספרי המקרא (סדרת 'ושננתם' – ביאורים קצרים על פי הפשט כסדר התנ"ך, וביאור רחב בסדרה 'אוצר מפרשי התנ"ך'), הסברים על מידות ומצוות ועוד. בנוסף הקים בחריצותו אתר אינטרנט בשם 'אוצר התורה' (www.otzar.org.il), שבו ניתן לדלות ללא תמורה חומרים מתוך ספרים אלו ולהוריד דפי עבודה שהכין בנושאים תורניים שונים, אתר שעשויה לצמוח ממנו תועלת רבה לר"מים בישיבות תיכוניות, ולמורים ומורות למקצועות קודש.
הספר 'אוצר לדרך' מוקדש לפי הגדרת המחבר ל'תלמידיו-חבריו' שנמצאים סביב לגיל בר המצוה, והוא מיועד להעמיק את היסודות של בניינם הרוחני ולסייע להם להוסיף בו עוד קומות רבות. בספר נלמדות אמונות ודעות ממעשי אבות האומה, באופן רציני ומבוגר – אך נוגע ללב וגם למוח, כשהלימוד מבוסס על דברי חז"ל, ראשונים ואחרונים עד רבני דורנו; המקורות מובאים (בשם אומרם כמובן) כמעט בשלמותם, עם הסברים ותוספות. מדובר על נושאים 'כבדים' - ביטחון והשתדלות, תפילה, צניעות, שמחה, לימוד תורה, היחס לניסיונות בחיים, הצורך בהתחדשות, ועוד ועוד, המוסברים בצורה עניינית ו'קלה לעיכול'. מגוון המקורות רחב מאוד, וכך למשל בפרק אחד מובאים, נוסף כמובן לדברי חז"ל בגמרות ובמדרשים, דברים מספר הכוזרי, מספר 'חובות הלבבות', מהרמב"ם ב'שמונה פרקים', מספר החינוך, מרבנו בחיי בפירושו לתורה, ממסילת ישרים לרמח"ל, מספר 'חשבון הנפש', ממסורת בעלי המוסר של קלם, מהראי"ה ב'מוסר אביך' וב'אורות התשובה', מ'עלי שור' של הרב וולבה ומ'שפתי חיים' של הרב פרידלנדר, מספר 'אמונה ובטחון' לחזון איש, מ'מכתב מאליהו' של הרב דסלר, דברים בשם רבי ישראל סלנטר והרב יצחק הוטנר, דברי מחשבה עמוקים של הרב סולוביצ'יק ודברים מאת הרב אברהם שפירא ראש ישיבת מרכז הרב ורבו של המחבר, ועוד ועוד, אוצר בלום ממש, והכל בשפה קליטה ו'זורמת'. הספר עוסק כאמור בענייני מידות; לאחרונה יצא לאור כרך נוסף המדבר על ענייני המצוות.
המחבר מעיד שרק במקומות מועטים הוסיף דברים מדעתו, וגם להם הקדים תמיד 'אולי', או 'ונראה לי', כדי להבדיל בין דברים שהתקבלו במסורת הדורות - לעניינים מחודשים שעליהם עוד 'להוכיח את עצמם'. הוא מסיים את המבוא בהבעת תודה על הזכות שהיתה לו לחנך ולגדל את תלמידיו ולסייע בצמיחתם הרוחנית. אשרי הרב שאלו תלמידיו, אשרי התלמידים שזהו רבם.

הכי איתמר. כרך ו. קובץ מאמרים מפרי הלימוד בישיבה הגבוהה איתמר. מאמרים עיוניים בגמרא ואמונה. עורך: הרב רועי הכהן זק. איתמר, תשע"ב. 144 עמ'. (royelea@neto.net.il)
יותר משנה חלפה מאז השבר הגדול של רצח בני משפחת פוגל, וכבר זכינו ב"ה לחגוג את חנוכת בית המדרש החדש של הישיבה באיתמר שהוקדש לזכרם. בבית מדרש זה נלמדת התורה בעמקות, בעיון ובקיאות, בהלכה ובאמונה, ומעט מפירות הלימוד הזה מובאים בכרך השישי של הביטאון התורני של הישיבה שנקרא 'הכי איתמר'.
רוב החוברת מוקדש למאמרים על מסכת שבת שנלמדה בישיבה בשנת תשע"א, כולל מאמר אחד מאת הרב אודי פוגל הי"ד עצמו. כמו כן כלולים בחוברת מכתבי תורה של גדולי ישראל, שנים מהם נשלחו לרב ישראל יהושע הרצברג זצ"ל, שהיה רב בתל אביב ונפטר בשנת תשכ"ד, והאחר הוא מכתב מאת הרב צבי מרקוביץ זצ"ל, מרבני העיר רמת גן, שעוסק בדיני גרמא וגרמי בשבת ובנזיקין.
המכתב השלישי נכתב בידי הרב דוד צבי הילמן זצ"ל, גאון בני-ברקי שנפטר לפני כשנתיים, אל הרב כנרתי שליט"א, ר"מ בישיבת איתמר, ובו תגובות על מאמר שכתב האחרון בעניין שינוי מנהגי אבות לגבי הרחקה בין אכילת בשר לחלב. בין השאר מציין הרב הילמן בתקיפותו הידועה שאינו מאמין לשמועה שפורסמה בשם הרב שך זצ"ל שהוא עודד בני תורה יוצאי גרמניה להישאר במנהגם להמתין רק שלוש שעות בין בשר לחלב, ובלשונו: 'או שהכל בדוי, או אפשר שהורה כך מטעמים פדגוגיים' - כאשר שינוי המנהג היה עלול לגרום לקרע בין הבחור למשפחתו...

תקליטור אוצר ההלכה והמנהג. גירסה 3. ת"ת כנגד כולם, תשע"ב. (052-2424305)
הרב דב גולדשטיין משמש כר"מ בישיבה תיכונית, מעביר שיעורי תורה בכמה מסגרות, מחתן זוגות מטעם 'צהר' ופעיל בעסקי ציבור שונים. כל זה אינו מונע ממנו לפעול באופן נמרץ בנושא שבו התמחה בשנים האחרונות - הרחבת ההיצע של ספרי הקודש הממוחשבים לציבור הלומדים, בשילוב עם תוכנת חיפוש מתקדמת ו'טיפים' רבים נוספים. גירסה 3 של התקליטור שלו כוללת כמובן את ספרי היסוד – התנ"ך, המשניות, התלמוד, המדרשים, הרמב"ם, הטור והשו"ע עם רבים ממפרשיהם (כולל דפים מצולמים של התלמוד והרמב"ם), ועליהם נוספו ספרים רבים: אלפי הסוגיות המפורשות, המבוארות והמסוכמות במסגרת המפעל רב הכרכים 'הלכה ברורה ובירור הלכה', כולל הציונים וההערות שכתב רבנו הרב צבי יהודה זצ"ל בגיליונות ספריו, וכן ספרי הלכה רבים ובהם גם 'מקור חיים השלם' ו'קיצור שו"ע מקור חיים' של ר' חיים דוד הלוי זצ"ל, 'פניני הלכה' של הרב אליעזר מלמד, שו"ע המקוצר של הרב יצחק רצאבי ועוד.
בין ספרי ההלכה בולטים ספריו הנפלאים של הרב משה לוי זצ"ל ('מנוחת אהבה' ועוד(, 'ספר הלכה' ו'דרכי טהרה' של הרב מרדכי אליהו זצ"ל, הסידרה 'משפטי ארץ' על חו"מ, גיליונות 'אמונת עתיך' – כתב העת החשוב של 'מכון התורה והארץ', וספרים רבים בנושאי שמיטה, מדינה, צבא (כולל מחקרי ההלכה של הרבנות הצבאית), מקדש, ארץ ישראל ועוד, ספרי מנהגים מכל קהילות ישראל, סידרת ספריו הנפלאה של הרב זווין זצ"ל, עשרות ספרי מוסר מחשבה וחסידות (כולל הספר הישן והטוב 'פרקים במחשבת ישראל' מאת הרב ישראלי זצ"ל) ועוד רבים. בין ספרי השו"ת שבתקליטור בולטים הסדרות 'באהלה של תורה' של הרב יעקב אריאל מרמת גן, 'במראה הבזק' של כולל 'ארץ חמדה' בירושלים, 'בני בנים' של הרב הנקין מירושלים, 'חבל נחלתו' מאת הרב יעקב אפשטיין משומריה, 'טל לברכה' של הרב רמי ברכיהו רב הישוב טלמון, 'מנחת אברהם' של רבנו ר' אברהם שפירא זצ"ל, 'עשה לך רב' של רח"ד הלוי הנ"ל, 'שאילת שלמה' של הרב אבינר, 'שיח נחום' מאת הרב רבינוביץ', ועוד רבים, ישנים וגם חדשים.
הממשק נח מאוד: לשוניות המפרשים מוכנות מיד בפתיחת כל ספר בעמוד המתאים, ממתינות ללחיצה קלה כדי להיפתח, ושולחן העבודה ידידותי למשתמש. קיימים קישורים מכל מקום לכל מקום, מידע על המחברים והספרים, ועוד. הרב גולדשטיין קיבל כבר את אישורו של הרב יצחק יוסף להכניס את ספריו ('ילקוט יוסף' ועוד) לתקליטור, והם יוכנסו לגירסאות הבאות של המאגר בשלבים. על כל זה ועוד ניתן לקרוא באתר שנפתח עבור משתמשי התקליטור התורני המשובח הזה (www.tora.co.il), שתועלת רבה יפיקו ממנו לא רק ת"ח – אלא גם מורים ותלמידים מכל הרמות והגוונים, שימצאו כאן חומר עצום בכמותו וחשוב ביותר באיכותו.

ספר תָּשִׁית לְרֹאשׁוֹ. בו יבוארו כל הלכות והנהגות מוצאי שבת וסעודת מלוה מלכה וערב ראש חודש וראש חודש, עם כל סדר ההבדלה והלימוד של מוצ"ש ור"ח. פנחס זביחי. ירושלים, עטרת פז, תשס"ט. כ-800 עמ'. (0522-675015)
הרב זביחי, מחבר ספר השו"ת הידוע 'עטרת פז' וספרים רבים נוספים, הוא מתלמידי החכמים הצעירים הקרובים ביותר למרן הרב עובדיה יוסף שליט"א (הוא גם מתגורר בסמוך אליו). הספר 'תשית לראשו', ע"ש הפסוק בתהילים (כא, ד) 'כִּי תְקַדְּמֶנּוּ בִּרְכוֹת טוֹב תָּשִׁית לְרֹאשׁוֹ עֲטֶרֶת פָּז', עוסק בהלכות ובהנהגות של שני מועדים יקרים שבדרך כלל אינם מקבלים את היחס המתאים להם, שניהם 'ראשים' – זה לַשבוע וזה לחודש (מכאן שם הספר, נוסף לסמיכותו בפסוק ל'עטרת פז'...).
המחבר בבקיאותו המופלגת מוצא בעניינם תילי תילים של הלכות והנהגות, מכאלו המחויבות על פי הדין ממש - כ'סעודה הרביעית' המכונה 'מלווה מלכה' (שאמנם המקילים מסתפקים בה במזונות או פירות, עי' עמ' צו-צז), ועד להנהגות טובות המובאות רק בחלק מן הפוסקים, כמו דעתו של מהר"ם די לונזאנו שראוי בכל ר"ח לסעוד שלוש סעודות (עמ' שפט)!
בראש הספר מובא תקציר הדינים בעברית, ובסופו גם באנגלית, צרפתית, ספרדית ופורטוגזית; כמו-כן נוספו סדרי תפילה ופיוט לפי מנהגי ספרד ואשכנז.

הקיק
הודעות: 390
הצטרף: ד' אפריל 27, 2011 11:51 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הקיק » ד' אוקטובר 17, 2012 10:59 am

בס"ד. עוד שש סקירות. חודש טוב, הק' יואל

אמונת עתיך. גיליון מס' 95. במה למאמרים המשלבים מחקר תורני ויישום הלכתי בארץ ישראל. עורכים: הרב גבריאל קדוש והרב יואל פרידמן. אשקלון, מכון התורה והארץ, ניסן-סיוון תשע"ב. 124 עמ'. (08-6847325)
'מכון התורה והארץ' בראשות הרב יגאל קמינצקי והרב יהודה עמיחי ובנשיאות הרב יעקב אריאל, שגלה ממקומו בכפר דרום לאשקלון עם הגירוש לפני שש שנים, עסק ועוסק במחקר והוראה ויישום של ענייני ההלכה הקשורים לחקלאות בארץ ישראל. כתב-העת שלו מפרסם כבר ט"ז שנים את מחקרי המכון וכן הוראות הלכתיות מאת רבני המכון בעניינים הקשורים לחקלאות וליישוב הארץ, ואפילו מעט ענייני מחשבה הקשורים לארץ ולבניינה.
במקביל קיימים עוד מכונים וארגונים העוסקים במחקרים יישומיים-הלכתיים, שהמכנה המשותף שלהם הוא חיזוק ישוב הארץ על פי ההלכה. ביניהם נמצא מכון 'פוע"ה' ('פוריות ורפואה על פי ההלכה') בראשות הרב מנחם בורשטיין, שעיקר עיסוקו בענייני רפואה והלכה – אך לא מושך ידו גם מִחֵקר ועיון בנושאים הלכתיים-מעשיים אחרים, ומפרסם מדי תקופה פרסומים חשובים שונים; מכון צמ"ת ('צוותי מדע ותורה') באלון שבות, בראשות המהנדס הרב ישראל רוזן, שעוסק בבירורים ובמציאת פתרונות הלכטכניים שונים ומוציא לאור את השנתון 'תחומין'; מכון 'כתר' לכלכלה על פי ההלכה, בראשות הרב שלמה אישון ובנשיאות הגרז"נ גולדברג שליט"א, שמעסיק חוקרים ומפרסם פרסומים בענייני הלכה וכלכלה; מכון 'משפטי ארץ' בעופרה, בראשות רב הישוב הרב גיסר והרב חיים בלוך, שבו גדלים תלמידי חכמים מומחים בדיני ממונות, ובו מספקים מענה תורני לשאלות משפטיות מודרניות; מכון 'משפט לעם' בראשות הרב אריאל בראלי משדרות, הפועל לעידוד הפנִייה לבתי דין לממונות במקום לבתי משפט, ובסיוע ליישום דיני שו"ע חושן משפט בחיי המעשה והכלכלה; ומכון 'כושרות', בראשות הרב משה כץ והרב אליקים לבנון - רבו של הישוב אלון מורה וראש הישיבה שבישוב, שעוסק בנושאי כשרות אקטואליים ובמטבח המודרני.
הקשר בין כל הגופים החשובים האלו הוא החלטתם המרעננת לצרף מפרסומיהם בקביעות לכתב העת 'אמונת עתיך', שיֵצֵא לאור מעתה במתכונת חדשה ומורחבת. שיתוף הפעולה בין המכונים השונים העוסקים בחיבור התורה לעשייה הציבורית הישראלית הוא יוזמה מבורכת, שניתן לקוות שתבוא לידי ביטוי לא רק על גבי גיליונות 'אמונת עתיך'. לו יהי שעשרים וחמש המאמרים שבחוברת זו יבשרו על עידן חדש בפעילות ההלכתית-ציבורית של הציבור האמוני במדינת ישראל; יש לברך על העבר ולהתפלל על העתיד.

ביכורי אביב. שו"ת בהלכות חושן משפט ואבן העזר. ועליו הובא חלק 'גבורת חנניה', ובו ביאור נרחב לנושאים המוזכרים בביכורי אביב. מאת ניר אביב. פסגות, תשע"א. 441 עמ'. (02-9709550)
בישוב פסגות שבבנימין, סמוך ונראה לעיר הערבית (עדיין) אֵל-בִּירֵה, קיים כבר שנים רבות 'כולל' ללימודי דיינות, שבו שוקדים כמה עשרות אברכים ותיקים על לימודיהם בהדרכתם של הרב יוסף וייצן רב היישוב, של הרב אברהם יצחק הלוי כלאב - לפנים אב בית הדין הרבני בירושלים, ושל הרב דוד בר-שלטון – לשעבר ראש הכולל ועתה דיין בירושלים. כחלק מתפקידם משיבים רבני ה'כולל' על השאלות בענייני חושן משפט ואבן העזר שנשלחות לאתר 'ישיבה' של ישיבת בית אל; השאלות מתבררות בדיבוק חברים, והמסקנות מובאות לעיניהם של ראשי הכולל ומתפרסמות באתר לאחר אישורן.
אחד מבוגרי ה'כולל' הזה הוא הרב ניר אביב, תושב הישוב פסגות שכבר הוסמך כדיין. הרב אביב אסף ופרסם כמאה וחמישים תשובות שהשיב במשך השנים באתר 'ישיבה' הנ"ל עם חבריו ל'כולל', כאשר בשליש האחרון של הספר מתבארים בהרחבה כעשרה נושאים הלכתיים כלליים ו'כבדים' יותר, ביניהם מתי מותר לתבוע בערכאות בלי אישור של בית דין, גדרי 'דינא דמלכותא דינא' במדינת ישראל, האם קיימת חובה על אשה שחטאה לבעלה ושבה בתשובה לספר לו על כך ובכך להיאסר עליו עולמית, היחס בין פסיקת הלכה לבין תורת הסוד ועוד.
בהקדמה מדגיש המחבר, שבניגוד לשאלות בחלק או"ח ויו"ד – בחלקים חו"מ ואה"ע חלק מהותי מהתשובה הוא הבנה ברורה של המציאות בה נשאלה השאלה, והכרעה-מקדמית לגבי הנקודות ההלכתיות הדורשות בירור. רק לאחר השלב הזה ניתן להשתדל ולהגיע לפתרון השאלה ע"י דימוי מילתא למילתא, ישוב סתירות והגדרת חילוקים, עד ההגעה להלכה ברורה, מיוסדת ואיתנה.
בעמודים האחרונים של הספר מתאר המחבר את דמויותיהם של זקניו ז"ל, אנשים יראים ושלמים יוצאי אפגניסטן ואירן, שבעמל כפיהם וביושר לבבם בנו את עצמם ואת ביתם, עסקו במצוות ובמעשים טובים, וזכו לדור ישרים מבורך. תנצב"ה.

משנה שְלֵמה. שאלות ותשובות לחזרה ושינון. מסכת ברכות. נכתב ע"י שלמה שיפמן. גני תקוה, תשע"א. 55 עמ'. (052-5802345)
מאז ומתמיד מתחבטים מחנכים ומורים, הורים ותלמידים, איך לגרום לזה שהחומר הנלמד יישאר נטוע בזיכרון. שאלה זו חשובה פי כמה כאשר בלימוד התורה שבכתב והתורה שבעל-פה עסקינן, בו הצורך לזכור את הנלמד הוא קריטי, והוא גם חלק ממצות תלמוד תורה שהיא כנגד כולם!
לתולעת החזרה והזיכרון יגע והכין ר' שלמה שיפמן סידרת שאלות ותשובות על כמה מסכתות (בינתיים – ברכות, שבת [120 עמ'!], ראש השנה, תענית, מגילה וקידושין), ובהן שאלות רב-ברֵירתיות ('אמריקאיות') על המשניות ועל פירושיהם של רבי עובדיה מברטנורה והרב פינחס קהתי, וכן לוח תשובות בסוף כל פרק.
בדרך כלל לכל שאלה ניתנות שלוש תשובות אפשריות; לענ"ד מדובר על גישה מקילה מדי, ולא היה מזיק אם לחלק מן השאלות היו מוצגות תשובות אפשריות נוספות (בעיקר כאשר אחת מהן היא 'כל התשובות נכונות'...). מצד שני – מקובל לומר שהתשובה הנכונה במבחנים 'אמריקאיים' היא בדרך כלל התשובה הארוכה והמפורטת יותר, אך המחבר דאג לגוון בעניין זה, ופעמים רבות דווקא התשובה הקצרצרה היא הנכונה והמדויקת; גם מכך יוכלו הלומדים להפנים מוסר השכל חשוב...

נפלאות מתורתך. חידושים נפלאים וביאורים, דרשות חקרי הלכות ומאמרים, על סדר חמישה חומשי תורה, ההפטרות וחמש מגילות. ספר במדבר. מאת יצחק בן הרב (נחום) נסים רצאבי יצ"ו. בני ברק, תשס"ח-תשס"ט. 2 כרכים. (03-6780070)
הרב יצחק רצאבי שליט"א ידוע בעיקר כמחבר 'שולחן ערוך המקוצר' על פי מנהגי תימן, שו"ת 'עולת יצחק' וספרים רבים נוספים. הוא עומד בראשו של בית המדרש ובית ההוראה 'פעולת צדיק' על שם מהר"י צאלח זצ"ל, גְאון רבני תימן לפני למעלה ממאתיים שנה, ופועל נמרצות לחיזוק המסורת והמנהג התימניים המקוריים אצל צאצאי יוצאי תימן - גם מול דרישתו ולחצו של הרב עובדיה יוסף שליט"א שיוצאי תימן בארץ ישראל יקבלו עליהם את מנהגי עדות המזרח.
הספר 'נפלאות מתורתך' מכיל ביאורים קצרים וארוכים, קושיות ותירוצים, הערות ופירושים, ערוכים על סדר פרשות השבוע וההפטרות, וגם בירורי הלכות, מנהגים ונוסחים, דברי מוסר ויראת שמים ועוד. המחבר שליט"א עוסק בספר גם בדקדוקי טעמים ובביאורי תרגומים, בענייני ניקוד ובחסרות ויתירות, ואף מבאר את משמעותן של האותיות ה'משונות' הכתובות בתורה, שהיום נותרו בודדות מהן בספרי התורה של רוב העדות, והרב רצאבי משחזר את צורתן ומבהיר את משמעותן.
אחת ממטרות הספר היא להראות לקורא שאין בתורה עניין שאין לו טעם, ולא קיימת מוזרוּת-לכאורה שאינה מכוּונת מאת נותן התורה; לשם כך מביא הרב לידי ביטוי את בקיאותו הגדולה בכל חלקי התורה, בנגלה כבנסתר. כך למשל בראשית ביאוריו על הפטרת פרשת 'במדבר' (כרך א עמ' עו ואילך) דן באריכות המחבר בגעייה (=מתג) שנמצאת בחלק מן הספרים מתחת לאות הראשונה של ההפטרה (הושע ב, א): 'וֽהיה מספר בני ישראל כחול היום', כשיטת בן-אשר, גדול בעלי המסורה של סוף תקופת הגאונים, בניגוד לדעת חברו-יריבו בן-נפתלי. ראשית הוא משבח את המהרי"ץ הנ"ל שבספרו 'חלק הדקדוק' שמר על המסורת שהוי"ו הזו עם כמה ווי"ן אחרות בתנ"ך מתוּגה, בניגוד למה שמודפס בחלק מן הספרים, ובניגוד לתיבות דומות מקבילות בהן אין מתג תחת הוי"ו. בהמשך הרב רצאבי מבאר שהטעם למתג הזה נעוץ בתורת הסוד, 'כי משיכת הוא"ו מורה על המשכת השפע והורדתו בצינורות העליונים, לפי שאות וא"ו היא יסוד וסוד תפארת', ודווקא במקומות מסוימים במקרא היה צורך לרמוז להורדת השפע הזה; זהו הפירוש על דרך הסוד, ועל דרך הפשט הוא רוצה לומר שהתיבה 'והיה' כאן מבטאת שמחה גדולה על קיבוץ הגלויות והשבת השכינה לעם ולארץ, וזו הסיבה שהוי"ו משוכה. על פני חמישה עמודים [!] נידון פרט פעוט-לכאורה זה מכל צדדיו וצידי-צדדיו, והקורא תופס לפתע במוחש כמה אוצרות של חכמה ויידע ניתן לדלות בכל תג ותג של תורתנו הקדושה.

נעשה אדם. מאת יצחק בהריר. [פתח תקוה, תשע"ב]. 243 עמ'. (03-9347455)
שני חלקים בספר היקר הזה: בחלק הראשון הדרכה להכרת האדם את עצמו על פי דבריהם ומאמריהם של מחנכים דגולים בני כמה דורות, ובחלק השני תיאור מעשים יום-יומיים של גדולי עמנו, שיָדעו ליישם עד הגבול האחרון את חובות האדם לחברו.
הספר כולל הדרכות לחינוך-עצמי לתיקון המידות בעזרת דמיון מודרך וחשיבה חיובית, כאשר המחבר מבטיח שעם עקביות והתמדה יכול האדם להרגיש בשינויים הראשונים כבר בתום שבועות מספר. בהמשך מובאים סיפורים על התנהגותם של גדולי ישראל בעניינים שבין אדם לחברו, ובולטים בהם הנהגות מיוחדות של רבי ישראל סלנטר, אבי תנועת המוסר, שהמכנה המשותף שלהן הוא הטיית הפרופורציות המקובלות שבין דקדוק בפרטי הלכה להתחשבות קיצונית בזולת - לטובת האחרונה.
במבוא מתאר המחבר את שכונות דרום תל אביב כפי שהכיר אותן בילדותו, שאורח-החיים הפשוט ששרר בהן התאים מאוד לדרישות הגבוהות של בעלי המוסר אותם הוא מצטט בספר; הן היו מלאות דמויות הוד נחבאות אל הכלים, והשכינה שרתה עליהן. ובלשונו: 'כמדומני שאם גדולי תנועת המוסר היו נשאלים היכן ברצונם להתגורר, בוודאי היו בוחרים בשכונות הדרום, בקרב אותם אנשי ישרים ופשוטים אשר פיהם וליבם שווים'... את הספר הוא מקדיש לזכרם, כשהוא מציין בצער שעתה מלאות שכונות אלו במהגרים זרים ובגורמי פשע...

מסורת אהובה ושנואה. זהות יהודית מודרנית וכתיבה ניאו-חסידית בפתח המאה העשרים. ד"ר ניחם רוס. באר שבע, הוצאת הספרים של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, תש"ע. 572 עמ'. (02-6783554)
בשנים עשר פרקים מנתח המחבר את השינוי שחל במאה השנים האחרונות בתודעה של ציבור רחב, מכל גווני החברה היהודית ומכל רמות שמירת המצוות, ביחס לחסידות ולמורשתה. הוא מתאר את המהפך שחל בגישות הספרות והמחקר המודרני אל החסידות, מביזוי וזלזול - ועד לאהדה ואף הערצה; את פעולתם הספרותית של י"ל פרץ (בכיוון ספרותי-פולקלוריסטי), מרטין בובר (בכיוון רעיוני-פילוסופי) ואחרים בהנגשׁת התכנים החסידיים הקלאסיים לציבור הרחב ואף לחלק המשכיל שבו; ואת הפלא של הזיקה החיובית של ציבור גדול שאינו שומר מצוות למסורות חסידיות, למרות שמצידן הן אחוזות בטבורן בעבודת אלוקים ובקיום התורה ומצוותיה.
המחבר מודה שתדמית ניאו-חסידית אינה חייבת להציג בנאמנות המשך ישיר לחסידות ההיסטורית, ולדעתו היא מהווה ביטוי לאופי מסוים של השתייכות מודרנית ליהדות, בלי מחויבות מובנֵית לחובותיה; גישות 'רוחניות', 'פנימיות' ואינדיווידואליות שונות מאפשרות לציבורים שלמים בימינו להגדיר את היהדות שלהם באופן מחודש, מרוכך, ויש בדבר כמובן סיכוי מסוים – אך גם סיכון רב.
ד"ר רוס מזכיר גם את תופעת החבקו"ק (חב"ד, ברסלב, קרליבך וקוק) על גווניה השונים ש'תפסה' רבים בנוער הדתי, ואת ההתנגדות שהיא מעוררת אצל רבנים ומחנכים – אך גם את השפעתה החיובית על רבים; כמו בתופעות רוחניות רבות - גם בעניינה אור וחושך משמשים בערבוביה...

לייטנר
הודעות: 5599
הצטרף: א' אוגוסט 14, 2011 9:42 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי לייטנר » ד' אוקטובר 17, 2012 3:26 pm

הקיק כתב:ביכורי אביב. שו"ת בהלכות חושן משפט ואבן העזר. ועליו הובא חלק 'גבורת חנניה', ובו ביאור נרחב לנושאים המוזכרים בביכורי אביב. מאת ניר אביב. פסגות, תשע"א. 441 עמ'. (02-9709550)
בישוב פסגות שבבנימין, סמוך ונראה לעיר הערבית (עדיין) אֵל-בִּירֵה, קיים כבר שנים רבות 'כולל' ללימודי דיינות, שבו שוקדים כמה עשרות אברכים ותיקים על לימודיהם בהדרכתם של הרב יוסף וייצן רב היישוב, של הרב אברהם יצחק הלוי כלאב - לפנים אב בית הדין הרבני בירושלים, ושל הרב דוד בר-שלטון – לשעבר ראש הכולל ועתה דיין בירושלים. כחלק מתפקידם משיבים רבני ה'כולל' על השאלות בענייני חושן משפט ואבן העזר שנשלחות לאתר 'ישיבה' של ישיבת בית אל; השאלות מתבררות בדיבוק חברים, והמסקנות מובאות לעיניהם של ראשי הכולל ומתפרסמות באתר לאחר אישורן.
אחד מבוגרי ה'כולל' הזה הוא הרב ניר אביב, תושב הישוב פסגות שכבר הוסמך כדיין. הרב אביב אסף ופרסם כמאה וחמישים תשובות שהשיב במשך השנים באתר 'ישיבה' הנ"ל עם חבריו ל'כולל', כאשר בשליש האחרון של הספר מתבארים בהרחבה כעשרה נושאים הלכתיים כלליים ו'כבדים' יותר, ביניהם מתי מותר לתבוע בערכאות בלי אישור של בית דין, גדרי 'דינא דמלכותא דינא' במדינת ישראל, האם קיימת חובה על אשה שחטאה לבעלה ושבה בתשובה לספר לו על כך ובכך להיאסר עליו עולמית, היחס בין פסיקת הלכה לבין תורת הסוד ועוד.
בהקדמה מדגיש המחבר, שבניגוד לשאלות בחלק או"ח ויו"ד – בחלקים חו"מ ואה"ע חלק מהותי מהתשובה הוא הבנה ברורה של המציאות בה נשאלה השאלה, והכרעה-מקדמית לגבי הנקודות ההלכתיות הדורשות בירור. רק לאחר השלב הזה ניתן להשתדל ולהגיע לפתרון השאלה ע"י דימוי מילתא למילתא, ישוב סתירות והגדרת חילוקים, עד ההגעה להלכה ברורה, מיוסדת ואיתנה.

ר"מ בישיבת היכל אליהו. כשנה תושב כוכב יעקב.

סמל אישי של המשתמש
אוצר החכמה
מנהל האתר
הודעות: 17371
הצטרף: ב' מאי 03, 2010 5:49 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי אוצר החכמה » ד' אוקטובר 17, 2012 7:12 pm

הקדמה מדגיש המחבר, שבניגוד לשאלות בחלק או"ח ויו"ד – בחלקים חו"מ ואה"ע חלק מהותי מהתשובה הוא הבנה ברורה של המציאות בה נשאלה השאלה, והכרעה-מקדמית לגבי הנקודות ההלכתיות הדורשות בירור. רק לאחר השלב הזה ניתן להשתדל ולהגיע לפתרון השאלה ע"י דימוי מילתא למילתא, ישוב סתירות והגדרת חילוקים, עד ההגעה להלכה ברורה, מיוסדת ואיתנה.


לענ"ד גם באו"ח ויו"ד ללא הבנה ברורה של המציאות עלול להשתבש הדין, אבל צודק המחבר שבחלקים אלו, בעיקר בגלל הצדדים הנצים, קשה הרבה יותר לעמוד על אמיתת המציאות, וכמ"ש כבר בעניין זה בכתר ראש. עניין נוסף שמיוחד לחו"מ הוא השינוי הגדול שקרה בהתנהלות הכלכלית בכלל והמוניטרית בפרט בין זמן הגמרא והפוסקים לימינו, דבר המקשה מאד לדמות את המצבים.

הקיק
הודעות: 390
הצטרף: ד' אפריל 27, 2011 11:51 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הקיק » ד' אוקטובר 17, 2012 7:27 pm

אכן, עדיף היה לכתוב: יותר מאשר בחלקים או"ח ויו"ד - בחלקים אה"ע וחו"מ חלק מהותי מהתשובה הוא הבנה ברורה של המציאות וכו'.

הקיק
הודעות: 390
הצטרף: ד' אפריל 27, 2011 11:51 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הקיק » ג' אוקטובר 23, 2012 2:15 pm

ועוד מנה...

רפואה, מציאות והלכה. 'ולשון חכמים מַרְפֵא'. הרב מרדכי הלפרין. ירושלים, המכון ע"ש ד"ר פלק שלזינגר לחקר הרפואה על-פי התורה ליד המרכז הרפואי שערי צדק, תשע"ב. 546 עמ'. (02-6555266)
קשה לסקור אף בקצרה את הספר המיוחד הזה, הכולל חלק מחידושיו, הבהרותיו, תגליותיו והברקותיו של תלמיד חכם גדול, שמקצועו כרופא-נשים ותפקידו הנוסף כאחראי על תחום האתיקה במשרד הבריאות, וכן פעילותו כמשיב לעשרות שאלות רפואיות-הלכתיות ביום מטעם מכון שלזינגר, הם רק תוספות והשלמות לעיסוקו העיקרי - לימוד התורה והוראתה במסגרות שונות, והעברת מסורות-פסיקה ודרכי-הוראה מרבותיו לחבריו ולתלמידיו, בעל-פה ובכתב.
הרב ד"ר מרדכי הלפרין פתח בספרו המונומנטאלי הזה שישה שערים: בשער 'החיים והמות' הוא עוסק בענייני פיקוח נפש, בדרכי ההכרעה בספקות וחששות במקרים 'שיש בהם סכנה', בסמכות מרא דאתרא בהלכות רפואה והצלה, בשאלה שאינה יורדת משולחנם של הפוסקים – האם מותר, אסור או חובה על מעוברות ומניקות לשתות ואף לאכול ביום הכיפורים (כותרת-המשנה של סעיף זה, 'בין הֵיתר כללי להוראה פרטית', כבר רומזת על כיוון הפסיקה של הרב המחבר...), בשאלת ההיתר\איסור\חיוב לחלל שבת כדי לשהות ליד מיטתו של חולה מסוכן בשבת, מתי מותר ומתי אסור לחזור בשבת מנסיעת הצלה, בשאלה הכאובה של פינוי חללי מלחמה בשבת (הרב הלפרין עוסק בשאלה זו בין השאר ב'כובעו' כרב צבאי בכיר במשך שנים רבות בסדיר ובמילואים), והסעיף האחרון בשער זה, הרָגיש והאקטואלי מכולם – שאלת קביעת רגע המוות, שבבירורה עסק המחבר רבות, בין השאר בעקבות הקירוב, ההערכה והידידות ששררו בינו לבין הגרש"ז אוירבך זצ"ל.
בשער השני, העוסק בענייני ברית מילה, נמצא בין השאר אחד מחידושיו הגדולים של הרב הלפרין, שעדיין שנוי במחלוקת; הוא טוען שתקנת חכמים למצוץ את פצע המילה מיד אחרי החיתוך, ולרחוץ אותו בחמין סמוך אחרי המילה אף בשבת, קשורה לסינדרום רפואי נדיר-יחסית שבו לאחר המילה נפגעת אספקת הדם לעטרה, מצב מסוכן ביותר, שבו מציצת הדם ורחיצת הפצע במים חמים עשויים להציל את האבר ואף את חיי התינוק. מעניין מאוד.
בשער הפוריות והלידה, תחומים שהם עיקר עיסוקו הרפואי של הרב הלפרין, נידונים עניינים הלכתיים ורפואיים כבדים-ביותר: הגדרת 'פצוע דכא', איסור סירוס (עם השלכות לפעולות כירורגיות שונות), מהו דמם האוסר את האשה – למשל בעקבות היפרדות שליה, עקב הימצאות התקן תוך רחמי ועוד. פרק שלם עוסק בבעיה העדינה של קשיים בחיי אישות והיבטיהם הרפואיים וההלכתיים, אחר עוסק בשאלת היתר תרומת חומר גנטי והגדרת הורות, בדין הורות לאחר מיתה ועוד ועוד.
השער הרביעי עוסק בכמה שאלות הלכתיות-מדעיות כבדות-משקל מתחומים שונים (ביניהם הצורך בבדיקת ראיית-צבעים לאברכים המתלמדים לקראת פסיקה בהלכות נידה וכתמים!), ושני השערים האחרונים עוסקים בהתפתחות חקר הרפואה וההלכה בדורנו, ובזיכרונות על גדולי ישראל עמם היה הרב הלפרין קשור. הספר נחתם במפתחות מפורטים-ביותר. וכל זה רק על קצה-קצהו של המזלג...

טוֹב עֶלֶם: זיכרון, קהילה ומִגדר בחברות יהודית בימי הביניים ובראשית העת החדשה. מאמרים לכבודו של ראובן בונפיל. עורכים: א' באומגרטן, ר' ויינשטיין, א' רז-קרקוצקין. ירושלים, מוסד ביאליק והמכון למדעי היהדות ע"ש מנדל של האוניברסיטה העברית, תשע"א. 384+224 עמ'. (02-6783554)
ארץ איטליה הייתה מאז ומעולם עולם בפני עצמו; היא לא בדיוק חלק מאשכנז, לא ספרד, לא צפון אפריקה ולא חלק מארצות המזרח, ומצד שני היא הייתה תמיד קשורה בטבורה לכל האזורים האלו, מושפעת ומשפיעה.
אחד מחוקריה הבולטים של יהדות איטליה וגלילותיה הוא ההיסטוריון פרופ' ראובן בונפיל מירושלים. הוא נולד לפני שבעים וחמש שנה ביוון, למד ולימד והורה וחינך באיטליה במשך שנים רבות, ובשנת תשכ"ח עלה ארצה והצטרף לסגל האוניברסיטה העברית. לפני כמה שנים נערך לרגל צאתו לגמלאות כינוס רב-משתתפים בירושלים, שהדברים שנאמרו בו ע"י חבריו ותלמידיו, רובם בעברית וחלקם באנגלית, נכתבו ונערכו ונדפסו בקובץ זה, עם דברים על פרופ' בונפיל עצמו, ורשימה מעודכנת של כתביו – כמאה וחמישים פרסומים, ביניהם הספרים החשובים: הרבנות באיטליה בתקופת הריניסאנס, בְמראָה כסוּפה – חיי היהודים באיטליה בימי הריניסאנס, ולקט של כתבי רבי עזריה מן האדומים - אחד מהחכמים המיוחדים של ארץ זו בראשית תקופת האחרונים.
בין שלושים המאמרים שבספר נציין שניים, אחד העוסק במנהג האשכנזי מימי בעלי התוספות על פיו נשים שימשו כשוחטות, מנהג שנדחה מפני הנוהג הארצישראלי (שהשפיע מאוד על יהדות איטליה) שנשים אינן שוחטות; ומאמר אחר העוסק בראשית ההתיישבות היהודית בפרובאנס, חבל הארץ שנמצא בדרום צרפת סמוך לגבול ספרד, שדומה במידה מסוימת לאיטליה – גם בו חיה בתקופת הראשונים קהילה יהודית מפוארת ועצמאית, שחכמיה חצבו לעצמם מקום מיוחד משלהם בשלשלת ההלכה היהודית.
כמה וכמה מאמרים עוסקים ב'מִגדר', קרי - ענייני נשים: מצוקותיה של היבמה באשכנז בראשית תקופת הראשונים, נשים 'חסידות', על קידושי סתר, נשים יהודיות באי סיציליה בתקופת הראשונים, דרכי הטבילה במקוואות אירופה בשנים קדמוניות, על הנשים בשו"ת המהרי"ק (הוא עצמו בן אשכנז וגדול פוסקי איטליה בזמנו) ועוד.
העורכים מציינים את רחבות-אופקיו וגיוון-מחקריו של פרופ' בונפיל, והדבר בא לידי ביטוי גם בקובץ מאמרים זה. עוד ינוב בשיבה.

שירת הי"ם. שירת חייו של איש ירושלים הרב יעקב משה חרל"פ. מאת נינו יאיר חרל"פ. בית אל, תשע"ב. טו+584 עמ'. (02-9972243)
דמותו של הרב חרל"פ זצ"ל, תלמידו המובהק של הרב קוק זצ"ל ומגדולי הדור בזכות עצמו, מוארת באור יקרות בספר הנפלא הזה, פרי מחקר של שנים רבות שערך ר' יאיר חרל"פ איש בית-אל בעזרת חברים ובני משפחה.
אין סוף סיפורים בספר, אין סוף עובדות, שמכולם ניבטת דמות הוד, משכמה ומעלה גבוהה מכל העם, 'מלאך אלוקים צב-אות' על פי הגדרת רבים מן המרואיינים, מתוכם מזקני ירושלים בני שכונת 'שערי חסד', שכנערים חסו בצל כנפיו של רבה הגדול של השכונה, ורישומה של הדמות הזאת האירה את חייהם.


פסקי הרי"ד לרבנו ישעיה דטראני הזקן ז"ל ופסקי הריא"ז לרבנו ישעיה אחרון ז"ל. יוצאים לאור על פי כתבי-יד שטרם נדפסו, עם הערות והארות, מראי מקומות, מבואות ומפתחות, מאת חברי מכון התלמוד הישראלי השלם בירושלים. כרך חמישה עשר: מסכת חולין. ירושלים, יד הרב הרצוג – מכון התלמוד הישראלי השלם, תשע"ב. כ-500 עמ'. (02-6423242)
כמעט אלף עמודות ועוד עשרות עמודי מבוא ומפתחות כולל הספר החשוב הזה, שמביא באופן מושלם את תורתם ופסקיהם של סב ונכדו, שניהם מגדולי פוסקי אשכנז שבאיטליה באמצע תקופת הראשונים. שני הספרים, פסקי הרי"ד ופסקי נכדו נושא-שמו הריא"ז, יוצאים לאור בכרך אחד על פי מספר כתבי-יד עם מבואות הערות ותיקונים ושינויים והפניות ומקורות ומפתחות, והם מהווים נדבך נוסף במפעל הגדול של הדפסת פסקי הרי"ד והריא"ז שלקח על עצמו לפני שנים רבות 'יד הרב הרצוג', כעת בהנהלתו של הרב פרופ' אברהם שטינברג. צוות של תלמידי חכמים צעירים ומבוגרים עשה מלאכתו אמונה, והתוצאה יוצאת מהכלל.
במבוא מעיר אחד העורכים, הרב אביעד סליי, שעם פרסום הספר הוכרעה מחלוקת בת שנים רבות בין פרופ' ישראל מאיר תא-שמע המנוח לבין יבל"א הרב והחוקר שמחה חסידה, בדבר זהותו של חכם בשם 'רבינו ישעיה בן הרב עמנואל' המוזכר בספר 'אבן ספיר' מאת רבי אלנתן קלקיש, אחד מגדולי קושטא לקראת סוף תקופת הראשונים. בספר הזה, שעודנו בכתב-יד, מוזכר החכם הנ"ל וכמה מהליכותיו ומפסקיו, ופרופ' תא-שמע הניח שהוא-הוא הרי"ד, רבנו ישעיה ב"ר מאלי דטראני, ונתגלה אם-כן ש'מאלי' הוא שם קיצור ל'עמנואל', ושהרי"ד פעל גם במזרח ובסוף ימיו אף הגיע לארץ ישראל. הרב חסידה חלק עליו במבוא הגדול שלו לספר 'שיבולי הלקט' מאת רבי צדקיה בן אברהם הרופא, וטען שמעולם לא נזכר שם אביו של הרי"ד כ'עמנואל' אלא כ'מאלי' בלבד, ושהרי"ד לא הגיע מימיו לארצות מזרח, ולכן הנ"ל הוא חכם אחר לא-ידוע. תא-שמע מצא פסק הלכה של אותו חכם המתיר באכילה את שומן הלב של בהמה, וציפה לפרסום פסקי הרי"ד על חולין כדי שניווכח מה דעתו של הרי"ד בסוגיא זו; אולם לא זכה פרופ' תא-שמע ז"ל לראות בצאתו לאור של כרך זה, בו מפורש (עמודה קלט) ששומן הלב אסור; ואם כן הוכרעה השאלה בניגוד לדעתו – ר' ישעיה בן מאלי (הרי"ד) המחמיר לחוד, ור' ישעיה בן עמנואל המקל לחוד...
פעליו העצומים של 'יד הרב הרצוג', או בשמו השני 'אמ"ת – איחוד מפעלים תורתיים-ספרותיים', הכוללים את מפעלי הענקים דקדוקי סופרים השלם, האנציקלופדיה התלמודית ועוד, מהווים נכס לאומי ממדרגה ראשונה בקנה מידה היסטורי, וניתן לקוות שמוסדות המדינה וגופים אחרים ידעו להעריכם ולכלכלם כראוי להם.

אורות הטהרה. הלכות נִדה לאור הרפואה בת ימינו. כולל קיצור הלכות ונספחים, עם דפי עזר רפואיים. למנהג בני אשכנז, ספרד ותימן. מאת הרב זכריה בן שלמה. שעלבים, תשע"ב. נב+620 עמ'. (08-9276589)
כמה וכמה ספרי הלכות נידה יצאו לאור בשנים האחרונות, כמה מהם 'ידידותיים למשתמש' בשפתם הברורה ובהגשה הנוחה. ובכל זאת הספר החדש הזה של הרב בן שלמה שליט"א, רב הגרעין התורני במודיעין ובעבר ראש הכולל בישיבת שעלבים, עליו הוא עמל כבר שנים רבות, אינו 'עוד' ספר. מדובר במלאכת אומן שמצליחה לתפוס את ה'מקל' בכל קצוותיו – גם ספר הלכה שימושי ונגיש לכל 'בעל בית' עם רקע תורני, גם ספר למדני ועיוני המתאים לתלמידי חכמים, גם דיוקים הלכתיים מפורטים בהדגשת ההבדלים בין מנהגי העדות השונות וגם תיאורים והסברים רפואיים מעודכנים על כל בדיקה וכל תרופה וכל בעיה רפואית שיש לה השלכות לדיני הטהרה.
הספר מחולק לשישה שערים – הקדמות, דיני נדה, דיני דם מכה, דיני טהרת נדה, 'מִכלה ועד יולדת', 'בין איש לאשתו', וכללי הוראה – חמישים עמודים גדושים בכללי פסיקה, הפותחים ב'כלל הכללים' בענייני הוראה - 'עשה לך רב', ומסתיימים ב'סיכום התנאים בהם מותר לשאול יותר מרב אחד': כאשר הראשון עדיין לא פסק; כאשר הוא פסק שלא כמנהג עדת השואל; כשהוא פסק בהיעדר חלק מהנתונים; כשהוא החמיר במחלוקת במישור דרבנן כשקיימות שיטות מקילות; כשהמשיב הראשון טעה לקולא בדברי הפוסקים עליהם הסתמך; כשהראשון פסק 'עקרונית' אבל לא הורה למעשה; כשהראשון פסק על פי שיקול הדעת ולשני יש מסורת מרבותיו; וכשהשני הוא רבו של השואל. כללים אלו רלוונטיים לא רק להלכות טהרת המשפחה כמובן, אלא לכל יחסי שואל-רב.
הספר נפתח בתוכן עניינים מפורט ביותר (כארבעים עמודים) ומסתיים במפתח מקיף (עוד ארבעים עמודים). כל ביטוי רפואי המוזכר בספר מובא גם באנגלית כדי למנוע כל אי-הבנה בין הרופא לזוג הנבדק, וכותרות-צד לכל פיסקה לאורך הספר מסייעות ללומד להגיע בדיוק לפיסקה המבוקשת על ידיו, וכל זה נעשה במחשבה עמוקה כדי להקל על השימוש בספר גדול וכבד זה. בסוף הספר נמצאים עוד שער קיצור הלכות נידה ושער ובו נספחים חשובים.

ברקים רב
הודעות: 673
הצטרף: ג' דצמבר 06, 2011 4:49 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי ברקים רב » ג' אוקטובר 23, 2012 6:07 pm

הקיק כתב:שירת הי"ם. שירת חייו של איש ירושלים הרב יעקב משה חרל"פ. מאת נינו יאיר חרל"פ. בית אל, תשע"ב. טו+584 עמ'. (02-9972243)
דמותו של הרב חרל"פ זצ"ל, תלמידו המובהק של הרב קוק זצ"ל ומגדולי הדור בזכות עצמו, מוארת באור יקרות בספר הנפלא הזה, פרי מחקר של שנים רבות שערך ר' יאיר חרל"פ איש בית-אל בעזרת חברים ובני משפחה.
אין סוף סיפורים בספר, אין סוף עובדות, שמכולם ניבטת דמות הוד, משכמה ומעלה גבוהה מכל העם, 'מלאך אלוקים צב-אות' על פי הגדרת רבים מן המרואיינים, מתוכם מזקני ירושלים בני שכונת 'שערי חסד', שכנערים חסו בצל כנפיו של רבה הגדול של השכונה, ורישומה של הדמות הזאת האירה את חייהם.


viewtopic.php?f=19&t=2824&p=82956&hilit=%D7%A9%D7%99%D7%A8%D7%AA+%D7%94%D7%99%D7%9D#p82931

גפן
הודעות: 5
הצטרף: ב' דצמבר 26, 2011 11:35 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי גפן » ג' אוקטובר 23, 2012 10:37 pm

תיקון טעות בהקשר לפסקי הרי"ד לרבנו ישעיה דטראני הזקן ז"ל ופסקי הריא"ז לרבנו ישעיה אחרון ז"ל.
שם העורך שנזכר שם הוא הרב אביאל סליי שליט"א, ולא אביעד. העורך משמש גם כאחד מבכירי הכותבים במכון הלכה ברורה.

מרחביה
הודעות: 885
הצטרף: ד' יוני 30, 2010 11:24 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי מרחביה » ד' אוקטובר 24, 2012 8:08 am

הקיק כתב:רפואה, מציאות והלכה. 'ולשון חכמים מַרְפֵא'. הרב מרדכי הלפרין. ירושלים, המכון ע"ש ד"ר פלק שלזינגר לחקר הרפואה על-פי התורה ליד המרכז הרפואי שערי צדק, תשע"ב. 546 עמ'. (02-6555266)

על ספרו של הרב ד"ר הלפרין התפרסמה לפני כמה ימים סקירה-ביקורת מהרב יצחק שילת. הנהי לטובת החסומים:
הרב שילת כתב:רפואה והלכה במבחן המציאות / יצחק שילת

רפואה, מציאות והלכה
ולשון חכמים מרפא
מרדכי הלפרין
מכון שלזינגר, תשע"ב, 546 עמ'


המקצוע הבין־תחומי הקרוי 'רפואה והלכה' עובר בעשרות השנים האחרונות תהליך של התפתחות מואצת. מכוני מחקר אחדים פועלים במקצוע זה, שיעורים והרצאות רבים בנושאי רפואה והלכה ניתנים הן בבתי מדרש שונים והן במסגרות אקדמיות, נערכים כנסים בינלאומיים בהשתתפות רבנים ורופאים ידועי שם, ועל כולם – הולכת ונוצרת ספרות הלכתית־רפואית מרשימה, הכוללת מלבד קובצי מאמרים וספרים מיוחדים גם סדרות רבות־היקף בסגנון אנציקלופדי, כגון הספר 'נשמת אברהם' של הרב פרופ' אברהם ס' אברהם, ו'אנציקלופדיה הלכתית־רפואית' של הרב פרופ' אברהם שטיינברג.

למדף הספרים בנושאי רפואה והלכה הצטרף בשנה החולפת ספר רב־ערך בהוצאת מכון שלזינגר לחקר הרפואה על פי התורה ליד המרכז הרפואי שערי צדק, מאת הרב ד"ר מרדכי הלפרין, תלמיד חכם מובהק ורופא בכיר, עורך כתב־העת לענייני רפואה והלכה 'אסיא', ששימש בעבר ראש ישיבת ההסדר ברמת הגולן, רב צבאי אוגדתי וראש 'ישיבת גושן' ממערב לתעלת סואץ בימי מלחמת יום הכיפורים, ורופא מומחה בתחום הפוריות.

הספר 'רפואה מציאות והלכה' מכיל את מיטב מאמריו של הרב ד"ר הלפרין בתחום הרפואה וההלכה שנכתבו לאורך עשרות השנים האחרונות. בחמשת שעריו, הכוללים ארבעים מאמרים, הוא עוסק בענייני חיים ומוות, פוריות, לידה וברית מילה, בבירורים שונים בתחום מדעי החיים הנוגעים להלכה, ובשאלות של אמונה ומדע.

סכנת בנק הזרע

הספר כתוב בסגנון חי וקולח, לעתים ממש מרתק, והוא מצטיין בבהירות, בדייקנות מדעית והלכתית, ובעוד שתי תכונות חשובות: מידות טובות ויראת שמים. המחבר, שאינו מסתיר את גאוותו על מקום גידולו התורני – הישיבות ה"ליטאיות" טלז בארה"ב ופוניבז' ומיר בארץ – משכיל לשלב בדיוניו ההלכתיים, ולכבד, את דבריהם של תלמידי חכמים מכל החוגים. אין מגזרים ואין "פוליטיקה". יש שאיפה כנה לבירור האמת, מתוך הזהירות הראויה לנושאים החמורים שהספר עוסק בהם, אך גם מתוך אומץ לב ויכולת לפתוח את הראש לחידושים העולים מן הידע המדעי המוכח.

זכה הכותב לשאול שאלות רבות בהלכה את אחד מגדולי הפוסקים בדורותינו, הלא הוא הגרש"ז אוירבך זצ"ל. רוחו הטובה של הגרש"ז שורה בין דפי הספר. אתה כאילו רואה אותו עומד מולך, אמפתי מאוד לשואל ולמצוקתו, שוקל את דבריו בזהירות רבה, ומכריע בין לקולא בין לחומרא כשעיניו מפיקות טוב לב.

כך, למשל, הורה ר' שלמה זלמן שיש לבצע בשבת ניתוח של שבר בראש עצם הירך, הכרוך כמובן בהרבה מלאכות דאורייתא, ולא לדחותו למוצאי שבת, למרות שהרופאים האורתופדיים היו ממתינים למחר במקרה שאין צוות חדר ניתוח זמין, ולא היו רואים את המצב כמצדיק הזעקת צוות כונן מהבית (נימוקיו מפורטים בספר בעמ' 16־13). או במקרה אחר, של תינוק שמת אחרי שקיבל חיסון נגד צהבת, הורה רש"ז לנתח את גופת התינוק כדי לברר האם יש קשר בין מתן החיסון לבין מות התינוק, למרות שאלפי תינוקות קיבלו את החיסון ללא תופעות לוואי, כי בפיקוח נפש של רבים שטרם קיבלו את החיסון צריך לחשוש גם למקרים נדירים.

בעניין הזרעה מלאכותית לזוג נשוי כאשר זרע הבעל אינו תקין, הרש"ז מחמיר מצד אחד, וסובר שקבלת תרומת זרע של יהודי יוצרת חשש חמור של ממזרות (מלבד החשש של שמא ישא אחותו מאביו, ראו לקמן), ומקל מצד אחר, בקבעו שתרומת זרע של גוי מותרת מצד עיקר הדין, אף על פי שהדבר מכוער, "היות ובשביל רוב הנשים הבאות לשאול על כך, והנכונות לפעולה זו, הרי זו ממש שאלת חיים, כיון שאי אפשר לעשות ההזרעה מישראל". וכך פסק גם הגר"מ פיינשטיין זצ"ל.

בעניין זה של הזרעה מלאכותית מביא הרב ד"ר הלפרין נתונים מזעזעים על אודות הסכנה ההלכתית והרפואית החמורה בתרומת זרע אנונימית מ"בנק זרע", שלדאבוננו קיימת בישראל (עמ' 297). מדובר בחשש לא מבוטל לנישואי אח ואחות (מן האב), דבר שיש בו הן איסור עריות, והן סכנה ללידת ילדים פגומים. לעומת זאת, לשמחתנו מצויים פתרונות ישימים לבעיות פוריות בעזרת טכנולוגיות מתקדמות של הפריה חוץ־גופית (IVF) ופונדקאות, וכן למניעת מחלות גנטיות קשות בעזרת אבחון גנטי טרום־השרשתי (PGD), תהליכים שעוררו דיונים הלכתיים מרתקים, אך למעשה הותרו על ידי גדולי הפוסקים.

תרומת איברים

מעלתו המיוחדת של הספר היא בידע הרפואי המבוסס שהוא מגיש לקוראים בשאלות שהוא עוסק בהן. הרב הלפרין אינו מכפיף את המציאות לדעות קדומות כלשהן. מעובדות אי אפשר להתעלם, צריך להתאים את הדעות לעובדות, ולא להפך. הדבר מודגש בשם הספר 'רפואה, מציאות והלכה'. בזה הולך המחבר בדרכו של ה'חתם סופר', הכותב בעניין מחלוקת מסוימת בהבנת דברי חז"ל בין רש"י ותוספות לרמב"ם: "אבל אחר בקשת המחילה מרבותינו הקדושים (רש"י ותוספות) לא צדקו דבריהם בזה, אבל האמת עם הרמב"ם כאשר יעיד הניסיון על פי חכמי וספרי הניתוח אשר לפנינו מספרי בני ישראל… ויש לפני עוד ספרים מדויקים מרופאים מומחים אשר לא מבני ישראל המה בכמה וכמה ציורים כולם יעידון ויגידון כהרמב"ם ז"ל, ומיניה לא נזוע, גם שאלתי רופאים וכך אמרו לי" (שו"ת חתם סופר, יו"ד סי' קס"ז). עם זאת, הרב הלפרין מבחין היטב בין השערות מדעיות שאינן מוכחות לבין ידע מדעי שמקורו בניסוי מבוקר, המנטרל אפשרות של מראית עין סטטיסטית, ומגיע למסקנות בדוקות ומוכחות.

אחד החידושים החשובים בספר הם ההסברים הרפואיים המשכנעים שמספק הרב הלפרין להלכות מסוימות הקשורות לברית מילה ולדיני נידה, כגון: מדוע ה'מציצה' בעת המילה דוחה שבת, והאם רחיצת התינוק בחמין בימים שאחר המילה נחשבת לפיקוח נפש, מהו 'אוטם ברחם', ומהו 'בין השיניים', ועוד. הידע הרפואי שלו בנושאים אלה, כמו בנושאים גנטיים, כגון זיהוי אבהות וזיהוי חללים על פי בדיקת רקמות או באמצעות DNA, מרשים ביותר, ויכול לעזור מאוד לפוסקים בעניינים רציניים אלה.

נושא אחד חיוני בתחום רפואה והלכה אינו מטופל כראוי בספר זה, והוא הנושא של קביעת רגע המוות והשתלת איברים. זהו נושא קריטי הנוגע להצלת חייהם של חולים רבים הצפויים למות תוך זמן קצר אם לא יושתל בגופם איבר חיוני שהם זקוקים לו. כידוע, נעשים מאמצים רבים לעורר את תודעת הציבור לחשיבותה של תרומת איברים, ועדיין רבה הדרך.

במאמר הקצר־יחסית המוקדש לנושא זה בספר שלפנינו (עמ‘ 151־143) – שבראשיתו מעיד המחבר כי היה חבר בוועדה שהקימה בזמנה מועצת הרבנות הראשית לישראל, ושקבעה שמוות מוחי־נשימתי הוא מוות על פי ההלכה ומאפשר תרומת איברים – נידונים בהרחבה דקדוקי נוסח של הודעות הרבנים שהתנגדו, ומסופר על שני ניסויים של יילוד כבשה אחרי שכרתו את ראשה (ניסויים אשר לדברי הגרא“א שפירא זצ“ל היו מיותרים, שכן את הקושיה שהם באו לתרץ אפשר היה לתרץ בנקל מתוך הסוגיה עצמה, ואכמ“ל). אבל הנימוקים ההלכתיים הברורים של ועדת הרבנות הראשית בעד הגדרת מוות מוחי־נשימתי כמוות על פי ההלכה (זו הייתה גם דעתו הסופית של הגר“מ פיינשטיין זצ“ל, וזוהי דעתו של הרב עובדיה יוסף שליט“א) – לא הובאו בהרחבה. הקורא אף יכול לקבל את הרושם שלמחבר אין דעת נוטה בעניין. הוא רק מפנה את הקורא לספר שלם בשם ‘קביעת רגע המוות‘ (בהוצ‘ מכון שלזינגר, מהדורה שניה, ירושלים תשס“ח) שנערך על ידו, ובו כל הדעות וכל הדיונים ההלכתיים בנושא.

בין אריסטו לדארווין

בשער העוסק בענייני אמונה ומדע נוגע המחבר בשאלת קדמות או בריאה, ובשאלת תקפותה של השערת האבולוציה. לטעמי יש בדבריו ערבוב בין אמונת קדמות העולם האריסטוטלית (=העולם כפי שהוא לפנינו היה קיים כך מאז ומתמיד) לבין האמונה בקדמות החומר. אמונת הקדמות האריסטוטלית נדחתה לחלוטין על ידי המדע, המכיר בעובדה שהעולם עבר ועובר תהליכי השתנות מופלגים. לעומת זאת האמונה בקדמות החומר לא הופרכה.

אלה המגיעים אחורנית עד "המפץ הגדול" עשויים לסבור שמצבור החומר־אנרגיה הראשוני הוא קדמון. מה שצריך להדגיש הוא שתיאוריות התפתחות למיניהן, כולל תיאוריית "המפץ הגדול", שאינן מניחות את קיום הבורא, נופלות לתמיהה עמוקה: מנין יש לגוש החומר־אנרגיה העיוור תכונות מתוחכמות להפליא בדמות חוקי הטבע? ההנחה בדבר קיומו של הבורא החכם, השלם, האינסופי, שהוא מקור המציאות הסופית והחסרה, מסתברת לאין ערוך יותר מן ההנחה בדבר גוש חומר קדמון ובלתי־אינטליגנטי שהוא הסיבה של עצמו.

לעניין האבולוציה, המחבר מראה שתורת האבולוציה הביולוגית אף פעם לא הייתה תיאוריה מוכחת, ושעם השנים רבו המערערים עליה בין אנשי המדע. עם זאת מן הראוי להדגיש יותר שהנחת האבולוציה אינה סותרת את התורה. לא רק מרן הראי"ה קוק זצ"ל סבר שייתכן שהעולם הביולוגי נברא בדרך של אבולוציה, ושששת ימי בראשית לא היו ימים של 24 שעות. גם מו"ר הג"ר גדליה נדל זצ"ל (תלמיד החזו"א) סבר כך, כפי שכתבתי מפיו בספר 'בתורתו של ר' גדליה'.

לבסוף יש להעיר הערה טכנית: במקומות אחדים בספר ישנן כפילויות, אשר מקורן בכך שהמאמרים נכתבו בהזדמנויות שונות, על פני תקופה של שנים רבות. אם לא הייתה אפשרות להשמיט את הכפילויות, היה מן הראוי להדגיש זאת במבוא. מכל מקום, הערות ביקורת קלות אלה אין בהן להפחית מערכו של הספר, אשר כל הקורא בו יצא ברכוש גדול.

(פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ג' חשוון תשע"ג.)

הקיק
הודעות: 390
הצטרף: ד' אפריל 27, 2011 11:51 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הקיק » ו' אוקטובר 26, 2012 9:00 am

תשובות מהר"ם מרוטנבורג וחבריו. ההדיר והוסיף מבוא והערות שמחה עמנואל. ירושלים, האיגוד העולמי למדעי היהדות וקרן הרב דוד משה ועמליה רוזן, תשע"ב. 1251 עמ' בשני כרכים. (02-5325841)
רבי מאיר ב"ר ברוך מרוטנבורג זצ"ל, גדול רבני גרמניה בראשית האלף השישי, היה בין-השאר מגדולי המשיבים בכל תקופת הראשונים. עד לפני כמאה וחמישים שנה נדפסו רק שלושה קבצים מתשובותיו, ועוד קבצים רבים נותרו בכתבי יד. בשנת תרנ"א טרח חכם בשם משה אריה בלוך לאסוף את התשובות שטרם נדפסו, והוציא אתם לאור בכרך נוסף בברלין על פי שלושה כתבי יד; אולם עבודתו החשובה לא היתה מדויקת די צורכה, וקבצים רבים של כתבי יד ותשובות רבות שנדפסו בתוך ספרים אחרים (שו"ת הרשב"א ועוד) לא הגיעו לידיו או שלא היה מודע להן כלל. כך שעד היום יודע כל מעיֵן שבתשובות מהר"ם מרוטנבורג קיים אי-סדר של ממש: מאות התשובות הנדפסות מפוזרות בארבעה קבצים (המכונים דפוס פראג, דפוס קרימונה, דפוס ברלין ודפוס לבוב) שנדפסו בתקופות שונות וקיימות בהן חפיפות רבות וגם שינויים מפליגים, תשובות רבות 'מסתתרות' בספרים אחרים, ומאות [!] תשובות אחרות מצויות בכתבי יד ולא נדפסו כלל.
פרופ' שמחה עמנואל למד בזמנו בישיבת שעלבים ובישיבת הר עציון, עסק שנים בהתמדה בתורה, ובמקביל נמשך יותר ויותר למחקר תורני, להכרה לעומק של ספרי ראשונים ואחרונים ולהשוואה בין מהדורות ובין גירסאות שונות של חיבורים; במשך הזמן צבר יידע עצום בנושא הזה. לימים עבר למחלקה לתלמוד באוניברסיטה העברית והתקדם בלימודיו בהדרכת פרופ' י"מ תא-שמע ז"ל ואחרים, פרסם מחקרים חשובים זה אחר זה, ונודע ככוכב עולה בשמי המחקר התורני. במשך שנים עבד במחלקה לתצלומי כתבי יד עבריים בבית הספרים הלאומי בירושלים ועשה נפלאות בזיהוי כתבי יד וחלקיהם, ותוך כדי עבודתו החל להתמקד בחכמי אשכנז בתקופת הראשונים בכלל - ובמהר"ם בפרט. הוא הספיק לכתוב כמה מאמרים על תשובות מהר"ם מרוטנבורג, חקר את כל כתבי היד הידועים בעולם שיש בהם מתורתו, רשם בדקדקנות את כל המקבילות של ציטוטי תשובותיו של מהר"ם בכל רחבי ספרות הראשונים, עד שיצאה מתחת ידו יצירת המופת הזו – חיבור ענק, המקיף את רשימת כל תשובות מהר"ם מרוטנבורג הידועות לנו, כולל העתקה מכתבי יד וההדרה מדויקת של 501 התשובות שאינן מופיעות בספרים הנדפסים, או שבכתבי היד קיים לגבם נוסח שונה משמעותית מהנוסח הנדפס.
כיום ידועים 27 קבצים של כתבי יד שבהם נמצאות תשובות מהר"ם וחבריו, חלקם מקבילים פחות-או-יותר לקבצים המודפסים וחלקם חופפים זה לזה, חלקם מכילים מאות תשובות וחלקם – בעיקר אלו שנתגלו בתוך כריכות ספרים ('גניזת אירופה') – רק תשובות בודדות. החלק הראשון של הספר כולל אם-כן תיאור של שלושה עשר הקבצים שמהם נלקטו התשובות החדשות, בחלק השני – המרכזי - מוהדרות בדקדוק כל התשובות החדשות האלו, והחלק השלישי של הספר מוקדש לרישום מדויק ושיטתי, סימן אחר סימן, של תוכנו של כל אחד מהקבצים, כך שיוכלו הלומדים המעוניינים לזהות את כל המקבילות שבכתבי היד של אלפי התשובות של מהר"ם ושל חבריו גדולי הראשונים באשכנז שכבר נדפסו בעבר בספרים ובקבצים שונים. מפתח מפורט בסוף הספר (למעלה ממאה עמודים!) יסייע לכל מבקש להגיע בקלות לכל אחת מתשובות אלו ולכל מקבילותיה בספרות הראשונים.
המחבר מסיים את הקדמתו בהקבלה עצובה ומרגשת בין פטירתו של מהר"ם לפני שמונה מאות שנה - לבין פטירת סבתו לפני כשבעים שנה: זה נפטר בבית הכלא ושנים רבות חלפו עד שהובאה גופתו לקבר ישראל, וזו נפטרה מרעב ומחלות ב'רכבת האבודה' שנשאה עליה את שרידי מחנה ברגן בלזן לאורך גרמניה, ואיש לא ידע את מקום קבורתה - עד השנה שעברה, שבה לאחר מאמץ רב של בני המשפחה נמצא קברה בארץ המרצחים. הוא הקדיש את הספר לזיכרה.
יישר כוחו של פרופ' עמנואל על העבודה המונומנטלית והנדירה-באיכותה שהציג בספר זה לפני לומדי התורה, עבודה לדוגמא, שמהווה גם בסיס איתן למהדורה חדשה ומתוקנת של כל תשובות מהר"ם מרוטנבורג ש'מכון ירושלים' מתכוון להוציא לאור. חסד עם החיים ועם המתים.

לנתיבי הנצח. חלק ראשון. מעט הערות וביאורים בארבעת הפרקים הראשונים שבספר נצח ישראל למהר"ל מפראג זצ"ל. עודד ולנסקי. ירושלים, חוסן ישועות, תשע"ב. רפח עמ'. (02-6424242)
במשך שנים, אחרי הריגתם על קידוש השם של בנו וכלתו הי"ד בפיגוע מחבלים לפני כעשור, העביר הרב ולנסקי שליט"א שיעורים בספר 'נצח ישראל' למהר"ל, והעלה לעצמו ולתלמידיו אורות של אמונת ישראל וציפיית הגאולה מתוך האבל והצער הפרטיים האינסופיים שאפפו אותו. בעזרת תלמידים מקשיבים העלה הרב, לפנים ר"מ לאמונה ומחשבה בישיבת 'מרכז הרב' ואחרי כן בישיבת 'הר המור' ובכולל 'חזון אלחנן' שבעיר דוד, על הכתב את השיעורים האלו - בינתיים על ארבעת הפרקים הראשונים של הספר הגדול והחשוב 'נצח ישראל', כשהוא מקפיד גם בהעברתם אל הכתב לשמור על סגנונו המיוחד, הכבד, הרציני, הגבוה, הדומה במידה מרובה לסגנון רבו המובהק הרב צבי יהודה זצ"ל.
בהקדמתו טוען הרב ולנסקי, שהמיוחד בדברי המהר"ל בספר זה הוא שדבריו קוממו את אמונת הגאולה בלבבות בני עמנו גם בשנות הגלות הקשה והאכזרית והחשוכה - וגם בעת 'ראשית צמיחת ממשות גאולתנו קמעא-קמעא, במהלך הקץ המגולה שבדורותינו האחרונים'. הוא מדגיש שאם יצליח הלומד להתעלות מעל משוכות הניסוח והמושגים הרוחניים המיוחדים למהר"ל יֵחשפו לעיניו עולמות רעיונותיו הרחבים והעמוקים, ובספר זה יתבררו לו 'הלכות הציבור של האומה הישראלית', ו'תשתיות היסוד האידיאליות לתחייתנו הלאומית המתחדשת'.
כרגיל בהוצאת 'חוסן ישועות' שעל יד ישיבת 'הר המור' – ההדפסה מוקפדת, פדנטית, הפיסוק מדויק, והספר כולו מביע מכובדות ואסטטיות מלגו ומלבר.

"והיה לכם לציצית". קונטרס בענייני התכלת. שנה שישית. יו"ל בס"ד לקראת פרשת שלח תשע"ב ע"י אגודת "פתיל תכלת". עורך: אייל פישלר. ירושלים, תשע"ב. קלג עמ'. (02-5900577)
שישה מאמרים ומכתב הלכתי אחד בחוברת השנתית העבה-יחסית הזו, שיצאה לאור במסגרת פעולות עמותת 'פתיל תכלת', שמרכזי פעילותה נמצאים באפרת שבגוש עציון ובעיר מעלה אדומים. מטרת העמותה הזו 'לנער את אבק הדורות' מן המצוה היקרה של הטלת תכלת בציצית ולהוציאה מתהום הנשייה לרשות הרבים, הכל תוך הימנעות ממחלוקת, ובלי שייווצר רושם מוטעה שהמצוה הזו שייכת למחנה מסוים בלבד. והנה, מדהים להיווכח שבחוברת זו כל [!] המאמרים נכתבו ע"י רבנים ואברכים מהזרם הליטאי, שלא מצאו שום מניעה לדון כדרכה-של-תורה לעיני כל ישראל בפרטים שונים של הלכות תכלת בציצית, ולפרסם את דבריהם בחוברת שיוצאת לאור ע"י עמותה שזיהויה הציבורי ידוע; הלא דבר הוא?
בראש החוברת נמצא מכתב הלכתי של הגרמ"מ קארפ שליט"א, ממקורביו של הגרי"ש אלישיב זצ"ל, התומך-למעשה בחידוש המצוה: הרב קארפ משיב לַשואל שלדעתו עדיפה בקשירת הציצית שיטת הרמב"ם (חוט תכלת אחד מתוך שמונה) - אך יוצאים ידי חובה גם בשיטת הראב"ד (חוט תכלת שלם, שני חוטים מתוך שמונה), והוא מסיים את דבריו במילים הבאות: 'לענ"ד אין לחייב לעשות [=תכלת בציצית], מכמה טעמים, וכהוראת מרן שליט"א (זצ"ל)... והרוצה לעשות כן ולהדר – יעשה בצינעה, וכמו ששמעתי ממרן שליט"א (זצ"ל). ובוודאי מי שיָצָא לו כן [=שהגיע למסקנה למדנית-הלכתית שראוי להטיל תכלת בציצית], ועושה כן להידור מצוה – שכרו רב'. במילים פשוטות: לדעת הגרמ"מ קארפ שליט"א רבו הגריש"א זצ"ל לא התנגד שתלמידיו יהדרו במצות ציצית ויתעטפו בטליתות עם תכלת למרות שהוא עצמו לא נהג כן, ובלבד שלא תיגרמנה 'מהפכות' הלכתיות מהן חשש מאוד הגריש"א זצ"ל, ונימוקו עמו.
בהמשך ראש-כולל אחד ות"ח נוסף מקרית-ספר, וכן ארבעה רבנים בני-ברקיים (שניים מהם חברי 'כולל חזון איש'), גם הם בין הכותבים; האחרון משיב בחריפות-יתירה לאברך אחֵר שהשיג בחוברת הקודמת על דעתו המנומקת בעניין נכונות שיטת הראב"ד הנ"ל, ולקורא לא ברור חריפות זו למה (ועוד יותר - מדוע לא דאג הרב העורך לעדֵן אותה עובר להדפסה).
מעניין שאין בחוברת שום דיון על זיהוי חילזון התכלת, נושא 'חם' מאוד בחוברות הקודמות; נראה שבמשך הזמן הזיהוי המקובל (ארגמון קהה קוצים; murex) הפך להיות מובן מאליו, וטוב שכך.
העיניים רואות והלב שמח שהמצוה הזו אכן מתנערת לאט מהאבק שאפף אותה, הרבה בזכות פעילי עמותת 'פתיל תכלת', שמעשיהם לשם שמים. שכרם כפול מן השמים.

חמישה חומשי תורה. הפטרות, חמש מגילות, תהלים. עם תרגום לאמהרית. ירושלים, הוצאת קורן, תשע"ב. 6+1129 עמ'. (http://www.korenpub.com)
בתוך חבלי הקליטה של היהודים יוצאי אתיופיה בארץ נוטלים חלק בראש בעיות הזיהוי האישי והקבוצתי שלהם, שבמרכזם השאלה האם הם מהווים חלק מהעם היהודי לדורותיו – או שהם הצטרפו לעמנו כנספחים בשלב מן השלבים. אחת מאבני הנגף לחיבור הישיר שלהם לעם ישראל הוא נוסח התורה שבידם ('אוֹרית' בלשונם, בדומה למילה 'אורייתא' הארמית), השונה מאוד מנוסח המסורה וקרוב לנוסח תרגום ה'שבעים' היווני. ה'אורית' כתובה בלשון האתיופית הקדומה געז, לשון שכבר דורות רבים דורשת תרגום גם אצל מביני השפה האמהרית; אחד מתפקידי הקייסים, זקני העדה, בזמן קריאת ה'אורית' השבועית, היה לתרגם את שפת הגעז לשפה המדוברת, פסוק אחר פסוק.
המעבר ללימוד תורתנו המקורית בלשונה המקורית ניתק רבים מן העדה ממסורתם העתיקה, וגם לזה היה חלק בהתרחקות צעירים רבים ממורשתם, ובהמשך גם מהקשר ליהדות ולשמירת המצוות. עתה, יובל שנים אחרי שאליהו קורן המנוח פתח עידן חדש בהקפדה על נוסח המקרא עם הדפסת תנ"ך קורן הראשון, זוכה הבעלים החדש של הוצאת 'קורן', מר מאיר (מתיו) מילר, ליזום ולבצע הדפסה היסטורית משלו, שתהווה בעז"ה - כדבריו בהקדמתו - 'גשר בין עברה המפואר של קהילה מיוחדת זו - והעתיד שעוד נכון לה בקרב עמה'. הספר הזה (עדיין לא תנ"ך שלם) עם התרגום המקצועי והמדוייק, עמוד מול עמוד, יחבר בין פסוקי התורה כפי ששמעום ולמדום יהודי אתיופיה כל חייהם – ללשון התורה המקורית בנוסחה המקורי, כדרך קריאתה בבתי הכנסת. הרב מנחם ולדמן, מראשי הפעילים בהעלאת יהודי אתיופיה ובקירובם לתורה ולמצוות, עם כמה עוזרים, הביא מלאכה זו לידי גמר, בהמשך לפעולותיו הרבות בתחום קליטת יהודי אתיופיה.
לספר צורפו שלושה נספחים: הקריאות בתורה בשבתות מיוחדות, אטלס מקראי, ולוחות התולדות של אבותינו – שני לוחות צבעוניים גדולים, אחד המתאר את עץ השושלת מתרח ועד השבטים, והשני מבני יעקב ועד יוצאי מצרים. יהי רצון שהמלאכה הגדולה הזו תשיג את מטרתה לקירוב היהודים יוצאי אתיופיה, וגם את גרי הצדק שביניהם, לתורה ולמצוות.

בשיפולי הגלימה. הרב צבי יהודה הכהן קוק, סיפורים מחייו, הדרכותיו והנהגותיו. מאת הרב יאיר אוריאל. עורכת: יוכבד אוריאל. ישראל, 'פניני יאיר', תשע"ב. 139 עמ'. (09-9963957)
איש צדיק היה ושמו הרב יאיר אוריאל זצ"ל. הוא היה מוותיקי התלמידים בישיבת 'מרכז הרב' וראה ברב צבי יהודה את רבו המובהק, היה נאמן תמיד להדרכותיו והנהגותיו ושמו נישא על שפתיו עד יומו האחרון, עד שנפטר בפתאומיות בשנת תשס"ז כשהוא בן ס"ג שנים בלבד. כל חייו של הרב יאיר היו קודש לעבודת ה', לאהבת תורה ולאיהובה על אחרים, ללימוד התורה ולהוראתה, תמיד בענווה קיצונית ובהסתפקות במועט, כאשר דמותו של רבו הולכת לפניו כעמוד אש.
בין פעילותיו הרבות בלימוד והוראה בישיבת 'ניר' בקרית ארבע וב'מכון מאיר' שבירושלים, בישוב א"י (משפחת אוריאל הייתה מראשוני המתנחלים בחברון, ואח"כ מראשוני המתגוררים בתוככי העיר חברון עצמה) ובגידול משפחתו, מצא הרב אוריאל פנאי לכתוב חוברת של זיכרונות על רבו הרצי"ה; אוסף סיפורים זה נשאר בעיזבונו. אלמנתו הרבנית יוכבד, בסיוע בני המשפחה, הוציאה לאור את הספר באופן מהודר ומשוכלל, עם הוספות רבות וצילומים נדירים, כשהוא מחולק על פי נושאים ותקופות. ענוותנותו המופלגת של הרב יאיר זצ"ל ראויה, במין הפוך-על-הפוך, לספר כה נאה וכה משובח בתוכו ובברו, ספר מרגש ביותר, המציב מול עיני הקורא את שניהם, הרב והתלמיד זצ"ל, במלוא יופיָם הרוחני.

הקיק
הודעות: 390
הצטרף: ד' אפריל 27, 2011 11:51 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הקיק » ג' אוקטובר 30, 2012 4:44 pm

עוד ארבעה ספרים:

חבל נחלתו. מאמרים ותשובות בדיני תורה. חלק שנים עשר. מאת יעקב אפשטיין. בתוספת מפתח העניינים לי"ב הכרכים. [שומריה, תשע"ב]. 397 עמ'. (emuna54@netvision.net.il)
תריסר הכרכים של 'חבל נחלתו' כוללים כבר מעל לשמונה מאות מאמרים הלכתיים מן המדרגה הראשונה, שחיברם והדפיסם תלמיד חכם מעולה וצנוע, ממגורשי עצמונה שבגוש קטיף ועתה מתושבי שומריה שבנגב, הרב יעקב אפשטיין שליט"א. הוא אף זכה לכך ששני תלמידי חכמים חשובים וידועים, הרב אביגדר נבנצל שליט"א והרב יעקב אריאל שליט"א, עברו על רוב-ככל תשובותיו והעירו לו את הערותיהם; דבריה, המובאים בשולי תשובות רבות, הופכים לעיתים לכר פורה לדיונים, תשובות ותשובות שכנגד, והכל בקיצור נמרץ.
בכרך זה דן המחבר בין השאר במפסֵק-פחת שנפל ביום טוב - האם יש היתר להרימו ולחבר מחדש את זרם החשמל לצורך קיום מצוות החג כראוי, או שהקילו בזה רק באמירה לגוי ורק בשעת דחק גדולה, כבשבת. מסקנת המחבר להקל בזה, על פי דעות בראשונים ובאחרונים שמותר להדליק אש חדשה ביו"ט כאשר לא הייתה לו אפשרות כלל להדליקה בערב יו"ט, ואם כן הוא הדין אם 'קפץ' המפסק - אפשר לסמוך על כך שהדלקת אש ביו"ט היא מדרבנן, ויש כאן "צורך מרובה והפסד מרובה ושמחת יו"ט ודברי מצוה התלויים בחיבור לזרם החשמל", כדבריו; אך הוא מוסיף שלכתחילה יעשה זאת בשינוי. הרב נבנצל שליט"א מעיר על אתר רק על ספק צדדי שקיים בדעת הרמב"ם בנושא, אך שניהם לא מעירים כלל שלדעת החזו"א כל הפעלת חשמל בין בשבת ובין ביו"ט יש בה איסור דאורייתא, ואיסור זה לא הותר גם לצורך בישול ביו"ט; לא כולם חייבים להחמיר כחזו"א, אבל תמוה לי שדעתו לא הוזכרה כלל, והרב המחבר לא מציע לחשוש לה אפילו לכתחילה, כשאפשר! אמנם יש ראשונים שסוברים שגם איסור בונה הותר ביו"ט לצורך אוכל נפש; אין כאן המקום להאריך בכך.
שני מאמרים עוסקים בענייני התוֹר בהלכה – הראשון 'קדימויות בגמילות חסד', והשני דן בשאלת 'תופס מקום בתור עבור אחרים'. המסקנה היא שעל פי המקובל היום הסדר בתור, כל תור שהוא, הוא בעל משמעות מכרעת, ויש לכך נפקויות הלכתיות כבדות משקל; כך למשל עקיפה בתור יש בה חשש גזל!
המפתח שבסוף הכרך פורש את מאות המאמרים שבכרכי 'חבל נחלתו' לפי נושאים, מ'הלכות נטילת ידיים' ועד הלכות ארץ ישראל ועם ישראל, הלכות מלכוּת ונבואה, הלכות מקדש וקודשיו, כללי המצוות ועניינים שונים. יישר כוחו של הרב אפשטיין שליט"א, מחבר ועורך פורה, ויפוצו מעיינותיו חוצה.

היצר, הלב והאדם. התמודדות רוחנית ועצות למעשה. אלי שיינפלד. ירושלים, ספרית בית אל, תשע"א. 156 עמ'. (02-6427117)
הרב אלי שיינפלד, ר"מ בישיבה התיכונית במעלה אדומים, החליט לאחוז את השור בקרניו: לעסוק באופן ישיר, גלוי, ברור וכֵּן בסוגיות הקשות והמטרידות של יצר העריות והיחס כלפיו, בעיקר בגיל הנעורים. מול הביישנות הטבעית, והתגובות הנבוכות של מורים ותלמידים כאשר עניינים מן התחום הזה עולים על הפרק – החליט הר"מ הצעיר לעמוד 'חשוף בצריח' מול שאלות תלמידיו, ולעזור להם לעבור בשלום את התקופה הקשה והמסוכנת הזו של גיל התבגרות בדור מתירני, כאשר מול הטוהר והקדושה אותן מבקשת התורה עומדים – כל אחד על פי ניסיונותיו הוא - הטלוויזיה והאינטרנט והעיתונות ופרסומות-החוצות והחברה המעורבת – ומה יעשה הבן ולא יחטא?...
הרב שיינפלד כותב בעדינות וברגישות המשולבים בעוצמה ובביטחון, מישיר מבט אל תלמידיו ואל קוראי ספרו ונוגע בפצעים פתוחים, כשהוא נותן להם ידע וכח שעשויים לרפאות את פצעי העבר ולחסן אותם לקראת העתיד. היצר קיים, יש לו תפקיד חשוב בבנין העולם ובעבודת ה', אך הוא צריך להיות מנותב כך שהוא יהיה חלק מיהדותנו ולא רק אויב מסוכן, כשהשמאל דוחה והימין מקרבת, כפי ציווי חז"ל.
הספר מחולק לשלושה שערים: הראשון עוסק בתיאוריה – התבוננות ביצר השוכן בנו במבט תורני; השני עוסק בשמירת העיניים ובעקבותיה בשמירת הברית; והשלישי מציג עצות מעשיות בהדרכה להתגברות על היצר, להתמודדות חיובית מול קשיי היום-יום בתחום הזה מולם ניצב כל אדם, ובעיקר הנער המתבגר. עיקרי העצות להתגברות על היצר לדעת המחבר הן לימוד תורה, המחזק את כח ההתמודדות ואת עוצמת הרוח ואת הידע להבדיל בין מותר ובין אסור; מניעת הבטלה שהיא אם כל חטאת, במשך כל השנה - ובעיקר בימי החופשות; והגברת החוויות החיוביות למיניהן, כל אחת בעיתה ובזמנה. את כל אלו צריכה להקיף חֵברה חיובית, תורנית, שמחה, איכותית, החפצה בטוב לאלוקים ולאדם. עוד מדגיש הרב שיינפלד את החשיבות של עצה טובה, של כתף תומכת, של הימצאות כתובת זמינה בשעה קשה; של מוּדעות עמוקה לכך ש'כל מעשיך בספר נכתבים'; של הקפדה יתירה על הלכות 'יחוד' על פי הדין - ואף לפנים משורת הדין; לבריחה מניסיונות שנפילה בהם עומדת בפתח; של הגברת המודעות לחשיבות ההצלחות גם מול כישלונות; ושל 'ראיית הנולד' – צמצום משמעותם של ההווה ושל הנאותיו, והגברת חשיבותם של העתיד ושל ערכיו.
המחבר מסיים בתיאור עוצמתה של התפילה, ואף אני הקטן מצטרף בתפילה שתהיה לספר רב-איכות זה תועלת והצלחה במשימתו הכֹה-חשובה.

שו"ת השואה. תקליטור מספר 2. אלון שבות, מכון נתיבי הלכה - מאגרי מידע תורניים, תשע"ב. (netivei@zahav.net.il)
הרב יצחק גוטמן היה חבר בעבר בכמה מיזמים תורניים-אלקטרוניים; הפעם הוא מציג לפני הלומד-התורני ואיש-ההיסטוריה תקליטור ובו מאות תשובות הלכתיות בנושאי השואה מתוך עשרות ספרים וקבצים. תוכנת חיפוש משוכללת מבית פרויקט השו"ת של בר-אילן מסייעת למציאת טקסט ותוכן דרושים, והמשתמש ימצָא גם נושאים ממופתחים וכן מפתח מקיף למחברים ולמקומות, והכל בעברית או באנגלית, באופן נח וידידותי. גם בתקליטור זה מתקיימת המצוה 'לא תשכח', שחשיבותה הולכת וגדלה ככל שחולפים הימים.

תחומין. תורה חברה ומדינה. קובץ הלכתי. ל"ב. בתוספת מפתחות לכרכים א-לב. אלון שבות, צומ"ת, תשע"ב. 440+עב עמ'. (02-9931442)
15,000 עמודים בהם כמעט אלפיים מאמרים מאת למעלה מחמש מאות מחברים כלולים בל"ב הכרכים של כתב העת החשוב הזה, שהוא אחד המפעלים החשובים של מכון צומ"ת ('צוותי מדע ותורה') בראשותו של הרב המהנדס ר' ישראל רוזן שליט"א. ידי ימינו עד לפני שנה היה הרב אורי דסברג ז"ל, שנקטף לפתע-פתאום בתאונת דרכים מצערת בדרכו לביתו. הכרך החדש הזה, שרובו נערך על ידי הרב דסברג, מוקדש לזכרו, ובראשו דברים עליו מאת שותפו לדרך הרב רוזן ומאת בנו זאב דסברג, יבדלו לחיים ארוכים.
בתשעת המדורים – שבת ומועד, רפואה, משק וכלכלה, משפט, חברה, גיור, אישות ומשפחה, איסור והיתר ומצוות וקיומן – מצטופפים להם למעלה מחמישים מאמרים, בהם כמה מעוררי ענין במיוחד: צבי רייזמן, הנדיב הלמדן מלוס אנג'לס (שבין שאר פעליו גם הקמת האתר היברובוקס, שהפך לכלי עזר אדיר ללימוד התורה בדורנו), כותב על נושא שאצלו כנראה הוא הלכה-למעשה בנסיעותיו המרובות בעולם: מה מעמדן של הלכות שבת אצל מי שממריא בערב שבת במזרח, ונוחת במערב אחרי שעות רבות כשלפי השעון המקומי עדיין ערב שבת, כאשר בדרך עבר לכל-הדעות מעל קו התאריך ההלכתי, ובינתיים המטוס טס גם מעל למקומות בהן כבר שקעה השמש והתקבלה השבת; ובהנחה שכאשר שבת חלה 'למטה' שבת חלה גם 'למעלה' – מה דינה של טיסה שבמהלכה עוברת השבת כולה – ההמראה בערב שבת והנחיתה במוצ"ש? ההשוואה וההנגדה לדיני הפלגה בשבת באוניה מרתקות.
במדור הרפואה מנסה הרב רצון ערוסי לשבור את החבית וגם לשמור את יינה – להתנגד לכרטיסי התורם של 'אדי' ו'בלבבי' אך להתיר נטילת אברים כפויה, כפי שראוי על פי עיקר הדין; לענ"ד גם אם הרב שליט"א צודק במאה אחוז אין שום אפשרות שההצעה הזו תתקבל על לב הציבור, ובוודאי שלא על לב הממסד הרפואי, המשפטי והפוליטי. בהמשך מוהל ממעלה אדומים מנסה לשכנע שחייבים למצוץ דווקא בשפופרת ולא בפה, בגלל מקרים בודדים של אסונות שנגרמו עקב רשלנותם של מוהלים, שמצצו בפה בשעת מחלתם והעבירו אותה לתינוק; אמנם סטטיסטית מדובר בחשש רחוק מאוד שאינו עומד בשום קריטריון בטיחותי מחייב, ואין שום סיבה שמשפחה שמנהג אבותיה היה למצוץ דווקא בפה תשנה את מנהגה. לענ"ד אין מקום להורות שיש להימנע ממציצה בפה, למרות שרוב הפוסקים אכן מתירים מציצה בעזרת שפופרת, והמקל לא הפסיד. כמובן שחשוב לבחור מוהל שאפשר לסמוך גם על בריאותו ויושרו, ולא רק על מקצועיותו...
במדור הכלכלה מחדש מורי הגרז"נ גולדברג שליט"א שיתכן שדווקא אלו שהפקידו כספים אצל הנוכל מיידוף עם היתר עיסקא, והספיקו לקבל את כספם בחזרה לפני שפרשת מיידוף התפוצצה – חייבים להחזיר חלק מן הכספים לאלו שהפקידו את כספם אחריהם, כיון שלמעשה הם מחזיקים כעת ברכוש שהיה בחלקו פיקדון, ולא רק בהלוואה שבה הממון הפך להיות רכוש הלווה! צדיק ורע לו...
עוד נמצאת בקובץ סידרת תגובות ותגובה-שכנגד על מאמרו של הרב שרמן שליט"א בקובץ הקודם בו פסל את רוב הגיורים בימינו (ואכן קשה מאוד להתאים בין פסיקת הרב שרמן לשיטת הגרח"ע זצ"ל ב'אחיעזר'; ואכמ"ל), ודיונים מרתקים בעוד כמה עניינים הלכתיים אקטואליים חשובים שקצרה כאן היריעה מלפורטם. המפתח המקיף בסוף הכרך מעורר תחושת הערכה על הכמות והאיכות שהצטברו בכרכי 'תחומין'!

סמל אישי של המשתמש
אוצר החכמה
מנהל האתר
הודעות: 17371
הצטרף: ב' מאי 03, 2010 5:49 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי אוצר החכמה » ג' אוקטובר 30, 2012 5:06 pm

(ואכן קשה מאוד להתאים בין פסיקת הרב שרמן לשיטת הגרח"ע זצ"ל ב'אחיעזר'; ואכמ"ל),


אולי תבאר לנו מדוע כי לכאורה הן הן הדברים שכתב האחיעזר כאן
http://www.otzar.org/aspcrops/21711_67_3576919171039-30102012.asp

הקיק
הודעות: 390
הצטרף: ד' אפריל 27, 2011 11:51 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הקיק » ג' אוקטובר 30, 2012 11:34 pm

בס"ד. הרב אוצה"ח נר"ו, זה לא כ"כ פשוט: לטענת דייני בתי הדין לגיור רוב המתגיירים כן מרגישים קשר לרבש"ע ולתורה סמוך לפני התגיירותם, וכן רוצים לשמור מצוות ברמה זו או אחרת, וכן מכבדים את התורה, אבל אחרי התגיירותם קשה להם לשמור הכל והם שומרים חלק, גדול או קטן. אין בלבו ובלב כל אדם שהכל היה מן השפה ולחוץ. לכן המתגיירים הם רק מאות כל שנה ולא אלפים, כי הדרישות מהם גבוהות, ומנסים לנפות את כל מי שלא רציני. הרב שרמן טוען לכאורה שעצם עובדת אי קיום המצוות מספיקה כדי להוכיח שהכל היה מן השפה ולחוץ, וזה בפירוש שלא כגרח"ע זצ"ל. אבל הנושא באמת 'גדול' עליי, לא נראה לי שיש לי הקטן מה להוסיף על כל מה שנכתב בנושא, גם על גבי גיליונות 'המעין'. הק' יואל

סמל אישי של המשתמש
אוצר החכמה
מנהל האתר
הודעות: 17371
הצטרף: ב' מאי 03, 2010 5:49 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי אוצר החכמה » ד' אוקטובר 31, 2012 7:21 am

לענ"ד דעתי דבר גדול דיבר האחיעזר, והסביר את יסוד הסברא בעניין, וסברתו כן היא, שמה שמעכב בעצם הוא קבלת עול מצוות ולא קיום המצוות בפועל, ואדם היודע שיחטא ואפילו לתיאבון, אין בכך אי קבלת עול מצוות, (גם בכלל ישראל שומרי תורה ומצוות, רבים הם היודעים שעדיין לא תיקנו דרכם וחוטאים באיזה עניינים לתיאבון) אבל צריך שיקבל עליו את העיקרון של קיום המצוות אפילו אם אין בכוונתו מחר להתחזק ולהפסיק. ומוסיף האחיעזר בפירוש שמי שברור שיאכל נבילות וטריפות ויחלל שבת, לא נראה שהוא מכלל הזה ועכשיו על מה הויכוח כאן, האם הויכוח הוא מציאותי, האם האנשים האלה אכן שומרים שבת או חלק מהמצוות מה שייך האחיעזר לכאן? הנראה לעינים הוא שאינם שומרים מצוות כלל ומתנהגים כמי שלא קיבל עליו עול מצוות כלל, וזה ממש הגדר שכתב האחיעזר ואם הם טוענים שלא כן הוא הרי הויכוח כאן הוא מציאותי ולא הלכתי. אמר לי פעם הרב דייכובסקי, מי יודע אם ברגע שירד לטבול לא קיבל עליו בעצם את עול המצוות, ומחמת זה דעתו שהגירות גירות ולא מיקרי דברים שבלבו ולב כל אדם, טענה זו לענ"ד היא היפך דברי האחיעזר שהבאתי (לא שאלתי אותו, ואיני יודע מה הוא סובר על ההתאמה של דבריו לדברי האחיעזר), אפשר לחלוק על האחיעזר אבל קשה לטעון שהאוסרים דווקא הם החולקים.

צחוקי
הודעות: 4
הצטרף: ה' אוקטובר 18, 2012 4:32 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי צחוקי » ד' אוקטובר 31, 2012 6:44 pm

[האם אפשר לעצב את הסקירות שיהיו יותר נוחים לקריאה?: הדגשה של שמות הספרים, חלוקה יותר ברורה בין ספרים שונים, וכו'. כך הכל נכתב כמקשה אחת ומאד לא נוח לקרוא. תודה מראש. ]

הקיק
הודעות: 390
הצטרף: ד' אפריל 27, 2011 11:51 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הקיק » ג' נובמבר 06, 2012 4:20 pm

עוד שש סקירות:


הִתְגַּלּוּת. מסע אל האמונה דרך התבונה. מהדורה שלישית עם תוספות. הרב שמואל יניב. גבעת שמואל, התשע"א. 353 עמ'. (03-5321448)
פלא העולם וחידת האדם עומדים בבסיסו של ספר זה, אחד מני רבים שהוציא מתחת ידו הרב יניב, שביתו בגבעת שמואל ומצודתו פרוסה בשיעורים והרצאות בכל רחבי הארץ. בעקבות הפלא והחידה הנ"ל מנסה המחבר להפעיל את ההיגיון של הקורא, על פי כלל הזהב של רס"ג שהאמונה התמימה והאמיתית אינה יכולה להיות מנוגדת לשכל הישר ולמציאות הניצבת מול עינינו, ויוצא עמו למסע בתוככי הרוח היהודית וסודותיה.
המחבר מוכיח מכמה צדדים שההתגלות האלוקית שחיברה בין שמים לארץ במעמד הר סיני הייתה עובדה היסטורית, בין השאר על סמך ההשגחה הפרטית הגלויה שנמשכה כל הדורות, וגם השיבה בדורנו את עם ישראל אחרי כל נפתולי ההיסטוריה העולמית אל ארצו ותורתו; ההיגיון הצרוף מחייב לדעתו שהתהליך יסתיים בתשובה גמורה ובגאולה שלמה, בעז"ה בקרוב.
חמישה שערים לספר – שער האמונה, תורה מאלוקים, תורת חיים, הגאולה, והאחרון שמו 'התורה כמוצפנת', ובו מובאים בקצרה שבע דרכי 'הצפנה' בהן הסתיר הקב"ה בתורה מידע עובדתי והיסטורי, שלדעת המחבר מוכיח את אמיתות התורה מעבר לכל ספק. תשעה כרכים של הספר 'צפונות בתורה' כבר פרסם הרב יניב, ובהם הראה נפלאות בדרך ה'דילוגים' אותה גילה הרב וייסמנדל זצ"ל לפני עשרות שנים ושפותחה מאוד בשנים האחרונות ע"י כמה 'משוגעים לדבר', ובדרכים שונות של חשבונות מתמטיים וצירופי גימטריאות של פסוקים נבחרים ושמות ה' ועוד. מעט מן המעט מן האוצר הגדול שב'צפונות התורה' מביא המחבר בשער זה, והדברים מרשימים – למרות ש'לא כל מוחא סביל דא'; לטעמי האמונה הפשוטה מתמרדת נגד הרעיון שמשחקי-אותיות וצירופי-חשבונות מהווים מעין הוכחה לאמיתות תורתנו הקדושה, גם אם יתכן שסטטיסטית יש דברים בגו...



הנשמה עולה פתאום. שבת עם הרב אברהם יצחק הכהן קוק. עורכים: משה נחמני, יחיאל נחמני. בת ים, 'אור האורות', תשע"ב. 367 עמ'. (054-3082238)
שלושה שערים בספר: הראשון כולל לקט דברים מתורתו של הראי"ה על השבת, מנהגיה, הלכותיה וענייניה, מִבואה ועד צאתה; בשני אוסף של סיפורים על הרב, מאופן קריאת הפרשה על ידו 'שניים מקרא ואחד תרגום' ועד דרכו המיוחדת בקיום מצות 'מלוה מלכה', ומנהגו הקבוע לקיים גם 'לימוד-מלוה-מלכה'...; והשער השלישי שמו 'משמרת השבת', והוא מתאר את מאבקיו החינוכיים והציבוריים של הרב קוק על שמירת השבת. העורכים הצליחו להוציא מלאכת מחשבת מתחת לידיהם, 'תורות' עמוקות כתובות בלשון ברורה לצד סיפורים מרגשים ונוגעים ללב. בכעין מדור-בתוך-מדור נמצאים תיאורי תוכן וצורה של מעמָד ה'סעודה שלישית' המרגש סביב שולחנו של מרן הרב, והדברים מאירים ושמחים.



תלמוד ירושלמי מסכת ביכורים חלק ראשון. יוצא לאור לראשונה עם הגהות וביאורים של הגאון החסיד רבינו אליהו זצוק"ל מווילנא מעצם כתב יד קודשו, עם פירושים של רבותינו הקדמונים, כולל צילום מלא של כתב היד וצילומים מוגדלים, מראי מקומות, מקורות, השוואות ועיונים, על ידי ידידיה הלוי פרנקל. ירושלים, מכון מעתיקי השמועה, תשס"ז. 255 עמ'. (052-3812161)
על מסכתות סדר זרעים (חוץ מברכות) אין תלמוד בבלי, ורק מעט סוגיות של סדר זרעים נידונות ברחבי התלמוד הבבלי לעומקן. התלמוד הירושלמי הוא אם-כן המקור העיקרי לפירושי חז"ל על חלק זה של התושבע"פ, אך תלמודה של ארץ ישראל לא זכה כידוע לגימור ושימור כפי שזכה לו אחיו מבבל, וגם לא זכה לכך שראשונים ואחרונים יעסקו בו בעמקות ובהרחבה, יישרו את אורחותיו ויסקלו את מסילותיו; זו הסיבה כנראה שעל פי עדות תלמידיו הקדיש הגר"א מאמץ רב-במיוחד ללימוד והבנת והגהת התלמוד הירושלמי על זרעים. כתבים של הגר"א ותלמידיו על המשנה ועל מסכתות הירושלמי כבר נדפסו במשך השנים מכתבי יד שונים, ולמרות התועלת הרבה שהייתה בהם – לא הגענו עדיין לנוסח שלם ומבואר של הירושלמי על פי הכרעת הגר"א, ולא לנוסח מתוקן של פירושי הגר"א.
לפני כמה שנים נודע בדרך מפותלת שכרך הירושלמי זרעים שעל גבי דפיו כתב הגר"א את הערותיו והגהותיו שרד, והוא נמצא בבית פרטי בארה"ב. הרב ידידיה פרנקל, תלמיד חכם וחוקר תורני מוכשר (בנו של פרופ' אביעזרי פרנקל מייסד פרויקט השו"ת ומפתח השיטה המודרנית לאחזור מידע), הצליח במאמצים אדירים להגיע אל הספר הזה, לעיין בו, ובסופו של דבר לרכוש אותו ולהביאו ארצה. מאז כבר שנים הוא מקדיש את ימיו ולילותיו, בעזרת כמה תלמידי חכמים ומכון מחקר בשם 'מעתיקי השמועה' שהקים במיוחד לצורך זה, להכנת פירוש מקיף של הגר"א על הירושלמי סדר זרעים מתוך כל המקורות והמסורות שהגיעו לידינו בשמו ע"י תלמידיו, שנדפסו במקומות שונים ושעדיין בכתבי יד, כאשר כמובן הלוז של הפירוש החדש הוא טופס הירושלמי שהגר"א עצמו השתמש בו, ושעל גבי גיליונותיו רשם הגהות ופירושים בעצם כת"י קודשו כנ"ל.
למרות שההערות שבגיליונות הטופס הנ"ל קצרות בדרך כלל, כדרכו של הגר"א, הן מאפשרות בפעם הראשונה עיון מקיף ומלא בכל המסירות שנמסרו בשמו. לעיתים דווקא אריכות הלשון היחסית של תלמידיו משאירה מקום לספק בנוגע לכוונתו האמיתית של הגר"א, בין השאר מפני שבמקומות רבים הגר"א תיקן או שינה במשך הזמן את פירושו, כפי שזה ניכר במחיקות ובהשלמות על גבי הטופס הנ"ל. היה צורך ראשית לפענח את כל הכתיבות והמחיקות שחלקן דהה ונמחק עם השנים וחלק אחר תוקן ע"י תלמידים באופן לא מדויק, ולצורך כך נעזר המהדיר במקומות מסוימים במכשור מתקדם ובמומחים לעניין, כולל חוקרים מהמחלקה לזיהוי פלילי של המשטרה וממעבדות סוכנות החלל נאס"א בארה"ב.
ה'חוכמה' שבמלאכה כאן היא הניסיון לעמוד על שורש הדברים ועל הסיבה הלמדנית להגהות הגר"א ולפירושיו המיוחדים, ולבאר את סוגיית הירושלמי בהתאם לדרכו המחודשת; לעיתים הקביעה שמספר מסירות משלימות זו את זו או חלוקות זו על זו אינה יכולה להתבסס רק על פענוח כתב היד, אלא מחייבת עיון מעמיק בתוכן הדברים. ה'שורה התחתונה' של נוסח הגר"א מוצגת על גבי הדף בעזרת מנגנון משוכלל של סימונים, אותיות עמומות ובצידן אותיות מודגשות ועוד.
יש לציין שבטופס הירושלמי זרעים עם פירוש ר"א פולדא דפוס אמשטרדם, שהגר"א למד בו ומילא את גיליונותיו תיקוני נוסח ופירושים, מפרנס הפרק הראשון של ביכורים שלושה וחצי דפים, שהם דף אחד בדפוס ונציה וחמישה דפים בדפוס וילנא. במהדורת הרב ידידיה פרנקל נוטל המבוא כארבעים עמודים גדולים; המשנה והתלמוד הירושלמי עם מהדורה 'מדעית' של נוסח התלמוד ושל פירושי ראשונים על המשנה (ר"ש, רמב"ם ורא"ש) ופירושי ר"א פולדא והגר"א לירושלמי – עוד ארבעים עמודים; מדור ובו הערות מרחיבות, השלמות ועיונים, בו נכנס המהדיר כביכול ל'ראשו' של הגר"א ומסביר את נימוקיו לשינויי הגירסא - 120 עמודים; ולסיום צילומים צבעוניים של הדפים המקוריים עם הערות הגר"א, חלקם מוגדלים ומקורבים-במיוחד - עוד למעלה מארבעים עמודים. אין ספק, כרך זה מהווה יצירה יוצאת-מהכלל, מושלמת, כרך לדוגמא, עבודת מופת; אבל בוודאי שאין שום אפשרות שבקנה-המידה הזה יפורסמו שאר הגהות הגר"א על סדר זרעים – מפעל זה ידרוש עשרות כרכים ואין-סוף זמן ותקציב. תקוותי שיצליח הרב פרנקל להמשיך את פענוח הגהות הגר"א על הירושלמי זרעים באיכות הזו, אך שיוציא לאור את הכרכים הבאים באופן 'מאוזן' יותר; תהיה בכך ברכה עצומה לעולם התורה כולו.



רציפות ישיבת יהודים בארץ ישראל. מחורבן בית שני ועד תחילת העליה המחודשת של יהודים לארץ. עדויות וממצאים. עורך: יחזקאל זילברמן. חיפה, תשע"ב. 79 עמ'. (04-8231857)
חוברת מעניינת ובה הוכחות משכנעות לרציפות היישוב היהודי בארץ, עם רשימת יישובים והעדויות הקיימות על התיישבות יהודית בכל אחד מהם באלפיים השנים האחרונות, כולל מקורות והערות ונספחים. זו אינה רק חוברת שתפקידה 'לשכנע את המשוכנעים', אלא בסיס איתן לידיעת עובדות שלא כולן מובנות מאליהן, כמו למשל שדווקא לגבי כפר כּנה שבגליל התחתון (בין נצרת לבין קיבוץ בית רימון) קיימות עדויות מוצקות על ישוב יהודי רצוף מתקופת הבית השני ועד לפני כמאתיים שנה בלבד, ולגבי עזה – עד הדורות האחרונים ממש! מה שרואים בחוברת הזו לא רואים משם...



מָסוֹרָה לְיוֹסֵף. כתב עת העוסק במורשתו של הגאון ר' יוסף קאפח נע"ג. כרך ז. עורך: יוסף פרחי. נתניה, מכון משנת הרמב"ם, תשע"ב. 564 עמ'. (09-8842313)
כמה שנים כבר עברו מאז יצא לאור הכרך הקודם של הקובץ החשוב הזה 'מסורה ליוסף', ונראה שהעיכוב בפרסום הכרך הנוכחי עשה לו רק טוב: כשלושים מאמרים חשובים נקבצו בו שמחבריהם הם רבנים ואנשי אקדמיה, רבים מהם מתלמידי הרב קאפח; חלקם עוסקים ישירות ברב קאפח ובמשנתו, והאחרים בתורת הרמב"ם (באופן ישיר או עקיף), בתרגום הרס"ג, בכתבי ר"ש אבן גבירול ועוד. כך למשל במאמר הפותח דן הרב רצון ערוסי, נשיא מכון מש"ה, בדרכו של הרב קאפח בביאורו הגדול על משנה תורה בהשגותיו על מפרשי הרמב"ם, בהם קדמוני עולם; לדעתו האמת שרתחה ברב קאפח גרמה לו להגיב בתקיפות, לפעמים אף בציניות, על טעויות קודמיו, ולעיתים ציטט פירוש והוסיף בסופו סימן שאלה בתוך סוגריים מרובעים - 'כאילו הגביה מארי את עיניו בפליאה' בעקבות קריאת הפירוש הזה; אולם לצערו של הרב ערוסי לא תמיד ניתן לדעת לְמה בדיוק התכווין הרב קאפח בהערותיו על המפרשים. הוא מספר שפעם ביקש, כראש מכון מש"ה - המו"ל, שהרב יסכים שאת ביאוריו והוספותיו יכתבו באות מודגשת, לתועלת המעיינים שידעו להבדיל בינם לבין הפירושים המלוקטים – אך מסיבותיו שלו הרב סירב, וחבל.
מאמרים אחרים עוסק בשווה ובשונה במסורת הקריאה במקרא בין שני הידידים-היריבים הרב צובירי והרב קאפח; בעניין גדר ברכה שאינה צריכה לדעת הרמב"ם על פי דעת הרב קאפח, ועל תקופתנו ותקופת ימות המשיח לפי שיטתו; על דרכו בעניין 'תורה ועבודה' ופרנסת בני תורה, כולל מכתב שבו שיבח הרב קאפח 'כולל' חדש שהוקם בניגוד-לכאורה לשיטתו התיאורטית, מפני שהוא הודה שאין היום דרך אחרת לקיום עולם התורה בלי לאפשר ללומדים צעירים שנים של לימוד על חשבון הציבור, ועוד - אם הציבור מתקצב ומתגמל סטודנטים ומתמחים בשורה ארוכה של מוסדות חינוך, מדע, מחקר ותרבות 'לא תהא כוהנת כפונדקית'?!...
בהמשך מתאר באופן מרגש מר טוֹב צדוק, שהיה מן הקרובים ביותר אל הרב, 'חמישים שנה במחיצת מורנו ורבנו'; הוא מספר על ענוותנותו וחריצותו של ר"י קאפח, מתפעל מרוחב אופקיו, רושם את תולדות הדפסת ספריו ואת התייחסותו לנושאים שונים שעלו על הפרק במשך השנים, ואף מתאר את ימיו האחרונים ואת הלווייתו. במאמר אחר מושוות דרכיהם של מהר"י צאלח, גדול רבני תימן, ושל מהר"י קאפח, בעניין היחס לקבלה, ובין השאר מוכח בו שהרב קאפח לא התנגד לקבלה באופן גורף, ופעמים רבות ציטט בחיבוריו ומאמריו מספר הזוהר ומספרי מקובלים אחרים.
במדור 'הלכה ומנהג' נידונות שאלות כבדות משקל: היתר צפייה בניתוחי מתים לצורך לימוד; כללי הייצוג בבית דין על פי ההלכה; שיטת הרמב"ם ב'מוקף בן יומו' ו'פרוז בן יומו'; מאמר מקיף על מצוות הגֵר, המגייר והמתגייר; על מעמד הנוכרים בהלכה על פי שיטת הרמב"ם ועוד. בהמשך פרופ' זהר עמר מזהה את עשרות בעלי החיים שמזכיר הרמב"ם בפירוש המשנה, וד"ר משה גברא, מחשובי חוקרי יהדות תימן, מספר על פרויקט ענק שבא לתאר את מכלול חיי יהודי תימן בדורות האחרונים; בתוך דבריו הוא מוחה על מאמר שבו נטען שהמחלוקות בבתי הכנסת בתימן היו קשות יותר ונפוצות יותר מאשר בגלויות אחרות – להד"ם, טוען ד"ר גברא... מאמרים חשובים נכתבו גם על ידי הפרופסורים מנחם קלנר, נחום רקובר ויהושע בלאו. קובץ מלא וגדוש.



שו"ת אבני דרך. שאלות ותשובות שהזמן גרמן בארבעת חלקי שולחן ערוך. אלחנן נפתלי פרינץ. ירושלים, תש"ע-תשע"ב. חמישה כרכים. (02-9998679)
כשש מאות תשובות להלכה, מנומקות ומבוארות, בכל חלקי השו"ע, מכונסות בחמשת הכרכים האלו. בענווה וביסודיות, בחריצות ובבהירות, עובר הרב פרינץ, מרבני העיר בית שמש, משאלה לשאלה, פורשׂ את נקודות הספק ומכריע שלב אחרי שלב עד לתשובה בהירה ומנומקת, כשהוא אוחז בלשון קצרה מחד גיסא – ומאידך גיסא מציין באופן מפורט את מקורותיו ואת דרכו עד להסקת המסקנות. בהקדמה לכרך השלישי, הראשון מתוך שלושת הכרכים שיצאו זה עתה כאחד, מדגיש הרב פרינץ את יראת ההוראה, שהרי 'ספר מסוג זה הנותן פסקים לרבים נמסר רק לגדולי דור אשר הם מורים לעם את הדרך ילכו בה', בעוד שהוא עצמו רק אסף וקיבץ והציג את המקורות העוסקים בנידון כדי לפתור את השאלה שהוא נשאל! אך הוא ממשיך ומתאר את עמלו ויגיעו כדי להגיע לתשובה ברורה ומקובלת, ואת העידוד שהוא קיבל מגדולי ישראל מכל החוגים להעלות את תשובותיו על גבי ספר לתועלת הרבים.
ואכן, התשובות בספר מבוססות על דרך הפסיקה הקלאסית, שאינה נוטה לא לקולות גורפות ולא לחומרות-מתוך-ספק, אלא מציגה בקיצור את המסד ההלכתי והעובדתי, ומכריעה על פי שקלול הנתונים באופן מאוזן ומשכנע. כך למשל בתשובה האחרונה בחלק החמישי (שבניגוד לארבעת החלקים הראשונים שעוסקים בשאלות של 'אורח חיים' - הוא עוסק בשלושת החלקים האחרונים של השו"ע) דן המחבר בנזק שנעשה למשקפיים של תלמיד בעיצומו של משחק כדורסל ממסירה לא מוצלחת של הכדור ע"י תלמיד אחר, ומסקנתו, המתבססת על תשובת הרא"ש שנפסקה בטור ובשולחן ערוך, היא שבשעת משחק מוחלים השחקנים זה לזה על פגיעות שנעשות במהלכו בשוגג, שעל מנת כן שיחקו. אמנם הרב נבנצל שליט"א, שבטוב לבו ובחריצותו המופלגת עבר על כל הספר והעיר את הערותיו, מעיר כאן הערה מעניינת: זכוכית של משקפיים שאינה רכוש סחיר אין חייבים על ניזקה אפילו אם הזיקוה במזיד, כנראה משום שהצורך לקנות זגוגיות חדשות למשקפיים רק נגרם מהנזק, ואינו הנזק עצמו, בניגוד למסגרת שהיא רכוש עובר לסוחר. אמנם לענ"ד במציאות היום גם מסגרת משומשת אין לה כמעט ערך בשוק, ולכן ספק בעיניי אם יש מקום לחלק בינה לבין הזכוכיות, בין לקולא ובין לחומרא.



אורות המשפט. חלק ג. מאמרים ופסקי דין, יורה דעה, חושן משפט, אבן העזר. מאת יצחק צבי אושינסקי. ירושלים, תשע"ב. תקטז עמ'. (02-6540106)
הרב אושינסקי, בוגר ישיבת 'חברון' בירושלים, משמש כיום כדיין בביה"ד הרבני בחיפה. הוא כבר חיבר בעבר כמה ספרים בהלכה, ובהם שני חלקים של 'אורות המשפט' – מאמרים הלכתיים ופסקי דין. בחלק החדש כארבעים פרקים (חבל מאוד, לענ"ד, שאין מִספור לפרקים!), רובם – כפי שצפוי אחרי ש'הִלכת פרוקצ'יה' צמצמה את סמכותם של בתי הדין באופן בלעדי-כמעט לענייני נישואין וגירושין והנושאים התלויים בהם – בחלק אבן העזר. ראוי לשבח את הרב אושינסקי על כך שבפסקי הדין שלו הוא משתמש באופן שיטתי בקבצי 'פסקי בתי הדין הרבניים' ובקבצים וחיבורים אחרים שבהם נדפסו פסקי-דין של דיינים של בתי הדין הרבניים שקדמו לו; הדבר מחזק את ההמשכיות של מסורת הפסיקה של בתי הדין בארץ, ויש בו גם צד של ענווה – אין צורך 'להמציא את הגלגל' כאשר על שאלה דומה כבר נתנו את דעתם דיינים חשובים, מהם גדולי ישראל, שקלו והכריעו. תקדימים אמנם אינם מחייבים את הדיינים (בניגוד למקובל בבתי המשפט), אך נעים לראות שישנם דיינים שמבינים למרות הכל שהם אינם 'בודדים בשטח'...
הסימן האחרון בספר כולל תיאור של מקרה מצער – אסיר לשנים רבות שגירש את אשתו, ונדרש על ידה לשלם מזונות לפרנסת ילדיו למרות שאין לו רכוש, ושעתה, ולמעשה למשך עוד שנים רבות, אין לו שום אפשרות להשתכר. האשה ביקשה שביה"ד יצווה עליו לפרנס את ילדיו על חשבון התשלומים העתידיים שיקבל מביטוח לאומי, אך הרב אושינסקי ובית דינו פסקו שלמרות האמפטיה הטבעית לבקשתה, ולמרות תקנת הרבנות הראשית על חובת האב לפרנס את הילדים עד גיל 15 לפחות – אין אפשרות לחייב את האב לשלם כסף שאין לו, ושספק אם יהיה לו בעתיד. גם ערעור בא-כח האשה לביה"ד הרבני הגדול נדחה, והמחבר מביא בספרו גם את נימוקיהם המפורטים של דייני הערעור שאישרו את פסקו-שלו.
בהסכמתו לספר משבח הראשל"צ הרב עמאר בין השאר את נועם הליכותיו של המחבר, נועם שפרוּשׂ על פני הספר כולו. הרב יצחק אושינסקי שליט"א הוא דיין צעיר יחסית, ועתידו עוד לפניו בעז"ה.

סמל אישי של המשתמש
אוצר החכמה
מנהל האתר
הודעות: 17371
הצטרף: ב' מאי 03, 2010 5:49 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי אוצר החכמה » ג' נובמבר 06, 2012 4:58 pm

אמנם הרב נבנצל שליט"א, שבטוב לבו ובחריצותו המופלגת עבר על כל הספר והעיר את הערותיו, מעיר כאן הערה מעניינת: זכוכית של משקפיים שאינה רכוש סחיר אין חייבים על ניזקה אפילו אם הזיקוה במזיד, כנראה משום שהצורך לקנות זגוגיות חדשות למשקפיים רק נגרם מהנזק, ואינו הנזק עצמו, בניגוד למסגרת שהיא רכוש עובר לסוחר. אמנם לענ"ד במציאות היום גם מסגרת משומשת אין לה כמעט ערך בשוק, ולכן ספק בעיניי אם יש מקום לחלק בינה לבין הזכוכיות, בין לקולא ובין לחומרא.


יש כאן שתי בעיות ושתיהן מצויות היום מאד, האחת היא הבעיה כללית היום, שבהרבה תחומים אין כלל ערך למשהו משומש, ואנשים אינם מוכנים לקנות משומש כלל או שערכן אפסי כמעט כמו שעוררת על המסגרות. והבעייה השנייה היא כל אותם הדבריםהמיועדים לאדם מסויים וכחדשים יכול להיות מחירן גבוה מאד, אבל אין להם מחיר כמשומש שכן הותאמו לאדם מסויים ואינן מתאימות לאחרים (דוגמת הזגוגיות). מעניין באמת מה דנים היום הפוסקים על שני עניינים אלו, שאם נעריך אותם בערכם המשומש כמעט לא יתחייבו בנזקם על אף שההפסד לניזק גדול מאד. (זה קצת מעין הדיון של החזו"א לגבי שומא בשישים, חלון בכל הדירה וכדומה)

יאיר
הודעות: 10741
הצטרף: א' מאי 23, 2010 11:54 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי יאיר » ג' נובמבר 06, 2012 5:34 pm

אוצר החכמה כתב:
אמנם הרב נבנצל שליט"א, שבטוב לבו ובחריצותו המופלגת עבר על כל הספר והעיר את הערותיו, מעיר כאן הערה מעניינת: זכוכית של משקפיים שאינה רכוש סחיר אין חייבים על ניזקה אפילו אם הזיקוה במזיד, כנראה משום שהצורך לקנות זגוגיות חדשות למשקפיים רק נגרם מהנזק, ואינו הנזק עצמו, בניגוד למסגרת שהיא רכוש עובר לסוחר. אמנם לענ"ד במציאות היום גם מסגרת משומשת אין לה כמעט ערך בשוק, ולכן ספק בעיניי אם יש מקום לחלק בינה לבין הזכוכיות, בין לקולא ובין לחומרא.


יש כאן שתי בעיות ושתיהן מצויות היום מאד, האחת היא הבעיה כללית היום, שבהרבה תחומים אין כלל ערך למשהו משומש, ואנשים אינם מוכנים לקנות משומש כלל או שערכן אפסי כמעט כמו שעוררת על המסגרות. והבעייה השנייה היא כל אותם הדבריםהמיועדים לאדם מסויים וכחדשים יכול להיות מחירן גבוה מאד, אבל אין להם מחיר כמשומש שכן הותאמו לאדם מסויים ואינן מתאימות לאחרים (דוגמת הזגוגיות). מעניין באמת מה דנים היום הפוסקים על שני עניינים אלו, שאם נעריך אותם בערכם המשומש כמעט לא יתחייבו בנזקם על אף שההפסד לניזק גדול מאד. (זה קצת מעין הדיון של החזו"א לגבי שומא בשישים, חלון בכל הדירה וכדומה)


לא הבנתי את דעת הר' נבנצל שליט"א.
וכי אם ראובן הסיר את משקפי שמעון וחבטן בקרקע במזיד ושברן (וסתם לידיעה, יש כאלו ששוות אלפים) יהיה פטור?!
אם אפשר להסביר וכן אם מישהו יודע על עוד שמדברים בנושא.

סמל אישי של המשתמש
מאיר סובל
הודעות: 1643
הצטרף: ד' דצמבר 21, 2011 4:14 pm
מיקום: אלעד יצ"ו
שם מלא: פלוני אלמוני

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי מאיר סובל » ג' נובמבר 06, 2012 5:38 pm

מעין הבקורת החיובית לספרו של הרב אושינסקי - שהשתבח בכך שהוא מזכיר דיינים שקדמוהו ולא "ממציא":
הנידון של זגוגיות משקפיים (שבהיכלי התורה שייכת לנידון החזו"א עם חלונות) שיש לו ערך לאדם הניזוק בלבד שהותאמו לעיניו, וכיו"ב, כבר כתבו על זה דייני דורנו בכל הספרים הנפוצים כי דבר מצוי הוא מאוד.

סמל אישי של המשתמש
אוצר החכמה
מנהל האתר
הודעות: 17371
הצטרף: ב' מאי 03, 2010 5:49 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי אוצר החכמה » ג' נובמבר 06, 2012 5:39 pm

לא הבנתי את דעת הר' נבנצל שליט"א.
וכי אם ראובן הסיר את משקפי שמעון וחבטן בקרקע במזיד ושברן (וסתם לידיעה, יש כאלו ששוות אלפים) יהיה פטור?!
אם אפשר להסביר וכן אם מישהו יודע על עוד שמדברים בנושא.



הכוונה שלו היא כזאת, וודאי שהוא חייב על מה ששבר, אבל כמה? כשווי זכוכיות המשקפיים בשעה שנשברו, ובפשטות איך מודדים את זה ע"י שווין להמכר בשוק, וזו הבעייה שאף אחד לא רוצה לקנותם ושויים להמכר אינו כלום, ואע"פ שהניזק חייב לקנות זגוגיות חדשות, ע"ז כתב הרב נבנצאל שהוא נזק עקיף. .וע"ז העיר הרב הקיק שבעייה זו קיימת גם במסגרת ששוייה קטן מאד יחסית להפסד שיש לניזק.

מאיר חכמים
הודעות: 537
הצטרף: ד' יוני 02, 2010 2:50 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי מאיר חכמים » ג' נובמבר 06, 2012 5:43 pm

יאיר כתב:לא הבנתי את דעת הר' נבנצל שליט"א.
וכי אם ראובן הסיר את משקפי שמעון וחבטן בקרקע במזיד ושברן (וסתם לידיעה, יש כאלו ששוות אלפים) יהיה פטור?!
אם אפשר להסביר וכן אם מישהו יודע על עוד שמדברים בנושא.


בכהאי גוונא, נראה שלפי רוב הפירושים ל"גרמי" יגבו ממנו תשלום מלא ככשורא לצלמא.

יאיר
הודעות: 10741
הצטרף: א' מאי 23, 2010 11:54 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי יאיר » ג' נובמבר 06, 2012 5:45 pm

ומאי טעמא של האי דינא? גזירת הכתוב או שיש סברא.

מדוע אדם ששברו את משקפיו במזיד ושווין היה אלפי שקלים, יקבל במקרה הטוב רק כמה שקלים בודדים?
כל' מדוע לא נמדד הנזק לפי שויין לניזק?

אגרת
הודעות: 239
הצטרף: ה' אוגוסט 25, 2011 12:36 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי אגרת » ג' נובמבר 06, 2012 5:51 pm

בחזו"א ב"ק סימן ו' סק"ג חולק (על הנתיה"מ הנ"ל שבסימן קמ"ח סק''א) שהשומא היא לפי שוויו לבעלים והוכיח כן מכהן שפיגל במזיד חייב לשלם דמיו לבעלים ,גיטין נ''ג א', אף ששווה רק לבעליו.
נערך לאחרונה על ידי אגרת ב ג' נובמבר 06, 2012 5:52 pm, נערך פעם 1 בסך הכל.

בברכה המשולשת
הודעות: 14157
הצטרף: ג' ינואר 24, 2012 9:00 am
שם מלא: רועי הכהן זק

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי בברכה המשולשת » ג' נובמבר 06, 2012 5:52 pm

היא גופא השאלה - מה ההגדרה של שוויין לניזק- האם בכמה יכול למכרן או כמה יעלה לו להחליפן

אפרקסתא דעניא
הודעות: 2450
הצטרף: ש' אוקטובר 23, 2010 8:36 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי אפרקסתא דעניא » ד' נובמבר 07, 2012 1:35 pm

בברכה המשולשת כתב:היא גופא השאלה - מה ההגדרה של שוויין לניזק- האם בכמה יכול למכרן או כמה יעלה לו להחליפן


או כמה מוכן לשלם עליהן עצמם (אם נניח מישהו גזלן ומוכן למכור לו אותם תמורת תשלום).

הקיק
הודעות: 390
הצטרף: ד' אפריל 27, 2011 11:51 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הקיק » ו' נובמבר 09, 2012 9:28 am

עוד ארבע סקירות. שבת שלום.

כסף כשר. דיני ממונות. מכון "משפט לעם" שדרות. אשקלון, הוצאת פאר הקודש, תשע"ב. 64 עמ'. (08-6892220)
מכון 'משפט לעם' בראשות הרב אריאל בראלי שליט"א, ר"מ בישיבת ה'הסדר' בעיר שדרות, שם לו למטרה להגביר את המודעות ואת היישום של דיני הממונות על פי ההלכה בשטחי החיים השונים. לצורך זה הקים ליד הישיבה בשדרות בי"ד לענייני ממונות, ובנוסף הוא מקיים ימי עיון ומוציא פרסומים שונים המיועדים לקהל הרחב, ממריץ הכנת מחקרים תורניים-יישומיים לשם הטמעת ההנהגה ההלכתית בדיני הממונות, ועוד. המכון גם הכין, בתיאום עם משרד החינוך, תוכנית לימוד ייחודית באזרחות לבתי הספר התיכוניים, הבוחנת את ערכי הדמוקרטיה לאור המשפט העברי.
החוברת 'כסף כשר' מכילה תיאור של עשרות מקרים 'מהחיים' שיש בהם שאלה הלכתית-ממונית, ותפקידה לעורר את הקורא, הצעיר וגם המבוגר, לכך שגם מקרים שממבט ראשון נראים בנאליים לגמרי – עומדת מאחוריהם פעמים רבות סוגיא הלכתית שלמה, והמסקנה לדינא לעיתים רחוקה ממה שנראה נכון ממבט ראשון. כך למשל במקרה הראשון, שכותרתו 'יושר במשא ומתן', מסופר על שני חברים שתיאמו ביניהם מצג שוא ש'הלחיץ' את בעל הדירה וגרם לו להשכירה לאחד מהם במחיר נמוך יחסית, אך כשנודע לו שרימו אותו ביטל למפרע את החוזה; ההלכה היא שלמרות האיסור לשקר ולהטעות – החוזה קיים, כי אי אפשר להוכיח שגם בלי ההטעיה הזו לא היה המשכיר יורד בסופו של דבר למחיר עליו הוסכם. הסיפור כולו עם המסקנה ההלכתית וההסבר נכנסים לתוך עמוד קטן אחד, ועוד נשאר בו מקום לאיור חביב.
החוברת הזו וחברותיה הן אמצעי אפקטיבי לקרב לליבם של יהודים את העניין והצורך לדון בדין תורה, ולא לפנות לבורות נשברים של המשפט החילוני. אני מציע שבחוברות הבאות יתווסף מפתח למקרים ולהלכות, ומבוא קצר שיסביר לקורא מה עומד לפניו ולאיזו תובנות מצפים ממנו שיגיע; לא הכל מובן מאליו...





ספר מנורת המאור, עם הפירושים נפש יהודה וחק יעקב. מוגה ומדויק, ערוך, מנוקד ומפוסק כפי מסורת קריאת קהילות קודש יהודי תימן, על ידי אדם בן-נון. בני ברק, מכון שתילי זיתים, תשע"ב. 125+תתקפו עמודים [בפורמט גדול]. (03-9089316)
רבי יצחק אבוהב [הראשון] כתב בספרד בדור שלפני הגירוש את ספרו 'מנורת המאור' כדי שיהיה תחליף לעיון התלמוד לרבים שהדבר קשה עליהם, כי, כפי שכתב בהקדמתו, 'לקיום הנפש צריך מענייני המצוות בזמנים ידועים, ומענייני האגדות בכל עת'. ספרו נפוץ בעולם היהודי כולו, אבל בעדת תימן, לפחות במאתיים השנים האחרונות, הפך הספר לספר חובה – ברוב בתי הכנסת הנוהגים מנהג תימן, שאמים ובלאדים כאחד, לומדים בציבור פרק מתוך מנורת המאור כל שבת ומועד אחרי תפילת מוסף.
במהלך השנים, ובעיקר בעקבות העלייה הגדולה לארץ הקודש, נחלש הדיוק בקריאת כתבי הקודש, דיוק שהיה סימן ההיכר של קהילות תימן, ואף תלמידי חכמים וראשי קהל אינם בקיאים לעיתים בהגייה המדויקת של התיבות כפי מנהג תימן הקדום. קריאת התורה לָכל מסוּרה, ובכל קהילה יש העומדים על משמר הקריאה המדויקת, ואוי לו לעולה שאינו מקפיד על ההגייה הראויה, מניד את הנח או מעייל את המלרע; אך כאשר נקרא הפרק השבועי בספר 'מנורת המאור', שבו אין-ספור ציטוטים מהמקרא ומהתלמוד ומהמדרשים, ניכר שמסורת הקריאה התימנית הקדומה הולכת ומתערערת. וכך חברו להם הרצון להוציא לאור מהדורה מתוקנת ומדויקת של הספר 'מנורת המאור' - עם הרצון להשיב את דיוק הקריאה לפי מסורת ונוסח תימן הקדומים לאיתנו, והביאו את ר' אדם בן-נון ליגוע ולטרוח, ללקט כתבי יד עתיקים והקלטות ישנות, לשבת לרגלי זקני רבני תימן ולשתות בצמא את דיוק דבריהם, להתייעץ עם תלמידי חכמים וגם עם כמה מלומדים, ולהוציא לבסוף מתחת ידו מהדורה מפוארת-ביותר של ספר 'מנורת המאור', בפורמט גדול ומרשים.
אך לא רק נוסח מתוקן וסימוני הגייה מדויקים לפנינו; להשלמת המלאכה צירף המהדיר, נוסף לפירוש האשכנזי העתיק 'נפש יהודה' לר' משה פרנקפורט מאמסטרדם המופיע ברוב המהדורות – פירוש תימני ישן ל'מנורת המאור' מכתב יד בשם 'חק יעקב', שייסד רבי סעיד קטיעי שחי בצנעא לפני כשלוש מאות שנה, והרחיבו רבי אברהם חאזי בן עירו לאחר מאה שנים נוספות. צוות תלמידי חכמים העתיק, הגיה וערך את הפירוש הזה, שיש בו ציון מורחב של מקורות הספר, ולקט של דברי ראשונים וחכמי תימן קדומים בעניינים רבים המופיעים ב'מנורת המאור'. ב'חק יעקב' גם מוזכרים כמה מנהגי תימן עתיקים, כמו הברכה המיוחדת בביקור חולים בשבת: 'שלום עליכם, רפואה קרובה לבוא, זכות השבת תגן בעדך', שרבים מבני תימן נוהגים לאומרה עד היום.
המבוא הרחב כולל הרבה יותר מאשר דברי פתיחה והקדמה למהדורה הזו: יש בו צילומים של כתבי יד וכן של דפוסים שפוסקו ונוקדו ע"י גדולי חכמי תימן בדורות האחרונים, מבוא רחב על ספר 'מנורת המאור' ועל פירושיו, כמה וכמה פרקים על מסורת הקריאה והניקוד התימנית המקורית עם הדגשת שינויי הגוונים המעטים הקיימים בה, הסבר על דרך העריכה המוקפדת של הספר, תיאור מסורת לימוד ספר 'מנורת המאור' בתימן, ועוד ועוד, בתוספת ביבליוגרפיה מקיפה ומפתח מפורט; על זה יש להוסיף את העיצוב הנאה, פתיחת ראשי התיבות השיטתית, השבת השמטות הצנזורה ועוד. אין לי ספק שמהדורה זו תתפוס את מקומה החשוב בהשבת מנהג העדה הקדושה הזו לאיתנו הראשון.







טל אמרתי. בירורי הלכה בהלכות נדה ומקואות. מאת זכריה טובי. כרם ביבנה, תשע"ב. יא+269 עמ'. (08-8522365)
ישיבת 'כרם ביבנה' ידועה בזכות-הראשונים שלה כאֵם ישיבות ה'הסדר', והיא גם הראשונה בזה שאברכיה החלו ללמוד באופן שיטתי ומסודר לימודי רבנות ב'כולל הלכה' שהוקם בצמוד לישיבה. מי שהתחיל הנהגה זו היה הגאון רבי דב בער אליעזרוב זצ"ל, רבה של שכונת קטמון בירושלים ומחבר ספר השו"ת 'שאלי ציון', שבין השאר שימש כרבם של אסירי לטרון בתקופה שלפני הקמת המדינה; הוא החל להדריך את חברי ה'כולל' שעל יד ישיבת כרם ביבנה בלימוד הלכה שיטתי מן הסוגיות והראשונים ועד להלכה למעשה, כולל מבחנים קבועים ו'שימוש' תלמידי חכמים, עד שנסמכו להוראה. צורת לימוד זו הפכה לעניין שבשגרה בישיבות רבות, בהן 'כולל הלכה' הוא אחת האלטרנטיבות או אפילו 'ברירת המחדל' של רוב האברכים למשך שנים מספר. כשפרש הרב אליעזרוב מילא את מקומו הרב מרדכי גרינברג שליט"א, היום ראש הישיבה, ואחריו תלמידו הרב זכריה טובי שליט"א, שממלא תפקיד זה כבר עשרות שנים.
החלק הראשון של 'טל אמרתי' עסק בבירורי הלכות שבת, והחלק החדש שיצא לאור זה עתה עוסק בעשרים ושבע סוגיות-יסוד בהלכות נידה ומקוואות, בדברים דבורים על אופניהם, מן הסוגיא בגמרא ועד לפסקי אחרוני דורנו. באופן טבעי אין מדובר כאן על חידושי הלכה, אלא על בירור הסוגיות ושיטות הפוסקים הראשונים והאחרונים ופרישׂתן כשִמלה לפני הלומדים, עם הכרעות וסיכומים מאוזנים ומיושבים. סדרת ספרי 'טל אמרתי', שתכלול בעתיד בוודאי כרכים נוספים, תהווה עזר רב לתלמידי ה'כוללים להלכה', ואף לרבותיהם.












סידור קורן כמנהג ק"ק ספרדים. ערוך ומבואר בידי חנן דוד בניהו. ירושלים, קורן, תשע"ב. כו+1104 עמ'. (http://www.korenpub.com)
הוצאת קורן היא מותג, שמשתבח במקצועיות, דייקנות, נקיות וחדשנות זה שנות דור, מאז פיתח אליהו קורן ז"ל את האות המיוחדת שלו במסגרת ההוצאה לאור של 'תנ"ך קורן', שהיה התנ"ך המדויק ביותר והמהודר ביותר בשוק-הספרים במשך שנים רבות. לפני כמה שנים רכש את ההוצאה מר מאיר מילר, ובעזרת צוות של אנשי מקצוע מן המדרגה הראשונה הוא פתח 'בית מדרש' להוצאה לאור של ספרי איכות מהודרים, בלשון הקודש ובתרגום לשפות לעז, ובהם סידרה של סידורים בנוסחים שונים עם תוספות והידורים חשובים.
אחד מאנשי צוותו הוא הרב חנן בניהו, בנו של איש-הספר פרופ' מאיר בניהו ז"ל ונכדו של הראשל"צ רבי יצחק ניסים זצ"ל, שאחרי שנים של מאמץ ועמל הוציא לאור לאחרונה סידור בנוסח הספרדי (המכונה היום 'נוסח עדות המזרח', כדי להבדילו מנוסח 'ספרד' האשכנזי - נוסח החסידים). במבואו הוא מתאר בקיצור איך האסון של גירוש ספרד הביא למהפכה בעולם היהודי, כאשר גולי ספרד הביאו לפריחת חיי הרוח בכל המקומות אליהם הגיעו, והחותם שהטביעו כלל גם את הטמעת נוסח התפילה הספרדי בכל רחבי צפון אפריקה והאימפריה הטורקית. אולם, הוא מדגיש, המנהגים המקומיים לא בטלו כליל, ובכל תפוצה נוצר שילוב שונה בין שלושה מרכיבים: המנהג המקומי, המנהג הספרדי ומנהגי המקובלים - שהחלו לחדור לכל סידורי התפילה בדור שאחר הגירוש.
כשההבדלים כה מגוונים קשה מאוד להגיע ל'נוסח ספרדים' אחד; לכן הכריע הרב בניהו שנוסח הפנים בסידור החדש יהיה הנוסח המקובל בקהילות המזרח (סוריה, בבל וארץ ישראל), ובהערות צוינו שינויים משמעותיים בנוסחם של עדות ספרד האחרות. הערות תמציתיות, הלכתיות ותוכניות, הובאו 'על הדף', ומערכת שלמה של הערות ממוספרות נוספה כנספח לסידור, ועל פי מספרה מופנה אליה המתפלל כדי להשלים ביאור או לברר ספק. הסידור 'שלם', ככל האפשר: נוספו בו הושענות; אזהרות; סליחות; התפילות והאמירות של ברית המילה, פדיון הבן, נישואין וחנוכת הבית ועוד ועוד, כך שסידור מתוקן-בתכלית מוכן עתה לשימושם של מתפללי עדות ספרד, לאחר סידורי אשכנז ו'ספרד' במתכונת דומה שכבר יצאו לאור ע"י הוצאת קורן בפורמָטים שונים בשנים האחרונות.
הוצאת 'קורן' משתבחת בין השאר, כאמור לעיל, בתנ"ך השלם שהוציאה לאור לפני כחמישים שנה, שהיה יחיד במינו בזמנו בדיוקו, וסמכו עליו את ידיהם גדולי ישראל; לכן כצפוי - כל הפסוקים שבסידורי ההוצאה נכתבים לפי גרסת תנ"ך קורן. אולם בשני הדורות שחלפו השתדרג מאוד מחקר נוסח המקרא לאותיותיו, לנקודותיו ולטעמיו, וחבל מאוד שההוצאה המשובחת הזו אינה רואה לנכון, בינתיים, להשקיע מאמץ כדי להוציא לאור מהדורה מתוקנת של המקרא על פי כל הגילויים והחידושים של השנים האחרונות, ובהם כמובן נוסח כתב היד של 'כתר ארם צובה', בחיר כתבי היד של המקרא הקיים היום (וכנראה כתב היד המדויק ביותר שהיה קיים מעולם).

הקיק
הודעות: 390
הצטרף: ד' אפריל 27, 2011 11:51 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הקיק » ד' נובמבר 14, 2012 10:38 am

עוד שבע סקירות בעז"ה:

אליבא דאמת. קונטרס מצוות הבן על האב, ובו הערות וביאורים, יסודות, בירורים ושיעורים, בסוגיות מצוות הבן על האב ומצוות האב על הבן במסכת קידושין. יהונתן אמת. שעלבים, תשע"ב. רכה עמ'. (yonatanemmett@gmail.com)
הרב אמת שליט"א, ר"מ בישיבה הגבוהה בשעלבים, כבר הוציא לאור חיבור בשם זה על סוגיות במסכת ברכות, ועתה התמקד בסוגיא המפורסמת, הרחבה, הכבדה, של הלכות כבוד הורים וחובות ההורים לילדיהם. פחות משלושה דפים במסכת קידושין מפרנסת סוגיא זו, אך ענפיה מקיפים את הש"ס כולו. הרב אמת עובר על כל פרט וכל כלל על פי סדר הדפים, מבהיר סתומות ומסכם הלכות, מעיר על תמיהות ומיישבן ומדייק בפרטי ההלכה, והכל בשפה ברורה ונעימה. הספר מיוסד על הערות שהכין לעצמו הרב לקראת שיעורי הבקיאות שהעביר על מסכת קידושין לפני כמה שנים, הערות אותן השלים, חידד, הרחיב, פיתח והתקין בקיץ שעבר, עד שיצא מהם קובץ הראוי להתכבד בו.
הפרק האחרון בספר (עמ' ריט ואילך) עוסק בפטור סומא ממצוות לדעת רבי יהודה, עניין המוזכר בדף לא, א. הרב אמת שליט"א מעיר שנחלקו האחרונים אם לדעת רבי יהודה סומא פטור אף משבע מצוות בני נח, או שבמצוות אוניברסאליות אלו חייב גם הוא מתוקף היותו אדם, למרות הפטור הכללי שקיבל הסומא כאשר נתקבלה התורה בסיני (לפי דעה זו). הראשון שדן בנושא הוא בעל ה'מנחת חינוך' על המצוה השניה בספר החינוך, ודעתו היא שאכן: א. הפטור ממצוות ניתן רק לסומא יהודי ולא לבן נח. ב. יהודי סומא אינו יכול להיות חייב בפחות מצוות מאשר בן נח. השאלה ההלכתית הזו נושאת בקרבה שאלה מחשבתית כבדת משקל: האם היהודי הוא ברייה נפרדת, סוג שונה לגמרי משכנו הגוי (מעין דעתו הידועה של ריה"ל בספר הכוזרי), או שהיהדות עוטפת את היהודי מעל לאנושיות הבסיסית האוניברסאלית הקיימת בו? ומהו הדין של קטן הפטור מן המצוות עד גיל בר\בת מצוה – האם יתכן שכאשר הוא יהיה 'בן דעת' הוא יהיה חייב במצוות שבני נח 'ברי דעת' חייבים בהם גם לפני גיל בר מצוה, שהרי גיל הבגרות אצל גויים אינו גיל 12-13 - אלא הגיל שבו הנער\ה אחראים למעשיהם, ולעיתים הגיל הוא מתחת לגיל בר מצוה! בכל השאלות המעניינות האלו, ומחלוקות האחרונים בנושא, עוסק הרב אמת במיומנות ובתמציתיות. מעניין שסוגיא זו מסתיימת בהבאת דעתו של הגאון רבי אשר וייס שליט"א, שכדרכו 'חותך' את העניין בחדוּת: הוא אינו רואה שום סברא להשית דין בן נח על בן ישראל, לדעתו תרי"ג מצוות אינן תוספת על שבע מצוות בני נח אלא עניין בפני עצמו, ולכן אם התורה פטרה סומא (או קטן) ממצוות שוב אין עליו שום חיוב כלל.




שירתו של רבי שמעון בר צמח דוראן (הרשב"ץ). ההדירה והוסיפה מבוא, ביאור והערות אתי בן-סעדון. ירושלים, מכון בן צבי לחקר קהילות ישראל במזרח, תשע"ב. 325 עמ'. (02-5398888)
הרשב"ץ דוראן היה גדול חכמי צפון אפריקה לפני שש מאות שנה. חיבורים רבים חיבר, הידוע בהם הוא שו"ת התשב"ץ על אלף ומשהו תשובותיו. אולם רשב"ץ היה גם משורר ופייטן גדול, כמו רבים מגדולי ישראל שהגיונם ההלכתי לא העיב על נפשם הפיוטית. בספר קובצו קרוב למאה משיריו ופיוטיו – קדושתאות, רשויות, קינות ונחמות, וכן פתיחות וסיומים של ספרים ותשובות שנכתבו בפרוזה מחורזת, שמשולבים בה באופן וירטואוזי שברי פסוקים ורסיסי מאמרי חז"ל. מבואות ומפתחות מקיפים ומפורטים פותחים וחותמים ספר מעניין זה.




ספר רשימות שיעורים. שנאמרו על ידי מרן הגאון הרב יוסף דוב הלוי סולובייצ'יק זצ"ל. מסכת ברכות. עורכים: הרב צבי יוסף ובנו הרב משה נחמיה רייכמן. ניו יורק, תשע"ב. תרד עמ'. (thereshimos@gmail.com)
זהו הספר החמישי בסידרת 'רשימות שיעורים', והראשון שבו הצטרף הבן לאב במלאכת העריכה. רבבות שיעורים בכל מסכתות התלמוד העביר הגאון הרי"ד סולוביצ'יק זצ"ל בעירו בוסטון ובעיקר בעיר ניו יורק, שם שימש במשך עשרות שנים כמגיד השיעור הראשי בישיבת רבינו יצחק אלחנן שמהווה חלק מ'ישיבה אוניברסיטה', וכמו כן מסר לעיתים מזומנות שיעורים קבועים ומפורסמים בבית הכנסת 'מוריה' בעיר ובמקומות נוספים. מעבר לעיסוקיו הרבים של 'הרב', כפי כינויו בפי רוב יהודי ארה"ב, כרב קהילה גדולה, כאיש ציבור, כהוגה דעות ועוד, התגלתה מלוא קומתו האישית, התורנית והרוחנית הגאונית בזמן מסירת השיעורים לתלמידיו, חלקם עילויים מופלגים. אחד מהם היה הרב צבי הירש רייכמן שליט"א, שבמשך עשרים שנה שתה בצמא את דברי רבו, ספג את דרכו הלימודית וירד לסוף דעתו, כפי שמעיד על כך אחיו של הגרי"ד, רבי אהרן סולוביצ'יק זצ"ל, במכתב הסכמתו לסדרת הספרים הזו.
הרב צבי רייכמן, שמשמש כבר שנים רבות בעצמו כר"מ בישיבת רבינו יצחק אלחנן, אסף את סיכומיהם ורשימותיהם של חבריו תלמידיו המובהקים של הריד"ס, ביניהם הרב הרשל שכטר שליט"א, כיום ראש הכולל בישיבה אוניברסיטה והפוסק של ארגון הכשרות OU, ומו"ר הרב אהרן ליכטנשטיין שליט"א, חתנא דבי נשיאה, ראש ישיבת הר עציון. הוא עצמו תיקן ודייק והשלים את הדברים על פי שיעורים שכבר נדפסו, ובנו הרב משה נחמיה, כעת ר"מ בישיבה בירושלים, ליקט וליטש והוסיף והישווה והשלים, עד שנסתיימה המלאכה, ושניהם הוציאו מתחת ידם עבודה למופת – חידושים וביאורים של 'הרב' בלשון למדנית צחה וברורה, העוסקת כמעט בכל נקודה ונקודה לאורך דפי מסכת ברכות. לפי עדות העורכים מסכת ברכות והלכות ברכות היו חביבים על 'הרב' באופן מיוחד, כך שמיטב הגיונות בית בריסק משוקעים בספר זה. בין חידושי ההלכה והעיון נמצאים לא מעט חידושי אגדה, והדברים מאירים ומשמחים.
והנה חידוש בריסקאי קלאסי (ברכות דף ל): הגמרא מביאה מחלוקת אם אדם שצריך לצאת לנסיעה 'בקרון או בספינה' לפני זמן תפילת עמידה צריך להתפלל כרגיל בזמן הראוי, מיד אחרי קריאת שמע וברכותיה, למרות שהוא יצטרך להתפלל בישיבה ולא בעמידה, או שעדיף שיקדים את התפילה (שהרי בדיעבד ניתן להתפלל את תפילת העמידה מעלות השחר) ויקרא קריאת שמע יותר מאוחר בזמן הנסיעה, למרות שיפסיד את דין סמיכת גאולה לתפילה. וכאן חוקר 'הרב': 'האם חיוב סמיכת גאולה לתפילה הוי חלות-קיום ודין בפני עצמו – או דהוי דין וחלות-קיום במצות תפילה גופה'? במילים פשוטות יותר: האם החובה לומר את קריאת שמע וברכותיה סמוך לפני תפילת העמידה היא דין פרטי - או שהיא אחד מפרטי הדינים המגדירים את תפילת העמידה עצמה, שתפילות העמידה של שחרית וערבית חייבות להיאמר מיד לאחר הבקשה על הגאולה שבסוף ברכות קריאת שמע? והוא משיב שמהסוגיא ניתן להוכיח שרק צד אחד נכון: בגמרא נאמר שכדי לסמוך גאולה לתפילה לפי דעה אחת אפשר לוותר על דין אחר בתפילה העמידה – והוא התפילה בעמידה; אם כן יותר הגיוני שדין מתוך דיני התפילה עצמה ידחה את הצורך להתפלל בעמידה, מאשר שדין צדדי, שאינו חלק מדיני התפילה עצמה, ידחה דין שהוא חלק מעצם מצות התפילה. והמסקנה: 'לכאורה מוכח מזה דדין סמיכת גאולה לתפילה הוי דין בעצם מצות תפילה'. מכאן משליך 'הרב' לדין 'חידוש דבר בתפילה', עיינו שם.




פרויקט מאמינים במשטרה. חוברת רוחנית למתן כלים לעבודת השוטר. עריכה: הרב רמי ברכיהו. מכינת אלישע, תשע"ב. 32 עמ'. (08-9241167)
אחד המוסדות השלטוניים הכי פחות 'דתיים' במדינה הוא משטרת ישראל. הדבר בא לידי ביטוי בהזדמנויות שונות, לעיתים כואבות ומציקות. אחת הסיבות העיקריות לכך הוא שבניגוד לצה"ל, שבו – עקרונית לפחות – השבת נשמרת על פי ההלכה, ומי שרוצה להקפיד על כך יכול לדרוש את זכויותיו בנושא, במשטרת ישראל אין הערכוּת מערכתית לשמירת שבת, והדבר מונע כמעט לגמרי משומרי שבת להצטרף למשטרה, אלא אם מדובר על תפקידים ספציפיים.
במכינה הקדם-צבאית 'אלישע' שבראשות הרב יצחק ניסים, ששכנה בעבר ליד יריחו וכעת מקומה בשכונה החדשה של היישוב נוה צוף שבבנימין, החליטו לנסות 'לעגל את הריבוע': הרב ברכיהו, רבו של היישוב טלמון הסמוך, נטל על עצמו להנהיג את הפרויקט מבחינה תורנית והלכתית, וקבוצה של בחורים איכותיים החלה לעבור הכשרה של שוטרים במקביל ללימודי הלכה, ללימוד הבעיות ולמציאת פתרונות ארגוניים והלכתיים, כדי להשביח את המשטרה בכח אדם איכותי מתוך הציבור הדתי, וכדי להקטין את המתח שבין רבים משומרי המצוות לבין הגוף החשוב הזה, שבלעדיו 'איש את רעהו חיים בלעו'.
בחוברת הקטנה הזו נמצא מידע רב על מטרת התוכנית הזו והאמצעים לביצועה, דברים של הרב הראשי למשטרת ישראל, הרב אליהו מוגרבי, שמנה את המצוות הרבות שמקיימים שומרי החוק (אם הם מקיימים את תפקידם כהלכה...) – חסד, אהבת ישראל, לא תעמוד על דם רעך, ישוב הארץ וכו', וכן דברים של רבנים אחרים הקשורים לתוכנית. הרב ברכיהו, ראש הפרויקט, דן באריכות בסוגיית החזרה הביתה לאחר משמרת מבצעית במשטרה, כשהוא מתחשב בעובדה שאין תקלה גדולה מזו שאנשי תורה לא ישרתו כלל בכוחות המשטרה; לכן הוא נוטה להקל על פי הדין ככל האפשר בעניין זה על פי סוגיית 'היוצאים להציל', תשובת הגר"מ פיינשטיין זצ"ל ועוד, יעויין שם. מעניין איך יתפתח הפרויקט, שראשיתו מצער, אך הוא עשוי להיות בעל השפעה רבה על עתידה של המשטרה ועל ייחסה לציבור שומר המצוות.



כָּתְבֵם עַל לוּחַ לִבֶּךָ. לוח יומי ובו נקודות אור והתעוררות בעבודת ה' יתברך, אותם כתב וסיכם הרב דן שמואל מרצבך זצ"ל מתוך שיעוריו של מורו ורבו הרה"ג יורם אברג'ל שליט"א. עתניאל, תשע"ב. 205 עמ'. (02-9963676)
לפני שנה נהרג בעקבות טעות נוראית של חייל הרב דן מרצבך זצ"ל מעתניאל שבדרום הר חברון, בדרכו לתפילת ותיקין במערכת המכפלה. תורתו היתה עיקר ומלאכתו – כאדריכל – טפלה, ובעיקר היה דבוק ברב אברג'ל שליט"א מנתיבות, אותו הכתיר כרבו המובהק. במשך השנים אסף לעצמו מאות פתקים ובהם אמרות, הערות, פתגמים ודברי תורה קצרים, הראויים ללוות את האיש הישראלי בשכבו ובקומו. לזכרו של היהודי היקר הזה ולתועלת הרבים דאגו בני המשפחה להקליד ולערוך את מאות המשפטים האלו כ'פנקס כיס' כסדר תאריכי השנה, והדברים נוגעים ללב ואף חודרים אליו...




יוסֶף לֶקָח. ליקט וערך: יוסף בדיחי. ירושלים, תשע"ב. 512 עמ'. (0522-389005)
הרב בדיחי שליט"א היה עוזרו, מזכירו ומשמשו של הרב צבי יהודה הכהן קוק זצ"ל במשך שנים רבות, עד יומו האחרון. אפשר כמעט לומר שידו לא משה מתוך ידו, כפשוטו ממש, במשך כל השנים האלו, בהן כלולות השנים הסוערות של המאבקים סביב ראשית ההתיישבות ביש"ע. הספר הגדול הזה כולל מכתבים ומאמרים של הרב בדיחי שמאירים את דבריהם ושיטותיהם של האב ובנו, מרן הראי"ה והרצי"ה זצ"ל, בעיקר בנושא ישוב הארץ - אך גם בנושאים אחרים.
ספרו הקודם, 'גאולת אור הצב"י', תיאר את דמותו ואת חייו של מורו הרצי"ה, וספר חדש זה 'יוסף לקח' בא להסביר את הנהגותיו בענייני ציבור ומדינה ותורה, בעיקר כאשר לדעת המחבר כמה מתלמידיו החשובים של הרצי"ה זצ"ל מציגים את דבריו ושיטתו שלא באור הנכון. הרב בדיחי מדגיש פעם אחר פעם את תקיפותו של הרצי"ה בכל הנוגע ליישוב א"י, ואת דעתו שכיום מצוה זו היא השורש לקיום התורה כולה, ושזו מצוה הדורשת מסירות נפש בפועל ממש. הרצי"ה התייחס לכפייה המונעת את ישוב א"י כלכל כפייה אחרת 'לעבור על דת', המחייבת, מצד עיקר הדין לפחות, ליהרג ולא לעבור. 'נערי גבעות' דהיום עדיין לא נולדו בתקופתו של הרצי"ה, אך הרב בדיחי מבין דבר מתוך דבר, וקובע ש"מיישבי הגבעות המכונים 'נוער הגבעות' מקיימים במסירות נפשם הפשוטה העילאית והקדושה, עם כל הנלווים עליהם מעם ישראל, את מצות העשה של ישוב ארץ ישראל".
בכמה מקומות בספר מדגיש המחבר שרבו הרצי"ה עמד בתוקף בניסיון ההתנחלות הראשון בשומרון על החובה להתנחל בכל רחבי ארץ ישראל גם בניגוד לעמדת הממשלה, והדגיש את האיסור להתפנות מהמקום מרצון כל עוד קיימת אפשרות להחזיק בו מעמד, גם במחיר של התעמתות עם הצבא. ובלשונו (עמ' 76): 'בעלייה הראשונה לחווארה נזף הרב באלוף הפיקוד שניסה לשכנעו לעבור רק ללילה אחד לבסיס הצבאי הסמוך על-פי הפשרה שהושגה... ובשום אופן לא היה מוכן להתפנות משם. לצערי הרב מתפרסמות עובדות מסולפות בקשר להתנהגות של רבנו זצ"ל, כאילו היה מוכן להתפנות חלילה מאותו המקום'. באותו אירוע החזיק הרב זצ"ל בגדר התיל שהוקמה סביב המאחז הטרי וסירב לעוזבה, ורק לאחר שכל המתנחלים, רובם תלמידיו, נעצרו ונלקחו בכח – הסכים הרצי"ה שיפנוהו משם. הספר מלא במאמרים ומכתבים שכתב הרב בדיחי לגורמים שונים בעיקר סביב הסכמי אוסלו ומאוחר יותר סביב הגירוש מגוש קטיף, כאשר באותה תקופה גרו הרב בדיחי ומשפחתו בכפר דרום. בין הדפים מפוזרות תמונות היסטוריות רבות, וצילומי מכתבים ו'קולות קוראים' בכתב ידו של הרצי"ה זצ"ל.
הספר מתאר היסטוריה-בהתהוותה מנקודת מבט של מסתכל מעורב, העומד לצידו ובצילו של אדם גדול בענקים, שרבות מהתופעות הציבוריות והמדיניות הקיימות מול עינינו היום אירעו בהשפעתו ובהכוונתו. אני מניח שיש מתלמידיו של הרצי"ה זצ"ל שרואים חלק מן הדברים אחרת, אולם לא ניתן יהיה להתעלם, בשום דיון ובשום בירור, מנקודת מבטו של האדם שהיה הקרוב ביותר לרב זצ"ל בימים הטרופים ההם.



רבי חיים בן-עטר ופירושו אור החיים על התורה. אלעזר טויטו. עריכה: אשר וסרטיל. אלקנה-רחובות, הוצאת מכללת אורות ישראל, תשע"ב. 291 עמ'. (03-9061234)
זוהי הדפסה שלישית של הספר החשוב הזה על רבנו בעל אור החיים הקדוש ועל פירושו, פרי עטו של יהודי יקר, הרב פרופ' טויטו ז"ל, שעסק כל חייו בתורה, למד ולימד, עבד את ה' וחינך דורות של תלמידים. דרכו הייתה ברורה לפניו מאז לימד תורה לעולים חדשים במחנה המעצר בקפריסין ועד לימי המחקר וההוראה באוניברסיטת בר-אילן וחינוך תלמידותיו במכללת 'אורות', כולל העברת אין-ספור שיעורי תורה במסגרות שונות ובעיקר ביישובו אלקנה. הספר עצמו עוסק בעקרונות הפרשניים שהנחו את ר"ח בן עטר בפירושו 'אור החיים', מציג את דעותיו ונקודת מבטו על היחס לתורה ולמצוותיה, דן בדרכי פרשנותו ועוד. קיים דמיון רב בין דמויותיהם של המחבר פרופ' טויטו והעורך אשר וסרטיל ז"ל, שניהם אנשי חינוך ואנשי ספר ראשונים-במעלה, שהלכו לבית עולמם בשנים האחרונות. תנצב"ה.

לייטנר
הודעות: 5599
הצטרף: א' אוגוסט 14, 2011 9:42 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי לייטנר » ד' נובמבר 14, 2012 5:56 pm

הקיק כתב:יוסֶף לֶקָח. ליקט וערך: יוסף בדיחי. ירושלים, תשע"ב. 512 עמ'. (0522-389005)
הרב בדיחי שליט"א היה עוזרו, מזכירו ומשמשו של הרב צבי יהודה הכהן קוק זצ"ל במשך שנים רבות, עד יומו האחרון. אפשר כמעט לומר שידו לא משה מתוך ידו, כפשוטו ממש, במשך כל השנים האלו, בהן כלולות השנים הסוערות של המאבקים סביב ראשית ההתיישבות ביש"ע. הספר הגדול הזה כולל מכתבים ומאמרים של הרב בדיחי שמאירים את דבריהם ושיטותיהם של האב ובנו, מרן הראי"ה והרצי"ה זצ"ל, בעיקר בנושא ישוב הארץ - אך גם בנושאים אחרים.
ספרו הקודם, 'גאולת אור הצב"י', תיאר את דמותו ואת חייו של מורו הרצי"ה, וספר חדש זה 'יוסף לקח' בא להסביר את הנהגותיו בענייני ציבור ומדינה ותורה, בעיקר כאשר לדעת המחבר כמה מתלמידיו החשובים של הרצי"ה זצ"ל מציגים את דבריו ושיטתו שלא באור הנכון. הרב בדיחי מדגיש פעם אחר פעם את תקיפותו של הרצי"ה בכל הנוגע ליישוב א"י, ואת דעתו שכיום מצוה זו היא השורש לקיום התורה כולה, ושזו מצוה הדורשת מסירות נפש בפועל ממש. הרצי"ה התייחס לכפייה המונעת את ישוב א"י כלכל כפייה אחרת 'לעבור על דת', המחייבת, מצד עיקר הדין לפחות, ליהרג ולא לעבור. 'נערי גבעות' דהיום עדיין לא נולדו בתקופתו של הרצי"ה, אך הרב בדיחי מבין דבר מתוך דבר, וקובע ש"מיישבי הגבעות המכונים 'נוער הגבעות' מקיימים במסירות נפשם הפשוטה העילאית והקדושה, עם כל הנלווים עליהם מעם ישראל, את מצות העשה של ישוב ארץ ישראל".
בכמה מקומות בספר מדגיש המחבר שרבו הרצי"ה עמד בתוקף בניסיון ההתנחלות הראשון בשומרון על החובה להתנחל בכל רחבי ארץ ישראל גם בניגוד לעמדת הממשלה, והדגיש את האיסור להתפנות מהמקום מרצון כל עוד קיימת אפשרות להחזיק בו מעמד, גם במחיר של התעמתות עם הצבא. ובלשונו (עמ' 76): 'בעלייה הראשונה לחווארה נזף הרב באלוף הפיקוד שניסה לשכנעו לעבור רק ללילה אחד לבסיס הצבאי הסמוך על-פי הפשרה שהושגה... ובשום אופן לא היה מוכן להתפנות משם. לצערי הרב מתפרסמות עובדות מסולפות בקשר להתנהגות של רבנו זצ"ל, כאילו היה מוכן להתפנות חלילה מאותו המקום'. באותו אירוע החזיק הרב זצ"ל בגדר התיל שהוקמה סביב המאחז הטרי וסירב לעוזבה, ורק לאחר שכל המתנחלים, רובם תלמידיו, נעצרו ונלקחו בכח – הסכים הרצי"ה שיפנוהו משם. הספר מלא במאמרים ומכתבים שכתב הרב בדיחי לגורמים שונים בעיקר סביב הסכמי אוסלו ומאוחר יותר סביב הגירוש מגוש קטיף, כאשר באותה תקופה גרו הרב בדיחי ומשפחתו בכפר דרום. בין הדפים מפוזרות תמונות היסטוריות רבות, וצילומי מכתבים ו'קולות קוראים' בכתב ידו של הרצי"ה זצ"ל.
הספר מתאר היסטוריה-בהתהוותה מנקודת מבט של מסתכל מעורב, העומד לצידו ובצילו של אדם גדול בענקים, שרבות מהתופעות הציבוריות והמדיניות הקיימות מול עינינו היום אירעו בהשפעתו ובהכוונתו. אני מניח שיש מתלמידיו של הרצי"ה זצ"ל שרואים חלק מן הדברים אחרת, אולם לא ניתן יהיה להתעלם, בשום דיון ובשום בירור, מנקודת מבטו של האדם שהיה הקרוב ביותר לרב זצ"ל בימים הטרופים ההם.


באופן כללי, אם מדובר על עובדות, יהיה יותר קשה להתווכח עם הרב בדיחי, אך אם מדובר על הערכה כיצד היה מתייחס הרצי"ה ל'נוער הגבעות', לא ברור כלל שדעתו טובה משל אחרים.
אעפ"כ בספר מופיעות עוד עובדות רבות (שהרב בדיחי משתמש בהן להוכחת טענותיו), שמפריכות הערכות של תלמידי תלמידים אחרים של הרצי"ה "כיצד היה הרצי"ה נוהג בעניין זה".

הקיק כתב:רבי חיים בן-עטר ופירושו אור החיים על התורה. אלעזר טויטו. עריכה: אשר וסרטיל. אלקנה-רחובות, הוצאת מכללת אורות ישראל, תשע"ב. 291 עמ'. (03-9061234)
זוהי הדפסה שלישית של הספר החשוב הזה על רבנו בעל אור החיים הקדוש ועל פירושו, פרי עטו של יהודי יקר, הרב פרופ' טויטו ז"ל, שעסק כל חייו בתורה, למד ולימד, עבד את ה' וחינך דורות של תלמידים. דרכו הייתה ברורה לפניו מאז לימד תורה לעולים חדשים במחנה המעצר בקפריסין ועד לימי המחקר וההוראה באוניברסיטת בר-אילן וחינוך תלמידותיו במכללת 'אורות', כולל העברת אין-ספור שיעורי תורה במסגרות שונות ובעיקר ביישובו אלקנה. הספר עצמו עוסק בעקרונות הפרשניים שהנחו את ר"ח בן עטר בפירושו 'אור החיים', מציג את דעותיו ונקודת מבטו על היחס לתורה ולמצוותיה, דן בדרכי פרשנותו ועוד. קיים דמיון רב בין דמויותיהם של המחבר פרופ' טויטו והעורך אשר וסרטיל ז"ל, שניהם אנשי חינוך ואנשי ספר ראשונים-במעלה, שהלכו לבית עולמם בשנים האחרונות. תנצב"ה.

נראה שכדאי להזכיר שפרופ' טויטו עצמו הקדיש את הספר לע"נ בנו יוסף הי"ד, שנרצח כמפקד כיתת הכוננות באיתמר בניסיונו להציל את בני משפחת שבו.

הגהמ
הודעות: 1384
הצטרף: א' אוגוסט 07, 2011 5:49 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הגהמ » א' נובמבר 18, 2012 2:02 am

הקיק כתב:עוד ארבע סקירות. שבת שלום.
סידור קורן כמנהג ק"ק ספרדים. ערוך ומבואר בידי חנן דוד בניהו. ירושלים, קורן, תשע"ב. כו+1104 עמ'. (http://www.korenpub.com)

האם גם בסידור זה הקפידו על השילוב בשם הויה, דבר שנהיה כ'סימן-מסחר' של סידור ספרדי (או, יותר נכון, של עדות המזרח)?

הקיק
הודעות: 390
הצטרף: ד' אפריל 27, 2011 11:51 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הקיק » ג' נובמבר 20, 2012 8:55 am

בס"ד. לא, בסידור זה שם ה' נכתב כרגיל.

סקירות נוספות:

שערי עיון. פסחים. שיעורי עיון על מסכת פסחים מאת פנחס מונדשיין, ר"מ בישיבת מרכז הרב. חלק ראשון. ירושלים תשע"ב. (02-6514380)
הרב מונדשיין הוא ר"מ ותיק בישיבת מרכז הרב, שידוע בשיעוריו החריפים והעמוקים. הוא זכה ללמוד בקביעות שנים רבות אצל ראשי הישיבה הרב שפירא והרב ישראלי זצ"ל, ואף ללמוד בחברותא במשך שנים עם הרב יהודה גרשוני זצ"ל, 'לייבל גרודנר' כפי שנקרא בימי עלומיו, שנחשב ה'עילוי' של ישיבת מרכז הרב בראשיתה (אז אף הכין בחברותא עם מרן הרב זצ"ל את 'השיעורים הכלליים' שהראי"ה התכווין להעביר בישיבה) ולאחר מכן במשך שנות דור שימש כראש ישיבת 'ארץ ישראל' בניו יורק. השיעורים על המסכת שנמצאים בספר הועברו בפעם הראשונה כאשר הרב מונדשיין הצעיר שימש כראש הכולל של הגרעין התורני בישוב יבנה שבשפלה (לא הקיבוץ!), שכשאר הגרעינים התורניים אברכיו ובני משפחותיהם מפריחים את השממה הרוחנית במקומם בתורתם, ובהשקעתם בחינוך הנוער. לאחר מכן נלמדו הדברים והורצו לפני התלמידים בישיבת מרכז הרב בכמה 'סבבים', ועתה הגיע זמנם לראות אור עולם בדפוס. הרב מונדשיין מגדיר את תפקידם של השיעורים 'להפוך חומר לצורה', בעזרת דקדוק בתיבות הסוגיא ובדברי מפרשיה הראשונים והאחרונים. ט"ז שיעורים בספר על חמשת הדפים הראשונים של המסכת, כאשר בדברים שבכתב נשאר ניחוחם של הדברים כפי שנאמרו בעל פה. יזכה המחבר להמשיך את מפעלו זה על שאר המסכת, ועל מסכתות נוספות.




ארחות אהרן. אור ועבודת המועדים. אסיפת אמרי קודש... מפורש יוצא בקדושה וטהרה מפי כהן עליון... אדמו"ר רבי אהרן מפינסק קארלין. ימי הרחמים והסליחות ומועדי האיתנים. נערך ע"י יחיאל יהודה ברנשטיין. ירושלים, מכון מטה אהרן, תש"ע. שצג עמ'. (02-5370819)
בשנת תשט"ז נפטר רבי יוחנן האדמו"ר מקרלין זצ"ל, הנצר היחיד לאדמו"רי קרלין ששרד את השואה. הוא לא השאיר אחריו בנים, כי אם נכד אחד, בן בתו, שהיה אז כבן שנה. מאז נתפלגה חסידות קרלין: קבוצה אחת החליטה להמתין להתבגרות האדמו"ר-הנכד, רבי ברוך שוחט שליט"א, והשניה העמידה עליה לראש את האדמו"ר הזקן מלעלוב, ואחרי פטירתו את אחד מרבניה – רבי אהרן רוזנפלד. בשלב מסוים, כדי למנוע מתיחויות ואי-הבנות, סוכם בדין תורה בבד"צ של העדה החרדית בירושלים, שהקבוצה הראשונה, הגדולה, תיקרא חסידות קרלין-סטולין (סטולין היתה אחת מהעיירות שבהן פרחה חסידות קרלין לפני השואה), והשניה פינסק-קרלין (קרלין היתה פרבר של העיר הגדולה פינסק).
האדמו"ר רבי אהרן הכהן רוזנפלד זצ"ל מפינסק-קרלין נפטר בשנת תשס"א, ובנו רבי אריה שליט"א יושב מאז על כסאו. בהשתדלותו אזרו עוז כמה תלמידי חכמים מחסידי הקהילה, ואספו דברים שכתב האדמו"ר זצ"ל לצורך עצמו וכאלו שכבר הפיץ ברבים, קלטות שֵמע ומכתבים, סדרו את הדברים לפי נושאים, חיברו נפרדים והפרידו מחוברים, תרגמו מיידיש לעברית בשעת הצורך, ערכו ושִפרו, והחלו להוציא לאור כרכים-כרכים מדברי האדמו"ר זצ"ל.
הכרך הזה עוסק בחודשי אלול-תשרי. דברי האדמו"ר מתובלים בפסוקים ומדרשים, וכוללים ענייני מוסר ועבודת ה'. כך בפרק על 'רמזי ארבעת המינים' מביא האדמו"ר את המדרש הידוע שארבעת המינים מכוּונים כנגד אברי האדם – הלולב כנגד עמוד השדרה, ההדס כנגד העיניים, הערבה כנגד השפתיים והאתרוג דומה ללב; מסביר האדמו"ר שזו הסיבה שכה החמירו בהידורו של האתרוג, כי הוא כמו הלב בגוף האדם, שכל פגם קטן בו פוגע אנוּשוֹת בגוף כולו. לעומתו הלולב מסמל שעל האדם ליישר את קומתו לצורך עבודת ה', והערבוֹת, שעליהן משוכים ופיותיהם חלקים, מסמלות שעל פיו של היהודי להיות ישר וחלק...
בעניין ההדסים מאריך האדמו"ר מאוד: ההדס ש'ענפיו חופין את עֵצו' מרמז על העיניים שצריכות להיות תמיד שמורות ומכוסות, וההלכה ששלושה עלים צריכים לצאת מ'קֵן' אחד מזכירה לנו את מאמר המשנה 'הסתכל בשלושה דברים ואין אתה בא לידי עבירה' וכו': "כי בענייני העיניים צריך איש ישראל להתאזר בעוז ותעצומות לבל יכשל בשום נדנוד איסור ח"ו, כיון שהעיניים הם יסוד ושורש לשמירת כל האדם. ועל ידי ההסתכלות תמיד בשלושה דברים יהיה ניצול כח הראות וההסתכלות, ושוב אין אתה בא לידי עבירה, כי עיקר קדושת האדם תלוי בשמירת העיניים"...
ונסיים בדבריו של האדמו"ר לפני ההקפות בשמחת תורה: "אהוביי אחיי, טייערע ברידער, עומדים אנו כעת טרם אמירת 'אתה הראת' וקודם פתיחת ההקפות. שומה עלינו בזה הזמן לדעת ולשים אל לבנו גודל קדושת זה העת, כי הוא נורא מאוד, ומי יכילנו! כי הנה הובא בספרים הקדושים אשר שמחת תורה הוא הזמן הגבוה ביותר, והוא תכלית כל הימים הטובים שבירח האיתנים, והעבודה הנעשית בו היא למעלה מכל עבודת הימים הנוראים, אשר כל העבודות כולן שהיו בכל הימים הנוראים, עבודת היראה והאהבה של ר"ה ויום הכיפורים ועבודת השמחה של חג הסוכות, כולן מובילין לזה הזמן... והנה זה הוא היום שכל ישראל שמחים ומרננים להשי"ת ומרקדים בשירות ותשבחות לכבוד גומרה של תורה; לזאת פליאה דעת ממני איך יתכן הדבר שיעמדו אנשים בצדדים או ישבו בקרן זווית ולא יכנסו לתוך הריקודין, הלא בזו השמחה יוכל כל איש ישראל לשאוב רוח הקודש כעין שאמרו לגבי שמחת בית השואבה!"...




הנשמה עולה פתאום. שבת עם הרב אברהם יצחק הכהן קוק. עורכים: משה ויחיאל נחמני. רמת גן, אור האורות, תשע"ב. 367 עמ'. (054-3082238)
בודדים היום האנשים שעוד זכו לראות את הרב קוק זצ"ל שנפטר בשלהי תרצ"ה, ליהנות מזיו פניו, או להשתתף בסעודה השלישית שהתקיימה בביתו במשך עשרות שנים ובדרשה שנישאה אחריה, עוד בשהותו בחו"ל, ואח"כ ביפו וכמובן בשבתו בירושלים. מהסיפורים והתיאורים של תלמידיו ושל אנשים בני זמנו עולה שההפסד של 'הדור של ידע את יוסף' הוא עצום – 'הרב קוק של שבת' היה תופעה יחידאית, יוצאת מגדר הרגיל.
מערכת 'אור האורות' מפתיעה שוב בספר מיוחד במינו, הכולל כתבים ואמירות ודברים שבעל-פה ורשמים ותיאורים של הראי"ה ושל תלמידיו והסובבים אותו, סביב השבת וסביב הנהגותיה במחיצת מרן הרב. מההכנות לשבת ועד ההבדלה והמעבר מקודש לחול, אנו מלווים את הרב זצ"ל בשלושה שערים, שער אחד ובו פסקאות מתורתו הקשורות לזמנים אלו, שער שני שמביא מאות סיפורים קצרים על הרב וסביבותיו כסדר השבת, ושער שלישי - 'משמרת השבת' - שמתאר את פעילותו הנמרצת של הרב לחיזוק שמירת השבת בארץ ובחו"ל, במגזר הפרטי והציבורי כאחד. מובן מאליו שהסעודה השלישית הנ"ל זוכה למקום של כבוד: פרק שלם עוסק רק בה, ב'אדמו"ריות' של הרב שבאה אז לידי ביטוי באופן הכי מרגש, בענקיות התורנית שלו שנגלתה אז באוזני המאזינים, ושהשאירה בהלם גם גדולי תורה מפורסמים מחוגים שונים שטרחו להשתתף באירוע הרוחני השבועי הזה, כשהם יושבים במחיצה אחת עם בני משפחה ותלמידים, רבנים ובעלי-בתים-חשובים, ואף יהודים פשוטים שנקלעו לאזור ומצאו מקום לסעוד את לבם, ולא ניכר שוע בפני דל. העורכים מאריכים, וטוב שכך, בתיאור הדרשות המיוחדות שנשא הרב בשעת רעוא דרעווין וברושם הכביר שהם עשו על שומעיהם, עד שהגרש"ז אוירבך זצ"ל, שהשתתף בהן בקביעות כאברך צעיר (למרות התנגדות חלק מבני משפחתו; אמנם אביו הגרחי"ל אוירבך זצ"ל היה ממקורבי הרב) התבטא בסופרלטיבים מאוד לא-מקובלים אצלו על רגשותיו לגבי הסעודה השלישית הזו; וזו לשונו (עמ' 282-283): "היתה שם אווירה של קדושה, העונג הרוחני היה מעין עולם הבא, לפעמים היה נדמה לי שמלאכים ריחפו בחלל... אני חושש שינכו לי מהעולם הבא את העונג הרב וההנאה הרוחנית שהייתה לי בעולם הזה משמיעת שיחות 'הרב' בסעודה השלישית"... (משפט זה גם שמעתי באוזניי מהרב הדרי שליט"א, ראש ישיבת הכותל, ששמעו מפי הגרשז"א זצ"ל).
ונסיים בסיפור מרגש על אווירת כניסת השבת אצל הרב (עמ' 188); המספר הוא הרב יצחק פייבלזון, שהיה מלווהו של ה'דבר אברהם' – הרב אברהם דובער כהנא שפירא, רבה של קובנה, במסע הרבנים לארה"ב בשנת תרפ"ד. ואלו דבריו: "הגיע ערב שבת [על האוניה], ואחרי שהכין את עצמו הרב מקובנה לשבת, אמר לי: 'בוא וניכנס אל הרב קוק'. הלכנו לתאו של הרב, ומצאנוהו יושב לבוש לבן ועטור שטריימל. אחרי שהתיישבנו התחיל הרב לדבר על קדושת עם ישראל וקדושת ארץ ישראל וקדושת השבת, והמשיך כך כשעה תמימה. כשיצאנו מתאו היה הרב מקובנה נרגש מאוד, ופנה אליי ואמר: 'אילו היו אומרים לי עכשיו שהרב קוק הוא המשיח – הייתי מאמין'!"...
הספר מסתיים במקורות מדויקים לכל אימרה וכל 'תורה' וכל סיפור, והוא גם מעוצב באופן ייחודי, כראוי לספר מיוחד שכזה.




צֹהר לנישואין. חופה ומשפחה במבט רעיוני. מאמרים מתוך כתב העת צֹהר. עורך: הרב עזריאל אריאל. קרית גת, 'דני ספרים' וצֹהר, תשע"ב. 346 עמ'. (08-6670700)
הרב עזריאל (בן הרב יעקב שליט"א, רבה של רמת גן) אריאל, רבו של היישוב עטרת שבבנימין, לשעבר עורך כתב-העת 'צֹהר' שפרסם את מאמריהם של רבני ארגון 'צהר' - אך גם של רבנים אחרים, החליט לאסוף כמה עשרות מאמרים בעלי חשיבות-לדורות סביב ענייני הנישואין והמשפחה שהתפרסמו על גבי דפי הקובץ החשוב הזה, שנסגר לפני כמה שנים. שישה שערים לספר, האחד עוסק בהכנות לחתונה ובכלל בתקופת האירוסין (בין ה'שידוכין' [בלשון הפוסקים] לנישואין), בכללי הדרכה של כלות חילוניות ועוד; השני עוסק במעמד החופה עצמה – מנהגי החופה, שאלות בענייני כתובה וכד'; השלישי בחיי המשפחה ובענייני אישות; הרביעי בענייני הריון ולידה, מניעת הריון, רווח רצוי (הלכתית ובריאותית) בין לידות ותכנון משפחה על פי ההלכה (כולל ההגדרה הנכונה והאקטואלית ש'תכנון משפחה' יהודי הוא תכנון משפחה גדולה ובריאה!); השער החמישי עוסק בענייני צניעות, והשער האחרון באשה ובמעמדה. לענ"ד המאמרים החשובים ביותר נמצאים בשער החמישי דווקא, ובהם בעיות צניעות וכללי צניעות במקומות עבודה מעורבים, כולל הדרכות האמורות לסייע לרבים בתוכנו לסור מרע ולעשות טוב בנושא עדין ורגיש זה. הנושאים חשובים, העיצוב נאה והעריכה מוקפדת. אמנם יש לציין שכמה מן המאמרים בספר חורגים (אם מעט ואם קצת-יותר) מן הקונצנזוס התורני-הלכתי המקובל, ועל הקורא והלומד לשים לכך לב.



שיח שאול. שיחותיו, דרשותיו ומקצת משיעוריו של מרן הגאון הרב שאול ישראלי זצ"ל לימים הנוראים. עורך: הרב אברהם ישראל שריר. ירושלים, מוסד הרב קוק, תשע"ב. 13+שכד עמ'. (02-6526231)
הגאון רבי שאול ישראלי זצ"ל, מראשי ישיבת מרכז הרב, דיין בבית הדין הגדול ונשיא מכון 'ארץ חמדה', החל את דרכו הרבנית כרבו של כפר הרא"ה שבעמק חפר, עד שעבר לירושלים. במשך למעלה חמישים שנה נשא את דרשותיו באירועים שונים, והיה ידוע כ'פה מפיק מרגליות'. גם סגנונו בדברים שבכתב היה מופתי, דייקן וקצרן, פשטן ומעמיק כאחד. חתנו המסור הרב שריר שליט"א אסף דברים שבכתב שנדפסו ודברים שנותרו בקיצור ובראשי פרקים בפנקסי חותנו הגדול, הקשיב לקלטות ונבר בכתבי-עת ישנים, ובהמשך פתח ראשי תיבות וציין מקורות, צירף כותרות והוסיף השלמות ותיקונים, ואף יגע ומצא וציין את תאריך הכתיבה או האמירה של כל אחד מהפרקים, פרט שלעיתים הוא חשוב ומרכזי בירידה לסוף דעתו של הכותב הגדול.
בעמ' קד כותב הרב על הברכה 'לשמוע קול שופר' ולא 'לתקוע בשופר', ניסוח שרומז לדעתו על כך שחלק מן המצוה הוא להטות אוזן לקול המיוחד של השופר המלווה אותנו בהיסטוריה, המחבר בין עקידת יצחק לבין מתן תורה; במסירת התורה נאמר 'קול גדול ולא יסף' – מצד אחד 'לא הוסיף', כי התורה לא תהיה מוחלפת ולא תשתנה לעולם, ומצד שני גם 'לא פסק' – כי הקול הזה מהדהד ומוסיף להישמע בכל ההיסטוריה היהודית מאז ברית סיני ואילך, כאשר שלובים ובלולים בו קול מסירות הנפש של העקדה וקול ברית התורה בין ה' ועמו...






מקראי קודש. סוכות. הלכות בניית הסוכה והישיבה בה, בתוספת תשובות מאת גדולי הדור לבעיות שהתעוררו בזמננו, לאשכנזים ולספרדים. כולל עשרות ציורים תלת-מימדיים. מהדורה שניה. משה הררי. ירושלים, תשע"ב. תתקצד+כח עמ'. (02-6511670)
ספרי הסדרה הירוקה 'מקראי קודש' על המועדים (וכן שני הכרכים על הלכות חשמל בשבת) ידועים ומוכרים. הכמות המדהימה של חומר הלכתי מפי ספרים ומפי סופרים, הסדר הנוח והשימושי, הפירוט והדיוק והירידה לעומקם של דברים, השיטתיות בהבאת המקורות ובציטוט מילולי של דברים בעל-פה של גדולי הפוסקים זצ"ל ושליט"א שנמסרו לרב הררי בעקבות שאלותיו הברורות והחדות (והרי 'שאלת חכם חצי תשובה'...), ומעל כל זה – מחירי העלות שבהם נמכרים ספרים אלו (כרך זה, על למעלה מאלף עמודיו, נמכר בישיבות בעשרים ₪!), מצדיקים רכישה של כל אחד מכרכי הסדרה, וגם את המהדורה החדשה והמתוקנת שתופיע, ללא ספק, לאחר כמה שנים.
תלמיד ותיק בישיבת 'מרכז הרב' מסר לי שהגאון ר' אברהם שפירא זצ"ל, כשהיה נשאל ע"י תלמיד שאלות בהלכות המועדים, היה לעיתים קרובות אומר לו "אל תשאל אותי, תסתכל בספר של הרב הררי"... אני מניח שרבנים רבים 'מסתכלים בספר של הרב הררי' לפני שהם מכריעים בשאלות בענייני החגים; הדבר בא לידי ביטוי באופן מיוחד בספר שעוסק בהלכות בניית הסוכה, כאשר בתנאי המגורים והבנייה היום מתעוררות שאלות שלא נשאלו בימים קדמונים וכמעט שאינן נידונות בפוסקים, כמו למשל מה דינה של סוכה במרפסת שיש בה מתחת למעקה מעין ספסל-מדרגה מאבן, שמשמש לישיבה - אך מקטין את שטח הסוכה ומרחיק את הדפנות ממנה; זו שאלה שאינה ברמה של הידור – אלא שכל כשרות הסוכה תלויה בה!
יהי רצון שישלים הרב הררי שליט"א את הסדרה הענקית הזו כולה, ויזכנו במהדורות מחודשות ומתוקנות של הכרכים הקודמים, בבריאות גופא ונהורא מעליא.

הקיק
הודעות: 390
הצטרף: ד' אפריל 27, 2011 11:51 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הקיק » ה' נובמבר 22, 2012 10:22 am

עוד שש סקירות:

אוצר כתבי-היד התלמודיים. יעקב זוסמן, בהשתתפות יואב רוזנטל ואהרן שויקה. ירושלים, The Friedberg Genizah Project ויד יצחק בן צבי, תשע"ב. שלושה כרכים. (bookstore@ybz.org.il)
לכולם זכורה קינתו המזעזעת של מהר"ם מרוטנבורג על שריפת הענק של ספרי הקודש היהודיים בפריז לפני כשמונה מאות שנה: 'שַׁאֲלִי שְׂרוּפָה בָּאֵשׁ לִשְׁלוֹם אֲבֵלַיִךְ... השואפים על עפר ארץ והכואבים המשתוממים עלֵי מוקד גווילייך... איכה נתונה באש אוֹכלה תאוּכּל באש בשר?... צוּרי בלפיד ואש הלבעבור זה נתנֵך, כי באחרית תלהט אש בשולייך?!' וכו' וכו'. שריפה זו, וחברותיה הרבות לאורך הדורות, כילו כמעט לגמרי את כתבי היד הקדמונים באירופה, והגירושים והפוגרומים תרמו את חלקם, והבלאי הטבעי עשה את שלו, ולבסוף גם האופוריה של ראשית תקופת הדפוס גרמה לאנשים להתייחס בזלזול לכתבי היד העתיקים ולהניחם בגניזה (ולא כל הגניזות משתמרות כגניזת קהיר...); כל זה גרם לכך שרק כתב יד אחד [!] שלם של התלמוד הבבלי קיים היום בעולם (כת"י מינכן הידוע) וכתבי יד חלקיים בודדים, ולעומתם אלפי קטעי כתבי יד, קטנים ואף מזעריים, שנותרו בגניזות עתיקות במזרח - ובתוך כריכות ספרים באירופה (מה שמכונה היום 'גניזת אירופה'; הגזלנים הנוצרים עשו בקלפים העתיקים שימוש-משני כמילוי לכריכות ספרים וכתיקי גנזך וכד', ועתה הם הולכים ומתגלים בספריות ישנות ובגנזכי עיריות ועוד). הכתבים האלו מפוזרים בכל ספריות העולם, ו'מכון התלמוד הישראלי' שע"י 'יד הרב הרצוג' שבירושלים עשה רבות בצילום ורישום קטעים אלו, ושיחזור הטקסט המקורי לפי כל החומר העצום הזה, בעבודתו הכבירה על סדרת 'דקדוקי סופרים השלם' (ראה להלן); אבל פעולת ציון כל האוצרות האלו, תיאורם, רישום מקומם, אזכוריהם וכד' עדיין הייתה רחוקה משלימות. עתה נסתיימה סוף-סוף עבודת-החיים של פרופ' זוסמן, בתמיכת 'פרויקט הגניזה' מיסודו של מר דב פרידברג מטורונטו שבקנדה ושל יד יצחק בן צבי שבירושלים, ובכוחות משותפים, בעזרת מומחים לדבר, יצאה לאור רשימה שלימה ומדויקת של כל האינוונטר הנ"ל. מאז פעילותו הנמרצת של הרב רפאל נתן נטע רבינוביץ' זצ"ל בעל 'דקדוקי סופרים' עוד לא נערכה בדיקה כזו, ולא נעשה רישום כזה, של כתבי היד התלמודיים הקיימים בעולם; ב'אוצר כתבי היד התלמודיים' נמצא חומר מקיף פי כמה וכמה, והתועלת ללומדים ולחוקרים מסולאת בפז.
שלושה כרכים גדולים מכילים את הציונים לכל כתבי היד וחלקיהם על פי סדר הא"ב של הארצות והספריות, כשקטעי הגניזה שבספריות אוקספורד וקיימברידג' שבאנגליה נוטלים חלק בראש, ומפרנסים את רוב הכרך הראשון וחלק ניכר מן הכרך השני. בכרך השלישי נמצאים השלמות ומבואות ומפתחות מקיפים. אוצר זה יהווה כלי עזר בעל ערך עצום למומחים העוסקים בנוסח התלמוד, ותהיה לו תועלת כפולה ומכופלת כאשר תסתיים ההעלאה לרשת של כל קטעי הגניזה במסגרת חלק אחר של 'פרויקט הגניזה' על שם פרידברג. יישר כוחם של המומחים המבצעים, ושל המממנים והדוחפים – ראשי 'יד יצחק בן צבי' ובעיקר היוזם והתורם הנדיב והחכם מר דב פרידברג שיח'.






קונטרס מענה פיו. הלכות ריבית והיתר עיסקא. על פי דברי השו"ע, הרמ"א, וגדולי הדורות. מאת יורם סרי. מהדורה שניה. מודיעין עילית, מכון 'שובי השולמית', תשע"א. קלז עמ'. (08-9740617)
הרב יורם סרי שליט"א, רב, דיין ופוסק בקרית ספר, מחבר בין-השאר חוברות קטנות (15X11 ס"מ) המחולקות בדרך כלל חינם לתועלת הרבים, שבהן מוצגים ענייני הלכה והנהגה חשובים בלשון פשוטה וברורה. הלכות ריבית אינן 'סתם' הלכות – התורה מתייחסת אל עוון ריבית בחומרה יתירה, ומצד שני בתנאֵי הכלכלה והבנקאות המודרניים כמעט שאי אפשר להימנע מתשלום וקבלת ריבית, במודע ושלא במודע. כבר לפני מאות שנים פותח, ושוכלל במשך השנים, היתר ה'עסקא', שהוא פרוצדורה הלכתית מסובכת שרק תלמידי חכמים יורדים לסוף מהותה, ויש שמניחים שבעקבות קיומה נעלם איסור ריבית מן העולם – מה שאינו נכון כלל. בקונטרס זה, באותיות גדולות ומנוקדות, מסביר הרב סרי בכ"ז פרקים את כללי האסור והמותר עם הערות ומקורות קצרים, ואת ההשלכות המעשיות הנוגעות לכל מי שרוצה להגיע נקי מעוון ריבית ליום הכיפורים הבא...
עוד קונטרסים במתכונות זו הם 'למעלה למשכיל' – ביאור תפילת שמונה עשרה, קונטרס על הלכות צדקה ומעשר כספים ואחרים. גם אתר אינטרנטי יש למכון 'שובי השולמית' ובו שיעורים באודיו, וידיאו וחומרים רבים נוספים, וגם אפשרות לשאול ולברר וליצור קשר. הפצת תורה במיטבה.







פיסת שמיים. איתן זימן. ירושלים, תשע"ב. 250 עמ'. (052-4581688)
איתן זימן, מרצה ומחנך-לא-פורמלי, מתאר בספר מיוחד זה את תובנותיו, מחשבותיו, חיבוטי נפשו וערכיו, כשהם משולבים בסיפורו האישי – המעבר מנער חסר בטחון-עצמי למעמד של ראש משפחה ומרצה מבוקש. עשרות נושאים מועלים בספר, כשבמרכזם הרעיון שחיי היום-יום אמורים להיות יפים, מאושרים, שמחים, ערכיים ומוצלחים, וכדי להגיע לכך אין אלא לתת את הדעת לכמה עקרונות יסוד ודרכי חיים, ו'לא בשמים היא'. הספר כולל התמודדות עם השאלות הקשות שבחיינו – תפקידו של הרע, יחסי אלוקים-אדם, כישלונות כבסיס להצלחות, דחפים והתמכרויות כהיפוכו של חינוך ערכי, גבולות מול חופש, ועוד. הכתיבה שוטפת, בדרך כלל בסגנון של שיחה ובאווירה קלילה-יחסית, ולא בסגנון עיוני-מחשבתי כבד-סבר; לעיתים נרשמים דברים שנאמרו במהלך דיון בסימפוזיון (אמיתי או מדומה), כשהדעות השונות, השאלות והתשובות, מוצגות לפני הקורא כבשעת אמירתם. אפשר להניח שבני נוער רבים יפיקו תועלת מספר זה, לא פחות מאשר מהשיחות בעל-פה של המחבר במסגרות שונות.




לוח דבר בעתו ה'תשע"ג. ייפרד והיה לחמישה ראשים: סדר יום, דברי הימים, עתים לתורה, יבנה המקדש, מעשה בראשית. העורך: הרב מרדכי גנוט. בני ברק, תשע"ג. 1566 עמ' (17X12X4.5 ס"מ). (0722-328-620)
כבכל שנה מגיע בערב השנה החדשה למנויים ולחנויות הספרים הלוח החשוב הזה, לוח שהכל בו – ענייני הלכה ומנהג, דברי הימים וקביעויות לימוד, ענייני אסטרונומיה שבשמים ממעל - ואירועים חשובים שהיו ושיהיו על הארץ מתחת, ידיעות בנושאים חשובים-באמת וסתם-מעניינים ומאמרים קצרים בנושאים שהזמן גרמם. וכך, דבר יום ביומו, מקבל הקורא החי לפי סדר דפי הלוח מנה גדושה של יידע יהודי כללי ושל 'ידישקייט', קצת השכלה כללית, וכן זירוז לסיים את לימודיו היומיים הקבועים בעיתם - כשלושים [!] סוגים של לימודים יומיים בסדר עולמי קבוע מחכים ללומד במשבצת מיוחדת יום-יום, נוסף ל'דף היומי' כמובן: 'חק לישראל', משנה יומית - או לסיום חודשי\שנתי, סיום תלמוד דו-שנתי [כשלושה דפים] וחד-שנתי [שישה-שבעה], דף יומי של הירושלמי ופרק יומי בתוספתא, רמב"ם – פרק יומי או סיום חודשי\שנתי, עמוד יומי במשנה ברורה, כמה ספרי מוסר בלימוד שנתי ועוד. כמובן שהלוח מזכיר לנו את חכמי ישראל שהגיע יום פטירתם, ומכין אותנו לקראת תופעות טבע מעשה ידי שמים ואירועים מעשה ידי אדם המתרגשים ובאים לעולם. כך למשל לגבי שבת פרשת נח מזכיר לנו העורך הרב גנוט שהגיע זמן 'רביעה ראשונה' לדעת חכמים במסכת תענית (ו, ב); שהיום הוא 'פורים פוזנא' – יום שמחה שחגגו יהודי פוזנן שבפולין שנה-שנה עד השואה בעקבות נס הצלה שאירע להם בשנת תס"ה; שביום זה נפטרו האדמו"ר רבי ישראל מרוז'ין בשנת תרי"א ורבי יוסף זונדל מסלנט – רבו של ר' ישראל סלנטר – בשנת תרכ"ו, ושבשנה שעברה נפטר בו ראש ישיבת 'בית מדרש עליון' במונסי הרב דן אונגרישר זצ"ל, מגדולי הרבנים בארה"ב; ושעל פי איגרת רב שרירא גאון הועברה בסוף תקופת האמוראים הדרשה של 'שבת הרגל' שנשא 'ריש גלותא' לשבת זו שאחרי הרגל, ועוד. בהמשך הרב גנוט מציע לקוראי הלוח לכווין הפעם בקבלת שבת באופן מיוחד במילים 'ה' למבול ישב' לקראת הקריאה מחר בפרשת נח, וכמובן גם בזמר 'יונה מצאה בו מנוח' בסעודת שבת בבוקר, ובהמשך הוא מתאר ומסביר את המנהג לומר 'מי שברך' למתעני בה"ב. מדור 'מעשה בראשית' דווקא דליל הפעם – מוזכר בו רק שהירח נמצא עתה דרומית לכוכב פלוטו, ושהתכסותו תיראה בדרום אפריקה ובדרום האוקיינוס האטלנטי וגם בין אוסטרליה לאוקייניאה...
הכרך העבה הזה פותח בהסכמות והערות שהגיעו במיוחד עבורו ובתזכורת קצרה לעשרות ההסכמות שניתנו לכרכים הקודמים, וממשיך בפרק שמסביר את קביעות שנת תשע"ג (בח"ג, לאחר י"ד שנים בהן לא חל אדרה"ש ביום שני), במאמר קצר וחשוב על זיהויו ההלכתי של 'האיר פני המזרח' ובמאמר אחר על ה'תקופות' לדעת הרמב"ם. לקראת סוף הלוח מוזכר 'כינוס ההצלה' של רבני ארה"ב מפגעי הטכנולוגיה האלקטרונית החדשה; מובא סיפור על מאורעות השואה בעיירה 'מיטל וישו' שבהונגריה מפי אחד הניצולים; מאמר קצר עוסק בפסק תמוה של החתם סופר שניתן לפני בדיוק 210 שנה בעניין קביעת זמן השקיעה בשבתות במרכז אירופה (כולל הפנייה למאמר ארוך בנושא בגיליון 'המעין' ובאתר ישיבת שעלבים); נוסף 'נספח אסטרונומי' ובו הסברים לכל פלאי הבריאה שאנו מוקפים בהם כל-יום כל-היום וכמעט אין איש שׂם על לב – עד שנופל לידו לוח 'דבר בעתו' ועיניו נפתחות והוא מתחיל לראות מראות אלוקים... ועוד ועוד.
בקיצור: אין מדובר כאן על עוד לוח מנהגים שנתי אלא על יצירה אומנותית, לא פחות, במינון מיוחד-במינו של הנהגות והלכות ועצות טובות וידיעות שחבל להפסיד בו אפילו יום אחד, הכל לפי טעמו המיוחד של העורך שליט"א, ובמחיר סביר בהחלט.







תלמוד ירושלמי מסכת ראש השנה, עם פירוש אור לישרים. מאת הרב יהושע בוך. ירושלים, מכון הירושלמי – תלמודה של ארץ ישראל, ואריאל – מפעלי תורה יהדות וחברה בישראל, תשע"א. 34+רפד+17 עמ'. (052-8651340)
מה שעשה הרב קהתי ז"ל למשנה – מנסה הצוות של 'מכון הירושלמי' בראשות הרב אברהם בל"ס שליט"א לעשות לתלמוד הירושלמי: פירוש רציף, בהיר, מדויק, שמוצא את המינון הנכון בין פירוט דעות ושיטות לבין הסבר פשוט וברור של החומר המתפרש. נוסח הירושלמי מפוסק (אמנם במידה מופרזת לטעמי), לכל עניין חדש מוקדם מבוא קצר, הוספות שאינן מגוף הפירוש מופיעות בסוף הפיסקה באותיות דקות יותר, כל תנא או אמורא שמוזכר מצוינים דורו ותפקידו, וכל דף מסודר באופן פשוט ואסטטי – גוף הירושלמי למעלה בנוסח מדויק ע"פ כת"י ליידן (עם השוואה לעדויות נוסח אחרות), והפירוש 'אור לישרים' בשני-השלישים (בערך) התחתונים של העמוד.
העורך הרב בוך מבסס את עיקר פירושו על המפרשים הקלאסיים, אך משתמש גם בכל הידע המדעי שהצטבר עד עתה בלימוד הירושלמי. כך כאשר הירושלמי משתמש בתיבה 'דתנינן' (למשל בפרק א הלכה ג: 'מתניתא כמאן דאמר כולהם נידונין בראש השנה וגזר דינו של כל אחד ואחד מתחתֵם בזמנו, דתנינן ובחג נידונין על המים') – מסביר הרב בוך (עמ' עה), על פי הספר 'הטרמינולוגיה של הירושלמי' מאת ד"ר לייב מוסקוביץ' מבר אילן, שלפעמים המונח 'דתנינן' רק מציע מקור במשנה לדברי החכם שנאמרו קודם (וכך הוא במקרה דנן), אך לפעמים המונח מקדים הוכחה וסיוע לדעה שנאמרה. גם הביטוי המופיע קודם בירושלמי (ארבע פעמים רצופות) 'אית תניי תני', מוסבר בפירוט בעזרת ספר חשוב זה (עמ' עד). מפתח נושאים ורשימת הפסיקות ההלכתיות הנובעות מן הירושלמי במסכת זו חותמים את הכרך.
הספר מוקדש לזכרו של יצחק גן צבי ז"ל, מתוקעי השופר במוצאי יום הכיפורים בכותל בתקופת המנדט, שניבא בראשית שנת תשכ"ז שביום הכיפורים הבא יתקע שוב במוצאי יוהכ"פ בכותל - וכך היה...





בעין חינוכית.מבט תורני-חינוכי על אתגרי חיינו המתחדשים. עורך: יונה גודמן. אלקנה, מכללת אורות ישראל, תשע"ב. 376 עמ'. (03-9061304)
מפעל חינוכי-תורני נוסף של מכללת אורות ישראל, על קמפוסיה באלקנה וברחובות, הוא הדפים הדו-שבועיים 'בעין חינוכית' שעורך אותם המחנך הידוע הרב יונה גודמן, ובהם נידון כל פעם נושא תורני-חינוכי אחר; הדפים מופצים באלפי עותקים בדואר רגיל ובדואר אלקטרוני, ועושים פירות ופירי-פירות. לקראת הגיליון המאה (תשס"ב-תשע"ב) נלקט המיטב שבהם ונערך לפי נושאים בעשרה פרקים, ואף נוספו ע"י העורך בסוף כל פרק שאלות פתוחות להרחבה והעמקה. כלי תורני-חינוכי מפואר ומועיל.

עשוי לנחת
הודעות: 2759
הצטרף: ב' יוני 20, 2011 11:10 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי עשוי לנחת » ב' דצמבר 24, 2012 10:23 am

הרקי"ק יקירנו, מדוע אחרו פעמיו מזה כירח ימים?

הקיק
הודעות: 390
הצטרף: ד' אפריל 27, 2011 11:51 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הקיק » א' ינואר 06, 2013 1:06 pm

בס"ד. לכל המתעניינים - חבילי טרדין שאפפוני עקבוני, ואחר עד עתה. אשתדל בעז"ה להמשיך בפרסום סקירות הספרים הקצרות (שרובן ככולן מתפרסמות בשבועון 'בשבע') תמידים כסדרם, ואודה מראש על תגובות, הערות וביקורת. הק' יואל


משׂונצינו ועד וילנא. סיפורו המרתק של דף הגמרא המודפס. מאת יעקב לויפר. ירושלים, הוצאת המודיע, תשע"ב. 310 עמ'. (02-5712415)
ממבט ראשון ניתן היה לחשוב שההיסטוריה של הדפסת התלמוד תעניין כמה אנשי מקצוע בתחום מדעי היהדות וההיסטוריה היהודית, ואולי עוד כמה 'משוגעים לדבר'; אך הרב לויפר, ת"ח וחוקר תורני שכבר פרסם מאמרים וההדיר ספרים, הצליח לעשות מהנושא הזה ספר מותח, שבו הוא מציג לפני הקורא את סיפורו של דף הגמרא שלפנינו בשילוב של אלפי נתונים, חידושים עובדתיים והיסטוריים ואפילו מאות הערות למדניות, עד שגם תלמידי חכמים מובהקים לא יצליחו להניח ספר זה מידיהם עד תומו. מתברר שכרכי התלמוד התייצבו בנוסחם, בהיקפם, במרכיביהם ובדרך הצגת 'כלי העזר' שבהם, רק לפני כמאה ושלושים שנה, כאשר נדפס בווילנא בפעם השלישית התלמוד של מהדורת 'ראָם' (קרי: רוֹם) הידועה, או ליתר דיוק – 'דפוס האלמנה והאחים ראָם' (מעניין שה'אלמנה', הגב' דבורה ראם, היתה – על פי המסופר – הדמות הדומיננטית בהנהלת הדפוס, למרות שלא הייתה אמם של ה'אחים' [כפי הטעות המקובלת] אלא גיסתם – אלמנת אחיהם המנוח, וכלתו של מייסד הדפוס הגדול בווילנא ר' ראובן ראם...). המהדורה הזו, למרות שגם בה לא חסרות טעויות, הייתה מהדורת התלמוד הבבלי הנדפסת והמוצלחת ביותר בכל הדורות עד זמנה; מדפיסיה השתדלו ללקט את כל הטוב מהמהדורות שלפניהם ולהוסיף עליהן כהנה וכהנה, ובמשך כמאה שנה היא שלטה שלטון בלי מצרים באוצר הספרים היהודי, כשרוב ככל מסכתות התלמוד שנדפסו בתקופה זו היו של דפוס וילנא (שאותו הדפיסו וחזרו והדפיסו ברבבות עותקים, עד חורבן בית הדפוס הזה בשואה), וצילומיו – עד השנים האחרונות.
בדורנו זכינו, עם העלייה בהיקף הלומדים ב"ה מכאן, וברמת החיים הכללית מאידך, למהדורות חדשות. הלומדים הוותיקים שבינינו זוכרים עוד את מהדורת 'אל המקורות' שיצאה לאור ע"י משפחת גניחובסקי ושותפיה בתקופת הקמת המדינה, והחידושים שבה היו פיסוק חלקי, צירוף הירושלמי בסוף כל מסכת, פירושי רבי יהונתן הכהן מלוניל על כל התלמוד מכת"י ועוד ועוד. אחריה נדפסה בארה"ב מהדורת 'מאורות' המפוארת שכונתה בזמנו 'פאר הש"סים', אחריה מהדורת רובינשטיין עם חידושה העיקרי: 'עין משפט השלם', ולפני כשלושים שנה הופיעה מהדורת טל-מן, שחידשה את הדיבורים המודגשים ברש"י ונמכרה היטב במשך שנים רבות. כל המהדורות האלו התבססו, כמובן, על צילומי ש"ס וילנא. בהמשך יצאה לאור מהדורת וגשל, שהחלה בהכנסת תיקונים בנוסח דפוס וילנא – בגמרא, רש"י ותוספות, הוסיפה מדורים של 'מוסף רש"י' (פירושי רש"י על העניין במסכתות אחרות) ופירושי הלעזים שברש"י על הדף (מתוך ספרו של א"מ ז"ל 'אוצר לעזי רש"י'), וכן סידרה את ה'אחרונים' שבסוף המסכת במרוכז לפי סדר הדפים. החידושים האלו היו 'יריות הפתיחה' לקראת הופעת שלושת המהדורות החדשות המרכזיות של דורנו: מהדורת 'עוז והדר' הידועה, מהדורת 'מסורת הש"ס' (או בשמה הידוע יותר 'דפוס וילנא החדש'), ומהדורת וגשל החדשה שנקראת 'נהרדעא'. בכל אחת מהן תוספות ושינויים ושיפורים רבים, וקנאת סופרים ומדפיסים תרבה דיוק וחכמה. אמנם בכל המהדורות האלו, שאותן, עם מעלותיהן וחסרונותיהן, מתאר הרב לויפר באופן מרתק ומשכנע, לא הגיעו עדיין לשיחזור הנוסח הקדום וה'מקורי' של התלמוד הבבלי, ואפילו לא סיימו את ניקוי הנוסח של גמרותינו מ'תיקוני' הצנזורה הרבים; אך הכיוון ב"ה ברור.
כשלושים פרקים בספר, שפורשׂים לפנינו למעשה את תולדות לימוד התורה שבעל-פה בחמש מאות השנים האחרונות, כשברקע נמצאים מאבקי מדפיסים ו'מלחמות יהודים', רשעת הצנזורים ושריפות תלמוד, תולדות הגהותיהם של גדולי ישראל שזכו להיות מודפסים 'על הדף' - וסיפוריהן של טעויות מביכות, מצערות ואף מצחיקות שנשתרבבו לדפוסים שלנו, ועוד ועוד. על כל זה, ועל עוד הרבה יותר מזה, ניתן לקרוא בספר הבאמת-יוצא-מן-הכלל הזה, שלידתו בסדרת מאמרים על גבי העיתון 'המודיע'. מומלץ בכל לשון.








מחקרים בהלכה ובתולדותיה. שלום אלבק. רמת גן, הוצאת אוניברסיטת בר אילן, תשע"ב. 210 עמ'. (03-5318575)
עשרה מאמרים נאספו בספר זה, שהמכנה המשותף שלהם הוא שהבנת העיקרון שנמצא בבסיס הלכה מסוימת מבאר את תכליתה וטעמה, מיישב את הקשיים שבסוגיות הקשורות אליה ומסביר את ההלכות הכרוכות בה. גם מחלוקות רבות של תנאים ואמוראים מתפרשות, לדעת פרופ' אלבק, על פי אותו עיקרון – הם נחלקו ביישום המעשי של הדין שלגבי עקרונותיו היסודיים הייתה ביניהם בדרך כלל הסכמה.
הפרק הראשון עוסק בעשרת הדברות, ובו מנסה המחבר להסביר שעיקרי המצוות שבעשרת הדברות הם אלו שמקרבים את האיש הישראלי לריבונו של עולם יותר מאשר מצוות אחרות, ולכן דווקא הן ניתנו באותות ומופתים לעיני כל ישראל. בהמשך הוא דן בדרכי פסיקתם של הדיינים בימי התלמוד, בכללי גמירות הדעת לגבי קניין עתידי, בסוגי הריבית השונים, ביחס בין הכוונה למעשה אצל החובל והמזיק, ובכמה סוגיות הלכתיות-היסטוריות – שיטתו של גדול בעלי התוספות, רבנו תם נכדו של רש"י, בהבנת הסוגיות וביישומן בפסיקת ההלכה בבעיות זמנו; יסודותיו וסמכויותיו של משטר הקהילות בספרד בראשית תקופת הראשונים (סוף האלף החמישי וראשית האלף השישי); ולסיום שני עניינים 'מודרניים' יותר – היחס בין המשפט העברי ל'מדעי היהדות', ותיאור שיטתו והישגיו של אביו של המחבר, פרופ' חנוך אלבק ז"ל, בחקר התלמוד וההלכה.











אמונה וגאולה. מחשבת ישראל, יחידה ראשונה. כתיבה ועריכה: הרב ד"ר יוחאי רודיק והרב זאב קרוב. ירושלים, 'מעלות', תשע"א. 237 עמ'. (02-6536446)
לימוד האמונה כמקצוע לימוד המכונה 'מחשבת ישראל', עורר תמיד שאלות חינוכיות ומתודולוגיות קשות – איך להעביר נושאים 'כבדים' באופן שייקלטו בלב הנערים והנערות, במקצוע שבו חשובה ההפנמה והקבלה-בלב יותר מאשר בכל מקצוע אחר; וכאשר מדובר על 'חומר לבגרות', אחד מני רבים – המשימה קשה שבעתיים. ספרים רבים, חשובים ומכובדים, מצויים בשוק, ובהם מקורות מלוקטים מאת גדולי ישראל מסודרים על פי נושאים; אך ב'מבחן התוצאה' חשו העוסקים בתחום, מורים ותלמידים, ש'זה לא זה' – שיעורי 'מחשבת ישראל', בדרך כלל, לא הפכו לכלי משמעותי שבעזרתו נעשו התלמידים מאמינים יותר, מקפידים יותר, בטוחים יותר בדרכם התורנית.
המפקח המרכזי למחשבת ישראל בשנים האחרונות הוא הרב ד"ר יוחאי רודיק, שאחרי שנים של לימוד בישיבות 'הר עציון' ו'מרכז הרב' השלים במקביל לימודים אקדמאיים, עסק במחקר והוראה ואח"כ עבר לשטח הפיקוח. הוא הרגיש מקרוב את הצורך לשינוי כיוון, ובעזרת הרב זאב קרוב ראש הישיבה בקרני שומרון וצוות עוזרים, פנה להכין חוברת חדשה שתעסוק בנושאים הבאמת-חשובים לכל תלמיד ותלמידה – משמעות החיים, הדרכים להגיע לאמונה בבורא, שיפור המידות, אמונה בשעת משבר, אמונה ואָמנות, תהליכי הגאולה והחיים והמות. מדובר על לקט מובאות הכולל דברי הסבר קצרים ושאלות לעיון ולדיון, עם סיכומים והערות. המיוחד בחוברת המהודרת הזו הוא הגישה שאפשר לכנות אותה 'עם הפנים לתלמיד' – הרבה צילומים ואיורים, עימוד נאה ומגוון, וקטעי מקורות לא-צפויים שעשויים לעורר עניין ומחשבה; כך בפרק הראשון שכותרתו 'האדם מחפש את עצמו' מובא בין השאר קטע מתוך מכתב שכתב יוני נתניהו הי"ד בנערותו, שבו הוא מתחבט בדיוק בשאלות אלו: 'כח החיים דוחף אותי להוסיף ולהתקיים. אולי הסיבה היחידה שאני חי היא לנסות למצוא תשובות לשאלות המציקות לי... האדם אינו חי לעולם, ועליו לנצל במידת יכולתו את תקופת חייו. עליו להשתדל למצות אותם עד תומם. כיצד?'... לצד דברים אלו מובאים דברי הרבי הגדול מקוצק זצ"ל: 'אם אני הנני אני משום שאני הנני אני, ואתה הנך אתה משום שאתה הנך אתה – הרי אני הנני אני ואתה הנך אתה; אבל אם אני הנני אני משום שאתה הנך אתה, ואתה הנך אתה משום שאני הנני אני – הרי שאני אינני אני ואתה אינך אתה', ואחר כך נשאלות שאלות, כגון מדוע בתקופות מסוימות עלול אדם להרגיש שחייו חסרי משמעות? מהי חשיבות היצירה הרוחנית והמעשית במתן משמעות החיים? על שאלות אלו ועל אחרות מובאות תשובות, בסדר מובנֶה, מתוך כתבי רמב"ם, מהר"ל, רמח"ל, הרב הירש, הראי"ה קוק, הלל צייטלין, הרב דסלר והרב בר שאול, ואף דברי הרחבה ועיון מאת ויקטור פראנקל בספרו הידוע 'האדם מחפש משמעות'. על כל כותב צורפה ביוגרפיה קצרה, והערות-צד נוספו בכל עמוד בהן דברי חכמה ויראה ממקורות שונים ובסגנונות מגוונים.
הנחת היסוד של העורכים היא שהיום רבים מבני הנוער אינם מקבלים שום דבר כְמובן-מאליו, וכל אמונה וידיעה שאנו רוצים שיינטעו בהם חייבים להגיע מתוך מחשבה וחיפוש, ניסוי ותעייה. ניתן לצפות שספר זה, שהוא ראשון בסידרה, 'יעשה את העבודה', ויועיל לחזק את הקשר בין דור שלם של בני נוער לאביהם שבשמים, ללימוד תורה ולהפקדה במצוותיה; המאמץ בכל אופן ניכר בכל שורה, ותגובות חמות המגיעות ממורים ותלמידים 'בשטח' מעודדות.














פני שבת. שיחות לפרשת השבוע. מאת הרב משה גנץ. שעלבים, ספריית משעול, תשע"ב. 314 עמ'. (08-9276573)
הרב גנץ, בוגר ישיבת 'מרכז הרב' ור"מ ותיק בישיבת שעלבים, מענג כל ליל שבת, בין קבלת שבת לתפילת מעריב, את שומעיו בבית המדרש של הישיבה הגבוהה בשעלבים ב'שיחת פתיחה' לשבת הנכנסת ובאה. מדובר על שיחות קצרות, בנות דקות ספורות, שמעלות שבת אחר שבת נושא הקשור לפרשה ב'פשט' או ברמז, נושא שכמובן אינו ממוצֶה עד תום בזמן קצר כל כך – אבל תמיד מציג לפני השומעים נקודה בפרשה באופן שלא ראו אותה כך קודם, משאיר אצל השומעים רושם, ובעיקר - גורם להם לחשוב. תלמידים מקשיבים ביקשו להעלות את הדברים על הכתב, הרשות ניתנה, וצוות שלם ערך וסידר והקליד ועימד, עד שהספר 'פני שבת' יצא לאור בימים אלו כלול בהדרו.
לכל פרשה נכתבו כמה שיחות, והרב גנץ אף טרח להשלים 'שיחות' לפרשות שב'בין הזמנים' בהן לא ניתנות שיחות בישיבה, ולהוסיף שני פרקי מבוא, האחד הדן ביחס שבין המקרא והפרשנות עליו - בעיקר בענייני אגדה, והשני ממשיך בשאלת היחס בין פשוטו של מקרא לבין ההלכה, על פי שיטת הגר"א המבדיל מהותית בין ה'חומר' (=נוסח התורה) לבין ה'חותם' (התושבע"פ) העושה בחומר כרצון נותן התורה.
כך לגבי פרשת 'וירא' דן הרב בדברי חז"ל במסכת שבת ש'גדולה הכנסת אורחים מקבלת פני שכינה', כלל שנלמד מאברהם אבינו שביקש מה' באמצע התגלות אלוקית 'אַל נא תעבור מעל עבדך' ורץ לטפל באורחיו. הרב גנץ מסביר את הדברים על פי דברי הסיום של הרמב"ם למורה הנבוכים, שבו הוא מדגיש שלמרות מרכזיותה של 'ידיעת ה'' בעבודת ה' – הדבקות בה' גדולה ממנה, והיא באה לידי ביטוי במעשי צדקה וחסד, או בלשונו של הרב קוק בהידבקות באידיאלים האלוקיים. המצוות שבין אדם לחברו אם-כן אינן רק הכנות של האדם לידיעת ה', כפי שמדגיש הרמב"ם כמה פעמים ב'מורה' – אלא גם מביאות לידי ביטוי בפועל ידיעה זו ע"י עשיית מעשים שריבונו של עולם חפץ ביקרם. לפי זה גדולה הכנסת האורחים של אאע"ה בכך שהיא נותנת ביטוי לדבקותו של אברהם בה', ומשלימה את צורתה של דבקות זו. ונאים הדברים לאומרם שליט"א.











שררה שהיא עבדות. סוגיות ברבנות הקהילה. מאת משה לוונטהל. מהדורה שניה מתוקנת. ירושלים, תשע"ב. 760 עמ'. (02-6518106)
הרב לוונטהל משמש כיום כרב קהילה תורנית-לאומית בשכונת 'הר נוף' בירושלים, ובתפקידי חינוך והוראה בכירים. לפני שנים שימש כרב הישוב בית יתיר שבדרום הר חברון והישובים הסמוכים, ובנה מערכת רבנות למופת. בדרכו המסודרת הוא השתדל שלא לפעול 'מהבטן', אלא לתכנן את מעשיו, להפיק לקחים מטעויותיו, לפרוש את מטרותיו לטווח הקרוב והרחוק, להשוות ולהנגיד בין 'מקצוע' הרבנות למקצועות אחרים בעלי אחריות חברתית, חינוכית וארגונית דומה, ומכל זה הוציא מתחת ידו ספר מקיף ביותר ומיוחד-במינו על תפקידי הרב [והרבנית!] בקהילה, כללי עשה ולא-תעשה, תיאורי מצבים משתנים, שיקולים סותרים, ואירועים מחייבי תגובה, שבהם נתקל כל רב קהילה במינונים שונים. בשערי הספר – 'הנפשות הפועלות', 'התפקיד', 'הדרך' והנספחים - נקבצו אלפי הערות, הדרכות, הצעות ו'טיפ'ים לרב קהילה מתחיל – ואף לחברו בעל הוותק. לא לשווא זכה הספר במהדורתו הראשונה בפרס משרד החינוך ליוצרים בתחומי התרבות היהודית ובפרס ע"ש הרב שאול ישראלי זצ"ל לספרות תורנית, ולהמלצות חמות מתלמידי חכמים ידועי שם ומרבנים בשטח. במהדורה השניה נוספו הוספות ותוקנו תיקונים, ובעז"ה יפיקו רבים מספר הדרכה זה לרבנים תועלת רבה.

הקיק
הודעות: 390
הצטרף: ד' אפריל 27, 2011 11:51 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי הקיק » ב' ינואר 21, 2013 7:46 pm

עוד ארבעה ספרים:

כִּי עֵת לְחֶנְנָהּ. עליה וישיבה בארץ ישראל. מאת ראובן פרידמן. מהדורה שניה. ירושלים, מוסד הרב קוק, תשע"ב. 490 עמ'. (054-4233742)
הרב ראובן פרידמן מקרני שומרון, מעוצם חיבתו לארץ ישראל, אסף וליקט וסידר מקורות והערות והרחבות בעניין מצוַת העלייה לארץ ישראל והישיבה בה, מקורותיה וחשיבותה, ושיטות הראשונים והאחרונים בעניינה. הוא מבקש להקל על הלומד את הגישה לכל החומר העצום שנכתב בנושא הזה במשך אלפי שנים, ולאפשר לו לראות במו עיניו, ולהבין במו לבו, את מגוון הדעות בנושאים אלו, עד שיוכל אפילו, אם ירצה, להגיע למסקנות מעשיות בעניין מצוה זו. המלקט-המחבר אינו מכריע בענייני הלכה, וקל-וחומר שהוא בורח כמו מאש מרמזים פוליטיים למיניהם, מענייני שלטון ומדינה ואף מעניינים אחרים הקשורים לכלל – מלחמה, כיבוש, בניין בית המקדש וכד'; אך ורק הצגת הנושא היקר של ישוב הארץ לפני כל לומד ומתעניין עומד לנגד עיניו, ואת זה הוא עושה באופן נפלא.
בשמונה 'חלקים' ועוד שני נספחים, על פני כמעט חמש מאות עמודים גדושים, הוא לא משאיר כמעט אף נקודה שלא נידונה – מפקודת ה' לאברהם 'לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך', שלדעת הרב מנשה קליין זצ"ל, האדמו"ר מאונגוואר בעל שו"ת 'משנה הלכות' (שעוד הספיק לתת מכתב ברכה לספר), היא היסוד למצות ישוב הארץ (בדיוק כמו שמצות ברית מילה יסודה באברהם אבינו - למרות שלדורות ציוויה מהר סיני), ועד הרב עובדיה יוסף שליט"א, שהמחבר מביא לקט מדבריו בעניין העלייה לארץ והישיבה בה, ובהם ש'צריכים לנסות להשפיע עליהם [=על היהודים הגרים בחו"ל] בדרכי נועם לשוב לארצינו הקדושה, ולחנך את בניהם לתורה שאין לך תורה כתורת ארץ ישראל... ויהי רצון שיקויים במהרה הפסוק ופדויי ה' ישובון ובאו ציון ברינה ושמחת עולם על ראשם'.
ב'חלק' השמיני מסכם המחבר את עיקרי המצוה המוסכמים – ומציג את נקודות המחלוקת העיקריות. הוא מדגיש שחלק גדול מן המחלוקות יסודן במחלוקת עובדתית: מה מידת הסכנה לקיום הדת בישוב העכשווי בארץ ישראל. בהמשך הוא מעלה לדיון – בלי להכריע – את השאלה האם השתנתה מהותית נקודת המבט ההלכתית לאחר קום המדינה, ומעיר (עמ' 474) שהכלל 'אלו ואלו דברי אלוקים חיים' אינו נוהג לגבי מחלוקת של גדולי ישראל בעניינים של מציאות עובדתית; בהערה הוא מאריך בשיטת רבי אלחנן וסרמן הי"ד שהכרעה ב'ספיקא דעובדא' לא נמסרה לחכמים, בניגוד ל'ספיקא דדינא'. בהמשך הוא מביא פסק של בעל שו"ת מעיל צדקה המתיר להמרות פי בית דין שפסק לפלוני תוך טעות במציאות שלא יעלה לארץ, וכאן בניגוד למנהגו בכל הספר לא יכול היה המחבר להתאפק מלהוסיף: 'מי יגלה עפר מעיני רבנו בעל המעיל צדקה שראה ברוח קודשו שעתיד להיות כדבר הזה בישראל'... הוא ממשיך ומציג דברים שאמר הגר"א וסרמן זצ"ל הנ"ל ב'כנסיה הגדולה' השלישית של אגודת ישראל שנערכה לפני השואה, ובהם ביקש מגדולי התורה להתנגד למדינה היהודית העומדת לקום; בין השאר טען אז הרב וסרמן שלא תהיה אפשרות לחינוך דתי במדינה שתקום (היום 45% מן הילדים בארץ מתחנכים בחינוך דתי לסוגיו), שראשי המדינה בוודאי יגבילו את עלייתם לארץ של בני הציבור החרדי (חוק השבות אינו מבדיל בין דם לדם), ושאין סיכוי לתושבי הארץ היהודים לעמוד צבאית מול שכניהם הערבים... דעתו לא נתקבלה; ב'כנסיה הגדולה' הרביעית, שנערכה בירושלים בשנת תשי"ד, אף יצאה קריאה 'אל היהודים בכל תפוצות ישראל לעלות לארץ הקודש ולהתיישב בה, כי כאן הוא פלטין של מלך'. הרב פרידמן מסיים את הדיון החריג הזה בספר בכך שלדעתו עלייתו לארץ של בנו של הגר"א וסרמן זצ"ל, רבי אליעזר שמחה וסרמן זצ"ל, שייסד את ישיבת 'אור אלחנן' בירושלים ועמד בראשה, היה בה תיקון גדול לדברי אביו הנ"ל...







בַּעֲלֵי אֲסֻפּוֹת. קובץ תורני נר ישראל יעקב. בית אל, בית המדרש גבעת אסף, תשע"ב. 167 עמ'. (02-9975750)
בגבעת אסף שבצומת ה-T שעל יד בית אל, על כביש 60, חיות עשרות משפחות, ובליבם – תרתי משמע – נמצא בית מדרש פעיל, שבו יושבים עשרות אברכים ב'כולל' הלכה בראשות הרב גיורא ברנר שליט"א, לומדים ומלמדים וגם כותבים. זהו הקובץ השלישי שיוצא לאור ע"י בית מדרש חשוב זה, ובו מאמרים מגוונים בענייני או"ח ויו"ד: האחד עוסק בשאלה העתיקה של חיוב ברכת התורה אחרי שנת קבע ביום, ובין מסקנותיו שרצוי שהגבאים יורו לכהן העולה לתורה במנחה-קטנה של שבת שיוציא ידי חובת ברכת התורה את כל אלו שקמו משנתם זה עתה, והם מצידם יתכוונו לצאת בברכותיו, ולאחר מכן ישלימו בהרהור-הלב גם את ברכת 'על דברי תורה' וכו'. ראש הכולל עצמו דן בשאלה ידועה אחרת – אם להעדיף תפילה 'ברוב עם' או תפילה כוותיקין, ומסקנתו שתפילה כוותיקין עדיפה, בתנאי שהדבר לא יפגע במניינים הקיימים. עוד נידונות שם השאלות אם ניתן להקל בשמיעת מוסיקה בימי ספירת העומר, מה הם גדרי חיוב הרופא לרפא והחולה להתרפאות ועוד. הרב אלקנה ליאור, מלומדי ה'כולל' ובנו של הגר"ד ליאור, דן עם אביו שליט"א בשאלה האם ניתן לצאת ידי חובת התקיעות בראש השנה בשופר מעובד, כפי שמקובל היום שמחממים את השופר ומיישרים אותו ונותנים לו צורה מסוימת; הרב-האב שליט"א החמיר, והבן הצליח לשכנע אותו רק בכך שגם המקילים לצאת ידי חובה בשופרות המקובלים יש להם על מי לסמוך. הרב נשאר בדעתו שלכתחילה ראוי לתקוע בשופר שאינו מעובד, כפי שנוהגים בני תימן. עוד מאמרים חשובים בקובץ עוסקים בהלכות נידה ועוד.
החשש לגורלו של היישוב בגבעת אסף עדיין לא נעלם; רוחות רעות במשרדי הביטחון והמשפטים מנסות לעורר ספק מדי-פעם בחוקיותו ובאיתנותו. מי יתן וזכות לימוד התורה המאסיבי בכמותו ואיכותו בבית המדרש המקומי יעלה לרצון לפני בורא עולם, ויזכה את הלומדים בו ואת תושבי המקום כולו לשלווה קיומית אמיתית ושלֵמה לאורך ימים...






יש"א שלום. הערכתו של הגרי"ש אלישיב זצ"ל כלפי מרן הראי"ה קוק זצ"ל. יוצא לאור במלאת שלושים לפטירת הגרי"ש. רמת גן, אור האורות, תשע"ב. 58 עמ'. (054-3082238)
חוברת זו מכילה זיכרונות וסיפורים שסיפר הרב אלישיב על הרב קוק, ועדויות על יחסו לרבנות הראשית והעומדים בראשה. העורכים פותחים בתולדות חייו של הרב אלישיב וקשריו עם הרב קוק מילדותו (הרב קוק סייע לעליית המשפחה לארץ, היה בקשר הדוק עם סבו הגדול ואף שידך לרב אלישיב את אשתו – בת תלמידו ומקורבו הרב אריה לוין זצ"ל), מספרים מפיו על הערכתו את אישיותו של הרב קוק ('הרב' סתם בפיו) ואת כתביו ופסקיו, על מחאותיו בהזדמנויות שונות נגד הפוגעים בכבודו של הרב קוק ונגד המעלימים את דמותו (ואת הסכמותיו...) ועוד. כמו כן מציינים העורכים את הקשרים העמוקים שהיו לרב אלישיב עם הרב הרצוג זצ"ל, ואת יחסו לרבנים הראשיים האחרים, כולל הנוכחיים. אין סיכוי רב שחוברת זו תשנה את דעתם המוטעית של קיצוני הציבור החרדי על הראי"ה זצ"ל, אבל היא בוודאי תאיר את עיניהם של רבים, ובכך חשיבותה.







פניני המלבי"ם. על התורה, שבת ומועדים. לוקט ונערך ע"י אהרן קינדרמן. ישיבת שעלבים, הוצאת משעול, תשע"ג. שני כרכים. (hamalbim@gmail.com)
ר' מאיר ליבוש ב"ר יחיאל מיכל וייסר זצ"ל נולד לפני כמאתיים שנה בעיר קטנה בפולין, ומצעירותו נודע כעילוי. הוא שימש ברבנות בכמה עיירות, וכאשר נודע שמו כדרשן מופלג הוא הוזמן לכהן כרב עיר הבירה הרומנית בוקרסט. שם נקלע למאבק עיקש בינו לבין ה'מחדשים' והרפורמים, עד שהאחרונים הצליחו לשכנע את השלטונות לגרש את הרב ה'קנאי' מארצם. הוא כיהן אח"כ כרב במקומות שונים, עד שנפטר בשנת תר"ם.
למרות שכתב גם ספרי הלכה חשובים מצד אחד, וספרי דרוש מאידך גיסא – הוא התפרסם בעיקר בפירושו הנרחב למקרא, שהיה בו צורך השעה – אחד מכלי הנשק העיקריים של ה'משכילים' היה לימוד התנ"ך כפשוטו, שגרם באופן פרדוקסלי להתרחקות בני הנוער מן המחויבות להלכה; המלבי"ם בפירושו הענק הראה והוכיח עד כמה ההלכות ועקרונות-היסוד העתיקים של היהדות נטועים עמוק בפסוקי התנ"ך, בפשטם ובעומק-פשטם. העקרונות שעמדו לפניו היו: א. כל כפל לשון בפסוק אינו סתם 'לשון בני אדם', אלא יש לו משמעות שאותה צריך לחשוף; ב. לכל מילה בפסוק יש משמעות; ג. אין שום פסוק שאינו בא כדי להביע רעיון או ללמד עובדה שלא היו ידועים בלעדיו. או בקיצור: אין שום מילה במקרא שאי אפשר לגלות את עומק משמעותה, ואת מה שהיא מחדשת לנו. ספריו אכן עשו פירות ופירי-פירות, אולם בתוך הכמות הענקית הזו, שמעורבים בה פשט ודרש וענייני הלכה ופולמוס ודיוקי לשון ועוד ועוד, 'נבלעו' הרבה פירושים פשוטים וברורים ונעימים ואף מחודשים, שרק מעטים זכו ליהנות מהם.
העורך והמלקט, בוגר ישיבת שעלבים, החליט לאסוף את כל הטוב הזה למקום אחד. בצדק הכריע לשמור בליקוטים את לשונו המקורית של המחבר, ומנגד פתח ראשי תיבות וציין מקורות והיפנה למקבילות, ואף נטל דברים של המלבי"ם שנכתבו במקום אחד אך מפרשים פסוק במקום אחר, וצירפם למקומם הראוי. בסוף הספר נלקטו דברי המלבי"ם על שבת ומועד, והדברים מאירים ושמחים.
דוגמא לפירוש 'פשוט', שמחייה את הפסוק כולו: בסוף פרשת תולדות (תחילת פרק כח) מברך יצחק את יעקב הבורח לפדן ארם, ואומר לו 'וא-ל שד-י יברך אותך, ויפרך, וירבך, והיית לקהל עמים, ויתן לך את ברכת אברהם... לרִשתך את ארץ מגוריך אשר נתן אלוקים לאברהם'. מה היא בדיוק 'ברכת אברהם' שאינה מנויה בשאר חלקי הברכה? מסביר המלבי"ם: 'ברכת אברהם' היא השראת השכינה, והברכות לירושת הארץ ולריבוי הזרע תלויות בהשראת השכינה הזו, שהיא עצמה תלויה בקירבת האדם לה' ובברכתו הישירה של הקב"ה בכבודו ובעצמו.

סמל אישי של המשתמש
שאלתיאל
הודעות: 138
הצטרף: ב' ינואר 21, 2013 1:24 pm

Re: 'קריית ספר' - סקירות ספרים קצרות

הודעהעל ידי שאלתיאל » ב' ינואר 21, 2013 8:42 pm

הקיק כתב:הוא ממשיך ומציג דברים שאמר הגר"א וסרמן זצ"ל הנ"ל ב'כנסיה הגדולה' השלישית של אגודת ישראל שנערכה לפני השואה, ובהם ביקש מגדולי התורה להתנגד למדינה היהודית העומדת לקום; בין השאר טען אז הרב וסרמן שלא תהיה אפשרות לחינוך דתי במדינה שתקום (היום 45% מן הילדים בארץ מתחנכים בחינוך דתי לסוגיו), שראשי המדינה בוודאי יגבילו את עלייתם לארץ של בני הציבור החרדי (חוק השבות אינו מבדיל בין דם לדם), ושאין סיכוי לתושבי הארץ היהודים לעמוד צבאית מול שכניהם הערבים... דעתו לא נתקבלה; ב'כנסיה הגדולה' הרביעית, שנערכה בירושלים בשנת תשי"ד, אף יצאה קריאה 'אל היהודים בכל תפוצות ישראל לעלות לארץ הקודש ולהתיישב בה, כי כאן הוא פלטין של מלך'. הרב פרידמן מסיים את הדיון החריג הזה בספר בכך שלדעתו עלייתו לארץ של בנו של הגר"א וסרמן זצ"ל, רבי אליעזר שמחה וסרמן זצ"ל, שייסד את ישיבת 'אור אלחנן' בירושלים ועמד בראשה, היה בה תיקון גדול לדברי אביו הנ"ל....

הגרא"ו הי"ד לא היה נביא, אבל בס"ה לצערינו, דבריו קרובים יותר למציאות, ושוב לצערינו, מאשר החלומות האופטימיים של אחרים בזמן ההוא.

א. פעילות הסוכנות ועלית הנוער להשמדתם הרוחנית של אלפי ילדים רבים.
ב. אכן הסוכנות הבדילה בין דם לדם ומנעה סרטיפיקטים מיהודים בשל השתייכותם הדתית.
ב. כעשרים וארבע אלף יהודים נהרגו במלחמות הקיום של המדינה עד עתה (לא ידוע לי אם המספר כולל גם את נפגעי טרור רח"ל).


חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 181 אורחים