מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

מילתא דתמיהא, בשורת ספרים חדשים, עיטורי סופרים ומטפחת ספרים.
שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ד' דצמבר 20, 2017 10:47 pm

שאלות ותשובות לרבי יצחק דמן עכו (חלקן כתב ריד"ע מפי חכם עלום-שם) -
מכתב יד יחיד בעולם, אסקוריאל G-III-14, כתיבה ספרדית, מאה ט"ז

תשובה א' (גרים)
דף 62א-63א:


שאלה: מה גורם לאדם ערל שכל משפחתו ערלים שיתגייר ויניח כל תענוגותיו ויביא עצמו לידי גלות ועוני וצער כל ימי חייו, כי מעטים הם הגרים שמוצא[י]ם נחת בעולם הזה, אלא הולכים מצער לצער ומיגון לאנחה והם בכל שמחים מפני אהבת השכינה שיחסו תחת כנפיה, אפי'לו ישרפו אותם ישמחו שימותו על ייחוד השם.

התשובה בו התודע בסוד העבור, כי יש לך לדעת שנפשו של גר זה היתה של יהודי שנשתמד בכח יצרו הרע מפני הנאת העולם הזה, ונתגלגלה נפשו בגוף אחד של ערל וטמא. וקודם שנתגלגלה היתה יושבת נזופה בחלק שבחרה בחייה מחוץ למחנה, כלומ'ר מחוץ לעשרה של טהרה, מחנה שכינה, אלא מקום טמא, כלומ'ר העשרה של טומאה, שכח הע'בודה ז'רה שהיא טמאה באה מאותו צד. והגוף שהוא בית הנפש כיון שעשה בעצמו נגעים להשתמד בנגעי הבתים נהרס והשליכו העפר והאבנים - רמז ליסודות בנין הגוף - אל מקום טמא מחוץ למחנה. ואחרי כן יבא הכהן שהוא רמז לצד הרחמים, ויקח עפר ואבנים אחרים ויבנה הבית, הוא רמז לגלגול הנפש הנעשה ברחמי השם ית'ברך כדי שלא תכרת כל כך מהרה, שנא'מר: וחשב מחשבות לבלתי ידח ממנו נדח. ותתגלגל בגוף ערל פעם או פעמים, ואחרי כן יתגייר ותשוב נפשו ליסודה שהוא גר צדק, ולפי שהם שבים אל השכינה הנקראת צדק נקראו הם גירי צדק. וגר צדק, ר"ל שהם מתגיירים כדי לקיים כל התורה כולה מאל"ף ועד תי"ו, זהו שאמר הכתוב: יי' שומר את גרים, "את" רומז לתורה שהיא מאל"ף ועד תי"ו.

וענין גילגול נפש אותו שנשתמד והלך מחוץ למחנה אל מקום טמא, וכל הענין, רמוז בנגעי בתים בסדר המצורע. וענין תשובתו רמוז בפסוק: או דודו או בן דודו יגאלנו או משאר בשרו ממשפחתו יגאלנו או השיגה ידו ונגאל. וזה כיון שהוא גר צדק השיגה ידו ונגאל, ולפיכך הזהירה תורה על נפש הגר במקומות רבים.
קבצים מצורפים
שו''ת ריד''ע.jpg
שו''ת ריד''ע.jpg (74.03 KiB) נצפה 9231 פעמים
נערך לאחרונה על ידי שבע ב ה' דצמבר 21, 2017 9:05 pm, נערך 4 פעמים בסך הכל.

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו - תשובה ב-ג (קרבנות)

הודעהעל ידי שבע » ד' דצמבר 20, 2017 11:12 pm

תשובה ב - ג (קרבנות)
דף 63א
:

עוד מפיו: שאל חכם לחבירו על ענין הקרבנות, ואמ'ר איך יתכן שבדבר מגואל כגון שריפת החלב וזריקת הדם וריחם עם ריח העור והשער של עולה שכולה כליל, שהעולם מתקיים בענין כזה שיהיה סבת הייחוד למעלה, וסבת ברכה וקיום כל המציאות.

והשיב לו: אמשול לך משל למה הדבר דומה, לילד שנולד ביער ונשאר יחיד קטון, והיה מתפרנס מהעשבים והמים עד שגדל, ואם אירע לו מקרה ובא תוך ישוב בני אדם, ויום אחד ראה איש מזדווג עם אשה, התחיל להלעיג עליהם, אמר: מה זה עני הדעת עושה. אמרו לו: אתה רואה, מעשה זה הוא קיום העולם, שאלולי זה לא היה העולם מתקיים. אמ'ר להם: איך יתכן שבטנוף* ובלכלוך כזה יהיה סבת קיום העולם הטוב והיפה והמשובח הזה.
ועם כל זה הוא אמת, והבן זה.

עוד מפיו נ"ר ראיה חזקה ומופת מופלא נראה לעין שעשן הקרבנות סבה להמשיך שפע ברכה וחיים ורצון לעולם השפל מהעולם העליון. קח לך נר של שעוה או נר אחר וכבה אותו, וטרם שיכלה העשן שים אותו הנר מכוונת תחת נר דלוק, ותראה שירד הלהב דרך העשן וידלק הנר. וזהו שעלה המלאך בלהב המזבח העליון בקרבן מנוח.

ואני יה"ב שנ"ר דעת"ו אומר: כי הואיל ותפלות כנגד תמידין תקנום*, צריך על כל פנים להוציא הבל הדברים בפיו, ואין כונת הלב לבדו מספיק.


שבטנוף* - בכ"י: שבטנוך.
תקנום* - שם: תקראם.
הבל* - שם: הכל.



אודות הכינוי: יה"ב שנ"ר דעת"ו - ראה ב"שם הגדולים" להחיד"א (במערכת רבינו יצחק דמן עכו):
וראיתי בכ"י ספרו מאירת עינים לפרש סודות הרמב"ן וכתוב שם יה"ב שנ"ר דעת"ו - ר"ת יצחק הצעיר בר שמואל נ"ר דמן עכו ת"ו. ומהרח"ו זצ"ל במגילת סתריו כ"י מביא ממנו הרבה ענינים.
נערך לאחרונה על ידי שבע ב ש' דצמבר 23, 2017 8:13 pm, נערך 6 פעמים בסך הכל.

סמל אישי של המשתמש
נהר שלום
הודעות: 3042
הצטרף: ב' יוני 09, 2014 6:56 pm
מיקום: דע מאין באת ולאן אתה הולך

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו - תשובה א' (גרים)

הודעהעל ידי נהר שלום » ד' דצמבר 20, 2017 11:15 pm

רבי יצחק כותב תשובות חכם אחר עלום שם, או חכם עלום שם כותב את תשובות רבי יצחק?

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ד' דצמבר 20, 2017 11:22 pm

עיין בתשובה ג' ותבין.

כנראה שבקונטרס המקורי (שהכיל ללא ספק עוד תשובות) הופיע שם החכם שמפיו קיבל ריד"ע את הדברים, אלא שההעתקה החלקית והקטועה (בכ"י דנן) היא בעוכרינו, וכך נעלם מאתנו ולא נודע, וערפל חתולתו.
נערך לאחרונה על ידי שבע ב ד' דצמבר 20, 2017 11:25 pm, נערך פעם 1 בסך הכל.

סמל אישי של המשתמש
נהר שלום
הודעות: 3042
הצטרף: ב' יוני 09, 2014 6:56 pm
מיקום: דע מאין באת ולאן אתה הולך

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו - תשובה א' (גרים)

הודעהעל ידי נהר שלום » ד' דצמבר 20, 2017 11:25 pm

יש רק ג׳ תשובות בכת"י הנמצא?

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו - תשובה א' (גרים)

הודעהעל ידי שבע » ד' דצמבר 20, 2017 11:27 pm

אשתדל בל"נ להעתיק את שאר התשובות, המופיעים בכ"י דנן, בדפים ‫62א - 65ב.
ס"ה 4 דפים בודדים, וההמשך איננו, חבל על דאבדין, תל"ח על הפליטה הנשארת.‬

סמל אישי של המשתמש
נהר שלום
הודעות: 3042
הצטרף: ב' יוני 09, 2014 6:56 pm
מיקום: דע מאין באת ולאן אתה הולך

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו - תשובה א' (גרים)

הודעהעל ידי נהר שלום » ה' דצמבר 21, 2017 1:03 am

יש"כ

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו - תשובה ד ("הללוי-ה")

הודעהעל ידי שבע » ה' דצמבר 21, 2017 10:10 am

תשובה ד' ("הללוי-ה")
דף 63א - 64א:

עוד מפיו מפני מה לא אמ'ר דוד המלך ע"ה הללו-י"י כמו שאמ'ר "הללו-יה", [= ולמה] לא היה מקלס השם שלם.

אלא בא לתקן בכל כוחו מה שלא תיקן שאול המלך למחות זכר עמלק, שאין שמו וכסאו של הקב"ה שלם עד שימחה זכר עמלק. ובימי שאול המלך ע"ה עלה ברצונו של הקב"ה למחות זכר עמלק, וצוהו לשאול ולא קיים מצותו, ונשאר שמו וכסאו של הקב"ה כמו שהיה. והשם יתברך לא צוה לדוד למחות זכר עמלק, ומשמע מינה בפיו היה עושה יכלתו להלל אותו חצי השם שהוזכר בתורה: כי יד על כס י-ה.


וא'ם ת'אמר: ושבועה למה, שנא'מר: כי יד על כס י-ה - שנשבע הקב"ה למחות זכר עמלק.

י"ל* שכששמע עשו שיעקב אבינו ע"ה הולך לחרן - צוה את אליפז בנו להרגו, ומפני שהיה יעקב אבינו רבו נתירא מלהרגו, אמ'ר לו אליפז ליעקב אבינו ע"ה: ומה אעשה למצות אבי. אמ'ר לו: טול ממון שלי, והעני חשוב כמת. נטל ממון שלו ובא לו אצל עשו. מה עשה עשו, צוה לעמלק להרוג ליעקב, הלך אצל תמנע [= אמו] ליטול ממנה עצה, אמרה לו: דע, שהקב"ה גזר על זרעו של אברהם שיהיו עבדים בארץ לא להם ארבע מאות שנה, ואם אתה הורג ליעקב תחול הגזרה עליך, הנח לו עד שתחול הגזרה עליו ועל זרעו, וכשיצאו מבית עבדים תצא לו ותעשה בהם כרצונך, ה'דא ה'וא ד'כתיב: ויבא עמלק. הלך אצל עשו ואמ'ר לו זה הדבר, אמ'ר לו עשו: אם כן השבע לי כשיצאו מאותו הגלות שתלך עליהם ותלחם בם. ונשבע לו. וכשהגיע* עשו למות, אמ'ר לעמלק: לא תשכח. ועל כן שלם לו הקב"ה מדה כנגד מדה וכתב בתורה: תמחה את זכר עמלק מתחת השמים לא תשכח. ועל זה השבועה שהזכרנו - כשיצאנו ממצרים יצא עמלק לקראתם ונלחם בהם, שנ'אמר: ויבא עמלק וגו', וכתו'ב באותה פרשה: כי יד על כס י-ה מלחמה ליי' בעמלק. ובזה השם זכה דוד המלך למלכות, ועל כן היה מקלס אותו השם.


י"ל* - בכ"י: ר"ל.
וכשהגיע* - בכ"י: וכשיגיע

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו - תשובה ה' (חמץ ומצה)

הודעהעל ידי שבע » ה' דצמבר 21, 2017 10:20 am

תשובה ה' ("חמץ ומצה")
דף 64א:

מפי ה"ר משה נ"ר:

החמץ רמז ליצר הרע ממש, כי כשיעמוד בעיסה זמן מועט מועיל הרבה, ואם יעמוד שם יותר ממשפטו הרי הוא מקלקל הכל. כך יצר הרע מיעוטו טוב לעסוק בפריה ורביה, וריבויו רע - אם באשתו מפסיד גופו, אם באשה אחרת אפי'לו מיעוטו מאבד נשמתו.

והמצה רמז ליצר טוב, כל מה שעומד הולך ומתחזק לטובה כמו יצר טוב.

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו - תשובה ו' ("ויאהב יצחק את עשו")

הודעהעל ידי שבע » ה' דצמבר 21, 2017 10:39 am

תשובה ו' ("ויאהב יצחק את עשו")
דף 64א-ב:

שאלתי מפני מה אהב יצחק את עשו והוא היה יודע מצד החכמה שיעקב היה איש תם יושב אוהלים - משתמש בבתי מדרשות - והיה צדיק גמור, והוא היה יודע כי עשו רשע גמור. וא'ף ע'ל פ'י שאמ'רו ר'בותינו ז"ל: ויאהב יצחק את עשו כי ציד בפיו - שהיה לו צודה בפיו ושואל לו: אם מעשרין את התבן ואת המלח. כי על כל פנים לפי הענין אשר קבלנו כי מיצחק אבינו לא היה מעשה הרשע נעלמים מעיניו בין מצד הנראה בין מצד הנעלם, אם כן למה היה אוהב אותו יותר מיעקב, כי תמיד הצדיק יש לו לאהוב הצדיק ולשנוא את הרשע.

תשובה על זה, ודאי זאת השאלה טובה ונכוחה עד מאד ומתוקים מדבש ונופת צופים, ודאי יצחק אבינו היה יודע כי עשו היה כדאי בכל הענינים הרעים שבעולם וערום בכל רעה, ועכשיו יש לדעת כי הנחש היה ערום רשע בכל דבר רע, ויצחק אבינו הוא סוד דוגמת הפחד אשר עליו מלמעלה, והוא סוד מדת הדין הקשה, ואינו יכול להיותו קשה זולתי בצאת ממנו בכורו פרי בטנו חטאת נפשו (= ע"פ מיכה ו, ז) הוא הקשה אדום בתולדתו ומשלים הדין, ובשבילו הוא קשה, וכשמתחבר זה עם זה נעשה הכל דין הקשה. ועוד כי אין זה דין בקושי שלו זולתי בזה.

ועל אשר אמרנו כי ציד בפיו על כל פנים - דבר סתום ומקובל בין החכמים*, כי אין הדין נעשה זולתי באותו הציד שהוא צד תמיד לבקש עלות על בני אדם בסבת חטאתם אשר הם חוטאים, והוא צודה את נפשם להמיתם, כי סיבתו סבת יצר הרע הצודה נפשות האדם החטאים המאמינים אליו, והוא המתאמת הדין שאם לא יהא בשבילו אין דין יהא מצוי, והמדה אינה מתאמת.

ועל כל פנים אהבה גדולה זה עם זה, והיין תמיד שוקט על שמריו, א'ף ע'ל פ'י שהשמרים אינם כלום - אין היין יין מובחר זולתי בתוך השמרים ואם [= ואף אם] הם מאוסים. ועל כל זה הוא סבת יצחק לעשו - יין בשמריו, ועל כן היין בשמריו שוקט ובוטח והוא היין הטוב, והיין במים אינו כפי הראוי לו. ולפיכך לא היה מתישב יצחק בו כמו בעשו, כפי הענין אשר אמרנו. ודי בזה לכל משכיל אשר נחה עליו רוח הקדש.


בין החכמים* - בכ"י: דין הרחמים.

ראה זוהר פ' תולדות, דף קלז, ב


חשוב לציין כי שו"ת (אחרון) זה, וכן 2 התשובות הבאות - מופיעים בקובץ התשובות הנודע לרבי משה די-ליאון.

ייתכן שההעתקה מקורה עוד אצל ריד"ע עצמו שהוא זה שאסף מתשובות רמד"ל לילקוטו, וייתכן ג"כ שאין כאן אלא מעשה מעתיק שאסף תשובות שונות בקבלה ממחברים שונים (ריד"ע רמד"ל ועוד)


והנה נוסח השו"ת אצל רמד"ל (הוגה ע"פ כ"י ניו-יורק בהמ"ל 1887, כתיבה ספרדית, מאה ט"ו, דף 21, א-ב; השינויים החשובים בהדגשה):

שאלה מפני מה אהב יצחק את עשו והוא היה יודע מצד החכמה שיעקב היה איש תם יושב אוהלים - משתמש בבתי מדרשות - והיה צדיק גמור, וגם יודע היה יצחק שעשו היה רשע גמור. וא'ף ע'ל פ'י שאמ'רו ר'בותינו ז"ל: ויאהב יצחק את עשו כי ציד בפיו - שהיה צודה לו בפיו ושואלו: אם מעשרין התבן ואת המלח. עם כל זה על כל פנים לפי הענין שקבלנו כי יצחק אבינו לא היה מעשה הרשע נעלם ממנו בין מצד הנראה בין מצד הנעלם, אם כן למה היה אוהב אותו יותר מיעקב, כי בראוי לצדיק לאהוב את הצדיק ולשנא את הרשע.

תשובה על זה, ודאי זאת השאלה טובה ונכחה מאד ומתוקים הדברים מדבש ונופת צופים, שודאי יצחק אבינו היה יודע כי עשו היה רשע בכל הענינים הרעים שבעולם וערום בכל רעה, ועכשיו יש לדעת כי הנחש היה ערום ורשע בכל דבר רע, ויצחק אשר הוא סוד דוגמת הפחד אשר עליו מלמעלה, והוא סוד מדת הדין הקשה, ואינו יכול להיות קשה זולתי בצאת ממנו בכורו פרי בטנו חטאת נפשו (= ע"פ מיכה ו, ז) הוא הקשה ואדום בתולדתו ומשלים הדין, ובשבילו הוא קשה, וכשמתחבר זה עם זה נעשה דין הקשה. ועוד כי אין זה דין בקושי שלו זולתי בזה.

ועל אשר אמרנו כי ציד בפיו על כל פנים - דבר סתום ומקובל בין החכמים, כי אין הדין נעשה זולתי באותו הציד שהוא צד תמיד לבקש עלולין על בני אדם בסבת חטאתם אשר הם חוטאים, והוא צודה את נפשם להמיתם, כי סיבתו סבת יצר הרע והצודה נפשות האנשים החטאים המאמינים אליו, והוא המתאמת הדין שאם לא יהיה בשבילו אין דין זה מצוי, והמדה אינה מתאמתת.

ועל כל פנים ראוי להיות אהבה גדולה מזה לזה, והיין תמיד שוקט על שמריו, א'ף ע'ל פ'י שהשמרים אינם כלום - אין היין יין מובחר זולתי בתוך השמרים א'ף ע'ל פ'י שהם נמאסים. ועל כל זה הוא סבת אהבת יצחק לעשו - יין בשמריו, ועל כן היין בשמריו שוקט ובוטח הוא היין הטוב, והיין במים אינו כפי הראוי לו, ולפיכך לא היתה סבת אהבתו כן ביעקב כמו בעשו. ועם כל זה, א'ף ע'ל פ'י שיעקב היה צדיק גמור, לא היה מתישב אהבת יצחק בו כמו בעשו, כפי הענין אשר אמרנו. ודי בזה לכל משכיל אשר נחה עליו רוח השם.

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו - תשובה ז' (מדוע לא נקברה רחל במערת המכפלה)

הודעהעל ידי שבע » ה' דצמבר 21, 2017 12:12 pm

תשובה ז' (מפני מה לא נקברה רחל במערת המכפלה)
דף 64ב - 65ב:

שאלתי על ענין רחל מפני מה לא* קברה יעקב אבינו במערת המכפלה, (ואני תמיה) [ואם תאמר] שכבר קדמה מיתתה של לאה למיתתה של רחל ולפי'כך נקברה שם - אינו כך, כי על כל פנים מיתתה של רחל קדמה למיתתה של לאה, והיה לו לקוברה במערה, כי רחל היתה עיקר הבית, מפני מה קבר ללאה אחרי כן במערת המכפלה ולא לרחל.

ואם תאמר כדי שלא יכניס שתי אחיות לארץ, יניח ללאה ולא יכניסנה שם מפני אהבת רחל.

ועוד כי כברת ארץ היתה לבא אפרתה - למה לא קברה באפרתה, וכבוד היה לו לקברה בעיר ולא בפרשת דרכים, והניח רחל שהיתה אהבת נפשו. אורח אחד שנתאחז עמו בדרך ומת ראוי לו להוליכו* לעיר הקרובה ולקברו שם, וכל שכן לאשתו ואהבת נפשו.

כל אלו הדברים יש לדעת האמת ומהו הענין.


תשובה: מה נחמד העץ להשכיל ותאוה הוא לעינים, והשאלה נכוחה.

השאלה הזאת נחלקת לשני חלקים, כי שתי שאלות הן: האחת מפני מה לא נקברה במערת המכפלה, והשנית מפני מה לא נקברה באפרתה הואיל והדרך קרוב לאפרת. והנני משיבך אמרים נכוחים על הענינים האלה:

כבר הקדמתי לך בתחלה על ענין אלו האמהות רחל ולאה כי הן דוגמא עליונה. ואמנם כי דבר זה על אשר לאה נקברה במערת המכפלה וזכתה שם יותר מרחל, באמת ונכון היתה הסיבה הזאת בענין זה:

לאה זכתה יצאו ממנה ששה בנים ובת אחת, והיא סוד דוגמת העולם המוציא שש קצוות והבת היחידה ביניהם לתת לה כל אחד ואחד די ספוקה, והוא העולם הנסתר - זו דוגמת זו. ולפי סוד הענין והדוגמא היה לה ללאה להסתר במסתרים בתוך המערה לפנים, להיותה במסתרים כפי אשר אמרנו.

רחל הוא הסוד הנגלה - דוגמא אחת ממש, ועל כן עמדה בפרשת דרכים ונקברה שם - להיות מצבתה בנגלה*.

ולפי זה הענין, וכמו אשר אמרנו בתחלה, תוכל לעמוד על תוכן האמת, ומאחר אשר ידעת זה - אל תשאל מפני מה לא הכניסה לאפרת.

ולפי הפשט, אין דרך כבוד לאשה להוליכה ממקום למקום אלא שתהא נקברת במקום אשר תמות שם, ועל כן רחל כתיב בה: ותלד רחל ותקש בלדתה. ועדיין הקושיא במקומה עומדת: ותקבר שם (= בלשון תמיהה, ואצל רמד"ל: "כיון שלא היה עד אפרת אלא דרך מועט למה לא הכניסה לעיר"), ודי בינה לכל המשכיל.


לא* - בכ"י: לו.
להוליכו* - שם: להוליכן.
בנגלה* - שם: ברגלה.

ראה זוהר פ' וארא, דף כט, ב


אף תשובה זו - כקודמתה וכהבאה אחריה - מופיעה בקובץ התשובות לרבי משה די-ליאון.

וזו לשונה (ע"פ כ"י ניו-יורק הנ"ל, דף 27, א-ב; השינויים החשובים בהדגשה):

שאלה על ענין רחל מפני מה לא קברה יעקב במערת המכפלה, שאם תאמר שכבר קדמה מיתתה של לאה למיתתה של רחל ולפי'כך נקברה שם - אינו כן, כי על כל פנים מיתה של רחל קדמה למיתתה של לאה, והיה לו לקברה במערה.

ואם תאמר כי לאה היתה עיקר, הרי כתוב: ורחל עקרה - רחל היתה עיקר הבית, מפני מה קבר לרחל (תוקן בגליון: לאה) במערת המכפלה אחרי כן, ולא קבר שם רחל.

ואם תאמר כדי שלא יכניס שתי אחיות בארץ, יניח ללאה ולא יכניסוה שם מפני אהבת רחל.

ועוד כי לא היה אלא כברת ארץ לבא אפרתה - למה לא קברה בעיר וקבר אותה בפרשת דרכים, שאפי'לו אם היה לו לאדם אורח אחד נכרי וימות לו בדרך יטרח להכניסו לעיר, כל שכן לרחל אשתו אשר אהבה אהבת נפשו למה לא קברה בעיר אפרתה.

ובאמת כי כל אלו הענין יש לדעת מהם האמת ומהו הענין, ושלא ישאר בלב אדם קושיא למי שיוכל להשיג בסודות התורה ובסתריה.


התשובה: השאלה הזאת נחלקת לשני ענינים: האחת מפני מה לא נקברה במערת המכפלה, והשנית מפני מה לא הכניסה לעיר אפרתה לקברה שם. והנני משיב לך אמרים נכונים לכל:

כבר הקדמנו בתחלה על אלו האמהות שהם דוגמא לעולם כענין שלמעלה. והטעם שזכתה לאה להקבר במערת המכפלה מפני שילדה ששה בנים ובת אחת, והוא סוד דוגמת העולם המוציא שש קצוות והבת היחידה ביניהם לתת לה כל אחד ואחד די ספקה, והוא סוד העולם והנסתר - זו דוגמת זו לפי סוד הענין. ולכן היתה הדוגמא ללאה להסתר במסתרים, מערה לפנים מן מערה, כדי להיותה במסתרים כפי אשר אמרנו. ורחל היא סוד הנגלה - דוגמא אחת ממש, ועל כן נקברה בפרשת דרכים כראוי, ונקברה שם כדי להיות מצבת קבורתה בנגלה לכל, כאשר אמרנו בתחלה. ומאחר שתדע זה - [אל תשאל] למה לא נקברה במערה, ועוד למה נקברה בפרשת דרכים ולא הכניסה לעיר[/b] אפרת.

אמנם לפי הפשט תוכל לומ'ר שאין דרך כבוד לאשה להוליכה בדרך מאחר שמתה אלא לקברה מיד במקום אשר תמות, אלא שעדיין הקושיא במקומה עומדת כיון שלא היה עד אפרת אלא דרך מועט, למה לא הכניסה לעיר.

ויש בזה סוד אחר נעלם*, והוא כדי שלא יהיו ליעקב שתי אחיות בארץ, כי ליי' הארץ אחר זה, ולכן קבר אותה מיד שמתה שהכיר מיי' יצא הדבר,
ודי למשכיל במה שכתבנו דרך האמת.


נעלם* - בכ"י: יעלם.

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו - תשובה ח' (ענין הדודאים)

הודעהעל ידי שבע » ה' דצמבר 21, 2017 2:05 pm

תשובה ח' (ענין הדודאים)
דף 65ב:

שאלתי על ענין הדודאים שנתנה לאה לרחל, כי הענין לפי הנראה הוא גנאי, וכבר אמרו ח'כמינו ז"ל: גנאי הוא לאשה לתבוע משכבה מבעלה, ובכאן לא ראינו כך אלא בפרהסיא אמרה תורה שיצאה לאה לקראתו של יעקב לחוץ לתבוע ממנו משכבה - מה שאין ראוי לאשה חצופה שבעולם, כל שכן לצדקת כזו, וכל שכן לפי שהיא עומדת על משמרת דוגמא עליונה כפי אשר אמרתי (= בתשובה הקודמת). ועוד רחל אשר אמרה: לכן ישכב עמך הלילה, כי הכל לפי הנראה בין מצד רחל בין מצד לאה הכל הוא גנאי ודבר שאין ראוי לכתוב בתורה.


תשובה על זה - ומה נחמד ומה נעים סוד השאלה הזאת להבין ולהורות, כי כל דרכי התורה וכל דבריה נחמדים* מזהב ומפז רב ומתוקים מדבש ונופת צופים, והדברים הנראים שהם גנאי לפני מי שאינו יודע - הם דברים נסתרים ונעלמים, ונגלים לפני מי שאמ'ר והיה העולם, וכולם הם בסוד שמו. ועכשיו שמע אתה וחכם:

תדע לך כי כבר התעוררת בתחלה על היות האמהות סוד דוגמא של מעלה - כפי מעלת האבות להיותם דוגמא עליונית, וכן היו בסוד למעלה כפי אשר אמרנו. אמנם כי סוד ענין זה נסתר ומופלא בסוד אלוהותו,

תדע לך כי



נחמדים* - בכ"י: נאמרים.


המשך המאמר קטוע בכ"י דנן, והילך לשון רמד"ל עם חלק מהמשך התשובה (מכ"י ניו-יורק הנ"ל, דף 22, א-ב; השינויים החשובים בהדגשה):

שאלה על ענין הדודאים שנתנה לאה לרחל, כי הענין לפי הנראה הוא גנאי, וכבר אמרו רבותי'נו ז"ל: גנאי הוא לאשה לתבוע משכבה מבעלה, ובכאן לפי הדומה תבעתו בפרהסיא - אמרה התורה שיצאה לאה לקראתו ואמרה: אלי תבא כי שכור שכרתיך בדודאי בני - מה שאין ראוי לאשה חצופה, כל שכן לצדקת כמותה, וכל שכן עוד לפי שהיא עומדת על משמרת דוגמה שלמעלה עליונה כפי מה שאמרת (= בתשובה הקודמת). ועוד רחל שאמרה: לכן ישכב עמך הלילה תחת דודאי בנך, כי הכל לפי הנראה מפשט הפסוקים גנאי גדול בין מצד לאה בין מצד רחל עד שאין בראוי ליכתב בתורה.


תשובה על כל זה: מה נחמד ומה נעים סוד השאלה הזאת, כי באמת כל דרכי התורה מתוקים מדבש ונפת צופים, ו[דרכיה] דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום, שהדברים הנראים להמון העם שהם גנאי - מפני שאינם יודעים ומבינים הדברים שהם נסתרים ונעלמים, וגלויים הם לפני מי שאמר והיה העולם, וכלם הם בסוד שמו. ועתה שמע וחכם:

תדע לך כי כפי אשר התעוררת בתחלה שאלתך בהיות האמהות דוגמא לשל מעלה - כפי מעלת האבות להיותם דוגמא עליונית, וכן היו באמת בסוד למעלה כפי אשר אמרנו. אמנם כי סוד ענין זה סוד נסתר מאד ומופלא בסוד מהותו,

כי תדע שרחל סוד השכינה, והשכינה מדת מערב. ראובן מדת דרום, ועל כן הדגל שלו בדרום, שנא'מר: דגל מחנה ראובן תימנה, מפני שהיה ראשון ומדת דרום ראשון. ולאה סוד עולם הנסתר, כפי אשר הוא תכונת כל אחת ואחת, שהן סוד שני עולמות - עולם נסתר ועולם הנגלה. ולפי דרך זה נסתרה לאה במסתרים בתוך מערת המכפלה, ורחל בפרשת דרכים בדרך - להיות זה נגלה וזה נסתר.

והנה בהיות רחל סוד עולם הנגלה, והיא המחלקת שלל לכל בניה ובנותיה, שהיא הנקראת: השדה אשר ברכו יי'. כשחולקין שלל מזה השדה על אותן האכלוסין - יש תמיד למדת דרום לתת לה ולבקש מנוח לכף רגלה, מה דכתי'ב: וילך ראובן בימי קציר חטים, ראובן הולך לבקש מנוח - שהוא מדת דרום, אימתי, בימי קציר חטים, (כשאלכסניא) [כשאוכלוסיה] קצרו קציריה ואכלו את לחמה ולקחו ממנה שלל. וימצא דודאים - מבקש ממנה ההתעוררות לעלות למעלה, וימצא דודאים הם שני כתרים אשר מהם כד (בגליון: יורד) שפע לעולם...


את ההמשך לא העתקתי מעומק המושג.

ודע כי בכ"י זה לא נמצא הסיום במקומו, והרוצה בתשובה ומשכיל על דבר ידלג לדף 27, וימצא טוב.

וראה סתרי תורה בזוהר פ' ויצא, דף קנו, א-ב


ובזאת תמה וגם נשלמה ההעתקה מכ"י אסקוריאל.

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ה' דצמבר 21, 2017 6:54 pm

לסיכום:

לפנינו קובץ תשובות, שאת חלקו הראשון רשם רבי יצחק דמן עכו מפי חכם (לא נודע לנו שמו), ואילו חלקו השני מקורו אצל רבי משה די ליאון.


סימן א' - (בענין גרים)

סימנים ב'-ג' (בענין הקרבנות) - "עוד מפיו" "עוד מפיו נ"ר" "ואני יה"ב שנ"ר דעת"ו"

סימן ד' (בענין "הללוי-ה") - "עוד מפיו"

סימן ה' (בענין חמץ ומצה) - "מפי ה"ר משה נ"ר"


סימן ו' ("ויאהב יצחק את עשו") - "שאלתי"

סימן ז' (מפני מה לא נקברה רחל במערת המכפלה) - "שאלתי"

סימן ח' (בענין הדודאים) - "שאלתי"


האם ה"ר משה נ"ר (בסימן ה') הוא רבי משה די ליאון?!

והאם ניתן להסיק מהנימה האישית שבשלשת הסימנים האחרונים ("שאלתי") שרבי יצחק דמן עכו הוא זה שהרצה את שאלותיו לרבי משה די ליאון?!

ואל תשיבני מנוסח השאלה בסימן ז: "כפי אשר אמרתי", כי ייתכן ונפלה טעות בהעתקה ויש לגרוס: "כפי אשר אמרת", וכמופיע אצל רמד"ל (בכ"י ניו-יורק): "כפי מה שאמרת"


ובאמת כבר העיד ריד"ע (בס' דברי הימים שלו, הועתק בספר יוחסין) על פגישתו עם רמד"ל :
"ואני בבואי ספרדה (= בשנת ה' אלפים ס"ה) ואבא אל עיר ואלדוליד אשר המלך [שם], ואמצא שם לר' משה זה, ואמצא חן בעיניו, וידבר עמי..."


ועדיין אנו צריכים למודעי!

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו - תשובה ב-ג (קרבנות)

הודעהעל ידי שבע » ה' דצמבר 21, 2017 7:27 pm

שבע כתב:תשובה ב - ג (קרבנות)
דף 63א
:

עוד מפיו: שאל חכם לחבירו על ענין הקרבנות, ואמ'ר איך יתכן שבדבר מגואל כגון שריפת החלב וזריקת הדם וריחם עם ריח העור והשער של עולה שכולה כליל, שהעולם מתקיים בענין כזה שיהיה סבת הייחוד למעלה, וסבת ברכה וקיום כל המציאות.

והשיב לו: אמשול לך משל למה הדבר דומה, לילד שנולד ביער ונשאר יחיד קטון, והיה מתפרנס מהעשבים והמים עד שגדל, ואם אירע לו מקרה ובא תוך ישוב בני אדם, ויום אחד ראה איש מזדווג עם אשה, התחיל להלעיג עליהם, אמר: מה זה עני הדעת עושה. אמרו לו: אתה רואה, מעשה זה הוא קיום העולם, שאלולי זה לא היה העולם מתקיים. אמ'ר להם: איך יתכן שבטנוף* ובלכלוך כזה יהיה סבת קיום העולם הטוב והיפה והמשובח הזה.
ועם כל זה הוא אמת, והבן זה.

עוד מפיו נ"ר ראיה חזקה ומופת מופלא נראה לעין שעשן הקרבנות סבה להמשיך שפע ברכה וחיים ורצון לעולם השפל מהעולם העליון. קח לך נר של שעוה או נר אחר וכבה אותו, וטרם שיכלה העשן שים אותו הנר מכוונת תחת נר דלוק, ותראה שירד הלהב דרך העשן וידלק הנר. וזהו שעלה המלאך בלהב המזבח העליון בקרבן מנוח.

ואני יה"ב שנ"ר דעת"ו אומר: כי הואיל ותפלות כנגד תמידין תקנום*, צריך על כל פנים להוציא הבל הדברים בפיו, ואין כונת הלב לבדו מספיק.



ריד"ע ערך את הדברים וצירף אותם לספרו "מאירת עינים" - פרשת ויקרא.
מצ"ב סריקה מכ"י אוקספורד MS Hunt. 411, דף 100ב - 101א:
קבצים מצורפים
מאירת עינים 1.jpg
מאירת עינים 1.jpg (429.76 KiB) נצפה 9250 פעמים
מאירת עינים 2.jpg
מאירת עינים 2.jpg (563.87 KiB) נצפה 9250 פעמים

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ה' דצמבר 21, 2017 7:46 pm

ובכן שמעו רוזנים:

הכינוי מ'ר'ד'כ'י' הפותח את הקטע הסרוק מספר "מאירת עינים" - הינו כינויו של רבי דוד הכהן (תלמיד הרמב"ן) בפי ריד"ע:
מפי ר' דוד כהן יחיה


נמצא כי מקור השמועות שרשם ריד"ע בסימנים: א' - ד' ("עוד מפיו") - הינן מפיו של רבי דוד הכהן.

וכך נתקיים בנו הכתוב (הנזכר בתשובה הראשונה!): "אוֹ דֹדוֹ... יִגְאָלֶנּוּ", והשיגה ידינו בס"ד למצוא גואל לשמועות הנזכרות
("וכל האומר דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם") -
כן יתקיים בנו בקרוב: "אוֹ בֶן דֹּדוֹ יִגְאָלֶנּוּ" - בביאת משיח בן דוד במהרה בימינו, אמן כן יהי רצון.

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ה' דצמבר 21, 2017 9:04 pm

שבע כתב:שאלות ותשובות לרבי יצחק דמן עכו (חלקן כתב ריד"ע מפי חכם עלום-שם) -
מכתב יד יחיד בעולם, אסקוריאל G-III-14, כתיבה ספרדית, מאה ט"ז

תשובה א' (גרים)
דף 62א-63א:


שאלה: מה גורם לאדם ערל שכל משפחתו ערלים שיתגייר ויניח כל תענוגותיו ויביא עצמו לידי גלות ועוני וצער כל ימי חייו, כי מעטים הם הגרים שמוצא[י]ם נחת בעולם הזה, אלא הולכים מצער לצער ומיגון לאנחה והם בכל שמחים מפני אהבת השכינה שיחסו תחת כנפיה, אפי'לו ישרפו אותם ישמחו שימותו על ייחוד השם.

התשובה בו התודע בסוד העבור, כי יש לך לדעת שנפשו של גר זה היתה של יהודי שנשתמד בכח יצרו הרע מפני הנאת העולם הזה, ונתגלגלה נפשו בגוף אחד של ערל וטמא. וקודם שנתגלגלה היתה יושבת נזופה בחלק שבחרה בחייה מחוץ למחנה, כלומ'ר מחוץ לעשרה של טהרה, מחנה שכינה, אלא מקום טמא, כלומ'ר העשרה של טומאה, שכח הע'בודה ז'רה שהיא טמאה באה מאותו צד. והגוף שהוא בית הנפש כיון שעשה בעצמו נגעים להשתמד בנגעי הבתים נהרס והשליכו העפר והאבנים - רמז ליסודות בנין הגוף - אל מקום טמא מחוץ למחנה. ואחרי כן יבא הכהן שהוא רמז לצד הרחמים, ויקח עפר ואבנים אחרים ויבנה הבית, הוא רמז לגלגול הנפש הנעשה ברחמי השם ית'ברך כדי שלא תכרת כל כך מהרה, שנא'מר: וחשב מחשבות לבלתי ידח ממנו נדח. ותתגלגל בגוף ערל פעם או פעמים, ואחרי כן יתגייר ותשוב נפשו ליסודה שהוא גר צדק, ולפי שהם שבים אל השכינה הנקראת צדק נקראו הם גירי צדק. וגר צדק, ר"ל שהם מתגיירים כדי לקיים כל התורה כולה מאל"ף ועד תי"ו, זהו שאמר הכתוב: יי' שומר את גרים, "את" רומז לתורה שהיא מאל"ף ועד תי"ו.

וענין גילגול נפש אותו שנשתמד והלך מחוץ למחנה אל מקום טמא, וכל הענין, רמוז בנגעי בתים בסדר המצורע. וענין תשובתו רמוז בפסוק: או דודו או בן דודו יגאלנו או משאר בשרו ממשפחתו יגאלנו או השיגה ידו ונגאל. וזה כיון שהוא גר צדק השיגה ידו ונגאל, ולפיכך הזהירה תורה על נפש הגר במקומות רבים.



ראה בספר "מאירת עינים" לריד"ע, פ' בראשית:
ויה"ב שנ"ר דעת"ו קבלתי כי כל אותן אנשים מבני א'ומות ה'עולם שמתגיירים, נפשם היתה מנפשות בני ישראל, ועל כן קרבם השם תחת כנפיו לבלתי ידח ממנו נדח.

ומתוך זה אני מתעורר לומ'ר כי נפשות המשומדים היו נפשות רשעי א'ומות ה'עולם, והשם מכלה קוצים מתוך כרמו ודוחה אותם בשתי ידים, ותשובנה לצד יסודם שהוא צד שמאל. ע'ד כ'אן.
קבצים מצורפים
מאירת עינים פ' בראשית.jpg
מאירת עינים פ' בראשית.jpg (95.27 KiB) נצפה 9232 פעמים

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו - תשובה ד ("הללוי-ה")

הודעהעל ידי שבע » ה' דצמבר 21, 2017 9:24 pm

שבע כתב:תשובה ד' ("הללוי-ה")
דף 63א - 64א:

עוד מפיו מפני מה לא אמ'ר דוד המלך ע"ה הללו-י"י כמו שאמ'ר "הללו-יה", [= ולמה] לא היה מקלס השם שלם.

אלא בא לתקן בכל כוחו מה שלא תיקן שאול המלך למחות זכר עמלק, שאין שמו וכסאו של הקב"ה שלם עד שימחה זכר עמלק. ובימי שאול המלך ע"ה עלה ברצונו של הקב"ה למחות זכר עמלק, וצוהו לשאול ולא קיים מצותו, ונשאר שמו וכסאו של הקב"ה כמו שהיה. והשם יתברך לא צוה לדוד למחות זכר עמלק, ומשמע מינה בפיו היה עושה יכלתו להלל אותו חצי השם שהוזכר בתורה: כי יד על כס י-ה.


וא'ם ת'אמר: ושבועה למה, שנא'מר: כי יד על כס י-ה - שנשבע הקב"ה למחות זכר עמלק.

י"ל* שכששמע עשו שיעקב אבינו ע"ה הולך לחרן - צוה את אליפז בנו להרגו, ומפני שהיה יעקב אבינו רבו נתירא מלהרגו, אמ'ר לו אליפז ליעקב אבינו ע"ה: ומה אעשה למצות אבי. אמ'ר לו: טול ממון שלי, והעני חשוב כמת. נטל ממון שלו ובא לו אצל עשו. מה עשה עשו, צוה לעמלק להרוג ליעקב, הלך אצל תמנע [= אמו] ליטול ממנה עצה, אמרה לו: דע, שהקב"ה גזר על זרעו של אברהם שיהיו עבדים בארץ לא להם ארבע מאות שנה, ואם אתה הורג ליעקב תחול הגזרה עליך, הנח לו עד שתחול הגזרה עליו ועל זרעו, וכשיצאו מבית עבדים תצא לו ותעשה בהם כרצונך, ה'דא ה'וא ד'כתיב: ויבא עמלק. הלך אצל עשו ואמ'ר לו זה הדבר, אמ'ר לו עשו: אם כן השבע לי כשיצאו מאותו הגלות שתלך עליהם ותלחם בם. ונשבע לו. וכשהגיע* עשו למות, אמ'ר לעמלק: לא תשכח. ועל כן שלם לו הקב"ה מדה כנגד מדה וכתב בתורה: תמחה את זכר עמלק מתחת השמים לא תשכח. ועל זה השבועה שהזכרנו - כשיצאנו ממצרים יצא עמלק לקראתם ונלחם בהם, שנ'אמר: ויבא עמלק וגו', וכתו'ב באותה פרשה: כי יד על כס י-ה מלחמה ליי' בעמלק. ובזה השם זכה דוד המלך למלכות, ועל כן היה מקלס אותו השם.


ראה בספר "מאירת עינים" פ' בחוקתי - על דברי הרמב"ן (ויקרא כו, יב) "ודע, כי לא השיגו ישראל מעולם לברכות האלה בשלמותן, לא הרבים ולא היחידים בהם, שלא עלתה זכותם לכך, כמו שאמרו על דוד... ועל כן תמצא לרבותינו שיזכירו בפסוקים האלה "לעתיד לבא"... כי לא נתקיים, אבל יתקיים עמנו בזמן השלמות":
ודע כי לא השיגו וכו' - מפני שמעולם לא נמחה זכר עמלק, ואיך תהיינה ברכות אלו שלימות בעוד עמלק בעולם. ומפני שדוד המלך ע"ה היה יודע שהרשע ההוא המקטרג גורם קצוץ ופירוד בעון החוטאים, רדף מדת החסידות להיות חסיד גמור ואמ'ר תמיד הללוי-ה, ועשה כל יכולתו בדבור ובמחשבה לתקן העניין שתתקיימו הברכות השלימות האלו, כיון שלא ניתנה לו רשות לתקן במעשה, כמו שניתנה לשאול ושגג.

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ה' דצמבר 21, 2017 11:05 pm

שבע כתב:הכינוי מ'ר'ד'כ'י' הפותח את הקטע הסרוק מספר "מאירת עינים" - הינו כינויו של רבי דוד הכהן (תלמיד הרמב"ן) בפי ריד"ע:
מפי ר' דוד כהן יחיה


נמצא כי מקור השמועות שרשם ריד"ע בסימנים: א' - ד' ("עוד מפיו") - הינן מפיו של רבי דוד הכהן.


את זכר רבי דוד הכהן מצאנו אצל בן דורו רבי יצחק הישראלי (תלמיד הרא"ש) בספרו "יסוד עולם" (ברלין תקל"ז), מאמר רביעי, פרק יח (מהדורת ברלין, דף פו, א; הנוסח שם משובש מאד, ולכן הועתק הנה ע"פ כ"י פרמה 3165, כתיבה ספרדית, מאה יד-טו, דף 124, ב):

ובזמנינו באו לטליטלה כמה חכמים גדולים ונבונים, מהם רבי'נו יונה ז"ל מעיר ג'ירונדא, ומהם ר' מאיר הכהן ז"ל הבא מעיר נרבונה, שהרביצו תורה בטוליטלה והעמידו בה תלמידים רבים. ונפטרו שניהם בחדש מרחשון משנת ה' אלפים וכ"ד לבריאת העולם.
ואחריהם בא לטליטלה ר' אהרן הלוי מזרע נשיאים שבא מעיר ברצלונא לטליטלה בשנת ה' אלפים ומ"ו לעולם, ועמד בה ימים מועטים ושב לארצו. ובימים האלה היה בברצלונה החכם ר' שלמה ז"ל בן אדרת, ותלמידו היה ר' שלמה בר' יוסף בן עמיאל שהרביץ תורה בטליטלה כמה שנים, והעמיד תלמידים רבים. וכן ר' דוד הכהן ש"צ.
ובשנת ה' אלפים וס"ה העיר השם את רוח הרב הגדול ר' אשר ש"צ בן ה"ר יחיאל ז"ל [לצאת] מארץ אשכנז ארץ מולדתו, ובא הוא ובניו ובני ביתו לטליטלה להאיר את עינינו ולהוציאנו מחשך הסכלות והפתיות לאור החכמה והתבונה, והרביץ תורה והעמיד בה תלמידים. ולכבודו ולמצותו חברתי הספר הזה. השם יסכים על ידו, ויזכנו ללמוד ממנו ולהשכיל ביסודי התורה וסודותיה וטעמי הלכותיה.


בכ"י ניאופיטי 31 (כתיבה ספרדית, מאה יד-טו, דף 121, ב):
ור' שלמה ש"צ ב"ר יוסף בן עמיאל ור' דוד הכהן ש"צ שמרביצים בה תורה.

תוכן
הודעות: 6238
הצטרף: ה' פברואר 02, 2012 10:27 pm

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי תוכן » ו' דצמבר 22, 2017 1:23 am

רוב תודות על כל ההשקעה!

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ו' דצמבר 22, 2017 3:07 am

גם ב"כתב שכתבו וחתמו גדולי העיר הגדולה טוליטולא" - שהעתיק הרשב"א לתשובתו הנודעת (בספר "מנחת קנאות") מצאנו את חתימתו של רבי דוד הכהן לתפארת, וכה מקדים רבינו הגדול בן אדרת / דברי פתיחה להעתקתו הנהדרת:

ודע נכבדי, כי אני נמנעתי משלוח לקהלות - הכתבים אשר כתבתי כדי להקל המחלוקת, אמרתי לא אשמיע דברי, אולי עוד תבא שעה / וישובו מדרכם הרעה. ומפני שעוברי דרך פעמים יוליכו כתבים דרך מקרה, מן הדומה שהגיע טופס כתבי אחד - טוליטולא העיר הגדולה, וכאשר ראו כן תמהו, וכתבו טופס כתבי וחתמו עליו, והסכימו על הכל כלשון אשר אכתוב לך.

וזה לשון הכתב שכתבו וחתמו גדולי העיר הגדולה טוליטולא:

קדש ליי' ראשית תבואתו / עם זו יצר לו לספר תהלתו וכו' - עד: ובזכות הרחמן ובזכותא דאבהתנא תיתי בשורתא טבתא ליהודאי דלא יעדון מן אוריתא וכו'.

ואנחנו דורשי שלום תורתך / ומבקשי כבוד מעלתך, אתה יקירנו הנכבד דגל המחלוקת - הרב הגדול ר' שלמה אדרת, יהי א-להים עמך, ראינו דבריך טעמנו דבשם / ויי' בראשם, באנו אחריך / למלאת דבריך, עמך עמנו / וא-להיך א-להינו. על כן חתמנו פה איש על דגלו באותות / להיות על ידיך לאות:

אשר בן הרב ר' יחיאל זלה"ה (= רבינו הרא"ש) / דוד ב"ר יעקב חי"ל

מאיר ב"ר אברהם נ"ע / דוד הכהן ב"ר משה הכהן זלה"ה

מאיר ב"ר יוסף נ"ע / שלמה ב"ר יוסף זלה"ה בן יחי"ף

יעקב ב"ר יוסף נ"ע / שלמה ב"ר משה נר"ו אבודרהם


עד כאן חתומי זקני קהל הקדש בטוליטולה העיר הגדולה, ובטוח אני בשם כי כל שאר הקהלות לכשישמעו קולי יחתמו אחרי ולא יפקפקו אחר דברי.

הכותב דורש שלומך / ועושה משמרת שלום לבריתך

שלמה ב"ר אברהם זלה"ה בן אדרת


מצ"ב סריקה מכ"י ניאופיטי 12, כתיבה ספרדית, מאה יד-טו, דף 190ב - 191א.
קבצים מצורפים
מנחת קנאות 1.jpg
מנחת קנאות 1.jpg (297.15 KiB) נצפה 9170 פעמים
מנחת קנאות 2.jpg
מנחת קנאות 2.jpg (337.9 KiB) נצפה 9170 פעמים

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ו' דצמבר 22, 2017 3:58 am

ועוד בה שלישיה, נמצא שמו חתום בהדר על תשובת הרא"ש הנודעת בענין שאלת גשמים בחו"ל בימות החמה (כלל ד, סימן י; הובאה בטור אורח חיים סימן קיז), וכה נאמר בפתיחת התשובה (ל' התשובה הוגה ע"פ כ"י פריס 420, כתיבה ספרדית, שנת רמ"ט, דפים: 45א, 47א; שינויים חשובים בהדגשה):

ויהי בשנת חמשת אלפים ושבעים ושלש לבריאת עולם נעצרו הגשמים ולא המטיר כל החורף אלא מעט מזער, ויקראו צום להתחנן ליי' לתת מטר על פני האדמה. ויהי בליל ראשון של פסח אחרי תפלת ערבית, ואדוני אבי הרא"ש יושב על פתח ביתו, ואנחנו קצת מהחברים עומדים עליו מימינו ומשמאלו, ויאמר עתה היה טוב לעורר הדבר אשר מעולם תמהתי עליו - למה לא יזכירו וישאלו הגשם עד שבועות?!

ויענוהו קצת מהחברים: טוב הוא שתודיע הדבר לזקנים ויעשו כן.

ויודיעם וישר בעיניהם, וישלחו לחזן הכנסת להזכיר למחר הגשם. ויעשו כן, ויזכירו בני הכנסת הגדולה (הי"ג מדות) [הגשם].

ויהי קול בהזכירו והנה רעש מקצת החכמים אשר לא היה הדבר בעצתם ויוציאו קול לאמר שלא היה ראוי להזכירו כי סימן קללה הוא.

ויתאפק אדוני אבי הרא"ש ולא דבר ביום ההוא מאומה עד ליל חולו של מועד. ויכתוב מגלת ספר לחזק דבריו וזה תורפה...


את התשובה מסיים רבינו הרא"ש:

ולא הייתי כותב בחול המועד כי לא הורגלתי בכך, אלא שצורך שעה היא מפני חלול שמי, וגם יש בדבר הזה קצת מצורך המועד.


על טופס הכתב חתמו גדולי העיר לקיים את דבריה, וראשון לציו'ן חנה מלך דוד:

כל אלו הדברים נכונים הם ודברים של טעם על כן חתמתי שמי:

דוד הכהן בר משה הכהן זלה"ה


כלם נכוחים למבין וישרים למוצאי דעת:

ישראל בר יוסף נ"ע / יששכר הלוי בה"ר יקותיאל הלוי זצ"ל / משה הכהן בר' יהודה הכהן נ"ע


אין לפקפק על דברי רבותינו, כי שפתים ישק משיב דברים נכוחים:

שלמה בר' יעקב זצו"ל


מצ"ב סריקה מכ"י פריס:
קבצים מצורפים
שו''ת הרא''ש כלל ד.jpg
שו''ת הרא''ש כלל ד.jpg (106.32 KiB) נצפה 9162 פעמים

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ו' דצמבר 22, 2017 4:33 am

רגל רביעי -

ויעש דוד שם - כמקיים יחיד על פסק הרא"ש (שו"ת הרא"ש, כלל טו, סימן ח; והוגה ע"פ כ"י פריס, דפים: 86א, 87א) הפותח:

כל תלמיד חכם שתורתו אומנותו, ועושה תורתו קבע ומלאכתו עראי, והוגה בתורה תמיד ואינו מבטלה להתעסק בדברים בטלים - אך לחזר פרנסתו כי זו היא חובתו, כי יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ, וכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה וגוררת עון. ובכל עת לבו על גרסתו, ובגומרו מלאכתו חוזר מיד לבית מדרשו, ונאה דורש ונאה מקיים, ולא סנו שומעניה - הוא בכלל רבנן, כי הכניס צוארו בעול תורה, ואין להטיל עליו עול משא מלך ושרים.


רבינו הרא"ש מאריך בענין האמור, ואף מעתיק תשובת הרמ"ה בנושא המדובר, ומסיים:

והנה זאת חקרנוה אשר הנכבד המשכיל הנבון הלזה ר' יעקב שצ"ו בר יצחק מ"כ אלפאס הדר במדינת קרטובה - שהוא אדם כשר וירא שמים וקובע מדרש לתלמוד תורה בכל יום, לומד ומלמד ואינו מבטל מתלמוד תורה אלא לדבר מצוה הבאת שלום וגמילות חסדים ולשפוט אמת ושלום על דרך הדין או על דרך פשרה או לבקשת מחייתו ופרנסתו ופרנסת אנשי ביתו, ובזולת אלו העסקים הוגה בתורתו תמיד -

לכן נראה לנו מקו הדין לפי דברי רבותינו שהוא פטיר ועטיר* מכל עילי עלולי וערורי, מסין וארנוניות, ותשחורת מלך ושרים. ולא יגבו ממנו לא במקום שהוא דר ולא במקומות אחרים מן היום והלאה, לא ממס שנתחייבו כבר ולא ממה שנתחייבו מעתה והלאה. וכל הבא להכריחו בגזירת ועשוי על ידי ישראל או על ידי גוי לפרוע מס אין דעת חכמים נוחה הימנו. ואם לא יחושו על דברינו הרשות בידינו לחובטם על ידי הגוים לומר עשה מה שישראל אומ'רים לך. וכל המסייע ומחזיק בידו על ככה, הרי זה מכבד התורה, ועליו נאמר: עץ חיים היא למחזיקים בה ותומכיה מאושר.

אשר בן הרב ר' יחיאל זצו"ל / דוד הכהן בר משה הכהן ז"ל


מצ"ב סריקה:
קבצים מצורפים
שו''ת הרא''ש כלל טו.jpg
שו''ת הרא''ש כלל טו.jpg (202.23 KiB) נצפה 9158 פעמים

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ו' דצמבר 22, 2017 9:58 am

אחרון חביב!

בסוף ספר "מחנה דוד" (ירושלים תרמ"ט) הופיעו לראשונה חידושי רבי נחמן בן הרמב"ן על מסכת ביצה (יחד עם פסקי הרי"ד לרבינו ישעיה מטראני עמ"ס זו), וכה התנוסס על דף השער:

ותשם בסו'ף מקצה בחוברת הוד נלוה אשו'ר צחצחות תעלומות בגנזי הימים, אור זרו'ח מאת שני המאורות הגדולים, פסקי מס'כת ביצה תולדות גאון יאודה רבינו ישעיה (מיטראני) הראשון זלה"ה על אבן אחת נחלת שפרה חידושי רבינו נחמן ז"ל בן יצה'ר הרמב"ן ז"ל


המביא לבית הדפוס ("הצעיר יוסף ארוואץ ס"ט") לא חשך את פרי עטו, והזיל מליצות בעתר בסוף דברי הקדמתו לספר:

מקצה בחוברת מה נעים נאוה? האח! צוף דבש חשפו מי נהרות אבירי יעקב מחושקים כס'ף, ארזי ישורון עלו בקנה אחד ויחמסו כגן נעלמות על מס'כת ביצה, כברק עפו עמוק ביאורה ויגלו מוסדות מסתריה, בעלה אחת לוית חן זהרי ציצים מזר'ח יאו'ר גאוני ישראל, מה למעלה פליטת קודש המפורסם בקהל אמונים הוא הגאון הנפלא רבינו ישעיה (מטראני) הראשון ז"ל. וכי תרחיב צעדי מבטך ותפן מה למטה, והנה בקצה היריעה רקמת פנינים סגולות חידושים האיש אדוני האר'ש חזון יקר הוא לבית ישראל, הגאון האדיר רבינו נחמן ז"ל צי'ץ נז'ר האשל הגדול הרמב"ן ז"ל, כאשר העיד בגדלו הנשר הגדול עטרת תפארת ישראל הגאון המפורסם מלך ביפיו מוה"ר חיד"א זלה"ה בשם הגדולים (מערכת השמות באות יו"ד [צ"ל: באות מ"ם] ובאות נו"ן)


אכן מרן החיד"א מעיד (במערכת הרמב"ן): "ויש בידי חידושי ביצה לבן הרמב"ן בכ"י".

וברשימה קדומה יותר (במערכת רבינו נחמן בן הרמב"ן) הוא מציין: "וראיתי חידושי מסכת ביצה כ"י לבן הרמב"ן, ומייתי תדיר דברי מר אביו הרמב"ן".

נזהר מרן בכתבו פעמיים "חידושי ביצה לבן הרמב"ן" ולא החליט את היחוס לבן מסוים, בידעו היטב כי לרמב"ן היו כמה בנים. אולם המהדיר הנ"ל לא נהג כן, ובעקבות כך השתרש היחוס בפי כל.


כ"י זה שהיה ברשותו של החיד"א השתמר עד היום בספריית האוניברסיטה בקמברידג' (מס' 1187, כתיבה ספרדית, מאה ט"ו), ובראשו מתנוססת חתימת ידו: "זכיתי בו לשם הידיד חיים יוסף דוד אזולאי ס"ט".


מעתיק כתב-היד, בבואו לחידושי מסכת ביצה דף לו, ב, מדווח הוא על המצוי בידו:

ע'ד כ'אן מלשון בנו של הרמב"ן ומדוייקים משם אביו ז"ל,
ומכאן ואילך דברי הר' דוד הכהן ז"ל


על פי עדות זו נמצא כי גד'ל מ'ר'ד'כ'י' בבית המלך - מאן מלכי רבנן, ושמעו הולך בכל המדינות - בהיות שמועותיו על סוף מסכת ביצה מתבדרן היום בבי מדרשא, עד דוד הגדי'ל.

אולם גם מאמר אסת'ר (שמועותיו בסתרי תורה שהנציח ריד"ע לדורות עדיין) קיים - ונכתב בספר!


מצ"ב סריקה מספר "מחנה דוד":
קבצים מצורפים
מחנה דוד - ירושלים תרמ''ט.jpg
מחנה דוד - ירושלים תרמ''ט.jpg (684.9 KiB) נצפה 9115 פעמים

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ו' דצמבר 22, 2017 10:53 am

בספר "אוצר חיים" (כ"י מוסקבה גינצבורג 1062, כתיבה ספרדית, מאה יד-טו, דף כב, א-ב), מוסר רבי יצחק דמן עכו את אשר שמע מפורש יוצא מפי כהן גדול - רבי דוד הכהן - "גדול דורו, ששמע מפי המקובל האמתי מורנו הרמב"ן ז"ל":

כאשר כתבתי בספר דברי הימים, וגם בספר חיים דאוריתא כתבתיו מפי ה"ר דוד כהן ז"ל - גדול דורו - ששמע מפי המקובל [האמתי] מורנו הרמ'ב'ן' ז"ל: כי האיש אשר הורגל בספר ההגיון ובספר[י] הפילוסופיא מנעוריו ולא ניסק תחלה בתורתינו הקדוש'ה תורה שבכת'ב ותורה שבע'ל פ'ה - יהביל במצות, ותפלה, ובמציאות השדים, ובכל דבר שלא יפול עליו מופת כגון דברי הקבלה - יהביל וילעיג ויפטיר בשפה ויניע ראש, ובכח פלפול ההגיון יביא מופתים כוזבים מכחישים הקבלה האמתית. ועל כן א'מרו ז"ל: מנעו בניכם מן ההגיון.


מצ"ב סריקה מכ"י מוסקבה:
קבצים מצורפים
אוצר חיים 1.jpg
אוצר חיים 1.jpg (49.42 KiB) נצפה 9094 פעמים
אוצר חיים 2.jpg
אוצר חיים 2.jpg (77.09 KiB) נצפה 9094 פעמים

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ו' דצמבר 22, 2017 12:42 pm

שבע כתב:בספר "אוצר חיים" (כ"י מוסקבה גינצבורג 1062, כתיבה ספרדית, מאה יד-טו, דף כב, א-ב), מוסר רבי יצחק דמן עכו את אשר שמע מפורש יוצא מפי כהן גדול - רבי דוד הכהן - "גדול דורו, ששמע מפי המקובל האמתי מורנו הרמב"ן ז"ל":

כאשר כתבתי בספר דברי הימים, וגם בספר חיים דאוריתא כתבתיו מפי ה"ר דוד כהן ז"ל - גדול דורו - ששמע מפי המקובל [האמתי] מורנו הרמ'ב'ן' ז"ל: כי האיש אשר הורגל בספר ההגיון ובספר[י] הפילוסופיא מנעוריו ולא ניסק תחלה בתורתינו הקדוש'ה תורה שבכת'ב ותורה שבע'ל פ'ה - יהביל במצות, ותפלה, ובמציאות השדים, ובכל דבר שלא יפול עליו מופת כגון דברי הקבלה - יהביל וילעיג ויפטיר בשפה ויניע ראש, ובכח פלפול ההגיון יביא מופתים כוזבים מכחישים הקבלה האמתית. ועל כן א'מרו ז"ל: מנעו בניכם מן ההגיון.



בנושא זה האריך רבי יצחק למעניתו בספרו הגדול "מאירת עינים" (פ' וישלח), וערך מערכה ארוכה - להעלות ארוכה, ולחבת הקדש אעתיק אותה פיסקא פיסקא - תוך הגהה דייקנית ע"פ כ"י ניו-יורק בהמ"ל 995, כתיבה ביזנטית, מאה ט"ו, דפים 50א - 56ב.

ואלו דבריו - לאחר שהעתיק מסורות קבלה שונות:

והמשכיל ישים שלום בין הקבלו'ת האלו, כמו שראוי למשכיל להכניס שלום בין דברי חכמים וליישב כל דבר ודבר אחרי דרכי האמת, ולא לדחות דבר חכמה של זה מפני דברו של זה בשתי ידים. ואם נתן בך השם ית' שכל לעשות כן - תדע שהכל אמת,

כמו שד'רשו ח'כמינו ז"ל במדרש מגלה (מגילה טו, ב) אם על המלך טוב יבא המלך והמן היום וכו' - מאן ראתה דזמינתיה להמן, ר' אלעזר אומ'ר: פחים טמנה לו ללכדו, שנ אמר: יהי שלחנם לפניהם לפח. ר' יהודה אומ'ר: שלא יכירו בה שהיא יהודית. ר' נחמיא אומ'ר: כדי שלא יאמרו ישראל אחות לנו בבית המלך ויסיחו דעתם מן הרחמים. ר' יהושע בן קרחה אומ'ר: אסביר לו פנים כדי שיהרג הוא והיא. רבן גמליאל אומ'ר עדיין צריכים אנו למודעי: ר' אלעזר המודעי אומ'ר: קנאתו במלך, קנאתו בשרים. רבא אמ'ר: לפני שבר גאון. אשכחיה רבה בר אבוה לאליהו, א'מר ל'יה: כמאן חזייא אסתר דעבדא משתייה להמן, א'מר ל'יה: ככולהו תנאי וככלהו אמוראי.

ואין צ'ריך ל'ומר שהמשכיל ישים שלום בין דברי חכם זה לדברי חכם אחר בדרך האמת, אלא אפי'לו דברים של פילוסופיא שנראים להמון שהם כנגד תורתינו - ישים המשכיל שלום ביניהם ויתקן הענין בשכלו הנכון ויחבא דבריהם בדברי הקבלה.

ואמרי: דברים של פילוסופיא, ר'צוני ל'ומר דברי חכמי המחקר המודים בחידוש העולם ובנפלאות (בגליון: נ'וסח א'חר: ובתפלה) ובתחיית המתים ובהשגחה, וכיוצא בדברים אלו שעיקר האמונה תלוי בהם,

אבל הפילוסופים תלמידי היוני אריסטו הכופר במעשה בראשית ואומ'ר שהעולם קדמון - אין דעתינו עליהם לישא וליתן בדבריהם עם דברי דרך האמת חלילה, רחמנא ליצלן מינייהו ומדעתייהו, לא מהם ולא מהמיהם ולא מהמונם, כי עינים להם ולא יראו - שאין שכלם מקבל שום מושכל נבואי אלוהי, אלא מורגש במופת וראיית עיני בשר, מרוב שקיעתם בים הטבע - שאין רואי'ם מושכל בלתי מורגש.

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ו' דצמבר 22, 2017 1:30 pm

המשך דברי ריד"ע:

הלא ראית אם לא שמעת דברי הגאונים חסידי עולם ועמודיו אשר הוא נכון על הבל פיהם הקדוש ואין כל באי עולם עשויים אלא לִצְוָת (= הניקוד במקור) להם - ותוקף לשונם על חכמת הפילוסופיא וכל העוסקים בה:

וזהו:
שלח אדוננו רב האיי הגאון ז"ל לרב הגדול רב פלטוי ולישיבתו בהצנע ובנדר ובשבועה, בהסתר דבר, על ידי חסיד ותיק בתלמוד, עניו בכל מדותיו, בר חמדה ובר קבלה, ר' אליהו הבבלי שמו, והיה חכם גדול בכל חכמה, והיה אומ'ר לתלמידיו:
הזהרו מאלה העניינים ומכת אנשי הסברות, ווי על מאן דסמך בחורפיה ובעיוניה ואזיל רישיה בתר רגלוהי, ושביק רזיא דנביאיא וחכימא דמבני ישראל, ויליף חכמתא דפילוסופיא, והיא חכמתא אחיזא כעין חכמתא דחרשיא וקסמיא, כרגלי בלי רישא ומוחא, וכנקבי בלי עינין, וכריחיא בלי נחירין.
ווי על מאן דסבר ולא קביל, קביל ולא סבר, דתרוייהו כמילף מפומיה דרבה בלי עינין וליבא.
ע'ד כ'אן.


וכאשר היה שומע החסיד המקובל ירא הש'ם מנעוריו ה'ר' משה בר' שלמה בן שמעון מעיר בורגוש ז"ל - זכרון שבח על חכמי הפילוסופיא, היה אומ'ר:
הפילוסופים שאתם משבחים חכמתם, דעו באמת כי במקום מעמד ראשם - מעמד רגלינו.
ודבר זה מושכל ראשון הוא למשכילים.


וראה "כתר ראש" (אות סא) בשם הגר"א:

שממקום שמסתיים הפילוסופיא - משם ולמעלה מתחיל חכמת הקבלה.


ובשיחות הר"ן (אות רכה) בשם מוהר"ן:

ואמר, שבמקום שחכמת הפילוסופיא מסתיימת - שם מתחיל [חכמת האמת שהוא] חכמת הקבלה.

(פירוש: כי הפילוסופים לא חקרו כי אם עד הגלגלים, ומשם ולמעלה אין יודעים מאומה.
וגם בהחכמות שמהגלגלים ולמטה גם כן הם נבוכים מאד ברובם ככולם כידוע להם בעצמם.

וחכמת הקבלה מתחלת במקום שמסתיימת חכמתם, דהיינו מהגלגלים ולמעלה.
כי כל עולם העשיה עם הגלגלים בכלל, כוללת חכמת הקבלה בתיבה אחת שהוא "עולם העשיה",
וכל חכמת הקבלה הוא מעשיה ולמעלה - שהוא: יצירה, ובריאה, ואצילות למעלה למעלה וכו'.

וגם בעשיה בעצמה, בפנימיות העשיה, דהיינו רוחניות העשיה - אין להפילוסופים שום ידיעה כלל.
אבל חכמת הקבלה מדברת רק משורש העשיה ברוחניות, ומשם ולמעלה.

נמצא שבמקום שמסתיימת חכמתם של המחקרים - משם מתחלת חכמת הקבלה).


גם אנכי שמעתי מפיו הקדוש לענין השגותיו הנוראים שדיבר כמה פעמים מזה, ואמר:

הלא אצל המחקרים מסתיימת ידיעתם בגלגלים, ונדמה להם שמשם ולמעלה הוא רק עצם האלקות יתברך.
ובאמת כל לימוד הקבלה הוא בעולמות ומדריגות שמשם ולמעלה.

כמו כן - אפילו מי שהשיג חכמת הקבלה היטב שהוא חכמת האמת,
אף על פי כן אין חקר לתבונתו, כי עדיין יש גבוה מעל גבוה וכו'.


וראה עוד ביתר הרחבה בליקוטי הלכות, הל' נט"י לסעודה ה"ו, אות עט:

וזהו ענין מה ששמעתי ממנו ז"ל, כי יש שנדמה להם שמסתיימת ידיעתו יתברך אחר עולם הגלגלים, ויש שיודעים שיש עולמות גבוהים יותר אבל אחר כך מסתיימת ידיעתם ונדמה להם שלמעלה מזה הוא בחינת 'תכלית הידיעה אשר לא נדע', אבל באמת גבוה מעל גבוה שומר וכו', כי יש צדיק שיודע כל אלו הידיעות שנדמה להם שאי אפשר לידע אותם, אבל ה'אינו יודע' שלו בחינת 'תכלית הידיעה אשר לא נדע' שלו - זה עמוק ונורא ונשגב מאד וכו'.

כי אצל המחקרים מסתיימת הידיעה אצל הגלגלים - שלמעלה מהם אינם יכולים לדבר כלל, ואפילו עד הגלגלים הם תועים ונבוכים ברוב הדברים - אבל למעלה משם נדמה להם שהוא כולו רוחניות אלקות והוא בחינת 'תכלית הידיעה' אצלם, שלפי דעתם זהו בחינת 'תכלית הידיעה אשר לא נדע'. אבל הצדיקים המקובלים האמתיים - כל ידיעתם מתחיל משם ולמעלה, דהיינו מעולם הגלגלים שהם הרקיעים ולמעלה.

כי אמר, שבמקום שמסתיימת חכמת המחקרים לגמרי - משם מתחיל ידיעת הקבלה האמתיית. אבל אמר, שגם המקובלים הגדולים שגילו השגות עצומות גם בעולם האצילות, ולמעלה בשרשי האצילות וכו' - גם שם יכולין לעלות ממעלה למעלה וכו'.

ועל כן, אף על פי שכל החכמים ואפילו המחקרים מודים ש'תכלית הידיעה' הוא 'אשר לא נדע', אבל לא כל אפין שווין, כי רובם אינם יודעים כלל מה שאינם יודעים, והם בבחינת 'אינו יודע שאינו יודע' יותר ויותר, כמובן למשכיל מדברינו הנ"ל.

ועיין עוד במקומות אחרים משיחות כאלו, ומהם תוכל להתבונן ותעמוד מרעיד מאימת הבורא יתברך (וראה עוד שם באות כט, עח).

וראה עוד שם הל' נפילת אפים ה"ד, אות טו; ראש חודש ה"ז, אות כב; שותפים בקרקע ה"ה, אות כז; שיחות הר"ן אות ג.

מצ"ב סריקה מכ"י "מאירת עינים":
קבצים מצורפים
כ''י בהמ''ל, דף 50, ב.jpg
כ''י בהמ''ל, דף 50, ב.jpg (224.77 KiB) נצפה 9071 פעמים

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ו' דצמבר 22, 2017 3:45 pm

המשך דברי ריד"ע:

ו'אני י'ה"ב ש'נ"ר ד'עת"ו מעיד עלי שמים וארץ ואת בוראם, כי בעכו ת"ו היינו יום אחד אנחנו התלמידים יושבים ושונים לפני מורי ה'ר' שלמה הצרפתי הקטן (= פטיט) ז'ל'ה'ה', ואגב גררא הגענו לדבר לפניו על אריסטוטליס* בעוצם חכמתו אשר השיג שהיה איש א-להי (= עוסק במושכלות).

ואמ'ר לנו מורי זה הנזכר בעצמו בדרך אמת ונכון בעדות ברורה ששמע מפי אנשי אמת כי אריסטוטליס החכם הידוע רבו של אלכסנדרוס* - שחשק באשת אלכסנדר* המלך תלמידו, עד שתבעה שתשמע לו.

אמרה לו: חכם כמוך תובע דבר זה?! ואיה חכמתך ויראתך מהא-להים?! ולא האזין לדבריה, והיה רודף אחריה יום יום, עד שאמרה לו: אם תרצה שאשמע לך לעשות רצונך ולמלאת בקשתך - תעשה אתה תחלה בקשתי ורצוני.

אמר לה: ומה בקשתך, אמרה לו: שנקבע לעשות זה המעשה ליום נועד, ובאותו היום שנדע בבירור שהמלך אלכסנדר* יצא לצוד - נכנס אני ואתה לחדר, ואתה תלך על ארבע כמו סוס ואני ארכב עליך כאילו אנכי רוכבת על הפרדה, ותלך על ארבע ואני רוכבת פעם או פעמים על פני כל החדר, ואחרי כן אעשה רצונך. והודה ושמח.

ויהי בלילה ותאמר אל אישה אלכסנדר*: דע באמת, כי כזה וכזה דבר עמי הרב שלך, שהוא איש הא-להים בעיניך, ורודף אחרי יום יום, עד שהודיתי לו ועשינו הסכמה זאת.

ויהי כאשר שמע דבריה, ויקצוף המלך מאד וחמתו בערה בו.

ויהי כאשר הגיע יום הנועד לעשות הסכמתם, רכב המלך עם פרשיו ללכת השדה לצוד כמנהגו, ואחרי כן שב הוא לבדו בענין שלא ירגיש בו שום אדם, ונכנס בחדר ונחבא שם, והנה אריסטו' והמלכה נכנסו בחדר, וכרע אריסטוטוליס והיה הולך על ארבע והמלכה רוכבת עליו, והיה הולך כזה בחדר מפה ומפה פעמים רבות.

והנה המלך אלכסנדר* יצא, וכאשר ראהו אריסטוטוליס* נפלו פניו, ורצה המלך להתיז את ראשו, ומפני שהיה רבו ולמדו חכמה רבה, ובעצתו הנכונה הצליח לכבוש ממלכות רבות, וראה שאם יהרגנו יעשה קרחה גדולה בלימוד החכמה לתלמידים - נמנע מלהורגו. אמנם כבש (בגליון: נ'ראה: חבש) אותו, ועשה לו צרות רבות ויסורין קשים.

הרי אתה שומע על היוני ההוא כמה היה "ירא שמים", אמר נבל בלבו אין א-להים. ואל תתפתה אחרי חכמתו, ואל תעבור על פתח ביתו - פן תלכד במלכודתו להסיר מעליך עול א-להינו ית' שהוא הקדמון, וברא יש מאין, ומחדש בכל יום תמיד מעשה בראשית, ועול תורתו.

והכן רעיונך...



וראה בס' בני יששכר, מאמרי חודש סיון, מאמר ה':
כל דבר הנעשה עפ"י יסוד שכל האנושי, הנה יוכל להיות סוף וקץ לדבר, כיון שהוא מפאת שכל האנושי שיש לו תכלית, והנה הוא בסכנה שבאיזה זמן מן הזמנים יבא ח"ו לעבור את פי ה', כמו שתראה אריסטו היוני שהיה החכם הגדול שבאומות, וסיפרו מדותיו שגינה כל תחמודות תבל רק הכל במדה ומשקל להכרח הקיום, ואח"כ סיפרו עליו שנלכד בתואר אשה יפה וזה היה סיבת מותו. והוא לבעבור שכל מדותיו ותמימות דרכיו לא היו מצד ציווי הש"י בתורה רק מפאת שכל אנושי שיש לו תכלית וסוף, משא"כ אנחנו בני ישראל בנים לאל חי, תמימות דרכינו הוא מצד המצוה ב"ה, ושכל אלקי הוא אין סוף, הבן הדבר.


וראה עוד בס' אגרא דכלה, לחג השבועות:
אשרי תמימי דרך ההולכים בתורת יי'. יש להתבונן דמשמע דיש תמימי דרך שאינם הולכים בתורת ה' והמשורר משבח רק אותן ההולכים בתורה, והדבר הזה קשה מאוד, וכי יש תמימי דרך בזולת דרכי התורה.
והנראה דהנה ארסטו היוני הכחיש מציאות הנבואה, להיות שאמר ששקל כל עניינו ולא עסק בהבלים רק ההכרח להגוף, ואמר שאינו עוסק במותרות התאוה רק עוסק ומתבונן בחכמה, וע"כ אמר, לו יהיה הדבר במציאות אזי היה הוא ראוי להיות מתנבא, ובנפשו דיבר, כי אין מציאות הזה רק לאיש הישראלי הנכנס תחת עול התורה כמו שהבטיח הש"י למשה שלא תשרה שכינה על אומות העולם [ברכות ז.], והדבר הזה הוא עפ"י השכל, כיון שקבלו ישראל התורה עליהם ועל בניהם לדורות עולם, א"כ תמימות דרכי התורה להם הוא בעצם כיון שהם בני בנים של תורה, משא"כ לאומות העולם גם תמימות דרכיהם הוא להם במקרה ואינו מתמיד, כענין שאמרו שארסטו בסוף ימיו נתפתה באשה זונה וזאת היתה סיבת מיתתו (עיין ביערת דבש), ונתגלה קלונו שתמימות דרכיו הוא במקרה.
וזהו אשרי תמימי דרך, רק אותן ההולכים בתורת ד' מיום שנולדים הם הולכים לתורה, כיון שהוא מבני בניה של תורה, מה שאין כן אותן שאינם הולכים מיום הולדת בתורה, רק קנו לעצמם תמימות הדרך על פי השכל, היא מקרה ואינו מתמיד.
[ובס' מעין גנים פ"ד מסיים: (הלא תראה כמה מהמתפקרים קנו לעצמם כמה וכמה מדות כגון שלא להתכעס ולדבר בנחת וכיוצא, אבל קניית המדות להם אינו ע"פ התורה רק ע"פ המחקר, ע"כ אם תעמוד על לבביהם תראה כי שבע תועבות בלבם, מוסרים, רשעים, איש חורש און על רעהו ולבבם מלא מרמה, הרחק מד' אמותיהם)]


מצ"ב סריקה:
קבצים מצורפים
כ''י בהמ''ל, דף 50,, ב.jpg
כ''י בהמ''ל, דף 50,, ב.jpg (101.29 KiB) נצפה 9063 פעמים
כ''י בהמ''ל, דף 51, א.jpg
כ''י בהמ''ל, דף 51, א.jpg (376.94 KiB) נצפה 9063 פעמים

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ש' דצמבר 23, 2017 9:07 pm

את הסיפור טמן ברמ'ז החיד"א בקונטרס "קן סיפו'ר", אות רס"א (ספר החיד"א - "זכרון מעשיות ונסים"):
פיתה לאשת אלכסנדר.


וראה עוד בספרו "צפורן שמיר", סימן ג, אות מו:
אמר הפלוסוף: הצרי הגדול לשכוח הרעות הבאות לאדם ולמשול ביצר הוא לחשוב בדברים אחרים זולת עצמנו, כי הנפש לא תוכל לחשוב שני דברים כאחד, ולזה אם תעמיס עליה מחשבת דברים אחרים חכמה ודעת - תשכח עצמה ותהיה שקט ושאנן.

ואני מוסיף לבאר שיחשוב בתורתנו הקדושה, שאם יעמיק עיונו בחכמות חיצוניות וחקירות למודיות טבעיות הצרי אינו אלא שר"ף, כי אותיות צרי יתהפכו לאותיות יצר, כי יצרו חכם ממנו והוא ידע עת ורגע לפתותו, וכאשר קרה לגדול הפלוסופים אריסטוטולוס, כמו שכתב רבינו יצחק דמן עכו בס' מאירת עינים כ"י.

אמנם אם זכה לחשוב ולהעמיק בתורה הקדושה, ובתורת ה' חפצו ודאי ינצל, כי הוא אמר ויהי, בראתי יצר הרע - בראתי לו תורה תבלין, וכאשר הארכנו בעניותנו בדרושים בס"ד.


וראה ליקוטי מוהר"ן, סימן נה, אות ו, ד"ה וקטני קומה.

עיניו כיונים
הודעות: 345
הצטרף: א' ינואר 04, 2015 11:32 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי עיניו כיונים » ש' דצמבר 23, 2017 9:36 pm

שבע כתב:המשך דברי ריד"ע:

ו'אני י'ה"ב ש'נ"ר ד'עת"ו מעיד עלי שמים וארץ ואת בוראם, כי בעכו ת"ו היינו יום אחד אנחנו התלמידים יושבים ושונים לפני מורי ה'ר' שלמה הצרפתי הקטן (= פטיט) ז'ל'ה'ה', ואגב גררא הגענו לדבר לפניו על אריסטוטליס* בעוצם חכמתו אשר השיג שהיה איש א-להי (= עוסק במושכלות).

ואמ'ר לנו מורי זה הנזכר בעצמו בדרך אמת ונכון בעדות ברורה ששמע מפי אנשי אמת כי אריסטוטליס החכם הידוע רבו של אלכסנדרוס* - שחשק באשת אלכסנדר* המלך תלמידו, עד שתבעה שתשמע לו.

יישר כוחך על האשכול המעניין והמושקע.
הערה קטנה: אין לתקן את הכתיב 'אלסכנדר/וס', כיון שהוא כתיב מצוי מאוד במקורות (כגון בדפוסים הקדומים של יוסיפון ויוחסין ובספר זה). יתכן שהדבר קשור לצורה הערבית של שמו. והוא הדבר בשם העיר 'אלסכנדריה'. דיון קצר על תופעה זו ראה כאן: http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp? ... m_id=19616

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ש' דצמבר 23, 2017 9:40 pm

ידעתי, אך למען הקריאה השוטפת תקנתי וציינתי כוכבית בלי הערת שוליים.

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ש' דצמבר 23, 2017 10:10 pm

המשך דברי ריד"ע:

והכן רעיוניך להניח כתפלין בין עיניך אגרת דברי הגאון השלם, הוא רב האיי הגאון ז"ל, בתשובתו אשר השיב על שאלת הנגיד ר' שמואל ז"ל על לימוד חכמה פילוסופית, וזה לשונו:

ומה שאני מצוה את אדוננו הנגיד י'ל' (= יחי לעד) שלא יהא עסקך בחכמת ההגיון - שזו מדה קשה וגוררת עבירה ואסרוה ר'בותינו ז"ל (= ר' ברכות כח, ב), אבל יהא עסקך תמיד בתלמוד ובדקדוקי השמועות ובפלפול התורה, כמו שמתעסקים בכך הנאהבים והנעימים והנחמדים אלינו, בני אלקירואן ובני ארצות המערב, ברוכים יהיו לשמים. ואלמלא נודע אליך השגושין והמחלקות וההוללות שנכנס בלב הרבה בני אדם שהיו מתעסקין [בכך] בבגדא'ד בימי המלך עצ'ר יי' דול'ה, והספקות והחלופין שנפלו ביניהם בעיקרי התורות עד שיצאו חוץ לשורה.

והב"ה (= והקב"ה) יודע כי מרוב אהבה נעימה וידידות צרופה אליך צויתיך להזדרז בעצמך ולצרוף אהבתך לתורה, ולפי שקיום "לא ימוש" קודם לכל עסק שבעולם, ומא-להים לעזרך ולאמצך אותך ואותנו וכל ישראל, ואני לך נאמן רוח - נאמנות קיימת לעולמים, כי אחר שהב"ה נרצו מעשיך אליו יש לכל אדם שייטבו בעיניו מפעליך.

ודע לך, כי תיקון הגוף ומישור הנהגת האדם הוא עסק המשנה והתלמוד ואשר טוב לישראל, כי לימוד התורה יועיל לעצמו ולחכמים שכמותו, ויועיל אף לגויי הארץ (= ל'עמי הארץ') כי ימשכו לדרכי המצוה והתורה. ואשר יסיר לבו מהם ויתעסק בדברים ההם, יסיר מעליו עול תורה ויראת שמים, ויפטר באותם העניינים כי יסלק מעליו כל דברי תורה לגמרי, ומזאת ההסרה יארע להם שלא יחוש לעזיבת התפלה. אבל כאשר ימסרו עצמם לבחור להם התורה ויראת שמים, יצא להם מזה כי ינהיגו ההמון לאחרית טובה, ולא ישימו שום ספק בהב"ה.

ואם תראה שאותם בני אדם שמתעסקים באותם הדברים יאמרו לך כי היא דרך סלולה ובה ישיגו לדעת הבורא ית' - לא תאבה להם, ודע כי יכזבו לך באמת, ולא תמצא יראת חטא וזהירות וזריזות וענוה וטהרה וקדושה - אלא באותם המתעסקי'ם בתורה במשנה ובתלמוד, וכאשר יהיו תורה ומצות בעיניך, וסבורים אנחנו כי איננו רחוק מדעתך, כי כל זה הענין אשר ספרנו לך הוא עיקר.

ואשר ילך בזה הדרך - תנוח נפשו באמונה עיקרית בלי פקפוק וישיג אותה על בוריה, ויצטרך על כל פנים שתאהב אוהבי התורה והחכמה, ולא תשגיח לדברי המפקפקים והמדקדקים לתפוש על דברי תורה.

ודע כי כל אשר יתעסק ויוציא דבריו בזולתי הענין שספרתי לך - יפסד הפסד גדול, ולא נאה לאדם כמותך שיעשה כן. ושמחנו מאד שאדם כמותך שרוי בדורינו, שאתה ראוי להשתרר עלינו ולמלוך על כל סביבותינו. ואם תשים לבך לאלה הדברים שאמרתי ותצדיק אותם, תמצא שהם עיקריות בלי ספק. ואם תמצא אדם שייעצך על דרך אחרת - לא תשמע אל עצתו, כי ידעת כי עצתי לך עצת נאמן רוח בזה הענין.

ואני מעיד עלי שמים וארץ ואת בוראם, כי לא באתי לייעץ אותך להכניס עצמך באלו העניינים כי אם להצלחתך ולהצלת ישראל ותקרבם לדעת שמים. ואני יודע כי כל אלו המתעסקים בקריאת התורה יש מהם בעלי דינין אשר יצא טבעם בכל העולם, והם אשר יקבעו בתי מדרשים ומתעסקים בתלמוד ובפי'רושו תמיד בכל שנותם, וזה דבר גדול ומעלה לאדוננו הנגיד י'ל', וראוי לך שתנהיג עצמך בזה הענין.

ובקצרה באתי לכתוב לך שתסיר עצמך מן העניינים ההם, וכבר קמו אנשים מבגדא'ד שהיה טוב להם להיותם גוים, וקנאו העמים על זה. וגם הם נמנעו מעצמם, וגם אנחנו מנענו אותם בכך, ומנענו ישראל מזה, מאחר שראינו לענין ההפסד הגורם. ומר רב שמואל הגאון ז'ל' לפי שהיה קודם והיה עיקר אלה הדברים, ראה ההפסד היוצא מזה ומנע עצמו בכך.

ואין לי להחרים באלו העניינים ובאלו הדברים, כי כבר ידוע וגלוי הוא כי המתעסקים בתורת הש'ם ית' הם אשר ינהיגו את העם בדרך ישרה, ובזה די לך.

ע'ד כ'אן לשון הגאון ז'ל'.


קטע מתשובת רה"ג העתיק הרמב"ן באגרתו המפורסמת "טרם אענה" (כתבי רמב"ן א', עמ' שנ - ע"פ הנדפס בספר תעלמות חכמה, באסיליאה שפ"ט, דף פט, א; אך הנוסח שם משובש מאד, מלבד שינויים מגמתיים כנודע, ע"כ הגהתיו הנה ע"פ כ"י מינכן 338, כתיבה איטלקית, מאה יד-טו, דף 104, א; פרמה 2380, כתיבה איטלקית, מאה טו-טז, דף 128, א-ב; מנטובה 12, כתיבה איטלקית, מאה ט"ז, דף 170, ב):

ועוד ראוי לכם להזהר ולהזהיר אך בנחת על הכל / להניח העסק הזה מכל וכל, וכל ירא שמים ישוב וישקוד על ספר תורה שבכתב ותורה שבעל פה כי היא בית חיינו / ובזה מעלתינו - תגדל ולא תדל / והשומע ישמע והחדל יחדל, שאי אפשר לכם לכוף כל ישראל חברים. ובזה נהגו אבות העולם ליסר מזה חכמים וגדולים / אף כי למנוע מהגיון התלמידים המתחילים, כמו שמצינו בתשובת רבי'נו האי ז"ל לנגיד שכתב לו בלשון הזה:

תקון הגוף ומישור הנהגת האדם הוא עסק המשנה והתלמוד ואשר טוב לישראל, כי לומד התורה יועיל לעצמו ולחכמיו שכמותו, ויועיל לעמי הארץ כי ימשכם לדרכי המצוות והתורה. ואשר יסור לבו מזה ויתעסק בדברים ההם, יסיר מעליו תורה ויראת שמים, ויפסיד באותם העניינים כי יסלק מעליו כל דברי תורה לגמרי, ומזאת ההסרה יארע לאדם שישבש דעתו עד שלא יחוש לעזיבת התפלה. אבל אשר* ימסרו עצמם לתורה וליראת שמים יצא להם מזה כי ינהיגו כל ההמון לאחרית טובה בלי פקפוק, ולא ישימו שום ספק בהב"ה*.

ואם תראה שאותם בני אדם המתעסקים באותם הדברים יאמרו לך כי היא דרך סלולה ובה ישיגו לידיעת הבורא* - לא תאבה להם, ודע כי יכזבו לך באמת, ולא תמצא* יראת חטא וענוה וזריזות* וטהרה וקדושה - אלא באותם המתעסקי'ם במשנה ובתלמוד.


עד כאן כתב הגאון הרב הגדול ואביהן של ישראל.

ואתם גודרי פרץ / העומדים על אדון כל הארץ (= ע"פ זכריה ד, יד), ראוי לכם ליסר בזה וכיוצא בזה.


אשר* - בכ"י פרמה ומנטובה: אם.
בהב"ה* - בכ"י: בתורה.
הבורא* - שם: התורה.
ולא תמצא* - שם: לא ימצא.
וזריזות* - בכ"י מנטובה: וזהירות.


וראה באנצ"ת, כרך טו, חכמות חיצוניות, טור סט, הערה 173.

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » א' דצמבר 24, 2017 8:59 am

המשך דברי ריד"ע:

ומ'ורי ה'רב ר' ישעיה מפדו'ה נ'ר'ו' ספר לי בשם רבינו יהודה החסיד אשכנזי ז"ל, שהיה בימי ה'ר'ם' ב'מ'ז'ל' (= הרמב"ם), ושומעו הולך בכל העולם בחסידתו ובצפיית העתידות.

כי היה לו תלמיד הגון שנפשו חשק[ה] בתורה חשק נפלא עד שלא היה ישן במטה, ואם היה אוכל למען יחיה היה הספר פתוח לפניו ועיניו בו, ולא היה מתפלל מרוב אהבתו את התורה.

והיה החסיד רבו מזהירו תמיד ואמ'ר לו: עשה כל מה שתרצה באכילה ושינה - כי זכות התור'ה תשמרך ותחייך, אמנם בתפלה לא תפשע - כי היא תתבע עלבונה לפני המקום ויענשו "שונאי ישראל", ועל כל פנים תהיה זהיר בתפלה יומם ולילה כל תפלה בעונתה. ולא השגיח התלמיד על דבריו.

אמ'רו, שלא עברו ימים רבים שהלך לשוק לקנות דבר, וכאשר שב מצא פרש שוכב עם בתו הבתולה הצנועה החמודה לו, על שלחן הספרים של בית המדרש, ונתאבל על זה ימים רבים. ואחר שראה ההשגחה הפרטית בבטול התפלה חזר להתפלל כדת וכהלכה.


מצ"ב סריקה:
קבצים מצורפים
כ''י בהמ''ל דף 52, ב.jpg
כ''י בהמ''ל דף 52, ב.jpg (183.68 KiB) נצפה 8929 פעמים

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » א' דצמבר 24, 2017 9:42 am

שמועה נוספת מצאנו לריד"ע בשם מורו הנ"ל - בכ"י פירנצה Plut. 44.14, כתיבה ספרדית רהוטה, מאה ט"ו, דף 222ב:

אמרו חז"ל (= סוכה ה, א): מעולם לא ירדה שכינה למטה מעשרה, ולא עלה משה למעלה מעשרה, שנ'אמר: ודברתי אתך מעל הכפורת, ארון תשע טפחים, כפרת טפח - הרי עשרה.

וקבלתי מפי מורי הרב ר' אושעיה נ"ר, כי בחשבון המרובע מהאל"ף ועד היו"ד - יעלה סך כל החשבון לחשבון שכינ"ה עם היו"ד אבל לא בע"ד (בגליון: נ'ראה ל'י: בלא יוד).

ואני יצחק הצעיר תלמידו למדתי מכלל דבריו, שאם תצרף חשבון מהאל"ף עם היו"ד חשבון פשוט והיו"ד מלא - יעלה המספר כמספר השם הנכבד והנורא, והיינו השכינה, והמשכיל יבין.


מצ"ב סריקה:
קבצים מצורפים
כ''י פירנצה.jpg
כ''י פירנצה.jpg (106.5 KiB) נצפה 8922 פעמים

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » א' דצמבר 24, 2017 11:31 am

המשך דברי ריד"ע:

עוד ראיתי לכתוב הקנאה הגדולה אשר קנא החכם החסיד המקובל הנבון ה'ר' יעקב בר' ששת ג'רונדי ז"ל על מחשבת הפילוסופים בענין התפילה ושאר מצות, בתוקף חמדת לשונו הטוב והנעים, וזה לשונו:

ובעונותינו שמענו שיש אנשים בישראל פורצי גדר ומחיצה / בודים דבר מלבם להשליך אמת ארצה / ויראו ראשי הבדים החוצה, להוציא דבת התורה רעה / [ו]לדבר על יי' תועה, לאמר שאין המצות רק מקצתם לשמור בריאות הגוף, ומקצתם לשמור ממונו / את כל רכושו אשר רכש מקנה קניינו, ומקצתם לשמור יישוב המדינות והעיירות / והכפירה ובאירות (= ע"פ יהושע ט, יז), ואינה לעונש ולא לשכר / ויתנו ליעקב את כל אלהי הנכר. וכהנה רבות עד אין חקר / יסכר פי דוברי שקר, חשבו מחשבות למצוא להם סבות / למען עשות את כל התועבות, תעו אחר חכמת היונים / ויהיו לאחור ולא לפנים, והלא הדינים השוים אסור לדון בפניהם / קל וחומר ללמוד דבר מפיהם. ומאמר מפורש / הנה נדרש, והלכה רווחת שאין לדחותה / הלומד דבר מן המגוש חייב מיתה (= שבת עה, א). סמכו על דברי חכמי הגוים / עזבו מקור מים חיים, פרקו עול תורה / ואולת קשורה, וזאת לא זאת כי מפי ספרים יחכמו / חלק לבם עתה יאשמו. וכל אחד בסברתו בוחר / ויתהלכו מגוי אל גוי וממלכה אל עם אחר, נמשכו אחרי מדי ופרס / ויון ותובל ומשך ותירס, חלילה לנו מן האמונה המגונה / שלש הנה לא תשבענה, ועוד אחרת מצאתי און / וארבע לא מצאו הון, כחידוש והשגחה וגמול / וערוך מאתמול, (במטרס) [במסורת] בידינו מאבותינו / אם לא תאמינו לא תאמנו, ושפתים נעות בתפלה באדם המדבר / נוטפות מור עובר, וכל מי שיש לו ספק בענין זה / מגואל הוא וניבו נבזה, ולא בא בידו כך אלא מתוך סברא שסבר / כי לא יעשה יי' א-להים דבר, והמאמינים יהולל / ומלין לצד עילאה ימלל, הרחיב פיו על החסידים / ו[י]לעג על היהודים, מי יתן החריש ושתק / תאלמנה שפתי שקר הדוברות על צדיק עתק, האומ'רים שהעולם קדמון / לא נוצר לא נברא, ובאונו שרה, וכדי לרמות את ההמון / כתב משה את התורה, בראשית ברא. ואין השגחת הבורא ית' מגלגל הירח ולמטה לא להיטיב ולא להרע / כי קצר המצע מהשתרע. ואין שכר לצדיקים ולא עונש לרשעים / ויהיו מאשרי העם הזה מתעים ומאושריו מבולעים. ואין צורך לתפלה רק לטהר המחשבה / וירד הדרה והמונה ושאונה ועלז בה. טובים מהם בני הנכר / אשר להם שכר, המאמינים שהעולם חדש ויש השגחה על כל הנברא / ויש שכר לעושי מצוה ועונש לעוברי עבירה.

ואלו הם ראיותיהם ודבריהם / ועצמותיהם למיניהם, אם העולם מוכרח להבראות כבר נתחייב הקדמתו / ואם נמנע מלהיות אי אפשר מציאותו / ואם אפשר מי נושא אפשרותו.
יבושו ממחשבותיהם / יפלו ממעצותיהם / ברוב פשעיהם. הלא ידעו שאי אפשר לדעת איך יפעול הפועל פעולתו עד שנדע אותו, ואם כן איך יחשבו לדעת איך היה נושא הבורא האפשרות הזה / אלא אם כן נראה לו בנבואה או במחזה. ודבר מבואר עוד כל הצריך לזמן הזמן יקדמנו / ולאשר לא עמל בו יתננו, נמצא הזמן מפריד בין הסבות ובין מסובביהם / חלק להם, וכל הנמצאים מכח תנועת הגלגל מאחרים וקודמים / לאורך ימים. תגלה רעתם [ב]פירוש פסוק מפי עליון לא תצא / כבושת גנב כי ימצא, כי החכם המכיר השכל בחכמתו / גם השכל יכיר אותו, ואם השכל ישגיח בו ויכירנו / יי' לא יעזבנו, ותגמולם על ההשגחה נלוה / ויכלו באפס תקוה, והלא הם תמיד מזהירים / הנה הם אומרים, קנו לכם חכמה כי הוא השלימות / הוא ינהגנו על מות, במות האדם תשאר החכמה / והאדמה תשאה שממה, ואם כן כבר קנינו / חיים לנפשנו, כי כל מצוה שהשכל מחייבה / א-להים בקרבה.

וכן יאמר[ו] שאין התפלה רק להזכיר תמיד במחשבו / והחי יתן אל לבו, כי הוא היסוד הראשון / ואין יתרון לבעל הלשון, ויותר נאה ומקובל רצוני / כי אין מלה בלשוני, וחיתוך התפלה בשפתים כסל למו / חטאת פימו דבר שפתימו, וכל פוצה שפתיו נותן תפלה / וכל פה דובר נבלה, החפץ לו במאמרים / וקול כסיל ברוב דברים, הלא-ל יסכן גבר בבקשתו / להציל לו מרעתו, על כן לא תועיל לו התפלה / אשר עשה לתהלה, על אחת כמ'ה וכמה בקשות ותחנונים ולחשים / העניים והאביונים מבקשים, ולא ישאל החכם צרכיו רק מפני ההמון הסכל / כי השקט לא יוכל. ומה יתרון לגוזל שינה מעיניו ומעפעפיו תנומה / ויבא החדרה ויבך שמה, יקום בחצות לילה להפיל תחנה ותפלה / ולהרבות שבח ותהלה / במלכו וא-להיו ופנה למעלה, והיה כי ירעב ילחך עפר להשביע נפשו / ולצמא יוריד על לחיו דמעות מעיניו ומראשו / ישתה וישכח רישו, אם יקראנו לא [יפנה / אם יצעק אליו לא יענה] (יעננו), ומי שלא ישיגהו רעיון / איך יתארהו הגיון, ואשר איננו גוף / ולא כח בגוף - איך נאמר לו עננו / קומה והושיענו, ומה מועיל באמרי לו ברוך אתה / מה עשיתי עתה.

לא האמינו בברכה אשר בדברי רז"ל נזכרת / פעם אחת נכנסתי להקטיר קטרת וכו' (= ברכות ז, א). ויש לנו לדעת מי שהברכות שלו / מבן אדם פעלו, ואמ'ר לו שיברכהו / הלא דבר הוא, העירו על זה מחשבותיכם / כי [לא] דבר רק הוא מכם. ומאמר מאיר שחקים / שהב"ה מתאוה לתפלתם של צדיקים (= חולין ס, ב), ואילו לא היתה התפלה רק הודאה לבדה / מרבים העם להביא מדי העבודה, ולמה יתאוה לתפלתם של צדיקים יותר משאר אנשים / כל העדה כלם קדושים. ופקח עינים על מאמר מבואר ותחזה / כל זמן שישראל חוטאים עשו לפני כסדר הזה (= ר"ה יז, ב).

ואילו לא נזכרו הברכות והתפלות בדברי רז"ל הקדושים / הלא כתבתי לך שלישים, ספרי עשרים וארבעה / ומלאה הארץ דיעה, כמו שמצינו פסוק מבואר לא תשאל איפה ואיה / ויתפלל בעדך וחיה. ומי יכתוב כל המקראות והמאמרים אשר על התפלה מעידים / אשר נתן המלך ליהודים.

אוי לאוכל את בשרו / ועוכר את שארו, עקשי לבבות / טמאי מחשבות, נלוזי מעגלות / יושבי אפלות, במחשכים נסתרים. השם מסך בקרבם רוח תועה / אוי לנפשם כי גמלו להם רעה, במחשבותם שגו ובדבריהם תעו / גם הכלים לא ידעו, במי חכמי הגוים יחזיקו / ובילדי נכרים יספיקו, ואשר אחריהם נמשכו / לא ידעו ולא יבינו בחשכה יתהלכו, עוזבי דרכי התורה הסלולות / ילכו ארחות עקלקלות.

והלא בענין נדרים / שהם חמורים, אם לא [היו] פיו ולבו שוים בטל הנדר / ופרץ הגדר, כ'ל ש'כן עניינים אחרים / דברים שבלב אינם דברים. ובאמרם עבודה שבלב (= תענית ב, א) להחמיר ולא להקל אמרו / את משמרת יי' שמרו, והאמת תפתח שפתיה / ועולתה קפצה פיה, ולא תהיה תפלה רק הסכמה מקובלת לבעליה / לקחתי אותה ואקרב אליה, הלא ההסכמה תתן כח לכל אומה ואומה / ולאין אונים עצמה, וכל הפורש מתקנה מקובלת בעמו / [משא] אשר יסדתו אמו, ידחה שכלו בשתים ידים / כי עשה יעשה לו כנפים.

על אחת כמה וכמה תפלה תקנוה על פי החכמה / לתת לפתאים ערמה / לנער דעת ומזימה / ומקובלת בהסכמה, לבד מצוה ידועה בפסוק נבר / לא תסור מן הדבר.

והאבות הראשונים / קבעו להם זמנים / לבקש תפלה ותחנונים, ביום - שחרית ומנחה / (הנקראת) [הנקראים] עמידה ושיחה, ובלילה ערבית ידועה / הנקראת פגיעה.

וכל הפורש מתקנת התפלה / בקדושיו לא יאמין ובמלאכיו ישים תהלה, ויאבד מקרב עמו / ולא יכירנו עוד מקומו, וכבהמות נדמו כל ענייניו / ובמה יתרצה זה אל אדניו.

ועונש המאבד שכלו נלמוד מן ההורג עצמו / ושפך את דמו, שהדין נותן כן / אם על התפל חייב על העיקר לא כל שכן. ואם יטעו בפסוק רצון יראיו יעשה / ומספחתם פשה תפשה, תשובתם בצדם אודיעם / ואת שועתם ישמע ויושיעם. וזאת לא זאת כי על תפלת רשות ונדבה / לא בהכרח ולא בחובה - נאמר זה וכל כיוצא בו / מאת כל איש אשר ידבנו לבו.

ואם יבאו לפטור עצמם בהתעסקם בחכמה / יעטו חרפה וכלימה, שאין דברים הללו אמורים אלא במי שתורתו אומנותו / היא כסותו לבדה היא שמלתו. והמעמיד עצמו שלא יבקש מלפניו / יראה יי' ורע בעיניו, והשיב ישיב לאיש גמולו / לא יאחר לשונאו אל פניו ישלם לו. והפוטר עצמו מתפלת חובה / בהדבקו בשכלו במחשבה / גם זה הבל ורע'ה רבה. אוי לנמשכים אחריהם ולדבריהם יפנה / יען היותם משענת קנה.

ועתה לא עמנו ריבם רק עם מ'שה ר'בינו ע'ליו ה'שלום ו[עם] כל נביא וחוזה / אשר מחזה שדי יחזה, כותבי תורה נביאי'ם וכתובים / כאחד טובים, ועם רבי'נו הקדוש אשר כתב המשנה / עדות יי' נאמנה, ועם רבינא ורב אשי כותבי הגמרא / מצות יי' ברה, ויתר רבותינו כותבי ספר אגדה / כל כלי חמדה, שלום להם שלום למשנתם / יבא שלום ינוחו על משכבותם.

אלה הם עדי נאמני* / אשר להם הריב לפני יי', ומובטח אני בהם / כי יי' יריב ריבם וקבע את קובעיהם, והפועל שהכל פעלו / [הוא] יריב לו.

השם למענו ישיב אל דרך ישרה כל תועה / ולא תהיה עדת יי' כצאן אשר אין להם רועה, וישפוך עליהם לטובה את רוחו / ישיב המלך את נדחו*, לא יטוש יי' עמו / בעבור שמו, ויפתח לנו שערי חכמה / כי אנחנו הבונים את החומה, ויעזור ויסמוך אותנו ללכת אחריו ולשמור מצותיו / ואת עדות[י]ו ואת חקותיו.

ע'ד כ'אן תוקף לשונו ז'ל'ה'ה'.


נאמני* - בכ"י: נאמנים.
נדחו* - שם: נכחו. וב'שער השמים' לנכון.


מקור דברי רבי יעקב בר ששת - בספרו הנודע "שער השמים", וע"פ תקנתי מעט וציינתים בסוגרים כנהוג.

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » א' דצמבר 24, 2017 3:52 pm

סוף דברי ריד"ע:

ואני ראיתי אנשים מהמתפלספים אומרים, וכי לא די לו לאדם שיעסוק במשנה תורה, הוא החבור אשר חבר ה'ר'ם' ב'מ'ז'ל' (= הרמב"ם) ופסקי ההלכות לדעת בהם ההוראות בעיון הקל, וישתדל כל ימיו בחכמת הטבע וחכמת התכונה, כי מתוכם ידע את בוראו וזהו תכלית המבוקש, אבל בתלמוד הואיל והוא עמוק מאד, ואם ישים אדם זמנו כלו בו מיום הולדו ועד יום מותו - הלואי שעדיין יוכל לדעת מתוכו הוראה אחת על בוריה, ומאין ידע את בוראו, כי ידוע הוא כי האדם לא נברא אלא לדעת את בוראו, על דרך שאמ'ר דוד המלך ע'ה' לשלמה בנו: דע את א-להי אביך ועבדהו, ואיך ידענו בעסקו בתלמוד לבד יומם ולילה ויכלה כל שנותיו בו, כי התלמוד אינו אלא ביאור ת'ר'י'ג' מצות למען ידע אותם האדם וחי בהם לקיימם במצות בוראו עליו, והחבורים העשויים יספיקו לו לאדם לקיים המצות - לעשות ר'מ'ח' ולהזהר בש'ס'ה'. ע'ד כ'אן טענותם.

ואנשים אלה וכיוצא בהם בעלי סברא זאת, בחושך יתהלכו ואור לא ראו, כי אילו ראו תורה בדרך האמת לא דברו ככה, כי היו יודעים שכר מעלת התלמוד שאין למעלה הימנו. והנה בתורה שבכתב שהיא שרש ועיקר ומקור לתלמוד - א'מרו ח'כמינו ז'ל' (= בבא מציעא לג, א) שהעוסק בה בלבד שהיא מדה ואינה מדה, ר'ל' שאין שכר העוסק בה אלא מעט, על אחת כמה וכמה בחכמות החיצונות שמרבים על העוסק בהם גודל היאוש מהתפלה והתרשלות קיום המצות, עד שבקרב העוסק ההוא תוך און ומרמה לההביל על המצות, אם לא שיהיה כבר עיקר חשק התלמוד חקוק בלבו מבראשונה, אבל אם לא היה כן אין ספק כי לא ינצל מבטול המצות, וטוב שלא נברא משנברא, וראוי לו שלא בא לעולם, ועליו ועל כיוצא בו אמ'ר הפסוק: ובילדי נכרים יספיקו.

ואם כדבריהם כן הוא שמספיק לו לאדם לעסוק בחבור ובפסקי הלכות - רבינא ורב אשי ז"ל אשר כתבו התלמוד שהוא תורה שבעל פה למען לא ישכח מישראל, מה ראו לכותבו על דרך משא ומתן, וכי כזה ניתן למ'שה ר'בינו ע'ה' בסיני - אמ'ר ר' פלוני א'מר ר' פלוני בקושיא ותירוץ, א[ו] לא היו יודעים לפסוק ההלכה מתוך מחלוקת החכמים, ושמא לא ראו מבוא התלמוד כמו שראו [ה]אחרונים המחברים פסקי הלכות, והלא אחרונים כלפי הראשונים כקליפת השום, וכן ראשונים לראשוניהם, וראשוני ראשונים לראשונים, וראשוני ראשוני ראשונים לראשונים, וכן עד דור המדבר שיותר ראתה שפחה על הים מיחזקאל בן בוזי על נהר כבר, כי ידוע הוא דלא איכשור דארי, אם כן כיון שבלי ספק היה בידם כח וחכמה לחבר חבור של פסקי הלכות פשוט בלי קושיא ובלי הזכרת בעל הדבר, ולא עשו כן, אבל כתבו התלמוד בקושיות ובתירוצין, והזכירו שם בעלי הדבר כגון: אמ'ר ר' פלוני אמ'ר פלוני שהוא תלמיד מפי הרב, אמ'ר פלוני משמיה דפלוני שהוא מפי השמועה, ואמ'ר כל דבר בשם אומרו, ואם היה להם ספק בידיעת שם בעל הדבר - כתבו: ואמרי לה, ואיכא דאמרי, כמה פעמים, למען לא יצא מפיהם רק אמת בלי שום צד הפכו. מכלל שבהשגחה פרטית ובכח רוח א-להין קדישין יתירא דהות בהון עבדי הכי ז"ל. והנה א'מרו ר'בותינו ז'ל' (= ב"מ שם) שהעוסק בתלמוד לשם שמים שאין לך מדה גדול'ה הימנה, ר'ל' שאין שיעור לשכרו.

וראה כמה גדולה מעלת העוסק בתלמוד לשם שמים, שהוא מקשט הכלה הכלולה מכל הברכות - ברוב משאו ומתנו בקושיות ותירוצין, והמרבה בהן הרי זה משובח, כי בכך מוסיף קשוט, ר'ל' לתקן התכשיטין. וברדתו מתוך רוב משאו ומתנו בקושיא ותירוץ אל סוף דעת כונת ההלכה עד שידענה על בוריה, הרי זה קשט הכלה בתכלית הראוי.

ומשל בזה הסוד הוא, לכלה היושבת פנימה ומקשטין אותה בני אדם רבים, וכולם מסתכלים במעשה קשוטיה, זה אומ'ר: מדעתי כי תכשיט זה היה ראוי שיהיה על דרך זה, וזה אומ'ר: יראה לי כן הוא, וזה אומ'ר ההפך, וזה אומ'ר בכה וזה אומ'ר בכה, עד שמתוך משאם ומתנם בדרך הקשוטים תהיה הכלה הזאת מקושטת בתכלית הנוי בלי שום דופי, וכל רואיה ישמחו וישישו בגודל הדר יופיה.

כן הוא דרך התלמוד, שרוב המשא והמתן בו לשם שמים - ירבה האור והשמחה בעליונים, ויבריח כל ההפך.

והנה מלאכת התלמוד לשם שמים מעביר החשך והענן המבדיל והמקטרגים, ופוקח עינים עורות, ומרבה האור ומלמד הזכות, כאשר מצינו בבן עזאי שהיתה האש מלהטת סביביו מתוך* דברי תורה.

ואל תשיבני ממאמר (= סנהדרין כד, א) במחשכים הושיבני כמתי עולם - זה תלמוד בבלי, כי מאמ'ר זה דבר על המורגש, ודברינו זה על המושכל, והמשכיל יבין / ולכלה הכלולה נעשה שושבין.

והנה יודעי דרך האמת אמרו על המתפלספים: במקום מעמד ראשם - מעמד רגלינו (= ראה לעיל בשם ר' משה ן' שמעון מבורגוש), ומצאתי על דבר זה אסמכתא וסמך נאה, שאמ'ר הכתוב: עומדו'ת היו רגלינו בשעריך ירושלם, [ו]אם היה עדיין ראשם מגיע עד לירושלם זאת למקום קדוש הגיעו, ואני ערב לו שלא לעת כזאת הגיעו למלכות - כל שכן במקום מעמד ראשינו.

והראשון מבלי ראשית / ואחרון מבלי אחרית, יגן בעדינו / וירם ראשנו / ונפלאות מתורתו יראנו / ומרחוקיו ירחקנו / ולקרוביו יקרבנו. אוי"ר לש"ה (= א'מן ו'כן י'הי ר'צון ל'מען ש'מו ה'גדול).


מתוך* - בכ"י: מתק.

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ב' דצמבר 25, 2017 8:34 am

בספר "שם הגדולים" לחיד"א (מערכת "תלמוד"):

תלמוד - כמה גדלה מעלת העוסק בתלמוד לשם שמים כל ימיו שהוא מקשט הכלה הכלולה במשאו ומתנו בקושיות ותירוצים - עד שידע ההלכה על בוריה הרי זה קישוט הכלה כראוי.

זהו תורף קיצור דברי רבינו יצחק דמן עכו [...] בספר מאירת עינים כ"י בפ' וישלח. והאריך בכמה דפין בשבח העוסקים בתלמוד והביא תשובת רבינו האי גאון על זה ורבנים אחרים באריכות.

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ב' דצמבר 25, 2017 5:54 pm

נחזור לענין רבי דוד הכהן - תלמיד הרמב"ן

בספר "מאירת עינים" פ' וזאת הברכה (בתוך דברי תוכחה-מגולה מאהבה-מסותרת לרודפי הקבלה בדורו המדלגים על חלק הפשט שבדברי הרמב"ן) מביא ריד"ע סיעתא לדבריו מ"איש נאמן רוח, חכם, חסיד ומקובל, ר' דוד כהן נ"ר, ששימש את הרמב"ן", וזה לשונו:

ראה גם ראה כי כל דברי הרב הנה ובכמה מקומות - כונתו בהם עליונה וכולן ע'ל ד'רך ה'אמת (= חכמת הסוד), ואם תניח כל דבריו ותרדוף עד המקום שכתוב "וע'ל ד'רך ה'אמת" - מעט תשיג. אבל יש לך לדקדק בכל דבריו, אפי'לו בפשט המפורש יהיו עיני בשרך בו, ועיני שכלך במושכל שהפשט הזה דוגמא לו.

וראיתי תלמיד מקובל מתלמידי ה'ר'מ'ב'ן' ז'ל' שקבלו מפיו, שלקח דרך זה בתכלית הקצה האחרון (= בקיצוניות) לדקדק אחר כל דברי הרב ז'ל' ואפי'לו דברי פשט ולפרש אותם ע'ל ד'רך ה'אמת, עד שטעה בדברים הרבה שמעולם לא נתכוון הרב ז'ל' לומ'ר אותם לשום רמיזת מושכל בעולם אלא כפשטו ממש, עד שבא לומר שמה שהזכיר הרב ז'ל' בדבריו שם של שתי אותיות הנכתב כמשפטו יו"ד ה"א וכתב אותו יו"ד אל"ף כאשר תמצא בסדר זה ובמקומות אחרים - שכתב אותו לרמוז סוד ע'ל ד'רך ה'אמת בעשר ספירות. ואני הייתי מתריס כנגדו ואומ'ר שמעולם לא נתכוון הרב בהחליפו הה"א באל"ף לרמיזת סוד, אלא לכבוד השם ית' שלא יכתבנו כמשפטו דרך חול.

וכאשר הקרני השם ית' לפני איש נאמן רוח, חכם חסיד ומקובל, ר' דוד כהן נ'ר', ששימש את ה'ר'מ'ב'ן' ז'ל', הרמוז בכל מקום במ'ר'ד'כ'י' - הודה לדברי, ואמ'ר שבאמת זו היא כונתו של הרב ז'ל' כאשר אמרת.

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ד' דצמבר 27, 2017 7:53 am

שבע כתב:בספר "מאירת עינים" פ' וזאת הברכה:
וכאשר הקרני השם ית' לפני איש נאמן רוח, חכם חסיד ומקובל, ר' דוד כהן נ'ר', ששימש את ה'ר'מ'ב'ן' ז'ל', הרמוז בכל מקום במ'ר'ד'כ'י' - הודה לדברי, ואמ'ר שבאמת זו היא כונתו של הרב ז'ל' כאשר אמרת.



ראה דברי ריד"ע בקישור דלהלן - אודות חכם, חסיד, מקובל:
https://forum.otzar.org/viewtopic.php?f=7&t=34618&p=379680&hilit=%D7%93%D7%9E%D7%9F+%D7%A2%D7%9B%D7%95#p376266

שבע
הודעות: 1692
הצטרף: ג' יוני 14, 2011 10:22 am

Re: שו"ת לרבי יצחק דמן עכו

הודעהעל ידי שבע » ד' דצמבר 27, 2017 8:27 am

שבע כתב:סוף דברי ריד"ע:

וראה כמה גדולה מעלת העוסק בתלמוד לשם שמים, שהוא מקשט הכלה הכלולה מכל הברכות - ברוב משאו ומתנו בקושיות ותירוצין, והמרבה בהן הרי זה משובח, כי בכך מוסיף קשוט, ר'ל' לתקן התכשיטין. וברדתו מתוך רוב משאו ומתנו בקושיא ותירוץ אל סוף דעת כונת ההלכה עד שידענה על בוריה, הרי זה קשט הכלה בתכלית הראוי.

ומשל בזה הסוד הוא, לכלה היושבת פנימה ומקשטין אותה בני אדם רבים, וכולם מסתכלים במעשה קשוטיה, זה אומ'ר: מדעתי כי תכשיט זה היה ראוי שיהיה על דרך זה, וזה אומ'ר: יראה לי כן הוא, וזה אומ'ר ההפך, וזה אומ'ר בכה וזה אומ'ר בכה, עד שמתוך משאם ומתנם בדרך הקשוטים תהיה הכלה הזאת מקושטת בתכלית הנוי בלי שום דופי, וכל רואיה ישמחו וישישו בגודל הדר יופיה. כן הוא דרך התלמוד, שרוב המשא והמתן בו לשם שמים - ירבה האור והשמחה בעליונים, ויבריח כל ההפך.



ראה בספר "מגן דוד" להרדב"ז (על רזי האותיות, אמשטרדם תע"ג), בסוף הפרק על אות ס' (דף מ, א):

ורומזת לששים המה מלכות, וששים מסכתות שהם תיקוני וקישוטי הכלה. וראיתי בספר "מאירת עינים" שכל מה שיוסיף האדם לישא וליתן בתלמוד להקשות ולתרץ - מוסיף בקישוטי הכלה ובתכשיטיה, וככלה תעדה כליה, ודעהו.


וראה עוד בספרו "מגדל דוד" (על שיר השירים, למברג תרמ"ג, דף כז, א; מוגה ע"פ כ"י בניהו k 11, כתיבה מערבית, מאה יז-יח, דף 49ב - 50א):

הראיני את מראיך - רמז לאותם שמראים פנים בהלכה, השמיעיני את קולך - רמז לאותם שנושאים ונותנים בתורה בבתי כנסיות ובבתי מדרשות שע"י כך מתעטרת הכלה בקשוטיה . וראיתי לאחד מחכמי הקבלה שכתב שכל מה שיוסיף האדם להקשות ולתרץ בתורה שבעל פה ובדברי התנאים והאמוראים - מוסיף בקשוטי הכלה. וזהו כי קולך ערב - על דרך מה שאמרו: ערבים עלי דברי דודים יותר מיינה של תורה, שנאמר: כי טובים דודיך מיין. ומראך נאוה - שאעפ"י שמראים פנים בתורה לבסוף כלם מסכימים למראה הנאוה לאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא.

שוב ראיתי כן במדרש הנעלם (= זוהר שיר השירים, בז"ח מהדו' מרגליות, דף ז, א) על פסוק "ישקני מנשיקות פיהו" וזה לשונו: קשוטא דאתקשטת תורה שבע"פ בעולימתהא לאתחברא באורייתא דבכתב [...] אתאן עולימתהא מקרבין לתקנא לה, דא אמר מותר ודא אמר אסור - דדא איהו קישוטא דכלה כד מקשטי לה. דא אמר הכי אזלא קשוטא דא, ודא אמר לאו הכי, אלא קשוטא דרישא הכי אסיר ומהדק כיפא דרישא, ודא אמר כיפא דרישא מותר בסטרא דא ומהדק ואסיר בסטרא דא. דא אמר קשוטא דדהבא דא בלבושא דגופא דא איהו פסול למהוי קשוטא דא לגבי דא, ודא אמר יאות וכשר הוא לאתחזאה דא בדא [...] וכל דא איהו תיקונא וקשוטא דכלה עם כל דא בעוד דאינון מקשטאן וכמו קטרוגא בקשוטהא - הא אוסיפת חילא ונוי וגוון ותיקון, ויתבא ביקרא בינייהו ואתחשיבת בנפשה יתיר מכמה דהות מאה זמנין [...]


וכעי"ז בספרו מצודת דוד (בטעמי המצות, זאלקווא תרכ"ב), מצוה כב: "וראיתי מי שכתב..."


חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 399 אורחים