מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

עץ התמר הכולל זכרות ונקבות - ובחירת הזוהר בו בייחוד כדוגמא, ועוד

מילתא דתמיהא, בשורת ספרים חדשים, עיטורי סופרים ומטפחת ספרים.
בן_אליעזר
הודעות: 1226
הצטרף: ב' נובמבר 03, 2014 6:59 pm

עץ התמר הכולל זכרות ונקבות - ובחירת הזוהר בו בייחוד כדוגמא, ועוד

הודעהעל ידי בן_אליעזר » ה' פברואר 01, 2018 9:06 pm

אחפש מקור שמפרש ומבאר בענין דלהלן. זה צ"ל לכאו' בספרי הנסתר והחסידות בייחוד, אך אשמח לכל הפני' שיהי' בכל תחומי הפרד"ס ג"כ (וכן גם בפשט בעניני הטבע, עפ"י המקראות והבט התורני בכ"ז!). כנראה שהוא יותר מדי ארוך ומורכב, וע"כ החלטתי שכאן מושבו ולא באשכול המצויין "חיפוש מקור".
בעניין זה שאילן תמר סליק דכר ונוקבא ביחד, והחילוק בינו לבין שאר האילנות.

הדברים היחידים שמצאתי לע"ע, הוא האדרא רבא (דף קלה ע"ב) וביתר המראי-מקומות שהובאו ב"שער יששכר" (להגה"ק ממונקאטש), ובביאור שמציע הוא זצ"ל, אות כ"ו כאן. [ייתכן שמאז הוצאה זו, הוציאו "שער יששכר" במהדורה מוערת וכו', איני יודע].
http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?re ... &pgnum=350

ארחיב קצת הענין לפי ידיעותיי הקלושות בנושא עכ"פ: הרי עפ"י פשוט, בלי תורת הנסתר וכיו"ב, עפ"י הטבע, יש בהתמר ב' סוגים, זכר וגם נקבה. כי יש כאלו שמעורבים בין ב' המינים (זכר ונקבה), ויש שהם רק ממין אחד (או זכר או נקבה).

אמנם התמר אינו היחיד מבין האילנות שהוא מהקטגורי' של ה"תערובת", אך לכאו' נבחר ע"י הזהר באד"ר הנז' (אולי מהסיבות שהובאו ב'שערי יששכר' שם, או מכל סיבות אחרות שיהיו). לכאו' האד"ר לאו דוקא שולל ששאר האילנין אינו כן, אבל נקט בדוקא בדוגמת התמר, וכפי שנראה בעליל ממה שמצאתי בחיפושים ברשת - אכן יש עוד אילנות כיוצא בו שמעורבים יחד המינים זכרות ונקבות.

איני יודע בדיוק היאך זה, אך לכאו' אילני התמרים הוא תמיד (עכ"פ בחלקים מסויימים מהעץ ותכולתו!) ביחד הדכר והנוקבא. דהיינו, שבתוך אותו העץ יהי' בו תכונות דכר ונוקבא ביחד, (ולא כמו שהוא במינים אחרים בין האילנות -- שעץ א' הוא תכונת הדכר וחבירו - לאותו המין והסוג - הוא נוקבא). ושוב, איני מכיר מספיק את הסוגיא אפילו הטבעי, אך נראה שיש כאלו שמבחינת ה"פרי" או ה"פרח" שלהם -- הם ממין אחיד, ויש כאלו (בתוכו) שהם מחלקים שונים, הקליפת-עץ באופן כך, וכן הלאה בחלקי העץ..

אביא בזה קטע מסויים שמצאתיו ברשת -- על עץ התמר, שיש בו שניהם ביחד בדרך כלל (-באמצעות תרגום גוגל מהאנגלית המקורי, וקצת משלי):
הם בעיקר דו-מיניים, כלומר, ישנם עצים זכריים ועצים נקביים, אך עצים בודדים יכולים להיות פוליגמיים (=בעלי פרחים דו-מיניים (=אדרונגני) וחד-מיניים), כך שפרחים זכריים ונקביים כאחד יכולים להתגורר על אותו עץ, אך התנאי הנפוץ ביותר הוא עבור עצים יש רק כל זכר או כל נקבה ...


עכ"פ יובאו כאן ערכים מתוך ויקיפדיה האנגלית, אולי מביני אנגלית יהי' בידם לסייע בהתאם בהפניות (-והבחנתי, שבמהדו' העברית כמעט ואין הרבה מידע (עדיין?) על התמר ועל צמחים דו-ביתיים, ראה כאן: https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A6%D7 ... 7%AA%D7%99 ).
ראה כאן:
https://en.wikipedia.org/wiki/Date_palm
וכן כאן:
https://www.maximumyield.com/definition ... ious-plant

אבקש סליחה מראש באם לא הובנו המונחים או התיאורים כל צורכם, הרי עברית/לשה"ק אינו שפת האם שלי... (ואכן לאלו שאינם שולטים באנגלית, עכ"פ יכולים לקחת חלקים מתוך ב' הקישורים שבאנגלית ולתרגמם באמצעות גוגל וכיו"ב). וכן קבל סליחתי על אי-הסדר השורר קצת בהודעתי זו.

שוב, אודה גם אשמח למי שיסייעני במר"מ והפניות, וגם למפרשי הזהר שם (ואלו שביארו יתר המקומות שהובאו באות כ"ו בשער יששכר שם).



חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Google [Bot] ו־ 256 אורחים