עמוד 1 מתוך 1

צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: ש' דצמבר 22, 2018 11:57 pm
על ידי חד ברנש
היכן אוכל לקרוא על צורת הלחם הרגיל בתקופת המשנה והתלמוד?
את עבודתה של ט' דיקשטיין אני מכיר, ועדיין זה לא מספק אותי.
תודה רבה!

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: א' דצמבר 23, 2018 4:11 am
על ידי אישצפת
לפני כמה שנים ראיתי מאמר של הפרופסור התורני זהר עמר הי"ו על אופן עשיית לחם הפנים, ואם אינני טועה התייחס שם גם לזה.
איני זוכר היכן קראתיהו אבל אם אמצאנו בלי נדר אביאנו אליך.

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: א' דצמבר 23, 2018 5:08 am
על ידי אישצפת
כמראה שטעיתי ושם לא נמצא מזה.
במאמרו של מגן ברושי 'על מזונם של בני ארץ ישראל בתקופה הרומית'. צויין:
על מיני הלחם השונים שהיו קימים בתקופת המשנה והתלמוד ראה : ש' קרויס, קדמוניות התלמוד, ב , 1 , תל-אביב
תרפ" ט, עמ' 153- 206 .

בתקוה שתמצא שם מבוקשך.

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: א' דצמבר 23, 2018 9:30 am
על ידי חד ברנש
תבורך, הרב צפתי היקר!

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: א' דצמבר 23, 2018 10:05 am
על ידי פלגינן
המאמר של י' שפנייר על מקורות הלחם (מגוון דעות והשקפות 12 - על הלחם) לא רלוונטי?

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: א' דצמבר 23, 2018 10:16 am
על ידי חד ברנש
לא זכרתיו. תכף אעיין בו. ייש"כ!

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: א' דצמבר 23, 2018 1:03 pm
על ידי גביר
יש לר' זהר עמר ספר שלם הנוגע לנושא - חמשת מיני דגן : מסורות הזיהוי, היבטים היסטוריים, הלכתיים ורעיוניים וענייני המקדש. הר ברכה : מכון הר ברכה, מכון הר ברכה, תשע"א.
ובץ זה עוסק במגוון נושאים הקשורים למיני דגני התרבות שהיו שכיחים בעולם הקדום בכלל ובארץ-ישראל בפרט מנקודת מבט היסטורית, הלכתית ורעיונית.

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: א' דצמבר 23, 2018 1:46 pm
על ידי חד ברנש
כבר עיינתי שם והוא לא מדבר על צורת הלחם הסטנדרטית שבזמן חז"ל.

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: א' דצמבר 23, 2018 4:41 pm
על ידי לוצאטי
בירושלמי הלחם מכונה בכמה וכמה מקומות 'עגולא', ומזה נראה שהיה עגול.

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: ב' ינואר 07, 2019 10:45 pm
על ידי ברוז
בדיוק השבוע נכתב מאמר בענין בגליון של חסידות סלאנים ע"י הרב הנודע רבי יעקב ישראל סטל הי"ו.

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: ב' ינואר 07, 2019 11:14 pm
על ידי בריושמא
הצורה העגולה של הלחם בפסיפס הקדום אינה מחייבת פיתה רכה דווקא.
יש אין ספור צורות של לחם, ולא רק לחם ארוך לעומת פיתה עגולה, כרגיל במחוזותינו.
יש לחם עגול שאיננו פיתה.
למשל, לחם בוכרי:
לחם בוכרי.jpg
לחם בוכרי.jpg (522.25 KiB) נצפה 5543 פעמים


ויש נאן, שנעשה באופנים רבים מאוד. למשל:

נאן.jpg
נאן.jpg (284.16 KiB) נצפה 5543 פעמים


על כן יתכן וצורת הלחם בימי התנאים והאמוראים היתה כמו של נאן או לחם בוכרי ועוד ועוד לחמים עגולים ושטוחים שאינם פיתות.
גם בלחמים כאלה אפשר לשים פרוסה בתוך השלמה - פותחים את הנאן השלם ומכניסים פרוסת נאן בתוכו.
כך דומני.

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: ג' ינואר 08, 2019 5:46 am
על ידי לוצאטי
אינני יודע מהיכן לקח הרב סטל את הגודל המשוער של הלחמים - קוטר 30 ס"מ ועובי 10 ס"מ.
לעיני נראה מהפסיפס שהם היו קטנים בהרבה.

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: ג' ינואר 08, 2019 10:13 am
על ידי חד ברנש
הרב בריושמא,
קשה לומר שכוונת הגמרא לפתוח את הלחם. פרט זה לא נזכר בגמרא. ובכלל, לא הוצרך הכותב להידחק כהצעתך, מאחר ובעלי המימרא הם בבליים ושם הלחם הרגיל היה כמו פיתה ולאפה של היום.

לוצאטי,
הכותב הסתמך על איור של נחתום המוכר את עיסתו ששרד בחורבות פומפי. והוא לא ציין זאת ברשימתו מטעמים מובנים..

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: ג' ינואר 08, 2019 1:28 pm
על ידי לוצאטי
חד ברנש כתב:לוצאטי,
הכותב הסתמך על איור של נחתום המוכר את עיסתו ששרד בחורבות פומפי. והוא לא ציין זאת ברשימתו מטעמים מובנים..

ומניין שהלחמים בארץ ישראל היו באותו הגודל? הלחמים בפסיפס ציפורי נראים ממש קטנים.

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: ג' ינואר 08, 2019 1:33 pm
על ידי חד ברנש
כי ארץ ישראל ופומפיי נחשבו לאותו מרחב תרבותי - רומי.

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: ג' ינואר 08, 2019 4:33 pm
על ידי לוצאטי
הרי לך ראיה מהפסיפס שלא היתה זהות ביניהן.
המרחב התרבותי זהה בדברים הגדולים, כגון אדריכלות. אבל בענייני יום יום מסתבר שכל מקום שמר על המטבח שלו.

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: ג' ינואר 08, 2019 5:42 pm
על ידי חד ברנש
לאט לך,
דווקא עכשיו העירני חכם אחד הערה נכונה, שפריט הפסיפס שהובא ברשימה מתאר את השולחן של בית המקדש שעליו לחם הפנים, שהם היו מצות שלא תפחו, ומשום כך הן נראות דקות, אך הלחם הארצישראלי הרגיל היה כמו במרחב הרומי, והוא היה עבה יותר.
(אך עדיין לא מצאתי -וגם לא כ"כ חיפשתי- מישהו המסביר כיצד המתואר בפסיפס מסתדר עם דברי הגמ' שלחם הפנים היה כמין "תיבה פרוצה", היינו מרובע ולא עגול)
והנה לך איור הפלטר מפומפיי
פלטר123.PNG
פלטר123.PNG (241.94 KiB) נצפה 5406 פעמים

---
עדכון:
זה עתה ראה אותו חכם את אשר כתבתי בשמו (כלומר: בעילום שמו..), ובקשני לתקן:
לא התכוונתי שהיו דקות. עוביו של לחם הפנים טפח.
לא אוכל להרחיב כאן. אולם מחקר מקיף וממצה שערכתי (ובו ממצאים רבים שטרם הועלו במחקר) מההיבט הלשוני, הארכיאולוגי, הגסטרונומי והאומנותי מעלה כי הלחם בארץ ישראל היה זהה ללחם הסטנדרטי במרחב הרומי.
עכ"ל.

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: ג' ינואר 08, 2019 8:30 pm
על ידי לוצאטי
שומע. תודה

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: ג' ינואר 08, 2019 9:47 pm
על ידי נוטר הכרמים
מרענן ונחמד מאוד לקרוא מאמר של ידידנו הנעים הרב סטל, ללא שום מובאות מדעיות / אקדמאיות. מה חסר ככה?

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: ג' ינואר 08, 2019 11:25 pm
על ידי חד ברנש
אבל בטוחני שהוא הסתמך על מקורות מדעיים, אלא שהוא לא ציינם, מאיזו סיבה שלא תהיה.

Re: צורת הלחם בתקופת המשנה והתלמוד

פורסם: ד' ינואר 09, 2019 2:18 am
על ידי גם זו לטובה
מישהו יכול להעלות לכאן את כל המקורות שצוינו לאורך האשכול. ?