מפרשי האוצר
חיפוש גוגל בפורום:

אוצר הספרים היהודי השיתופי

מילתא דתמיהא, בשורת ספרים חדשים, עיטורי סופרים ומטפחת ספרים.
יאיר
הודעות: 10741
הצטרף: א' מאי 23, 2010 11:54 pm

אוצר הספרים היהודי השיתופי

הודעהעל ידי יאיר » א' פברואר 07, 2021 1:18 am

הריני לעדכן את הציבור על מיזם (קיים כבר 3 שנים) אדיר של ספרות יהודית תורנית החל מהתנ"ך ועד לאחרונים

מדובר במיזם הבנוי על פלטפורמת ויקיפדיה ובו מכלול טקסטים של כל ספרי היהדות הבסיסיים והרבה יותר

להלן מס' קישורים להתרשמות:

עמוד ראשי: https://wiki.jewishbooks.org.il

דף גמ' לדוגמא (ברכות ב.) עם הערות והרחבות על התוספות
https://wiki.jewishbooks.org.il/mediawi ... %91/%D7%90

בית המדרש:
https://wiki.jewishbooks.org.il/mediawi ... 7%A8%D7%A9

ערכים באוצר:
https://wiki.jewishbooks.org.il/mediawi ... 7%A4%D7%99

צ'ט לשו"ת
https://wiki.jewishbooks.org.il/mediawi ... 7%90%D7%98

https://tawk.to/chat/5ffeb72aa9a34e36b96be747/1ertfn037

חד ברנש
הודעות: 5775
הצטרף: ב' יוני 20, 2016 11:48 am

Re: אוצר הספרים היהודי השיתופי

הודעהעל ידי חד ברנש » ד' פברואר 10, 2021 10:31 am

מישהו מכיר את המיזם יותר מקרוב ויכול לחלוק מתובנותיו?

קלונימוס הזקן
הודעות: 1179
הצטרף: ג' דצמבר 28, 2010 7:22 pm

Re: אוצר הספרים היהודי השיתופי

הודעהעל ידי קלונימוס הזקן » ד' פברואר 10, 2021 10:59 am

אני מכיר. זה רעיון מתבקש שלא ברור כיצד לא היה קיים עד כה, אבל מטבעו הוא יתפתח לאט. (זו הסיבה שלא כתבתי על זה עד כה ושלא הגבתי עם העלאת האשכול, דברים כאלה מתפתחים אט אט, מישהו נכנס, קולט את הרעיון ו'נתפס'. רוב הטקסטים מגיעים מפרויקטים כמו 'ספריא' שמעמידים גרסה בסיסית של הטקסט בנחלת הכלל לשם שיפור עתידי, ולכן המיזם הזה אינו מיזם סיטונאי של הקלדת ספרים (אף שגם זה נעשה שם בסדר גודל מצומצם יחסית).

הרעיון החשוב ביותר (לדעתי) הוא שכל אחד כשמוצא משהו ראוי לציון תוך כדי לימוד, יוכל לציין אותו כהערת שוליים על אתר, וזה יעמוד לשימוש הלומדים בהמשך. מחר יבוא מישהו וילמד את הנושא בעיון גדול יותר, יוכל לדייק את ההערה, או לטעון בדף השיחה שהיא שגויה ולהסיר אותה בהסכמה. כשם (להבדיל) שוויקיפדיה מתפתחת כל העת למקום מדויק יותר. אין סיבה שלבית המדרש לא יהיה דבר דומה. (וגם אהבתי את העובדה ש"מרחב הערכים" <הדל והמתפתח> שם, אינו מנוסח בסגנון האנציקלופדיות הגדולות, אלא יותר בסגנון של 'שדי חמד', מראי מקום לפי נושאים ותת-נושאים ובסגנון הכתיבה של בית המדרש).

דוגמה מהימים האחרונים, המהרש"ל מעיר הערה והרש"ש תמה על דבריו. למה שהלומד לא יקבל את ההערה על הגליון ויוכל לראות אותה מיד?
https://wiki.jewishbooks.org.il/mediawiki/wiki/%D7%9E%D7%94%D7%A8%D7%A9%22%D7%9C/%D7%A4%D7%A1%D7%97%D7%99%D7%9D/%D7%A6%D7%90/%D7%90%20

וזו לא דוגמה משקפת לפוטנציאל, כי היא דוגמה מקומית. אבל נתאר לעצמנו מקרה שבו אני לומד באבי עזרי, ואני רואה שדרך אגב הוא מיישב קושיה של פני יהושע במקום אחר. הלכתי ופתחתי את הפני יהושע ואני מגלה כמובן שאף אחד לא ציין על גליונו את האבי עזרי או כל דבר אחר, ברור לכל שהלומד היה שמח לקבל מידע כזה. אבל עד שאני אדפיס פני יהושע חדש יעברו עידן ועידנים ואת הציון הזה אני אשכח. זה יכול לקרות גם עם קטע בשו"ת חתם סופר שמאיר את דברי הרשב"א או המשנה למלך.
באתר הנ"ל, אני פשוט נכנס לדף המבוקש (אם הוא קיים, ואם לא אז אני יוצר בעצמי דף שיחה לפי מתכונת השם של הדף (נניח - שיחה:פני יהושע/סנהדרין/כג/א; אבל מכאן קריאה לעוסקים במלאכה שייצרו דף שבו יוכל גם מי שאינו בקי בענייני האתר "לזרוק את הערות השוליים שלו" ואחר כך יוכלו הבקיאים למיין ולשים כל דבר במקום) וכותב שם המילים של הפני יהושע שעליהן תבוא ההערה שארצה לרשום: ועליהן שם את ההערה. אם הדף קיים - יותר פשוט, נכנס ורושם את ההערה במקום הרצוי.
זה יעיל גם "למען יעמדו ימים רבים", וגם מיד במקום לשאר כל הלומדים.

אני רק זורק רעיון: כשזה יתפתח (כלומר יהיה שימושי בקרב לומדים רבים יותר), יוכל מישהו לקחת ספר (נניח של רבו או זקנו, או ספר שההדיר וכדומה) ו"לפרק" אותו להערות שוליים, כלומר לציין אליו מכל המקומות הרלוונטיים, וכך לגרום לחשיפה גבוהה יותר (ויעילה יותר ללומדים) של אותו ספר.


חזור אל “מטפחת ספרים ועיטור סופרים”



מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: Google [Bot] ו־ 284 אורחים